فهرست مطالب

سالمندشناسی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1400)

نشریه سالمندشناسی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره عبدیان، الهام بنایی، سمیه رمضانلی* صفحات 1-9
    مقدمه

    امیدواری و شاد بودن می تواند کیفیت زندگی افراد بخصوص سالمندی را تحت تاثیر قرار دهد از آنجاییکه روان شناسی مثبت گرا طیف وسیعی از استراتژی ها را برای افزایش شادی، امیدواری و سایر احساسات مثبت ایجاد می کند، لذا با توجه به اهمیت مسئله سالمندی و مسایل روان شناختی سالمندان، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر روانشناسی مثبت گرا بر شادکامی و امیدواری سالمندان شهر شیراز انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه از نوع تجربی بود که جامعه پژوهش را کلیه سالمندان ساکن در سرای سالمندان شهر شیراز (سال98)تشکیل می دادند. از بین مراکز نگهداری سالمندان شهر شیراز 60  نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و در دوگروه آزمون (30نفر) و کنترل (30نفر) جایگزین شدند. گروه آزمون 8 جلسه 120 دقیقه ای آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا دریافت نمود و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. اطلاعات با پرسشنامه های شادکامی آکسفورد، امیدواری اشنایدر جمع آوری گردید. بعد از پایان جلسات و 1 ماه بعد پس آزمون و پیگیری انجام شد. تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی و تحلیلی مثل آزمون تحلیل واریانس برای اندازه گیری های مکرر ، با نرم افزار SPSS   استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار شادکامی و امیدواری به ترتیب (36/4±43/33) - (12/3± 93/42)، (78/3±36/46)-(98/1±66/51) درگروه آزمون قبل و بعد از مطالعه از تفاوت معنادار آماری برخوردار بوده است (05/0 > P). این در هرحالی است که در گروه کنترل تغییر معناداری مشاهده نشد. همچنین مقایسه میانگین و انحراف معیار شادکامی، امیدواری در بین دوگروه آزمون و کنترل نیز بعد از مطالعه و پیگیری از تفاوت معنادار آماری برخوردار بوده است (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که روانشناسی مثبت گرا می تواند شادکامی و امیدواری سالمندان را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: شادکامی، امیدواری، سالمندی، روانشناسی مثبت مثبت
  • موسی حسین پور، کیان نوروزی*، ابولفضل ره گوی، سیما قاسمی، مهدی نوروزی، مهرزاد بابائی صفحات 10-18
    مقدمه

    مراقبت از بیماران مبتلا به آلزایمر با چالش های فراوانی همراه است. و مراقب را در معرض سطوح بالای فشار مراقبتی قرار می دهد واین مساله منجر به کاهش کیفیت زندگی در مراقبین می شود .از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین فشار مراقبتی،آمادگی برای مراقبت و کیفیت زندگی در مراقبین خانگی سالمندان مبتلا به آلزایمر بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 150 نفراز  مراقبین مراجعه کننده به انجمن آلزایمر ایران به روش تصادفی ساده و با استفاده از جدول اعداد تصادفی انجام شد.. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه پرسشنامه استاندارد فشار مراقبتی، پرسشنامه آمادگی برای مراقبت و پرسشنامه کیفیت زندگی مراقبین بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss  (نسخه 25) و  آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یکراهه، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه ی همزمان انجام شد و سطح معنی داری نیز 0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های توصیفی نشان داد میانگین(انحراف معیار) متغیر آمادگی برای مراقبت31/17(05/6)، فشار مراقبتی 62/28(66/7)  و کیفیت زندگی مراقبین برابر با 23/28(48/2) بود. نتایج نشان داد که سن مراقبین با فشار مراقبتی و آمادگی برای مراقبت با کیفیت زندگی مراقبین رابطه ی مستقیم و معنی دار دارد؛ همچنین آمادگی برای مراقبت با فشار مراقبتی و فشار مراقبتی با کیفیت زندگی مراقبین رابطه ی معکوس و معنی دار داشت (05/0 <p-value).

