فهرست مطالب

فیزیولوژی ورزشی - پیاپی 50 (تابستان 1400)

فصلنامه فیزیولوژی ورزشی
پیاپی 50 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمانه شیرخانی، سید محمد مرندی*، فاطمه کاظمی نسب، کامران قائدی، فهیمه اسفرجانی، محمدحسین نصراصفهانی صفحات 17-38

    چاقی منجر به ایجاد بیماری های متابولیک می شود و بافت چربی از تنظیم کننده های متابولیسم است. تحقیقات نشان می دهد برخی محرک ها منجر به بژ شدن بافت زیر پوستی می شوند، در نتیجه سلول ها دارای اثر گرمازایی و بسیاری از ویژگی های بافت چربی قهوه ای می شوند. فعال شدن گیرنده های-β3 آدرنرژیک در بافت چربی قهوه ای که در اثر تمرینات ورزشی هم رخ می دهد منجر به فعال شدن UCP1 می شود و از موثرترین روش های مبارزه با افزایش وزن می باشد. از آنجا که ورزش یک مداخله ارزان در سبک زندگی است، و مزایای استفاده از تمرین بدنی به منظور بهبود و درمان غیردارویی بیماری های متابولیکی از جمله چاقی به خوبی نشان داده شده است، بررسی سازوکارهای مولکولی اثرات مثبت تمرین ضروری به نظر می رسد. از جمله این سازوکارهای مولکولی، افزایش ترموژنز به سبب انجام تمرینات ورزشی است که می تواند در اثر رهاسازی انواع سایتوکاین ها باشد. در اثر فعالیت بدنی UCP1 افزایش می یابد که به واسطه آن روند بژ شدن در انبارهای چربی سفید زیر پوستی رخ می دهد. افزایش سایتوکاین های مختلف و ژن های مهم درگیر در این روند که با انواع تمرینات در سطوح مختلف رخ می دهد نوید بخش این مسئله است که تمرینات ورزشی را می توان از جمله راه کار های احتمالی مبارزه با چاقی و سندروم متابولیک برشمرد.

    کلیدواژگان: بافت چربی بژ، ورزش، چاقی، گرمازائی، UCP1
  • اصلان خدامرادی، محمدرضا کردی*، رضا نوری صفحات 39-58
    واکنشهای تخریبی ناشی از AB در CNS منجر به اختلال فاکتورهای نوروتروفیک می شود که ممکن است به نوبه خود توسعه پاتولوژی آمیلویید را تسهیل کند. اخیرا آثار ورزش بر این عوامل مورد توجه قرار گرفته است، با اینحال درک چگونگی اثر آن نیاز به بررسی بیشتر دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین هوازی بر سطوح Trk-B، PKC و AKT در هیپوکمپ رتهای نر نژاد ویستار به دنبال القای آلزایمر بود. در این مطالعه تجربی 36 سر رت نر بالغ 8 هفتهای با میانگین وزنی 20 ± 195 گرم به صورت تصادفی به 3 گروه آلزایمر، آلزایمر + ورزش و کنترل تقسیم شدند. القای آلزایمر از طریق تزریق درون هیپوکمپی Aβ1-42 صورت پذیرفت. تمرین هوازی به مدت 4 هفته، 5 جلسه در هفته انجام شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی حیوانات یا تحت آزمون رفتاری قرار گرفتند و یا کشته شده و هیپوکمپ آنها جهت انجام آزمایشهای بعدی استخراج شد. از آزمون تحلیل واریانس یکراهه برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد رتهای گروه تمرین هوازی به طور معنیداری مدت زمان بیشتری را در ربع دایره هدف در مقایسه با گروه آلزایمری در آزمون پروب سپری میکنند (05/0 ≥ p). همچنین، سطوح Trk-B، PKC و AKT به دنبال تزریق Aβ1-42 کاهش مییابد (001/0 ≥ p). تمرین هوازی موجب افزایش سطوح Trk-B، PKC و AKT در مقایسه با رتهای آلزایمری شد (05/0 ≥ p). بنابراین، به نظر میرسد تمرین هوازی از طریق فعالسازی مسیر پیامرسانی AKT-PKC- TrkB به بهبود حافظه فضایی کمک کند.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، Trk-B، PKC، AKT، تمرین هوازی
  • احسان صفری تربتی، حمید محبی*، هادی روحانی، ابوذر جوربنیان صفحات 59-86
    هدف از انجام پژوهش حاضر، تدوین هنجار آمادگی جسمانی مرتبط با تندرستی مردان 18 تا 60 ساله شهر رشت بود. این پژوهش از نوع توصیفی و به روش پیمایشی بود که از میان جامعه آماری موردنظر 384 مرد 18 تا 60 ساله شهر رشت به صورت خوشه ای و سیستماتیک انتخاب شدند. وزن، قد، BMI، WHR،چربی زیرپوستی 3 نقطه، استقامت قلبی- تنفسی ، قدرت پنجه های دست، انعطاف تنه، استقامت کمربند شانه ای و استقامت عضلات شکم با استفاده از آزمون های استاندارد اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی، فرمول z و محاسبه نقاط درصدی در هر آزمون استفاده شد و از روی رتبه های درصدی به تفکیک عوامل آمادگی جسمانی، هنجار تهیه شد. میانگین استقامت قلبی- تنفسی(14/48 میلی-لیتر/کیلوگرم/دقیقه)، قدرت پنجه دست (28/54 کیلوگرم)، استقامت عضلات ناحیه شکم (تعداد 77/34 دراز و نشست)، استقامت عضلانی ناحیه کمربند شانه (تعداد 39/32 شنای سویدی)، انعطاف پذیری (52/26 سانتی متر)، چربی بدن (76/25 درصد)، BMI (38/26 کیلوگرم بر مترمربع) و WHR (96/0) آزمودنی ها به دست آمد.‬ یافته های پژوهش حاضر نشان داد اکثر مردان 18 تا 60 ساله شهر رشت در ارتباط با ترکیب بدن در وضعیت متوسط و در ارتباط با دیگر عوامل آمادگی جسمانی در شرایط نسبتا خوبی قرار دارند. خوشبختانه در بسیاری از فاکتورهای آمادگی جسمانی، مردان رشتی در مقایسه با مردان دیگر مناطق ایران و حتی دیگر کشورها در وضعیت بهتری قرار دارند. بااین حال، اطلاعات اندکی در زمینه نورم آمادگی جسمانی افراد جامعه در رده سنی بررسی شده در مطالعه حاضر(18-60 ساله)در ایران وجود دارد که پیشنهاد می شود مطالعاتی در این راستا صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: هنجار، آمادگی جسمانی، مردان، رشت
  • احمد حیدری شهرضا، اکبر اعظمیان جزی*، ابراهیم بنی طالبی، عباسعلی پالیزبان صفحات 87-110

    هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر هشت هفته تمرینات LIET و HIIT بر میزان بیان ژن HIG2 و محتوایTG بافت چربی احشایی موش های صحرایی نر مبتلا به NAFLD بود. این پژوهش بر روی 40 سر موش نر نژاد ویستار مبتلا شده بهNAFLD انجام شد. موش ها به گروه های ده تایی کنترل سالم و گروه های کنترل LIET و HIIT (رژیم غذایی پر چرب) تقسیم شدند. مصرف رژیم غذایی پرچرب پس از گذشت 16 هفته تا پایان دوره تمرین ادامه داشت. پروتکل تمرینHIIT باشدت 90 % و پروتکل تمرینی LIET شامل دویدن باشدت 45% حداکثر سرعت بیشینه بود. سنجش بیان ژن HIG2 با استفاده از تکنیک Real-time PCR و سنجش TG بر روی دستگاه اتو آنالیزور (مدل BT3000) انجام شد. تحلیل داده ها نشان داد که تفاوت معنی داری در میزان بیان ژن HIG2 بین گروه های تمرینی در مقایسه با گروه کنترل وجود ندارد (05/0P>). افزایش معنی داری در میزان بیان ژن HIG2 صرفا در گروه کنترل (039/P=0) نسبت به گروه شم مشاهده شد. تفاوت معنی داری در میزان محتوایTG بافت چربی احشایی بین گروه کنترل و تمرین استقامتی کم شدت (001/P=0) و بین گروه کنترل و تمرین تناوبی شدید (001/P=0) و بین تمرین استقامتی کم شدت و تمرین تناوبی شدید (003/P=0) مشاهده شد.مشاهده شد. علاوه براین، می توان چنین نتیجه گرفت که ادامه رژیم پرچرب در طول تمرین و نیز تاثیر تمرینات بر میزان TG بافت چربی احشایی و عدم تاثیر بر بیان ژن HIG2، به نظر می رسد که هر دو نوع تمرین مستقل از مسیر HIG2 بر محتوای چربی احشایی در رت های مبتلا بهNAFLD تاثیر داشتند.

