فهرست مطالب

جنگل ایران - سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله جنگل ایران
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی مریدی*، اصغر فلاح، محمدرضا پورمجیدیان، کیومرث سفیدی صفحات 115-128

    ساختار توده های جنگلی با گذشت زمان و تحت تاثیر آشفتگی های محلی دچار دگرگونی می شود. این تغییرات را پویایی توده های جنگلی نام نهاده اند. تغییر ساختار توده های جنگلی، سبب شکل گیری مراحل تحولی می شود. این پژوهش با هدف شناخت ویژگی های ساختاری جنگل های طبیعی راش در مرحله تحولی افزایش حجم در جنگل خیرود نوشهر انجام گرفت. به این منظور، سه قطعه نمونه یک هکتاری دارای ویژگی های ساختاری مرحله تحولی افزایش حجم انتخاب شدند و موقعیت مکانی، قطر و ارتفاع همه درختان قطورتر از 5/7 سانتی متر در هر قطعه اندازه گیری شد. ویژگی های ساختاری این مرحله با استفاده از مجموعه ای از شاخص های مبتنی بر نزدیک ترین همسایه بررسی شد. براساس نتایج، مقدار متوسط شاخص های زاویه یکنواخت و کلارک و ایوانز به ترتیب 49/0 و 96/0 به دست آمد که نشان دهنده الگوی مکانی کپه ای متمایل به تصادفی درختان در این مرحله بود. نتایج شاخص آمیختگی نشان داد که تمایل درختان راش به آمیختگی با گونه های دیگر کم است. همچنین نتایج شاخص تمایز قطری اختلاف آشکار و شاخص تمایز ارتفاعی بیانگر اختلاف متوسط درختان از نظر ابعاد بود. به طور کلی استفاده از شاخص های مبتنی بر نزدیک ترین همسایه نشان داد که این شاخص ها از توانایی زیادی در آشکارسازی مشخصه های ساختاری توده های جنگل در مرحله تحولی افزایش حجم برخوردارند و در نتیجه ابزار مفیدی برای مدیریت جنگل هستند.

    کلیدواژگان: آمیختگی، الگوی مکانی، تمایز قطری، مدیریت جنگل، نزدیک ترین همسایه
  • حسن سام دلیری، مقداد جورغلامی*، علی سلاجقه، احسان عبدی، یحیی کوچ صفحات 129-140

    برای بررسی اثر آتش سوزی بر پویایی برخی از مشخصه های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژی خاک، 36 پلات با سه شدت آتش سوزی کم، متوسط و زیاد و نیز تیمار شاهد بدون سوختگی در بخش نمخانه جنگل آموزشی دانشگاه تهران پیاده شد. سپس نمونه های خاک از لایه 10-0 سانتی متری در سه مرحله (یک روز بعد، 6 و 12 ماه پس از گذشت آتش سوزی) برداشت و خصوصیات خاک بررسی شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس با اندازه های مکرر در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که شدت آتش سوزی بر مشخصه های فیزیکی خاک شامل جرم مخصوص ظاهری، محتوای رطوبت و بافت خاک اثر معنی داری نداشته است. نتایج بررسی مشخصه های شیمیایی خاک نشان داد که شدت آتش سوزی بر هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن کل، نسبت کربن به نیتروژن، فسفر، کلسیم، پتاسیم و منیزیم اثر معنی داری داشته، ولی بر pH اثر معنی داری نداشته است. در مورد مشخصه های بیولوژی، شدت آتش سوزی بر زی توده میکروبی کربن اثر معنی دار داشته، اما بر تنفس میکروبی و زی توده میکروبی نیتروژن اثر معنی داری نداشته است. گذشت زمان پس از آتش سوزی بر محتوای رطوبت، تنفس میکروبی، زی توده میکروبی کربن و نیتروژن، فسفر و پتاسیم قابل جذب اثر معنی داری داشته، ولی بر دیگر مشخصه های فیزیکی و شیمیایی بررسی شده اثر معنی داری نداشته است. ازآنجا که آتش سوزی سبب کاهش طولانی مدت مواد مغذی خاک می شود، برخی اقدامات پیشگیرانه و ترمیمی پس از آتش سوزی در نقاطی با شدت آتش سوزی متوسط و زیاد، برای برگشت سریع تر عملکرد خاک ضروری است.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، آتش سوزی کنترل شده، خصوصیات خاک، شدت آتش سوزی
  • پدرام عطارد*، سمیرا بیرانوند، محمد عسگری، نفیسه فنایی، مهدیه هاشم زاده صفحات 141-154

