فهرست مطالب

تربیت پاسدار انقلاب اسلامی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1399)

نشریه تربیت پاسدار انقلاب اسلامی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 0
  • علی آبیاتی*، دکتر محمدباقر بابایی طلاتپه صفحات 1-24

    در این پژوهش رفتار تاثیرگذار اساتید و مربیان موفق بر امر تربیت دانشجوی مومن تراز انقلاب اسلامی را در آماری 319 نفری از اساتید، مربیان، فرماندهان و دانشجویان دانشگاه، موردبررسی قرار گرفت. بدین خاطر؛ هدف خویش را کشف میزان اثر‎گذاری و اولویت‎ شاخصه‎های رفتاری اساتید دانشگاه‎ بر ویژگی‎ها و شاخص‎های تربیتی دانشجوی مومن تراز انقلاب قرار دادیم؛ با استناد به مبانی تربیت اصیل اسلامی، بیانات مقام عظمای ولایت، اسناد نقشه جامع علمی کشور و ویژگی‎ها و شایستگی‎های اساتید طبق آخرین سند ابلاغی، رفتار اساتید را مورد ارزیابی قرار داده‎ایم. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است و از لحاظ ماهیت از نوع کاربردی است. در پایان مشخص شد که از مجموع شایستگی‎های سی‎و‎یک گانه شیوه‎نامه شایستگی‎های اساتید تراز انقلاب اسلامی، چهارده گویه نسبت به سایر گویه ها بر تربیت دانشجویان اثرگذارتر است که ازاین بین، اثرگذارترین گویه‎ها: ضریب هوشی، الگو بودن در اخلاق و رفتار، آشنایی با حوزه تحقیق و پژوهش و دانش تخصصی(تحصیلات) اساتید می‎باشد و نیز با توجه به تحلیل مسیر صورت گرفته اثرگذاری گویه‎های فوق بر تربیت دانشجوی مومن، بالاترین معناداری را دارا بود؛ که به صورت جداگانه به الگویی دست پیدا کردیم که برای اساتید و مدیران تربیتی دانشگاه‎ها بسیار موثر می‎باشد.

    کلیدواژگان: رفتارشناسی، استاد موفق، تربیت، دانشجو، دانشگاه تراز انقلاب، دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)
  • اسماعیل خان احمدی، سپهر خیبری* صفحات 35-62

    این نوشتار با هدف نقش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مقابله با نفوذ استکبار از یک سو متاثر از ضربات جبران ناپذیری که نظام سیاسی اسلام از دیرباز تاکنون از ناحیه این شیوه نبرد استکبار در ابعاد مختلف متحمل شده؛ از سوی دیگر توانمندی و پیچیدگی رفتار بازیگران این شیوه نبرد در ترکیب و کاربرد قدرت شمشیر، فکر، اقدام مستقیم و عملیات روانی در میدان مبارزات است. نوشتار حاضر که نتیجه یک طرح پژوهشی است؛ از حیث هدف، تحقیقی کاربردی، از حیث سطح تحلیل، تحقیقی توصیفی- استنتاجی، از حیث طبقه‎بندی و روش متکی به روش کتابخانه‎ای با استفاده از ابزار فیش‎برداری و مراجعه به تارنماهای اینترنتی است. نوشتار حاضر با مطالعات اکتشافی در مبانی ارزشی آموزه های دینی، آیات، روایات، رهنمودها و تدابیر حضرت امام(ره) و فرمانده معظم کل قوا (مدظله العالی) رسالت سپاه در قبال نفوذ استکبار را احصاء نموده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از ناحیه نقش سپاه در قبال نفوذ استکبار طیف کاملی از گزینه‎ها و ظرفیت ها از قبیل عمق بخشی داخلی، عمق بخشی خارجی، مقابله با تهدیدات سخت، نیمه سخت و نرم یک دفاع لایه بندی شده برای نظام اسلامی شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: سپاه پاسداران، راهبردهای نفوذ، رسالت، استکبار، انقلاب اسلامی
  • علی جان مرادی جو*، نادر معصومی صفحات 63-99

