فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 142، پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 142، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مجید گلوئی، آرتمیس معتمدی* صفحات 337-346
    اهداف و زمینه ها

    با توجه به روند رشد اقتصادی و نیاز به توسعه صنعت و کشاورزی، امروزه حفاظت از منابع آبی موجود به یک امر مهم تبدیل شده است. مطالعات متعددی در کشور در زمینه حفاظت کیفی منابع آب از آلوده کننده ها صورت گرفته است تا حداکثر تلاش در راستای حفظ منابع آبی موجود صورت گیرد. بیش از 3 دهه است که مدل ECM در برآورد آلودگی غیر نقطه ای کاربرد داشته است. در این مطالعه با بکارگیری ضرایب پراکنش بارندگی (آلفا) و همچنین ضریب تاثیر عوارض زمین (بتا)، تغییرات ساختاری در مدل ایجاد شده است.

    روش شناسی

    در این پژوهش، قسمتی از فلات تبت که داده های به ثبت رسیده آلودگی های کشاورزی از قبیل نیتروژن و فسفر آن در دسترس بوده است، انتخاب شده است. نتایج حاصل از برآورد آلودگی غیر نقطه ای تخمین زده شده با مدل ECM و مدل بهینه شده با اعمال ضرایب آلفا و بتا با داده های اندازه گیری شده بررسی شد.

    یافته ها

    با تحلیل نتایج خروجی از مدل ECM و مدل بهینه شده و نهایتا مقایسه آن با داده های اندازه گیری شده نتایج نشان می دهد که اعمال ضرایب آلفا و بتا در بالابردن دقت خروجی مدل، بسیار موثر بوده است. میزان درصد خطای نسبی برآورد شده نیتروژن نسبت به واقعیت در حالت با اعمال ضرایب تصحیح نسبت به حالت بدون اعمال ضرایب کاهش داشته است: در ایستگاه 1 به ترتیب 12 و 34 درصد  (سال 2007) و 18 و 20 درصد (در سال 2015) و در ایستگاه 2 به ترتیب 16 و 30 (در سال 2007) و 21 و 34 درصد (در سال 2015).

    نتیجه گیری

    مدل اصلاحی ECM با اعمال ضرایب فوق نتایج دقیق تری را در انتقال آلودگی برآورد می کند و برای برنامه ریزی صحیح و مدیریت حوضه های آبخیز بخصوص در زمینه کشاورزی در مقیاس بزرگ که کودها مهمترین عامل آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی هستند، مفید است.

    کلیدواژگان: مدل بهینه ECM، انتشار غیر نقطه ای آلودگی، ضریب تاثیر بارش، ضریب تاثیر عوارض زمین
  • اسماعیل علی اکبری، سهراب امیریان، مژده حسینی* صفحات 347-362
    اهداف

    علیرغم وجود پژوهش های متنوع در خصوص نقش دولت در توسعه شهری، هنوز پژوهش های اندکی به بررسی ابعاد مداخله دولت در نواحی پیراشهری پرداخته اند. در واقع هنوز به این سوال پاسخ داده نشده است که سازوکار مداخله دولت در فرایند گسترش پیراشهری به چه نحوی بوده است که زمینه های فعال شدن سایر نیروهای سوداگرانه را فراهم کرده و پیامدهای نامطلوب بعدی را بر جای گذاشته است؟ بنابراین هدف از پژوهش حاضر، تبیین نقش دولت در گسترش ناحیه پیراشهری از منظر آسیب شناسی نقش ها و وظایف آن است که با مطالعه موردی شهر سنندج دنبال شده است.

     روش شناسی

    با استفاده از یک روش ترکیبی، داده های پژوهش در سه محور اصلی شامل «داده های پیمایشی مبتنی بر مصاحبه با 15 نفر از خبرگان»، «داده های اسنادی مستخرج از مستندات ناحیه پیراشهری سنندج» و «داده های میدانی از سکونتگاه های ناحیه پیراشهری سنندج» گردآوری شد. محدوده زمانی پژوهش، دوره چهل ساله 1395-1355 می باشد.

     یافته ها

    نتایج بدست آمده از تحلیل روند گسترش ناحیه پیراشهری نشان داد که در دوره زمانی (1395-1355)، شهر سنندج همواره به شما پراکنده رویی حرکت کرده است که این نوع توسعه، اغلب در اراضی پیراشهری اتفاق افتاده است. در ادامه، دلایل ناکارآمدی دولت در گسترش ناحیه پیراشهری، در قالب 32 مفهوم، 29 مقوله فرعی و 5 مقوله اصلی شناسایی گردید. مقولات اصلی عبارتند از: ناکارآمدی یا عدم اجرای صحیح قوانین مربوط به محدوده و حریم شهر، ناکارآمدی طرح های جامع و تفصیلی در کنترل مرزهای حریم شهر، بی توجهی به اصول آمایش سرزمین در جانمایی کاربری های حریم، سیاست ها و اقدامات نادرست در بخش زمین و مسکن، عدم مقابله با حاشیه نشینی به دلایل سیاسی، اجتماعی و حقوقی.

     نتیجه گیری

    پیچیدگی و برهمکنش عوامل موثر بر گسترش فضاهای پیراشهری، دولت را در موقعیت جدیدی از مسئولیت پذیری قرار می دهد که ضرورت بازتعریف نقش ها و وظایف آن را در ارتباط با نظام مدیریت و سیاست گذاری توسعه شهری، ایجاب می نماید.

