فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 66 (تابستان 1400)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 66 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهناز بختیاری، ابوالحسن تنهایی*، محمد مهدی لبیبی، میثم موسایی صفحات 145-166

    این جستار یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که با هدف واکاوی دگرگونی‌های خانوادگی زندگی مشترک زنان و مردان به روش کیفی، با راهبرد نظریه داده‌بنیاد مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری تمامی مردان و زنان متاهل شهر تهران بودند که پژوهشگر با توجه به هدف خود با استفاده از نمونه‌گیری غیراحتمالی هدفمند و نمونه‌های در دسترس نمونه‌های خود را انتخاب کرد. در نهایت تعداد 19 نفر در این فرایند مشارکت داشتند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه باز و مصاحبه حضوری بود، پرسش‌های مقدماتی زیر نظر استاد راهنمای رساله دکتری تهیه شد. روش تجزیه و تحلیل داده‌ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و اصلی انجام گرفت. در نتیجه فرایند کدگذاری، در نهایت پدیده اصلی با عنوان دگرگونی‌های خانوادگی با موضع‌گیری‌های ناهمسو مفهوم‌سازی شد که شامل مقوله‌های محوری برداشت‌های دوگانه از دگرگونی خانوادگی و سازگاری و پذیرش اجباری دگرگونی‌ها مقوله‌بندی شد. مشارکت‌کنندگان علل، زمینه‌ها و شرایط مداخله‌گر متفاوتی را در شکل‌گیری این دگرگونی‌های خانوادگی عنوان کرده‌اند که به پیامدهای متفاوتی انجامید. این پیامدها در مقوله اصلی تغییر الگوهای پذیرفته‌شده خانوادگی با مقولات محوری فردگرایی مدرن، دگرگونی کارکردمحور و تغییر نقش‌ها مقوله‌بندی شد. البته مشارکت‌کنندگان از استراتژی‌های متفاوتی برای مواجهه با این دگرگونی‌ها استفاده کردند که در فرایند کدگذاری در دو مقوله محوری درک موقعیت و ابعاد خانواده مفهوم‌سازی شد.

    کلیدواژگان: دگرگونی های خانوادگی، زنان و مردان متاهل، نظریه ی داده بنیاد
  • نیره قشنگ، محمدعلی مظاهری تهرانی*، لادن فتی، فرشته موتابی، محمود حیدری صفحات 167-207

    مطالعه حاضر با هدف «واکاوی تجارب آسیب شناختی و رضامندی دلبستگی محور در رابطه‌ جنسی همسران ایرانی» انجام شد.از رابطه جنسی به‌عنوان نیروی محرکه و برانگیزاننده ای یاد شده که می تواند باعث برقراری تماس نزدیک و صمیمانه بین دو فرد شود. این مطالعه، یک پژوهش کیفی به روش پدیدارشناسی بود و مشارکت کنندگان براساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. 24 نفر از همسران با حداقل سه سال طول مدت زندگی مشترک و در دو گروه رضامند از رابطه‌ی زوجی (خودگزارشی) و ناراضی (در سه جلسه‌ی نخست از فرآیند زوج‌درمانی یا در فرآیند حقوقی و قانونی طلاق)، تجاربشان از رابطه‌ی جنسی را به اشتراک گذاشتند. تحلیل و تفسیر داده ها به روش کلایزی و رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. پس از تحلیل نتایج دو خوشه‌ی اصلی «ارتباط تنانه مقوم رابطه زوج» و «آسیب پذیری رابطه از انفصال ارتباط تنانه» و هشت خوشه‌ی فرعی (سه مضمون ذیل نخستین خوشه: خواهش تن، پژواک تمنای جان، پیوستگی درون و بیرون ارتباط تنانه، خلق هویت مشترک و تمامیت‌جویی؛ و پنج مضمون ذیل دومین خوشه: والد شدن، موانع دانشی، موانع انگیزشی، عاطفی و رفتاری، ناهمنوایی نامطلوب و تجارب گسست عاطفی) استخراج شد. نتایج این مطالعه تاییدی است بر اینکه نظریه‌ دلبستگی می تواند یک چارچوب اساسی برای فهم و درک عمیق تر رفتارها و تجربه های جنسی همسران ارایه کند.

