فهرست مطالب

مهندسی سازه و ساخت - سال هشتم شماره 6 (پیاپی 44، شهریور 1400)

نشریه مهندسی سازه و ساخت
سال هشتم شماره 6 (پیاپی 44، شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/27
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سید علی رضویان امرئی*، امین حاجی زاده امینی صفحات 5-23
    یکی از چالش هایی که در بحث پایش سلامت سازه ی پل ها وجود دارد، استخراج «داده» از سازه می باشد. این کار توسط حسگرهای موجود در سازه انجام می شود. نحوه ی چیدمان و استفاده از حداقل تعداد ممکن حسگرها، به نحوی که بیشترین داده های مورد نیاز از وضعیت سازه را در اختیار قرار دهد، همواره مورد توجه بوده است. در روش های موجود برای تعیین محل قرارگیری حسگرها در پل ها کاستی هایی وجود دارد که می توان به استفاده از یک شاخص بهینه ساز، تعیین تعداد حسگرها به صورت تجربی، نویز محیطی بالا و مدت زمان طولانی محاسبات اشاره کرد. برای غلبه بر این کاستی ها، در این مطالعه روش جدید MSE-MGA (انرژی کرنشی مودال-الگوریتم ژنتیک بهبود یافته) ارایه گردید. در این روش جهت کاهش اثر نویز حاصل از عبور وسایل نقلیه، از دو شاخص انرژی کرنشی مودال و ضریب مشارکت مودی استفاده شده است. کلیه نقاط مناسب محل قرارگیری حسگرها توسط این شاخص ها انتخاب شده و سپس با استفاده از الگوریتم ژنتیک، تعداد بهینه ی حسگرها و محل قرارگیری آن ها مشخص گردید. نتایج نشان داد افزایش تعداد حسگرها از یک مقدار بهینه ی مشخص، تاثیری در افزایش داده های مورد نیاز ندارد. همچنین استفاده ی هم زمان از دو شاخص بهینه ساز منجر به حذف تعداد زیادی از نقاط نامناسب برای قرارگیری حسگرها شده است و به همین دلیل زمان محاسبات بطور قابل توجهی کاهش یافته است. برای بررسی نحوه ی عملکرد و کاربرد عملی این روش، یک نمونه پل فلزی مدل شد و تعداد بهینه ی حسگرها و نحوه ی چیدمان آن ها مشخص گردید.
    کلیدواژگان: جانمایی بهینه حسگر، سلامت سازه، پل، الگوریتم ژنتیک، MSE-MGA
  • مسعود احمدی*، حسین نادرپور، پویان فخاریان، دانیال رضازاده عیدگاهی صفحات 24-42
    در سال های اخیر استفاده از میلگردهای کامپوزیتی در سازه های بتن آرمه به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی، مقاومت کششی قابل توجه و خاصیت ضد مغناطیسی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به مدول الاستیسیته کمتر میلگردهای کامپوزیتی نسبت به میلگردهای فولادی، تیرهای بتنی مسلح به میلگردهای کامپوزیتی دارای مقاومت برشی نسبتا کمتری در مقایسه با میلگردهای فولادی هستند. از سوی دیگر، شکست برشی در تیرهای بتنی مسلح به میلگردهای کامپوزیتی عموما ترد بوده و نیاز به پیش بینی دقیقی از عملکرد این اعضا نیاز می باشد. از اینرو، در این مطالعه به پیش بینی مقاومت برشی تیرهای بتنی مسلح به میلگردهای کامپوزیتی با استفاده از ترکیب شبکه عصبی GMDH و الگوریتم ژنتیک بر اساس طیف گسترده ای از مطالعات آزمایشگاهی پرداخته شده است. پارامترهای درنظر گرفته شده در این مطالعه شامل: پهنای تیر، عمق موثر تیر، نسبت دهانه برش به عمق، مقاومت فشاری نمونه استوانه ای استاندارد بتن، درصد آرماتورهای طولی و مدول الاستیسته میلگردهای کامپوزیتی می باشد. برای کنترل دقت و درجه اطمینان مدل پیشنهادی، نتایج آن با نتایج آزمایشگاهی و روابط موجود مقایسه گردیده است. نتایج این مقایسه نشان داده است که مدل پیشنهادی ترکیب شبکه عصبی GMDH و الگوریتم ژنتیک نتایج دقیقتری در محاسبه مقاومت برشی تیرهای بتنی نسبت به سایر روابط موجود دارد. همچنین بر اساس رابطه پیشنهادی به آنالیز حساسیت پارامترهای ورودی نیز پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: میلگرد FRP، مقاومت برشی، GMDH، ژنتیک، مدل تجربی
  • فاطمه اصلانی، مهدی دهستانی* صفحات 43-58
    شرایط مهاجم محیط های خورنده به علت حمله یون های مخرب سبب خوردگی بیش از حد میلگردهای فولادی مدفون در بتن مسلح می شوند که موجب کاهش سطح مقطع فولاد و زوال مقاومت سازه می گردد. تیرهای بتنی در شرایط خوردگی انواع مختلفی از عدم قطعیت در فازهای خوردگی در طول عمر خدمت پذیری دارند، که بایستی مطابق با یک مدل احتمالاتی مناسب در تحلیل قابلیت اعتماد لحاظ گردند. هرچند که بروز پدیده خوردگی غیر قابل اجتناب می باشد، اما می توان با انتخاب روش های مناسب و نیز بهره گیری از نتایج آنالیز های هزینه چرخه عمر، ضمن به تاخیر انداختن خوردگی، هزینه های تعمیر و نگهداری را نیز به حداقل رساند. در این نوشتار در ابتدا مطالب مرتبط با نحوه مدلسازی خوردگی اعمالی در روش اجزا محدود و نتایج حاصل از تغییرات ظرفیت در میزان درصد خوردگی های متفاوت برای تیرهای طراحی شده از دو روش طراحی حالت حدی و طراحی مقاومت، بررسی می شوند. در ادامه ضمن در نظر گرفتن ظرفیت خمشی به عنوان متغیر تصادفی در محاسبه احتمال کاهش ظرفیت مقاطع خورده شده که از طریق تعریف فرایند گاما صورت می پذیرد، به بررسی و بهینه یابی هزینه های ناشی از خرابی در چرخه عمر خدمت پذیری تیرهای بتن مسلح از طریق فرایند تجدید، پرداخته می شود. نتایج حاکی از آن هستند که حدود مجاز خرابی که تعیین کننده آستانه انجام تعمیرات در تیرهای مدلسازی شده می باشند تاثیر بسزایی در احتمال خرابی دارند به طوری که با افزایش 10% حدود 5 سال برای طراحی حالت حدی و5/3 سال برای روش طراحی مقاومت، احتمال وقوع خرابی افزایش می یابد. مقدار بهینه زمان تعمیرات نیز در حدود مجاز خرابی در تیر طراحی شده از روش طراحی مقاومت کمتر از زمان متناظر در روش طراحی حالت حدی می باشد.
    کلیدواژگان: خوردگی آرماتور، هزینه چرخه عمر، بتن مسلح، تحلیل قابلیت اعتماد، اجزا محدود
  • محمدامین بیاری، ناصر شابختی، اسماعیل ایزدی زمان آبادی* صفحات 59-80

    ارزیابی عملکرد فروریزش سازه ها به دلیل پیچیدگی این پدیده و وجود عدم قطعیت های مدل سازی برای شبیه سازی پاسخ فروریزش سازه ها همواره مورد توجه محققین بوده است. مدل های مفصل پلاستیک متمرکز به عنوان بهترین کاندید برای مدل سازی رفتار فروریزش سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد. منحنی های شکنندگی فروریزش تحت تاثیر منابع مختلف عدم قطعیت قرار دارند. در این مطالعه عدم قطعیت های موجود در پارامترهای مدل ممان چرخش اصلاح شده ایبارا-کراوینکلر در سازه های قاب خمشی بتنی به عنوان عدم قطعیت های مدل سازی مورد استفاده قرار گرفته و برای آنالیز عدم قطعیت از روش شبیه سازی LHS برای تولید متغیرهای تصادفی با در نظر گرفتن همبستگی بین عدم قطعیت های مدل سازی در یک جز و بین دو جز سازه ای استفاده شده است. با تولید نمونه های تصادفی برای عدم قطعیت ها با استفاده از آنالیزهای دینامیکی افزایشی پاسخ های فروریزش یعنی میانگین ظرفیت فروریزش و انحراف استاندارد فروریزش برای هر شبیه سازی بدست آمده است. با توجه به تلاش محاسباتی بسیار بالا استفاده از تحلیل های دینامیکی افزایشی، جهت تخمین و پیش بینی پاسخ های فروریزش سازه از شبکه های عصبی مصنوعی MLP، شبکه عصبی GMDH و روش سطح پاسخ استفاده شده است و میزان خطای هر روش بدست آمده است. نتایج نشان می دهند که استفاده از روش های نامبرده باعث ایجاد پیش بینی هایی با دقت بسیار بالا و خطای کمتر از 10% برای شبکه عصبی GMDH و خطای کمتر از 7% برای شبکه عصبی MLP  و روش سطح پاسخ می شود.

