فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهسا هاشمی، مهرداد نیکوی*، علی صالحی، رامین نقدی صفحات 169-182
    شناخت راهکارهایی برای بازیابی خاک مسیرهای چوبکشی ضروری است. یکی از فعالیت های مدیریتی برای اصلاح کوبیدگی و جلوگیری از فرسایش، احداث جوی پشته در مسیرهای چوبکشی است. بازیابی ویژگی های فیزیکی خاک 11 سال پس از احداث جوی-پشته بر روی مسیرهای چوبکشی در قطعات 40 مترمربعی در قالب دو طبقه شیب (کمتر از 10 درصد و بیشتر از 10 درصد) و سه طبقه ترافیک (کم، متوسط و شدید) در جنگل های سری ناو در غرب استان گیلان بررسی شد. متغیرهای موردبررسی شامل وزن مخصوص ظاهری، تخلخل، نفوذپذیری و عمق شیار بود. اندازه گیری نفوذپذیری خاک با استفاده از پنترومتر جیبی، نمونه برداری مربوط به وزن مخصوص ظاهری با استفاده از سیلندر و اندازه گیری شیار با استفاده از شاخص 5 متری انجام شد. شاخص های موردبررسی در هر تیمار، در سه تکرار مورد تحقیق قرار گرفتند. تاثیر تغییرات شیب و ترافیک بر روی ویژگی های فیزیکی خاک بر روی 72 نمونه انجام شد. نتایج نشان داد که اثر شیب، ترافیک و اثر متقابل آن ها بر روی متغیرهای وزن مخصوص ظاهری، درصد تخلخل، نفوذپذیری و عمق شیار معنی دار است. مقدار وزن مخصوص ظاهری، تخلخل و نفوذپذیری در طبقه شیب کم و ترافیک کم بازیابی شده بود و بین این طبقه با طبقه های شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتایج پژوهش اثر مثبت ساخت جوی-پشته در بازیابی ویژگی های خاک در مسیرهای چوبکشی را مسیرهای با ترافیک و شیب کم نشان داد.
    کلیدواژگان: وزن مخصوص ظاهری، جوی پشته، ویژگی های فیزیکی خاک، عمق شیار، نفوذپذیری
  • مظهر محمودی، احمد علیجانپور*، عباس بانج شفیعی، محمدرضا زرگران، علی منصوری صفحات 183-197

    این پژوهش برای بررسی تاثیر اجرای طرح صیانت بر ویژگی های کمی، کیفی، گسترش موخور و زادآوری در توده های جنگلی شهرستان ثلاث باباجانی انجام شد. بدین منظور در داخل توده های جنگلی صیانت شده و صیانت نشده، دو عرصه به مساحت 40 هکتار با شرایط فلورستیکی و فیزیوگرافی مشابه انتخاب شدند. سپس شبکه آماربرداری منظم تصادفی به ابعاد 100×100  متر طراحی و 40 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 12 آر در هر کدام از آن ها پیاده شد. در هر قطعه نمونه علاوه بر مشخصات محیطی، ویژگی های توده بالغ شامل نوع گونه، مشخصات کمی درختان مانند قطر برابر سینه (با حد شمارش 5/7 سانتی متر) و قطر کوچک و بزرگ تاج درختان و ویژگی های زادآوری اندازه گیری شد. برای مقایسه داده های کمی بین دو توده، از آزمون t مستقل و برای داده های کیفی از آزمون مربع کای استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش گونه Quercus brantii و گونه Crataegus sp. به ترتیب دارای بیشترین و کمترین درصد آمیختگی در منطقه مورد بررسی بودند. میانگین قطر تاج، درصد پایه های سالم، میانگین تعداد جست در پایه های دارای جست و میانگین تعداد موخور در پایه های مبتلا به موخور در منطقه صیانت شده بیشتر از منطقه صیانت نشده است.