    کلیدواژگان: نواحی پیراشهری، دولت، اقتصاد سیاسی فضا، شهر سنندج
  • رقیه حیدری*، اسماعیل علی اکبری، احمد پوراحمد صفحات 363-371
    اهداف و زمینه ها

    شهر همچون موجودی زنده و پویا طی حیات خود، دستخوش تحول و دگرگونی شده و به رشد و توسعه خود در جهات مختلف شکل و ابعاد می بخشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی بازتاب های فضایی پویش شهرهای بزرگ در فرایند گذار به کلانشهری می باشد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از جهت ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش، برای گردآوری داده ها از روش اسنادی و تصاویر ماهواره ای استفاده شد. نقشه های کاربری و پوشش اراضی شهر رشت، در چهار کلاس ایجاد و به روند تغییرات نظام کاربری پرداخته شد و سپس با کاربست متریک های فضایی در دو سطح کلاس و سیما، پراکنده رویی شهر رشت با استفاده از نرم افزار FRAGSTATS محاسبه گردید.

    یافته ها

    پژوهش حاضر نشان داد که؛ بازتابهای فضایی شهر رشت در فرایند گذار به کلانشهری شامل تغییرات نظام کاربری و پوشش زمین(افزایش سطوح کاربری شهری در بازه زمانی 26 ساله(1372-1398)  از 4915 هکتار به 9960 هکتار و در مقابل کاهش پوشش کشاورزی، شالیزار و مناطق جنگلی)، پراکنده رویی شهری و رشد افقی شهر(افزایش 103 درصدی مناطق شهری و آسیب پذیری و گسیختگی زمینهای کشاورزی و شالیزارها)، عدم تعادل در سازمان فضایی شبکه و سلسله مراتب شهری، خدماتی شدن و گسترش بنیادهای اقتصاد خدماتی شهر رشت می باشد.

    نتیجه گیری

    رشد سریع و چشمگیر شهرهای بزرگ و کلانشهرها، همواره تغییرات و دگرگونی های عمده ای را بر نواحی پیرامونی خود تحمیل کرده و بازتاب های فضایی بی شماری از جمله تغییرات نظام کاربری، گسترش محدوده کالبدی و پراکنده رویی شهری را به دنبال دارد. لذا کنترل تغییرات و مدیریت رشدکالبدی شهر، برای پایدارسازی رشد شهر بسیار اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: بازتاب های فضایی، پویش شهرهای بزرگ، کلانشهر، شهر رشت
  • مهسا پایه دار، محسن افشاری*، احمد امین پور صفحات 373-381
    اهداف و زمینه ها

    با سرعت گرفتن زندگی و به تبع آن تغییر در پدیده ها، هویت افراد و در نگرشی فراتر هویت شهرها مسئله ای است که به صورت گسترده مورد توجه قرار می گیرد، چراکه نشانه اصالت و تمدن خواهد بود. خوانش هویت شهر، خواندن جغرافیای تاریخی آن است، برای دستیابی به هویت شهری به واکاوی شبیه ترین جزء به ساختار شهر، یعنی «محله» پرداخته شد. دوره قاجاریه به عنوان بستر زمانی و محله لنبان شهر اصفهان که از قدیمی ترین محلات شهری شاخص، با ساختار مردم ساز(مردم وار) در دوره مذکور به عنوان بستر مکانی پژوهش در نظر گرفته شده است. هدف این پژوهش بازنمایی و گونه شناسی مولفه های هویت بخش محله لنبان برای کاربست به نابسامانی های تغییرات کالبدی نوین است.

    روش‎ شناسی

    در مقاله حاضر برمبنای نیل به هدف تحقیق، از رویکرد کیفی و دیدگاه پدیدارشناسی استفاده شده است که ترکیبی از راهبرد های تاریخی، تفسیری، توصیفی، تجزیه و تحلیل محتوای داده هاست. داده های تاریخی که مولفه های هویت بخش این محله از آن نشات می گرفت از منابع گوناگون دست اول شامل نقشه ها، سفرنامه ها، تاریخ نگاری ها و... با دیدگاه پدیدارشناسی استخراج و پس از مثلث بندی و سنجش صحت داده ها در قالب چهار جدول گونه شناسی گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از گونه شناسی مولفه های هویت بخش محله لنبان مشخص می سازد، به طور کلی هویت این محله متاثر از تعاملات ساکنین نسبت به محیط یا متاثر ازقابلیت های محیطی است که بسته به مقیاس تعرف افراد به سه گونه تقسیم می گردد. از سویی دیگر مولفه های ناشی از قابلیت های محیطی به تفکیک محیط طبیعی و مصنوع نیز تبیین و در انتها نقشه این محله نیز بازنمایی شده است.

    نتیجه گیری

    این مطالعات نه تنها به لحاظ تاریخ نگاری جغرافیای شهری و تاریخی اصفهان دوره قاجاریه ارزشمند است بلکه نشان می دهد ساماندهی محلات چنان که ساختاری برگرفته در امتداد پیشینه اجتماعی و منطبق با محیط طبیعی باشد می تواند برای هویت بخشی به ساختار شهرهای امروزی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی اصفهان، قاجاریه.، تاریخ شهر، مولفه های هویت بخش
  • محمدعلی فیروزی*، احمد پوراحمد، مهیار سجادیان صفحات 383-390
    اهداف و زمینه ها

    رشد هوشمند شهری، الگویی جامع نگر بوده، که  سعی در هدایت رشد شهر ها با کمترین عواقب منفی دارد. پژوهش حاضر نیز با هدف سنجش وضعیت کنونی کلانشهر اهواز به لحاظ تناسب با شاخص های در دسترس رشد هوشمند شهری انجام یافته است.