    هدف این پژوهش، بررسی تغییرات بارندگی سالیانه، ماهانه و فصلی در طی یک دوره آماری سی ساله و نیز قبل و بعد از ظهور زوال (سال1380) درختان بلوط ایرانی (var. persica Quercus brantii) در استان های ایلام و لرستان بود. بدین منظور داده های روزانه بلندمدت بارندگی (2017-1987) ایستگاه های هواشناسی همدیدی ایلام و دهلران در استان ایلام و نیز ایستگاه های هواشناسی همدیدی خرم آباد و الیگودرز در استان لرستان تجزیه و تحلیل شد و از آزمون غیرپارامتری من-کندال برای تعیین روند بارندگی استفاده شد. روند کاهشی بارندگی سالیانه طی دوره سی ساله و نیز تفاوت میانگین بارندگی سالیانه، قبل و بعد از ظهور زوال، در هیچ کدام از ایستگاه های چهارگانه و در مجموع از نظر آماری معنی دار نبود. میانگین بارندگی چهار ایستگاه در دهه اول (1997-1987)، 502 میلی متر ثبت شد که به ترتیب در دهه های دوم (2007- 1998) و سوم (2017- 2008) به 422 و 371 میلی متر کاهش یافت. تفاوت در مقدار بارندگی سالیانه قبل و بعد از زوال (442 در مقابل 401 میلی متر)، در میانگین رخداد باران (حدود 7 میلی متر) تغییری ایجاد نکرد. روند سی ساله بارندگی فصلی نیز در هیچ کدام از فصول معنی داری نبود، ولی بعد از ظهور زوال، کاهش 11 درصدی بارندگی زمستان و افزایش 5، 4 و 2 درصدی بارندگی های بهار، پاییز و تابستان مشاهده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که نوسانات بارندگی در ناحیه رویشی زاگرس می تواند عاملی تسریع کننده در بروز و گسترش زوال جنگل های زاگرس در استان های لرستان و ایلام باشد.

    کلیدواژگان: بارندگی، تغییر اقلیم، زوال درختان بلوط
  • کیومرث سفیدی*، سید محمدمعین صادقی صفحات 155-168

    آگاهی از تاثیر آشفتگی های انسانی بر الگوی پراکنش طبیعی درختان می تواند اطلاعات مناسبی از پاسخ طبیعت به دخالت های انسانی فراهم آورد. این پژوهش به منظور آشکارسازی تاثیر دخالت های انسانی بر الگوی پراکنش مکانی درختان در توده های اوری در جنگل های حاتم مشه سی واقع در مشگین شهر در ناحیه رویشی ارسباران انجام گرفت. به منظور توزیع مناسب محل های نمونه برداری سه منطقه با شدت های متفاوت از آشفتگی انتخاب و با روش منظم و تصادفی نزدیک ترین درخت به خط نمونه (درخت شاهد) همراه با چهار درخت از نزدیک ترین همسایه ها انتخاب و اندازه گیری شدند. برای تحلیل الگوی مکانی درختان، از دو گروه شاخص های مبتنی بر نزدیک ترین همسایه شامل شاخص های محاسباتی برپایه اندازه گیری فاصله (فاصله از نزدیک ترین همسایه، کلارک-ایوانز و پیلو) و اندازه گیری زاویه (میانگین زاویه، میانگین جهت و زاویه یکنواختی) استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین فاصله تا همسایگی در مناطق با شدت زیاد از آشفتگی به شکل معنی داری بیش از دو منطقه دیگر است. با افزایش شاخص آشفتگی، فاصله بین درختان و مقدار عددی شاخص های کلارک-ایوانز و پیلو افزایش می یابد. شاخص میانگین زاویه، رابطه متوسط و مثبت و شاخص زاویه یکنواخت رابطه منفی با شاخص آشفتگی انسانی نشان داد و شاخص میانگین جهت رابطه ای با شاخص آشفتگی نشان نداد. آشفتگی های انسانی (مانند قطع یا برش درختان، چرای دام و آتش سوزی) در بلندمدت سبب تغییر الگوی مکانی درختان و شکل گیری پراکنش به نسبت منظم چیدمان درختان شده است. در یک نتیجه گیری کلی می توان گفت به حداقل رساندن تاثیر آشفتگی های انسانی در جنگل ها می تواند تا حدودی حفظ ناهمگنی در ساختار را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: جنگل شناسی نزدیک به طبیعت، شاخص پیلو، شاخص کلارک- ایوانز، نزدیک ترین همسایه
  • یوسف عسکری*، یعقوب ایرانمنش، مهدی پورهاشمی صفحات 169-182