    کلیدواژگان: رابطه جنسی، مضامین آسیب شناختی، مضامین رضایت مندی، دلبستگی محور
  • مریم امیری نژاد*، لیلی پناغی، منصوره السادات صادقی صفحات 209-241

    در بسیاری از پژوهش‌ها نشان داده شده که روابط اولیه والد کودک بر کیفیت روابط زناشویی فرزندان تاثیرگذار است؛ اما این مسئله که روابط اولیه با والدین از چه مسیرهایی بر کیفیت رابطه زوجی اثرگذار است، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی طرحواره‌های هیجانی در رابطه بین پیوند والدینی و صمیمیت زناشویی، انجام شده است. روش این پژوهش از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی افراد متاهل ساکن شهر یزد در سال 1398-1397 است. معیارهای ورود به پژوهش عبارت بودند از: متاهل‌بودن، داشتن سواد خواندن و نوشتن، زندگی زیر یک سقف حداقل به مدت دو سال و این‌که والدین فرد تا قبل از 16 سالگی او فوت نکرده باشند. از بین افرادی که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند، تعداد 426 نفر (227 نفر زن و 199 نفر مرد) در پژوهش شرکت کردند. شیوه نمونه‌گیری به صورت در دسترس و از طریق پرسشنامه کاغذی و فرم اینترنتی بود. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش عبارت بودند از: مقیاس پیوند والدینی (PBI)، مقیاس صمیمیت زناشویی تامپسون و والکر (MIS) و مقیاس طرحواره‌‌های هیجانی لیهی (LESS). داده‌های به دست آمده با استفاده از روش‌های آمار استنباطی هم‌چون همبستگی و تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که تعدادی از طرحواره‌های هیجانی در رابطه بین پیوند والدینی و صمیمیت زناشویی نقش میانجی داشتند. بنابراین با توجه به نقش طرحواره‌های هیجانی در تجربه هیجانی و استفاده از راهبردهای کنترل هیجان، می‌توان گفت که این طرحواره‌ها از طریق تاثیر بر ادراک افراد از هیجان (مثل باور به غیرقابل کنترل بودن و منحصر بودن هیجانات به شخص) و نیز استفاده از راهبردهای مختلف (هم‌چون نگرانی، سرزنش دیگران، نشخوار فکری و اجتناب از موقعیت) جهت مقابله با هیجان، در رابطه بین پیوند والدینی و صمیمیت زناشویی نقش میانجی را ایفا می‌کنند.

    کلیدواژگان: پیوند والدینی، صمیمیت زناشویی، طرحواره های هیجانی، نقش میانجی
  • داود حاج خدادادی، محمدرضا عابدی، رضوان السادات جزایری، عذرا اعتمادی صفحات 243-266

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه تاثیر برنامه فرزندپروری مثبت و آموزش والدگری مبتنی بر مواجهه با چالش های فرزندپروری بر ابعاد والدگری موثر و سازگاری زوجی مادران انجام شد. روش پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس آزمون و پی‌گیری یک‌ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری، مادران دارای فرزند نوجوان شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397بودند. از افرادی که در فراخوان شرکت کردند 24 آزمودنی با روش تصادفی انتخاب و در گروه ها گمارش شدند. مداخلات به صورت هشت جلسه دو ساعته انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش‌نامه های والدگری آلاباما و سازگاری زوجی اسپانیر (1976) گردآوری شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد میان برنامه فرزندپروری مثبت و گروه گواه در والدگری مثبت و نظارت ضعیف تفاوت معنی داری وجود دارد، همچنین بین گروه والدگری مبتنی بر مواجهه با چالش ها و گروه گواه از نظر والدگری مثبت، تنبیه بدنی و اطلاع، تفاوت معنی داری دیده شد. هر چند تفاوتی میان تاثیر دو روش آموزشی بر ابعاد والدگری موثر و سازگاری زوجی یافت نشد (05/0P<). بر پایه یافته ها می توان گفت برنامه فرزندپروری مثبت و آموزش والدگری مبتنی بر مواجهه با چالش های فرزندپروری، هر کدام می توانند برخی کارکردهای والدگری را ارتقا دهند. در واقع می‌توان نتیجه گرفت هیچ کدام از روش های آموزش فرزندپروری به‌تنهایی جامعیت نداشته‌اند و لذا با توجه به اثربخشی متفاوت دو روش آموزشی، توصیه می شود برای ارتقای کیفیت فرزندپروری و به منظور تاثیر بیشتر، ترکیبی از برنامه های آموزشی استفاده شود.

