فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 152 (بهار 1400)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 152 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا ساعدی سارخانلو، حسن درگاهی* صفحات 3-32

    به منظور اصلاح ساختار بودجه عمومی دولت در اقتصاد ایران، شناخت ویژگی های بودجه ضروری است. در این پژوهش، با مروری بر مشخصه های بودجه، عوامل توضیح دهنده کسری بودجه دولت در بازه 1398-1344 تحت دو الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیع شده مورد بررسی قرار می گیرند. شواهد نظری و تجربی نشان می دهد که سه مجموعه عوامل ساختاری بودجه، شرایط اقتصاد کلان، و اقتصاد سیاسی می توانند در ایجاد کسری بودجه مزمن نقش بسزایی داشته باشند. نتایج برآورد ضرایب بلندمدت الگوهای پژوهش حاکی از آن است که نسبت تراز عملیاتی و سرمایه ای به GDP به عنوان شاخص کسری بودجه با اندازه دولت، نسبت نوسان های مخارج به نوسان های درآمد دولت، نسبت سرمایه گذاری دولتی به سرمایه گذاری کل، شکاف تولید، شکاف تورم، و شاخص نابرابری درآمد دارای رابطه مستقیم است. نکته مهم آن که در اقتصاد ایران نیروی پیشران در کسری بودجه، عامل هزینه هاست. همچنین، چرخه رونق اقتصادی که به ‏طور عمده با رونق نفتی همراه است، به دلیل ویژگی های اقتصاد متکی به وفور منابع طبیعی، به افزایش بیش از اندازه هزینه های دولت منجر می ‏شود و در نهایت کسری بودجه را می افزاید. در دوران رکود اقتصادی که با کاهش درآمدهای نفتی همراه است، چسبندگی هزینه های دولت، به ‏ویژه هزینه های جاری، به افزایش کسری بودجه منجر می شود. از سوی دیگر، شاخص های اقتصاد سیاسی همچون ضعف قدرت دولت و تاثیر فشار گروه های سیاسی، بر تشدید کسری بودجه موثر هستند. در سال هایی که امکان استفاده از منابع حساب ذخیره و صندوق توسعه ملی برای تامین کسری بودجه فراهم بوده، اثر ثروت بر تشدید کسری بودجه تایید شده است.

    کلیدواژگان: بودجه دولت، کسری بودجه، مخارج دولت، اقتصاد سیاسی، اقتصاد ایران
  • ابوالفضل گرمابی*، احمدرضا جلالی نائینی، حسین توکلیان صفحات 33-67

    پژوهش حاضر به تحلیل میزان اثرگذاری مولفه شتاب‏ دهنده مالی بر ادوار تجاری اقتصاد ایران از طریق لحاظ کردن اصطکاک مالی موجود در فرایند اخذ اعتبارات بانکی اختصاص دارد. علاوه بر این، ورود نسبت کفایت سرمایه بانک‏ ها به مدل پژوهش، نقش ترازنامه بانک ها را نیز در بروز اصطکاک مالی اقتصاد ایران وارد مدل می کند. ضعف اعتبارسنجی مشتریان بانکی در ایران موجب می شود که برای درک صحیح اصطکاک مالی در نظام اعتباری به ‏جای بکار بردن الگوریتم بازرسی بانک های اعتباردهنده و پوشش هزینه های آن‏ها از طریق نرخ های متفاوت بهره، از رویکرد مبتنی بر محدودیت وثایق استفاده شود. به این منظور، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) منطبق با ویژگی های ساختاری اقتصاد ایران طراحی و با استفاده از رویکرد بیزین و داده های فصلی در دوره زمانی 1399:1-1388:1 برآورد می شود. نتایج حاکی از آن است که در نظرگرفتن بخش مالی به فهم دقیق تر نوسانات ادوار تجاری اقتصاد ایران منجر می شود. این موضوع با مقایسه توابع واکنش آنی متغیرهای اصلی مدل در دو سناریو با درجات مختلف اصطکاک مالی مشخص می شود. همچنین، نتایج نشان می دهد که تغییرات ناشی از لحاظ کردن مولفه شتاب‏ دهنده مالی در اثرگذاری تکانه های پولی و بهره وری بیش از سایر تکانه های مورد بررسی محسوس است.