    جنگل ها از اکوسیستم هایی هستند که با انبوهی از ترسیب کربن اتمسفر سالانه در زی توده گیاهان چوبی و خاک، تاثیر مهمی در کاهش غلظت دی اکسید کربن اتمسفر دارند. سه عامل تعیین کننده ذخیره کربن هر رویشگاه جنگلی عبارت است از خاک، پوشش گیاهی و لاشریزه. در این پژوهش برای محاسبه ذخیره کربن در جنگل های بلوط شهرستان های بویراحمد و دنا در اقلیم سردسیر استان کهگیلویه و بویراحمد، پس از جنگل گردشی، چهار قطعه نمونه یک هکتار مربعی در چهار رویشگاه معرف جنگل های استان انتخاب و متغیرهای مورد نظر (قطر برابرسینه، قطر جست گروه، ارتفاع و سطح تاج پوشش) آماربرداری شد. به منظور برآورد زی توده و ذخیره کربن گونه های درختی متناسب با فرم رویشی (دانه زاد و شاخه زاد)، از معادلات آلومتریک مربوط استفاده شد. برای اندازه گیری ذخیره کربن خاک نیز در هر قطعه نمونه، پنج نمونه خاک از عمق صفر تا 30 سانتی متری برداشت و درصد کربن آلی و وزن مخصوص ظاهری در آزمایشگاه اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس مقایسه ذخیره کربن درختان حاکی از اختلاف آماری معنی دار بین رویشگاه های مختلف بود، به نحوی که رویشگاه پریکدون با 31 تن در هکتار بیشترین و رویشگاه قرق با 17 تن در هکتار کمترین مقدار را به خود تخصیص دادند. میانگین ذخیره کربن لاشریزه 730 کیلوگرم در هکتار و ارزش اقتصادی ذخیره کربن در هر هکتار از رویشگاه های تحت بررسی، 188 میلیون تومان برآورد شد. مجموع میانگین ذخیره کربن خاک، پوشش گیاهی و لاشریزه در مناطق تحت مطالعه بیش از 159 تن در هکتار برآورد شد، به طوری که منطقه (قرق) دارای بیشترین و رویشگاه سرآبتاوه (دامنه شمالی) دارای کمترین مقدار بودند.

    کلیدواژگان: خاک، زی توده، فرم رویشی، لاشریزه، معادلات آلومتری
  • جلیل سرهنگ زاده*، بهمن کیانی صفحات 183-195

    در این پژوهش محدوده 111 هکتاری رویشگاه گیلاس وحشی (Prunus avium L.) در ممجی دره سی، آماربرداری 100 درصد شد و همه درختان گیلاس وحشی شمارش و اندازه گیری شد. با برداشت 23 قطعه نمونه 1000 متر مربعی فراوانی زادآوری گیلاس نیز محاسبه شد. نتایج نشان داد که 6/86 درصد درختان گیلاس شاداب و سالم اند و میانگین ارتفاع، قطر برابرسینه و حجم آنها به ترتیب 3/9 متر، 6/12 سانتی متر و 08/0 متر مکعب است. بیشترین فراوانی در طبقه قطری 10 سانتی متر و کمترین آن در طبقه قطری 25 سانتی متر بود. تعداد، سطح مقطع و حجم به ترتیب 14/2 پایه در هکتار، 032/0 مترمربع و 17/0 مترمکعب در هکتار محاسبه شد. همبستگی معنی داری بین مشخصات کمی درختان و شیب وجود نداشت، اما با افزایش ارتفاع از سطح دریا، قطر، ارتفاع و سطح مقطع کاهش پیدا کرد. اغلب درختان (62 درصد) در دامنه های شمال شرقی دیده شدند. از نظر ارتفاع، درختان حاضر در دامنه های شمال شرق و از نظر قطر، سطح مقطع و حجم، در دامنه های شرق بیشتر بودند. در مجموع 53 درخت خشک گیلاس شمارش شد که 43 اصله سرپا و 10 اصله افتاده بودند. این تعداد، 2/18 درصد کل درختان گیلاس را شامل می شود. زادآوری گیلاس 1/36 اصله در هکتار محاسبه شد. بیشترین فراوانی درختان سرپا متعلق به گونه ممرز و در پی آن بلوط بود و گیلاس وحشی با سهم 3 درصدی در رتبه چهارم قرار داشت. به منظور تقویت و افزایش تراکم گیلاس وحشی، اجرای عملیات جنگل شناسی مناسب برای باز کردن مختصر توده ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، خشکه دار، زادآوری، شیب دامنه، نمونه برداری
  • رامین نقدی*، مهرداد میرزایی، امیرحسین آقاجانی، جواد ترکمن صفحات 197-208