    کلیدواژگان: والدگری موثر، والدگری مبتنی بر مواجهه با چالش ها، برنامه فرزندپروری مثبت، نوجوان، سازگاری زوجی
  • سعید صادقی*، سیندخت سرلک، سجاد ایوبی صفحات 267-282

    هدف این پژوهش ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش‌نامه اعتیاد به تلفن همراه و تبلت، در دانش آموزان مقطع ابتدایی و ارتباط آن با سبک های تربیتی والدین بود. 200 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی به شیوه‌ در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از پرسش‌نامه محقق‌ساخته اعتیاد به تلفن همراه و تبلت و پرسش‌نامه سبک والدگری بامریند ارزیابی شدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که این پرسش‌نامه یک عامل اصلی دارد که 40 درصد واریانس کل را تبیین می کند و از طریق محاسبه همبستگی گویه ها با نمره کل (01/0=p)، آلفای کرونباخ (91/0=α) و روش دو نیمه کردن (88/0=r) به ترتیب روایی و پایایی مناسب این پرسش‌نامه نشان داده‌ شد. همچنین میزان درآمد خانواده، تحصیلات مادر و سبک والدگری سهل گیرانه به طور مستقیم و معنادار و سبک والدگری مقتدرانه به طور معکوس و معنادار با میزان اعتیاد کودکان دبستانی به تلفن همراه و تبلت همبسته بود. بررسی ویژگی های روان‌سنجی نشان داد پرسش‌نامه حاضر یک عامل زیربنایی مطلوب و همبسته دارد و می توان برای ارزیابی اعتیاد دانش آموزان مقطع ابتدایی به تلفن همراه و تبلت در پژوهش های آتی از آن استفاده کرد. همچنین برای مداخله در میزان استفاده کودکان دبستانی از تلفن همراه و تبلت، در نظر گرفتن عوامل خانوادگی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: سبک والدگری، دانش آموز، تلفن همراه، اعتیاد، کووید-19
  • علی آقازیارتی، محمد عاشوری*، قاسم نوروزی صفحات 283-301

    نوجوانان کم‌شنوا یکی از گروه‌های مهم افراد با نیازهای ویژه محسوب می‌شوند که پژوهش درباره‌ آن‌ها اندک و گاهی دارای نتایج متناقض است. این پژوهش با هدف تحلیل و کشف چالش‌های پرورش فرزند کم‌شنوا از دیدگاه والدین با شنوایی عادی و نوجوانان کم‌شنوا بر مبنای نظریه‌ داده‌بنیاد انجام‌ شده است. نمونه‌ پژوهش 10 نوجوان کم‌شنوای پسر و دختر و 15 والد با شنوایی عادی دارای فرزند نوجوان کم‌شنوا بودند که به روش نمونه‌گیری نظری و هدفمند از انجمن خانواده‌ی ناشنوایان شهر تهران در سال 1399 انتخاب شدند. داده‌ها از طریق مصاحبه نیمه ‌ساختاریافته‌ عمیق تا رسیدن به اشباع نظری جمع‌آوری و با کدگذاری نظری (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) تحلیل شد. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، کدهای باز حول 103 مفهوم، کدهای محوری شامل 15 مفهوم و کدهای انتخابی در چهار مفهوم تحت عناوین عوامل مربوط به والدین، عوامل مربوط به نوجوان، عوامل مربوط به خانواده و عوامل مربوط به جامعه شناسایی و استخراج شدند. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، توجه ویژه به چالش‌های پیش‌رو در پرورش فرزند کم‌شنوا اهمیت بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: نوجوانان، کم شنوا، فرزندپروری، نظریه داده بنیاد
  • ماریا مردانی*، خالد اصلانی، خدیجه شیرالی نیا صفحات 303-317

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی فرزندپروری ذهن‌آگاهانه در استرس فرزندپروری و کیفیت زناشویی مادران کودکان کم توان ذهنی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه‌آزمایشی با گروه کنترل و در دو مرحله پیش آزمون پس آزمون بود. جامعه‌ آماری همه‌ مادران دارای کودک زیر 18 سال مبتلا به کم‌توانی‌ذهنی مراجعه‌کننده به مراکز بهزیستی شهر ایذه بودند که از بین آن‌ها 30 نفر از مادران دارای کودک کم توان ذهنی با روش هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). ابزارهای پژوهش شامل ‌پرسش‌نامه‌های استرس والدگری (آبیدین، 1991) و کیفیت زناشویی (نورتن، 1983) بود. آموزش فرزندپروری ذهن‌آگاهانه به شیوه‌ گروهی در 8 جلسه‌ 90 دقیقه‌ای، هفته‌ای یک بار بر گروه آزمایش اجرا شد. گروه گواه در طی این مدت هیچ آموزشی دریافت نکرد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره، حاکی از کاهش میانگین نمرات استرس فرزندپروری و افزایش میانگین کیفیت زناشویی در مرحله‌ی پس‌آزمون و پایداری این اثر در مرحله‌ 2 ماه پی‌گیری بود (05/0). آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه می‌تواند در بهبود سلامت روانی خانواده‌های کودکان کم‌توان‌ذهنی نتایج مفیدی را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: فرزندپروری ذهن آگاهانه، استرس فرزندپروری، کیفیت زناشویی، کم توان ذهنی
|
  • shanaz bakhtyari, Abolhasan Tanhaee *, mehdi labibi, maesam mousaaei Pages 145-166

