فهرست مطالب

مطالعات آموزش و یادگیری - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 80، بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات آموزش و یادگیری
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 80، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/06
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محبوبه البرزی*، مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، مریم صفری، فاطمه میرغفاری صفحات 1-19

    هدف پژوهش حاضر واکاوی تجارب زیسته معلمان از چالش های تغییر آموزش سنتی به آموزش مجازی در دوران شیوع ویروس کرونا بود. این پژوهش جزء پژوهش های کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی هوسرل بود که براساس الگوی هفت مرحله ای کلایزی انجام شد. مشارکت کنندگان بالقوه در این پژوهش معلمان ابتدایی شاغل به تدریس در شهر شیراز در سال تحصیلی 1400-1399 و ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای انتخاب آزمودنی ها از رویکرد هدفمند ملاکی و معیار اشباع نظری استفاده شد و نهایتا 16 معلم در گروه مشارکت کنندگان قرارگرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون صورت پذیرفت. پس از استخراج و دسته بندی موضوعی، دو مضمون فراگیر 1- چالش های غیرسازنده مشتمل بر مضامین سازمان دهنده مهارت های تدریس و آموزش در فضای مجازی، تجهیزات و زیرساخت های فضای مجازی، ارتباط معلمان با خانواده ها و نگرش های مربوط به استفاده از فضای مجازی و 2- چالش های سازنده: مشتمل بر مضامین سازمان دهنده فرصت های آموزشی و فرصت های روان شناختی شناسایی شدند. اعتبار داده ها با استفاده از تکنیک های تاییدپذیری از طریق خودبازبینی پژوهش گران و اعتمادپذیری با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و هم سوسازی پژوهش های مرتبط تعیین شد. با توجه به نتایج حاصله، ضرورت پذیرش آموزش مجازی با تمامی محاسن مربوط به آن و حذف نقاظ ضعف و مشکلات مربوط به آن امری انکارناپذیر است.

    کلیدواژگان: آموزش سنتی، آموزش مجازی، دوره ابتدایی، کرونا، معلم
  • مرضیه صادق زاده*، مرضیه رمضانی صفحات 20-36

    هدف از پژوهش حاضر تبیین سازگاری معلمان با نخستین دوره آموزش مجازی براساس نگرش شان نسبت به کاربرد فناوری در آموزش، با واسطه حس کفایت و اضطراب آنها در استفاده از فناوری در کلاس بود. جامعه آماری پژوهش شامل معلمان رسمی و تمام وقت شهر کازرون در کلیه دوره های تحصیلی بود. نمونه ای شامل 263 نفر از این جامعه که در گردآوری آنلاین داده ها شرکت نموده بودند، به عنوان نمونه پژوهشی در نظر گرفته شد. ابزارهای به کار رفته در این پژوهش نیز شامل مقیاس نگرش معلمان نسبت به فناوری آیدین و سیمرسی، پرسشنامه کفایت فناوری معلمان تندر و همکاران، سیاهه اضطراب معلمان در استفاده از فناوری وان آکر و همکاران، و یک سیاهه محقق ساخته جهت اندازه گیری سازگاری با نخستین دوره آموزش مجازی پس از شیوع کرونا بود. نتایج تحلیل که به کمک روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس-22 انجام گرفت، نشان داد که نگرش کلی معلمان پیرامون فناوری، به واسطه تاثیر غیرمستقیم بر افزایش حس کفایت آنها در کاربرد فناوری و نیز کاهش اضطراب نسبت به استفاده از فناوری در کلاس، بر سازگاری با نخستین دوره آموزش مجازی تاثیر گذاشته است. این موضوع ضرورت توجه به نگرش های معلمان نسبت به تغییر روزافزون شیوه های آموزشی در اثر فناوری های جدید را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، اضطراب، کرونا، کفایت، نگرش به فناوری
  • محبوبه فولادچنگ، معصومه زارع* صفحات 37-61

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای فرایندهای خودتنظیمی رفتاری در رابطه بین مولفه های ادراک شایستگی و ابعاد کنش وری نوجوانان در گروهی از دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر شیراز است. طرح پژوهش از نوع همبستگی است و مدل پژوهش با استفاده از روش تحلیل مسیر آزمون شد. شرکت کنندگان 380 نفر (192 دختر و 188 پسر) از دانش آموزان بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و مقیاس نیمرخ ادراک خود نوجوانان، پرسشنامه خود تنظیمی و مقیاس کنش وری نوجوانان را تکمیل کردند. روایی و پایایی مقیاس های پژوهش نیز با استفاده از روش تحلیل عاملی و ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. برای تحلیل داده های توصیفی و ماتریس همبستگی بین متغیرهای پژوهش از نرم افزار SPSS نسخه 24 و برای آزمون فرضیه ها و مدل پژوهش از نرم افزار AMOS نسخه 24 استفاده شد. یافته ها نشان دادند که مدل پژوهش با داده های جمع آوری شده برازش مطلوبی دارد. مطابق یافته ها برخی از ابعاد ادراک شایستگی توانستند رشد مثبت و رفتار ضد اجتماعی از بین مولفه های کنش وری نوجوانان را به طور مستقیم پیش بینی کنند، به این صورت که ادراک شایستگی رفتاری به طور مستقیم باعث افزایش رشد مثبت و کاهش رفتار ضد اجتماعی می شود. خودارزشمندی کلی نیز به طور مستقیم و منفی می تواند دشواری های هیجانی را پیش بینی کند. همچنین، فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر نقش واسطه ای خودتنظیمی رفتاری بین مولفه های ادراک شایستگی و کنش وری نوجوانان  مورد تایید قرار گرفت. یافته ها بیان گر نقش مهم خودتنظیمی رفتاری و ادراک شایستگی در پیش بینی کنش وری نوجوانان از جمله رشد مثبت، دشواری های هیجانی، رفتارهای ضد اجتماعی و رفتار مخالفت جویانه است. بنابراین پیشنهاد می شود در نظام های تربیتی به شکل گیری ادراک مثبت و خوداگاهی هر چه بیشتر نوجوانان توجه شود تا زمینه بهبود خودتنظیمی و افزایش کنش های مثبت نوجوانی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: ادراک شایستگی، خودتنظیمی رفتاری، کنش وری نوجوانان
  • خاتون محمودنژاد، راضیه شیخ الاسلامی* صفحات 62-80

    هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روش آموزشی «بحث معمامحور» بر شایستگی اخلاقی دانشجویان بود. پژوهش حاضر از نوع آزمایشی  بود که با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل، اجرا گردید. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شیراز بود که در سال تحصیلی 1400- 1399 مشغول به تحصیل بوده اند. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر از میان دانشجویانی که برای همکاری در پژوهش اعلام آمادگی کرده بودند، به صورت تصادفی انتخاب گردیدند و به تصادف در دو گروه 16 نفره (گروه آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. ابزار پژوهش، آزمون شایستگی اخلاقی لیند بود که هر دو گروه در پژوهش در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون به آن پاسخ دادند. مداخله آزمایشی با استفاده از روش آموزشی «بحث معمامحور» به صورت مجازی و به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. گروه کنترل، آموزشی دریافت نکرد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد، پس از اجرای روش آموزشی «بحث معمامحور»، تفاوت معنی داری در نمرات شایستگی اخلاقی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل ایجاد شده است. بر این اساس، می توان گفت روش آموزشی «بحث معمامحور» دسترسی دانشجویان به شایستگی اخلاقی را تسهیل نموده است.

    کلیدواژگان: آموزش اخلاق، بحث معمامحور، شایستگی اخلاقی
  • مروارید بزرگ پوری، مریم کورش نیا*، آذرمیدخت رضایی، سلطانعلی کاظمی صفحات 81-96

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای ارضای نیازهای اساسی روان شناختی در رابطه بین ادراک از محیط کلاس با خودتنظیمی تحصیلی صورت گرفت و از نوع همبستگی بود. بدین منظور تعداد 225 دانش آموز دختر دوره دوم متوسطه از میان دانش آموزان مدارس شهر شیراز در سال تحصیلی 99-1398 به روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و مقیاس ارضای نیازهای اساسی روان شناختی گانیه، پرسشنامه خودتنظیمی تحصیلی سواری و عرب زاده  و پرسشنامه ادراک از محیط کلاس جنتری و همکاران را تکمیل کردند. یافته های حاصل از استفاده از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که متغیر ارضای نیازهای اساسی روان شناختی در رابطه بین ادراک از محیط کلاس و خودتنظیمی تحصیلی نقش واسطه ای دارد. بدین معنی که افزایش ادراک مثبت از محیط کلاس (علاقه، چالش، انتخاب و لذت) باعث افزایش ارضای نیازهای اساسی روان شناختی و سپس خودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان می شود. بنابراین می توان گفت که جدا از عوامل اثرگذار آموزشی، ارضای نیازهای اساسی روان شناختی به عنوان یک متغیر واسطه گر می بایست در جهت بهبود خودتنظیمی تحصیلی مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ادراک محیط کلاس، خودتنظیمی تحصیلی، نیازهای اساسی روان شناختی
  • فاطمه یزدانی، فریدون شریفیان*، احمدرضا نصر اصفهانی، احمد شانه ساززاده صفحات 97-121

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و ارزیابی روش های تدریس و ارزشیابی پیشرفت تحصیلی دانشجویان رشته مهندسی عمران یکی از دانشگاه های جامع کشور بوده است. رویکرد تحقیق، ترکیبی اکتشافی متوالی از نوع ابزارسازی است. روش تحقیق کیفی در این مطالعه، پدیدارشناسی و در بخش کمی پیمایشی بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و ابزار بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. جامعه آماری بخش کیفی، اعضای هیات علمی رشته مهندسی عمران دانشگاه مربوطه و بخش کمی دانشجویان سال سوم و چهارم رشته کارشناسی مهندسی عمران به تعداد 80 نفر بوده است. در بخش کیفی به منظور بررسی عمیق موضوع با همه اعضای جامعه (12 نفر) مصاحبه صورت گرفت و در بخش کمی حجم نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان 68 نفر تعیین شد. به منظور تحلیل یافته های کیفی از مقوله بندی و برای تحلیل اطلاعات کمی نیز از نرم افزارSPSS  استفاده شده است. یافته ها نشان داد از نظر اعضای هییت علمی، روش های تدریس در رشته مهندسی عمران باید دارای ویژگی هایی همچون: تاکید بر یادگیری عملی و تدارک فرصت های یادگیری در محیط های واقعی و تقویت دید مهندسی باشد و در زمینه ارزشیابی، اعضای هییت علمی معتقد بودند ارزشیابی در رشته مهندسی عمران باید شامل ویژگی هایی همچون استفاده از روش های متنوع، مستمر و عملکردی باشد. از نظر دانشجویان در زمینه تدریس به ارایه دروس به صورت برنامه ریزی شده بیشتر از موارد دیگر توجه شده و در زمینه ارزشیابی، در نظر گرفتن کارهای عملی، تکالیف و پروژه های دانشجویی در ارزشیابی پایانی میانگین بالاتری داشته است، اما در مجموع دانشجویان روش های تدریس و ارزشیابی فعلی را چندان مطلوب ارزیابی نکرده اند. بنابراین می توان این گونه نتیجه گیری کرد که بین وضعیت مطلوبی که اساتید مصاحبه شونده از تدریس و ارزشیابی در نظر داشته اند و وضعیت موجود از نظر دانشجویان، تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، اعضای هیئت علمی، دانشجویان، روش تدریس، مهندسی عمران
  • حانیه شارکیان، شهربانو عالی*، سید کاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 122-140