    جنگل ها از مهم ترین مخازن کربن در زمین به شمار می روند و اندوخته شدن کربن در زی توده گیاهی ساده ترین و به لحاظ اقتصادی عملی ترین راهکار برای کاهش دی اکسید کربن اتمسفری است. هدف این پژوهش، تعیین زی توده و اندوخته کربن کنده و ریشه درختان صنوبر دلتوییدس (Populus deltoids Marshall) در صنوبرکاری های تنیان در استان گیلان بود. بدین منظور براساس روش نمونه برداری انتخابی، 15 اصله درخت انتخاب شد. پس از عملیات قطع و خروج گرده بینه ها، به منظور خارج کردن کنده و ریشه ها از خاک از یک دستگاه بیل مکانیکی استفاده شد. پس از جدا کردن کنده و ریشه، با استفاده از دستگاه ترازوی دیجیتال، اندام های کنده و ریشه توزین شد. سپس نمونه هایی از اندام های مختلف درختان صنوبر (کنده و ریشه) به منظور برآورد مقدار زی توده و اندوخته کربن جدا و توزین شد. پس از خشک کردن در داخل آون (با دمای 80 درجه سانتی گراد)، وزن خشک نمونه ها تعیین شد. پس از سوزاندن مقدار کافی از نمونه های خشک شده در کوره الکتریکی، وزن مواد آلی و مقدار کربن نمونه های کنده و ریشه به دست آمد. نتایج نشان داد که متوسط زی توده کنده، زی توده ریشه، اندوخته کربن کنده و اندوخته کربن ریشه برای گونه صنوبر به ترتیب 15/2، 18/22، 05/1 و 94/10 کیلوگرم به ازای هر اصله درخت به دست آمد. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین مقدار زی توده و اندوخته کربن کنده و ریشه گونه صنوبر با متغیر قطر یقه وجود دارد. مقدار کربن ترسیب یافته در اندام های ریشه و کنده 836/3 تن در هکتار و ارزش اقتصادی آن در هر هکتار 68/46723015 ریال محاسبه شد.

    کلیدواژگان: ترسیب کربن، جنگلکاری، زی توده، معادله آلومتریک
  • سیف الله خورنکه، کامبیز اسپهبدی*، فتح الله غفاری صفحات 209-220