    روش شناسی

    پژوهش پیش رو، از نوع کاربردی است که با رویکردی کمی- تحلیلی انجام یافته است. جامعه آماری پژوهش مناطق کلانشهر اهواز می باشد؛ که داده های مربوط به شاخص های 54 گانه رشد هوشمند شهری در مقیاس این مناطق و در چهارچوب 4 شاخص کالبدی- کاربری اراضی، اجتماعی- اقتصادی، دسترسی- حمل و نقل و زیست محیطی با استفاده از ترکیبی از آزمون های شاپیرو- دیلک، کولموگروف- اسمیرنف و t تک نمونه ای؛ و نیز ضریب پراکندگی و روش ویکور تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    رشد انجام یافته در کلانشهر اهواز رشدی هوشمند نبوده است و مابین مناطق و نیز شاخص ها در این کلانشهر تفاوت وجود دارد. در ارتباط با تناسب مناطق کلانشهر اهواز با شاخص های رشد هوشمند شهری نیز، در شاخص کالبدی، منطقه 7 اول و منطقه 8 آخر؛ در شاخص اجتماعی- اقتصادی، منطقه 2 اول و منطقه 6 آخر؛ در شاخص دسترسی- حمل و نقل، منطقه 4 اول و منطقه 6 آخر؛ در شاخص زیست محیطی، منطقه 4 اول و منطقه 6 آخر و در شاخص تلفیقی، منطقه 4 اول و منطقه 6 آخر می باشد. همچنین وضعیت شاخص زیست محیطی نسبت به سایر شاخصها نامناسب تر می باشد. هر چند سایر شاخصها نیز دارای وضعیت مناسبی نیست.

    نتیجه گیری

    منطقه 6، و در میان شاخص های رشد هوشمند شهری، شاخص زیست محیطی نامناسب ترین وضعیت را دارا می باشند. همچنین شاخص دسترسی- حمل و  نقل بیشترین اثر را بر کاهش فاصله بین مناطق خواهد داشت، لذا ارتقاء این سه می باید در اولویت باشد.

    کلیدواژگان: اهواز، رتبه بندی، روش ویکور، شاخص رشد هوشمند شهری
  • کرم صفری، اکبر عبدالله زاده طرف*، میر سعید موسوی، مهسا فرامرزی اصل صفحات 391-406

    این پژوهش بر آن است تا میزان دسترسی گروه های آسیب پذیر (زنان، کودکان، سالمندان، بیسوادان، بیکاران و مهاجران) از پارک های محله ای را به صورت مطالعه موردی در شهر ارومیه مورد تحلیل قرار دهد. پژوهش حاضر، یک تحقیق کاربردی- توسعه ای از نوع توصیفی- تحلیلی است که برای ارزیابی میزان دستیابی گروه های آسیب پذیر به پارک های محله ای از متغیرهای نسبت جمعیت زنان، کودکان، سالمندان، بیسوادان، بیکاران و مهاجران تحت پوشش پارک های محله ای به کل جمعیت هریک از آنها و سرانه برخورداری گروه های آسیب پذیر از پارک های محله ای بهره برده شده است. همچنین برای ارزیابی پراکنش فضایی پارک های محله ای از تراکم کرنل، شاخص نزدیکترین همسایگی و بیضی انحراف از معیار استفاده شده است و در نهایت، رتبه بندی نواحی ارومیه از حیث برخورداری گروه های آسیب پذیر به پارک های محله ای با مدل تاپسیس پرداخته شده است. دود 37 درصد از جمعیت گروه های آسیب پذیر ارومیه تحت پوشش پارک های محله ای قرار دارند و در بین گروه های آسیب پذیر، حدود 44 درصد از جمعیت سالمند به پارک های محله ای دسترسی مناسبی دارند و در مراتب بعدی نیز بیکاران (41.96 درصد از کل بیکاران شهر)، زنان (38.05 درصد از کل زنان شهر)، مهاجران (36.44 درصد از کل مهاجران)، کودکان (33.06 درصد از کل کودکان شهر) و بیسوادان (30.55 درصد از کل بیسوادان شهر) تحت پوشش پارک های محله ای قرار دارند. علاوه براین، پراکنش پارک های محله ای در ارومیه خوشه ای بوده و تمرکز به سمت نواحی مرکزی (بافت تاریخی) و شرقی (بافت جدید) سوق پیدا کرده است. در مجموع یافته های پژوهش نشان می دهند که در بافت های حاشیه ای ارومیه به دلیل نبود ضوابط شهرسازی یا بی توجهی به آن در دوره های گذشته، فضای اندکی به پارک های محله ای اختصاص یافته و در این قسمت های شهر (قسمت های شمالی و غربی)، کمبودها و نارسایی ها بیش از قسمت های مرکزی و جدید است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، گروه های آسیب پذیر، پارک محله ای، ارومیه
  • سارا میرحیدر توران، مریم استادی*، فاطمه محمدنیای قرائی، آسیه احصائی صفحات 407-417
    اهداف

    خطاهای بصری رایج‌ترین خطاهای ادراکی هستند که در ادبیات شهری کمتر به آن پرداخته شده است. لذا پژوهش حاضر، به‌دنبال دستیابی به یک رویکردی نوین در تجزیه‌وتحلیل بهره گیری از خطای بصری در چیدمان عناصر فضای شهری است.

    روش شناسی:

      این پژوهش در سال 1400 انجام شد و شامل مقالات علمی-پژوهشی خارجی در زمینه ادراک خطای بصری طی سال‌های 2000-2020 بود. در این ارزیابی نظام‌مند فراروش، برای دستیابی به داده‌های پژوهش، تمامی پایگاه‌های اطلاعاتی گوگل اسکالر، ریسرچ‌گیت و ساینس‌دایرکت مورد بررسی قرار گرفتند. 30 مقاله مرتبط انتخاب شدند. مبتنی بر مدل فراروش، برای ادراک سازوکار ادراک خطای بصری در چیدمان عناصر شهری و جانمایی نقطه کانونی در شهر، خطای بصری " تغییر اندازه-فاصله مناظر شهری"، به‌صورت روش توسعه‌ای و استراتژی آزمایشی، در نمونه ای از فضای شهری با دارابودن نقطه کانونی و زمینه بصری به‌صورت سه بعدی با استفاده از نرم‌افزار SketchUp 2017، مدل‌سازی شد.