    کلیدواژگان: منحنی شکنندگی فروریزش، عدم قطعیت مدل سازی، شبیه سازیLHS، شبکه های عصبی، روش سطح پاسخ
  • علی پروری*، محمدامین هوشمند صفحات 81-96
    یکی از مهمترین سازه های پالایشگاهی، پایپ رک ها می باشند که معمولا سازه هایی بتنی، فولادی و یا ترکیبی از این دو هستند که جهت نگهداری لوله ها و سایر تجهیزات در ترازهای مورد نیاز به کار می روند. به علت جدا نمودن پایپ رک ها در یک طول مشخص و رفتار جداگانه هر یک از این بخش ها در هنگام وقوع زلزله و همچنین به دلیل وارد شدن نیروی بسیار زیاد در محل جداشدگی به تکیه گاه لوله ها، باید تدابیری اندیشیده شود تا خسارات وارده به لوله ها کاهش داده شوند. میراگرها یکی از قدرتمندترین ابزارهای مهندسی زلزله در زمینه کنترل غیرفعال می باشد. اگرچه، بررسی پایپ رک های موجود نشان می دهد که استفاده از میراگرها در این سازه ها امری غیر معمول می باشد ولی در برخی پایپ رک ها می تواند بسیار مفید باشد. در این تحقیق عملکرد میراگرها در یک پایپ رک که از 4 بخش تشکیل شده است و میراگرها در محل مهاربندهای طولی قرار داده شده، تحت اثر زلزله های نزدیک گسل و دور از گسل مورد مطالعه قرار گرفته شد. نتایج نشان می دهد استفاده از میراگرها در پایپ رک ها باعث کاهش آسیب به سازه و لوله ها پس از زلزله می شود و عملکرد بسیار مناسبی دارد. افزودن میراگرها به این سازه ها می تواند دریفت بین طبقات، برش پایه و شتاب کف طبقات را به مقدار چشمگیری کاهش داده و در نتیجه از لوله ها به خوبی محافظت کند. به این ترتیب، این سازه ها می توانند قابلیت استفاده خود را در حین زلزله به طور کامل حفظ نموده و بلافاصله پس از زلزله نیز قابل بهره برداری باشند، که این موضوع در پالایشگاه ها امری بسیار مهم و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: کنترل سازه، پایپ رک، پاسخ لرزه ای، میراگر، آنالیز تاریخچه زمانی
  • حسن شرفی*، نیلوفر رئیسی صفحات 97-113
    الگوی بزرگنمایی امواج زلزله و خرابی های گسترده ناشی از آن در دره های آبرفتی، تحت تاثیر دو پدیده ی ویژگی های آبرفت و شکل عوارض توپوگرافی ساختگاه هستند. بنابراین بررسی اثرات محلی ساختگاه، از پارامترهای موثر در طراحی مقاوم سازه ها در برابر نیروهای زلزله به شمار می رود. در نوشتار حاضر برای نخستین بار پس از زلزله ی مخرب و تاریخی 21 آبان1396 سرپل ذهاب، با استفاده ازگزارشات ژیوتکنیکی گمانه های حفاری شده توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ایران، به مدل سازی دو بعدی ساختار زیرسطحی منطقه فولادی پرداخته شده است. همچنین شتاب نگاشت سنگ بستر زلزله سرپل ذهاب، به منظور انجام تحلیل دینامیکی غیرخطی به کمک نرم افزار آباکوس مورد استفاده قرار گرفت و طیف پاسخ نقاط مختلف سطح خاک، به صورت دو بعدی و یک بعدی با هدف بررسی تاثیرات عوامل توپوگرافی و چینه شناسی ارایه گردیده است. تعیین پریود غالب دینامیکی ساختگاه و حداکثر مقادیر بزرگنمایی از یافته های دیگر این مطالعه است. همچنین نمودار بزرگ نمایی در دوره های زمانی متفاوت نشان می دهد که ساختمان هایی با دوره تناوب (1/1-7/0) ثانیه، بیش از سایر دوره ها تحت تاثیر شرایط ساختگاه و بزرگ نمایی قرار گرفته اند. در پایان نیز، زمین محل پروژه با محاسبه متوسط سرعت موج برشی تا عمق 30 متری گمانه ها با طبقهIII آیین نامه2800، بیشترین مطابقت را نشان داد و طیف های پاسخ به دست آمده از پژوهش حاضر با طیف طرح استاندارد 2800 مقایسه شد. نتایج، بیانگر عملکرد صحیح و مناسب آیین نامه به طور کلی و همچنین برخورداری سازه های بلند از ایمنی کافی در این زلزله بود که ماحصل این بخش، برخلاف گزارش منتشر شده ویرایش پنجم پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله است.
    کلیدواژگان: اثرات ساختگاه، بزرگ نمایی امواج زلزله، آیین نامه 2800، آباکوس، منطقه فولادی سرپل ذهاب
  • پویان اشرف پور، محسن آدابی، احسان درویشان*، سیاوش معینی صفحات 114-129
    با توجه به نیاز روز افزون به استفاده از میلگرد در ساختمان سازی، تلاش های زیادی برای بهینه کردن مصرف آن انجام شده است. یکی از روش های کاهش مصرف میلگرد استفاده از وصله جوشی به جای وصله پوششی است. با وجود این، در آیین نامه بتن ایران تنها به کلیات وصله جوشی اشاره شده و هیچ ضابطه ای برای نحوه انجام وصله ارایه نشده است. از این رو، هدف از این تحقیق بررسی مقاومت کششی میلگردهای دارای وصله جوشی با پیکربندی های مختلف است. برای این منظور میلگردهای با قطر 10، 14، 18، 22 و 25 با انواع الگوهای هم پوشانی منقطع و پیوسته توسط جوش کاری با الکترود E6013 به یکدیگر متصل شدند. سپس مقاومت کششی میلگردهای متصل شده توسط آزمایش کشش به دست آمد. در ادامه به کمک نرم افزار آباکوس و با روش تولد و مرگ المان، انواع الگوهای وصله، مدل شده و نتایج به دست آمده با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شد. نتایج حاکی از آن است که وصله جوشی بهینه،جوش منقطع با طول جوش 5d می باشد.
    کلیدواژگان: وصله پوششی، وصله جوشی، جوش منقطع، مدل سازی، آباکوس
  • جواد اسفندیاری*، امید حیدری صفحات 130-150