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش صفات شخصیت و عملکرد تحولی خانواده در پیش بینی سلامت روان دانشجویان با سابقه ی تخلف انضباطی بود. جامعه پژوهش را کلیه ی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل دادند که در سال های تحصیلی 98-1397 و  99-1398 از سوی شورای انضباطی دانشجویان این دانشگاه، متخلف شناخته شدند. از این میان تعداد 200 نفر به صورت تمام شماری و پس از در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج پژوهش در مطالعه شرکت کردند. کلیه شرکت کنندگان به پرسشنامه های سلامت عمومی گلدبرگ، پرسشنامه پنج عاملی نیو و سنجش عملکرد تحولی خانواده عالی و همکاران پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد مولفه توجه و تنظیم از میان مولفه های عملکرد تحولی خانواده و همچنین صفات شخصیتی وظیفه مداری، برونگرایی، توافق پذیری و روان رنجورخویی می توانند سلامت روان دانشجویان دارای سابقه انضباطی را پیش بینی کنند (05/0>P)؛ بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش حاضر توجه به عوامل خانوادگی و فردی دانشجویان در فرآیند رسیدگی به پرونده ها و به کار بردن مداخله های روان شناختی خانواده محور جهت پیشگیری از تکرار تخلف دانشجویان امر مهمی است و می بایست مورد توجه برنامه ریزان نظام آموزش عالی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تخلف انضباطی دانشجویان، سلامت روان، صفات شخصیت، عملکرد تحولی خانواده
  • سعیده زاهد، فریبرز درتاج*، حسن اسدزاده، پروین کدیور، نورعلی فرخی صفحات 141-162

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر محرک های نشانه ای فراشناختی و هیجانی بر صحت نظارت، صحت تنظیم و انواع بار شناختی دانش آموزان بود. روش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. برای این منظور 64 دانش آموز دختر پایه ی هفتم با انتساب تصادفی به سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. در پیش آزمون، تمام شرکت کنندگان پس از مطالعه ی متن امتحانی، نمره ی خود را در امتحان پیش بینی کرده، پاراگراف هایی که نیازمند مطالعه ی مجدد بودند را مشخص کرده، و به پرسشنامه ی بار شناختی پاسخ دادند. سپس آزمونی از محتوای متن مطالعه شده گرفته شد تا صحت پیش بینی های شرکت کنندگان مشخص شود. در پس آزمون نیز روند کار به همین ترتیب بود با این تفاوت که پس از مطالعه ی متن امتحانی، گروه های آزمایش، نشانه های نظارتی تشخیصی اعم از فراشناختی و هیجانی را دریافت کردند. به این صورت که گروه آزمایش اول، نشانه های نظارتی فراشناختی را در قالب سوالات تحریک کننده دریافت کرد (محرک های نشانه ای فراشناختی)، گروه آزمایش دوم به تفکر درباره ی هیجانات معرفتی خود برانگیخته شد (محرک های نشانه ای هیجانی) و گروه آزمایش سوم نیز هر دو نوع محرک نشانه ای را دریافت کرد. اما گروه کنترل هیچ محرک نشانه ای دریافت نکرد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد نمرات صحت نظارت، صحت تنظیم و بار مطلوب گروه های آزمایش، نسبت به گروه کنترل در پس آزمون، به طور معنی داری بالاتر بود. اما به لحاظ بار شناختی درون زاد تفاوت معنی داری بین گروه ها مشاهده نشد. همچنین نمره ی بار برون زاد در گروه محرک های نشانه ای فراشناختی به طور معنی داری با گروه کنترل و گروه محرک های نشانه ای هیجانی تفاوت داشت. به نظر می رسد ارایه ی محرک های نشانه ای، با فراهم کردن نشانه های مقتضی به دانش آموزان، ظرفیت حافظه ی کاری آن ها را به یادگیری اختصاص داده و ارزیابی شان را از یادگیری خود واقعیت می بخشد.

