فهرست مطالب

مطالعات فقه تربیتی - سال هفتم شماره 14 (پاییز و زمستان 1399)

مجله مطالعات فقه تربیتی
سال هفتم شماره 14 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا عرفانی، سید عنایت الله کاظمی* صفحات 7-35

     ارشاد جاهل، شامل مجموعه اقداماتی مانند، تعلیم، اعلام و تذکر دادن می شود؛ زیرا گاهی متربی نمی داند و دانستن او هم با اعلام، محقق می شود و او از حکم الله باخبر می شود؛ گاهی متربی نمی داند اما با صرف اعلام، دانستن محقق نمی شود بلکه وی به تعلیم نیاز دارد؛ گاهی متربی حکم و موضوع را می داند اما در حال حاضر، غافل است که با تذکر و تنبه، متوجه می شود. ارشاد جاهل به عنوان یک اقدام تربیتی در مواردی واجب و در مواردی نیز مستحب است اما وجوب آن، مشروط به احتمال تاثیر و عدم ضرر معتنابه به مرشد و مربی است. این نوشتار با روش استنباطی و تحلیلی دیدگاه فقه را در این مسئله موردپژوهش موردبررسی قرار می دهد. به اجمال و در بیان مهم ترین نتایج تحقیق پیش رو باید گفت از دیدگاه فقها ارشاد جاهل نسبت به حکم با قیودی مانند «دارا بودن شرایط عام تکلیف، الزامی بودن حکم، مورد ابتلا بودن حکم برای جاهل» واجب است اما در ارشاد به موضوع، بین فقها اختلاف نظر وجود دارد. برخی قایل به وجوب ارشاد جاهل هستند (علامه حلی،1401: 48) و برخی به عدم وجوب ارشاد قایل اند (عاملی، 1418: 2/579) اما به طورکلی ارشاد جاهل، در محدوده احکام غیر الزامی یا احکامی که مورد ابتلا نیست، رجحان دارد.

    کلیدواژگان: : اعلام، تعلیم خیر، تسبیب، انذار، نفر، کتمان، کفالت
  • مجید طرقی، علی عزیزیان* صفحات 37-61

    تربیت اجتماعی، از عرصه های مهم مسایل نوظهور فقهی در عصر حاضر است که بیان حکم فقهی آن لازم و ضروری است. در این میان، قواعد فقهی اجتماعی _ از جمله اهتمام به امور مسلمین به مثابه قاعده فقهی تربیت اجتماعی _ نقش بسزایی در توانمندی علم فقه برای پاسخ گویی به مسایل نوظهور در هر عصری را دارد؛ طوری که از طریق این قاعده و قواعد فقهی دیگر، احکام فقهی اثبات می شوند. از همین رو، تحلیل، تدوین و تنظیم قواعد فقهی تربیتی، به خصوص با توجه به تاثیر عنصر زمان و مکان در اجتهاد پویا برای کمک به استنباط حکم فقهی لازم و ضرورتی فقهی است.این پژوهش تلاشی در جهت بررسی روایات اهتمام به امور مسلمین به عنوان یک قاعده فقهی تربیت اجتماعی است. در این تحقیق، روایات باب اهتمام و همچنین روایات متناسب با این باب و برخی کلمات فقها جهت پاسخ به مسیله، مورد بحث و استناد واقع شده است. طبق مفاد ادله یادشده، مسئولیت اجتماعی به صورت عام و در خصوص تربیت اجتماعی در چهارچوب وظیفه حکومت، خانواده، عالمان و عموم جامعه به اثبات رسیده است.

