فهرست مطالب

دانش شهرسازی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1400)

نشریه دانش شهرسازی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدمهدی عزیزی*، مستوره قلیپور صفحات 1-20

    بیان مسئله:

     مروری بر نقدهای صورت گرفته درباره ی شهرسازی ایران، نکات قابل توجهی را در رابطه باکیفیت فعالیت های حرفه ای شهرسازی، خروجی های پژوهشی و سیستم تولید دانش آن نشان می دهد. نقص ها و کاستی هایی که هر یک به صورت مجزا تجربه می کنند، حاصل یک نقص کلی در ارتباط میان آن ها است. برگزاری دوره های دکتری شهرسازی در دانشگاه های مختلف جهان از سابقه قابل توجهی برخوردار است و ماحصل پژوهشی آن تلاش در غنی ساختن پایه ی دانش این رشته دارد. دوره ی دکتری شهرسازی در ایران از سال 1347 در دانشگاه تهران آغاز شد و از سال 1388 دانشگاه های شهید بهشتی و تربیت مدرس و پس ازآن دانشگاه های دیگر به این جریان پیوستند. اما سوال این است که محتوای رابطه ی دانش-پژوهش در شهرسازی ایران چگونه تعریف می شود و برای بهبود دانش شهرسازی ایران، رساله های دکتری چه حیطه ی محتوایی را می بایست پوشش دهند؟

    هدف

    این پژوهش تلاش دارد تا دریابد رساله های دکتری در این سال ها چه تاثیر محتوایی در دانش شهرسازی ایران داشته و در سال های آتی چه نقشی را می بایست ایفا کنند.

    روش

    با نوع پژوهش حاضر بنیادی بوده و روش تحقیق آن تحلیل محتوای کیفی است. نمونه های موردمطالعه در این تحقیق تعداد 461 رساله ی دکتری شهرسازی جهانی و 123 رساله ی شهرسازی دانشگاه های سطح یک کشور بوده است.
    یافته ها: مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که مقوله ی فلسفه و نظریه ها اولویت اول در دانش و پژوهش داخلی و جهانی در دوران معاصر بوده است.

    نتیجه گیری

    درنتیجه ی مقایسه رابطه ی دانش-پژوهش داخلی و جهانی از خلال مطالعات صورت گرفته در این مقاله، می توان گفت که پژوهشگر دوره دکتری برای تعیین موضوع رساله خود می تواند سه هدف را دنبال کند. در پی غنی ساختن دانش شهرسازی ایران برآید؛ در راستای دانش شهرسازی جهانی گام بردارد یا تلفیقی از این دو هدف را مدنظر قرار دهد. مبتنی بر انتخاب هر یک از این اهداف، لیستی از اولویت های موضوعی برای پژوهشگران دوره دکتری پیشنهادشده است.

    کلیدواژگان: رساله های دکتری، پژوهش شهرسازی، دانش شهرسازی، تحلیل محتوای کیفی
  • محمدحسین پورحسن زاده، قادر احمدی* صفحات 21-39

    بیان مسئله: 

    بافت های تاریخی از اجزاء و بخش های اصلی و مهم شهرها هستند که دارای ارزش های منحصربه فرد تاریخی و فرهنگی می باشند. امروزه شهرها شاهد از بین رفتن این میراث ارزشمند از طریق ساخت وسازهای بی رویه و بدون ملاحظه ارزش های فرهنگی و تاریخی هستند. به منظور جلوگیری از بین رفتن این بافت ها به کارگیری یک روش موثر و کاربردی ضروری است.

    هدف

    هدف اصلی تحقیق حاضر تحلیل و بررسی سازوکار رویکرد انتقال حق توسعه (TDR) به عنوان یک روش حفاظتی و امکان سنجی کاربست آن جهت حفاظت از بافت تاریخی شهر ارومیه است.

    روش

    پژوهش ازنظر هدف، پژوهشی کاربردی و ازنظر ماهیت و روش نیز پژوهشی توصیفی- تحلیلی است. مبانی نظری تحقیق از طریق مطالعات اسنادی-کتابخانه ای به دست آمده و جهت بررسی محدوده موردمطالعه، ابتدا معیارهای تعیین پهنه های ارسال (حفاظت) و دریافت (توسعه) استخراج و با استفاده از روش دلفی و AHP، اهمیت معیارها مشخص شده سپس با استفاده از نرم افزار GIS، پهنه های ارسال و دریافت تعیین و اولویت بندی شده اند. پس ازآن با تدوین و طراحی مدل برنامه انتقال حق توسعه به برنامه ریزی در پهنه های تعیین شده پرداخته شده است.