    کلیدواژگان: ادوار تجاری، شتاب دهنده مالی، اصطکاک مالی، مدل DSGE، تخمین بیزین
  • علی مدنی زاده*، معصومه ساعدی صفحات 69-113

    چسبندگی قیمت ها که با شاخص هایی همچون بسامد تغییرات قیمت و دوره ماندگاری قیمت ها اندازه گیری می شود، یکی از مولفه های تاثیرگذار بر نحوه مدیریت و کنترل نقش آفرینی سیاست های پولی در اقتصاد است. در واقع، می توان گفت چسبندگی قیمت ها از جهت ایجاد امکان بهبود متغیرهای حقیقی در کوتاه مدت به نفع سیاستگذاری پولی است. کشف عوامل موثر بر شاخص های رفتار قیمتگذاری نیز به سیاستگذار پولی این امکان را می دهد که بتواند از طریق رصد تحولات این عوامل تاثیرگذار، تغییرات شاخص های رفتار قیمتگذاری را تا حدودی پیش بینی کند. محاسبات صورت‏ گرفته برای دوره زمانی 17 ساله _ از آبان 1379 تا مهر 1396 _ با استفاده از 84 میلیون داده خرد قیمتی کالاهای عرضه ‏شده در فروشگاه های زنجیره ای رفاه که وزن 50 درصدی از سبد مصرفی خانوارها را شامل می شود، حاکی از آن است که قیمت کالاها به‏ طور متوسط بیش از 2/52 ماه ماندگاری ندارد و در هر ماه به‏ طور متوسط قیمت دست‏کم 47/34 درصد کالاهای مورد بررسی دستخوش تغییر شده است. این امر نشانگر کم بودن چسبندگی قیمت در ایران است. در راستای کشف عوامل موثر بر شاخص های رفتار قیمتگذاری، نتایج نشان می دهد که بسامد تغییرات قیمت با نرخ تورم (بر مبنای هر دو شاخص قیمت مصرف کننده و تولیدکننده) رابطه مثبت آستانه ای دارد، به طوری که با عبور از نرخ تورم آستانه 18 درصد، شدت این اثر مثبت کم‏تر می شود. همچنین، نرخ ارز روندزدایی ‏شده با اندازه تغییر قیمت همبستگی مستقیم دارد. نکته قابل‏ توجه آن که نرخ تورم به‏ تنهایی عامل اصلی توضیح دهنده رفتار قیمتگذاری نیست، بلکه رشد نقدینگی، رشد تولید، و رشد نرخ ارز نیز اثرات مثبت قابل توجهی بر بسامد و اندازه تغییرات قیمت دارند.

    کلیدواژگان: رفتار قیمتگذاری، چسبندگی قیمت، بسامد تغییرات قیمت، اندازه تغییرات قیمت، دوره ماندگاری قیمت
  • وحیده احمدی، روح الله شهنازی*، کریم اسلاملوییان، احمد صدرایی جواهری صفحات 116-141

    مالیات به عنوان مهم‏ترین منبع درآمدی دولت ها و یکی از ابزارهای سیاستی در سیاستگذاری های توسعه نقش کلیدی ایفا می نماید. در این پژوهش، تکامل مدل های مختلف فرار مالیاتی از رویکرد نیوکلاسیک تا اقتصاد رفتاری و سیر تکاملی مدل ها و چالش ها و نتایج تجربی به ‏دست ‏آمده از این مدل ها مورد بررسی قرار گرفته و پیش‏ فرض متغیرهای موثر بر فرار مالیاتی در هر یک از مدل ها استخراج و تحلیل شده است. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله‏ مراتبی با توجه به نظرات متخصصان حوزه مالیاتی عوامل موثر بر فرار مالیاتی در مدل های مختلف رتبه بندی می ‏شود تا مشخص شود که مدل بهتر برای توضیح و سنجش عوامل موثر بر فرار مالیاتی در ایران کدام است. نتایج نشان می دهد که عدم ثبات ترجیحات، زیان‏ گریزی، و ابهام ‏گریزی از عوامل اصلی تاثیرگذار بر فرار مالیاتی هستند. همچنین، پیش ‏فرض رفتاری عقلایی و سازگاری رفتاری کم‏ترین درجه توضیح‏ دهندگی فرار مالیاتی را در ایران دارد. بر اساس نتایج به‏ دست ‏آمده، در تحلیل و سنجش فرار مالیاتی در ایران نیاز به اصلاح پارادایم به سمت مدل های اقتصاد رفتاری است.