    یافته ها

     با استفاده از روش ترکیبی فراروش، مهم‌ترین مولفه های روش شناسی مطالعات ادراک خطای بصری تبیین و مبتنی بر آن، خطای خاص تغییر اندازه در فضای شهری سه‌بعدی با استفاده از نرم‌افزار SketchUp و چارت حدت بینایی Landolt C، مدل‌سازی شد. ماهیت خاص خطای مذکور مشخص و قابلیت نرم‌افزار SketchUp و چارت حدت بینایی Landolt C، در ارزیابی خطای بصری مشخص شد.

    نتیجه گیری

     با مدل‌سازی خطای ادراک اندازه، نقطه خاص طراحی یعنی نقطه عطف M، ارایه شد که با توجه به آن، کانون فضای شهری با توجه به پس‌زمینه آن در قبل و بعد از نقطه، متفاوت ادراک می‌شود. این نقطه و خطای خاص آن، ظرفیت ویژه‌ای برای برنامه‌ریزی نظام فضایی شهر و غلبه نقاط کانونی در کریدورهای خاص گردشگری و یادمانی ایجاد می‌کند.

    کلیدواژگان: چارت بینایی سنجی، چیدمان فضایی، خطای بصری، فراروش
  • مصطفی ناهید *، محمدرضا زندمقدم، زینب کرکه آبادی صفحات 419-428
    اهداف و زمینه ها

    رواناب شهری و خسارت های ناشی از سیل یکی از مسایل مهم و اساسی در عرصه مدیریت شهری می باشد که در دهه های اخیر با رشد سریع شهرها و افزایش شهرنشینی به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. امروزه برای نشان دادن این فرایندها، در طراحی ها و ارزیابی سیستم شبکه ی زهکشی شهری استفاده از مدل های رایانه ای موجود، جهت شیبه سازی جریان از جایگاه خاصی برخوردار است. هدف از این مطالعه استفاده از مدل SWMM برای شبیه سازی کمی سیلاب ناشی از بارندگی برای منطقه 4 تهران می باشد.

     روش شناسی

    در این تحقیق با استفاده از قابلیت های مدل SWMM برای منطقه 4 شهر تهران، با توجه به عوامل محیطی، دو طرح از بهترین راهکارهای مدیریتی (BMP) تحت سناریوی جوی باغچه و بام سبز  و ترکیب هر دو سناریو، جهت کنترل حداکثر رواناب از نظر کمی انجام گرفته است و در نهایت میزان کارایی آنها در کاهش حجم کل رواناب خروجی از حوضه، مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج آنالیز حساسیت مدل نشان داد که در بین هفت پارامتر بررسی شده دراین مطالعه مقدار CN، درصد مناطق نفوذناپذیر، ضریب زبری در مناطق نفوذناپذیر و عرض معادل به ترتیب تاثیر بیشتری در تغییر دبی اوج داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده، سناریو سوم (ترکیب همزمان دو سناریو اول و دوم) بیشترین تاثیر را در کاهش عمق جریان و دبی جریان در کل شبکه جمع آوری آب سطحی خواهد داشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی اگر فاکتور عمق جریان را برای ارزیابی در نظر بگیریم، در مجموع چهار حالت اجرای مدل، سناریو سوم بیشترین تاثیر را بر کانال تهرانپارس (خروجی 7) و کمترین تاثیر را بر کانال یخساران (خروجی3) دارد و اگر فاکتور دبی اوج را برای ارزیابی در نظر بگیریم در مجموع، سناریو سوم بیشترین تاثیر را بر کانال تهرانپارس (خروجی7) و کمترین تاثیر را سناریو دوم بر خروجی 4 دارد.

    کلیدواژگان: سیلاب شهری، مدل SWMM، جوی باغچه، بام سبز، منطقه 4 شهرداری تهران
  • مریم پورکسمایی، حمید پوریوسفی *، طلیعه خادمیان صفحات 429-436
    اهداف و زمینه‌ها

    بررسی تاب آوری زنان به عنوان قشر آسیب پذیر جامعه می‌تواند برخی از مشکلات و همچنین پیامدهای پیش و پس از حادثه بر وضعیت اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، روان‌شناختی افراد آسیب پذیر، به‌ویژه زنان را شرح دهد. هدف این مقاله، ارایه الگوی تاب‌آوری زنان روستانشین سرپل ذهاب پس از وقوع زلزله 21 ابان ماه 1396 بود.

    روش شناسی

     این تحقیق توصیفی- تحلیلی با روش کیفی- کمی در فروردین تا اسفند‌ 1399 انجام شد. در بخش کیفی، ابزار تحقیق مصاحبه عمیق با متخصصین بود. نمونه گیری به روش نظری انجام شد (27=n). شاخص ها و زیرشاخص های مربوطه برای تهیه پرسش نامه کدگذاری شدند. در بخش کمی، ابزار تحقیق پرسش نامه محقق ساخته بود. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ 7/0 محاسبه شد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 382 نفر بود. میزان اهمیت و رضایت در عمل هر یک از شاخص ها، در این مرحله مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    تعامل با دیگران، سازگاری با محیط، مشارکت اجتماعی، پیوندهای اجتماعی و صبر در برابر مشکلات، شاخص های زنان تاب آور بوده است. 3/52، 6/33، و 6/4% از زنان پاسخگو دارای تاب‌آوری کم، متوسط، و زیاد بوده اند. ابعاد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، فردی و ساختاری- کالبدی به ترتیب با دریافت 67%، 62%، 52% و 48% از آرای متخصصین به عنوان عوامل موثر بر تاب آوری زنان شناخته شدند. با توجه به عوامل موثر، 49 گویه به عنوان شاخص های مانع بر تاب آوری، معرفی شدند که نداشتن درآمد زنان روستایی، فقدان مهارت فنی، عدم آموزش زنان، عدم حمایت دولت از زنان و تبیعض جنسیتی، به ترتیب مهم ترین موانع بوده اند.

