فهرست مطالب

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 67 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید رکن الدین مرتضوی نژاد، فریبا نظری صفحات 1-9

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی موانع انتقال فناوری از طریق جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در صنعت پتروشیمی کشور به انجام رسید. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد پیمایشی و از نوع مطالعات اکتشافی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، خبرگان مدیریتی و دانشگاهی در صنعت پتروشیمی بودند در فرایند انتخاب این گروه خبره، از روش "نمونه برداری قضاوتی" استفاده شد. بر همین اساس نیز، گروهی 35 نفره از خبرگان انتخاب و در تحقیق مشارکت داده شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه‌هایی بود که بنا به اهداف مختلف طراحی گردید ودر میان جامعه آماری مورد نظر توزیع شد. گفتنی است پرسشنامه اول با هدف شناسایی موانع و بصورت باز طراحی گردید، پرسشنامه دوم با غربالگری و دسته بندی موانع شناسایی شده به صورت بسته و بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت تنظیم شد، و نهایتا پرسشنامه سوم با هدف تعیین اوزان و رتبه هر یک از موانع و بصورت مقایسات زوجی طراحی گردید. بعد از توزیع و جمع آوری داده ها، انجام تجزیه و تحلیل های لازمه از طریق نرم افزار های اس.پی.اس.اس، متلب و اکسل در دستور کار قرار گرفت. در این فرایند، آنالیزهایی همچون آزمون تی (t)، آزمون کولموگراف-اسمیرنوف، تحلیل عاملی اکتشافی، و فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی به انجام رسید. نتایج پژوهش منجر به شناسایی 3 مانع اصلی (موانع مربوطه به کشور میزبان، موانع مربوط به کشور میهمان، موانع مربوط به فناوری) و 20 مانع فرعی گردید و رتبه آنها تعیین شد.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، صنعت پتروشیمی میزبان، میهمان
  • کیارش فرتاش، محمدرضا عطارپور، امیرهادی عزیزی، علی اصغر سعدآبادی صفحات 10-20

    در این مقاله، به بررسی تطبیقی تاریخچه و رویکردهای مختلف اقتصاد دانش‎بنیان به عنوان مفهومی تاثیرگذار در ارتقای تاب‎آوری ملی و توسعه پایدار، در ایران و چند کشور منتخب (از کشورهای توسعه‎یافته و در حال توسعه) پرداخته شده است. در این راستا، ضمن مقایسه سیاستگذاری در کشورهای مختلف در جهت استقرار اقتصاد دانش‎بنیان، درس‎آموخته‎هایی برای ایران به‎‏جهت نیل به اقتصاد مبتنی بر دانش ارایه کنیم. از مهم‌ترین نکاتی که از مطالعه کشورها به ‌عنوان نقاط تمرکز مشترک استخراج گردید، خاص و بعضا منحصر به فرد بودن سیاست‌های توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در هر کشور با توجه به شرایط زمینه‌ای صنعتی و فناورانه هر کشور می‌باشد. بر این اساس سیاست‌هایی که در یک کشور در حال توسعه و یا توسعه یافته موجب توسعه اقتصاد دانش‌بنیان شده است، الزاما در دیگر کشورهای در حال توسعه و یا توسعه یافته منجر به نتایج مشابه نمی‌شوند و حتی ممکن است نتایج اقتصادی مخربی نیز به همراه داشته باشند. نکته بعدی لزوم توجه به این مسئله می‌باشد که اقتصاد دانش‌بنیان فقط به حوزه فناوری‌های پیشرفته اختصاص ندارد و عامل اصلی نیل به اقتصاد دانش‌بنیان، علاوه‌بر فناوری‌های پیشرفته، توجه به نوآوری به‌عنوان محور افزایش بهره‌وری فعالیت‌های اقتصادی و ارتقای رقابت‌پذیری است که می‌تواند طیف وسیعی از فعالیت‌های با فناوری‌ پایین و متوسط را نیز شامل شود. به علاوه، هماهنگی و یکپارچگی بین بازیگران، مخصوصا سیاستگذاران و بازیگران (نهادها و سازمان‌ها) دولتی در سطوح عالی الزامی کلیدی در راستای تحقق اقتصاد دانش‌بنیان در سطح ملی محسوب می‌شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش‎بنیان، نوآوری، توسعه، رویکردهای توسعه، ایران
  • هادی حیدری قره بلاغ، میثم غفاری صفحات 21-29