    This study was a descriptive-analytical study that was conducted with the aim of analyzing the family transformations of cohabitation between men and women in a qualitative way with the strategy of data-based theory. For this purpose, non-probabilistic purp-osive sampling was used and samples were selected within available samples. Finally, 19 people participated in this pro-cess. Data collection tools were open questionnaire and face-to-face interview. Preliminary questions were prepared under the supervision of the supervisor of the doctoral dissertation. The data analysis method was performed during the open, pivotal and main coding processes. As a result, family transformations with incon-sistent positions were conceptualized as the main subject of the study with incon-sistent positions, which include pivotal categories. Dual perceptions of family transformations and adaptation and forced acceptance of changes were categorized. Participants cited different intervening causes, contexts, and conditions in shap-ing these family transformations that led to different outcomes. These conseque-nces were categorized into the main cate-gory of changing accepted family patterns with the central categories of modern individualism, function-oriented transfor-mation, and changing patterns. However, participants used different strategies to deal with these changes, which in the coding process were conceptualized in two central categories: understanding the situation and dimensions of the family.

    Keywords: Family Transformation, married women men, ground Theory
  • Nayere Ghashang, MohammadAli Mazaheri *, Ladan Fata, Fereshte Mootabi, Mahmood Heidari Pages 167-207

    The purpose of this study was to “investigate the attachment-based pathological and satisfaction experiences in sexual relationship between Iranian spouses”. Sexual relationship has been considering as one of primary motivating factors bringing about innermost feelings and close relationships. A phenomenological qualitative method was adopted to meet the demands of study purposes. By means of purposive sampling method, twenty-four married couples with minimum length of marriage around three have participated in two groups of satisfied(self-report) and dissatisfied (in the first three sessions of the couple therapy process or in the legal process of divorce) couples. Using the Colizzi and the Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) methods, two main clusters of "Sex enhances couple relationship" and "relationship vulnerability Spouses of Sexual Separation" have been revealed. Eight sub-clusters have also discovered appositely. Findings of this study confirm that attachment theory strikingly provide a fundamental framework for a deeper understanding of spouses' sexual behaviors and experiences.

    Keywords: Sex relationship, Pathological themes, Satisfaction themes, Attachment-based
  • Maryam Amirinezhad*, leyli panaghi, Mansooreh Sadat Sadeghi Pages 209-241

    A large body of research shown that the initial parent-child relationship affects the quality of children's marital relationships; but the issue of the impact of that how the initial relationship with the parents affects on quality of the marital relationship has received less attention. Theurpose of this study was to investigate the mediator role of emotional schemas between parental bonding and marital intimacy. The research method was correlation and statistical population consisted ofarried people who lived in Yazd in 2019. Inclusion criteria was being married, being literate, living at least two years in a house with their partner, and that their parents hadn’t died before they turned 16. 426 individuals (227 female and 199 male) participated in the study. The me-thod of sampling was available via inter-net and paper questionnaires. Participants completed measures of Parental Bonding Inventory (PBI), Marital Intimacy Scale (MIS), and Leahy Emotional Schemas Scale. The collected data were analyzed using inferential statistics such as correlation and path analysis. The results showed that a number of emotional schemas mediated the relationship bet-ween parental bonding and marital intim-acy. Thus, given the role of emotional schemas for emotional experience and the use of emotion coping strategies, it can be said that these schemas play a mediating role in the relationship between parental bonding and marital intimacy by influen-cing individuals' perceptions of emotion (such as believing in uncontrollable and uniqueness of emotions to people) as well as using different strategies (such as worry, blaming others, rumination, and avoiding the situation) to cope with emo-tions.