    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، اقتصاد نئوکلاسیک، اقتصاد رفتاری، تحلیل سلسله مراتبی، سیاستگذاری مالیاتی
  • علی ابراهیم نژاد، مهدی برکچیان، نیلوفر بهادری* صفحات 143-168

    هدف اصلی این پژوهش، برآورد تاثیر مدیران بر تغییر سیاست و عملکرد بنگاه هاست. به این منظور، تاثیر مدیران بر سیاست های مالی و سرمایه گذاری و نیز عملکرد بنگاه ها بین سال های 1395-1389 با استفاده از رگرسیون داده های تابلویی بررسی می شود. علاوه بر این، توصیف جامعی از ویژگی های هییت‏ مدیره و ویژگی های مدیران ارشد شرکت های حاضر در بازار سهام ایران ارایه می شود. طول عمر مدیریتی به ‏طور متوسط دوسال هر فرد در هییت ‏مدیره، عضویت بیش‏تر اعضای هییت‏ مدیره در تنها یک شرکت، رابطه معکوس تجربه و تحصیلات مدیران، و حضور بسیار کمرنگ زنان در ترکیب مدیریتی شرکت های بورسی برخی از این یافته ها هستند. یافته های اصلی پژوهش نشان می دهند که تاثیر مدیران بر متغیرهای عملکردی شرکت ها قابل‏ توجه است و این اثر در مقایسه با تاثیر مدیران بر سیاست های سرمایه گذاری و مالی بنگاه ها بزرگ تر است. دیگر این که تاثیر مدیران بر سیاست های مختلف بنگاه ها متفاوت است، در برخی سیاست ها این نقش پررنگ تر و در بخشی کمرنگ تر است. همچنین، درصد به‏ نسبت کمی از مدیران بر سیاست های سرمایه گذاری، مالی، و عملکرد شرکت ها اثر معنادار می گذارند و اندازه اثر برای درصد کمی از مدیران قابل ‏توجه است.

    کلیدواژگان: اعضای هیئت مدیره، مدیرعامل، سیاست های سرمایه گذاری و مالی، عملکرد بنگاه، داده های تابلویی
  • مسعود محمدی الموتی* صفحات 169-205

    مفهوم رفتار عقلایی برای علم اقتصاد و توضیح آن درباره سازوکار (مکانیسم) بازار و تعادل عمومی اهمیت اساسی دارد. از سوی دیگر، بین محدودیت عقلانیت و ایده یادگیری از خطا ارتباط منطقی وجود دارد. این مقاله با توضیح مفهوم رفتار عقلایی در اقتصاد نیوکلاسیکی و ارتباط آن با فرضیه انتظارات عقلایی به دو پرسش پاسخ می ‏دهد: آیا یادگیری از خطا نقشی در مفهوم نیوکلاسیکی رفتار عقلایی دارد؟ اگر نه، آیا ایده یادگیری از خطا می ‏تواند کمکی به توسعه مفهوم رفتار عقلایی در علم اقتصاد کند؟ برای پاسخ به این پرسش ‏ها، معنای انتخاب عقلایی که در اقتصاد نیوکلاسیکی طرح شده و نقدهایی که بر آن توسط نظریه ‏های انتخاب تحت شرایط نااطمینانی و اقتصاد رفتاری وارد شده است، مورد بررسی قرار می‏ گیرند. سپس، استفاده عقلایی از اطلاعات و ارتباط آن با مفهوم رفتار عقلایی مطرح می‏ شود و مسئله یادگیری از خطا در این چارچوب مورد واکاوی قرار می‏ گیرد. در نهایت، نظریه عقلانیت پوپر به عنوان «باز بودن به نقد» و یادگیری از خطا در قالب حدس و ابطال مطرح می ‏گردد و از نقدهای دو اقتصاددان اتریشی، یعنی هایک و کریزنز، درباره مفهوم نیوکلاسیکی رفتار عقلایی برای تفهیم این مطلب که نظریه عقلانیت پوپر می ‏تواند معنای رفتار عقلایی را در علم اقتصاد توسعه دهد، بهره گرفته می ‏شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد نئوکلاسیکی، رفتار عقلایی، اقتصاد رفتاری، باز بودن به نقد، یادگیری از خطا، تعادل عمومی، مکتب اتریشی، کارل پوپر
|
  • Alireza Saedi Sarkhanlou, Hassan Dargahi* Pages 3-32