    الیاف در بتن گسیختگی نرم را در پی دارد و نمونه‏های فشاری و کششی پس از شکست، از هم گسیخته نمی شوند، این موضوع ‏از جمله محاسن الیاف فلزی خصوصا الیاف موجدار سینوسی و قلابدار در هنگام وقوع زلزله می باشد، که فرصت لازم را برای ‏فرار به ساکنین می دهد. الیاف فلزی علاوه بر تاثیر مثبت در ویژگی های مکانیکی، سبب بهبود ماتریس بتن، تامین ‏شکل‏پذیری و پاسخگویی به بار ضربه و نیز کنترل عرض و انتشار ترک می گردد. در این تحقیق با توجه به اینکه استفاده از ‏خاکستر بادی و میکرو سیلیس علاوه بر بهبود کارایی و دوام بتن در حفظ سلامت محیط زیست نیز موثر می باشد جهت ‏جایگزینی به جای سیمان استفاده ‏گردید.‏ در ادامه با تهیه نمونه هایی، مقاومت فشاری وکششی بتن بدون الیاف، و بتن حاوی الیاف فولادی در شش درصد ‏مختلف (‏‎0/4‎‏، ‏‎0/6‎‏، ‏‎0/8‎‏، 1، ‏‎1/2‎‏ و ‏‎1/5‎‏) و ترکیب الیاف فلزی و پلی پروپیلن در 3 ترکیب مختلف (‏‎0/3PP+0/8SF‎‏ و ‏‎0/4PP+0/4SF‎‏ و‎0/15PP+1/5SF‎‏) بررسی شده و پس از دستیابی به درصد بهینه (درصدی که بیشترین مقاومت فشاری و ‏کششی را با درنظر گرفتن ملاحظات اقتصادی ارایه دهد)، تحت پروتکل بارگذاری 02/97 - ‏BD‏/‏SAC‏، ضمن استخراج ‏پارامترهای لرزه ای و بررسی منحنی های هیسترزیس، جذب انرژی، تغییر مکان جانبی به تاثیرات استفاده از الیاف ‏مذکورپرداخته شد. ‏در مرحله آخر تحقیق با توجه به خواص عمده مواد پوزولانی، با افزودن خاکستربادی و میکروسیلیس به بتن حاوی الیاف ‏فلزی در درصد بهینه الیاف فلزی بدست آمده، ضمن بررسی و مقایسه آن با بتن حاوی الیاف فلزی و بتن فاقد الیاف و تعیین ‏درصد مناسب جایگزینی سیمان به تاثیر استفاده از خاکستربادی و میکروسیلیس در جلوگیری از کمانش بادبندهای کمانش ‏ناپذیر پرداخته شد.‏

    کلیدواژگان: بادبندهای کمانش ناپذیر، الیاف فلزی، الیاف پلی پروپیلن، شکل پذیری، منحنی هیسترزیس، ‏جذب ‏انرژی
  • آیدا رحیمی گلخندان، محمود گلابچی* صفحات 151-172
    ریسک درآمد پروژه های مشارکت عمومی-خصوصی آزادراهی، پدیده ای بحرانی و نیازمند توجه است. دولت ها با هدف انگیزش بخش خصوصی به مشارکت و تداوم توسعه زیرساخت ها، با اعطای مکانیزم های حمایتی، از بخش خصوصی در مواجهه با این ریسک پشتیبانی می کنند. ارزیابی این مکانیزم ها پیش از اعطا ضروری است. هدف این پژوهش، ارزیابی مکانیزم های حمایتی تعریف شده در قوانین آزادراه های مشارکتی کشورمان، با الگوی اختیارات واقعی است. در این پژوهش، مدلسازی جریان درآمدزایی احتمالی پروژه ها طی بهره برداری، طبق مبانی تیوری اختیارات انجام شد. سپس با شبیه سازی مونت کارلو، تاثیر پیامدهای ریسک درآمد بر دولت و شرکت پروژه با وجود هر یک از مکانیزم های حمایتی الف) «مدت-منعطف»، ب) «مدت-منعطف در ترکیب با گارانتی درآمد طبق قانون» و پ) «مدت-منعطف در ترکیب با گارانتی درآمد پیشنهادی طبق اختیارات بامانع»، ارزیابی گردید. در این پژوهش برای نخستین بار، حساسیت این پیامدها، نسبت به خطاهای پیش بینی اولیه درآمدها تحلیل شده است. وجه تمایزهای دیگر این پژوهش، ارزیابی مکانیزم های حمایتی «ترکیبی» با اختیارات واقعی و استفاده از اختیارات «بامانع» در مدلسازی گارانتی درآمد است. فرایند فوق در یک آزادراه واقعی مشارکت عمومی-خصوصی پیاده سازی شده است. گرچه مکانیزم حمایتی «مدت-منعطف»، با تغییر مدت امتیاز بهره برداری تا بازگشت سرمایه و سود بخش خصوصی، ریسک سودآوری پروژه را پوشش می دهد؛ مطابق یافته ها ترکیب آن با «گارانتی درآمد»، دوام مالی پروژه، به معنای استمرار جریانات نقدی سالانه کافی برای انجام هزینه ها و بازپرداخت بدهی های پروژه را، بهبود می بخشد. با تعدیل «گارانتی درآمد مبتنی بر قانون» با کمک «اختیارات بامانع»، در تعهدات نقدی دولت صرفه جویی خواهدشد و به این ترتیب، وقتی دولت چالش هایی در بودجه حمایت از پروژه ها داشته باشد، حمایت های ضروری می توانند به پروژه های دارای مشکلات جدی تر در دوام مالی، هدایت شوند. خطاهای پیش بینی درآمدها، تاثیر شدیدی بر پیامدهای ریسک درآمد بر دولت و شرکت پروژه خواهندداشت. از تحلیل حساسیت پیامدهای ریسک درآمد نسبت به خطاهای برآورد درآمدها، طیف گسترده تر و واقع بینانه تری از این پیامدها فراهم می شود.
    کلیدواژگان: پروژه های آزادراهی، مشارکت عمومی-خصوصی، ریسک درآمد، دوام مالی پروژه، اختیارات واقعی
  • حمیدرضا ایرانی، وحید رضا کلات جاری*، محمدحسین دیبایی بناب صفحات 173-190
    آگاهی از احتمال خرابی و شاخص ایمنی سازه ی طراحی و اجرا شده بر مبنای آیین نامه ها می تواند نگرش مهندسین طراح را نسبت به مقوله ی خرابی یا ایمنی سازه ارتقا دهد. در این مقاله به بررسی احتمال خرابی و شاخص ایمنی قاب های خمشی فولادی سه بعدی پرداخته شده است. یک قاب خمشی فولادی سه طبقه و یک قاب خمشی فولادی شش طبقه که بر مبنای آیین نامه های قدیم ایران بارگذاری و طراحی شده اند، انتخاب شده است. جهت تحلیل المان محدود قاب خمشی سه بعدی و تحلیل قابلیت اعتماد سیستم با استفاده از روش مونت کارلو، برنامه ای به زبان برنامه نویسی CSHARP نوشته شده است. در تحلیل قابلیت اعتماد، عدم قطعیت ها در مقاومت تسلیم و ضریب الاستیسیته فولاد، بارهای ثقلی و نیروهای جانبی، سطح مقطع عرضی و مدول مقطع پلاستیک اعضای قاب در نظر گرفته شده است. محاسبه ی احتمال خرابی و شاخص ایمنی سیستم قاب خمشی در دو حالت بر اساس آیین نامه های قدیم نسخه 1387 و جدید نسخه 1392 فولاد ایران انجام شده و مورد مقایسه قرارگرفته است. ملاحظه شده است که ساختمان های طراحی شده برمبنای آیین نامه های قدیم چنانچه تحت شرایط آیین نامه های جدید ایران ارزیابی شوند، کاهش در تراز ایمنی را از خود نشان می دهند. همچنین تاثیر همبستگی آماری بین بارهای ثقلی و نیروهای جانبی در تعیین شاخص ایمنی قاب بررسی شده است. آنالیز حساسیت انجام شده برای ضریب پراکندگی مقاومت تسلیم فولاد نشان می دهد که تغییرات آن بعد از مقدار 07/0، می تواند تاثیر قابل توجهی در قابلیت اعتماد قاب خمشی فولادی داشته باشد.
    کلیدواژگان: قابلیت اعتماد، قاب های خمشی فولادی سه بعدی، شاخص ایمنی سیستم، روش مونت کارلو، آنالیز حساسیت
  • حسینعلی رحیمی بندر آبادی*، بهروز احمدی ندوشن، سحر میرمعینی صفحات 191-203
    دیوارهای برشی را به علت برهم کنش  غیرخطی برشی - خمشی و بارمحوری-خمشی، می توان برای داشتن ظرفیت تحمل بار و تغییر شکل و اتلاف انرژی کافی طراحی کرد. اما ب ااین حال، در شرایطی که دیوارهای بتن مسلح دارای مقاومت لرزه ای کافی نیستند، راه حل موثر استفاده از گزینه های جدید دیوار مرکب است. استفاده از خرپای فولادی، متشکل از ستون فولادی و مهاربند ضربدری به صورت مدفون در دیوار برشی بتن مسلح یکی از انواع دیوار برشی مرکب بشمار می رود. در این پژوهش به بررسی رفتار لرزه ای دیوار برشی مرکب با خرپای فولادی مدفون پرداخته شده است. بدین منظور مدل های مختلفی از این دیوارها در ارتفاع 5 و 10 و 15 طبقه، با استفاده از روش اجزا محدود مدل سازی شده است و تاثیر عوامل مختلف ازجمله مساحت مهاربند، مساحت ستون و نسبت بارمحوری بر رفتار این سیستم در برابر بارهای جانبی ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد فولاد مهاربند در افزایش ظرفیت باربری جانبی و فولاد ستون در میزان جذب انرژی موثرتر بوده است. بارمحوری در افزایش سختی اولیه تاثیر بیشتری داشته است ولی برای جلوگیری از اثر نامطلوب بر رفتار شکل پذیر، نسبت بارمحوری باید به سطح متوسط محدود شود.
    کلیدواژگان: دیوار برشی مرکب، خرپای فولادی، آنالیز اجزا محدود، چسبندگی کامل، رفتار لرزه ای
  • رضا تاری نژاد*، عزیزه حسین جانی صفحات 204-220
    طراحی، ساخت و نگه داری مخازن نگه دارنده سیالات که بطور گسترده برای ذخیره انواع مایعات در کارخانه های صنعتی و مجتمع های نفتی ازجمله انبارهای نفت و غیره بکار برده می شوند از اهمیت بسزایی برخوردار است. تجربه زلزله های گذشته در کشورهای ژاپن، ایالات متحده و ترکیه نشان می دهد، اینگونه مخازن در مقابل حرکات زمین لرزه ها بسیار آسیب پذیر بوده و مطالعات آسیب پذیری و مقاوم سازی آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. به دلیل پیچیدگی اثرات زمین لرزه و تاثیر پارامترهای متعدد زلزله ازجمله محتوای فرکانسی آن در آسیب پذیری مخازن نگه دارنده مایعات، سیستم مخازن نیازمند مطالعه و تحلیل های دقیق تر تحت زمین لرزه های دور و نزدیک می باشند. لذا در این تحقیق اثرات محتوای فرکانسی متفاوت زلزله های دور و نزدیک با در نظر گرفتن مولفه های افقی زلزله ها بر رفتار مخزن استوانه ای فولادی حاوی سیال با نسبت ارتفاع به قطر 4/0 ثابت در تکیه گاه مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور، جهت تحلیل دینامیکی مخزن مورد نظر از تحلیل تاریخچه زمانی استفاده شده است. مدل سازی مخزن و سیال با استفاده از روش المان محدود در نرم افزار آباکوس، با در نظر گرفتن اثرات اندرکنش سازه و سیال به روش جرم افزوده انجام شده است. نتایج حاکی از آن است که تفاوت قابل ملاحظه ای در پاسخ سیستم مخزن-سیال با در نظر گرفتن اثرات همزمان مولفه های افقی زلزله وجود دارد. همچنین پاسخ سیستم مخزن-سیال در برابر زلزله ها با محتوای فرکانسی متفاوت دارای تفاوت قابل ملاحظه ای می باشد بنابراین در نظر گرفتن اثر همزمان مولفه های مختلف و نیز محتوای فرکانسی مختلف در تحلیل و طراحی این نوع مخازن قویا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: روش المان محدود، روش جرم افزوده، مخازن فولادی، تحلیل لرزه ای، زلزله دور و نزدیک
  • علیرضا بیطرف، علی خیرالدین*، محمدکاظم شربتدار صفحات 221-240