    نتیجه گیری

    آمادگی برای مراقبت پیش بینی کننده   فشار مراقبتی است. بطوریکه با افزایش آمادگی برای مراقبت فشار مراقبتی مراقبین کاهش می یابد. همچنین  آمادگی برای مراقبت و فشار مراقبتی پیش بینی کننده های معنی دار کیفیت زندگی مراقبین هستند بطوریکه با افزایش آمادگی برای مراقبت کیفیت زندگی مراقبین نیز افزایش می یابد و با افزایش فشار مراقبتی میزان کیفیت زندگی مراقبین کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: آمادگی برای مراقبت، فشار مراقبتی، کیفیت زندگی، مراقبین خانگی، آلزایمر
  • مرضیه ایزانلو، مهدی باسخا*، سید حسین محققی کمال صفحات 19-29
    مقدمه

    شهر دوستدار سالمند رویکرد مورد توجه سازمان بهداشت جهانی و عدالت فضایی مبحثی است که در میان برنامه ریزان و مدیران شهری اهمیت دارد.

    روش

    اطلاعات مورد نیاز برای این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1397 با نمونه ای 770 نفری از سالمندان شهر تهران و به روش نمونه گیری  چندمرحله ای به دست آمد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد سازمان بهداشت جهانی گردآوری و به منظور سنجش پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نابرابری فضایی با استفاده از روش اولویت بندی بر اساس شباهت به راه حل ایده آل و با استفاده از نسخه 22 نرم افزارSPSS ، محاسبه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شاخص شهر تهران در شاخص شهر دوستدار سالمند نمره 07/2 را از حداکثر نمره 4 کسب نموده و در میان زیرشاخص های این مفهوم نیز شاخص فضاهای باز و ساختمان ها بیشترین میانگین (نمره 33/2) و شاخص مسکن کمترین میانگین (نمره 31/1) را داشته اند. بر اساس رتبه بندی تاپسیس، منطقه لویزان با میانگین 13/2 به عنوان سالمند دوست ترین و منطقه مهرآباد با میانگین نمره 90/1 به عنوان نامناسب ترین منطقه شهری برای زندگی از دیدگاه سالمندان شناخته شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایح به دست آمده می توان نابرابری فضایی در شاخص های مختلف شهر دوستدار سالمند در مناطق مختلف تهران را مشاهده نمود. از این روی توجه به توزیع فضایی ویژگی های شهری سازگار با زندگی سالمندی به ویژه در مناطق جنوبی شهر تهران ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: سالمندی، سالمند، تحلیل فضایی، جمعیت شهری، برنامه ریزی شهری
  • فرشته ملاحی گر، تابنده صادقی، شهین حیدری* صفحات 30-39
    مقدمه

    بخش قابل توجهی از عوارض دیابت نوع 2 را می توان از طریق آموزش مناسب و تغییر در سبک زندگی کاهش داد. استفاده از مواد آموزشی مبتنی بر تصویر یکی از روش های ارایه اطلاعات روشن و قابل درک برای افراد بی سواد و کم سواد است. لذا این مطالعه باهدف مقایسه تاثیر آموزش با استفاده از نمادها و سخنرانی بر سبک زندگی سالمندان دیابتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت رفسنجان انجام شد.

    روش 

    در این مطالعه نیمه تجربی 105 نفر از سالمندان مراجعه کننده به کلینیک دیابت رفسنجان به صورت در دسترس انتخاب و با استفاده از جدول اعداد تصادفی به سه گروه 35 نفره تخصیص یافتند. در یک گروه، آموزش های سبک زندگی با استفاده از نمادها و در گروه دیگر، آموزش ها به روش سخنرانی ارایه شد. گروه کنترل آموزش های روتین را دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، قبل و سه ماه بعد از پایان مداخله جمع آوری شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، انوا، تی زوجی و کای اسکویر و نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج میانگین نمره سبک زندگی بیماران دو گروه مداخله 1 و 2 نسبت به گروه کنترل، بعد از مداخله به طور معناداری ارتقا یافت (001/0=P) درحالی که میانگین نمره کلی سبک زندگی در دو گروه مداخله با یکدیگر تفاوت معناداری نداشت (105/0=P)