    هدف از تحقیق حاضر سنجش الگونمایی عملی و رفتاری فرمانده مربیان و اساتید و ارایه روش های بهینه سازی آن در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (ع) است. با توجه به گستردگی ابعاد شیوه های تربیتی دوره های افسری در ابعاد و حوزه های ابلاغی و مورد انتظار؛ تاکید این تحقیق بر سنجش مطلوبیت الگونمایی عملی و رفتاری فرمانده مربیان و اساتید دانشگاه به ویژه دانشکده تربیت جهادی در بازه زمانی و قلمرو مشخص معطوف گردیده است. سوال اصلی مقاله این است که میزان مطلوبیت الگونمایی عملی و رفتاری فرماندهان و مربیان در قبال دانشجویان و ارایه روش های بهینه سازی آن چگونه است؟ روش مورداستفاده توصیفی- پیمایشی است که در دو سطح اعتباریابی وضع موجود و وضع مطلوب انجام شده است. برای گردآوری داده های این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته و استفاده از اسناد ارزیابی نخبگان و سنجه های شایستگی های پاسداری، با طیف پنج درجه ای لیکرت و پایایی 97 صدم (ضریب آلفای کرونباخ) استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش 60 نفر از دانشجویان، 77 نفر از فرمانده مربیان و اساتید که به روش تمام شمار و به صورت هدفمند انتخاب و استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که فرمانده مربیان و اساتید الگوی خوبی در حوزه های موردبررسی همچون روحیه انقلابی، حوزه رفتاری، ازخودگذشتگی و حوزه عمل به تکلیف برای فراگیران بودند و میانگین در همه گزینه های ابعاد تحقیق بالای 76 درصد امتیاز داشتند؛ اما تا رسیدن به الگوی مطلوب فاصله است.

    کلیدواژگان: الگونمایی، فرمانده مربیان، اساتید، تربیت، دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)
  • باقر سلیمانی، علی اسماعیل زاده صفحات 101-130
    جمهوری اسلامی ایران در چارچوب یک نگاه واقع گرایانه و منطقی، بزرگ ترین حامی نهضت های آزادی بخش جهان و به صورت خاص محور مقاومت بوده است. به گونه ای که رویکرد کلان و راهبردی جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی بر همین مدار حرکت کرده است. در حقیقت انقلاب اسلامی ایران نه تنها به نهضت های استکبارستیز منطقه و جهان ازجمله محور مقاومت، حیات دوباره بخشید، بلکه بازتولید و گسترش این گفتمان را نیز همچنان وجهه همت خود قرار داده است. لذا پژوهش حاضر با بررسی تحلیلی مبانی انقلاب، به علل و چرایی و ضرورت حمایت از نهضت های آزادی بخش اسلامی و محور مقاومت پرداخته است. این تحقیق بر مبنای هدف از نوع تحقیقات توسعه ای است که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته و برای گردآوری داده های تحقیق نیز از روش کتابخانه ای- اسنادی استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که جمهوری اسلامی ایران بر اساس مبانی اسلام ناب محمدی(ص)، محکمات قانون اساسی، منافع امنیت ملی و انتظارات و راهبردهای امامین انقلاب، دفاع از حقوق همه مسلمانان را با حمایت معنوی و مادی از محور مقاومت و نهضت های آزادی بخش در ابعاد نظامی، فرهنگی عقیدتی، امداد و بهداشت، اقتصادی، اطلاعاتی و ضداطلاعاتی و سیاسی در سطوح مختلف تکنیکی، تاکتیکی، عملیاتی و راهبردی بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، نهضت های آزادی بخش، جبهه مقاومت، امامین انقلاب اسلامی
  • عباسعلی سلمانی، احمد مهربان، سعید شجاعی* صفحات 131-158

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی میزان انطباق محتوای آموزشی و تربیتی دوره عمومی تربیت پاسداری دانش آموخته ها با انتظارت سپاه (قابلیت های مورد انتظار از فراگیران) از دیدگاه فرماندهان و مربیان دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) است. لذا مسئله کلی این تحقیق این است که محتوای دوره عمومی تربیت پاسداری دانش آموخته ها از دیدگاه فرماندهان و مربیان دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) تا چه میزان انتظارات سپاه از فراگیران را برآورده می کند؟ نوع تحقیق کاربردی است و روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق نیز شامل مربیان و فرماندهان دانشگاه است که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. روایی پرسشنامه نیز از طریق خبرگان و پایایی آن نیز با محاسبه آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده های پرسشنامه نشان داد که محتوای دروس دوره عمومی تربیت پاسداری دانش آموخته ها در ابعاد پنج گانه(توانمندی ارزشی پاسداری، آمادگی نظامی رزمی، توانمندی نهادی سازمانی، سبک زندگی پاسداری و برنامه های اردویی) با انتظارات سپاه از فراگیران در حد زیاد و خیلی زیاد مطابقت دارد. در جمع بندی کلی از تحلیل داده ها در ابعاد پنج گانه محتوای دوره، دروس مرتبط با «برنامه های اردویی» (با میانگین رتبه 4.47) در رتبه اول و دروس مرتبط با «توانمندی های نهادی و سازمانی» (با میانگین رتبه 1.65) در رتبه آخر (پنجم) قرار دارد.