    کلیدواژگان: بافت چربی احشایی، تمرین تناوبی شدید، پروتئین القاء کننده هیپوکسی2، تری گلسیرید، کبد چرب غیر الکلی
  • مسعود رفعتی بناب، جبار بشیری*، رقیه پوزش جدیدی، حسن پوررضی صفحات 111-136

    چاقی بیوژنز میتوکندری عضلات را تضعیف می کند و در مورد تاثیر HIIT و Q10 بر آن نیاز به بررسی وجود دارد. هدف پژوهش بررسی اثر توام تمرین HIIT و مکمل Q10 بر دو شاخص بیوژنز میتوکندری در عضله نعلی موش های نر چاق بود. 48 موش صحرایی نر 16 هفته-ای]وزن گروه های چاق 272 تا372 گرم(36/22±8/308گرم)؛ وزن گروه وزن معمولی 140تا197 گرم (21/226/158گرم)[،به شش گروه شامل وزن معمولی، چاق مرجع، چاق کنترل، چاق HIIT، چاق Q10 و چاق توام تقسیم شدند. چاقی با رژیم پرچرب القا شد. مصرف Q10 روزانه به مقدار mg/kg.bw 500 و تمرین HIIT (10 وهله فعالیت4 دقیقه ای با شدت 90-85 درصد v VO2 peak با 2 دقیقه استراحت) به مدت12 هفته انجام شدند. متغیرها به روش وسترن بلات و اسپکتروفتومتری اندازه گیری شدند و داده ها با تحلیل واریانس یک راهه مقایسه شدند. در گروه های چاق مرجع و کنترل، مقدار پروتئین PGC-1α عضله نعلی کمتر از گروه وزن معمولی(به ترتیب P=0.001 و P=0.003) و در عوض فعالیت آنزیم سیترات سنتاز بیشتر بود (به ترتیبP=0.039وP=0.031) .HIIT (0.001=P)، Q10 (0.001=P) و اثر توام(0.001=P) مقدار PGC-1α را از گروه وزن معمولی(نیز فراتر بردند که از این لحاظ اثر HIIT بیشتر از Q10 بود(0.017=P). اما هیچ یک از مداخلات، فعالیت CS را تغییر ندادند(P>0.05). می توان گفت چاقی بیوژنز میتوکندری عضله را تضعیف می کند و HIIT به طور مناسبی سبب جبران این وضعیت و حتی ارتقای آن نسبت به موش های وزن معمولی می شود. مکمل Q10 نیز دارای اثرات مفید اما ضعیف تر از HIIT است. با این حال، به دلیل کمبود شواهد و محدودیت ها هنوز نیاز به بررسی باقی است.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، Q10، چاقی، عضله نعلی، بیوژنز میتوکندری
  • بختیار ترتیبیان*، باقر رضایی صفحات 137-162
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مکمل HMB-FAبر شاخص های آسیب عضلانی در کشتی گیران نخبه بود. در مجموع بیست کشتی گیر مرد در دو گروه مکمل-ورزش (10نفر) و دارونما-ورزش (10نفر) برای شرکت در تحقیق انتخاب شدند. آزمودنی ها به مقدار g/d 3 ازHMB-FA یا دارونما را دریافت کردند. نمونه های خونی جهت اندازه گیری مقادیر کراتین کیناز (CK) سرم و لاکتات دهیدروژناز (LDH) سرم قبل از مصرف مکمل، بعد از مصرف مکمل، بلافاصله بعد از تکرار اول، سوم و پنجم پروتکل اختصاصی کشتی، گرفته شد. وضعیت ریکاوری درک شده (PRS)، بلافاصله قبل از تکرار اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم پروتکل اختصاصی کشتی، ارزیابی شد. نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس آنکوا و آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری های تکراری تجزیه و تحلیل شد.یافته های این پژوهش نشان داد که مقادیر شاخص های آسیب عضلانی شامل CK، LDH نسبت به گروه دارونما به میزان بیشتری در گروه HMB-FA کاهش یافت (05/0>p). همچنین تغییر قابل توجهی برای PRS وجود داشت که نسبت به گروه HMB-FA به میزان بیشتری در گروه دارونما کاهش یافت (05/0>p). بنابراین می توان نتیجه گرفت که مکمل گیری HMB-FA شاخص های آسیب عضلانی در پروتکل شبیه سازی شده کشتی در کشتی گیران نخبه را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: کشتی گیر، HMB-FA، آسیب عضلانی
|
  • Samane Shirkhani, Sayed Mohammad Marandi *, Fatemeh Kazeminasab, Kamran Ghaedi, Fahimeh Esfarjani, Mohammad Hossein Nasr-Esfahani Pages 17-38