    نتیجه گیری

    آموزش با استفاده از نمادها به اندازه روش سخنرانی سبک زندگی سالمندان دیابتی را ارتقاء داد، لذا این روش جهت آموزش سالمندان کم سواد و بی سواد پیشنهادمی شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، سبک زندگی، آموزش، سالمند
  • رضا رشدی بناب*، وحیده کیانمرز بناب، سیروان آتشک صفحات 40-54
    مقدمه

    پیری و چاقی مرتبط با آن عامل کلیدی در علت و پیشرفت برخی از بیماری مزمن به شمار می رود. اکثر اطلاعات منتشر شده نشان می دهد که تمرینات ورزشی منظم باعث بهبود نشانگرهای سلامتی در افراد مسن شده و از اثربخشی قابل توجهی در مقابله با روند پیری و بیماری های مرتبط با آن برخوردار است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین مقایسه مقایسه اثر سه شیوه ی تمرینات ورزشی متفاوت بر نشانگرهای ترکیب بدن، مقاومت به انسولین و پروفایل لیپیدی زنان سالمند چاق  انجام گرفت.

    روش کار

    48 زن سالمند چاق با BMI برابر و بالاتر از 30 به طور داوطلبانه و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه کنترل (12 نفر، سن: 84/4±24/62)، استقامتی (12 نفر، سن: 62/4±51/60)، مقاومتی (12 نفر، سن: 83/3±91/58) و ترکیبی (12 نفر، سن: 05/5±77/60) قرار گرفتند. قبل و پس از هشت هفته از انجام تمرینات، شاخص های ترکیب بدن و نمونه خونی تمامی آزمودنی ها مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های تی همبسته و تحلیل واریانس یک طرفه و توسط نرم افزار SPSS (نسخه 24) در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر سه روش تمرینی باعث بهبود معنادار شاخص های ترکیب بدنی (وزن، درصد چربی بدن، دور کمر)، نیمرخ لیپیدی (کلسترول تام، تری گلیسرید، LDL-C، HDL-C) و مقاومت به انسولین (HOMA-IR) در مقایسه با گروه کنترل در زنان چاق سالمند می شود (05/0>P). بعلاوه مقایسه روش های تمرینی بیانگر این بود که تفاوت معناداری در شاخص وزن و درصد چربی بدن در بین گروه ترکیبی با دو شیوه دیگر تمرینی و بین گروه ترکیبی با گروه مقاومتی در شاخص BMI وجود دارد که بیانگر کاهش بیشتر این نشانگرها در این روش تمرینی می باشد (05/0>P). با این حال، مقایسه سایر نشانگرها در بین گروه های تمرینی معنادار نبود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ی مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که مستقل از بهبود بیشتر تغییرات وزن و درصد چربی بدن در گروه تمرینات ترکیبی، انجام هر سه روش تمرینات ورزشی می تواند باعث بهبود و کاهش عوامل خطرزای بیماریهای مزمن در زنان چاق سالمند باشد.

    کلیدواژگان: ترکیب بدن، سالمند، ورزش، لیپید، مقاومت به انسولین
  • مجتبی محمدی، فاطمه اردانه، اکرم قنبری مقدم*، جواد گنجلو، علی اصغر جسمی صفحات 55-63
    مقدمه

    بروز پدیده ی سالمندی در کشورهای دنیا یکی از بزرگترین تغییرات قرن 21  می باشد. .  بر همین اساس باید برای تعیین اولویت ها و سیاست گذاری های کلان موثرتر، یک ارزیابی وسیع و جامع با رویکرد پیشگیرانه از جامعه خود داشته باشیم.  هدف از این مطالعه روایی و پایایی ابزار ارزیابی جامع سلامت  HUI3 در سالمندان ایرانی جهت ارزیابی  جامع سلامتی بود .

