فهرست مطالب

مطالعات اسلام و روان شناسی - پیاپی 28 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات اسلام و روان شناسی
پیاپی 28 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جعفر هوشیاری*، محمد مهدی صفورایی پاریزی، سید حمید جزایری، حسن تقیان صفحات 7-29

    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی پرسشنامه سنجش مرزهای روان‎شناختی خانواده [1] (H.FBQ) براساس قرآن کریم انجام شد. مرزهای خانواده به روش اجتهاد دینی−روان شناختی از آیات قرآن کریم و روایات تفسیری ذیل آنها استخراج و ارایه گردید. الگوی نهایی شامل 5 مرز مرتبه اول، 15 مرز مرتبه دوم و 64 مرز مرتبه سوم است. براساس مرزهای استخراج شده، پرسشنامه طراحی شد. روایی محتوایی گویه ‎ها را کارشناسان براساس CVI و CVR تایید کردند و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد. پایایی کل پرسشنامه 975/0، مرز‎های عام 884/0، مرزهای زوجینی 92/0، مرزهای والدینی 925/0، مرزهای برادران−خواهران 789/0 و مرزهای بیرونی 761/0 بود. پرسشنامه در نمونه 600 نفری از خانواده های شهر قم اجرا شد. نتایج تحلیل عاملی بیانگر تایید روایی سازه برای پنج عامل (مرز) زیربنایی و 164 گویه برای سنجش آنها بود. نتایج مقایسه مرزها بین خانواده‎ های معمولی و خانواده‎ های در معرض طلاق، موید روایی سازه و قدرت تفکیک پرسشنامه بین خانواده‎ های بهنجار و نابهنجار است. بررسی ویژگی‎ های روان سنجی پرسشنامه مرزهای خانواده نشان داد که پرسشنامه 164 گویه‎ای از روایی و پایایی مطلوب برخوردار است.

    کلیدواژگان: مرزهای خانواده، مرزهای درونی، مرزهای بیرونی، زیرمنظومه، پرسشنامه
  • عادله احمدی رستمی، محمد مهدی شمسایی*، روح الله براتیان صفحات 31-51

    هدف از این پژوهش مقایسه بنیان‎های اخلاقی، ارزش‎های شخصی و معنای زندگی در زنان متقاضی آرایش‎های افراطی و زنان با آرایش عادی شهر گرگان بود. روش تحقیق به صورت کمی، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و از نوع علی−مقایسه ‎ای بود. از جامعه آماری تعداد 40 نفر (20 زن با آرایش افراطی و 20 زن با آرایش عادی) به روش هدفمند و داوطلبانه به عنوان نمونه انتخاب و زمینه یاب ارزشی شوارتز، پرسش نامه بنیان‎های اخلاقی، فرم مصاحبه معنای زندگی و چک لیست تشخیصی آرایش افراطی محقق ساخته اجرا و برای تحلیل داده‎ ها از تحلیل واریانس مانوا و نرم افزار 18SPSS استفاده شد. یافته ‎ها نشان داد بین خرده مقیاس‎های ارزش‎های شخصی شامل سنت‎گرایی (682/4F-، 037/0p-)، لذت‎جویی (818/11F-، 001/0p-)، قدرت (174/6F-، 017/0p-) و ایمنی (101/9F-، 005/0p-) و خرده مقیاس ‎های بنیان‎ های اخلاقی شامل مراقبت و آسیب (062/69F-، 001/0p-)، وفاداری به گروه (892/13F-، 001/0p-)، احترام به مرجعیت (515/4F-، 04/0p)، اخلاق و پاکی (141/8F-، 007/0p-) در دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد. در مجموع زنان با آرایش افراطی در بنیان‎های اخلاقی، ارزش‎های شخصی نمرات پایین‎تری نسبت به زنان با آرایش عادی به دست آوردند. ضمن اینکه در مبانی اساسی معنای زندگی، زنان با آرایش افراطی به مولفه‎ های کمبود اعتماد به نفس و عدم رضایت از خود و در مقابل، زنان با آرایش عادی بیشتر به مولفه‎ های هدفمندی زندگی، رضایت و آرامش اشاره داشتند.