    یافته ها: 

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که رویکرد انتقال حق توسعه با شناسایی پهنه های مستعد توسعه در سرتاسر شهر ارومیه و انتقال حق توسعه مالکان بافت تاریخی به این مناطق و در صورت رعایت تراکم ساختمانی پایه 120 درصد و نسبت حق توسعه 20 به 80 درصد، قابلیت اجرایی و محافظت از بافت تاریخی شهر ارومیه را خواهد داشت و یک روش مطمین جهت حفاظت از این بافت است.

    کلیدواژگان: انتقال حق توسعه، مناطق ارسال، مناطق دریافت، بافت تاریخی، ارومیه
  • تقی احمدی، کیانوش ذاکرحقیقی*، امیرحسین پورجوهری صفحات 41-64

    بیان مسئله:

     از چالش های کنونی حیات کلانشهرها، وجود آلودگی های بصری ناشی از تبلیغات شهری در کنار سایر آلودگی های زیست محیطی است که به نظر همگام با رشد و گسترش شهرها، بر دامنه آن افزوده می شود. امروزه تبلیغات شهری یکی از سرویس های موردنیاز شهرهاست و درصورتی که طراحی و چیدمان مناسبی در فضای شهری نداشته باشد، می تواند کیفیت سیما و منظر شهری را تحت تاثیر قرار داده و طیفی از وضعیت آلودگی بصری را در منظر شهری ایجاد کنند.

    هدف

    پژوهش باهدف اصلی کاهش آلودگی بصری ناشی از تبلیغات شهری از سیما و منظر شهری و همچنین رتبه بندی تاثیر مولفه ها و شاخص های کالبدی تبلیغات شهری در ایجاد آلودگی بصری در منظر شهری و ارایه راهکارهایی برای کاهش این آلودگی ها در کلانشهر تهران است.

    روش

    پژوهش مبتنی بر روش کمی پیمایش و ابزار پرسشنامه در حوزه شاخص های کالبدی تبلیغات شهری شامل شاخص های طراحی، مکان یابی سازه تبلیغات شهری و طراحی گرافیکی پیام تبلیغاتی است. پس از اعتبار و پایایی سنجی شاخص ها و گویه ها، از 399 نفر از شهروندان تهرانی به عنوان نمونه ی پژوهش اجراشده و نتایج پرسشنامه در مدل معادلات ساختاری (SEM) تحلیل شده و تاثیر هریک از آن ها در آلودگی بصری رتبه بندی شده اند.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش نشان می دهد که مهم ترین شاخص های کالبدی تبلیغات شهری زمینه ساز آلودگی بصری، به ترتیب مکان گزینی سازه تبلیغاتی، طراحی سازه و طراحی گرافیکی پیام تبلیغاتی هستند. همچنین مهم ترین زیرشاخص های هریک از شاخص ها نیز بدین ترتیب می باشند: در شاخص مکان گزینی سازه ها به ترتیب تراکم سازه ها، عدم هم ترازی تابلوهای صنفی، مسدود شدن چشم اندازهای طبیعی و خوانایی تابلوهای راهنمای شهری، در شاخص طراحی سازه، شکل، سامانه نورپردازی و ارتفاع سازه و در شاخص طراحی پیام گرافیکی نیز تعداد کلمات، اختصار و تصاویر طرح گرافیکی مهم ترین عوامل هستند.

    کلیدواژگان: تبلیغات محیطی، تبلیغات شهری، آلودگی بصری، منظر شهری، طرح های گرافیکی
  • مهسا کشاورز محمدیان، احمد خلیلی*، سید مجید مفیدی شمیرانی صفحات 65-89

    بیان مسئله:

     آلودگی هوا و نزول کیفیت هوای شهری در 30 سال آینده به عنوان یکی از اصلی ترین چالش های ساکنین کلان شهرها و دلیل اصلی مرگ و میر زودرس مطرح خواهد بود. به نظر می رسد که در کنار رشد لجام گسیخته جمعیت شهری، تغییرات کالبدی منتج از بکارگیری رویکردهای سنتی در نظام های برنامه ریزی و طراحی شهری، موجب نزول کیفیت هوا در شهرها شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر، در نظر دارد تا با مرور ادبیات مرتبط با تهویه طبیعی، چارچوبی نظری و عملیاتی برای مفهوم سازی و سنجش تهویه شهری در مقیاس میانی (محله و بلوک)، ارایه دهد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و موردکاوی است و در نظر دارد تا با تبیین ارکان و محورهای اصلی مفهوم تهویه شهری، مولفه های اثرگذار بر تهویه شهری و ابعاد اثرپذیر از آن را مشخص و از این ره شاخص های عام سنجش کیفیت تهویه شهری را استخراج نماید.