    کلیدواژگان: ثلاث باباجانی، جنگل های زاگرس، طرح صیانت، قطر تاج، موخور
  • علی جهانی*، جهانگیر فقهی، وحید اعتماد صفحات 199-211
    طرح های جنگلداری اغلب از اثرها و پیامدهای ناسازگار محیط زیستی مانند بهره برداری بی رویه چوب و چرای دام برخوردارند. هدف از این پژوهش ارزیابی اثر برداشت چوب و دام بر تخریب جنگل خیرود نوشهر با استفاده از مدل بهینه تخریب جنگل و در چهار سناریوی وضعیت موجود، بدون برداشت چوب، بدون دام، و بدون برداشت چوب و دام است. واحدهای همگن محیط زیستی با استفاده از منابع اکولوژیکی تهیه و مجموعه فعالیت های انسانی انجام شده و شدت اثرهای آن ها در واحدهای همگن محیط زیستی به دست آمد. پس از پیش بینی ضرایب مدل در سناریوهای ذکر شده اقدام به مقایسه آماری خروجی ها و بررسی معناداری تغییرات شد. مقایسه آماری ضرایب تخریب در چهار سناریو با توجه به غیرنرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کروسکال والیس انجام شد. بر اساس سطح معناداری به دست آمده تفاوت معناداری بین ضرایب تخریب سناریوهای مختلف وجود دارد. میانگین ضرایب تخریب در در هر یک از سناریوهای وضعیت موجود، حذف دام، حذف برداشت چوب و حذف هر دو فعالیت به ترتیب برابر با 49/1، 72/0، 9/0 و 3/0 به دست آمد. بر اساس نتایج پژوهش، دام مهم ترین عامل تخریب جنگل و پس از آن بهره برداری چوب قرار دارد. مدل مورد استفاده در این پژوهش به عنوان یک سیستم پشتیبان تصمیم گیری قابلیت بالایی در پیش بینی و مقایسه سناریوها و سیاست های مختلف مدیریتی در جنگل دارد و با استفاده از این مدل می توان قبل و بعد از اجرا طرح جنگلداری اثرهای اجرای طرح را به خوبی ارزیابی کرد.
    کلیدواژگان: جنگل خیرود، ضریب تخریب، مدیریت جنگل، واحد همگن محیط زیستی
  • سیران خون سیاوشان*، زاهد شاکری، کیومرث محمدی سمانی، حسین معروفی صفحات 213-234
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر نوع و شدت چرای دام و عوامل محیطی بر ترکیب و تنوع پوشش گیاهی در پنج منطقه با انواع دام (گاو، بزمرخز، بزمو، گوسفند) و شدت چرایی متفاوت (در قالب پنج تیمار) در جنگل های آرمرده بانه است. برای نمونه برداری از پوشش گیاهی، 34 قطعه نمونه (100 مترمربع) برداشت شد. تفاوت بین مناطق از نظر تنوع گونه ای با استفاده از آنالیز واریانس و تاثیر چرای دام بر ترکیب پوشش گیاهی با استفاده از آنالیز گرادیان مستقیم (RDA) بررسی شد. نتایج نشان داد منطقه قرق و منطقه دارای چرای هر چهار نوع دام با شدت بالا به ترتیب از بیشترین و کمترین تنوع گونه ای  برخوردارند. درصد تاج پوشش، ارتفاع از سطح دریا، تیپ بلوط ایرانی- مازودار و نرخ چرای دام مهم ترین عوامل محیطی تاثیرگذار بر پوشش گیاهی بودند. نتایج رسته بندی نشان داد نوع دام و شدت چرا در کنار عوامل محیطی فوق تاثیر معنی داری بر ترکیب پوشش گیاهی می گذارند به گونه ای که با افزایش نوع دام و شدت چرا، گونه های یکساله و مهاجم بیشترین حضور و با کاهش آن پهن برگان علفی، درختچه ها و ژیوفیت های پیازدار بیشترین پراکنش را در ترکیب پوشش گیاهی به خود اختصاص می دهند.
    کلیدواژگان: آنالیز گرادیان مستقیم، بزمرخز، تنوع گونه ای، نرخ چرای دام، زاگرس شمالی
  • محمدکاظم پارساپور، یحیی کوچ*، سید محسن حسینی، سید جلیل علوی صفحات 235-248

    با توجه به تخریب جنگل های هیرکانی طی سال های گذشته، جنگلکاری توانسته است به عنوان یک راهکار ‏مناسب به منظور احیاء مناطق تخریب شده مورد توجه قرار گیرد. در این میان، گونه های توسکا ییلاقی و ‏بلندمازو در سطوح وسیع مورد جنگلکاری قرار گرفته اند. روابط کمی عناصر (استوکیومتری)، نقش مهمی در ‏تجزیه ماده آلی با تغییر دسترسی نسبی این عناصر در خاک دارد و شاخص مهمی برای فهم بهتر شرایط ‏میکروبی و مواد آلی در خاک است. هدف از این پژوهش، تعیین اثر نوع گونه درختی در سنین مختلف بر ‏روابط کمی در این جنگلکاری ها است. این بررسی در توده های 15، 20 و 25 ساله جنگلکاری های شرکت ‏چوب و کاغذ مازندران انجام و در هر یک از عرصه ها، تعداد 30 نمونه خاک و لاشبرگ به روش تصادفی ‏سیستماتیک از عمق 10 سانتی متری خاک برداشت شدند.‏‎ ‎براساس نتایج، بیشترین‎ ‎مقادیر روابط کمی کربن به ‏نیتروژن خاک (33/18)، زی توده میکروبی کربن به نیتروژن (88/15)، کربن به نیتروژن آلی ذره ای (36/10) و ‏کربن به نیتروژن آلی محلول (00/3) در سنین بالاتر بلندمازو مشاهده شدند که اختلاف معنی داری با گونه ‏توسکا ییلاقی داشتند. همچنین، توده های بلندمازو در سنین بالاتر موجب بهبود روابط کمی ‏کربن و نیتروژن خاک در سال های آتی جنگلکاری می شوند‏.