    هدف از این مطالعه آزمایشگاهی، بررسی تاثیر استفاده از لمینیت پیش ساخته کامپوزیت الیافی توانمند در مقاوم سازی تیرهای سراسری، بر ظرفیت باربری، شکل پذیری و ظرفیت استهلاک انرژی این تیرها است. همچنین تاثیر کاشت میلگرد در لمینیت پیش ساخته بر بهبود رفتار خمشی این تیرها بررسی شده است. کامپوزیت الیافی توانمند، یک کامپوزیت پایه سیمانی با مشخصات مکانیکی قابل توجه و دوام بالا است. به منظور بررسی تاثیر لمینیت های کامپوزیتی الیافی بر رفتار خمشی تیرها، هشت نمونه تیر بتن آرمه دو دهانه در دو گروه چهارتایی با مقادیر مختلف آرماتور فشاری ساخته و در هر گروه یک نمونه به عنوان نمونه مرجع، بدون مقاوم سازی بارگذاری شد. یکی از نمونه های هر گروه با لمینیت کامپوزیتی در ناحیه کششی وسط دهانه ها و تکیه گاه میانی و دو نمونه دیگر با لمینیت حاوی آرماتور طولی در همان نواحی مقاوم سازی شدند. آزمایشات نشان داد که ظرفیت باربری نمونه های مقاوم سازی شده بین 33 تا 59 درصد، ظرفیت استهلاک انرژی آنها بین 16 تا 35 درصد و سختی اولیه آنها تا دو برابر نمونه های مرجع افزایش یافت. شکل پذیری نمونه های مقاوم سازی شده با لمینیت فاقد آرماتور، 23 درصد نسبت به نمونه های مرجع کاهش یافت. اما وجود آرماتور در لمینیت باعث افزایش 5 تا 10 درصدی شکل پذیری نسبت به نمونه های مقاوم سازی شده با لمینیت فاقد آرماتورشد. نتایج این بررسی، موید مفید بودن استفاده از لمینیت های پیش ساخته کامپوزیتی در بهبود رفتار خمشی تیرهای سراسری بتن آرمه است. همچنین کاشت میلگرد در لمینیت، علاوه بر افزایش ظرفیت باربری، مانع از کاهش قابل توجه شکل پذیری نمونه مقاوم سازی شده می شود.

    کلیدواژگان: کامپوزیت الیافی توانمند، الیاف فولادی، تیر سراسری بتن مسلح، مقاوم سازی، ظرفیت باربری، شکل پذیری، استهلاک انرژی، لمینیت پیش ساخته
  • مجتبی حکیمی، محمدجواد کاظمینی*، عباس تاج الدینی صفحات 241-262

    با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از میزان سهم مصرف انرژی در بین بخشهای مصرف کننده، مربوط به بخش خانگی و تجاری می باشد و این سهم همچنان رو به افزایش بوده، لزوم تحقیق در مدیریت مصرف انرژی و بررسی شاخص های موثر در صنعت ساختمان سازی کشور در راستای بهینه سازی مصرف انرژی حیاتی به نظر می رسد. یکی از مناسب ترین روش ها، بهینه سازی مصرف سوخت در بخش ساختمان و مسکن، اجرای ساختمان های با مصرف انرژی صفر بوده که در دنیا به عنوان راهکار اصلی در این خصوص مد نظر قرار گرفته است. در این تحقیق پس از بررسی جامعه و نمونه آماری اقدام به جمع آوری داده ها جهت بررسی معیارهای موثر و گزینه های مرتبط با مدیریت مصرف انرژی پرداخته شده است، در ابتدا با روش دلفی فازی نسبت به بررسی زیرمعیارها وانتخاب گزینه های اصلی هر معیار در سطح ابتدایی پرداخته و در سطح دوم به تجزیه و تحلیل اطلاعات و مدل تحقیق از طریق بررسی مقایسات زوجی با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی پرداخته شده است. در نهایت مهمترین شاخص ها و معیارها با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی حاصل می گردد. براساس یافته های تحقیق، در بین شاخصهای مدیریت بهینه سازی مصرف انرژی مورد بررسی به روش FAHP قابل مشاهده است که گزینه شاخص اقتصادی، عمرانی و تاسیساتی به ترتیب با ضرایب 333/0 ، 201/0 و 176/0 از بالاترین اولویت مدیریت بهینه سازی مصرف انرژی با رویکرد ساختمان انرژی صفر برخورداراست.