    کلیدواژگان: اهتمام، امور مسلمین، قاعده فقهی، تربیت و تربیت اجتماعی
  • مصطفی همدانی* صفحات 63-84
    مشهور فقیهان معتقدند انسان تا بلوغ تکلیفی ندارد و بدین سان فتوا داده اند اگر کودکان نابالغ مسلمان (چه مسلمان زاده باشند و چه کافرزاده باشند و خود شهادتین گفته و مسلمان شده باشند) مرتد شوند، احکام ارتداد متوجه آنان نخواهد بود. شیخ طوسی و برخی فقیهان متاخر معتقدند چنان کودکی حکم مرتد خواهد داشت. بسیاری از فقیهان پیشین و معاصر قایل به تفصیل شده و معتقدند حکم جزایی ارتداد یعنی قتل یا استتابه متوجه ایشان نیست و به جهت حدیث رفع القلم مرتفع است اما احکامی چون نجاست بر این ارتداد مترتب است. پژوهه فرارو از مقتضای امتنانی حدیث رفع القلم، ضرورت رفع نجاست نیز استفاده کرده و معتقد است نباید پنداشت نجاست مربوط به تکلیف غیر است و در نتیجه خارج از نطاق رفع القلم است؛ زیرا این حکم پیش و بیش از آنکه مربوط به دیگران باشد، محدویت های زیادی برای خود کودک ایجاد می کند و رفع آن، مخالف امتنان بر غیر نیز نیست.
    کلیدواژگان: ارتداد، کودک، کودک مراهق، فقه کودک، احکام ارتداد
  • طاهر علی محمدی* صفحات 85-111
    سهولت در احکام شرعی از ویژگیهای فقه اسلامی است و زن و مرد در این اصل کلی یکسانند و در بیشتر موارد از حکمی برابر برخوردارند. در این بین، هر کدام از این دو جنس با توجه به خصوصیات فیزیکی خاص خود دارای احکامی متفاوت از هم هستند که به دلیل پیش داوریها و ذهنیت هایی که در جامعه دینی و غیر دینی نسبت به حقوق زن و مرد وجود دارد، شاید در تصور اولیه، احکام بانوان سخت تر از مردان به نظر می رسد. در راستای ابهام زدایی و پاسخ به این سوال که آیا زن و مرد در احکام متفاوت، از حیث سهولت، یکسانند یا مختلف، و در صورت تفاوت، نسبت به کدام یک، آسانی بیشتری وجود دارد، پژوهش حاضر انجام شده است. در این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته، با شناسایی و طرح مهم ترین احکام مختلف زن و مرد، چنین به دست آمده که در بسیاری از اجزای آن احکام و نیز در مجموعه آن، در مقایسه با احکام مردان، تسهیل در احکام زنان، تحقق بیشتری دارد و این تفاوت ها در میزان تسهیل، زمینه ساز تحقق آثار تربیتی بسیار مثبتی در تحکیم، آرامش و نشاط و تصحیح مناسبات میان اعضای خانواده خواهد شد.
    کلیدواژگان: تسهیل محوری، احکام زنان، احکام شرعی، مسئولیت، خانواده
  • محمدرضا امینی*، محمدجواد زارعان، علی سائلی صفحات 113-138

     تربیت اسلامی ساحت های مختلفی دارد و تربیت اخلاقی یکی از مهمترین این ساحت ها است که جامعه را با وظایف و تکالیف اخلاقی آشنا کرده و آنان را متعهد به انجام آن می نماید. آن چه اهمیت دارد این است که بدانیم مسئولیت تربیت اخلاقی جامعه بر عهده کیست ؟ و حکم فقهی آن چیست؟ این پژوهش در قالب روش توصیفی، تحلیلی و اجتهادی با محوریت آیات و روایات به بازخوانی وظایف حکومت اسلامی در قبال تربیت اخلاقی جامعه بی پردازد و براساس روش‏ شناسی فقهی، میزان و جزییات وظیفه‏ مندی حکومت اسلامی را در تربیت اخلاقی جامعه را روشن نماید. با طرح ادله مانند آیات، روایات، عقل، سیره و قواعد عامه، به بررسی وظیفه حکومت اسلامی در تربیت اخلاقی جامعه پرداخته است و پس از بررسی‏ ادله توانسته، وظیفه‏ای الزامی حکومت اسلامی را در تربیت اخلاقی جامعه، اثبات کند و هم چنین اگر مقدمات و زمینه سازی هایی برای انجام « تربیت اخلاقی جامعه » قلمداد شوند انجام آن ها نیز بر حکومت اسلامی وظیفه‏ای الزامی خواهد بود.