    کلیدواژگان: احیاء جنگل، زی توده میکروبی، مواد آلی ذره ای، مواد آلی محلول، نسبت میکروبی
  • پوراندخت قویدل، رامین نقدی*، اسماعیل قجر، مهرداد میرزایی صفحات 249-261

    هدف از این بررسی، ارزیابی تخریب روسازی جاده های جنگلی در محل قوس ها است. بدین منظور 30 قطعه نمونه به مرکزیت قوس های موجود به صورت انتخابی برداشت و اندازه گیری شد. در مجاورت هر یک از قطعات نمونه، یک قطعه نمونه به عنوان نمونه شاهد اندازه گیری شد. در هر قطعه نمونه شاخص تخریب روسازی براساس هفت شاخص «مقطع عرضی تخریب شده»، «زهکشی تخریب شده»، «تولید غبار»، «کرکره ای شدن»، «چاله»، «شیار» و «سستی توده خاک» اندازه گیری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری t جفتی و ویلکاکسون استفاده شد. نتایج نشان داد در همه قطعات نمونه در محل قوس ها، دو شاخص تخریب «مقطع عرضی تخریب شده» و «تولید غبار» مشاهده شد درحالی که 3/3 درصد قطعات نمونه کناری بدون این تخریب ها بودند. شدت تخریب ناشی از «زهکشی تخریب شده» کنار جاده و «مقطع عرضی تخریب شده» در محل قوس ها بیشتر از قطعات کناری بود و از نظر آماری اختلاف معنی داری بین قوس ها با قطعات کناری مشاهده شد. بررسی مقدار «کرکره ای شدن» نشان داد که به ترتیب 70 و 7/66 درصد از قطعات نمونه برداشت شده در محل قوس ها و قطعات کناری بدون این نوع تخریب بودند. نتایج نشان داد، عمق و مساحت «چاله ها» و «شیارهای» ایجاد شده و همچنین «سستی توده خاک» در محل قوس ها بیشتر از قطعات کناری بود. نتایج این پژوهش اهمیت انجام فعالیت های مستمر تعمیر و نگهداری و لزوم به کارگیری شاخص های ارزیابی را در برنامه ریزی نگهداری روسازی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تخریب روسازی، تعمیر و نگهداری، جاده سازی، جنگل های هیرکانی
  • زهرا عظیم نژاد، ضیاالدین باده یان*، عبدالحسین رضایی نژاد، شهرام احمدی صفحات 263-278

    برای بررسی ارتباط خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و همچنین ویژگی های فیزیولوژیکی درختان بلوط در ارتباط با پدیده خشکیدگی، تعداد 30 قطعه نمونه مربعی به روش منظم تصادفی به مساحت 2500 مترمربع و با استفاده از شبکه ای به ابعاد 200×200 مترمربع انتخاب شدند. درصد خشکیدگی در هر قطعه نمونه محاسبه و نمونه برداری از خاک و برگ درختان بلوط انجام شد. برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مانند بافت، هدایت الکتریکی، اسیدیته، وزن مخصوص ظاهری، درصد تخلخل، کربن و مواد آلی و غلظت عناصر Ca،Mg ،N ،P ، K و Na اندازه گیری شدند. آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، مالون دی آلدهید، اسیدآمینه پرولین، کلروفیل a و b، کلروفیل کل، رنگدانه کاروتنویید و غلظت عناصر Ca،Mg ،N ،P ،  Kو Na در برگ درختان نیز سنجش شد. مقایسه میانگین متغیرهای مورد بررسی نشان داد که بین طبقات مختلف خشکیدگی تنها از نظر نیتروژن برگ اختلاف معناداری وجود دارد. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که در منطقه مورد بررسی، ویژگی های خاک ارتباط معناداری با خشکیدگی نداشته است. از طرفی قابلیت های فیزیولوژیکی درختان نمی تواند به تنهایی پاسخگوی درجات خشکیدگی های متفاوت آن ها باشد.