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود. 400 سالمند بالای 60 سال به روش "نمونه گیری خوشه ای"  از 6 مرکز بهداشت و دو خانه ی سالمندان شهر سبزوار ایران بین ماه های اردیبهشت تا مرداد سال 1397  انتخاب و برای تعیین روایی و پایایی ابزار وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، HUI3[1]  و SF-36  از طریق مصاحبه جمع آوری شدند. جهت تعیین روایی ابزار از شاخص روایی محتوایی و روایی ملاکی همزمان و برای تعیین پایایی، روش تعیین ثبات درونی با گزارش عدد آلفای کرونباخ  و روش پایایی بین ارزیابان با  گزارش ضریب همبستگی درون رده ای مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-v24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در پژوهش3/9 71سال بود. در این میان 8/45 درصد(183 نفر) مرد و 3/54 درصد(217 نفر) زن بودند.  CVI محاسبه شده ابزار برای کل گویه های ابزار 82/0  بود . ضریب همبستگی بین نمرات ابزار HUI3  با SF-36[2] به عنوان ابزار  ملاک  87/0 به دست آمد. ضریب همبستگی درون رده ای انجام شده توسط مجریان مختلف،  93/0 و آلفای کرونباخ  برای کل گویه ها 80/0 بود.

    نتیجه گیری

    پایایی و روایی نسخه ی فارسی پرسشنامه ارزیابی جامع سلامت  HUI3، مناسب و مورد قبول است، لذا این پرسشنامه می تواند برای بررسی وضعیت  سلامت سالمندان ایرانی  مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سالمند، روایی و پایایی، وضعیت سلامت
  • حسین اسدی، عقیل حبیبی سولا*، سهراب ایرانپور صفحات 64-76
    مقدمه

    آسیب پذیری یک سندرم شایع سالمندی است که باعث اثرات نامطلوب سلامت در سالمندان می گردد. وضعیت اقتصادی-اجتماعی و بیماری های مزمن ممکن است خطر ابتلا به سندرم آسیب پذیری را افزایش دهد. هدف مطالعه حاضر بررسی شیوع سندرم آسیب پذیری و عوامل مرتبط با آن در سالمندان مراجعه کننده به بخش اورژانس مراکزآموزشی درمانی اردبیل در سال 1399 بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی، 505 سالمند مراجعه کننده به اورژانس با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سندرم آسیب پذیری با استفاده از شاخص های پنجگانه Fried و همکاران که شامل: 1)کاهش وزن غیر عمدی2) خستگی3) سرعت کم راه رفتن 4) فعالیت فیزیکی و 5) ضعف عضله بود، ارزیابی شد. بیماری های مزمن به صورت خودگزارشی بررسی شد. پلی فارمسی نیز با مصرف 5 دارو یا بیشتر در سالمندان تعیین گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و استنباطی شامل تحلیل واریانس، آزمون تی مستقل، کای دو و رگرسیون خطی به کمک نرم افزار آماری SPSS 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 7/49±70/91 بود. 255 نفر(50/5 درصد) مرد، 318 نفر(63 درصد) متاهل و271 نفر (53/7 درصد) بی سواد بودند. تعداد204 نفر(40/4درصد) ازسالمندان مراجعه کننده به اورژانس دچار آسیب پذیری و تعداد 161 نفر(78/9) از سالمندان آسیب پذیر به بیماری فشار خون مبتلا بودند. متغیر های سن، تحصیلات، ترکیب خانواده، بیماری قلبی، بیماری فشارخون، بستری در بیمارستان، پلی فارمسی وسقوط پیش بینی کننده های سندرم آسیب پذیری در سالمندان مراجعه کننده به اورژانس بودند.