    کلیدواژگان: آرایش، هدفمندی زندگی، لذت جویی، آسیب، پاکی
  • سید محمود طیب حسینی*، محمد کاویانی، سید ابراهیم مرتضوی صفحات 53-73

    امین‎الخولی با تاثیرپذیری از محمدعبده و طه‎ حسین «مکتب ادبی در تفسیر قرآن» را در مصر بنیاد نهاد. این مکتب بر مولفه ‎هایی تکیه دارد که یکی از آنها «تفسیر روان‎شناختی» است که ملهم از ادبای متقدم چون جاحظ و مبتنی بر رابطه‎ای می باشد که میان تفسیر ادبی و روان‎شناسی وجود دارد. هدف این پژوهش عبارت از تعیین «گونه»، «کمیت» و «کیفیت» آن مولفه است. پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل‎محتوا به این نتیجه رسید که: 1. امروزه مولفه روان شناختی حاضر در تفسیر قرآن، بسیار گسترده تر از دیدگاه امین الخولی است؛ 2. دیدگاه ایشان ناظر به گونه استخدامی ‎دوراندیشانه تفسیر علمی است؛ 3. تفسیر علمی (روان شناختی) در فضای علمی کنونی دارای هفت سطح است؛ 4. دیدگاه امین الخولی ناظر به سطح اول است و به فضای نزول، تجزیه و ترکیب آیات روان شناختی اشاره دارد و به بقیه سطوح اشاره ای نمی کند؛ 5. این سطح با توجه به شان نزول، زمینه پیوند میان علم‎النفس و علم‎الاجتماع را در این مکتب هموار می‎سازد؛ 6. این نظریه با وجود اینکه محدود به سطح اول از سطوح هفت گانه است، ولی امتیازهای تربیتی و آسیب‎های روشی خود را دارد.

    کلیدواژگان: قرآن پژوهی، مکتب ادبی، امین‎الخولی، تحلیل روان‎شناختی، روان شناسی قرآنی، تفسیر روان شناختی
  • مریم حیدری*، محمدمسعود دیاریان، محمدرضا عابدی صفحات 75-105

    این مطالعه با هدف ساخت سیاهه کرامت نفس براساس منابع اسلامی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی − تحلیلی و به روش پیمایشی انجام شده است. برای انجام آن، ابتدا بر روی منابع اسلامی برای استخراج صفات مربوط به کرامت نفس، مطالعه و تحقیقات لازم صورت گرفت. سپس یک پرسشنامه 90 سوالی تهیه شد که از سوی متخصصان اسلامی و روان شناسی مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت 55گویه باقی ماند که در قالب یک مطالعه پیمایشی بر نمونه  216 نفری از دانشجویان دانشگاه های شهرستان خمینی شهر اجرا شد. پایایی سیاهه کرامت نفس به سه  روش «همسانی درونی (با آلفای کرونباخ 89/0)» ، «بازآزمایی74/0» و «دونیمه سازی 869/0» محاسبه و تایید شد. روایی سیاهه کرامت نفس نیز با سه روش «بررسی روایی محتوایی (با نظر دوازده نفر از متخصصان دینی و روان شناسی و محاسبه ضریب CVR)» ، «روایی ملاکی (همبستگی مثبت و معنادار 73/0 سیاهه کرامت نفس با پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی بروبا)» و «روایی سازه (اجرای تحلیل عاملی و تحلیل مدل عاملی)» برکل نمونه بررسی شد و نتایج مطلوبی به دست آمد. درنهایت نیز «نمرات استاندارد T» محاسبه و «جدول هنجار» برای سیاهه کرامت نفس تهیه شد. نتایج این ارزیابی نشان می دهد که سیاهه کرامت نفس دارای ویژگی های روان سنجی مطلوبی برای سنجش میزان کرامت نفس در افراد براساس منابع اسلامی است.

    کلیدواژگان: سیاهه کرامت نفس، پرسشنامه هوش اخلاقی، ویژگی های روان سنجی، روایی، پایایی
  • سوده توکلی*، حمید رفیعی هنر صفحات 107-130

    پژوهش حاضر به منظور بررسی نگاه به فرزندآوری در بین زنان شهر تهران انجام شد. روش پژوهش کیفی بود و در تحلیل داده‎ها از نظریه داده بنیاد استفاده شد. در جمع ‎آوری داده‎ های این پژوهش از مصاحبه کیفی از 16 زن متاهل بدون فرزند، بین سنین 20 تا 40 سال استفاده شد. یافته‎ ها به صورت 10 مفهوم اولیه، 125 کد باز، 74 کد محوری و 13 کد هسته‎ای و همچنین زمینه‎ ها، فرایندها و پیامدها استخراج شد. فرزندآوری، کد هسته‎ای بود که یک نیاز است و با دو نگاه در معنای فرزند شکل گرفته است: نگاه خدامحور و خودمحور. با نگاه خدامحور به فرزندآوری، اهمیت تربیت نسل توحیدی و با نگاه خودمحور، بیشتر تمایلات شخصی مهم بود؛ البته نگاه خدامحور کمتر مورد نظر افراد بود. برای دستیابی به نگاه خدامحور لازم است به زمینه‎سازی، فرایندسازی و پیامدهای تمایل به فرزندآوری در آیات و روایات پرداخته شود تا به تدریج با نگاه خدامحور تمایل به فرزندآوری بیشتر شود.