    کلیدواژگان: زوال، خصوصیات خاک، صفات فیزیولوژیکی، عناصر غذایی
  • مظاهر الازمنی، سید محمد حجتی*، سید محمد واعظ موسوی، محیا تفضلی صفحات 279-291

    تاکنون پژوهشی در خصوص اثر سن درختان روی ویژگی های خاک و همچنین ترسیب کربن در خاک انجام نشده است، بنابراین هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثر سن توده دست کاشت توسکا ییلاقی روی برخی ویژگی های خاک و ترسیب کربن آن بود. سه توده جنگلکاری 25، 30 و 35 ساله توسکا ییلاقی واقع در پارسل ها شش و هفت جنگل شصت کلاته انتخاب شد. برای بررسی ویژگی های کمی درختان قطر و ارتفاع تمام درختان با استفاده از روش آماربرداری صددرصد ثبت شد. در هر یک از توده ها قطعات نمونه با ابعاد 20×20 متر با استفاده از روش منظم-تصادفی با ابعاد شبکه 50×50 متر پیاده شد. سپس در هر قطعه نمونه از عمق 15-0 سانتی متر با استفاده از روش استوانه فلزی نمونه خاک تهیه شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار رطوبت خاک (44/2±49/45 درصد) و کمترین مقدار چگالی ظاهری (02/0±36/1 گرم بر سانتی متر مکعب) در توده 35 ساله مشاهده شد. بیشترین مقدار pH (01/0±59/7) و کمترین مقدار هدایت الکتریکی (02/0±71/0 دسی زیمنس بر متر) در توده 35 سال مشاهده شد. بیشترین و کمترین مقدار درصد نیتروژن کل خاک و همچنین ترسیب کربن به ترتیب در توده های 35 و 25 سال مشاهده شد. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که توده 35 ساله با دو توده دیگر تفاوت دارد؛ از این رو می توان بیان کرد که توده توسکا ییلاقی در این سن نیز توانایی بالایی در ترسیب کربن خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تثبیت نیتروژن، تغییر اقلیم، جنگلکاری، ویژگی های خاک
  • غلامرضا اعتمادی نسب، محمدهادی معیری*، احمد عابدی سروستانی، محمدرضا شهرکی صفحات 293-311

    باوجود تلاش های انجام شده در شکل گیری و نقش آفرینی سازمان های مردم نهاد در حفاظت و پایداری عرصه های منابع طبیعی، سازمان های مردم نهاد هنوز نتوانسته اند جایگاه مناسب را کسب کنند. این پژوهش با هدف شناخت نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای فراروی سازمان های مردم نهاد محیط زیستی در مدیریت پایدار عرصه های جنگلی انجام شد. جمعیت مورد بررسی شامل کارشناسان و اعضای 12 سازمان مردم نهاد منابع طبیعی و زیست محیطی در استان گلستان بود که 120 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که سوالات آن بر مبانی نظرات کارشناسان و اعضای سازمان های مردم نهاد طی 60 مصاحبه تنظیم شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش SWOT استفاده شد. نتایج نشان داد که وزن نقاط قوت بیشتر از وزن نقاط ضعف و وزن تهدیدها بیشتر از فرصت های فراروی سازمان های مردم نهاد است. بر مبنای برآیند عوامل درونی و بیرونی، بهترین استراتژی برای سازمان های مردم نهاد، استراتژی تهاجمی است که در آن بر استفاده از نقاط قوت و فرصت های موجود برای گسترش فعالیت های سازمان های مردم نهاد تاکید می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت پایدار، جنگل، حفاظت، سمن ‏
  • مهرداد زرافشار*، یعقوب ایران منش، مهدی پورهاشمی، سید کاظم بردبار، محمدرضا نگهدار صابر، محمدجواد روستا، کوکب عنایتی، علیرضا عباسی صفحات 313-325