    یافته ها: 

    در مقاله حاضر، پنج عامل اثرگذار بر تهویه طبیعی و پنج حوزه اثرپذیر از آن به تفکیک مقیاس مشخص شده و در نهایت مدل مفهومی پژوهش که نماینگر تصویری کلان از ارتباطات میان مولفه های تاثیرگذار و نوع کنش آنها با مفهوم تهویه شهری است؛ ارایه شده است. همچنین با بهره گیری از ماتریس ارزیابی گولر و تعیین معیارهای اولویت بندی، از میان 35 شاخص عام مستخرج از مطالعات جهانی، 10 شاخص به عنوان شاخص های نهایی سنجش تهویه انتخاب گردیدند.

    نتیجه گیری

    شناسایی شاخص های 10 گانه مورفولوژیک تاثیرگذار بر تهویه طبیعی، نشان از آن دارد که اعمال این شاخص ها در توسعه های شهری مبتنی بر تهویه ممکن است در تقابل با برخی از دستورالعمل های عام توسعه ای سایر رویکردهای شهری قرار گیرد. اختلافات ماهوی میان راهبردهای کلان رویکردهایی چون توسعه پایدار، شهر فشرده و... با راهکارهای مدنظر در توسعه شهری مبتنی بر تهویه طبیعی، از جمله این تفاوت هاست؛ که تدقیق و تلفیق راهکارهای چندوجهی را با توجه به زمینه اقدام ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: طراحی شهری مبتنی بر عملکرد تهویه، تهویه طبیعی شهری، اندازه گیری شاخص ها
  • صالح روشنی، مظفر صرافی* صفحات 91-106

    پرسش این مقاله در ارتباط با رابطه میان نحوه صورت‌بندی مسئله ایران در نظام دانش جدید ما (به طور عمده در علوم اجتماعی) و شکل‌گیری خوانش‌های موجود از تجربه برنامه‌ریزی شهری در ایران است. در نظام دانش جدید ما، توضیح وضعیت تاریخی ایران ذیل دو رویکرد کلان شرق‌شناسانه (با نگاهی اروپامحور) و بومی‌گرایانه (عکس‌العملی در برابر اولی) استوار شده است. هر دو این رویکردها بر مبنای ساختن «غیر» و با نگاهی ذات‌گرایانه ممکن شده‌اند و در آنها به پیچیدگی‌های واقعیت تاریخی و ابعاد گستره آن کمتر توجه شده است. در سال‌های اخیر با نقد هر دو رویکرد، فضای جدیدی برای سخن گفتن و مفهوم‌پردازی فراهم آمده است که بر خوانش ایجابی و تحلیل درونی واقعیت تاریخی ایران تاکید دارد. از سوی دیگر، تغییر در نگاه به برنامه‌ریزی از امر فنی به امر سیاسی امکان رویت ابعاد جدیدی از تعامل برنامه‌ریزی با سایر حوزه‌های دانش (در قلمرو علوم اجتماعی) را ممکن کرده است. با این امکان جدید، در این مقاله تلاش شده است خوانش‌ها و روایت‌های موجود از تجربه تاریخی برنامه‌ریزی شهری در ایران شناسایی شوند. این روایت‌ها عبارتند از: الف- موفقیت نسبی برنامه‌ریزی در بعد فنی ب- شکست برنامه‌ریزی در ایران ج- عدم شکل‌گیری برنامه‌ریزی در ایران، د- ذات ویژه و خاص برنامه‌ریزی در ایران و ه-قرارگیری برنامه‌ریزی ذیل فرآیند گذار (که دارای دو وجه تمرکز بر گذشته و آینده و در نتیجه تعلیق حال و نیز فضای نوظهور خوانش ایجابی است). نتیجه آنکه این روایت‌ها، با توضیح وضعیت ایران در علوم اجتماعی و نظام دانش جدید ما پیوند دارند و با وجود عمل مکانیزم‌هایی خاص، مفهوم‌پردازی وضعیت تاریخی برنامه‌ریزی شهری ذیل آنها دشوار شده است. هم‌راستا با علوم اجتماعی، در اینجا نیز در برخی روایت‌های متاخر نشانه‌هایی از فضایی جدید برای خوانش ایجابی تجربه برنامه‌ریزی شهری به چشم می‌خورد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، نظریه برنامه ریزی، امر فنی، امر سیاسی، مسئله ایران
  • مصطفی بصیری*، علی زینالی عظیم، علی آذر صفحات 107-125