    نتیجه گیری

    با شناسایی به موقع سالمندان در معرض آسیب پذیری و مداخله مناسب بر اساس عوامل پیش بینی کننده مانند سن، تحصیلات، ترکیب خانواده، بیماری قلبی، بیماری فشارخون، بستری در بیمارستان، پلی فارمسی وسقوط می توان پیامد های نامطلوب سلامت سندرم آسیب پذیری را کاهش داد.

    کلیدواژگان: سندرم آسیب پذیری، شیوع، سالمندان، بخش اورژانس
  • مهدی مهجور*، علی اصغر نورسته صفحات 77-90
    مقدمه

    تاکنون مطالعاتی که به بررسی تاثیر تمرینات تعادلی در سالمندان پرداخته اند ارزیابی مولفه های تعادل و اختلالات این مولفه ها و اثرات آن در نوع تمرین تعادلی ارایه شده به سالمندان را کمتر مورد توجه قرار داده اند. لذا هدف اصلی این تحقیق مقایسه دو نوع تمرینات تعادلی اختصاصی و جامع در خانه بر روی شاخص های تعادلی در سالمندان سالم بود.

    روش

    تعداد 40 سالمند سالم جوان بین سنین 60 تا 75 سال به طور تصادفی در یکی از سه گروه تمرینات اختصاصی (13 نفر)، تمرینات جامع (14 نفر) و گروه کنترل (13 نفر) قرار گرفتند. ارزیابی اختلال در مولفه های تعادلی به وسیله آزمون بس در هر سه گروه در ابتدا اندازه گیری شد. در گروه اختصاصی تمرینات تعادلی بر اساس ارزیابی اختلال در مولفه های تعادلی ارایه شد. تمرینات ارایه شده به گروه جامع بدون توجه به ارزیابی افراد بود. آزمون های تعادلی زمان برپا -رو، ایستادن تک پا و مقیاس اعتماد تعادل در فعالیت های خاص قبل و بعد از تمرین و پس از یک ماه پیگیری از تمامی شرکت کنندگان به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون واریانس اندازه گیری مکرر در سطح معناداری 05/0≥P توسط نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که برنامه های تمرینی تعادلی اختصاصی و جامع می تواند تاثیرات مثبتی در مراحل پیش آزمون - پس آزمون در آزمون های زمان برپا-رو (001/0=P)، ایستادن تک پا (001/0=P) و پرسشنامه اعتماد تعادل فعالیت های خاص (001/0=P) داشته باشد. همچنین پیگیری نتایج بعد از گذشت یک ماه از اتمام تحقیق در مرحله پس آزمون - پیگیری در سه شاخص تعادلی اثرات معناداری و مثبت را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی پژوهش حاضر نشان داد که هر دو نوع تمرینات اختصاصی و جامع در خانه می تواند اثرات مثبت و ماندگاری در بهبود شاخص های تعادلی در مردان سالمند سالم داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات تعادلی، اختصاصی و جامع، تعادل، افراد سالمند
|
  • Tahereh Abdian, Elham Banaee, Somayeh Ramezanli* Pages 1-9
    Introduction

    Hopefulness and happiness can affect the quality of life of people, especially the elderly. Since positivist psychology creates a wide range of strategies to increase happiness, hopefulness, and other positive emotions, so considering the importance of aging and the psychological issues of the elderly, the aim of this study was to investigate the effectiveness of positive psychology of happiness and hopefulness of elderly people in elderly care centers.

    Methods

    This study was an experimental study in which the study population consisted of all the elderly people in elderly care centers. Among the elderly care centers in Shiraz, 60 people were selected by cluster random sampling and replaced in two experimental (30) and control (30) groups. The experimental group received 8 sessions of 120 minutes for 2 months based on positive psychology training and the control group did not receive any training during this period. The Oxford Happiness and Schnyder Hope Questionnaire was used to collect data. After the meetings, post-test and follow-up were performed 1 month later. For data analysis, SPSS version 21 was used. 