    خاک اکوسیستم های جنگلی منبع عظیمی برای ذخیره کربن اتمسفر بوده که در صورت مدیریت صحیح سهم آن در مقابله با گرمایش زمین فزونی خواهد گرفت. در این پژوهش، سهم اندوخته کربن در خاک و لاش ریزه در دو توده قرق شده 50 ساله (کمتر دخالت شده) و قرق نشده (دخالت شده) گلابی وحشی مقایسه شد. همچنین، ویژگی های خاک شامل درصد رطوبت، چگالی ظاهری، کربن آلی، نیتروژن کل، فسفر و درنهایت تنفس میکروبی خاک نیز بررسی شد. در هر توده، نمونه های خاک در 5 و نمونه های لاش ریزه در 10 تکرار برداشت و خصوصیات آن ها با استفاده از آزمون T غیرجفتی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج به طور واضح نشان داد که ذخیره کربن خاک و کربن آلی لاش ریزه چوبی در توده کمتر دخالت شده به دلیل تراکم بیشتر پوشش درختی بیش از دو برابر توده دخالت شده بود. با این وجود، کربن آلی لاش ریزه بین دو توده یکسان بود. مقدار فسفر و نیتروژن خاک در توده کمتر دخالت شده به ترتیب 6 و 2 برابر بیشتر از توده دخالت شده بود. نه تنها درصد رطوبت خاک در توده کمتر دخالت شده (36 درصد) بیشتر از توده دخالت شده (21 درصد) بود، بلکه مقدار تنفس میکروبی خاک در توده کمتر دخالت شده حدود 31 درصد بیشتر از توده دخالت شده بود. در نهایت می توان گفت اعمال مدیریت قرق در توده های جنگلی گلابی وحشی نه تنها سبب افزایش اندوخته کربن خاک تا بیش از دو برابر شده، بلکه حاصل خیزی آن را بهبود داده که این یافته اهمیت مدیریت قرق توده های جنگلی زاگرس در راستای حفظ عملکردهای خاک را گوشزد می کند.

    کلیدواژگان: تنفس میکروبی، ذخیره کربن، عملکرد جنگل، قرق
  • مریم محمودی، الیاس رمضانی کاکرودی*، عباس بانج شفیعی، علی صالحی، مجید پاتو، امید حسین زاده صفحات 327-342
    این پژوهش در شش جنگلکاری شامل کاج تهران و سروسیمین (خالص سوزنی برگ)، اقاقیا و ون (خالص پهن برگ) و اقاقیا-ون و اقاقیا-سرو سیمین (آمیخته) در پارک جنگلی لویزان انجام شد. مقادیر کربن ذخیره شده در خاک اندازه گیری و رابطه بین برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی با مقدار کربن آلی خاک بررسی شد. در60 نمونه خاک جمع آوری شده از دو عمق 0-10 و 10-30 سانتی متری این جنگلکاری ها اسیدیته ، بافت، جرم مخصوص ظاهری، جرم مخصوص حقیقی و درصد کربن آلی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیش ترین و کم ترین مقدار کربن ذخیره شده در هر دو عمق خاک به ترتیب مربوط به تیپ های کاج تهران و ون است. مقدار ذخیره کربن در خاک همه زمین های جنگلکاری شده در عمق پایین (10-30 سانتی متر) بیشتر بود. بیشترین مقدار ذخیره کربن در هر دو عمق مورد بررسی در جنگلکاری های خالص سوزنی برگ و پهن برگ به ترتیب در تیپ کاج و اقاقیا و در جنگلکاری های آمیخته، در تیپ اقاقیا-سرو سیمین مشاهده شد. همچنین نتیجه رگرسیون گام به گام نشان داد که در بین ویژگی های فیزیکی-شیمیایی خاک، اسیدیته، جرم مخصوص ظاهری و رس و در بین مشخصات کمی درختان، قطر برابرسینه، ارتفاع و قطر تاج مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر مقدار کربن آلی خاک در منطقه مورد بررسی هستند.
    کلیدواژگان: جنگلکاری، ذخیره کربن خاک، گرمایش جهانی، مناطق نیمه خشک
|
  • Mahsa Hashemi, Mehrdad Nikooy *, Ali Salehi, Ramin Naghdi Pages 169-182
    It is necessary to find solutions for soil recovery of skid trail. Water-bar construction is one of the ‎best management practices to improve the compaction and prevent the erosion of skid trail soil. ‎Recovery of soil physical properties 11 years after water-bar construction on skid trail was ‎investigated on 40 square meter sample plots in two slope (0-10% and 10-20%) and three traffic ‎classes (Low, Medium, High) in the forests of Nav district in the west of Guilan province. The ‎studied variables included soil bulk density, total porosity, penetration resistance and rutting depth. ‎Soil bulk density, penetration, and rutting depth were measured by steel cylinder, pocket ‎penetrometer, and a 5-m leveling rod. The parameters in each treatment were studied in three ‎replications. The effect of slope and traffic variation on soil physical properties was performed on 72 ‎sample plots. The results showed that the effect of slope, traffic and their interaction were ‎significant on soil bulk density, total porosity, penetration resistance, and depth of rutting. The ‎value of soil bulk density, total porosity, and penetration resistance in LSLT (Low Slope-Low ‎Traffic) class was recovered, and there was no significant difference between this class and the ‎control area. The results of the study showed a positive effect of water-bar construction on the ‎recovery of soil properties in skid trail with low slope and low traffic.
    Keywords: bulk density, water-bar, Soil physical properties, rutting depth, penetration resistance
  • Mazhar Mahmoudi, Ahmad Alijanpour *, Abbas Banj Shafiei, MohammadReza Zargaran, Ali Mansuri Pages 183-197