    Keywords: emotional schemas, marital intimacy, mediating role, parental bonding
  • davoud hajkhodadadi, MohamadReza Abedi, Rezvan Sadat Jazayeri, Ozra Etemadi Pages 243-266

    The purpose of this study is to compare the efficacy of parenting education based on coping with challenges of parenting and triple-p on effective parenting components and marital adjustment in mothers of adolescents. This study was a semi-experimental study with pre-test, post-test and control groups with a follow-up a month later. The study population consisted of mothers with adolescent in Isfahan 2018. Among them, 24 volunteers were selected through random selection sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Exp-erimental groups were treated for 2 hours in 8 sessions. The data were collected using Alabama parenting questionnaire and Dyadic adjustment scale. The results of repeated measurements analysis showed that there was a significant diff-erence in Positive Parenting and poor monitoring. Also between parenting prog-ram based on coping with Challenges and control group was significant difference in Positive Parenting, Corporal Punishment and parental attentiveness. No differences were found between two training packages in terms of effective parenting and marital adjustment (p<0.05). Based on the fin-dings, it can be stated that standard training package (Triple-p) and parenting education based on coping with challenges of parenting can each promote some parenting functions, due to the different effectiveness of these two educational methods, it is recommended to use these educational programs to improve the quality of parenting.

    Keywords: effective parenting, coping with challenges of parenting, Positive parenting program, adolescent, Marital adjustment
  • Saeid Sadeghi *, Sindokht Sarlak, Sajjad Ayoubi Pages 267-282

    The aim of this study is to develop and evaluate psychometric properties of ele-mentary school students’ smartphone and tablet addiction scale and its relationship with parenting styles. We surveyed 200 elementary school students selected by convenience sam-pling. They were evaluated by elementary school students’ smartphone addiction scale and Baumrind parenting style questionnaire. The results of exploratory factor analysis showed that the questi-onnaire has a main factor representing 40% of the total variance and also by calculating the correlation of subscales with the total score (p=0.01), Cronbach’s alpha (α=0.91) and split half method (r=0.88) It was indicated that this scale is properly valid and reliable. Also, family income, mothers’ education and negligent parenting style were directly and significa-ntly correlated with elementary school stu-dents’ smartphone and tablet addiction rate, and authoritative parenting style was inversely and significantly correlated with elementary school students’ smartphone and tablet addiction rate. The study of psychometric properties showed that the present scale has a favorable and correlated underlying factor and it can be used for smartphone addiction evaluation of school- age students in future research. In addition, for intervention in the use rate of smartphone and tablet in elementary school children, family elements should be considered.

    Keywords: parenting style, Student, Smartphone, addiction, Covid-19
  • Ali Aghaziarati, Mohammad Ashori *, Ghasem Norouzi Pages 283-301

    Adolescents with hearing loss are one of the most important groups of people with special needs that doing research about them is rare and sometimes have conflicting results. The purpose of this study was to analyze and explore the challenges of raising a child with hearing loss from the perspective of parents with normal hearing and the adolescents with hearing loss based on the Grounded theory. The sample was consisted of 10 adolescents with hearing loss and 15 hearing parents with hearing loss adolescents. They were selected by the theoretical and purposeful sampling method from the Tehran Deaf Family Association in 2021. The data was collected through the in-depth semi-structured interviews until theoretical sat-uration and were analyzed by theoretical coding (open, axial and selective coding). Based on the results, the open codes were around 103 concepts, the core codes were including 15 concepts, and the selected codes were including four concepts which they were identified and extracted under the headings of factors related to the parents, adolescents, family and society. According to the obtained results, it is very important to pay special attention to the leading challenges in raising a child with hearing loss.

    Keywords: Adolescents, Hearing loss, Parenting, Grounded theory
  • maria Mardani *, Khaled Aslani, Khadijeh Shiralinia Pages 303-317

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of training mindful par-enting on parenting stress and marital qua-lity among mothers of intellectually disa-bled children. this study is semi-experimental with control group and pretest-posttest design. The population included all mothers of children under 18 years of age with mental disabilities referred to Izeh welfare cen-ters. Then, 30 mothers with intellectually disabled children in range were randomly selected and then divided into two groups (15 for each). mindful parenting. Part-icipants completed two questionnaires including Parenting Stress (Abidin, 1991) and marital quality (Noroton,1983). the experimental group were educated in mindful parenting in 8 sessions over 8 weeks. The results of the multivariate covariance analysis of data indicated that training of mindful parenting is affective in reduction parenting stress and impro-ving marital quality. This was also persistent significantly in the follow-up stage after two months (P<0/05). Training of mindful parenting can have beneficial results in improving the mental health of families of intellectually disabled children

    Keywords: Parenting stress, Mindfulness Parenting, marital quality, Intellectually Disabled