    کلیدواژگان: انواع بار شناختی، صحت تنظیم، صحت نظارت، محرک نشانه ای فراشناختی و هیجانی، یادگیری خودتنظیم
  • علی اکبر ارجمندنیا، سوگند قاسم زاده*، الهام شفیعی، نیره مصباحی پور صفحات 163-180

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله حافظه فعال کلامی بر عملکرد حافظه فعال هیجانی دانش آموزان با اختلال خواندن صورت گرفت. این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و نمونه شامل 20 دانش آموز پسر دوره ابتدایی ساکن استان البرز در سال تحصیلی 97-1396 بود که به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش برنامه حافظه فعال کلامی را در 10 جلسه دریافت کرد. همچنین به منظور بررسی اختلال خواندن از آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) کرمی نوری و همکاران و برای سنجش حافظه فعال هیجانی از پرسشنامه ارجمندنیا استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که مداخله حافظه فعال کلامی موجب بهبود حافظه فعال هیجانی و مولفه های خواندن شامل آزمون قافیه، نامیدن تصاویر، درک متن، خواندن ناکلمات، نشانه حرف و نشانه مقوله در دانش آموزان می شود درحالی که این تاثیر بر سایر مولفه ها مشاهده نشد. با توجه بهنتایج پژوهش حاضر نتیجه گرفته می شود که می توان با استفاده از مداخله حافظه فعال کلامی، حافظه فعال هیجانی و اختلال خواندن دانش آموزان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: اختلال خواندن، حافظه فعال کلامی، حافظه فعال هیجانی
  • مائده زارعی ساروکلائی، غلامرضا شمس*، مرتضی رضایی زاده، محمد قهرمانی صفحات 181-202

    یادگیرنده به عنوان یکی از عوامل اصلی تعیین کننده موفقیت و اثرگذار در یادگیری الکترونیکی معرفی شده است زیرا ماهیت یادگیری الکترونیکی، یادگیرنده محور است و او مسیول یادگیری خود است. از این رو، هدف پژوهش حاضر، شناسایی ویژگی های موثر یادگیرنده بر اثربخشی یادگیری الکترونیکی بود. متناسب با این هدف، رویکرد پژوهش کیفی و راهبرد پدیدارشناسی اتخاذ شده است. اعضای هیات علمی و مدرسان دوره های یادگیری الکترونیکی در دانشگاه ها، جامعه این پژوهش بوده اند. مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور، انتخاب شدند و از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند نسبت به جمع آوری داده ها تا دستیابی محقق به اشباع نظری، اقدام شده است و در مصاحبه دوازدهم، اشباع نظری حاصل شده است. یافته ها با استفاده از روش کدگذاری تحلیل محتوای کیفی، در سه مرحله کد، خرده مقوله و مقوله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس یافته های حاصل از دوازه مورد مصاحبه، تعداد 102 کد، 13 خرده مقوله و 6 مقوله شامل «محور بودن یادگیرنده در فرایند یادگیری»، «تعامل یادگیرنده در فرایند یادگیری»، «ارزیاب بودن یادگیرنده در فرایند یادگیری»، «سواد یادگیرنده»، «خودراهبر بودن یادگیرنده» و «ویژگی های روان شناختی یادگیرنده» حاصل شد. با توجه به یافته های پژوهش، مدیران و برنامه ریزان دوره های یادگیری الکترونیکی در دانشگاه ها باید به نقش یادگیرنده در موفقیت و اثربخشی یادگیری الکترونیکی دانشگاهی توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: اثربخشی یادگیری الکترونیکی، یادگیرنده، یادگیری الکترونیکی
  • احمد ابراهیمی، سید ابراهیم میرشاه جعفری*، علی ربانی خوراسگانی صفحات 203-227

    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی و تبیین بایسته های راهبرد یاددهی-یادگیری پروژه محور متناسب با ‏ویژگی های نسلی دانشجویان دوره ‏کارشناسی امروز انجام شد. روش پژوهش آمیخته اکتشافی است. در بخش کیفی از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تحلیل یافته ها در قسمت کیفی بر مبنای نظریه داده بنیاد و در قسمت کمی، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری در بخش کیفی، صاحب نظران در دو حوزه علوم تربیتی و علوم اجتماعی بود که نمونه از بین آنها به صورت هدفمند و شبکه ای از متخصصان، تا حد اشباع اطلاعات، ادامه یافت. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی و دانشجویان دوره کارشناسی از دانشکده های علوم تربیتی و علوم اجتماعی دو دانشگاه تهران و اصفهان در سال تحصیلی 1399-1398 بود که نمونه پژوهش از بین آنها به روش تصادفی طبقه ای، متناسب با حجم افراد جامعه آماری انتخاب شد. روایی محتوایی پرسشنامه و مصاحبه طبق نظر متخصصان و پایایی پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ با مقدار ‏86/0 مناسب برآورد شد. بر اساس یافته های پژوهش، مهم ترین بایسته های راهبرد یاددهی-یادگیری پروژه محور، متناسب با ویژگی های نسلی دانشجویان کارشناسی امروز عبارتند از: «تلفیق علم و عمل در تدریس»، «تدارک بازدیدها و سفرهای علمی»، «تهیه فیلم و عکس آموزشی»، «ارایه سمینارهای درسی»، «نگارش مقاله»، «مصاحبه علمی با افراد ذی صلاح»، «ترجمه آثار ارزشمند علمی» و «ساخت ابزارهای کمک درسی». در نتیجه انگیزه مندی تحصیلی و رشد علمی دانشجویان امروز منوط به کاربست بایسته های مذکور در یاددهی-یادگیری پروژه محور است. از این رو به مدرسان توصیه می گردد به منظور تدریس اثربخش و استفاده بهینه از فرصت های آموزشی، از بکارگیری آنها غفلت نورزند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دوره کارشناسی، نسل جدید، ویژگی های نسلی، یاددهی-یادگیری پروژه محور
  • مریم شفیعی*، مهدی محمدی، فاطمه کشت کار صفحات 228-246