    عوامل حیاتی موفقیت در هر کسب و کار، شمار محدودی از حوزه هایی هستند که نتایج رضایت بخش در آن حوزه ها، عملکرد رقابتی موفقیت آمیز را برای سازمان ها تضمین نماید. در واقع عوامل حیاتی موفقیت گلوگاه‌های هر سازمان در دستیابی به منافع استراتژیک هستند. نقاط قوت و شایستگی کلیدی و نقاط ضعف در این حوزه ها به عنوان گلوگاه شناخته می شود. در این مقاله روشی بر اساس تحلیل تم معرفی می گردد که بر اساس آن عوامل حیاتی موفقیت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و همچنین عوامل حیاتی موفقیت مناطق شناسایی و تدوین شده است. سپس طی طراحی سیستم مدیریت عملکرد سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و در پی آن نیاز به طراحی شاخص های کلیدی عملکرد و نتیجه، عوامل حیاتی موفقیت به عنوان منابعی برای استخراج این شاخص ها، مورد توجه محققین این سیستم مدیریتی قرار گرفت. طی نتایج به دست آمده عوامل اجرای برنامه های خلاقانه و اثر بخش، تحدید ماموریت و اهداف فرهنگی سازمان، برخورداری از سیستم منابع انسانی و سیستم پاداش، شناخت نیازهای فرهنگی هنری مردم شهر تهران، بهره وری عناصر داخلی، افزایش میزان نفوذ در مردم شهر تهران و رضایتمندی مخاطبان به عنوان عوامل حیاتی موفقیت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران شناسایی شد ودر انتها نیز برای تحلیل روابط میان عوامل حیاتی از روش دیمتل فازی بهره برده شد.

    کلیدواژگان: عوامل حیاتی موفقیت تحلیل تم محرک های استراتژیک دیمیتل فازی، شایستگی کلیدی شاخص های عملکردی
  • پریسا ستاری، محمدصادق خیاطیان یزدی، فرهاد پناهی فر صفحات 30-40

    در دنیای کنونی، بقای هر سازمان یا شرکت نیازمند توانایی رقابت پذیری آن با سایر سازمان¬ها می¬¬باشد و از آنجایی که نوآوری یکی از مهمترین محرکهای رقابتپذیری شرکتها محسوب می¬گردد، قادر است با ایجاد پویایی، بقای سازمان¬ها را حفظ کند؛ از طرفی یکی از چالش¬های هر سازمان برای انجام نوآوری، بحث تامین مالی می¬باشد و از آنجایی که دولت¬های سراسر جهان برنامه¬هایی برای حمایت از نوآوری شرکت¬های کوچک و متوسط و دانش¬بنیان دارند، هدف از مقاله حاضر، بررسی تاثیر حمایت¬های مالی دولت بر نوآوری شرکت¬های دانش¬بنیان می¬باشد. برای تحلیل این موضوع از داده¬های پیمایش نوآوری ایران در بازه زمانی سال 1391 تا 1393 استفاده شده است. اجرای طرح ملی پیمایش نوآوری توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای ارتقای ظرفیت¬های نوآورانه و فناورانه در کشور و گذار به اقتصاد دانش¬بنیان انجام شده است. تعداد شرکت¬های دانش¬بنیان در این بازه زمانی، 1300 شرکت بوده که از این میان نمونه¬ای تصادفی به تعداد 306 شرکت از انتخاب شده است. روش تحقیق حاضر مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس می¬باشد و برای تحلیل داده¬ها از نرم¬افزارهای SPSS و PLS استفاده شده است. یافته¬های تحقیق نشان¬دهنده آن است که حمایت¬های مالی دولت بر نوآوری¬های فرآیندی، بازاریابی و سازمانی شرکت¬های دانش¬بنیان، تاثیر مثبتی داشته ¬است در حالی که این شرایط برای نوآوری محصولی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: انواع نوآوری شاخص های سنجش نوآوری شرکت های دانش بنیان ابزارهای مالی دولت طرح ملی پیمایش نوآوری ایران
  • محسن قره خانی، سیده ام سلمه پورهاشمی صفحات 41-50