    نتیجه گیری

    الگوی تاب آوری زنان روستانشین سرپل ذهاب پس از زلزله 21 ابان 1396 تحت تاثیر ابعاد اقتصادی، ساختاری-کالبدی، اجتماعی-فرهنگی و فردی و گویه های مربوطه قرار دارد.

    کلیدواژگان: زلزله، تاب آوری، زنان، سرپل ذهاب، روستانشین
  • سعید یزدانی*، فهیمه فتاحی زاده، علیرضا شیخ الاسلامی، گیتی اعتماد صفحات 437-446
    اهداف و زمینه ها

    در این پژوهش سعی شده است الگویی برای بازآفرینی پایدار بافت تاریخی محلات دروازه ری و بازار قم با رویکرد یکپارچه ارایه شود. هدف این پژوهش شناسایی شاخص هایی برای رسیدن به الگوی بازآفرینی پایدار متناسب و کارآمد به منظور ارتقاء منزلت اجتماعی و کارکردهای اقتصادی در محلات مورد نظر است. از آنجا که بافت تاریخی شهر قم دارای عناصر باارزش تاریخی، ظرفیت بالای گردشگری و سابقه فعالیت های مهم اجتماعی، فرهنگی-مذهبی و اقتصادی است، ضرورت دارد به این بافت ها به عنوان یکی از اجزای مهم شهر توجه شود.

    روش شناسی

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش متخصصان و کارشناسان فعال در حوزه بازآفرینی شهری در نظام مدیریت شهری قم و ساکنان محلات تاریخی دروازه ری و بازار قم بوده است. حجم نمونه به تعداد 50 نفر انتخاب گردید که از این تعداد، 10 نفر کارشناسان و 40 نفر ساکنان محلات مورد نظر بوده اند. روش تعیین حجم نمونه، کفایت تعداد نمونه و اشباع نظر افراد مصاحبه شونده بوده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل محتوا و کدگذاری مقولات و همچنین تحلیل SWOT بوده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بازآفرینی پایدار دارای چهار بعد شامل ابعاد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی است. به دلیل اینکه این ابعاد با یکدیگر در ارتباط هستند، بایستی تمام آن ها یکجا نگریسته شوند. برای این منظور بازآفرینی پایدار در گرو اقدام یکپارچه و جامع می تواند گام های موثرتری برای احیاء و باززنده سازی بافت های فرسوده رقم بزند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل حاکی از آن است که نبود نگاه یکپارچه باعث شده است که بسیاری از مولفه های فرسودگی و زوال شهری بر طرح ها و اقدامات بازآفرینی سایه افکنده و ساکنان این محلات به مرور زمان از صحنه برنامه ریزی و سیاست گذاری کنار گذاشته شوند.

    کلیدواژگان: نوسازی شهری، پایداری شهر، بازآفرینی شهری پایدار، اقدامات یکپارچه، محلات دروازه ری و بازار نو قم
  • بهروز هاشمی* صفحات 447-458
    اهداف و زمینه‌ها

    این مطالعه به بررسی عناصر تشکیل‌دهنده‌ی ساختار فضایی کلان‌شهر کرج و ارتباط آن با نحوه توزیع جمعیت این شهر پرداخته است. هدف اصلی پژوهش بررسی نقش هسته‌های عملکردی در تعادل یا عدم تعادل ساختار فضایی شهر کرج بوده است.

    روش‌شناسی

    روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و کاربردی است. محدوده مورد مطالعه کلان‌شهر کرج و مناطق 12 گانه آن بوده است. جامعه آماری پژوهش جمعیت کلان‌شهر کرج بوده است. برای تجزیه‌ و تحلیل داده‌‌های جمعیتی و پراکندگی فعالیت‌‌ها، از روش‌‌های تراکم کرنل و روش‌‌های آمار فضایی شامل تحلیل لکه‌های داغ و سرد، تحلیل موران عمومی و محلی و تحلیل بیضوی انحراف استاندارد استفاده شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که میزان تراکم جمعیت تا حدودی یکنواخت و در بسیاری از نواحی و محلات شهر به صورت خوشه‌ای می‌باشد. در حالی که الگوی پراکندگی هسته‌های عملکردی از جمله مراکز اداری، تفریحی، تجاری، خدمات عمومی و صنعتی تصادفی بوده و متناسب با توزیع جمعیت پراکنده نشده است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحلیل ابعاد مختلف ساختار فضایی کلان‌‌شهر کرج نشان داد که الگوهای توزیع فعالیت با تغییر روابط فضایی از مراکز هسته‌‌های اولیه به سمت مراکز پر رفت‌وآمد و خطی در حال جابجایی است و ترکیب کاربری‌‌ها به نفع هسته‌‌های عملکردی (مراکز فعالیت و خدمات) تغییر پیدا کرده است. این عامل باعث عدم توزیع متوازن و یکنواخت امکانات و خدمات شهری شده و تعادل ساختار فضایی را بهم زده است.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی شهری، ساختار شهری تک هسته ای، ساختار شهری چندهسته ای، ساختار فضایی متعادل، کلان شهر کرج
|
  • Majid Galoie, Artemis Motamedi* Pages 337-346
    Aims & Backgrounds

    According to the economic growth in the world and necessity of industrial and agricultural development, conservation of water resources in large scale is a very important task. The Export Coefficient Model (ECM) has been widely used in estimation of non-point pollution for more than 3 decades. In this study, by applying the precipitation coefficient (alpha) and also the terrain coefficient (beta) to ECM, the structure of the model was modified. Finally, the output of the modified model was compared by observed data. This process is very practical when the water resources are under the impact of pollution sources.