    کلیدواژگان: فرزندآوری، نظریه داده بنیاد، نگرش دینی
  • کاوه صیدمرادی*، نورعلی فرخی صفحات 131-154

    به دلیل افزایش بلایای طبیعی و آثار آن بر افراد، تاکید بر نقش عوامل معنوی در مواجهه با آنها افزایش یافته است؛ ولی هنوز پژوهش‎ها به روشنی به تبیین این عوامل نپرداخته‎ اند. پژوهش حاضر با هدف بازنمایی فرآیند نمود باور به خدا و روز قیامت در تاب‎آوری زلزله‎زدگان سرپل‎ذهاب انجام شد. رویکرد این پژوهش کیفی و از نوع داده بنیاد بود. بدین‎ منظور 27 نفر از زلزله‎ زدگان کرمانشاه به روش نمونه ‎گیری هدفمند و با استفاده از مصاحبه عمیق مورد مطالعه قرار گرفتند. داده‎ ها پس از جمع ‎آوری، ثبت و کدگذاری در قالب مقوله ‎های اصلی دسته‎ بندی و از راه فنون کدگذاری اشتراوس و کوربین، کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی تحلیل شدند. براساس نتایج به ‎دست آمده، باور به خدا و روز قیامت به عنوان مقوله هسته‎ای انتخاب شد. شرایط علی عبارت از معرفت و توکل به خدا، اعتقاد به قضا و قدر الهی و اجرای عدالت بود. اتحاد و انسجام به عنوان شرایط زمینه‎ای و انجام فعالیت‎های مذهبی به عنوان شرایط واسطه‎ ای انتخاب شد. راهبردهای مورد استفاده زلزله ‎زدگان برای مقابله با زلزله و پیامدهای آن عبارت بود از: نوع‎ دوستی و الگوگیری؛ درنهایت پذیرش و نگاه به زندگی به عنوان وسیله نه هدف به عنوان پیامد این الگو معرفی شد. این مطالعه تصویری روشن از فرایندها، پاسخ‎ها و بهبودی پس از بلایا ارایه کرد. یافته ‎های این پژوهش می‎تواند به ایجاد پاسخ‎های موثر و سریع در بازماندگان بلایا کمک کند.

    کلیدواژگان: باور به خدا، تاب‎آوری، روز قیامت، زلزله‎زدگان
  • معصومه خنکدار طارسی*، احمد سلحشوری، اسماعیل فیضی صفحات 155-184

    هدف این پژوهش تبیین و نقد میزان همخوانی و ناهمخوانی سبک تربیتی مبتنی بر رویکرد فازی براساس دیدگاه ایمه اطهارb است. روش تحقیق در بخش کیفی، روش تحلیل از نوع تفسیری و در بخش کمی، روش پیمایشی و برای فازی سازی داده ها، از روش تحلیل فازی ذوزنقه ای استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل دو جامعه آماری؛ یکی، خبرگان حوزه فازی دارای سابقه تدریس، تالیف کتب و مقالات علمی و دیگری، طلاب سطح سه به بالا در حوزه علمیه بودند. ابزار گردآوری نیز اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه بوده است. نتایج پژوهش نشان داد که میزان همخوانی و ناهمخوانی سبک تربیتی مبتنی بر رویکرد فازی با دیدگاه ایمه اطهارb در مولفه محبت، تا حدودی سازگار، موافق و نسبتا بی‎طرف، در مولفه آزادی تا حدود کمی بی‎طرف و نسبتا مخالف، در مولفه کنترل تا حدودی سازگار و نسبتا موافق، در مولفه توانایی و وسع تا حدودی بی طرف، در مولفه تشویق تا حدود کمی مخالف، بی‎طرف و کمی موافق و در نهایت در مولفه تنبیه تا حدودی بی طرف است.

    کلیدواژگان: سبک تربیتی، رویکرد فازی، نقد، ائمه اطهار(ع)
  • فرحناز فرجی، شهناز نوحی*، ابوالقاسم پیاده کوهسار، مسعود جان بزرگی صفحات 185-201