    کلیدواژگان: ساختمان انرژی صفر، مدیریت انرژی، بهینه سازی، چرخه انرژی، مصرف انرژی، دلفی فازی، FAHP
  • محمود نادری*، رزا رهبری، محمد مهدی شاه محمدی صفحات 263-279

    امروزه ورق های کامپوزیتی GFRP به عنوان یکی از موثرین مواد کامپوزیتی شناخته شده است، که به منظور تعمیر، تقویت و افزایش ظرفیت باربری سازه های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به وزن سبک ، مقاومت در برابر خوردگی ، استحکام کششی بالا و سهولت استفاده بدون ایجاد وقفه در کاربری سازه، استفاده از این ورق ها بسیار گسترده شده است. در سال های اخیر ، برخی سازمان ها در ایران برای مقاوم سازی و محافظت از سازه های بتنی خود که در مناطق حاشیه خلیج فارس قرار دارند، استفاده از ورق های GFRP را انتخاب نموده اند. از این رو در مقاله حاضر، نتایج آزمایش نفوذپذیری انجام شده بر نمونه های تقویت شده با GFRP با استفاده از روش تازه توسعه یافته "محفظه استوانه ای" مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. با توجه به اینکه زوال سازه های بتنی ناشی از نفوذ آب که در معرض شرایط حاد محیطی قرار دارند، مسئله ای مهم می باشد، پیش از اندازه گیری نفوذپذیری، نمونه های اشاره شده در بالا، تحت چرخه های مختلف تر وخشک، دمای بالا و پایین و یخ و ذوب یخ قرار می گیرند. نتایج حاصله بیانگر آنست که چرخه های تغییرات دما تاثیر اندک و چرخه های یخ و ذوب یخ، و تر و خشک شدن تاثیر بیشتری بر نفوذپذیری GFRP داشته است. میزان آب نفوذیافته پس از 30، 90، 150 سیکل در شرایط تر وخشک به ترتیب 61%، 100% ، 18% بیشتر از مقادیر بدست آمده از شرایط تغییر دما می باشد. با توجه به شرایط یخ و ذوب یخ نیز ، تمایل به افزایش نفودپذیری نمونه ها در سیکل های مشابه یخ و ذوب یخ به ترتیب در حدود 12%، 36% و 29% نسبت به شرایط تغییر دما مشاهده شد.

    کلیدواژگان: نفوذپذیری، GFRP، محفظه استوانه ای، یخ و ذوب یخ، تر و خشک شدن، دماهای متغیر
  • علی جلائی فر*، مهدی کیانی صفحات 280-300

    این پژوهش به بررسی کارآیی سیستم میراگر ویسکوز فعال (AVDS) در کنترل ارتعاشات ناشی از زلزله های حوزه ی دور و نزدیک پرداخته است. این میراگر که قابلیت نصب در المان های مهاربندی شورون را دارد،می تواند نیروی کنترلی مورد نیاز برای کاهش دامنه ی ارتعاش سازه را تا رسیدن به حد اشباع مشخصی تامین نماید. عملکرد کنترل فعال در کاهش اثرات ناشی از زلزله حوزه ی دور در مطالعات مختلفی بررسی شده است. اما کارآیی این سیستم در کنترل ارتعاشات ناشی از زلزله حوزه ی نزدیک با توجه به پدیده ی تاخیر زمانی مورد تردید است. ماهیت ضربه ای و پالس مانند موج زلزله در نزدیکی گسل باعث کاهش اثرگذاری کنترل فعال در سازه می گردد. که نتایج حاصل از این پژوهش نیز موید این مطلب است. در این روند یک کد کامپیوتری در نرم افزار متلب و بر اساس الگوریتم کنترل بهینه ی لحظه ای نیومارک ارایه شده است. عملکرد این کد بر اساس سه مساله ی مختلف صحت سنجی و بررسی شده است. سپس نتایج تحلیل دینامیکی سازه ای 7 طبقه بر اساس این کد محاسبه و در دو حالت کنترل شده و کنترل نشده و با استفاده از رکوردهای زلزله حوزه ی دور و نزدیک ارایه شده است. بر اساس این نتایج به نظر می رسد استفاده از سیستم های کنترل فعال هرچند در زلزله های حوزه نزدیک نیز موثر هستند، اما به کارگیری تمهیداتی در این روند ضروری است.

    کلیدواژگان: میراگر ویسکوز فعال، کنترل بهینه لحظه ای، زلزله حوزه نزدیک، زلزله حوزه دور، شتاب. سرعت، جابجایی
  • محمد احسانی فر*، نیما همتا، محیا ساغری صفحات 301-324

    کاربری های بهداشتی - درمانی از کاربری هایی هستند که در صورت مکان یابی نادرست، علاوه بر ضرورت های اقتصادی و مالی که به همراه دارد، ممکن است ضررهای جانی غیرقابل جبرانی را در پی داشته باشد. مکان جغرافیایی جزء اصلی دسترسی به خدمات پزشکی است. بنابراین اهمیت مکان یابی بهینه و مناسب این نوع کاربری دوچندان می شود. در مقاله حاضر تلفیقی از قابلیت های GIS و مدل ANP در محیط فازی به منظور مشخص کردن مکان های بهینه جهت استقرار بیمارستان در استان مرکزی، شهر اراک انجام شد. به این منظور، در ابتدا معیارهای موثر و مناسب جهت مکان یابی بیمارستان باتوجه به موقعیت و شرایط مکانی و جغرافیایی اراک، منابع بیمارستانی، کارشناسان و کتب و مقالات انتخاب و سپس در حالت فازی وزن دهی شدند و نتایج حاصله با روش GIS در حالت فازی توسط 5 عملگر فازیAND ،OR ،SUM ،PRODUCT، GAMMA در محیط ArcGIS ترکیب شدند. در نهایت با توجه به نتایج بدست آمده از 5 عملگر فازی، معیار دسترسی که بالاترین وزن را به خود اختصاص داده بود، برای یافتن مکان مناسب استقرار بیمارستان در اولویت قرار گرفت و مکان هایی مشخص شدند که در درجه اول کمترین فاصله را با راه ها و شریان های اصلی (دسترسی) جهت دسترسی سریع و آسان به مراکز بیمارستانی داشته و همچنین دسترسی به این مکان ها (مراکز بیمارستانی) در کوتاه ترین زمان انجام می شود.