    This research was conducted to study the effect of implementation forest protected plan on quantitative and qualitative characteristics, extension of Loranthus europaeus and regeneration in Salas-babajani’s Forest stands. For this purpose, in the protected and unprotected region, 40 hectares area with similar physiography and floristic condition in a range of 1250 to 1550 meters above sea level, were selected. 40 circular sample plots with 1200 m2 area in a 100*100-meter inventory grid was established in each of them. In each sample plot, the general specification of the location of the sample plot such as slope, altitude, aspect, species type, quantitative characteristics of tree (diameter at breast height, small and large diameter of the crown) measured. Independent t-test and chi-square test were used to compare quantitative and qualitative data, respectively. According to the results of this study, Quercus brantii and Crataegus sp. had the highest and lowest percentage of mixing in the forest stands of the study area, respectively. The mean of crown diameter, the percentage of healthy trees, average sprout number and the average number of Loranthus europaeus in the polluted trees in protected area were higher than unprotected area. The results of this research indicated that the forest conservation-based management has positive effect on quantitative and qualitative characteristics in protected forests and emphasized the necessity of conservation, regeneration and development of these forests.

    Keywords: Crown diameter, Loranthus europaeus, Preservation policy, Salas-e Babajani, Zagros forests
  • Ali Jahani *, Jahangir Feghhi, Vahid Etemad Pages 199-211
    Forestry projects often result in inconsistent environmental impacts and consequences, including wood exploitation and livestock grazing. The aim of study is to evaluate the effect of wood harvesting and livestock on the degradation of Kheyrud Forest in Nowshahr city using the optimized forest degradation model in four scenarios of current situation, without wood harvesting, without livestock, and without wood harvesting and livestock. Homogeneous environmental units were prepared using ecological resources. A set of human activities and the intensity of the impacts in homogeneous environmental units were obtained. After predicting the coefficients of model in the scenarios, the statistical comparisons of the outputs and the significance of changes were evaluated. Due to the abnormality of the data, Kruskal-Wallis test was performed for statistical comparison of coefficients of degradation in four scenarios. Considering the results, there is a significant difference between the coefficients of degradation in different scenarios. The average coefficients of degradation in the current situation, without wood harvesting, without livestock, and without wood harvesting and livestock scenarios are 1.49, 0.72, 0.9 and 0.3 respectively. According to the results, livestock and wood exploitation are the most important factor influencing forest degradation. The model, which has been used in this research, has a high capability in predicting and comparing different scenarios and management policies as a decision support system in the forest; and using this model we can evaluate forest plan impacts before and after the implementation of project.
    Keywords: Forest management, Homogeneous Environmental Unit, Kheyrud ‎Forest
  • Siran Khoonsiavashan *, Zahed Shakeri, Kyumars Mohammadi Samani, Hosein Maroofi Pages 213-234
    The purpose of this study was to investigate the effect of grazing intensity and type of livestock and environmental factors on vegetation composition and diversity in five areas with different livestock types (cattle, Markhoz goat, Mo goat, and sheep) and different grazing intensities (five treatments) at the forests of Armardeh. In total, 34 sample plots (100 m^2) for vegetation cover sampling were taken. Differences between regions in terms of species diversity were analyzed using analysis of variance and the effect of livestock grazing on vegetation composition using Redundancy Analysis (RDA). Result indicates that, control and the region with four livestock types have highest and lowest diversity respectievely. Canopy cover (percent), elevation, Quercues branti- Q. infectoria type, and stocking rate where the most important environmental factors are driving vegetation composition. Livestock type and grazing intensity with some environmental variables shape affect significantly the vegetation composition, in a way that with increasing grazing intensity and livestock type, annual and invasive plants appear in highest presence and with decreasing of those, forbs, shrubs, and geophyte plants are widely spread in the vegetation composition.
    Keywords: Markhoz goat, Northern Zagros, Redundancy analysis, Stocking rate, Species diversity
  • MohammadKazem Parsapour, Yahya Kooch *, Seyed Mohsen Hosseini, Seyed Jalil Alavi Pages 235-248