    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اخلاقی، تادیب، حکومت، شئون حکومتی، وظیفه، بررسی فقهی
  • حسن محمدپور، محسن ملک افضلی اردکانی*، علی همت بناری صفحات 139-167

     تعلیم و تربیت از ضروری ترین نیازهای جامعه است که موجب پیشرفت آن جامعه، از لحاظ نیازهای مادی و معنوی می شود. حق بر تعلیم و تربیت، همواره یکی از مهمترین دغدغه های حقوق بشری بوده و در مبانی دینی و اسناد حقوقی مورد توجه قرار گرفته است. نوشتار پیش رو، با روش توصیفی تحلیلی و با هدف تبیین نظریه های مطرح در حوزه ادله حق بر تعلیم و تربیت و اثبات جایگاه مهم دو نهاد خانواده وحکومت،وحق تکلیفی برمتربی و به دنبال پاسخ برای این پرسش است که مبانی و ادله حق بر تعلیم وتربیت از منظر فقه چیست و این حق چگونه در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران منعکس شده است. در این راستا، منابع اسلامی، اسناد حقوقی و نظرات اندیشمندان عرصه تعلیم و تربیت، واکاوی و ادله حق بر تعلیم و تربیت مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد که هیچ ادله ای به صورت قاطع و بدون تاثیرگذاری دیگری (خانواده و حکومت) نسبت به حق بر تعلیم و تربیت وجود ندارد و این دو لازم و ملزوم یکدیگرند. تعلیم و تربیت برحسب اهداف آموزش و پرورش، مسئولیت مشترک والدین و دولت است. همچنین تعلیم و تربیت افراد جامعه، حق تکلیفی فرد است که بر متعلم نیز واجب وتکلف است، در شکوفایی استعداهایش کوتاهی ننماید و این فرایند باید به صورت مشترک توسط فرد، حکومت و نهاد خانواده صورت گیرد.

    کلیدواژگان: حق بر تعلیم وتربیت، فرد، خانواده، حکومت، فقه اسلامی، حقوق اساسی
  • سید نقی موسوی* صفحات 169-192
    فقه تربیتی به عنوان بابی جدید در فقه و قلمرو نو در مطالعات تربیتی در حال شکل گرفتن است. همانطور که رشد و نمو «قواعد فقهی» در فقه مهم و لازم بوده، تکوین و رشد شاخه «قواعد فقه تربیتی» نیز از اهمیت برخوردار است. نوشتار حاضر «دعوت به خیر» را در قامت یک «قاعده فقه تربیتی» تبیین نموده و با روش شناسی فقهی و اجتهادی در سه بخش از مدرک قاعده، مفاد قاعده و تطبیقات و دلالت های تربیتی این قاعده بحث کرده است. بنابر نتایج این پژوهش، دعوت به خیر بر مکلفان مستحب عینی و نیز بر عده ای از واجدین شرایط، واجب کفایی است. همچنین دعوت به خیر به مثابه یک روش تربیتی، دارای عناصر، شرایط و اصول حاکم است. برخی از شرایط مانند: علم داعی، مبتلابه و مفید بودن مدعو الیه و عقل و امکان فهم و پذیرش مدعو و... . برخی از اصول مانند: استحباب اتقان دعوت، تقدم دعوت عملی بر دعوت لسانی، تقدم دعوت نرم بر سخت و... .
    کلیدواژگان: دعوت، هدایت، فقه التربیه، قواعد فقهی تربیت، اصول تربیتی
  • محسن داودآبادی فراهانی*، مجید طرقی صفحات 193-217