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تجارب زیسته معلمان مدارس (دولتی) ابتدایی شیراز از دانش آموز منضبط بود. این پژوهش از نوع کیفی و روش مورداستفاده، پدیدارشناسی هوسرلی بود. مشارکت کنندگان در پژوهش 12 نفر از معلمان دارای تجربه تدریس در مناطق مرکزی و حومه شیراز بودند که از پایه های اول و ششم ابتدایی با رویکرد نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش گردآوری داده های این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای سنجش اعتبار اولیه داده ها از معیار های قابل قبول بودن و قابلیت اعتماد بودن داده های کیفی استفاده شد. پس از کدگذاری داده ها از روش تحلیل مضمون برای تشکیل شبکه مضامین ویژگی های دانش آموز منضبط استفاده شد. برای شناخت بهتر دانش آموز منضبط، یافته های حاصل از این پژوهش در دو سطح ایجابی و سلبی تفکیک شد. مضامین سازمان دهنده (برای هر دو سطح ایجابی و سلبی) در چهار دسته به نام های مرتبط با شخصیت، مرتبط با تحصیل، مرتبط به تعامل با دیگر دانش آموزان و مرتبط به تعامل با معلم تقسیم بندی گردید و در نتیجه الگوی اکتشافی در یک مضمون فراگیر به نام ویژگی دانش آموز منضبط شکل گرفت. انجام این پژوهش می تواند به مدیران مدارس در زمینه شناسایی دانش آموز منضبط کمک کرده و معلمان را در شناسایی نقاط ضعف و نارسایی های تدریس خود یاری رساند و مدیران با آگاهی از مولفه های دانش آموز منضبط قادرند محیط را برای معلمان و کارکنان مدارس به گونه ای فراهم آورند که فعالیت های آموزشی آن ها منجر به بروز نوآوری و بهبود عملکرد مدارس گردد.

    کلیدواژگان: انضباط، پدیدار شناسی هوسرلی، دانش آموزان دبستانی، دانش آموز منضبط، مدیریت کلاس
  • فرهاد خرمایی، سامان کمری* صفحات 247-274

    هدف پژوهش حاضر ساخت مقیاس امید به تحصیل دانشجویان و بررسی ویژگی های روان سنجی آن بود. پژوهش حاضر در زمره طرح های روان سنجی مبتنی بر همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان کارشناسی دانشگاه شیراز بود که از آن، تعداد 566 نفر (278 مرد و 288 زن) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و به مقیاس امید به تحصیل پاسخ دادند. جهت بررسی روایی مقیاس امید به تحصیل از تحلیل عاملی تاییدی و روایی همگراو برای بررسی پایایی مقیاس از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم ‎افزار AMOS وجود چهار عامل امید به کسب فرصت ها، امید به کسب مهارت های زندگی، امید به سودمندی دانشگاه و امید به کسب شایستگی را مورد تایید قرار داد که همه گویه ‎ها در عامل‎های مربوط به خود بارگذاری شدند. همچنین نتایج ضریب همبستگی بین خرده مقیاس های امید به تحصیل با متغیرهای مفهومی مشابه از قبیل امید در نظریه پکران، مشغولیت و فرسودگی تحصیلی و تحسین شواهدی دال بر روایی سازه متغیر مورد نظر را بدست داد. از طرفی دیگر نتایج ضریب آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی نشان داد که تمامی خرده مقیاس ها و همچنین کل مقیاس از پایایی مطلوبی برخوردار بودند. به طور کلی نتایج بیانگر آن بود که مقیاس امید به تحصیل دانشجویان از ویژگی های روان سنجی مطلوبی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری سودمند در مشاوره تحصیلی و فعالیت های پژوهشی بهره برد.

    کلیدواژگان: امید به تحصیل، امید به سودمندی دانشگاه، امید به کسب شایستگی، امید به کسب فرصت ها، امید به کسب مهارت زندگی
|
  • Mahboobeh Alborzi*, Mehdi Mohammadi, Reza Naseri Jahromi, Maryam Safari, Fateme Mirqhafari Pages 1-19

    The aim of this study was to explore the challenges teachers experience with the conversion of traditional education to the online due to COVID pandemic. This Hursserlian descriptive phenomenology research was based on Colaizzi’s sevenstage model. Participants in this study were 16 elementary school teachers teaching in Shiraz in the academic year 1399-1400, selected through purposeful sampling and based on theoretical saturation. Data was collected through semistructured interviews and was analyzed using contextual analysis method. The validity of the data was determined using verification techniques such as the researchers' self-review. The reliability of the data, on the other hand, was verified by accurately guiding the data collection process and harmonizing the related research. After extracting and categorizing themes, two comprehensive themes were identified. The first concerned non-constructive challenges and included challenges pertaining to cyberspace knowledge organizing themes, cyberspace equipment and infrastructure, cyberspace skills, and attitudes toward cyberspace use. The second encompassed constructive challenges such as finding educational and psychological opportunities. The results suggest highlight the necessity both of accepting virtual education with all its advantages and eliminating its weaknesses and problems.