    In recent years, with an alarming degradation rate of Caspian forests, afforestation can be considered as a suitable solution to restore the degraded areas. Different species especially Oak (Quercus castaneifolia C. A. M) and Alder (Alnus subcordata C. A. M) were planted in vast areas. Elements quantitative relations (stoichiometry) has an important roll in organic matter decomposition by changing these elements availablity in soil and is a main index to better undrestanding of microbial and OM conditions in soil as well. The aim of this study was to determine the effect of tree species in deferent ages on quantitative relations in these afforestations. This research was carried out in 15-, 20-, and 25-years old stands of Mazandaran wood and paper company afforestations and 30 soil and litter samples were collected from 10 cm depth of soils in each stand using systematic random method. Based on the results, the highest amount of quantitative relations of soil C/N (18.33), C/N microbial biomass (15.88), carbon to particle organic nitrogen ratio (10.36) and carbon to dissolved organic nitrogen ratio (3.00) were seen in older oak afforestations which had significant differences with alder afforestations. Also, oak stands in higher ages amend quantitative relations of soil carbon and nitrogen in future years of the afforestations, these findings provide a scientific theory for use in the evaluation of soil nutrients in afforested areas.

    Keywords: Afforestation Dissolved organic matter, Microbial biomass, Microbial ratios, Particle organic matter
  • Porandokht Ghavidel, Ramin Naghdi *, Ismail Ghajar, Mehrdad Mirzaei Pages 249-261

    This study aimed to evaluate of unsurfaced forest road distresses on the existing curves. Numbers of 30 selective plots on the center of curves were measured. A paired sample plot beside of each curve was measured. In each plot, seven indices of unsurfaced road distress including improper cross section, inadequate roadside drainage, corrugation, dust, potholes, ruts and loose aggregate of soil were measured. Paired samples t-test and Wilcoxon test were used to analysis of data. Result showed that there were improper cross section and dust distresses factors in all plots on the curves, while 3.3 % of paired plots had none of these distresses. Also, distress intensity causing by improper cross section and inadequate roadside drainage factors were more in the curves than to paired plots and significant difference between the curves and paired plots was observed. The results of corrugation indicated that 70 and 66.7 % of sampled plots in the curves points and side plots lacked this type of distress, respectively. Results showed that the depth and area of potholes and ruts, and loose of soil aggregate in the curves points were greater than the paired plots but there was no significant difference between the curves and paired plots. Results of this study shows importance of regular maintenance activities and application of evaluation indices at the network level of pavement.

    Keywords: Pavement distress, repair, maintenance, road construction, Hyrcanian forests
  • Zahra Azimnezhad, Ziaedin Badehian *, Abdolhossein Rezaeinejad, Shahram Ahmadi Pages 263-278

    To investigate the relationship between some physical and chemical properties of soil and tree ecophysiological properties on dieback of Oak trees, 30 square sample plots with 2500 m2 area, in a random systematic grid (200×200) were selected. The percentage of dieback were measured in each sample plot and soil and leaves of trees were sampled. Some soil properties such as texture, electrical conductivity, acidity, bulk density, porosity, Carbon and organic matter and concentrations of Ca, Mg, N, P, K, Na were measured. Also, Peroxidase, Catalase and Ascorbate peroxidase enzymes, MDA, Proline, Chlorophyll a, b, total Chlorophyll, Carotenoid pigment and concentrations of Ca, Na, K, Mg, P and N in leaves were measured. Comparison of variable means showed that there is just significant difference in leaf nitrogen between different dieback classes. In general, the results of this study showed that the soil properties in our study area were not significantly affect on oak decline. On the other hand, the physiological capabilities of trees solely, cannot be the cause of their different dieback.

    Keywords: nutrients, Decline, Physiological properties, soil properties
  • Mazaher Alazmani, Seyyed Mohammad Hojati *, Seyed Mohammad Waez Mousavi, Mahya Tafazoli Pages 279-291

    There had been no study about the effect of the plantations’ age on the properties of forest soils and soil carbon sequestration. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of an alder plantation’s age on some soil properties and carbon sequestration. Three alder plantation stands (25, 30, and 35 years old) located in Parcels No. 6 and 7 in Shastkolateh forest were selected. In order to investigate the quantitative characteristics of trees, the diameter and height of all trees were recorded using the full inventory method. In each stand, 20 × 20 m sample plots were considered using a systematic random method with a 50 × 50 m grid. A soil sample was then taken at the depth of 0-15 cm in each plot using the core method. The result showed that the 35-year-old stand had the highest soil moisture (45.49%±2.44) and the lowest bulk density (1.36 g/cm2±0.02). The highest pH (7.59 ±0.01) and the lowest EC (0.71±0.02 dS/m) were observed in the 35-year-old stand. The highest and lowest percentages of total soil nitrogen as well as carbon sequestration were observed in the 35- and 25- year- old stands, respectively. The results of component analysis showed that the 35-year-old stand was different from the other two stands; hence, it can be stated that alder plantation stands will have a high capacity for carbon sequestration at this age.