    هدف پژوهش بررسی اثربخشی درمان چندبعدی معنوی خداسو بر معنویت ادراک شده و خودپنداره−خداپنداره در کارکنان هلال‎احمر دارای نشانه‎های اختلال تنیدگی پس از سانحه بود.روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش‎آزمون و پس‎آزمون با دو گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان هلال احمر دارای نشانه‎های اختلال تنیدگی پس از سانحه در سال 1398 در شهر تهران بودند و از بین آنها با استفاده از نمونه‎ گیری هدفمند 30 نفر انتخاب و تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه شامل 15 نفر) جایگزین شدند. سپس پرسشنامه‎های معنویت ادراک شده رید (1986) و مقیاس خودپنداره−خداپنداره جان بزرگی (1395) توسط هر دو گروه تکمیل شد. پس‎ازآن درمان چندبعدی معنوی خداسو بر روی گروه آزمایش و سپس پس‎آزمون اجرا شد. داده‎ها با استفاده از نرم‎افزار SPSS نسخه 24 و روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. یافته‎ های پژوهش نشان داد درمان چندبعدی معنوی خداسو موجب افزایش نمرات معنویت ادراک شده و خودپنداره−خداپنداره و زیرمقیاس‎های آنها می‎شود (001/0=P). نتیجه پژوهش نشان داد این مداخله با اصلاح خودپنداره (تصویر ساختگی از خود) و خداپنداره (تصویر ساختگی از خدا) زمینه تقویت و ایجاد تصویر واقعی از خود و تصویر واقعی از خدا را فراهم می کند و درجات ادراک معنویت را نیز ارتقا می‎بخشد.

    کلیدواژگان: درمان چندبعدی معنوی خداسو، معنویت ادراک شده، خودپنداره−خداپنداره، کارکنان هلال‎احمر، اختلال تنیدگی پس از سانحه
  • مهدی عباسی، محمد امیدیان* صفحات 203-225

    درک و خودآگاهی نسبت به هیجان های معنوی و همچنین توجه به حضور و نیاز به خداوند به هنگام وقوع یک تجربه معنوی از جمله مباحثی است که در منابع اسلامی‎مورد تاکید قرار گرفته‎ اند. این پژوهش با هدف ارایه مدل خودآگاهی هیجانی−معنوی مبتنی بر تعالیم دین اسلام انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کیفی است و جامعه اسنادی در آن آیات قرآن و روایات کتب حدیث شیعه می‎باشد. نمونه این پژوهش 45 گزاره مرتبط با خودآگاهی هیجانی−معنوی است که با استفاده از روش نمونه‎ گیری قضاوتی (هدفمند) گزینش شده‎اند. مواجه شدن با ساحت معنوی، خود‎ارزیابی درون‎ نگرانه و نسبت‎یابی هیجان معنوی با صفات الهی، سه مولفه اصلی هستند که برای مدل خود آگاهی هیجانی−معنوی استخراج شدند. همچنین چهار ساحت اصلی نیایش، آفرینش، گرفتاری و سرشت خویشتن به‎ عنوان ساحت‎های معمول وقوع تجربه‎ های معنوی شناسایی شدند. این پژوهش با توجه به خلا موجود در زمینه رویکرد هیجانی نسبت به معنویت انجام شده، براساس متون اسلامی‎ به تبیین خودآگاهی هیجانی−معنوی می‎پردازد.

    کلیدواژگان: خودآگاهی هیجانی−معنوی، تجربه معنوی، ساحت معنوی، هیجان های معنوی
  • حمیدرضا ابراهیمی، حجت وحدتی*، رضا سپهوند، محمودرضا اسماعیلی صفحات 227-253

    نیازهای حیات معنوی ناظر به بعد روحی وجود انسان هستند و تامین درست این نیازها می‎تواند بستر اساسی رشد انسان سالم، توانا و سعادتمند را شکل دهد. در بعد سازمانی، وجود منابع انسانی شایسته اصلی ترین سرمایه هر سازمان به شمار می‎رود و ازاین رو یکی از مهم ترین عوامل ارتقای بهره وری سازمان، توانایی ایجاد انگیزش موثر در کارکنان براساس شناخت نیازهای معنوی و روحی انسان است؛ همچنین تفاوت های فرهنگی، آسیب های ناشی از استفاده از مدل های انگیزشی غربی، ضرورت افزایش بهره وری و ضعف ابزارهای انگیزشی در سازمان های ایرانی ایجاب می کند تا مدل های بومی برای شناخت نیاز و انگیزش انسان و با لحاظ ظرافت های روحی و معنوی وی بر پایه فرهنگ اسلامی ارایه شود. در راستای این هدف، در این پژوهش از صحیفه سجادیه به عنوان منبع داده ها به منظور تدوین مدل استفاده شد. در این تحقیق از روش تحلیل مضمون و نرم افزار مکس کیودا، برای تحلیل داده ها استفاده و پس از کنکاش در مجموعه داده ها، الگویی جدید از نیازها براساس فرهنگ اسلامی با عنوان «نیاز به حیات معنوی» عرضه شد که مضامین سازمان دهنده چهارده‎گانه‎ آن تعریفی متمایز از نیازهای منابع انسانی ارایه می دهند.