    بیان مسئله: 

    محله تنها یک مکان و محیط برای فعالیت های انسانی و سرپناه نیست بلکه پدیده ای است که انسان در تعامل خود با آن، بدان معنا بخشیده و به آن دلبسته می شود. اما امروزه حس تعلق به مکان در محلات قدیمی و تاریخی به دلیل بی توجهی مدیران شهری در سطح پایینی قرار دارد.

    هدف

    این پژوهشبه تحلیل عوامل و مولفه های حس تعلق به مکان در محله اهراب شهر تبریز میپردازد.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ ماهیت و محتوای کاری، توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی است. به منظور گرداوری داده ها از مصاحبه عمیق و پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری،جمعیت محله اهراب تبریز که برابر 17952 نفر می باشد. حجم نمونه هم ازآن نبا استفادهبببببب فرمول کوکران، برابر 376 نفر به دست آمد. روش نمونه گیری بصورت تصادفی ساده است. جهت بررسی پایایی پرسشنامه،از آلفای کرونباخ استفاده شد. برای آزمون سوالات تحقیق، ابتدا نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف مورد بررسی قرار گرفت و پس از تایید نرمال بودن داده ها، از همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم استفاده شد. محاسبات در نرم افزار SPSS و Amos انجام گرفت.

    یافته ها

    شاخص نیکویی برازش (GFI) 915/0 است که نشان دهنده قابل قبول بودن این میزان برای برازش مطلوب مدل است. مقدار ریشه میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA) نیز 065/0 می باشد که با توجه به کوچکتر بودن از 08/0، قابل قبول بوده و نشان دهنده تایید مدل پژوهش می باشد. همچنین شاخص توکر- لویس (TLI) 906/0؛ شاخص برازش تطبیقی (CFI) 903/0 و شاخص برازش مقتصد هنجار شده (PNFI) 71/0 است که همگی نشان دهنده برازش مطلوب و تایید مدل پژوهش می باشد

    نتیجه

    نشان داد که گذر زمان با بار عاملی 96/0 بیشترین تاثیر را در حس تعلق به مکان دارد. پس از آن به ترتیب خوانایی و دسترسی، غنای بصری، مبلمان و تجهیزات، احساسی، کیفیت فضایی، تعاملات اجتماعی، زیبایی و نمادها و هویت قرار دارند.

    کلیدواژگان: مکان، حس مکان، حس تعلق مکان، تبریز
  • هادی پندار*، زهره زیارتی نیا صفحات 127-151

    مدیریت بحران‌های مرتبط با سلامت، با هدف تقویت تاب‌آوری در جوامع محلی، طیف وسیعی از مفاهیم نظری و تدابیر عملی را در ابعاد برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری، رهبری، اقدام و کنترل در بر می‌گیرد. پژوهش حاضر با بررسی شیوع ویروس کووید -19، تغییرات در نگرش‌های مفهومی به شهر را با زبان برنامه ریزی و طراحی شهری در جهت کنترل و انطباق با شرایط جدید بازشناسی و تحلیل می‌کند. لذا به روش تحلیل محتوای نگرش‌های در حال تغییر و با مراجعه به متون علمی مرتبط با مفاهیم طراحی شهری در گفتمان جهانی پس از ورود ویروس، سعی در استنباط و استخراج محورهای جدید سیاست‌گذاری داشته و با جست‌وجو در پایگاه‌های معتبر علمی و در بازه زمانی آغاز شیوع ویروس تا همه‌گیری آن، بالغ بر 50 مقاله علمی مورد بررسی و واکاوی اکتشافی قرار گرفت و مفاهیم اولیه استخراج و بسط یافت. پس از مرور اکتشافی و تجزیه‌گرایانه، ارتباط مولفه‌ها با هم سنجیده شد و تحلیل‌های تلفیقی در ابعاد رویه‌ای و ماهوی مرتبط با دانش برنامه ریزی و طراحی شهری مورد بررسی و بازبینی قرار گرفت. براساس یافته‌های پژوهش، در شهرهای باز، شفاف و مشارکتی، فرصت‌های بهتری جهت اجرای ایده‌های طراحی شهری در مدیریت بیماری‌های همه‌گیر وجود دارد. پس از دوران کرونا، محدوده‌های جدیدی در درون محله‌ها بر اساس معیارهایی مانند قابلیت جداسازی و اقدامات سریع تشخیصی بازتعریف می‌شوند و مفاهیم مکانی-زمانی جدیدی از اختلاط محیط‌های واقعی-مجازی در محل‌های کار و زندگی، ترکیب‌بندی‌های فضایی جدیدی از عرصه‌های عمومی در نظام فعالیتی و سناریوهای حساس به زمان رشد بیماری اهمیت ویژه‌ای می‌یابند. کیفیت‌هایی که قابلیت جداسازی در نظام فعالیت و حرکت و دسترسی را در سلسله مراتب مبتنی بر مدیریت زمان-جریان محور عملکردها فراهم می‌کند، تغییرات محسوسی ایجاد خواهند کرد و ذهنیت‌های جدید از کیفیت‌های زندگی می‌تواند محرکی برای اجرای موفقیت‌آمیز اصول در حال تغییر مانند اختلاط کاربری‌ها، تراکم و حضور در عرصه‌های عمومی باشد.