    Keywords: Climate change, Nitrogen fixation, Plantation, soil properties
  • Gholamreza Etemadinasab, MohammadHadi Moayeri *, Ahmad Abedi Sarvestani, Mohammadreza Shahraki Pages 293-311

    Despite the efforts made in the formation of non-governmental organizations and their role in the protection and sustainability of natural resources, non-governmental organizations have not yet been able to gain a proper position. The aim of this study was to identify the strengths, weaknesses, opportunities and threats facing NGOs in environmental and sustainable forest management. The study population included experts and members of 12 natural resources and environment non-governmental organizations in Golestan province, 120 of whom were selected as the sample. The data collection tool was a researcher-made questionnaire in which the questions were designed based on the opinions of experts and members of non-governmental organizations obtained during 60 interviews. SWOT method was used to analyze the data. The results showed that the weight of strengths is more than the weight of weaknesses and the weight of threats is more than the weight of opportunities faced by NGOs. Based on the results of analyzing internal and external factors, the best strategy for NGOs is an offensive strategy that emphasizes the use of existing strengths and opportunities to expand the activities of NGOs.

    Keywords: Sustainable management, Forest, conservation, NGO‎
  • Mehrdad Zarafshar *, Yaghoub Iranmanesh, Mehdi Pourhashemi, Sayed Kazem Bordbar, Mohammadreza Negahdarsaber, MohammadJavad Rousta, Kokab Enayati, Alireza Abbasi Pages 313-325

    Soil in forest ecosystems is a giant source for storage of atmospheric carbon that would increase its contribution against climate warming under proper management. In the current research, soil and litter contribution in carbon sequestration were compared between a 50 years old enclosure (less degraded) and un- enclosure (degraded) wild pear stands. Besides, some soil characteristics including soil moisture, bulk density, organic carbon, total nitrogen, phosphorus, and soil microbial respiration were studied. In each stand, 5 soil samples and 10 litter samples were collected from each plot and the characteristics were compared with T-student independent analysis. The results clearly indicated that soil carbon storage and carbon storage in coarse litter due to greater tree covers in enclosure field were two times higher than un- enclos6ure. Meanwhile, carbon storage in fine litter was same in the both stands. Phousphurus content and total nitrogen in soil of enclosure field were 6 and 2 times higher than un- inclosure, respectively. Moisture content Not only was higher in less degraded field (36%) in comparison with degraded one (21%) but also soil microbial respiration in less degraded field was higher around 31% when compared with degraded field. Finally, it can be proposed that enclosure management not only can improve soil carbon storage more than two times but also can increase soil fertility. This finding highlights the importance of enclosure management in Zagros region for maintaining of soil functions.

    Keywords: enclosure, Carbon storage, Soil respiration, Forest function
  • Maryam Mahmoudi, Elias Ramezani Kakroudi *, Abbas Banj Shafiei, Ali Salehi, Majid Pato, Omid Hoseinzadeh Pages 327-342
    This study was performed in six plantations including Pinus eldarica and Cupressus arizonica (pure coniferous), Robinia pseudoacacia and Fraxinus sp. (pure broadleaved) along with R. pseudoacacia-Fraxinus and R. pseudoacacia-C. arizonica (mixed) in Lavizan Forest Park. Soil carbon stock was measured and the relationship between some physico-chemical properties of soil with organic carbon was examined. Soil acidity, texture, bulk density, particle density and percentage organic carbon were measured in 60 soil samples collected from 0-10 cm and 10-30 cm depths under the plantations. According to the results, the maximum and minimum soil carbon stocks in both depths were seen in Pinus eldarica and Fraxinus types, respectively. In all plantations under consideration, carbon storage was greater at lower, i.e. 10-30 cm, soil depth. In both studied soil depths, the highest carbon storage in pure coniferous and hardwood types was respectively observed in P. eldarica and R. pseudoacacia plantations and among mixed types in R. pseudoacacia-C. arizonica type. Also, stepwise regression showed that of physic-chemical soil properties, pH, bulk density and clay and of  quantitative characteristics of trees, DBH, hight and crown diameter were the most important factors affecting soil organic carbon in the study area.
    Keywords: Global warming, Plantation, semi-arid areas, soil carbon storage