    کلیدواژگان: نیاز، انگیزش، حیات معنوی، حیات روحی، صحیفه سجادیه، منابع انسانی
  • آتنا اصفهانی خالقی*، سید امیرحسین قاسمی صفحات 255-272

    یکی از سنت های قدیمی شیعیان مراسم پیاده روی اربعین است. با توجه به اهمیت آن و اینکه افزایش نشاط و شادکامی، همواره یکی از دغدغه های اساسی انسان ها بوده است و هوش معنوی (از مهم ترین نوع هوش) مختص انسان هاست؛ هدف پژوهش عبارت است از: تعیین تفاوت شادکامی و هوش معنوی در افرادی که در پیاده روی اربعین شرکت کرده اند با افرادی که شرکت نکرده اند. هدف این پژوهش، با توجه به هدف بنیادی و روش آن توصیفی از نوع علی−مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افرادی است که از شهر کرج در کاروان «نذر اربعین» در پیاده روی اربعین سال 1396 شرکت کرده بودند و نیز افرادی که در شهر کرج، هرگز تجربه پیاده روی اربعین را نداشته اند. نمونه پژوهش شامل 120 نفر بود که به شیوه هدفمند انتخاب شدند؛ابزارهای پژوهش، پرسشنامه شادکامی اکسفورد و پرسشنامه هوش معنوی کینگ بود. داده های به دست آمده از پژوهش با استفاده از آزمون آماری تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند؛ نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد که میزان شادکامی و هوش معنوی افرادی که در پیاده روی اربعین شرکت کرده اند، به صورت معناداری بیشتر از افرادی است که هرگز در پیاده روی اربعین شرکت نکرده اند؛ بنابراین گسترش فرهنگ پیاده روی اربعین با توجه به تاثیرات گسترده و عمیق آن سفارش می شود.

    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، زیارت، شادکامی، هوش معنوی
  • فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی* صفحات 273-292

    کرونا ویروس 2019 (کووید−19)، نخست از شهر ووهان استان هوبی کشور چین شیوع یافت و کمتر از دو ماه، بنابر اعلام سازمان جهانی بهداشت به یک بیماری همه‎ گیر در سطح جهان تبدیل شد. در این راستا، پژوهش مروری حاضر با هدف بررسی نقش دین و معنویت در دوران همه ‎گیری کرونا ویروس 2019 (کووید−19) در زندگی سالمندان انجام شد. در این مطالعه مروری نظام‎مند، واژگان کلیدی Coronavirus 2019 (COVID−19)، older adults Religion, Spirituality, Elder, در عنوان و چکیده مقالات منتشر شده در پایگاه‎ های Google Scholar، PubMed، Scopus و ScienceDirect جستجو شد. معیار اصلی جهت ورود، مقالات چاپی تمام متن انگلیسی مرتبط در سال‎های 2020 و 2021 بود. از چک لیست PRISMA برای بررسی و کنترل کیفیت مقالات استفاده شد. یافته‎ های پژوهش نشان داد سالمندانی که در دوران همه‎ گیری کرونا ویروس 2019 فعالیت‎ های معنوی و مذهبی خود را انجام می‎دادند، از سلامت روانی بهتری برخوردار بودند؛ همچنین داشتن باورهای دینی سبب معنا و آرامش در زندگی افراد می شود که نتیجه آن کاهش ترس و اضطراب ناشی از شیوع کووید−19 است. در واقع سالمندانی که از سطوح معنوی بالایی برخوردارند، تاب‎آوری و انعطاف‎پذیری روان‎شناختی بهتری دارند که موجب می شود نسبت به شرایط، ذهن ‎آگاهی داشته باشند و فشار و درد ایجادشده را قابل تحمل تر ادراک نمایند؛ بنابراین می توان دریافت دین و معنویت فواید بسیار زیادی، نه تنها برای سالمندان بلکه برای تمام سنین به ارمغان می‎آورد که لازم است برای ارتقای معنویت به آموزش‎هایی در متون درسی (به صورت کارگاهی) پرداخته شود.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس 2019، دین، معنویت، سالمند، مرور سیستماتیک
|
  • Jafar Houshyari *, MohammadMahdi Safurayee Parizi, Seyed Hamid Jazayeri, Hasan Taghian Pages 7-29