    Methodology

    In this study, a part of the Tibetan Plateau has been chosen as a case study in which, the measured agricultural pollution elements such as nitrogen and phosphorus were available. In this study, the ECM outputs and the modified ECM outputs including Alpha and Beta correction coefficients, were compared by the observed data.

    Findings

    Analysis of the ECM outputs together with the modified ECM outputs and comparing the results with observed data showed that the application of alpha and beta coefficients was very effective to increase the accuracy of the model. The relative error between amount of nitrogen which was estimated by the modified ECM and the measured values was reduced comparing to the results of ECM model without using the coefficient: for station 1, 12% and 34% in 2007 respectively; and 18% and 20% in 2015 respectively; for station 2, 16% and 30% in 2007 respectively; and 21% and 34% in 2015 respectively.

    Conclusion

    This study illustrated that the modified ECM model could provide more accurate results in comparison with the ECM model and would be useful in decision making and planning processes in large-scale agricultural watersheds.

    Keywords: Export Coefficient Model, Non-Point Pollution, Precipitation Impact Factor, Terrain Impact Factor
  • Esmaeil Ali Akbari, Sohrab Amirian, Mozhdeh Hosseini* Pages 347-362
    Objectives

    Despite various studies on the role of government in urban development, few studies have examined the dimensions of government intervention in suburban areas. In fact, the question has not yet been answered as to what was the mechanism of government intervention in the process of urban development that provided the grounds for the activation of other mercenary forces and left the following adverse consequences? Therefore, the purpose of this study is to explain the role of government in the development of the suburban area from the perspective of the pathology of maps and its tasks, which has been followed by a case study of Sanandaj.

     Methodology

    Using a Mixed method, research data were collected in three main areas, including "survey data based on interviews with 15 experts", "documentary data extracted from documents of Sanandaj suburban area" and "field data from settlements of Sanandaj suburban area". The research period is the forty-year period of 1976-2014.

     Results

    The results obtained from the analysis of the development trend of Pirashahri area showed that the city of Sanandaj has always moved towards you in a scattered manner that this type of development has often occurred in Pirashahr lands.  The main categories are: inefficiency or incorrect implementation of laws related to the boundaries of the city and area, inefficiency of comprehensive and detailed plans in controlling the boundaries of the city, disregard for land management principles in locating land uses, incorrect policies and actions in the land and housing sector, lack Dealing with marginalization for political, social and legal reasons.

    Conclusion

    The complexity and interaction of factors affecting the development of suburban spaces, puts the government in a new position of responsibility that necessitates the redefinition of its roles and tasks in relation to the management system and policy development of urban development.

    Keywords: Peri-urban, Government, Political economy of space, Sanandaj
  • Roghaye Heydari*, Esmaeil Ali Akbari, Ahmad Pourahmad Pages 363-371
    Introduction and Background

    It is believed that City, a living and dynamic existence is subject to change and transformation and its growth and development are affected in different aspects. The purpose of this study was Spatial reflections of large cities in the process of transition to a metropolis

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive- analytical in terms of method. In this study, land use and land cover maps of Rasht city were created using satellite images in four classes and the process of change was discussed. They, also, used spatial metrics in two levels of class and landscape to calculate the Rasht city Urban sprawl surface via FRAGSTATS software.

    Findings

    The present study showed that; Reflections of Rasht spatial dynamics are: the changes in land use system and land cover (increase in urban land use levels in a period of 26 years (1993-2019) from 4915 hectares to 9960 hectares and in contrast, reduction of agricultural cover, paddy and forest cover), urban sprawl (The coefficient of 103% increase in urban class and vulnerability and rupture of agricultural lands and paddy fields), imbalance in the spatial organization of the network and urban hierarchy, service-rendering and the expansion of the city economy foundations.

    Conclusion 

    The rapid and dramatic growth of large cities and metropolises has always imposed major changes and transformations on its peripheral areas and has led to countless spatial reflections, including changes in the user system, expansion of physical boundaries and urban sprawl. Therefore, controlling changes and managing the physical growth of the city is very important to stabilize the growth of the city.

    Keywords: Spatial reflections, large cities dynamics, Metropolis, Rasht City
  • Mahsa Payedar, Mohsen Afshary*, Ahmad Aminpour Pages 373-381
    Aims and Background

    As life accelerates and consequently changes in phenomena, the identity of individuals and cities are issues that is widely considered. The reading of identity of city is the reading of its historical geography.To achieve it, the most similar component to the structure of the city, the "neighborhood", was examined. The Qajar period is considered as a temporal context and the Lonban neighborhood of Isfahan, which is one of the oldest significant urban neighborhoods in the mentioned period as a spatial context of research. The purpose of this study is to represent and typologically identify the components of the Lonban neighborhood for application to the disorders of modern physical changes.

    Methodology

    In this article, a qualitative approach and phenomenological perspective have been used, which is a combination of historical, interpretive, descriptive strategies, data content analysis. The historical data from which the identifying components of Lonban originated were extracted from various first-hand sources including maps, travelogues, historiographies, etc. with a phenomenological perspective, and after triangulation and measuring the accuracy of the data in the form of four typological tables.

    Findings

    The results of the typology of the identifying components of the Lonban neighborhood indicate that the identity of Lonban is affected by the interactions of residents with the environment or by environmental capabilities, which is divided into three types depending on the definition of individuals. Also, components of environmental capabilities are explained for natural and artificial environments, and finally, the map of Lonban is represented.