    امروزه رسانه‌های اجتماعی به شدت بر نحوه دریافت اطاعات و اخبار تاثیر گذاشته اند. جستجوی اطلاعات از طریق رسانه‌های اجتماعی توسط مصرف کنندگان بیش از گذشته مورد توجه واقع شده است. هدف از این مقاله بررسی عوامل تاثیرگذار در فرآیند تصمیم گیری خرید در صنعت بیمه است. در این تحقیق از روش کمی‌استفاده شده و داده‌ها از بین 223 کاربر عضو صفحات طرفداران بازیگران و ورزشکاران مشهور در رسانه اجتماعی جمع آوری شده است. برای بررسی مدل یک نظرسنجی آنلاین بین کاربرانی انجام شد که حداقل یک نفر از افراد تاثیرگذار را دنبال می‌کنند. داده‌های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 23 و Smart PLS 3.0 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر پست‌های اینفلوینسرها، اثر پست‌های دیگران ، اثر پست‌های خود شرکت بر قصد جستجوی اطلاعات و تاثیر ارزش ادراک شده، سودمندی ادراک شده، تصویر برند شرکت و آگاهی از طرح‌های فروش/جشنواره‌ها بر قصد خرید مصرف کننده در جامعه مبتنی بر رسانه‌های اجتماعی (یعنی طرفداران صفحات نام تجاری فیس بوک) تاثیر مثبتی دارد. همچنین در این بررسی مشخص گردید که قصد جستجوی اطلاعات بر قصد خرید مصرف کننده نیز تاثیر مثبتی دارد. یافته‌های این مطالعه به درک اهمیت عوامل انتخاب شده در تاثیرگذاری بر تصمیم خرید مصرف کنندگان در صنعت بیمه کمک می‌کند.

    کلیدواژگان: رسانه اجتماعی فیس بوک قصد خرید مصرف کننده قصد جستجوی اطلاعات بیمه
  • محسن حسنی، علی لعل بار صفحات 51-60

    هدف تحقیق، بررسی نقش مدیران داخلی؛ بحران مالی جهانی و محدودیت مالی بر روابط بین کساد مالی و شدت سرمایه گذاری در مخارج تحقیق و توسعه در شرکتهای حوزه فناوری اطلاعات بوده است. قلمرو مکانی تحقیق، شرکتهای حوزه فناوری اطلاعات پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی، بین سالهای 1384 تا 1396 بوده است. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد، چنانچه طبقه بندی انواع تحقیقات بر اساس ماهیت و روش مدنظر قرار گیرد، روش تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی قرار داشته و از نظر روش، در دسته تحقیقات همبستگی محسوب می گردد. در بخش داده های پژوهش، جمع آوری داده های شرکت های نمونه با مراجعه به صورت های مالی و یادداشت های توضیحی انجام پذیرفت. بر اساس روش حذف سیستماتیک، تعداد 20 شرکت در حوزه فناوری اطلاعات به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور تحلیل داده ها، ابتدا پیش آزمون های ناهمسانی واریانس، آزمون Fلیمر، آزمون هاسمن و آزمون جارک – برا و سپس از آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید و رد فرضیه های تحقیق(نرم افزار ایویوز) استفاده گردیده است. نتایج نشان داد بین کساد مالی و شدت سرمایه گذاری در مخارج تحقیق و توسعه در شرکتهای حوزه فناوری اطلاعات رابطه مثبت وجود دارد، به علاوه مدیران داخلی؛ بحران مالی جهانی و محدودیت مالی بر روابط بین کساد مالی و شدت سرمایه گذاری در مخارج تحقیق و توسعه در شرکتهای حوزه فناوری اطلاعات تاثیر گذارند؛ نتایج به‌دست‌آمده، با مستندات اشاره‌شده در چارچوب نظری تحقیق و ادبیات مالی مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: مدیران داخلی بحران مالی جهانی محدودیت مالی کساد مالی مخارج تحقیق و توسعه
  • رویا افراسیابی، مریم حافظیان، راضیه رضایی صفحات 61-68