    از مقاطع مهم نظام آموزشی هر کشور، مقطع آموزش عالی است که وظیفه آن، تربیت نیروی متخصص در زمینه های مختلف، اقتصادی، مدیریتی و... می باشد. برنامه های درسی آموزش عالی (محتوای علومی که تدریس می شود) نقش کلیدی در به ثمررسیدن اهداف آن دارد. در این تحقیق، سعی بر این است که بایسته های محتوای آموزش عالی از منظر فقه اسلامی مورد بررسی قرار گیرد؛ یعنی پرسش اصلی این است که از نظر فقه، پرداختن به چه دانش هایی و با چه محتوایی اولویت دارد. روشی که تحقیق حاضر از آن بهره می برد، روش توصیفی _ تحلیلی _ اجتهادی می باشد. نتایج تحقیق، حاکی از آن است که بر اساس قاعده تعاون بر «بر»، پرداختن به دانش هایی که یادگیری آنها مصداق نیکی و یا مقدمه ساز خیررسانی به افراد و جامعه باشد، در آموزش عالی رجحان دارد. با توجه به قاعده حفظ نظام تعلیم علومی که برای حفظ نظام و خدمت به جامعه مسلمین مفید هستند، از نظر شارع مطلوبیت (وجوب یا استحباب) دارد. همچنین علوم مبتنی بر میزان منفعت حاصل از آنها (اعم از اخروی و دنیوی) قابل تقسیم هستند و مطابق با قاعده الاهم فالاهم رجحان دارد که در تدوین محتوای درسی آموزش عالی، علوم بر اساس درجه نافع بودن اولویت بندی شوند. با توجه به ترتیب اهمیت، لازم است علوم دینی در رتبه اول و علوم نافع دنیوی در رتبه بعدی مورد حمایت و اهتمام مدیران مراکز آموزش عالی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قواعد فقهی، برنامه درسی، محتوای آموزشی، آموزش عالی، فقه تربیتی
  • حسن شکوری*، ناصر نیکخو امیری صفحات 219-244

    از مهم ترین ارکان دعا، ارتباط با پیامبر؟ص؟ و خاندان مطهر ایشان است که از طریق توسل به این ذوات مقدس برقرار می شود. خداوند نیز پیامبر؟ص؟ را متصف به {رحمه للعالمین} کرده و از وجوه رحمت، واسطه شدن ایشان در ارتباط میان بندگان با باری تعالی است. بنابراین، فهم و شناخت رحمت نبوی که از رحمت بی کران الهی نشیت گرفته، اهمیت فوق العاده ای در تربیت انسان دارد.به طور کلی، فهم رحمت پروردگار به عنوان مربی و پرورش دهنده آدمی، از عوامل موثر در تربیت انسان است؛ چراکه در سعادت و رسیدن به کمال نهایی، نقش موثری دارد. مرتبه نازله این رحمت، در وجود مبارک حضرت رسول؟ص؟ متجلی شده است. در مقام تربیت انسان ها، از عوامل موفقیت مربی، برخورداری از مهربانی و رحمت است و از این نظر، از عوامل موفقیت پیامبر؟ص؟ در تربیت مردم، خلق نیکو و رحمت مثال زدنی ایشان است.با توجه به آیات و روایات، صفت رحمه للعالمین بودن پیامبر؟ص؟، تمام عوالم و موجودات، ازجمله انسان را شامل می شود. به عبارت دیگر، مراد از رحمه للعالمین، فیض هستی به ظروف کاینات، عالم مادی و ماوراء طبیعت است که به واسطه پیامبر؟ص؟ در جمیع عوالم منتشر می گردد. لازمه بهره مندی از این رحمت، ارتباط با پیامبر؟ص؟ در قالب دعا و توسل است. ارتباط مزبور، زمانی موثر است که مورد قبول حضرت حق باشد؛ یعنی دعا و توسل از مجرای فیض پیامبر؟ص؟ و خاندان مطهر ایشان صورت گیرد. درنتیجه، می توان گفت نفس این ارتباط با خاندان پیامبر؟ص؟، که جلوه ای از رحمت الهی است، موجبات سعادت و تربیت بشر در ابعاد گوناگون را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: دعا، توسل، ارسال، رحمت تکوینی، خوف، تزکیه، واسطه فیض
  • حسن محمدی*، جواد ابراهیمی، علیرضا انتظاری نجف آبادی، سید علی علوی قزوینی صفحات 245-273