    کلیدواژگان: همه گیری، کووید -19، تغییرات شهری، ترکیب بندی فضایی، مدیریت زمان-جریان محور
  • محمود شکوهی دولت آبادی*، زهرا زارعی صفحات 153-164

    شهر و فضاهای شهری نقشی اساسی در شکل دادن به زندگی اجتماعی و هویت جامعه ایفا می کنند. ادرک این فضاها نتیجه تجربه حسی انسان از محیط است؛ که از طریق کانال های متعدد حسی نظیر بینایی، شنوایی، بویایی، چشایی و لامسه برداشت می گردد. تجربه حسی گسترده و عمیق حاصل از تمامی حواس، تحت عنوان غنای حسی خوانده می شود. با شبیه تر شدن مکان ها به هم، امروزه فضاهای شهری در انزوای حواس به سر می برند. توجه به امر اغنای حواس در طراحی، در مهیا کردن تجربه مکانی متمایز برای افراد، توان بالقوه دارد. پارک آزادی از جمله بوستان های فعال در شهر شیراز می باشد که علاوه بر دارا بودن عناصر فضایی مثبت، طیف گسترده ای از عناصر فضایی منفی را در خود جای داده که همین امر در افول کیفت غنای حسی تاثیر گذار است. در راستای حل این مشکل اولین اقدام موثر شناخت و ثبت محرک های حسی متنوع است که بتوان با نگاهی جامع کاستی های مربوطه را رفع نمود. این پژوهش با هدف آشکار سازی اهمیت غنای حسی در فضاهای شهری، عوامل تعیین کننده آن و تحلیل غنای حسی پارک آزادی شیراز تبیین شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و با به کاربست نسخه تعدیل شده تکنیک یادداشت برداری حسی و حس گردی، غنای حسی در بوستان آزادی شیراز مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت. یافته های تحقیق حاکی از آن است که میزان تاثیرگذاری مولفه های حسی در بوستان در حد متوسطی قرار دارد و در طراحی آن توجهی به عناصر محرک کلیه حواس صورت نگرفته است که این امر بر تجربه و ادراک افراد تاثیری منفی می گذارد. از این رو تمرکز بر به کارگیری مولفه های تمامی حواس راهی مطلوب برای بهبود غنای حسی این بوستان محسوب می شود.

    کلیدواژگان: فضای شهری، پارک آزادی شیراز، غنای حسی، تکنیک یادداشت برداری حسی و حس گردی
|
  • MohammadMehdi Azizi *, Mastooreh Gholiplour Pages 1-20
    Background

    A Review of Iranian Planning critiques indicates significant points in relation to the quality of professional planning activities, research outputs and its knowledge production system. It is supposed that current knowledge, research and profession defections and shortcomings that each experience individually are the result of a general flaw in the relationship between all of them. However, the question is how the content of the Iranian planning knowledge-research relationship is defined and what content Planning PhD Theses in order to improve the Iranian planning knowledge, should cover?