    Keywords: Corona Virus, elementary school, teacher, traditional education, virtual education
  • Marziyeh Sadeghzadeh*, Marziyeh Ramezani Pages 20-36

    The present study aimed to expound on the teachers’ adaptation to the first virtual instruction course based on their attitudes toward the use of technology in education, considering the mediating role of their anxiety and competency and in using technology in the classroom. The statistical population of the study included full-time teachers in Kazerun at all educational levels of whom a sample of 263 teachers participated in the study’s online data collection. The measures used in this study included the Aydin and Semerci’s (2017) Teachers' ICT Attitudes Scale, Tondor et al.’s (2017) Teachers’ ICT Competence Questionnaire, Van Acker et al.’s (2013) Teachers’ ICT Anxiety in Classroom, and a researchermade inventory to measure adaptation to the first e-learning course after the COVID-19 outbreak. The results of the Structural Equation Modeling analysis, performed with AMOS-22, showed that teachers' general attitudes on technology have indirect effect on their adaptation to the first virtual instruction course, with the mediation of their increased competence and decreased anxiety about using technology in the classroom. This finding pinpoints the necessity of attention to teachers' attitudes towards the increasing change in teaching methods due to new technologies.

    Keywords: anxiety, competence, Corona, ICT attitude, virtual instruction
  • Mahboubeh Fouladchang, Masoumeh Zare* Pages 37-61

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of behavioral selfregulatory processes in the relationship between self-perception and adolescent functioning among high school students in Shiraz. Participants were 380 students (192 females and 188 males) who were selected through random cluster sampling. They completed the Self-Perception Profile for Adolescents, the SelfRegulation Questionnaire, and Adolescent Functioning Scale. The validity and reliability of the research scales were verified via factor analysis and Cronbach's alpha coefficient. Using SPSS 24 and AMOS 24, the descriptive data was analyzed to obtain the correlation matrix between the variables and to test the research hypotheses and model. The results showed that the research model fit well with the data collected. According to the findings, some dimensions of selfperception could directly predict positive development and antisocial behavior among the components of adolescent functioning. This means that behavioral conduct directly promotes positive development and reduces the anti-social behavior. Global self-worth can also directly and negatively predict emotional difficulties. Besides, the research hypothesis regarding the mediating role of behavioral self-regulation in the relationship between self-perception dimensions and adolescents' functioning was confirmed. The findings highlight the important role of behavioral self-regulation and self-perception in the development of adolescent functions including positive development, emotional difficulties, antisocial behaviors and oppositional behavior. Therefore, it is suggested that educational systems considered the formation of positive self-perception and selfawareness of adolescents as much as possible to provide the basis for improving self-regulation and increasing the positive functions of adolescence.

    Keywords: adolescent functioning, behavioral self-regulation, selfperception
  • Khatoun Mahmoudnejad, Razieh Sheikholeslami* Pages 62-80

    The aim of the present study was to investigate the effect of dilemma discussions on the students’ moral competence. The present study was an experimental study that was performed using a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included all Shiraz University undergraduate students who were studying in the 1399-1400 academic year. Of those who volunteered to participate in the study, a sample was randomly selected and randomly assigned to experimental and control groups, each consisting of 16 participants. The participants in the experimental group went through eight ninety-minute virtual sessions of dilemma training while the control group did not receive any training. Both groups responded to the Lind’s Moral Competence Test twice in the study, i.e., in the pre-test and post-test. The results of Analysis of Covariance showed that after the implementation of the dilemma discussion training method, the experimental group outperformed the control group in their moral competence scores. Accordingly, it can be said that the dilemma discussion training method facilitated the students' attainment of moral competence

    Keywords: dilemma discussion, moral competence, moral training
  • Morvarid Bozorgpouri, Maryam Koroshnia *, Azarmidokht Rezaei, Soltanali Kazemi Pages 81-96

    The goal of this correlation study was to investigate the mediating role of basic psychological needs satisfaction in the relationship between the perceptions of the classroom environment and academic self-regulation. The statistical population encompassed female high school students in Shiraz, studying in 1398- 99. Of this population, a sample of 225 students were selected through cluster random sampling. Participants completed the Basic Psychological Needs Scale, the Academic Self-Regulation Questionnaire, and the Perception of the Classroom Environment Questionnaire. The findings of structural equation modeling showed that satisfying basic psychological needs had a mediating role in the relationship between perception of the classroom environment and academic self-regulation. This implies that increasing the students’ positive perception of the classroom environment (interest, challenge, choice, and pleasure) increases the satisfaction of their basic psychological needs and subsequently their academic self-regulation. Therefore, it can be argued that apart from the effective educational factors, the satisfaction of basic psychological needs should be considered as a mediating variable in fostering the students’ academic self-regulation.