    ارزیابی روش های مدیریتی در جنگل برای تعیین شیوه مناسب مدیریت پایدار ضروری است. به همین دلیل برخی از پارامترهای کمی جنگلی که به صورت متوالی ابتدا به شیوه تدریجی پناهی و سپس تک گزینی بهره برداری شدند و پارسل شاهد مقایسه شد. برای این منظور پارسل شاهد و بخش هایی از پارسل های مجاور آن در راشستان های سری موزیسای جنگل های هفت خال نکا انتخاب شدند. نمونه برداری در شبکه ای به ابعاد 150 در 200 متر در قطعات ده آری صورت گرفت. قطر برابرسینه همه درختان قطورتر از 5/12 سانتی متر و ارتفاع 8 درخت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که از سال 1380 تا سال 1398 فراوانی راش در پارسل های بهره برداری شده از 51/81 درصد به 2/96 درصد افزایش و فراوانی ممرز از 41/14 درصد به 9/2 درصد کاهش یافت. فراوانی راش در پارسل شاهد از 9/89 درصد به 7/93 درصد رسید، ولی در فراوانی ممرز تغییری ایجاد نشد. متوسط تعداد در هکتار، در پارسل شاهد از 5/275 اصله به 83/245 اصله کاهش یافت، ولی در پارسل های بهره برداری شده از 32/259 اصله به 81/315 اصله افزایش یافت. حجم در هکتار در قطعات بهره برداری شده از 47/481 سیلو به 31/426 سیلو کاهش یافت، ولی در پارسل شاهد از 4/454 سیلو به 27/528 سیلو در هکتار افزایش یافت. هر دو عرصه تحت بررسی دارای ساختار ناهمسال تقریبا منظم بودند. ساختار حجمی در هر دو عرصه نزدیک به نرمال بوده است. در مجموع به جز قطر برابرسینه، تفاوت بین پارسل شاهد و توده های بهره برداری شده در دیگر پارامترهای تحت بررسی معنی دار نشد. در واقع بهره برداری از جنگل به شیوه تک گزینی در جنگل تحت بررسی سبب تخریب نشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، بهره برداری شده، تحت مدیریت، راش، شاهد
|
  • M. Moridi *, A. Fallah, M.R. Pourmajidian, K. Sefidi Pages 115-128

    The structure of forest stands changes over time and under the influence of local disturbances, these changes are referred as the dynamics of forest stands. Changes in the structure of forest stands result in the formation of development phases. The purpose of this study was to identify the structural characteristics of natural beech forests during the stage of growing up volume in the Kheyroud forest. For this purpose, three one-hectare sample plots with structural features of growing up volume stage were selected and the location, diameter and height of all trees within each sample plot with DBH N 7.5 cm were measured. The structural properties of this stage were investigated using a set of indices based on the nearest neighbors. Based on the results, the mean values of uniform angles and Clark and Evans indices were 0.49 and 0.96, respectively, which indicated a random clumped spatial pattern of trees at this stage. The results of the mingling index showed that the tendency of beech trees to mix with other species was low. The results of diameter differentiation index indicated a clear difference and height differentiation index showed a moderate difference in dimensions of trees with each other. In general, using the nearest neighbor indices showed that these indices have a high ability to detect the differentiation of forest stands in the growing up volume stage and thus are useful tools for forest management.

    Keywords: mingling, Spatial Pattern, diameter differentiation, Forest management, Nearest Neighbor
  • H Samdaliri, M Jourgholami *, A Salajegheh, E Abdi, Y Kooch Pages 129-140

    In order to study the effect of fire on some physical, chemical and biological characteristics of soil, 36 sample plots with three low, medium and high fire intensities and control treatments were set up in the Namkhaneh district of University of Tehran Forest. Soil samples were then taken from 0-10 cm layer in three phases (one day, 6 and 12 months after the fire) and some soil properties were studied. Data analysis was done by repeated measures ANOVA in SPSS software. The results showed that fire intensity had no significant effect on soil physical properties including bulk density, moisture content and soil texture. The results of soil chemical properties analysis showed that fire intensity had a significant effect on electrical conductivity, organic carbon, total nitrogen, carbon to nitrogen, phosphorus, calcium, potassium and magnesium ratios but had no significant effect on pH. In terms of biological characteristics, fire intensity had no significant effect on carbon microbial biomass but on microbial respiration and nitrogen microbial biomass. Time after fire had significant effect on moisture content, microbial respiration, microbial carbon and nitrogen, available phosphorus and potassium but had no significant effect on other physical, chemical properties. Since fire causes long-term depletion of soil nutrients, some post-fire preventive and rehabilitative measures in areas with moderate and high fire severities are required to restore soil functions more quickly.