    کلیدواژگان: دوره عمومی تربیت پاسداری، سپاه پاسداران، انتظارت سپاه، فرماندهان و مربیان، دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)
  • حمیدرضا حاتمی، بهرام فتحی، محمد بلخی صفحات 159-188

    هدف از پژوهش حاضر بررسی روش های تربیتی حفظ و افزایش قدرت تاب آوری در دانشجویان دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (ع) می باشد. این تحقیق کاربردی و با روش، توصیفی- پیمایشی صورت گرفته که اطلاعات آن به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل کلیه فراگیران موجود در یک دوره آموزشی به تعداد 100 نفر به عنوان نمونه به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات موردنیاز تحقیق از پرسشنامه استفاده شد که روایی محتوایی آن با استفاده از نظرات اساتید، مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب برای مولفه های حفظ قدرت تاب آوری 75/0 و برای مولفه های افزایش قدرت تاب آوری 74/0 به دست آمد. در پایان جهت تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از آزمون های تی تک نمونه ای و تی مستقل در سطح معناداری 05/0 استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای نشان داد روش انتخاب شده برای حفظ قدرت تاب آوری (توکل و ایمان قلبی به خدا، صبر و استقامت، تکلیف مداری و امید به آینده) و همچنین روش های افزایش قدرت تاب آوری (برقراری رابطه بین فردی، ندیدن بحران ها به صورت موقعیت های برطرف نشدنی، اجتناب ناپذیر بودن تغییرات در زندگی، هدف گذاری، اقدام قاطعانه کردن و پرورش دیدگاه مثبت از خود) روش هایی مناسب می باشند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تربیت، دانش آموخته، روش های تربیتی، دانشگاه نظامی
|
  • Ali Abyati *, Mohammad Baqer Babaei Talatpeh Pages 1-24

    In this study, the effective behavior of successful professors and instructors in educating a faithful student at the level of the Islamic Revolution was studied in a statistics of 319 professors, instructors, commanders and university students. Because of this; We set our goal to discover the effect and priority of behavioral characteristics of university professors on the attributes and Behavioral Characteristics of a student of the level of the revolution; Based on Fundamentals of genuine Islamic education, the statements of The great position of Velayat, the documents of the comprehensive scientific map of the country and Characteristics and competencies of professors according to the latest announced document, we have evaluated the behavior of the professors. The present study is descriptive-analytical and is applicable in nature. In the end, it was found that out of the total of thirty-one competencies in The Methodology of competencies of professors at the level of the Islamic Revolution, fourteen items are more effective on educating students than other items. Among these, the most effective items are: IQ, being an example in ethics and behavior, familiarity with the area of research and investigation specialized knowledge in professors; and also according to the analysis of the path of the effect of the above items on educating the believing student had the highest significance; Independently, we achieved a model that is very effective for university professors and educational administrators

    Keywords: Behavior Studies, Successful Professor, Training, Student, Revolution-level University, Imam Hussein (AS) University of Officers, Guards Training
  • Ismail Khan Ahmadi, Sepehr Khyberi * Pages 35-62

    /This article aims to explain the role of the Islamic Revolutionary Guard Corps in counteracting the influence of arrogance on the one hand, affected by the irreparable blows that the Islamic political system has long suffered from this method of arrogance fighting in various dimensions; On the other hand, the ability and complexity of the behavior of the actors of this method of battle in combining and applying the power of the sword, thought, direct action and psychological operations in the field of struggle. The present article is the result of a research project; In terms of purpose, it is an applied research, in terms of level of analysis, it is a descriptive-inferential research, in terms of classification and method, it relies on the library method using fish taking tools and referring to Internet sites. The present article has enumerated the mission of the IRGC against the influence of arrogance through exploratory studies on the valuable foundations of religious teachings, verses, narrations, guidelines and measures of Imam Khomeini (May God have mercy on him)and the Supreme Commander of the Armed Forces (Long live her shadow). The results show that in terms of the role of the IRGC against the arrogant influence, by full range of options and capabilities such as internal deepening, external deepening, countering hard, semi-hard and soft threats, a layered defense is formed for the Islamic system.

    Keywords: Revolutionary Guards, Influence, Mission, Arrogance, Islamic Revolution
  • Alijan Moradijoo *, Nader Masoumi Pages 63-99

    The purpose of the present study is to assess the practical and behavioral pattern of the commander- instructors and professors and to present its optimization methods in Imam Hussein (AS) University of Officers and Guards Training. Considering the wide range of dimensions of the training methods of officer courses in the announced and expected dimensions and areas, the emphasis of this study was on measuring the desirability of practical and behavioral modeling of the commander-instructors and professors of the university, especially the Faculty of Jihadi Training in a specific period of time and territory. The main question of the article is how desirable is the practical and behavioral modeling of commanders and instructors towards students and providing its optimization methods? The used method is a descriptive-survey that has been done at two levels of validation of the current situation and the desired situation. To collect the data of this study, a researcher-made questionnaire was used and the evaluation documents of professors and guard competency criteria were used, with a Likert scale of five and a reliability of 97% (Cronbach's alpha coefficient). The statistical population of this study was 60 students, 77 commander-instructors and professors who were selected and used purposefully. The results of this study show that the commander-instructors and professors were a good pattern in the studied areas such as revolutionary spirit, behavioral area, and self-sacrifice and homework area for learners and averaged over 76% in all options of research dimensions; but there is some distance to reach the desired pattern.