    کلیدواژگان: مکان یابی، بیمارستان، ANP، GIS، منطق فازی، شهر اراک
  • الناز زارع، محمد غلامی، شمس الدین هاشمی* صفحات 325-345
    مهاربند کمانش ناپذیر با پیکربندی خارج از مرکز یک سیستم باربر جانبی است که علاوه بر اتلاف انرژی مناسب دارای مزیت معماری برای ایجاد بازشو نیز می باشد. اما مطالعات اخیر نشان داده اند که پس از وقوع زلزله، در ساختمان های دارای سیستم مهاربند کمانش ناپذیر با پیکربندی خارج از مرکز، دریفت پسماند قابل توجه خواهد بود. لذا در این مطالعه، پیشنهاد شده است با اضافه کردن قاب با اتصالات پس کشیده به قاب مهاربندی کمانش ناپذیر و ایجاد سیستم مرکب، دریفت پسماند در قاب کمانش ناپذیر کاهش داده شود. بدین منظور ابتدا با روش طراحی پلاستیک بر اساس عملکرد، برش پایه طراحی نمونه های 3 و 6 طبقه با پارامترهای با مقادیر مختلف نسبت برگشت پذیری و مقدار سختی قاب پس از باز شدگی اتصال، محاسبه شده اند و سپس نمونه ها با استفاده از روش ارایه شده در این تحقیق برای طراحی سیستم مرکب قاب مهاربندی کمانش ناپذیر و قاب با اتصال پس کشیده، طراحی شده اند. در ادامه پس از صحت سنجی مدل سازی با نرم افزار اجزاء محدود آباکوس، تحلیل پوش آور و چرخه ای بر روی مدل های عددی انجام شده است. با استفاده از نتایج تحلیل پوش آور، صحت روش ارایه شده برای تعیین ظرفیت سیستم مرکب، مورد تایید قرار گرفت و با استفاده از نتایج تحلیل چرخه ای مشخص گردید که می توان با اضافه کردن قاب با اتصال پس کشیده به قاب مهاربندی کمانش ناپذیر و ایجاد سیستم مرکب، دریفت پسماند در قاب کمانش ناپذیر را کاهش داد. همچنین نتایج تحلیل چرخه ای نشان داد که با افزایش نسبت سختی ثانویه به سختی اولیه سیستم (α) و یا کاهش پارامتر نسبت برگشت پذیری (β)، میزان دریفت پسماند، میزان اتلاف انرژی و ضریب ظرفیت اتلاف انرژی کاهش می یابد. البته برای ایجاد برگشت پذیری کامل در سیستم مرکب، باید پارامتر نسبت برگشت پذیری، کمتر از یک در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: مهاربند کمانش ناپذیر با پیکربندی خارج از مرکز، قاب با اتصالات پس کشیده، روش طراحی پلاستیک بر اساس عملکرد، دریفت پسماند، تحلیل چرخه ای
|
  • Seyed Ali Razavian Amrei *, Amin Hajizadeh Amini Pages 5-23
    One of the challenges in the health monitoring of bridge structures is the "data" extraction from the structure. This is done by sensors in the structure. The layout and use of the fewest possible number of sensors, so as to provide the most needed data on structural status, has always been of interest. There are shortcomings in the methods used to determine the location of sensors in bridges, such as the use of one optimization indicator, determination of the number of sensors experimentally, high environmental noise, and a long calculation time. In order to overcome these shortcomings, a new MSE-MGA (Modal Strain Energy-Modified Genetic Algorithm) method is proposed in this study. In this method, two modal strain energy indices and modal contribution coefficient are used to reduce the noise effect of vehicles passing through. All the appropriate locations of the sensors are selected by these indices, and then the optimal number of sensors and their location are determined by using the genetic algorithm. The results show that increasing the number of sensors from a given optimal value has no effect on increasing the required data. Also, the simultaneous use of two optimization indices has resulted in the elimination of a large number of inappropriate points for sensor placement, resulting in a significantly reduced computational time. To investigate the performance and practical application of this method, a model of a steel bridge is modeled and the optimal number of sensors and their layout are determined.
    Keywords: optimal sensor placement, structure health, bridge, Genetic Algorithm, MSE-MGA
  • Masoud Ahmadi *, Hosein Naderpour, Pouyan Fakharian, Danial Rezazadeh Eidgahee Pages 24-42
    In recent years, the use of composite rebars in reinforced concrete structures has received much attention due to its high corrosion resistance, significant tensile strength, and appropriate non-magnetization characteristics.  Due to the lower modulus of elasticity of composite rebars than steel rebars, concrete beams reinforced with composite rebars have relatively lower shear strength compared to beams reinforced with steel rebars. On the other hand, shear failure in concrete beams reinforced with composite rebars is generally brittle and requires accurate prediction of the behavior of these members. Therefore, in this study, the shear strength of concrete beams reinforced with composite rebars is predicted using a combination of GMDH type neural networks and genetic algorithms based on a wide range of experimental results. The key effective parameters that consider in this study are the width of the web, effective depth of the beam, shear span to depth ratio, concrete compressive strength, modulus of elasticity of FRP longitudinal bars, and longitudinal reinforcement ratio. The accuracy of the proposed method has been verified by comparing the model predictions with the collected experimental results and existing shear design equations. The results show that the proposed model has more accurate results in calculating the shear strength of concrete beams than other existing relationships. A sensitivity analysis is also performed to assess the effect of the input parameters on the shear strength of FRP-reinforced concrete beams.
    Keywords: FRP bar, shear capacity, GMDH, Genetic Algorithm, empirical model
  • Fatemeh Aslani, Mehdi Dehestani * Pages 43-58
    This paper presents an approach for evaluating structural resistance degenerate due to reinforcement corrosion and for predicting future structural performance during the service life of the deteriorating reinforced concrete beams due to corrosive environments. a finite element method is adopted for envisioning the nonlinear flexural behavior of intact and corroded RC beams based on Ultimate strength design method and Load and resistance factor design method approaching this aim, the impact of corrosion of embedded reinforcing element on the flexural capacity of corroded reinforced concrete structures is estimated. A stochastic degeneration model based on gamma process is utilized to assess the probability of failure of structural flexural capacity over the lifetime. Optimal repair planning and maintenance strategies throughout the service life are circumscribed by evaluating the cost for maintenance and the risk of structural failure. Based on the conclusions from the numerical model including two RC beams subjected to reinforcement corrosion the following results are drawn: The permissible deterioration limits that describe the thresholds of the deterioration for the safety and repair requirement, held major effects on the probability of failure. The results from the worked example show that the proposed method can afford reliable predictions for structural strength deterioration and efficiently implement a risk-cost-benefit optimized repair procedure through the service life of the structure affected by bar corrosion. The lifetime distribution increases 5years for LRFD method and 3.5 years for USTD method while allowable limits enlargement 10%. The lifetime distribution extends 5years for LRFD method and 3.5 years for USTD method while allowable limits increase 10%.
    Keywords: Rebar corrosion, life cycle cost, reinforced concrete, reliability analysis, Finite Element
  • MohammadAmin Bayari, Naser Shabakhty, Esmaeel Izadi Zaman Abadi * Pages 59-80

    Collapse performance evaluation of structures has been a concern for researchers due to its complexity and uncertainty in modeling and simulation. Concentrate plastic hinges are best candidates for modeling collapse behavior of structures. Collapse fragility curves are affected by various sources of uncertainty. Existing uncertainties in modified Ibarra and Krawinkler moment-rotation model for concrete moment frame buildings were investigated in this paper. LHS simulation method was used to generate random variables considering the correlation among modeling uncertainties in one component and two structural components. Collapse responses including mean collapse capacity and standard deviation were obtained for each simulation by generating random samples for uncertainties using incremental dynamic analysis (IDA). As much effort is needed for implementation of IDA, MLP artificial neural networks, GMDH artificial neural network and response surface method were used to estimate and anticipate the collapse behavior of the structure. Results show that using above methods will lead to high accuracy anticipations with an error of less than 10% for GMDH neural network and an error of less than 7% for MLP and response surface methods.

    Keywords: Collapse fragility curves, modeling uncertainties, LHS simulation, Artificial Neural Network, response surface method
  • Ali Parvari *, Mohammadamin Hoshmand Pages 81-96
    Pipe racks or pipe bridges are one of the most important refinery structures which are used to maintain pipes and other equipment at the required levels and are usually made of concrete, steel or a combination of these two. Measures should be taken to reduce the damage of piping system due to separation of pipe-racks, the separate behavior of each of these parts during the earthquake, and also the large force involved in the separation of the pipe supports. Dampers are one of the most powerful earthquake engineering tools as a passive control system. Although the use of dampers in pipe-rack structures is unusual, it can be very useful in some cases. In this study, the function of dampers in a four-part pipe-rack under the influence of faults near faults and earthquakes was investigated. Our Findings revealed that when dampers placed in a longitudinal braces, the use of dampers in the pipe-rack has a very good performance and reduces the damage to the structures and piping system after the earthquake. Adding dampers to these structures can dramatically reduce the inter-levels drainage and acceleration of floors, and thus protect the pipes. In this way, these structures can fully maintain their usability during the earthquake and can be exploited immediately after the earthquake, which is very important in refineries.
    Keywords: Structure control, Seismic response, Pipe rack, Viscos Damper, time history analysis
  • Hassan Sharafi *, Niloofar Raeisi Pages 97-113
    The amplification pattern of earthquake waves and extensive damages due to that in alluvial valleys are influenced by two phenomena such as alluvial characteristics and topographic features of the site. Therefore, local effects assessment of the site is considered as one of the effective parameters in designing reinforced structures to withstand seismically excitations. For the first time after the destructive and historic earthquake on November 12, 2017, in Sarpol-e-zahab, using geotechnical reports of drilled boreholes by housing foundation, this article has studied two dimensional modelings of the subsurface structure of Fooladi zone. Sarpol-e-zahab's bedrock accelerogram was also used to perform nonlinear dynamic analysis using ABAQUS software. The response spectrum of different parts of soil surface was used in one and two-dimensional forms to investigate the impacts of topographic and stratigraphy factors. Determining the dominant dynamic period of the site and the maximum amplification values are the other findings of this study. The amplification graph over different times shows buildings with the periods from 0.7 to 1.1 seconds have been affected amplification and site factors more than any other period. In the end, considering the calculation of the average shear wave velocity up to 30m borehole, the investigated land showed the highest compatibility with level 3 of land type classification table of Standard Code No.2800 and response spectra obtained from this study were compared with design spectrum of Standard Code No.2800. Contrary to the fifth edition published report of the International Institute of Earthquake Engineering and Seismology (IIEES), the findings generally show the right and appropriate performance of the Standard as well as using tall structures with sufficient safety.
    Keywords: Site effects, The amplification of earthquake waves, regulations 2800, ABAQUS, the area of Fooladi Sarpol, e, Zahab
  • Pouyan Ashrafpour, Mohsen Adabi, Ehsan Darvishan *, Siyavash Moeini Pages 114-129
    Due to the increasing need to use rebar in construction, many efforts have been made to optimize its use. One way to reduce rebar usage is to use welded splice instead of overlap splice. However, the Iranian Concrete Code only refers to the welded splice generalities and there are no rules on how to splice. Therefore, the purpose of this study is to investigate the tensile strength of welded splice bars with different configurations. For this purpose, rebars with diameters of 10, 14, 18, 22 and 25 were connected to each other by a variety of discontinuous and continuous overlap patterns by welding with the E6013 electrode. Then the tensile strength of the connected rebars was obtained by tensile test. Then, with Abaqus software and the birth and death method, a variety of splice patterns were modeled and the results were compared with laboratory results. The results show that the optimum welded splice is the model with discontinuous weld with a weld length of 5d.
    Keywords: Overlap Joint, Welded joint, Discontinuous Welding, Modeling, ABAQUS
  • Javad Esfandiari *, Omid Heidari Pages 130-150