    Objectives

    Establishing PhD planning courses in various world universities have a significant history and its research outcomes have been trying to enrich planning knowledge base. Iranian PhD Planning courses began in 1968 at the University of Tehran. Since 2009, Shahid Beheshti and Tarbiat Modares universities, then other universities have joined this movement. This study aims to find out the effects of PhD Planning theses on the content of Iranian planning knowledge during these years and what role should they play in the coming years?

    Method

    This article is a fundamental research type and the research method is based on qualitative content analysis. Therefore, 461 English PhD Planning theses, 20199 English articles, 5199 Persian articles and 123 Persian PhD Planning Theses were analyzed as study samples.

    Result

    The study showed that the categories of philosophy and theories have been the first priority in both planning knowledge and research of the world as well as in Iran.

    Conclusion

    Comparing the relationship between Iranian and global knowledge-research, indicates that the PhD researchers can determine three goals to choose the subject of their theses. These goals include: enriching Iranian planning knowledge, take a step in the direction of global planning knowledge or considering a combination of these two goals. Based on the selection of each of these goals, a list of thematic priorities is proposed for PhD researchers.Keywords: PhD Theses, Planning Research, Planning Knowledge, Qualitative Content Analysis.

    Keywords: PhD Theses, Planning Research, Planning Knowledge, Qualitative Content Analysis
  • Mohammadhosein Pourhasanzadeh, Ghader Ahmadi * Pages 21-39
    Background

    Historical textures are the main and important parts of cities that have unique historical and cultural values. Today, Cities witness the loss of this precious heritage through unconventional construction without regard for cultural and historical values. In order to prevent the destruction of these tissues, it is necessary to use an effective and practical method.

    Objectives

    the main purpose of the present research is to analyze the use of the TDR for protecting the historical texture of Urmia.

    Method

    Research in terms of purpose is an applied research and is a descriptive-analytical research in terms of its nature. The theoretical foundations of the research were obtained through documentary-library studies and in order to study the scope of the study, the criteria for determining the areas of sending and receiving were extracted and using Delphi and AHP methods, importance of the criteria is determined, and then, using GIS software, the sending and receiving zones are identified and prioritized. Then, by compilation and design a program for the transfer development right to planned in the designated areas.

    Result AND Conclusion

    The research results indicate that the TDR approach identifies areas susceptible to development throughout the city of Urmia and the transfer of the right to develop historic property owners to these areas and if the building density of the base is 120% and the ratio of the right of development 20% to 80%, it will have the ability to execute and protect the historical texture of Urmia and it's a sure way to protect this texture.Highlight: Although the Right to Development (TDR) approach is not a new approach in developed countries such as the United States, which was the beginning of the formation of this approach, but this method is a new approach in developing countries such as Iran, which can be used using its mechanisms. Protect important and valuable areas from damage caused by destruction, especially historic buildings in cities

    Keywords: Transfer development of right, Sending areas, Receive areas, Historical texture, Urmia
  • Taghi Ahmadi, Kianoosh Zakerhaghighi *, Amir Hossein Pourjohari Pages 41-64
    Background

    One of the current challenges in the life of metropolises is the existence of visual pollution caused by urban advertising along with other environmental pollution. It seems that with the growth and expansion of cities, its scope is increasing. Today, urban advertising is one of the services required by cities, and if it is not properly designed and arranged in urban space, it can affect the quality of appearance and urban landscape and create a range of visual pollution in the urban landscape.

    Objectives

    The main purpose of this research is to reduce the visual pollution caused by urban advertising from the urban landscape and also to rank the impact of physical components and indicators of urban advertising in creating visual pollution in the urban landscape and to provide solutions to reduce this pollution in Tehran.

    Methodology

    The research is based on quantitative survey method and questionnaire in the field of physical indicators of urban advertising includes design indicators, location of urban advertising structure and graphic design of advertising message. After validation and reliability of indicators and items, 399 citizens of Tehran were conducted as a research sample and the results of the questionnaire were analyzed in the structural equation model (SEM) and the effect of each of them on visual pollution was ranked.

    Results

    The research findings show that the most important physical indicators of urban advertising in the field of visual pollution are the location of the advertising structure, structural design and graphic design of the advertising message, respectively. Also, the most important sub-indices of each of the indicators are as follows: In the structure location index, the density of structures, non-alignment of union boards, respectively, blocking of natural landscapes and legibility of urban signboards are the most important factors in the index of structural design, shape, lighting system and structure height, and in the graphic design index, the number of words, abbreviations and images of graphic design images.