    This study aims to construct and validate a questionnaire to assess the psychological boundaries of the family based on the Holy Quran. The boundaries of the family were extracted and presented from the verses of the Holy Quran and the interpretive narrations below them by the method of religious-psychological ijtihad. The final pattern includes 5 first-order boundaries, 15 second-order boundaries, and 64 third-order boundaries. A questionnaire was designed based on the extracted boundaries. The content validity of the items was confirmed by experts based on CVI and CVR. the reliability of the questionnaire were calculated using Cronbach's alpha. The total reliability of the questionnaire was 0.975, general boundaries, 0.884, spousal boundaries, 0.92, parental boundaries, 0.925, sibling boundaries, 0.789 and external boundaries 0.761. The questionnaire was administered to a sample of 600 families with children. The results of factor analysis showed that the validity of the structure was confirmed for five underlying factors (boundaries) and 164 items for their measurement. The results of comparing the boundaries between normal and on the verge of divorce families confirm the structural validity and the resolution of the questionnaire between normal and abnormal families. The psychometric properties of the Family Boundaries Questionnaire showed; the 164-item questionnaire has good validity and reliability.

    Keywords: Family Boundaries, Internal Boundaries, External Boundaries, Subsystem, Questionnaire
  • Adele Ahmadi Rostami, Mohammadmehdi Shamsaee *, Ruhollah Baratian Pages 31-51

    The purpose of this study was to compare the moral foundations, personal values and meaning of life in women applying extreme makeup and women with normal makeup. The research method was quantitative and qualitative using semi-structured and causal-comparative interviews. From the statistical population of 40 people (20 women with extreme makeup and 20 with normal makeup) in a purposeful and voluntary manner as a sample and Schwartz value selection, ethical foundations questionnaire, meaning of life interview form and diagnostic checklist of extreme makeup Researcher-made was performed. Manova analysis of variance and SPSS18 software were used for data analysis. The findings showed that women with extreme makeup scored lower on the scales of moral foundations and personal values. Also, in the basic principles of goal setting and meaning, women with extreme makeup referred to the codes of lack of self-confidence and self-satisfaction, and in contrast, women with normal makeup referred to the codes of purposeful life, satisfaction and peace. Therefore, it is suggested that these three fundamental variables be considered in the development of educational and cultural programs in relevant institutions and organizations.

    Keywords: Moral Foundations, Value priorities, meaning of life, Extreme Makeup, women
  • Seyyed Mahmood Tayyedbhoseeini *, Muhammad Kavyani, Seyyed Ibrahim Mortazavi Pages 53-73

    The literary school in the interpretation of the Qur'an was founded by Amin al-Khuli - influenced by Muhammad Abdoh and Taha hosein - in Egypt. This school relies on components, one of which is "psychological interpretation", which is inspired by an earlier literature based on the relationship between literary interpretation and psychology. Since this component brings to mind multiple semantic possibilities, the determination of its 'species', 'quantity' and 'quality' is inevitable for the recognition of the school in question. The present study, using content analysis, concludes that: The purpose of this component is to employ a foresighted type of scientific interpretation that focuses on another element, namely, "utilizing data obtained from space." It also relies on descent, a pillar that paves the way for the connection between science and social science in this school. Accuracy in Khuli's theory, while pointing to its advantages such as "helping to draw the Quranic style of teaching" and "solving some of the verbal issues of the verses", does not hide its methodological damages and its ultimate consequences.

    Keywords: the School of Literature, Amin al-Khuli, Psychological Analysis
  • Maryam Heydari *, MohammadMasood Dayarian, MohammadReza Abedi Pages 75-105

    AbstractThis study aimed to develop Self-respect inventory based on Islamic sources. It was a descriptive study type of Test making. At First Islamic sources were reviewed in order to extracting the traits related to Self-respect. Then it was developed a 90- items questionnaire which reviewed and evaluated by 12 religious and psychological experts. Next CVR coefficient for each item, according to the experts’ opinions, was used to evaluating the content validity; CVR items less than 0/62 were omitted and 79 items remained that implemented on this society. Basis on a survey research, they were selected 216 students from Khomeini –Shahr universities by Proportional Stratified sampling and were tested. Its reliability was calculated by Cronbach's Alpha %89 and retest %74. It was estimated %70 by using split-half method. Its validity indicated a significant and positive correlation, %73 to Baroba moral intelligence standard questionnaire. General indicators of fitness of factor model indicated that relative chi-square was very suitable and

    Keywords: Self-respect Inventory, Moral Intelligence Questionnaire, Psychometric properties, Validity, Reliability
  • Soodeh Tavakkoli *, Hamid Rafieihonar Pages 107-130

    The present study was conducted to investigate the view of childbearing among women in Tehran. The method of the present research is qualitative and the data theory of the foundation was used in data analysis. Qualitative interviews of 16 married women without children between the ages of twenty and forty were used to collect data from this study. Findings were extracted in the form of 10 basic concepts, 125 open source code, 74 core code and 13 core code, as well as contexts, processes and consequences. Fertility was the core code that is a need and was formed with two perspectives on the meaning of the child: God-centered and self-centered. With a God-centered view of childbearing, the importance of educating a monotheistic generation was important, and with a self-centered view, more personal inclinations; Of course, God-centered look was less desired by people. In order to achieve a God-centered view, it is necessary to deal with the context, process, and consequences of the desire to have children in verses and hadiths, so that the tendency to have children gradually increases with a God-centered view.