    While the fibers in concrete cause soft rupture, the compressive and tensile samples are not ruptured after failure. This is one of the benefits of metallic fibers, especially the sinusoidal and hooked fibers: using these gives residents the opportunity to escape during an earthquake. In addition to positively impacting mechanical properties, metal fibers improve the matrix of concrete, provide ductility and response to impact load, and control crack width and propagation. Fly ash and micro-silica improve the durability and performance of concrete and are effective in protecting the environment: they can, thus, be used to replace cement. In this study, the samples’ compressive and tensile strength was prepared: they were of non-fibrous concrete and concrete containing steel fibers with 6 different percentages (0.4, 0.6, 0.8, 1, 1.2, 1.5). They were also composed of metallic fiber and polypropylene in three different compositions (0.3PP + 0.8SF, 0.4PP + 0.4SF, and 0.15PP + 1.5SF). These were investigated: seismic parameters were extracted after achieving the optimal percentage (the percentage with the highest compressive and tensile strength given economic considerations) under the loading protocol SAC/BD 97.02. This allowed investigation of the curves of hysteresis, energy absorption, lateral displacement, and effects of the use of these fibers. The major properties of pozzolanic materials were considered in the last step of this research: fly ash and microsilica were added to concrete containing metal fibers with the optimum percentage of metallic fibers. These were compared with concrete containing metallic fibers and non-fiber concrete. Thereafter, the appropriate percentage of cement replacement was determined so as to better understand the effect of the use of fly ash and microsilica in preventing the buckling of buckling restrained braces.

    Keywords: buckling restrained braces, metal fibers, Polypropylene Fibers, Ductility, Energy absorption
  • Aida Rahimi Golkhandan, Mahmoud Golabchi * Pages 151-172
    In PPP toll road projects, public sector supports project companies that face the risk of revenue, by different mechanisms. It is necessary for the public sector to evaluate these mechanisms before granting them to the private sector. This study evaluates the support mechanisms defined in the Iranian PPP toll road projects legislations by real options and compares them with a proposed mechanism. Additionally, the uncertainty of the project revenue during the concession is modeled by the options theory. The impacts of the revenue risk on public and private sectors is evaluated by Monte Carlo simulation in a Flexible-term mechanism, a Flexible-term mechanism alongside a Revenue Guarantee mechanism defined in the legislations, and a Flexible-term mechanism alongside a proposed Guarantee based on Barrier Option. Subsequently, the sensitivity of these impacts to the revenue projection errors is analysed. This process is implemented in a real PPP freeway project. The results show that the combining Flexible-term and Revenue Guarantee mechanisms improve the financial viability of the project, indicating the continuance of adequate yearly cash flows through the whole concession period. Adjusting the Revenue Guarantee defined in legislations by Barrier options reduces the public sector’s payment commitments. The analysis of the uncertainties of the project revenues reveals that the revenue projection errors have a great impact on the consequences of the revenue risk on both parties. Since the public sector often faces budgeting challenges to support projects, the proposed mechanism can help public sector decision-makers to better allocate financial resources by supporting the projects that struggle with financial viability. The sensitivity analysis of revenue projection errors on risk impacts in each mechanism provides public sector decision-makers with a broader and more realistic spectrum of the revenue risk impacts on pubic and private parties.
    Keywords: Freeway projects, Public-Private-Partnership, Revenue Risk, Project Financial Viability, Real Options
  • Hamidreza Irani, Vahid Reza Kalatjari *, Mohammadhosein Dibaei Bonab Pages 173-190
    Awareness of the probability of failure and the safety index of a structure designed and implemented on the basis of regulations and codes can enhance the designer's attitude towards the failure or safety of the structure. This paper examines the probability of failure and safety index of 3D steel moment frames. A three-story steel moment frame and a six-story steel moment frame loaded and designed on the basis of the previous drafts of National Building Regulations of Iran have been selected. In order to perform the finite element analysis of the 3D moment frame and system reliability analysis, a program with CSHARP programming language is written incorporating the Monte Carlo method. In reliability analysis, the uncertainties in the yield strength and the Young's modulus of steel, gravity loads and lateral forces, cross-sectional and plastic section modulus of the frame members were considered. The calculation of the probability of failure and the safety index of the framing system in two cases, according to the old, 2008 edition and new, 2013 edition of Iranian National Building code, Part 10: Steel Structures, have been done and compared. It was noted that assessment of buildings constructed on the basis of the old regulations with new drafts of National Building Regulations of Iran resulted in decreased safety levels. Also, the effect of statistical correlation between gravity loads and lateral forces in determining the frame safety index has been investigated. The sensitivity analysis performed for the steel coefficient of variation showed that its variation after the value of 0.07 can have a significant effect on the reliability of the steel moment frame.
    Keywords: Reliability, 3D Steel Moment Frames, System Safety Index, Monte Carlo Method, Sensitive Analysis
  • Hosseinali Rahimi Bandarabadi *, Behrooz Ahmadi Nodushan, Sahar Mirmoeini Pages 191-203
    Shear walls can be designed to have sufficient bearing capacity and deformation and absorb energy due to nonlinear shear-bending and axial load - bending, interactions. However, in the event that reinforced concrete walls do not have sufficient seismic resistance, the effective solution is to use new composite wall options. The use of steel trusses, consisting of steel columns and embedded steel brace in the reinforced concrete shear wall is one of the types of composite shear walls. In this study, seismic behavior of composite shear wall with embedded steel truss is investigated. For this purpose, various models of these walls have been modeled using finite element method at 5, 10 and 15 storys. The influence of various factors such as bracket area, column area, and axial load ratio on the performance of this system against lateral loads is evaluated. The influence of various factors such as brace area, column area, and axial load ratio on the performance of this system against lateral loads is evaluated. The results show the steel braces to increase lateral bearing capacity and column steel has been more effective in absorbing energy. Axial load had a greater effect on increasing the initial hardness. But , to avoid the adverse effects on ductility behavior, the axial load ratio must be limited to the medium level
    Keywords: Composite Shear Wall, Steel truss, finite element analysis, Full cohesion, seismic behavior
  • Reza Tarinejad *, Azizeh Hosseinjani Pages 204-220
    Design, construction and maintenance of liquid storage tanks, which have been extensively used to store liquid in industrial factories, oil refineries and petrochemical sites, are crucial. Vulnerability of liquid storage tanks have been recognized regarding to the experiences of major earthquakes occurred specifically in Japan, United states and Turkey. Therefore, evaluation of seismic responses of steel storage tanks is important. In this research, due to the complexity of ground motion behavior and the effects of different parameters such as frequency content of excitations on damage assessment of liquid storage tanks, more precise seismic analyses under near-fault and far-fault ground motions considering bi-directional horizontal components is carried out. For this purpose, the fixed base steel liquid storage tanks with height to diameter ratio equal to 0.4 is considered. The finite element analysis of the tank-liquid is carried out using ABAQUS software considering fluid-structure interaction based on added-mass method and nonlinear time history analysis. Significant difference between the seismic responses of the tank to uni-directional and bi-directional earthquake is obtained. More interestingly, the effect of frequency content of excitations on the dynamic response of steel liquid storage tanks are discussed.
    Keywords: Finite element method, Added mass, Steel Tank, Dynamic analysis, Near fault, Far fault
  • Alireza Bitaraf, Ali Kheyroddin *, MohammadKazem Sharbatdar Pages 221-240