    یکی از ابزارهای مهم رشدوتوسعه کارآفرینی وجودفرهنگ حامی کارآفرینی است.فرهنگ کارآفرینانه قوی به معنی تحمل بیشترشکست ومنعکس کننده میزانی است که جامعه عقاید کارآفرینان وابتکارات راحمایت میکند. ازاین رودراین تحقیق موانع فرهنگی کارآفرینی شناسایی شدند ودرادامه فرهنگ کارآفرینی وفرهنگ شکست درجامعه کارآفرینان مورد ارزیابی قرار گرفت.این مطالعه ازنوع تحقیقات آمیخته کیفی و کمی انجام شد. جامعه آماری شامل کارآفرینان مراکزآموزش فنی و حرفه ای خراسان رضوی بودندکه به دلیل پراکندگی جامعه از روش نمونه گیری هدفمندگلوله برفی تعیین گردید. نتایج در بخش کیفی نشان دادکارآفرینان با موانع فرهنگی مانندنبودفرهنگ خلاقیت,نپذیرفتن شکست,نگرش منفی به ریسک,بی اعتقادی به توانمندی زنان,وجود فرهنگ مرد سالاری درجامعه و سازمان ها ومخالفت والدین با فعالیت های کارآفرینی دختران روبرو هستند. همچنین نتایج دربخش کمی نشان دادمیزان نپذیرفتن شکست درجامعه مطالعه شده بسیاراست و کارآفرینان با دادن فرصت دوباره به افرادشکست خورده موافق هستند.فرهنگ جمع گرایی ودوری از عدم قطعیت یا به عبارتی ریسک گریزی , دربین جامعه کارآفرینان خراسان رضوی غالب است.درمجموع تحلیل نتایج کیفی و کمی نشان میدهد زیرسیستم فرهنگی در اکوسیستم کارآفرینی اوضاع خوبی نداردوفرهنگ موجودحامی کارآفرینی نیست و حتی دربسیاری ازمواقع از ظهور کارآفرینی جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: موانع فرهنگی کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینی، فرهنگ شکست، مراکز فنی و حرفه ای
|
  • seid rokn oldin mortazavinejad, fariba nazari Pages 1-9

    The present study aimed to identify and prioritize the barriers to technology transfer through attracting foreign direct investment in the country's petrochemical industry. This research is in terms of its purpose in terms of exploratory approach and exploratory studies. The statistical population of the present study was management and academic experts in the petrochemical industry, whose shared point of control was full knowledge of the industry. It should be noted that in the process of selecting this expert group, the "judgment sampling" method was used. Accordingly, a group of 35 experts was selected and contributed to the research. The main tools for collecting data in this research were questionnaires designed for different purposes and distributed among the statistical population. It should be noted that the first questionnaire was designed with the aim of identifying barriers and redesigned. The second questionnaire was screened and categorized identified barriers in a closed way based on the Likert five-point spectrum. Finally, a third questionnaire with the aim of determining the weights and rank of each The obstacles and paired comparisons were designed. After distributing and collecting data, the necessary analyzes were done through the software SSS, MATLAB and Excel. In this process, analyzes such as t-test (t), Kolmogorov-Smirnov test, exploratory factor analysis, and fuzzy hierarchical process analysis process were performed. The research results identified 3 main obstacles (host country barriers, guest barriers, technology barriers) and 20 barriers and ranked them.