    Results

    The results showed that the mean and standard deviation of happiness and hopefulness respectively (33.43±4.36) - (42.93 ±3.12), (46.36 ± 3.78) - (51.66 ± 1.98) there was a statistically significant difference in the experimental group before and after the study (P <0.05). However, no significant change was observed in the control group. Also, the comparison of the mean and standard deviation of happiness and hopefulness between the two groups of test and control after the study and follow-up had a statistically significant difference (P <0.05).

    Conclusions

    Findings of this study showed that positive psychology can promote happiness and hopefuness in the elderly.

    Keywords: happiness, hopefulness, ageing, positive psychology
  • Moosa Hoseinpoor, Kian Nourozi*, Abolfazl Rahgoi, Sima Ghasemi, Mehdi Noroozi, Mehrzad Babaie Pages 10-18
    Introduction

    Care provision for Alzheimer's patients is associated with many challenges. Caregivers face high levels of care burden which leads to their reduced quality of life. Therefore, the current paper aims to investigate the relationship between care burden, care preparedness and the quality of life in the home caregivers of the elderly with the Alzheimer's disease.

    Methods

    This was a descriptive analysis research on 150 caregivers visiting Iran Alzheimer's Association, selected through simple random sampling and the table of random numbers. The instruments used in the study consisted of a care burden standard questionnaire, care preparedness questionnaire and caregivers’ quality of life questionnaire. Data was analyzed using SPSS V25 and statistical tests including independent t-test, one-way ANOVA, Pearson’s correlation and simultaneous multiple regression analysis, with a significance level of 0.05.

    Results

    According to the descriptive findings, the mean score (standard deviation) was calculated to be 17.31 (6.05) for the variable care preparedness, 28.62 (7.66) for care burden and 28.23 (2.48) for caregivers' quality of life. The results showed significant direct relationships between the age of caregivers and care burden, and also between the care preparedness and caregivers' quality of life. Moreover, there were significant negative relationships between care preparedness and care burden, and also between care burden and caregivers’ quality of life (p-value < 0.05).

    Conclusions

    Care preparedness is a predictor of care burden. An increase in care preparedness reduces caregivers' burden. Moreover, care preparedness and care burden are significant predictors of caregivers' quality of life. An increase in care preparedness causes an increase in caregivers’ quality of life and an increase in care burden reduces caregivers’ quality of life.

    Keywords: care preparedness, care burden, quality of life, home caregivers, the Alzheimer's disease
  • Marzieh Izanloo, Mehdi Basakha*, Seyed Hossein Mohaqeqi Kamal Pages 19-29
    Background

    World Health Organization has proposed age-friendly cities as an urban development approach. Likewise, the spatial distribution of urban facilities can be considered an important issue among urban planners.

    Method

    In 2019, a sample of 770 elderly people was selected by the multi-stage sampling method. Data collection was accomplished using a standard questionnaire of the World Health Organization. Spatial inequalities of age-friendly indicators were calculated according to the Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) using version 22 of SPSS software.

    Results

    The results showed that the city of Tehran has an average score of 2.07 out of a maximum score of 4 in the index of the age-friendly city. The “outdoor spaces and buildings” (2.33) and the “housing” (1.31) sub-indexes had the highest and lowest average among the components of an elderly-friendly city, respectively. According to the TOPSIS, Lavizan district (score 2.13) and Mehrabad district (score 1.90) was ranked as the best and worst elderly-friendly district from the elderly point of view, respectively.

    Conclusion

    Spatial inequality in the indicators of age-friendly is evidently intimidating the quality of older adults’ life. Therefore, it is necessary to pay close attention to the spatial distribution of urban features compatible with later life, especially in the southern areas of Tehran.