    Keywords: Modeling, Commander-Instructors, Professors, Training, Imam Hussein (AS) University of Officers, Guards Training
  • Baqer Soleimani, Ali Ismailzadeh Pages 101-130
    The Islamic Republic of Iran, within the framework of a realistic and logical view, has been the greatest supporter of the liberation movements in the world and in particular the axis of resistance. In such a way that the macro and strategic approach of the Islamic Republic of Iran in the field of foreign policy has moved in the same direction. In fact, the Islamic Revolution of Iran has not only revived the anti-arrogant movements in the region and the world, including the axis of resistance, but has also continued to reproduce and expand this discourse. Therefore, the present study, with an analytical study of the foundations of the revolution, has dealt with the causes and reasons and the necessity of supporting the Islamic liberation movements and the axis of resistance. This research in terms of purpose is applicable research that has been done in a descriptive-analytical method and the library-documentary method has been used to collect research data. The results of this study indicate that the Islamic Republic of Iran, on the basis of the principles of pure Muhammadi Islam (pbuh), clear laws in the Constitution, national security interests and the expectations and strategies of the two Imams of the Revolution, has pledged the defense of the rights of all Muslims with spiritual and material support for the axis of resistance and liberation movements; Finally, by presenting a conceptual model, it explains the appropriate methods and how to support the axis of resistance in the military, cultural, ideological, relief and health, economic, intelligence and counter-intelligence and political at the different layers of technical, tactical, operational and strategic levels
    Keywords: Islamic Republic, Liberation, Resistance Movement, Supporting the Axis of Resistance, the two Imams of the Islamic Revolution
  • Abbas Ali Salmani, Ahmad Mehraban, Saeed Shojaei * Pages 131-158

    The main purpose of this study is to investigate the degree of compliance of the educational content of the general course of training the graduates with the expectations of the IRGC (expected capabilities of learners) from the perspective of commanders and trainers of Imam Hussein (AS) University of Officers and Guards Training. Therefore, the general issue of this research is that to what extent does the content of the general training course of the graduates meet the expectations of the IRGC from the students from the perspective of the commanders and trainers of Imam Hussein (AS) University of Officers and Guards Training? The type of research is applicable and the research method is descriptive-survey. The statistical population of the study is a collection of university instructors and commanders who have been selected by purposive sampling. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha. The results of the analysis of the questionnaire data showed that the content of the courses of the general training course of the guards in five dimensions (value capability of the guard, military combat readiness, organizational institutional capability, guard lifestyle and camp programs) ccorresponds with IRGC expectations of these learners much and too much. In the general summary of data analysis in the five dimensions of course content, lessons related to "the camp programs" (with an average rank of 4.47) reached the first rank and lessons related to "institutional and organizational capabilities" (with an average rank of 1.65) reached the last rank (fifth).

    Keywords: General Course of Guards Training, Revolutionary Guards, IRGC Expectation, Commanders, Trainers, Imam Hussein (AS) University of Officers, Guards Training
  • Hamidreza Hatami, Bahram Fathi, Mohammad Balkhi Pages 159-188

    The purpose of this study is to investigate the educational methods of maintaining and increasing resilience in graduate students in a military university. This applied research has been done by descriptive-survey method and its information has been collected as a field research using a questionnaire. The statistical population was all learners in a training course who have been admitted to the university and 100 peoples of them has been selected as samples by sampling method, and also the reliability of the questionnaire by using Cronbach's alpha test for components of maintaining resilience is 0.75 and for components of increasing resilience 0.74, respectively was obtained. Finally, one-sample t-test and independent t-test were used to analyze the data and test the hypotheses at a significance level of 0.05. The results showed that the chosen method for maintaining resilience (trust and heartfelt faith in God, patience and perseverance, commitment and hope for the future) as well as methods to increase resilience (establishing interpersonal relationships, not seeing crises as insurmountable situations, the inevitability of change In life, goal setting, taking action decisively, considering problems as the means of self-examination, and cultivating a positive view of oneself) are appropriate methods.

    Keywords: Resilience, Training, Graduate, Educational Methods, Military University