    Keywords: Technology Transfer, Foreign Direct Investment, Petrochemical Industry Host, guest
  • Kiarash Fartash, Mohammad Reza Attarpour, Ali Asghar Sadabadi Pages 10-20

    In this paper, a comparative study of the history and different approaches of knowledge based economy as an influential concept in promoting national resilience and sustainable development in Iran and several selected countries (from developed and developing countries) is discussed. In this regard, while comparing policy making in different countries to establish a knowledge-based economy, we offer lessons learned for Iran to achieve a knowledge-based economy. One of the most important points drawn from the study of countries as joint focus points is the specific and sometimes unique nature of knowledge-based economy development policies in each country with regard to the industrial and technological context of each country. Accordingly, policies that have led to the development of a knowledge-based economy in a developing or developed country do not necessarily lead to similar results in other developing or developed countries, and may even have devastating economic consequences. The next point to note is that knowledge-based economics is not limited to advanced technologies and the main factor in achieving knowledge-based economics, in addition to advanced technologies, is to focus on innovation as the axis of enhancing productivity of economic activities and enhancing competitiveness that can span a range of activities. Include low and medium technology. In addition, coordination and integration between actors, especially policymakers and government actors (institutions and organizations) at the highest levels is an essential requirement for the realization of a knowledge-based economy at national level.

    Keywords: Knowledge-Based, Economy, Innovation, Development, Approaches Iran
  • hadi heidari gharehbolagh, meysam ghaffari Pages 21-29

    The critical success factors for any business are a limited number of areas where satisfactory results in those domains will ensure successful competitive performance for organizations. In fact, the critical success factors for each organization's bottleneck are achieving strategic interests. Key strengths and merits and weaknesses in these areas are known as bottlenecks. In this paper, a method is proposed based on the theme analysis, in which the critical factors of the cultural and artistic organization of the municipality of Tehran as well as the critical factors of the success of the regions are identified and elaborated. Then, during the design of the performance management system of the Tehran Municipality's Cultural and Artistic Organization, and as a result, the need to design key performance indicators and results, critical success factors as sources for extracting these indicators were considered by the researchers of this management system. In the results obtained, the factors influencing the implementation of innovative and effective programs, the delineation of the mission and cultural goals of the organization, the human resources system and reward system, the recognition of the cultural and artistic needs of the people of Tehran, the effectiveness of internal elements, increasing the influence of people in the city of Tehran And satisfaction of the audience as the critical success factors of the cultural-artistic organization of the municipality of Tehran were identified. Finally, for the analysis of the relationships between the critical factors, the fuzzy dematel method was used.

    Keywords: Key Success Factors, theme Analysis Strategic Drivers Fuzzy dematel Key Competency Performance indicators
  • parisa sattari, mohammadsadegh khayyatian yazdi, farhad panahifar Pages 30-40

    In today's world, the survival of any organization or company requires its ability to compete with other organizations, and since innovation is one of the most important drivers of companies' competitiveness, is able to Create dynamism, maintain the survival of organizations; On the other hand, one of the challenges for any organization to innovate is the issue of financing, and since governments around the world have programs to support the innovation of small and medium enterprises and knowledge-based, the purpose of this paper examines the impact of government financial supports on the innovation of knowledge-based firms. To analyze this issue, the data of Iran Innovation Survey in the period from 2012 to 2014 has been used. The implementation of the National Innovation Survey Plan has been carried out by the Vice President for Science and Technology in order to promote innovative and technological capacities in the country and the transition to a knowledge-based economy. The number of knowledge-based firms in this period was 1300 firms, of which 306 firms were selected from a random sample. The method of the present study is the modeling of structural equations based on variance and SPSS and PLS software were used to analyze the data. The research findings show that government financial support has a positive effect on the process, marketing, and organizational innovations of knowledge-based firms, while these conditions do not exist for product innovation.