    Keywords: Aging, Aged, Spatial analysis, Urban population, City planning
  • Fereshteh Mallahigar, Tabandeh Sadeghi, Shahin Heidari* Pages 30-39
    Introduction

    A significant part of the complications of type 2 diabetes can be reduced through proper education and lifestyle changes. The use of image-based educational materials is one of the ways to provide clear and understandable information to illiterate or low literate people. Therefore, this study was conducted to compare the effect of education using pictographs and lectures on the lifestyle of diabetic elderly referred to Rafsanjan Diabetes Clinic.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 105 elderly people referring to Rafsanjan Diabetes Clinic were selected through convenience sampling and randomly assigned to three groups of 35 people. In one group, lifestyle trainings were presented using pictographs and in the other group, trainings were presented through lectures. The control group received routine training. Data were collected using a Health-Promoting Lifestyle Questionnaire before and three months after the intervention. Data were analyzed using SPSS v.18 and statistical tests such as independent samples t test. Paired t test, chi square and ANOVA.

    Results

    Based on the results, the mean lifestyle scores of patients in the intervention groups 1 and 2 improved significantly after the intervention (P = 0.001), while the means of total lifestyle score in the two intervention groups were not significantly different (P = 0.105).

    Conclusion

    Education using pictographs improved the lifestyle of diabetic elderly to the extent of lecturing, so this method is recommended for educating illiterate or low literate elderly.

    Keywords: Diabetes Mellitus Type 2, Lifestyle, Education, Aged
  • Reza Roshdi Bonab*, Vahide Kianmarz Bonab, Sirvan Atashak Pages 40-54
    Introduction

    Aging and obesity associated with it, is a key factor in the etiology and progression of some chronic diseases. However, the majority of published data suggests that regular exercise training improves the health markers in older people and has considerable efficacy counteracting the aging process and associated diseases. Therefore, the present study conducted to compare the effect of three different type of exercise training training on the insulin resistance and lipid profile indices in obesity elderly Women.

    Methods

    Forty eight obese elderly women with BMI ≥30 voluntarily selected with convenience sampling method and were assigned into four groups of control (n=12, age: 62.24±4.84), aerobic (n=12, age: 60.51±4.62), resistance (n=12, age: 58.91±3.83) and concurrent exercise training (n=12, age: 60.77±5.05) for eight weeks. At baseline and after eight weeks, body compoeition indices and venous blood samples were evaluated from all subjects. Data were analyzed by paired t-test and one-way analysis of variance tests and performed by SPSS software version 24 at significance level p<0.05.

    Results

    The results indicated that all three exercise training methods significantly improved the indicators of body composition (weight, body fat percent and waist circumference), lipid profile (total colestrol, TG, LDL-C, HDL-C) and insulin resistance (HOMA-IR) in elderly obese women (p<0.05) after eight week training. In addition, comparison of training methods showed that there was a significant difference between the combined group with the other two training methods in weight and body fat percentage and between the combined group and the resistance group in the BMI index, which indicated a further decrease in these indicators in this training method (p<0.05). However, the comparison of other markers between training groups was not significant (p>0.05).

    Conclusions

    According to results from this study it can be concluded that independent of abundant timprovement in weight and body fat percentage in the combined exercise group, all three methods of exercise training can improve and reduce the risk factors of chronic diseases in obese elderly women.

    Keywords: Body Compositon, Elderly, Exercise, Lipid, Insulin Resistance
  • Ardaneh F, Ganjloo J Ghanbari Moghaddam A*, Mohammadi M, Jesmi A.A Pages 55-63
    Introduction

    The phenomenon of aging in the world is one of the biggest changes in the 21st century. Accordingly, we must have a broad and comprehensive assessment with a preventive approach to our community to determine more effective macro priorities and policies. The aim of this study was the validity and reliability of HUI3 comprehensive health assessment tool in Iranian elderly for comprehensive health assessment.

    Methods

    This study was a descriptive-analytical study. 400 elderly people over 60 years old were selected by cluster sampling method from 6 health centers and two nursing homes in Sabzevar, Iran between May and August 1397 and were included in the study to determine the validity and reliability of the instrument.Data were collected through demographic information questionnaires, HUI3 and SF-36 through interviews. To determine the validity of the instrument, content validity index and criterion validity were used simultaneously, and to determine reliability, the internal stability method with Cronbach's alpha number report and the inter-evaluators reliability method with in-class correlation coefficient report were used. Data were analyzed using SPSS-v24 software.