    Keywords: : Fire, Fire severity, Soil properties, Controlled fire
  • P Attarod *, S Beiranvand, M Asgari, N Fanaei, M Hashemzadeh Pages 141-154

    The aim of this study was to analyze the annual, monthly, and seasonal rainfall changes over a thirty-year period as well as before and after the emergence of declining oak. (Quercus brantii var. persica) trees (2000) in Ilam and Lorestan provinces. For this purpose, the authors used long-term data of daily rainfall in 1987–2017 period recorded by four synoptic meteorological stations; Ilam, Dehloran, Khoramabad, and Aligudarz. The Mann-Kendall non-parametric test was used to determine the rainfall trends. The decreasing trends of annual rainfall as well as mean differences in annual precipitation before and after emerging oak decline were not statistically significant at all meteorological stations. The average rainfall of four stations was 502 mm in the first decade (1987-1997), while it decreased to 422 and 371 mm in the second (1998-2007) and third decades (2008- 2017), respectively. The difference in the amount of annual rainfall before and after the emerging oak decline (442 against 401 mm) did not alter the mean rainfall event (̴7 mm). Although the thirty-year trends of seasonal rainfall were not significant, winter rainfall was decreased after emerging oak decline by 11% and spring, autumn, and summer rainfalls were increased by 5, 4, and 2%, respectively. Rainfall fluctuations in the Zagros vegetation region may act an accelerating factor for the emergence and extension of oak trees declining in the Zagros forests of Lorestan and Ilam provinces.

    Keywords: Rainfall, climate change, Oak trees decline
  • K Sefidi *, S.M.M. Sadeghi Pages 155-168

    Knowing the effects of anthropogenic disturbances on the natural spatial pattern of trees can provide good information about the response of nature to human intervention. This study aimed to reveal the effects of human interventions on the spatial pattern of Caucasian oak stands in the Arasbaran region, located on Hatam Mashe Si, Meshgin-Shahr. For better distribution of study locations, three areas with different disturbance intensities were selected and the nearest tree to the transect as a reference tree with the four nearest neighbors was measured. To analyze the spatial pattern of trees, two groups of indicators based on the nearest neighbor’s distance index were used, including distance-dependent indices (distance from the nearest neighbor, Clark-Evans, and Pielou), and angle-dependent indices (mean directional, mean of angles, and uniform angle). The results showed that the average distance to the neighborhood in areas with high intensity of disturbance is significantly more than the other two areas. As the disturbance index increases, the distance between the trees and the numerical value of the Clark-Evans and Pielou indexes increases. The mean angle index showed a moderate and positive relationship and the uniform angle index showed a negative relationship with the anthropogenic disturbance index, and the mean directional index did not show a relationship with the anthropogenic disturbance index. Anthropogenic disturbances (such as cutting trees, livestock grazing, and fires) in the long term have led to changes in the spatial pattern of trees, as a result, their distribution is relatively regular. In conclusion, it can be concluded that minimizing the effects of anthropogenic disturbances in forests can partially maintain the heterogeneity of the forest structure.

    Keywords: Clarck-Evans index, close to nature silviculture, distance from the nearest neighbor, Pielou index
  • Y Askarii *, Y Iranmanesh, M Pourhashemi Pages 169-182

    Forests as one of the important ecosystems plays a noticeable role in reducing the carbon dioxide by the  annual atmospheric carbon sequestration into the biomass of woody plants and soil. The three determining factors for estimating the carbon storage in a forest ecosystem are soil, vegetation, and litters. This study was carried out to investigate the carbon storage and its sequestration in four 1 ha square sample plots in forests of Boyer-Ahmad and Dena counties, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province. Relevant allometric equations were used to estimate the biomass and carbon storage of the tree species in two vegetative form of coppice and high forests. For the measurement of soil carbon storage, five soil samples were taken from depths of 0- 30 cm, and percentage of organic matter and bulk density were measured in the laboratory. Analysis of variance showed that the total carbon storage in the trees, soil and litter had no significant difference amongst different sites, but the total carbon storage among the trees showed a significant difference (Parikadon site with 31 and Vezg site with 17 tons/ha, respectively). According to the results, the enclosed area (Vezg) had the highest carbon storage and the Sarabtaveh (northern aspect) had the lowest carbon storage. The average carbon storage of the studied areas was more than 159 tons/ha. The average of carbon storage in litters was about 730 kg/ha and the mean economic value of total carbon storage per ha was estimated 188 million Tomans.