    Keywords: The type of innovation Innovation indicators Knowledge-based firms Government financial instruments Iran national innovation survey
  • Mohsen Gharakhani, Seyedeh OmSalameh pourhashemi Pages 41-50

    Today, social media has greatly influenced the way we receive information and news. The search for information through social media by consumers has received more attentions than ever before. The purpose of this paper is to examine the factors influencing the purchasing decision-making process in the insurance industry. In this study, the quantitative method is used and the data is collected from 223 users who are members of the pages of fans of famous actors’ celebrities and athletes on social media. An online survey of users is conducted to examine the model, followed by at least one influential person. The collected data is analyzed using SPSS 23 and Smart PLS 3.0 statistical software. The results show the effect of influencers' posts, the effect of other people's posts, the effect of the company's own posts on the intention to search for information and the effect of perceived value, perceived usefulness, brand image of the company and awareness of sales plans / marketing campaign on the intention to buy fans have a positive effect in a community who is a fan of Facebook brand pages. The study also found that the search for information has a positive effect on consumer purchasing power. The findings of this study help to understand the importance of the selected factors in influencing the decision to buy consumers in the insurance industry.

    Keywords: Social Media Facebook Consumer Buying Intent Information Search Intent Insurance
  • Mohsen Hassani, Ali lal bar Pages 51-60

    The purpose of study was to investigate the role of internal managers, the global financial crisis and financial constraints on the relationship between financial loss and the intensity of investment in research and development spending in information technology companies. The realm of research is the information technology companies admitted to the Tehran Stock Exchange and the domains of the period from 2006 to 2018. The present research is applied in applied research. The present research method In terms of nature, it is a descriptive study and the method is considered as a correlation in the research category.In the research data section, data were collected from sample companies by referring to financial statements and explanatory notes. Based on the systematic elimination method, 20 companies in the field of information technology were selected as a statistical sample. In order to analyze the data, the pre-test variance analysis, F lemmer test, Hausman test and J-B test were used. Then, multivariate regression test was used to confirm and reject the research hypotheses. The results showed that there is a positive relationship between the financial loss and the intensity of investment in R&D expenditures in the technology companies, plus internal managers, the global financial crisis and financial constraints on the relationship between the financial loss and the intensity of investment in research expenditures and The development of information technology companies affects; the results obtained in this study are consistent with the documentation referenced in the theoretical framework of financial research and literature.

    Keywords: Domestic managers global financial crisis financial constraints R &amp, D expense, financial crisis
  • royae afrassiabi, maryam hafezian, raziyeh rezayi Pages 61-68

    One of the most important tools for entrepreneurial growth and development is the existence of a culture that supports entrepreneurship. In this study, the cultural barriers of entrepreneurship were identified and the continuation of entrepreneurial culture and failure culture in the entrepreneurial society was evaluated. This study was conducted on the basis of qualitative and quantitative mixed research. The statistical population included the entrepreneurs of Khorasan Razavi Technical and Vocational Training Centers, which was determined due to the dispersion of the community by the purposeful sampling method of snowballs. The results in the qualitative section showed that entrepreneurs face cultural barriers such as lack of culture of creativity, rejection of failure, negative attitude to risk, distrust of women's empowerment, the existence of patriarchal culture in society and organizations and parental opposition to girls' entrepreneurial activities. Also, the results in the quantitative section showed that the rate of failure in the studied community is very high and entrepreneurs agree to give the failed people a chance again. In general, the analysis of qualitative and quantitative results shows that the cultural subsystem in the entrepreneurial ecosystem is not in a good situation and the existing culture is not supportive of entrepreneurship and even prevents the emergence of entrepreneurship in many cases.

    Keywords: Cultural barriers to entrepreneurship, entrepreneurial culture, failure culture, technical, professional centers