    In order to implement structural reform in the government budget of Iran, it is necessary to analyze the budgetary characteristics. This paper attempts to identify the determinants of budget deficit by using ARDL modeling based on the Iranian budget records for the period 1964-2020. Theoretical and empirical evidence both show that three main factors including budgeting structure, macroeconomic situation, and political economic forces could play a definite role in the budget deficit. Long term estimated coefficients of the research models explain that budget deficit will be worsened with bigger size of government, and with the increase in the government expenditure dispersion in comparison with the government revenues dispersion, also with a bigger share of public investment in total investment, and finally with wider GDP gap and inflation gap. Correspondingly, more inequality of income leads to a bigger deficit. The results also indicate that in the economy of Iran expenditures are a driving force that brings about the budget deficit. It is evident that in a resource-based economy, an increase in revenues of resource exports would relocate the economy to the positive output gap and boom cycle that in turn will push governments to a higher level of expenditures and a budget deficit. During the recession period in which government revenues decline, the recurrent expenditures resist adjustment due to its sticky behavior, hence the deficit gets worse. Meanwhile, political economic factors such as weakness of the government power and pressure by interest groups, all together have magnifying effects on worsening the budget deficit. During the era that foreign reserves in Stabilization Account and National Development Fund were enough to compensate deficits, the presence of the wealth effect on government expenditures, and thus on the budget deficit, is confirmed.

    Keywords: Government Budget, Budget Deficit, Government Expenditure, Political Economy, Economy of Iran
  • Abolfazl Garmabi*, Ahmadreza Jalali Naiini, Hosein Tavakolian Pages 33-67

    The present study attempts to analyze the effect of the financial accelerator component on the business cycles of the Iranian economy by considering the financial friction in the process of obtaining bank loans. In addition, the inclusion of banks chr('39')capital adequacy ratio in the model enters the role of bankschr('39') balance sheets in the occurrence of financial friction in the Iranian economy. Weak credit rating of bank customers in Iran makes it possible to use a document-based approach to properly understand the financial friction in the credit system, instead of using the inspection algorithm of lending banks and covering their costs through different interest rates. For this purpose, a dynamic stochastic general equilibrium model (DSGE) is designed in accordance with the structural features of the Iranian economy, and is estimated using the Bayesian approach and seasonal data in the period 2009-2020. The results indicate that taking the financial sector into account leads to a more accurate understanding of the fluctuations of business cycles in the Iranian economy. This is determined by comparing the instantaneous reaction functions of the main variables of the model in two scenarios with different degrees of financial friction. The results of the study also show that the changes due to the financial accelerator component in the impact of monetary shocks and productivity are more noticeable than other shocks.

    Keywords: Business Cycles, Financial Accelerator, Financial Friction, DSGE Model, Bayesian Estimation
  • Ali Madanizadeh*, Masoumeh Saedi Pages 69-113

    Price stickiness, measured by indicators like frequency and duration of price changes, determines the short-term real effects of monetary policy in the economy. Discovering the factors affecting price adjustment allows the monetary policymaker to predict the changes in pricing behavior by monitoring the changes of these influential factors. Employing microdata of 84 million monthly price observations from the Refah chain stores in Iran shows that on average, goods’ prices did not last more than 2.52 months and the price of at least 47.34 percent of examined goods changed every month, meaning that the price stickiness is pretty weak in Iran’s economy and there is a little room for the monetary authority to influence the real economy. Moreover, as regards the factors affecting the price-setting behaviors, the results show that the frequency of price changes has a positive threshold correlation with the inflation rate; As the inflation crosses 18%, the intensity of this positive effect decreases. It is important to note that inflation is not the only factor explaining the pricing behavior, but the growth rate of liquidity, GDP and exchange rate also have significant positive effects on the frequency and magnitude of price changes.