    Keywords: childbearing, data foundation theory, Religious attitude
  • Kaveh Saidmoradi *, NoorAli Farrokhi Pages 131-154

    Due to increasing natural disasters and its effects on society, emphasis is placed on the role of spiritual factors in dealing with them; but research has not yet clearly elucidated these factors. The purpose was to explore the process of Belief in God and the Day of Judgment in resilience of earthquake survivors. The approach was qualitative (grounded theory). 27 Kermanshah earthquake survivors were studied through theoretical and purposive sampling using in-depth interviews. The data analyzed using Corbin and Strauss coding techniques. Based on the findings, Belief in God and the Day of Judgment was chosen as the main category. Cause condition (trusting in God, believing in divine justice, and administering justice) in survivors of earthquake under contextual conditions (unity and cohesion) and intermediate conditions (performing religious activities) they used strategies such as altruism and modeling. Finally, accepting and looking at life as a means rather than a goal were introduced as a consequence of this model. This study presents a clear explanation of the processes, responses, and post-disaster recovery. The findings can lead to create effective responses in disasters survivors.

    Keywords: Believe in God, Day of Judgment. Earthquake, resilience
  • MASOMEH KHONAKDAR TARSI *, Ahmad Salahshoori, Esmaeil Feizi Pages 155-184

    The purpose of this study is to explain and critique the educational style based on fuzzy approach based on the view of the Imams. The nature of this research is based on applied research and in terms of the fuzzy approach, it is exploratory research. Data collection in the qualitative level is based on the conceptual and deductive analysis method and the quantitative level is based on the trapezoidal survey and fuzzy method. The whole 55000 clergymen in the grade 3 and upward among the three seminarians in Hamadan and Qom and Sari cities. The sample size method is based on the Kerheci – Morgan sample size estimation table. The data gathering method based on the Field – library method. The data gathering method in the quantitative level is based on the author – made questionnaires in terms of educational style in the Fuzzy Method and the semi-structured interview used in the qualitative level, too. The validity index is 82% based on the Cronbach Alpha coefficient / The final results showed that the consistency and inconsistency rates of this educational style based on the Fuzzy approach with the viewpoints of The Holy Imams are as bellow: In affection component is agreed and relatively neutral، In Freedom component is a little neutral and relatively disagree. In the Control component is neutral and a little agreed، In the Encouragement component is neutral and a little disagree and finally In Punishment component is neutral and a little agree.

    Keywords: criticism, educational style, fuzzy approach, Imams
  • Farahnaz Faraji, Shahnaz Nouhi *, Abolghasem Peiade Koohsar, Masoud Janbozorgi Pages 185-201
    Objective

    The aim of this study was to Effectiveness of Spiritually Multidimensional Psychotherapy on Perceived Spirituality and Self-Concept-God-Concept in Red Crescent Staff with Symptoms of Post-Traumatic Stress Disorder

    Materials and Methods

    The method of this research was quasi-experimental using pre-test and post-test design with two experimental and control groups. The statistical population of the present study was all Red Crescent employees with symptoms of post-traumatic stress disorder in 1398 in Tehran and among them 30 people were selected using purposive sampling and randomly divided into experimental and control groups (each A group of 15 people were replaced. Then Reed (1986) Perceived Spirituality Questionnaire and John the Great Self-Concept-God Scale (2016) were completed by both groups. After that, Khodasu multidimensional spiritual treatment was performed on the experimental group. Then the post-test was performed. Data were analyzed using SPSS software version 24 and analysis of covariance.

    Findings

    The findings showed that multidimensional therapeutic spiritual therapy increases the scores of perceived spirituality and self-concept-God-concept and their subscales (P = 0.001).

    Conclusion

    Therefore, it can be said that this intervention by modifying the self-concept (fake image of self) and God-concept (fake image of God) provides the basis for strengthening and creating a real image of self and a real image of God and the degrees of spiritual perception. Upgrades.