    In this study, the use of precast laminates, made of high-performance fiber-reinforced cementitious composite (HPFRCC), was investigated for strengthening of continuous reinforced concrete (RC) beams. HPFRCCs are characterized by their high tensile strength and remarkable durability properties. To find the effect of strengthening, eight continuous (two-bay) RC beams were tested under monotonic load in the middle of spans; two of which were the control specimens and six of which were strengthened specimens. The HPFRCC laminates were prefabricated with 25 mm thickness and bonded to the tensile surface of beams using epoxy and mechanical anchorage. The longitudinal bars were added to laminates in four specimens to survey their effect on strengthened beams. Comparison of results declared that the load carrying capacity was increased up to 59 % in strengthened beams.  Ductility index of the strengthened beams was acceptable, and also up to 35 % growth in energy-absorption capacity was observed. Applying laminates to the tensile surface delayed crack propagation and decreased the midspan deflection. Also, stiffness of specimens in the cracked concrete stage was increased up to 78 % that led to decrease the service deflection. It is concluded that the use of HPFRCC laminates, especially in case of applying longitudinal bars, is an efficient method to enhance the flexural capacity of continuous RC beams.

    Keywords: HPFRCC, RC continuous Beam, strengthening, Load-bearing capacity, Ductility, Energy-absorption, Precast laminate
  • Mojtaba Hakimi, MohammadJavad Kazemeini *, Abbas Tajaddini Pages 241-262

    Considering that a significant portion of the share of energy consumption among consumer sectors is in the home and commercial sectors and this share is still increasing, there is a need for research in energy consumption management and evaluation of effective indicators in the building industry. Building the country is vital to optimizing energy consumption. One of the most appropriate ways to optimize fuel consumption in the building and housing sector is the implementation of zero energy buildings which is considered as the main solution in the world. In this research, after analyzing the population and statistical sample, data were collected to evaluate effective criteria and options related to energy consumption management. First, fuzzy Delphi method was used to evaluate the sub-criteria and select the main options of each. At first level the criterion is discussed and at the second level the data analysis and research model is analyzed through paired comparisons using fuzzy hierarchical analysis technique. Finally, the most important indicators and criteria are obtained using fuzzy hierarchical analysis. According to the research findings, among the energy consumption optimization management indices investigated by the FAHP method, the economic, construction and utilities indices with 0.333, 0. 201 and 0.176 have the highest management priority, respectively. Energy-efficient optimization has a zero-energy building approach.

    Keywords: zero energy building, Energy management, optimization, Energy Cycle, energy consumption, Fuzzy Delphi, FAHP
  • Mahmood Naderi *, Roza Rahbari, MohammadMahdi Shahmohammadi Pages 263-279

    Nowadays, the glass fiber-reinforced polymer (GFRP) sheets have been known to be one of the most effective composite materials that are used to increase the strength and durability of concrete structures. Owing to the light weight, corrosion resistance, high tensile strength and the ease of application without any interruption of the services, the use of these sheets has become very wide spread. In recent years, some organizations in Iran have opted for the use of GFRP sheets for the strengthening and protection of their concrete structures that are located in the areas exposed to the Persian Gulf water. Therefore, in the present paper, the results of the permeability tests conducted on GFRP strengthened concrete samples, using the newly developed “Cylindrical chamber” method are discussed. Since the deterioration of concrete structures exposed to extreme environmental conditions due to the water penetration, appears to be a critical issue, the above mentioned samples have been exposed to different cycles of wet-dry, high and low temperatures and freeze- thaw tests, before measuring their permeability’s.  The results showed that the temperature change cycles have a small effect on the permeability of GFRP in comparison to the freeze-thaw and wet-dry cycles. The penetrated volume of water after 30, 90, 150 wet-dry cycles, was 61%, 100%, 18% lower than the respective values obtained after the same cycles of temperature changes. Considering the freeze-thaw conditions it was found that similar cycles of freeze-thaw tend to increase the permeability of the samples by about 12%, 36%, 29%, compared with the respective values of the temperature change conditions.

    Keywords: Permeability, GFRP, Cylindrical chamber, freeze- thaw, wet-dry, Temperature changes
  • Ali Jalaeefar *, Mahdi Kiani Pages 280-300

    The present article involves evaluating the efficiency of an active viscous damper in controlling vibrations caused by near and far field earthquakes. Being installed on chevron bracing systems, the damper is able to provide necessary controlling forces to diminish vibration amplitude up to its' saturation limit. Many researchers have worked on the concept of seismic active control under far field waves. But the efficiency of this system is not guaranteed in near field ones due to time delay phenomenon. Pulse and shock entity of near field seismic waves leads to decreasing active control effects and the present research also proves the fact. A computer based algorithm is developed using Newmark instantaneous optimal control method in MATLAB software.The performance of this code is validated and evaluated based on three different reference problems. Then the analysis results of a 7-storey structure are calculated based on the code. The analyses are developed using both controlled and uncontrolled states. Also near field and far field earthquake records are used in this process and the results are compared in different tables and graphs. Based on the results, it seems that active control systems in spite of their effectiveness in near field earthquakes, needs necessary scheming and changes in the process.

    Keywords: Active viscous damper, instantaneous optimal control, Near Field Earthquake, Far Field Earthquake, acceleration, Velocity, Displacement
  • Mohammad Ehsanifar *, Nima Hamta, Mahya Saghari Pages 301-324

    Health-care applications are those types of uses that, in the event of inaccurate location, may lead to irreparable loss of life in addition to the economic and financial constraints. The geographical location is the main component of access to medical services. Therefore, the importance of optimal and suitable location for this type of user should be considered. In this paper, a compilation of GIS capabilities and an ANP model in a fuzzy environment was conducted to determine the optimal locations for the establishment of a hospital in Markazi province, Arak city. For this purpose, firstly, effective and suitable criteria for locating the hospital in view of the location is the geographic and geographical conditions of Arak, hospitals, experts, books and articles were selected and then weighed in fuzzy environment. Finally, the results obtained by fuzzy GIS in fuzzy mode were used by five fuzzy operators (AND, OR, SUM, PRODUCT, GAMMA) combined in ArcGIS. According to the results obtained from five fuzzy operators, the accessibility criterion, which had the highest weight, was prioritized in order to find the optimal location for the establishment of hospital, and the locations were identified with the least distance from main road/paths for quick and easy access in the shortest time to the hospitals.

    Keywords: Location, Hospital, ANP, GIS, Fuzzy logic, Arak city
  • Elnaz Zare, Mohammad Gholami, Shamsedin Hashemi * Pages 325-345
    Buckling-restrained braced frames can considerably reduce the seismic responses, because of their high energy dissipation capacity. However, they have big residual drifts subjected to great earthquakes. In this paper, buckling - restrained braced frames with eccentric configurations connected to frames with post-tension connections is studied. The results show that this system is able to decrease the residual drift. For evaluation the proposed method, 3 and 6 story frames, for different combinations of self - centering parameters are designed. Self-centering parameters are gradient of disengage connection and ratio of self - centering. Base shear used for the models are calculated using performance-based seismic design. Performance-based seismic design is obtained based on energy-work balance using pre-selected target drift and yield mechanism. Then in Abaqus software, pushover and cyclic analysis method for different combinations of self-centering parameters on the frames is done. Pushover analysis verifies the design method. Cyclic analysis show that the residual drift is decreased by adding frames with post-tension connections to a buckling – restrained braced frame with eccentric configuration. The results show that in order to reach self - centering, the ratio of base shear of the frames with post-tension connections to the total base shear is required to be more than 50%.
    Keywords: Buckling-restrained braced frames with eccentric configurations, Performance-based seismic design, Frame with post-tension Connections, Residual Drift, cyclic analysis