    Obesity leads to metabolic diseases, and adipose tissue considered as one of the regulator of metabolism. Recent researches has demonstrated that some stimulants cause beiging of subcutaneous adipose tissue, resulting in thermogenesis and some other features of brown adipose tissue. The activation of β3-adrenergic receptors in the adipose tissue that occurs as a result of exercise also leads to the activation of UCP1 and is one of the most effective methods to combat obesity. Becacuse exercise is known as a cheap lifestyle intervention and the benefits of using it as a non-pharmocological treaetment in improvement of metabolic diseases, including obesity, have been well illustrated, Examining the molecular mechanisms of exercise is essential. One of these molecular mechanisms is the increase in thermogenesis due to exercise, which can be caused by the release of various types of cytokines. Due to the physical activity of the UCP1, it increases as the beige process occurs in the subcutaneus white adipose tissues. Increase in various cytokines and important genes involved in this process, which occur with different types of exercises at various levels, is a promise that exercises could be considered as one of the possible treatments for obesity and metabolic syndrome.

    Keywords: Beige adipose tissue, UCP1, thermogenesis, obesity, Exercise
  • Aslan Khodamoradi, Mohammadreza Kordi *, Reza Nori Pages 39-58
    Alzheimer's disease is a progressive disorder of the nervous system. Aβ-induced degradation reactions in the CNS result in neurotrophic factor abnormalities, which may in turn facilitate the development of amyloid pathology. The effects of exercise on these factors have been taken into account, however, an understanding of how it works needs further investigation. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of aerobic training on Trk-B, PKC and AKT in hippocampus of male rats with Alzheimer’s Disease. In this experimental study, 36 adult male rats (8 weeks) with an average weight of 195 ± 20 g were randomly divided into 3 groups: Alzheimer's Disease (AD), Alzheimer's Disease + exercise training (ADT), and control (C). The induction of Alzheimer's disease was induced by intrahippocampal injection of Aβ1-42. Aerobic exercise was performed for 4 weeks, 5 sessions per week. 24 hours after the last training session, animals were either subjected to behavioral testing or killed, and their hippocampus was extracted for further experiments. One-way ANOVA was used to analyze the data. The results showed that the ADT rats spend significantly more time in the target quadrant compared to the AD group in the probe test (p ≤ 0.05). Also, Trk-B, PKC and AKT levels decrease following injection of Aβ1-42 (p <0.001). Aerobic exercise increased Trk-B, PKC and AKT levels compared to AD rats (p≤0.05). Therefore, aerobic exercise seems to help improve the spatial memory by activating the TrkB- PKC-AKT signaling pathway.
    Keywords: Alzheimer’s Disease, Trk-B, PKC, AKT, Aerobic Training
  • Ehsan Safari Torbati, Hamid Mohebbi *, Hadi Rohani, Abuzar Jorbonian Pages 59-86
    The aim of the present study was to constructing a norm of health-related fitness in men aged 18 - 60 years old in Rasht city. The study was descriptive and performed using the survey method in which 384 men aged 18-60 from Rasht city were systematically selected using cluster sampling method. Weight, height, BMI, WHR, skinfold of 3 points, aerobic power, handgrip strength, trunk flexibility, abdomen and shoulder girdle muscular endurance were measured using the standard tests. In order to analyze the data, descriptive statistics, z-score, and percentiles were used in each test and the norm of each fitness factor was constructed according to the percentiles. Mean aerobic power (48.14 ml/kg/min), handgrip strength (54.28 kg), abdomen muscular endurance (34.77 sit-ups), shoulder girdle muscular endurance (32.39 push-ups), trunk flexibility (26.52 cm), body fat (25.76 %), BMI (26.38 kg/m2) and WHR (0.96) of the subjects were observed. The results showed that most 18-60 aged men in Rasht city have middle status in relation to body composition and are relatively good in relation to other fitness factors. Fortunately, in most of the physical fitness factors, Rashti men are in a better status than other regions of Iran and even other countries. However, there is little data on the norm of physical fitness of the population of the age group studied in this study (aged 18-60) in Iran, which suggests that studies be conducted in this regard.
    Keywords: norm, Fitness, Men, Rasht
  • Ahmad Heidari Shareza, Akbar Azamian Jazi *, Ebrahim Banitalebi, Abasali Palizban Pages 87-110