    Keywords: basic psychological needs, perception of the classroomenvironment, self-regulation
  • Fateme Yazdani, Fereydoon Sharifian*, AhmadReza Nasr, Ahmad Shanehsazzadeh Pages 97-121

    The purpose of this study was to identify and evaluate teaching methods and evaluate the academic achievement of civil engineering students in one of the comprehensive universities in Iran. This was an exploratory sequential mixed methods research study, implementing phenomenological and survey designs correspondingly in the qualitative and quantitative phases. Data was collected in the qualitative part through semi-structured interviews and via a researcher-made questionnaire in the quantitative phase. The statistical population in the qualitative phase encompassed the faculty members of the civil engineering department of the given university and the statistical population of the quantitative part involved the third and fourth year undergraduate civil engineering students of the stated department (N =80). To study the issue in depth, all the faculty members were involved in the interview; however, the sample size in the survey study was determined based on Krejcie and Morgan’s table (N = 68). The interview data was analyzed through categorization and the data obtained from the survey was analyzed using SPSS software program. Based on the findings, the faculty members believed that teaching methods in civil engineering should have the following features: a) emphasis on practical learning; b) providing learning opportunities in real environments; and c) strengthening engineering vision. Regarding evaluation, the faculty members emphasized that evaluation in civil engineering should make use of diverse, continuous and functional methods. On the other hand, the civil engineering students contended that the majority of the courses are offered in the form of planned presentations and little heed is given to the use of novel and practical teaching methods. They believed although their assignments, and projects are considered in the final evaluation, the instrutors rarely engage them in authentic practical activities or ask for their preferred assessment practices. Therefore, it can be concluded that there is a gap between the favorable teaching and assessment activities the instructors described and what the students believed the instructors do in practice

    Keywords: civil engineering, evaluation, faculty members, students, teachingmethods
  • Hanyeh Sharekian, Shahrbanoo Aali*, Seyed Kazem Rasoolzadeh Tabatabei Pages 122-140

    This descriptive-correlational study aimed to examine the role of personality traits and developmental family functioning in predicting mental health of students with disciplinary record of misconduct. The study population consisted of all students of Ferdowsi University of Mashhad, reported by the Student Disciplinary Council of the university to have academic misconduct in their disciplinary records in the academic years of 2018-2019 and/or 2019-2020. Considering the inclusion and exclusion criteria of the study, 218 students participated in the study and responded to Goldberg’s General Health Questionnaire, the NEO-Five-Factor Inventory (NEO-FFI), and the Developmental Family Function Assessment Questionnaire by Aali et al (1394). Of these, 200 questionnaires were complete and were included in the subsequent analyses. Based on the results of the stepwise regression analysis, the components of attention and regulation from the developmental family functioning, and personality traits of responsibility, extraversion, agreeability, and neuroticism could predict the mental health of students with disciplinary record misconduct (P <0.05). The results highlight the significance of taking family and individual factors into account in the process of dealing with disciplinary misconduct. Besides, family-centered psychological interventions are also necessary to prevent the recurrence of student misconduct; thus, higher education planners should consider them.

    Keywords: developmental family functioning, mental health, personalitytraits, students' disciplinary record misconduct
  • Saeideh Zahed, Fariborz Dortaj*, Hassan Asadzadeh, Parvin Kadivar, Noorali Farrokhi Pages 141-162

    The present study aimed to investigate the effect of metacognitive and emotional prompts on monitoring accuracy, regulation accuracy and the types of cognitive load in students. The research method was experimental with pretest-posttest and control group design. For this purpose, 64 female students of the seventh grade were randomly assigned to three experimental groups and one control group. In the pre-test, after studying the exam text, they were asked to predict their score on the exam, identify the paragraphs that needed to be restudied, and answer the Cognitive Load Questionnaire. Finally, an exam was taken from the content of the studied text to determine the accuracy of the participants' predictions. In the post-test, the procedure was the same, except that the experimental groups received diagnostic monitoring cues including metacognitive and emotional prompts after studying the text; the first experimental group received metacognitive monitoring cues in the form of stimulating questions (Metacognitive prompts), the second experimental group was stimulated to think about their epistemic emotions (Emotional prompts) and the third experimental group received both types of prompts while the control group did not receive any prompts. The results showed that the scores of monitoring accuracy, regulation accuracy and the germane load of the experimental groups were significantly higher than those of the control group in the post-test. However, no significant difference was observed across the groups with respect to their intrinsic loads. Notwithstanding, the score of extraneous load in the group that received metacognitive prompts was significantly different from that of the control group and of the group that received emotional prompts. The finding suggests that in the process of education, prompts by providing appropriate cues to students, allow them to use their working memory capacity for learning new constructs and to make realistic judgements of their learning.

    Keywords: metacognitive, emotional prompts, monitoring accuracy, regulation accuracy, self-regulated learning, types of cognitive load
  • AliAkbar Arjmandnia, Sogand Ghasemzadeh*, Elham Shafiee, Nayereh Mesbahipoor Pages 163-180

    , The aim of the present study was to investigate the effectiveness of verbal working memory intervention on the emotional working memory of students with dyslexia. This was an experimental study with the pre-test, post-test and control group design. Participants in the study were a sample of 20 male primary school students diagnosed with dyslexia from centers for learning disabilities in Alborz province in the academic year 2017-2018. They were randomly assigned to the experimental and control groups, each with 10 participants. The experimental group received the verbal working memory program for 10 sessions. Participants in both groups completed the Reading and Dyslexia Test and Arjmandnia’s Emotional Working Memory Questionnaire correspondingly to evaluate their dyslexia and to assess their emotional working memory. The obtained data were analyzed through the analysis of covariance using SPSS. The results showed that the intervention of verbal working memory improves emotional working memory and dyslexia of students. Based on the finding of the present study, it can be concluded that the verbal working memory intervention was effective in improving emotional working memory and dyslexia.