    Conclusion

    These studies are not only valuable in terms of historiography of the urban and historical geography of Isfahan during the Qajar period but also show that the organization of neighborhoods as a structure based on social background and in accordance with the natural environment can be used to identify the structure of modern cities.

    Keywords: components of identity, Lebanese neighborhood, historical geography of Isfahan, Qajar., History of the city
  • Mohamad Ali Firoozi*, Ahmad Pourahmad, Mahyar Sajadian Pages 383-390
    Aims & Backgrounds

    Smart urban growth is a holistic pattern, which tries to guide the growth of cities with the least negative consequences. The present study was conducted to assess the current situation of the metropolis of Ahvaz in terms of appropriateness to urban smart growth available  indicators.

    Methodology

    The present research is an applied type that has been done with a quantitative-analytical approach. The statistical population of the study is regions of Ahvaz metropolis; The data related to 54 indicators of smart urban growth in the scale of these areas and in the framework of 4 criteria physical - land use, socio-economic, access - transportation and environment using a combination Shapiro-Dilek and Kolmogorov - Smirnov and single sample t; Index of dispersion and Vicor method were also analyzed.

    Findings

    Ahvaz has not had smart And there are differences between regions as well as indicators in this metropolis. In relation to the appropriateness of Ahwaz metropolitan areas with the indicators of smart urban growth, in the physical index, the first 7th region and the last 8th region; In the socio-economic index, zone 2 first and zone 6 last; In the access-transportation index, the first zone 4 and the last zone 6; In the environmental index, zone 4 is the first and zone 6 is the last, and in the integrated index, zone 4 is the first and zone 6 is the last. the situation of environmental criteria is more inappropriate than other criteria. However, other criteria are not in a good position.

    Conclusion

    Among the metropolitan regions of Ahvaz, region 6, and among the indicators of smart urban growth, the environmental index has the most unfavorable situation. Also, the access-transportation index will have the greatest effect on reducing the distance between regions, so improving these three is a priority.

    Keywords: Ahvaz, ranking, Vickor method, urban smart growth indicator
  • Karam Safari, Akbar Abdollahzadeh*, Mir Saeed Moosavi, Mahsa Faramarzi Asl Pages 391-406

    This study aims to analyze the level of access of vulnerable groups (women, children, the elderly, illiterate, unemployed and immigrants) from neighborhood parks as a case study in the city of Urmia. In this study, in order to evaluate the access of vulnerable groups to neighborhood parks, the variables of the ratio of population of women, children, elderly, illiterate, unemployed and immigrants covered by neighborhood parks to the total population of each of them and the per capita access of vulnerable groups to neighborhood parks have been used. Also to evaluate the spatial distribution of neighborhood parks by kernel density, nearest neighborhood index and ellipse deviation from the standard. and finally, the ranking of Urmia areas in terms of vulnerability groups to neighborhood parks with TOPSIS model has been discussed.About 37% of the population of vulnerable groups in Urmia are covered by neighborhood parks, and among vulnerable groups, about 44% of the elderly population have good access to neighborhood parks, followed by the unemployed (41.96% of the total unemployed in the city), women.(38.05% of all women in the city), immigrants (36.44% of all immigrants), children (33.06% of all children in the city) and the illiterate (30.55% of the total illiterate in the city) are covered by the standard radius of neighborhood parks.In general, the research findings show that in the suburbs of Urmia, due to the lack of urban planning criteria or neglect in the past, little space is allocated to neighborhood parks and in these parts of the city

    Keywords: Spatial Justice, Neighborhood Parks, Vulnerable Groups, Urmia
  • S. Mirheydar Turan, M. Ostadi *, F. Mohamad Niaye Qaraee, A. Ehsaee Pages 407-417
    Aims

     Visual illusions are the most common perceptual illusions, but in urban literature are less addressed. Therefore, the present study seeks to achieve a new approach to analyzing the visual illusion in the layout of urban space elements.

    Methodology

     This research was conducted in 2021 and included scientific-research articles in the field of visual error perception during the years 2000-2020. In this meta-method analysis, all Google ScienceDirect, research gate, and GoogleScholar were examined for classification into research data. 30 related articles were chosen. Design based on meta-method analysis, for perceiving the mechanism of visual error perception in the arrangement of urban elements and locating the focal point in the city, visual error "change the size-distance of urban landscapes", as a developmental and experimental method, in a sample of urban space with focal point and background Visually modeled using SketchUp 2017 software.

    Findings

     The main components of the methodology of the visual illusion studies were determined by using the metamethod combined method. Based on this methodology, a specific Visual illusion of the change of the size in 3d urban space and Landolt C visual acuity chart was modeled by using SketchUp software. The specific nature of this visual illusion was characterized, and the ability of the SketchUp software and the visual acuity chart of Landolt C in the analysis of the Visual illusion was determined. 

    Conclusion

     A Turning and design point, namely point M, was presented By modeling the size perception illusion. Hence the focal point of urban space with comparison its background before and after point M is perceived differently. This point and its specific illusion create a specific potential for planning the urban spatial system and the dominance of focal points in specific tourism and memorial corridors.

    Keywords: Optometry Chart, Spatial Layout, Visual Illusion, Metamethod
  • Mostafa Nahid, Mohamadreza Zandmoghadam*, Zeinab Karkehabadi Pages 419-428
    Aims and Background

    Urban runoff and flood damage is one of the most important and fundamental issues in the field of urban management, which in recent decades has been strongly affected by the rapid growth of cities and increasing urbanization. Today, to show these processes, in the design and evaluation of urban drainage network system, the use of existing computer models has a special place to simulate the flow. The purpose of this study is to use the SWMM model to quantitatively simulate rainfall floods for District 4 of Tehran.