    The main purpose of this study was to compare the effect of an eight-week LIET and HIIT, on the amount of HIG2 gene and TG content of visceral lipid tissue in wistar male rats affected by NAFLD. The present research was performed on 40 wistar rats affected by NAFLD. The rats were divided into four-ten groups Healthy Control (Standard Diet), control, LIET and HIIT (High fat diet). After 16-weeks of using special diet and end of practical or training period. HIIT training protocol consisted 90% and The LIET training protocol composed of running with 45% maximum speed intensity. HIG2 gene expression by real-time PCR technique and TG measurements visceral lipid tissue was done by auto analyzer (BT3000 model). Analysis of data revealed that there is no significant difference in HIG2 gene expression among training groups compared to control groups (p=0.05). The increasing significance was observed in HIG2 gene expression amount merely in control group (p=0/039) compared to experimental group. There was a significant deference in the amount of TG content between control group and LIET group (p=0/001) and between control group and HIIT group (p=0/001) and between LIET and HIIT group (p= 0/003). It can be concluded that considerable continuation of fatty diet during the training and the influence of exercises on the amount of TG; and on effect on HIG2 gene expression demonstrate that each of the tow training program, independent of HIG2 gene, had an effect on visceral fat content in NAFLD affected rats.

    Keywords: Intra-Abdominal Fat, High-intensity interval training, hypoxia-inducible protein 2, Triglyceride, Non-alcoholic fatty liver disease
  • Masoud Rafati Bonab, Jabbar Bashiri *, Roghayeh Poozesh Jadidi, Hassan Pourrazi Pages 111-136

    Obesity suppreses muscle mitochondorial biogenesis and the effects of HIIT and Q10 in this area remains to be more investigated. The aim was to investigate the concomitant effects of HIIT and Q10 supplementation on two indices of mitochondorial biogenesis in obese male rats’ skeletal muscle.48 male rats[16 weeks, obese group weight: 272to372gr(308.8±22.36gr); normal weight: 140 to 197gr (158.622.21gr)] were randomized into six groups including normal weight, obese reference, obese control, obese HIIT, obese Q10 and obese HIIT concomitany with Q10 groups. Obesity was induced by high fat diet. Q10 supplentation 500 mg/kg.bw.day and HIIT(10 activity bouts for 4 min at 85-90% of v VO2 peak with 2min rest intervals) were done for 12 weeks. Western blot and spectrophotometery methods were respectively used to quantify the variables and the data were analyzed using one-way ANOVA. A lower soleus PGC-1α content were observed in obese reference(P=0.001) and also obese control(P=0.003) groups compared to normal weight group with higher citrate synthase activity (P=0.039,P=0.031 respectively) in both of them. HIIT(P=0.001), Q10(P=0.001) and their concomitment (P=0.001) elevated PGC-1α expression to levels even higher than normal weight group, with more efficacy were noted for HIIT rather than Q10(P=0.017). None of interventions changed CS activity (P>0.05). It can be concluded that obesity suppreses muscle mitochondorial biogenesis and HIIT efficiently compensates this condition and even elevates muscle mitochondorial biogenesis compared to normal weight rats. Q10 supplementation has also beneficial effects, although weaker than HIIT. However, more investigations remain to be done because of similar evidence and study limmitations.

    Keywords: HIIT, Q10, obesity, soleus muscle, Mitochondorial Biogenesis
  • Bakhtyar Tartibian *, Bagher Rezaei Pages 137-162
    The purpose of the current study was to investigate the effect of HMB-FA supplementation on muscle damage indices in elite wrestlers. A total of twenty wrestlers selected in two supplement- exercise (n=10) and placebo- exercise (n=10) groups to participate in a simulated wrestling protocol. Subjects were randomly assigned to receive either 3g/d of HMB-FA or a placebo. Blood samples to measure serum creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH) were taken before taking the supplement, after taking the supplement, immediately after the first repetition of the simulated wrestling protocol, immediately after the third repetition of the simulated wrestling protocol, immediately after the fifth repetition of the simulated wrestling protocol. The perceived recovery status (PRS) was assessed immediately before the first, second, third, fourth, and fifth repetitions of the simulated wrestling protocol. The results were analyzed using ANCOVA analysis of covariance and analysis of variance with repeated measures. The results of this study showed that the values of muscle damage indices, including CK, LDH decreased significantly more than the placebo group in the HMB-FA group (p<0.05). There was also a significant change for PRS, which significantly decreased in the placebo group compared to HMB-FA (p<0.05).Therefor, it can be concluded that HMB-FA supplementation appears to improve muscle damage indices in wrestlers' simulated wrestling protocol.
    Keywords: wrestler, HMB-FA, Muscle damage