    Keywords: dyslexia, emotional working memory, verbal working memory
  • Maedeh Zareisaroukolaei, Gholamreza Shams*, Morteza Rezaeizadeh, Mohammad Ghahramani Pages 181-202

    Learners have been introduced as one of the main determinants of success and effectiveness in e-learning courses because the nature of e-learning is learnercentered and they are responsible for their own learning. Therefore, the aim of this study was to identify the learner characteristics that are effective in elearning. To this end, a qualitative research approach and a phenomenological strategy were adopted. Faculty members and instructors of e-learning courses in universities constituted the statistical population of this research. Participants were selected using criterion-based purposeful sampling method. Data was collected through semi-structured interviews until the twelfth interview in which theoretical saturation was achieved. The obtained data was analyzed first qualitatively through content analysis in the three stages of coding, subcategorizing, and categorizing. Based on the findings of the twelve interviews, 102 codes, 13 subcategories and six categories were found, including “The learner-centered in the e-learning process”; “learner interaction in the e-learning process”; “learner as assessor in the e-learning process”; “learner's Literacy”; “self-directed learner”; and “psychological characteristics of the learner”. According to the research findings, managers and planners of e-learning courses in universities should pay special attention to the role of the learner in the success and effectiveness of university e-learning courses.

    Keywords: e-learning, e-learning effectiveness, learner
  • Ahmad Ebrahimi, Seyed Ebrahim Mirshahjafari*, Ali Rabbani Khurasgani Pages 203-227

    The study adopted an exploratory mixed-methods design to identify and explain the requirements of project-based teaching-learning strategy appropriate to the generational characteristics of today's undergraduate students. The statistical population of the qualitative section included experts in the two fields of educational and social sciences, of which the sample was selected through purposive sampling to the point of information saturation. In the quantitative section, the statistical population included faculty members and undergraduate students from the faculties of educational and social sciences of the two universities of Tehran and Isfahan in the academic year of 2019-2020. Of this population, a sample was selected via stratified random method, according to the size of the statistical population. Data was collected from the sample of experts through semi-structured interviews and from the faculty members and undergraduate students using a researcher-made questionnaire. The content validity of the questionnaire and interview questions was determined by means of expert checks and their reliability was estimated through Cronbach's alpha, which with a value of 0.86 was estimated as appropriate. The analysis of the interview data was based on grounded theory while the analysis technique used for the questionnaire data was descriptive survey. Based on the findings, the most important elements of the project-based teaching-learning strategy, appropriate to the generational characteristics of today's undergraduate students, are: a) combining science and practice in teaching; b) going on scientific visits and trips; c) making educational videos and photos; d) conducting seminars, writing articles, and making scientific interviews with qualified people; and e) translating valuable scientific texts and making teaching aids. Thus, the academic motivation and scientific growth of today's students depends on the application of the stated requirements in project-based teaching-learning approach. Therefore, it is recommended for teachers not to neglect them if they intend to have effective teaching and to make optimal use of educational opportunities.

    Keywords: generational characteristics, higher education, new generation, project-based teaching-learning, undergraduate course
  • Maryam Shafiei Sarvestani*, Mehdi Mohammadi, FatemeKeshtkar Pages 228-246

    The purpose of this Husserlian phenomenological study was to explore the experiences of Shiraz primary school teachers of disciplined students. Participants in the study were 12 teachers with teaching experience in the central and suburbs of Shiraz, who were selected from the first and sixth grades via purposive sampling. Semi-structured interviews were used as the qualitative data collection instrument. The acceptability and reliability criteria for qualitative data were used to determine the initial validity of the collected data. Given the qualitative approach in this research, thematic analysis was conducted to develop a network of themes signifying the disciplined students’ characteristics. To this end, the data was codified; the codes were compared and similar codes were combined, resulting in a total of two basic (positive and negative) and four organizing themes, pertaining to the students’ personality, studying habits, interaction with other students, and interactions with the teachers. All these themes together were the constituents of a global theme called the characteristics of disciplined students. The model designed in this study provides a framework for school principals to identify disciplined students and can help teachers identify weaknesses and shortcomings in their teaching. The proposed model can thereby pave the way for the school staff to provide an educational environment that can foster the students’ innovation and improve their performance at school.

    Keywords: classroom management, discipline, disciplined student, primaryschool students
  • Farhad Khormaei, Saman Kamari* Pages 247-274

    This correlational-psychometric research aimed at constructing an academic hope scale and investigating its psychometric properties for university students. The statistical population consist of all undergraduate students at Shiraz University, from which 566 (278 male and 288 female) students were selected through random cluster sampling and they answered to the scale. The validity of the scale was determined through factor analysis and convergent analysis; its reliability, on the other hand, was verified through Cronbach's alpha coefficient. The results of the confirmatory factor analysis using AMOS software confirmed the existence of four factors underlying the scale, namely the hope to gain opportunities, hope to gain life skills, hope to gain competency, and the hope for university productivity. The results of the correlation coefficient between the subscales of academic hope with similar conceptual variables such as hope in Pekrun’s theory, academic engagement, academic burnout, and admiration, provided evidence for the construct validity of the scale. The results of Cronbach's alpha coefficient for reliability showed that all subscales and the total score of academic hope had appropriate reliability. In general, the findings corroborated that the student academic hope scale had appropriate psychometric properties and can be used as a useful tool for academic counseling and research activities.

    Keywords: academic hope, hope to gain competency, hope to gain life skills, hope to gain opportunities, hope to usefulness of university