    Keywords: Pricing Behavior, Price Stickiness, Frequency of Price Changes, Magnitude of Price Changes, Duration of Price Changes
  • Vahideh Ahmadi, Roohollah Shahnazi*, Karim Eslamloueyan, Ahmad Sadraei Javaheri Pages 116-141

    Taxes, as the most important source of government revenue and one of the economic policy instruments, play a key role in development policies. In this study, the evolution process of different models of tax evasion (from neoclassical approach to behavioral economics) is investigated, also the assumptions and variables of these models are analyzed. Then, using the analytical hierarchy process (AHP) based on the opinions of tax experts, the factors affecting tax evasion are ranked in different models to determine which model is superior in explaining and measuring the factors affecting tax evasion in Iran. The results show that instability of preferences, loss avoidance, and ambiguity avoidance are the main factors influencing tax evasion. Correspondingly, rational behavior and behavioral adaptation have the least explanatory power as regards tax evasion in Iran. Based on the results, in analyzing and measuring Iranchr('39')s tax evasion, a paradigm shift towards behavioral economy models is needed.

    Keywords: Tax Evasion, Neoclassical Economics, Behavioral Economics, Analytical Hierarchy Process (AHP), Tax Policy
  • Ali Ebrahimnejad, Mahdi Barakchian, Niloofar Bahadori* Pages 143-168

    This paper aims to estimate the influence of managers, including CEOs and members of the board, on changing the firms’ policies and performances. To this end, we first assemble a hand-collected database on the composition of the boards of directors and CEOs across 488 firms listed on the Tehran Stock Exchange and Iran Fara Bourse Co. for the period 2010-2018. We attempt to provide an overview of the characteristics of the top executives of the Iranian firms for the first time. Correspondingly, some of the findings point out an average of two-year tenure for managers in companies, the presence of the majority of the board members in only one company over our sample period, the inverse relationship between the managers’ tenure and their level of education, and low participation of women as managers Having combined these data with the data from the financial statements, we ran a set of regressions on a sample period of 2010-2016 to identify whether managers have significant effects on the firms’ behavior and performance. The results show a significant increase in the adjusted  for the regressions of the firms’ performance - in contrast to the regressions of the firms’ policies - after adding managers fixed effects. Meanwhile, only a small fraction of managers have significant effects in the regressions, and for a small fraction of them the magnitude of the effects is large.

    Keywords: Corporate Finance, Manager-Specific Effects, Financial Policies, Firm Performance, Investment Decisions, Panel Data
  • Masoud Mohammadi Alamuti* Pages 169-205

    The concept of rational behavior has a significant role in economics and its analysis of market economy and general equilibrium. On the other hand, there exists a logical relation between limits of rationality and learning from error. With explaining the concept of rational behavior in the neoclassical economics and its relation with the rational expectation hypothesis this article addresses the following two questions: First, has the idea of learning from error played a role in the formation of neoclassical concept of rational behavior? If not, secondly, can the idea play a role in improving the meaning of rational behavior in economics? In response to these question, the article reviews the following discussions (a) the neoclassical concept of rational behaviors is reviewed and the critiques of behavioral economics and the theories of choice under uncertainty are discussed, (b) the rational usage of information and its relation with the meaning of rational behavior are examined, and in this context the importance of the idea of learning from error is explored, and (c) Karl Popper’s theory of rationality as openness to criticism and its consequence for the idea of learning from error in terms of conjecture and refutation  will be discussed. The article finally uses the Austrian economists’, i.e. Hayek and Krizner, critiques regarding the neoclassical concept of rational behavior in order to show that Popper’s theory of rationality can improve the concept of rational behavior in economics.

    Keywords: Neoclassical Economics, Rational Behavior, Behavioral Economics, Openness to Criticism, Learning from Error, General Equilibrium, Austrian School, Karl Popper