    Conclusion

    The present study tries to focus on identifying and ranking the components affecting the visual pollution of cities due to environmental advertising and it seems that different components and variables are effective in this regard. Although it cannot be expected that all the items mentioned in this study will be implemented in practice in an integrated manner, but it is possible to use the results of this study to change the criteria related to this area.

    Keywords: Environmental advertising, urban advertising, visual pollution, urban landscape, graphic designs
  • Mahsa Keshavarz Mohammadian, Ahmad Khalili *, Majid Mofidi Shemrani Pages 65-89
    Background

    The issue of air pollution and the decline in the metropolitans’ air quality over the next 30 years will be one of the most catastrophic challenges and the leading cause of premature death worldwide. It seems that along with the booming growth of the urban population, physical changes which have been resulted from the use of traditional approaches in urban planning and design, have led to a decline in urban air quality.

    Objectives

    By a comprehensive review of natural ventilation literature, the present study aims to provide a theoretical and operational framework for conceptualization and measuring the quality of urban natural ventilation in the local level (neighborhood and block).

    Method

    Being a survey- case study research, the article intends to explain the main components of the concept of urban natural ventilation, to determine the factors affecting urban natural ventilation and the dimensions affected by urban ventilation (in the local level), in order to extract the general indicators for measuring the quality of natural ventilation in urban areas.

    Result

    By presenting five effective factors on natural ventilation, and five affected areas of natural ventilation based on their scale, the conceptual model of the research which shows a comprehensive connection among the influential components has been provided. In addition, by using the Goeller evaluation matrix, 35 morphological indicators which have been extracted from the literature review have been ranked, and 10 main indicators have been selected as the first priorities to assess the condition of natural ventilation in urban areas.

    Conclusion

    Identifying the 10 morphological indicators, affecting natural ventilation, suggests that the application of these indicators for a ventilation-based urban development may conflict with some general development guidelines of other urban approaches such as Sustainability and the Compact City approach. Therefore, it appears necessary to conduct multifaceted solutions based on contextual circumstances.

    Keywords: Urban design based on ventilation performance, Urban natural ventilation, Measurement indicators
  • Saleh Roshani, Mozaffar Sarrafi * Pages 91-106

    The evolution of urban planning from the technical to the political, which has been reflected in the Iranian scholars' works in recent years, has led to the importance of issues in the field of social sciences in planning. Moreover, with the invalidating universal rules in planning, the socio-historical context has played a more prominent role. In our new knowledge system, the explanation of the historical situation of Iran is based on two approaches: Orientalism (with a Eurocentric perspective) and localism (reaction to orientalism). Both of these approaches have been made possible based on constructing the "other" and with an essentialist view, in which less attention has been paid to the complexities of historical reality. In recent years, with the critique of both approaches, a new space for speaking and conceptualization has emerged, which emphasizes the positive reading and immanent analysis of the historical reality of Iran. This paper is seeking to identify existing readings of the historical experience of urban planning in Iran by showing the role of the context issue in urban planning. These readings include a) the relative success of planning in the technical dimension b) the failure of planning in Iran c) the lack of formation of planning in Iran, d) the essential nature of planning in Iran and e) the transition view of planning (with two aspects focusing on the past and The future and thus the suspension of the present as well as the emerging space of immanent reading). These readings which we called narratives are related to explaining the situation of Iran in the social sciences and our new system of knowledge. Using special mechanisms (such as generalism, comparison, and absenteeism), it has become difficult to conceptualize the historical facts of urban planning. Along with the social sciences, here, in some later narratives, there are signs of a new space for an immanent reading of the experience of urban planning.

    Keywords: urban planning, planning theory, the technical, the political, the question of Iran
  • Mostafa Basiri *, Ali Zeynaliazim, Ail Azar Pages 107-125
    Background

    The neighborhood is not only a place and environment for human and shelter activities, but also a phenomenon that human beings, in their interaction with it, give meaning to and become attached to. But today, the sense of belonging to the place in the old and historical neighborhoods is at a low level due to the negligence of the relevant organizations.

    Objectives

    This study analyzes the factors and components of the sense of belonging to the place in Ahrab neighborhood of Tabriz.

    Method

    The present study is descriptive-analytical in terms of nature and content of the work and is of survey type. Statistical population, population of Ahrab neighborhood of Tabriz, which is equal to 17952 people. The sample size of the Cochran's formula was 376. The sampling method is randomly simple. Cronbach's alpha wasused to examine the reliability of the questionnaire. To test the research questions, the normality of the data wasirst tested using the Kolmogorov-Smirnov test, and after confirming the normality of the data, Pearson correlation and confirmatory factor analysis wereused for the second time. The calculations wereperformed on SPSS and Amos software.