    Methodology

    In this research, using the capabilities of the SWMM model for region 4 of Tehran, according to environmental factors, two plans of the best management strategies (BMP) under the garden and green roof climate scenario and a combination of both scenarios, for Maximum runoff control has been done quantitatively and finally their efficiency in reducing the total volume of runoff out of the basin has been investigated.

    Findings

    The results of sensitivity analysis of the model showed that among the seven parameters studied in this study, the amount of CN, the percentage of impermeable areas, the coefficient of roughness in impermeable areas and the equivalent width had the greatest effect on peak flow change, respectively. According to the obtained results, the third scenario (simultaneous combination of the first and second scenarios) will have the greatest impact on reducing the flow depth and flow rate in the entire surface water collection network.

    Conclusion

    In general, if we consider the flow depth factor for evaluation, in total four modes of model implementation, the third scenario has the most impact on the Tehranpars channel (output 7) and the least impact on the ice channel (output 3) and if Consider the peak discharge factor for evaluation. In general, the third scenario has

    Keywords: urban flood, SWMM model, garden atmosphere, green roof, Case Study: District 4 of Tehran
  • M. Pourksamaei, H. Pouryousefi *, A. Khademian Pages 429-436
    Aims & Backgrounds

     The study of women's resilience as a vulnerable group in society can explain some of the problems and consequences before and after a disaster on the socio-cultural, economic, psychological status of vulnerable people, especially women. This study aimed to prepare the resilience model of rural women in Sarpol-e Zahab after the earthquake on October 13, 2017.

    Methodology

     This descriptive-analytical research was carried out by the qualitative-quantitative method from March to February 2020. In the qualitative phase, the research tool was interviews with experts. Sampling was conducted by the theoretical methodology (n=27). The relevant indicators and sub-indicators were coded to prepare the questionnaire. In the quantitative phase, the research tool was a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was 0.7 using Cronbach's alpha. The sample size was 382 according to Cochran's formula. 

    Findings

     Interaction with others, adaptation to the environment, social participation and bonds, and patience in the face of adversity have been the characteristics of resilient women. 52.3, 33.6, and 4.6% of respondent women had low, medium, and high resilience. Economic, socio-cultural, individual, and structural-physical dimensions were recognized as effective factors on women's resilience by receiving 67, 62, 52, and 48% of experts' votes, respectively. According to the affective dimensions, 49 items were introduced as obstacles to resilience. Lack of income, technical skills, women's education, and government support for women and gender discrimination were the considerable obstacles for women's resilience, respectively.

    Conclusion

     The resilience pattern of rural women in Sarpol-e Zahab after the earthquake of November 12, 2017, is affected by economic, structural-physical, social-cultural, and individual dimensions and related items.

    Keywords: Earthquake, Resilience, Women, Sarpol-e Zahab, Rural
  • Saeed Yazdani *, Fahimeh Fattahizadeh, Alireza Sheikh Al-Islami, Giti Etemad Pages 437-446
    Aims and Backgrounds

    In this research, an attempt has been made to provide a model for the sustainable recreation of the historical context of Darvazeh Rey and Qom Bazaar neighborhoods with an integrated approach. The purpose of this study is to identify indicators to achieve a suitable and efficient sustainable regeneration model in order to promote social status and economic functions in the target areas. Since the historical context of Qom has valuable historical elements, high tourism capacity and a history of important social, cultural-religious and economic activities, it is necessary to pay attention to these contexts as one of the important components of the city.

    Methodology

    The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the study was specialists and experts active in the field of urban regeneration in Qom urban management system and residents of historical neighborhoods of Darvazeh Rey and Qom Bazaar. The sample size was selected as 50 people, of which 10 were experts and 40 were residents of the target areas. The method of determining the sample size was sufficient number of samples and saturation of the interviewees. The data analysis method was using content analysis and category coding as well as SWOT analysis.

    Findings

    The research findings showed that sustainable regeneration has four dimensions including social, economic, physical and environmental dimensions. Because these dimensions are interrelated, they all need to be looked at together. To this end, sustainable regeneration through integrated and comprehensive action can be more effective steps to regenerate and regenerate worn-out tissues.

    Keywords: Urban Renovation, City Sustainability, Sustainable Urban Reconstruction, Integrated Measures, Darvazeh Rey neighborhoods, Qom New Bazaar
  • Behrouz Hashemi* Pages 447-458
    Aims and Backgrounds

    This study examines the constituent elements of the spatial structure of Karaj metropolis and its relationship with the distribution of the population of this city. The main purpose of this study was to investigate the role of functional nuclei in the equilibrium or imbalance of the spatial structure of Karaj.

    Methodology

    The method of this research is descriptive-analytical and applied. The study area was the metropolis of Karaj and its 12 districts. The statistical population of the study was the population of Karaj metropolis. To analyze demographic data and activity dispersion, kernel density and spatial statistics methods including hot and cold spot analysis, general and local Moran analysis, and standard elliptic deviation analysis were used.

    Findings

    The research findings show that the population density is somewhat uniform and, in many areas, and neighborhoods of the city is clustered. While the pattern of dispersion of functional nuclei including administrative, recreational, commercial, public and industrial centers is random and is not dispersed in proportion to the distribution of the population.

    Conclusion

    The results of analyzing the different dimensions of the spatial structure of Karaj metropolis showed that the patterns of activity distribution are shifting from the centers of primary nuclei to busy and linear centers by changing the spatial relationships and the composition of uses changes in favor of functional nuclei (activity and service centers). has done. This factor has caused a lack of balanced and uniform distribution of urban facilities and services and has upset the balance of the spatial structure.

    Keywords: urban spatial structure, single-core urban structure, multi-core urban structure, balanced spatial structure, Karaj metropolis