    Keywords: Allometric equations, Biomass, Growth form, Litter, Soil, Vegetative form
  • J Sarhangzadeh *, B Kiani Pages 183-195

    In this study, a habitat of wild cherry (111 ha) in Mamji-Darasii in the province of East Azerbaijan, the city of Kalibar, was fully inventoried and all wild cherry trees were then counted and measured. Frequency of cherry regenerations was also calculated by establishing 23 0.1 ha ample plots. The results showed that 86.6% of the cherry trees were healthy and vital and their mean height, diameter at breast height and volume were 9.3 m, 12.6 cm and 0.08 m3, respectively. The highest and lowest frequencies were 10 and 25 cm DBH classes, respectively . Density, basal area and volume of cherry trees in stand level were calculated as 2.14 individual.ha-1, 0.032 m2.ha-1 and 0.17 m3.ha-1, respectively. There was no significant correlation between the quantitative characteristics of trees and slope but diameter, height and basal area of the cherry trees decreased with increasing the altitude. Most of the trees (62%) were found on the northeast-facing slopes. The trees were taller in the northeast directions and in terms of diameter, basal area and volume, trees in the eastern aspects had higher dimensions. A total of 53 dead trees were counted, of which 43 were standing and 10 fallen. They constituted 18.2% of total cherry trees. The regeneration rate of cherries was 36.1 individual.ha-1. The highest abundance of trees belonged to the hornbeam followed by oak Wild cherry with 3% abundance was in fourth place. To enhance and increase the density of wild cherries, slight opening of the canopy is necessary using appropriate silvicultural operations.

    Keywords: Dead tree, Elevation, Regeneration, Sampling, Slope
  • R Naghdi *, M Mirzaei, A.H. Aghajani, J Torkaman Pages 197-208

    Trees are one of the most important carbon reservoirs on the earth and carbon sequestration into plant biomass is an easiest and economically most practical way for mitigating the CO2 from atmosphere. This study aims at determining the biomass and carbon storage in stump and roots of Populus deltoides in Tanian poplar plantations of Guilan province. For this purpose, 15 poplar trees were selected based on selection sampling method 15. After the cutting and moving the logs from the stump to somewhere outside the plantation, excavator machinery (KOMATSU PC 200) was used to remove the stumps and roots from the soil. After separating the stumps and roots, mentioned parts were weighed using a digital scale. In order to estimate the amount of biomass and carbon storage, some samples of various components of poplar trees were then fallen down and weighed. After drying the samples in oven (80 ̊C), the dry weight of the samples was determined. After burning an enough amount of dried samples in the electric kiln, the weight of organic matter and carbon of the stump and root samples were obtained. Results showed that the mean of stump biomass, root biomass, stump and root carbon sequestration for each tree were 2.15, 22.18, 1.05 and 10.94 kg per tree, respectively. Results indicated there was a positive and significant correlation between the biomass and carbon sequestration of stump and root with collar diameter. The amount of carbon storage in the root and stump parts was 3.836 tons per hectare and the economic value of carbon storage was calculated as 46723015.68 Rials per hectare.

    Keywords: Carbon sequestration, Afforestation, Biomass, Allometric equations
  • S Khorankeh, K Espahbodi *, F Ghaffari Pages 209-220

    Evaluation of management practices in forests is necessary to determine the appropriate method of sustainable management. Therefore, some quantitative parameters of beech forests, harvested sequentially as shelterwood system and single-selection method were evaluated and compared to a controle compatrment. The control and harvested compartments were selected in Muzisay forest plan in Neka. The measurement was done within 0.1 ha sampe plots in 150×200m gridin 2019. Some quantitative characteristics were measured including the species type, DBH of all trees greater  than 12.5 cm, and the height of eight trees in each sample plot. The results showed that from 2001 to 2019, the frequency of beech in exploited plots increased from 81.51% to 96.2%. The abundance of hornbeam decreased from 14.41% to 2.9%. In control compartment, the beech frequency increased from 89.9 to 93.7% too. The average number of trees in the control plot was gradually declined from 275.5 to 245.83.  In contrast, it increased from 259.23 to 315.81 in managed plots. The opposite was seen regarding to the stand volume. In the managed compartments, the stand volume was declined from 481.47 silves to 426.31 silves. In contrast, it raised from 454.4 to 528.27 silves in control compartment. Both areas had an nearly regular age structure and near to normal volume structure. There were no significant differences between control and harvested compartments in light of total height, average number tree, and volume h-1. The exploitation of these forests by the shelterwood and the single selection method did not cause any destruction.

    Keywords: Beech, control parcel, evaluation, exploited area, managed