    Result

    The fitness index (GFI) is 0.915, which indicates that this amount is acceptable for the optimal fit of the model. The root value of the mean squares of the estimated error (RMSEA) is 0.065, which is acceptable considering that it is smaller than 0.88 and indicates the approval of the research model. Also, the Tucker-Lewis Index (TLI) is 0.906, the Adaptive Adjustment Index (CFI) is 0.903, and the PNFI Index is 0.71, which all indicate the desired fit and confirmation of the research model.

    Conclusion

    Showed that the passage of time with a factor of 0.96 has the greatest effect on the sense of belonging to the place. It isfollowed by readability and accessibility, visual richness, furniture and equipment, emotionality, spatial quality, social interactions, beauty and symbols and identity.

    Keywords: Place, sense of place, attachment of place, neighborhood
  • Hadi Pendar *, zohreh ziarati nia Pages 127-151

    The Disaster Risk Reduction Management Process aims to strengthen community resilience, a range of theoretical concepts and practical measures in terms of planning policy and control at three stages before, during, and after disasters. Cities, as centers of demographic, economic, and social concentration, are periodically involved in some pervasive crises. This paper examines the prevalence of Covid 19 virus from different perspectives, expresses the necessary actions and changes in conceptual attitudes to the city to control and adapt to new conditions. For this purpose, referring to the scientific texts related to urban planning and design in the global discourse after Corona's arrival and its adaptation to the current conditions of urban planning and design in Iran, global policies have been deduced and extracted and its validity in Iran is also discussed. For this purpose, by searching for keywords related to the research topic in reputable scientific and research websites and in the time period (2019-2020) related to the onset of the virus outbreak until its completion, up to 50 scientific articles were reviewed and explored. The basic concepts were extracted and expanded. After exploratory and analytical review, the relationship between the components was measured and integrated analysis in the form of procedural and substantive concepts related to urban planning knowledge was reviewed and reviewed. Based on research findings, cities with extended open spaces in public realms, with transparent spatial data management systems and participatory actions related to the temporal analysis of events, have better opportunities to implement urban planning and design ideas in the management of epidemics. Openness, transparent, participatory cities are better equipped to manage epidemics than other cities. After the Corona era, new spatial-temporal concepts of mixing real-virtual environments in workplaces and living spaces, new spatial compositions of public arenas in the activity system, and scenarios sensitive to the time of disease development. The qualities that provide the ability to separate in the system of activity and movement and access through the combination of layers of natural and artificial environments in the hierarchy based on time-flow management-based of functions, also activity and movement will make tangible changes.

    Keywords: Pandemic, Covid 19, urban transformation, spatial composition, time-flow-based management
  • Mahmud shookouhi Dolat Abadi*, zahra zarei Pages 153-164

    City and urban spaces play an essential role in shaping social life and community identity. The perception of these spaces is the result of human sensory experience of the environment; which perceived through multiple sensory channels such as vision, hearing, smell, taste and touch. The vast and profound sensory experience of all senses is referred to as sensory richness.The dynamics and acceptance of any urban space can be seen in the extent to which people use it. As places look more like each other, today's urban spaces are in senses isolation. Paying attention senses richness in designing, has the potential to provide a distinct place experience for individuals. Azadi Park is one of the active gardens in the city of Shiraz which in addition to having positive spatial elements, accommodates a wide range of negative spatial elements which affects the decline of sensory richness. The first effective action is recognition and recording of various sensory stimuli that can be remedied with a comprehensive view of the deficiencies in order to solve this problem This study aimed to reveal the importance of sensory richness in urban spaces, its determinants and sensory richness analysis in Shiraz Azadi Park. The method used in this study was descriptive-analytical. The modified version of sensory notation technique and sensory richness sensory analysis in Shiraz Azadi Garden were analyzed and evaluated to achieve the desired result after studying the theoretical foundations and introducing the criteria of sensory richness evaluation. The findings of this study indicate that the effect of sensory components in the garden is moderate, and no attention has been paid to the stimulus elements of all senses in its design and it has a negative impact on people's experience and perception. Therefore, focusing on the components of all senses is a desirable way to improve the sensory richness of this garden.

    Keywords: Urban space, Shiraz Azadi Park, sensory richness, sensory notation, sense walking