    Results

    The mean age of participants in the study was 71.3 years. Among them, 45.8% (183 people) were men and 54.3% (217 people) were women. The calculated instrument CVI for all instrument items was 0.82. The correlation coefficient between the scores of HUI3 instrument with SF-36 as the standard instrument was 0.87. The intra-class correlation coefficient performed by different presenters was 0.93 and Cronbach's alpha for all items was 0.80.

    Conclusions

    The reliability and validity of the Persian version of the HUI3 Comprehensive Health Assessment Questionnaire is appropriate and acceptable, so this questionnaire can be used to assess the health status of Iranian elderly.

    Keywords: Aged, Psychometric properties, Validity, Reliability, Health status
  • Hosein Asadi, Aghil Habibi Soola*, Sohrab Iranpour Pages 64-76
    Introduction

    Frailty is a prevalent aging syndrome that causes adverse health outcomes in the elderly. Socioeconomic status and chronic illness may increase the risk of frailty syndrome. The aim of this study was to Prevalence of Frailty and Related Factors in the Elderly Referred to the Emergency Department of Ardabil Medical Education Centers in 2020.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 505 elderly people referred to the emergency department were selected by the available sampling method. frailty syndrome was assessed using the five criteria of Fried Which included: 1) unintentional weight loss, 2) exhaustion, 3) slow walking, 4) physical activity, and 5) weakness. Chronic diseases were assessed self-report. Polypharmacy considered the use of 5 or more drugs. Data were analyzed using descriptive statistics including mean, standard deviation, and inferential including analysis of variance, independent t-test, chi-square and linear regression using SPSS 22 statistical software.

    Results

    The mean age of participants was 70/91±7/49. 255 (50.5%) were male, 318 (63%) were married and 271 (53.7%) were illiterate. 204 (40.4%) of the elderly who referred to the emergency department were frailty and 161 (78.9) elderly people with frailty had hypertension. The variables of age, education, family composition, heart disease, hypertension, hospitalization, and fall were predictors of frailty syndrome in the elderly referred to the emergency department.

    Conclusions

    By identification of frailty syndrome and appropriate intervention based on predictive factors such as age, education, family composition, heart disease, hypertension, hospitalization, polypharmacy and fall can reduce the adverse health outcome of frailty syndrome

    Keywords: Frailty syndrome, Prevalence, Elderly, Emergency Department
  • Mahdi Mahjur*, Ali Asghar Norasteh Pages 77-90
    Introduction

    So far, studies have been conducted to investigate the effect of exercise elderly people, Evaluation of the components of balance and the disorders of these components and its effects on the type of balance training provided to the elderly have received less attention. Therefore, the purpose of this study was to compare two types of specific and comprehensive balance exercises at home on balance indices in elderly men.

    Methods

    Forty healthy young elderly people between the ages of 60 and 75 were randomly divided into one of three groups: specific training (13 people), comprehensive training  (14 people) and control group (13 people). Evaluation of balance component disorder was measured by BEStest from participants in all three groups. In specific Group One balance exercises were presented based on the assessment of disorder in balance components. The exercises presented to the comprehensive group were without regard to the evaluation of individuals. Timed Up and Go Test, Single leg stance test and Activities Specific Balance Confidence Scale were measured before and after training and after one month of follow-up from all participants. Data were analyzed using Repeated measures analysis of variance at a significance level of P = 0.05 by SPSS software.

    Results

    The results showed that specific and comprehensive balance training programs can have positive effects on the pre-test-post-test stages in Timed Up and Go Test (P = 0.001), Single leg stance test (P = 0.001) and Activities Specific Balance Confidence Scale (P = 0.001). Also, follow-up of the results after one month from the end of the research in the post-test-follow-up phase in three balance indices showed significant and positive effects.

    Conclusion

    The final results of the present study showed that both specific and comprehensive exercises at home can have positive and lasting effects on improving balance indices in healthy elderly men.

    Keywords: Balance training, specific, comprehensive, balance, aged