    Keywords: Spiritually Multidimensional Psychotherapy, perceived spirituality, self-concept-God-concept, Red Crescent staff, post-traumatic stress disorder
  • Mahdi Abbasi, Mohammad Omidyan * Pages 203-225

    Understanding and self-awareness of spiritual emotions as well as paying attention to the presence and need for God when a spiritual experience occurs are among the topics that have been emphasized in Islamic sources.This study aims to provide a model of emotional-spiritual self-awareness based on the teachings of Islam.The present research is of qualitative type and the documentary community in it is the verses of the Quran and the narrations of the books of Shiite hadith.The sample of this research is 45 propositions that are related to emotional-spiritual self-awareness and have been selected using judgmental (purposeful) sampling method.Facing the spiritual realm, introspective self-evaluation and relating spiritual emotion to divine attributes are the three main components that were extracted for the emotional-spiritual self-awareness model.Also, the four main areas of prayer, creation, entanglement and self-nature were identified as common areas of spiritual experiences.This research is done according to the existing gap in the field of emotional approach to spirituality and explains emotional-spiritual self-awareness based on Islamic texts

    Keywords: emotional - spiritual self-awareness, Spiritual experience, Spiritual realm, Spiritual emotions
  • Hamidreza Ebrahimi, Hojjat Vahdati *, Reza Sepahvand, Mahmoodreza Esmaeili Pages 227-253

    The needs of spiritual life are related to the spiritual dimension of human existence, and the correct provision of these needs can form the basic basis for the growth of a healthy, capable and prosperous human being. In the organizational dimension, the existence of worthy human resources is the main asset of any organization and therefore one of the most important factors in improving the productivity of the organization is the ability to motivate employees based on recognizing the spiritual and spiritual needs of human beings. On the other hand, cultural differences, harms caused by the use of Western motivational models, the need to increase productivity and weakness of motivational tools in Iranian organizations require local models to recognize human needs and motivation and his spiritual delicacy. Presented based on Islamic culture. In line with this goal, in this study, Sahifa Sajjadieh was used as a data source in order to develop a model. In this research, the method of content analysis and Max Kyoda software were used to analyze the data, and after researching the data set, a new model of needs based on Islamic culture was presented under the title of the need for spiritual life, which organizes themes. Its fourteen provide a distinct definition of human resource needs

    Keywords: Need, spiritual life, Sahifa Sajjadieh, human resour
  • Atena Esfahani Khaleghi *, AMIRHOSEIN GHASEMI Pages 255-272

    Comparison of spiritual intelligence and happiness of people who participated in Arbaeen walk with people who did not participateabstract:Statement of the problem:The Arbaeen procession is one of the old Shiite traditions. Considering the importance of Arbaeen walking and considering that increasing vitality and happiness has always been one of the main concerns of human beings and spiritual intelligence is the most important type of intelligence that is only for humans, the purpose of this study is to determine the difference between happiness and spiritual intelligence in people who , Participated in the Arbaeen walk, with people who did not participate. Purpose The present study was a causal-comparative description according to its basic purpose and method. In the city of Karaj, they have never experienced Arbaeen walking. The research sample consisted of 120 people who were purposefully selected; the research instruments were the Oxford Happiness Questionnaire and the King Spiritual Intelligence Questionnaire. The data obtained from the study were statistically analyzed using the independent t-test; the results were obtained. The study showed that the level of happiness and spiritual intelligence of people who participated in the Arbaeen walk is significantly higher than people who have never participated in the Arbaeen walk; therefore, the spread of the culture of Arbaeen walking due to the wide and deep effects It is recommended.Keywords: Arbaeen Walk, Pilgrimage, Happiness, Spiritual Intelligence.

    Keywords: Arbaeen Walk, Pilgrimage, happiness
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Ali Fathi Ashtiani * Pages 273-292

    The coronavirus 2019 (Covid-19) first spread from Wuhan City, Hubei Province, China, and in less than two months, it became a worldwide epidemic, according to the World Health Organization. In this regard, the present review study was conducted to investigate the role of religion and spirituality during the Coronavirus 2019 (Covid-19) epidemic in the lives of the elderly. In this study, a systematic review is searched by keywords Coronavirus 2019 (COVID-19), older adults Religion, Spirituality, Elder, in the title and abstract of articles published in Google Scholar, PubMed, Scopus and ScienceDirect databases. The main entry criteria were all English-language printed articles related to 2020 and 2021. The PRISMA checklist was used to review and control the quality of articles. The findings showed that the elderly who performed their spiritual and religious activities during the Coronavirus 2019 epidemic had better mental health. Also, having religious beliefs leads to meaning and peace in people's lives, which results in reducing fear and anxiety caused by the outbreak of Covid-19. In fact, older people with higher levels of spirituality had better psychological resilience and flexibility, which made them more aware of the state of mind and perceive the pressure and pain more tolerable. For this reason, it can be acknowledged that religion and spirituality bring many benefits not only to the elderly but also to all ages that it is necessary to hold trainings in textbooks and in the form of workshops to promote spirituality.

    Keywords: Coronavirus, Religion, Spirituality, Elder, Systematic Review