    مسئولیت افراد در قبال اقدامات بی واسطه یا باواسطه خویش، موجب ضامن شمرده شدن عامل زیان است. روشن است که این امر به طور طبیعی، سبب نوعی رفتار احتیاط آمیز و ترک ورود به عرصه های مورد نیاز مثل فعالیت های ورزشی است که در ذات آن اقدامات پرخطر وجود دارد. چاره اندیشی برای رفع این مشکل، توجه بسیاری از متصدیان و مجریان را به خود جلب نموده است. از عوامل موثر در رفع مسئولیت از عامل زیان، هشدار می باشد. این مقاله درصدد بررسی فقهی و حقوقی این مسئله است که در میان قواعد فقهی برای رفع مسئولیت از عامل زیان به چه قاعده ای می توان استناد نمود و به صورت کلی، حدود و قلمرو و حکم فقهی مستفاد از آن چیست؟ در پاسخ به این پرسش ها به اختصار می توان چنین گفت که از نگاه فقه و حقوق قاعده تحذیر قابل استناد برای رفع مسئولیت افراد در فعالیت های تربیتی، ورزشی، پزشکی و... است. جریان این قاعده شرایطی از جمله اعلام و انجام هشدارهای لازم و... دارد. درصورتی که شخصی با آگاهی از هشدارهای لازم و کافی اقدام به شرکت در مسابقات و عملیات ورزشی کند و از این ناحیه متحمل خساراتی گردد، اصل برایت ذمه حاکم بر ادله اثبات مسئولیت و رافع آن است و لذا هیچ گونه مسئولیت (مدنی یا کیفری) متوجه عامل غیر نمی باشد؛ بلکه خودش ضامن است.

    کلیدواژگان: هشدار، مسولیت، مربی، قاعده تحذیر، قاعده اقدام به زیان
  • سید محمدرضا حسینی، علیرضا مظلوم رهنی*، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی صفحات 275-300
    سامانه های اطلاعاتی دیجیتالی و نرم افزارها، بدون شک از مهم ترین ابزارها و عناصر موثر در حیات اجتماعی بشر محسوب می شوند؛ به گونه ای که نقش عظیمی در ساحات زندگی اجتماعی، اقتصادی، علمی و آموزشی جامعه ایفا می کنند. در این میان، نظام تعلیم و تربیت نیز از وجود این سامانه ها بی بهره نیست و امروزه، از مولفه های تسریع کننده در امر آموزش و تربیت، به کارگیری سامانه ها و نرم افزارهای اطلاعاتی هستند که بستر لازم برای بسیاری از فعالیت ها و اقدامات تربیتی اعم از آموزشی و تربیتی را فراهم می آورند و به عنوان بازویی توانا، عاملین تربیت را در امر تعلیم و تربیت یاری می رسانند؛ اما سوالی که تحقیق حاضر به دنبال آن است، این که بر ایراد عیب و نقص سامانه ها و نرم افزارهای اطلاعاتی به فرایند تربیت یا متربی، چه احکام فقهی و حقوقی مترتب می گردد؟ آیا تولیدکنندگان این نوع از نرم افزارها در صورت عیب و نقص، مسئولیت دارند؟ آیا در شرع نسبت به جبران خسارات ناشی از نقص سامانه های اطلاعاتی، ادله ای وجود دارد؟ به نظر می رسد بر اساس قواعد فقهی مانند قاعده «لاضرر، اتلاف، غرور»، بتوان خسارت ناشی از سامانه های مذکور و مسئولیت مدنی تولیدکنندگان نرم افزارها را اثبات نمود. البته بررسی موضوع مورد تحقیق، بر اساس حقوق موضوعه و با تمسک به نظریه هایی مانند «نظریه تقصیر، ایجاد خطر، مختلط، تضمین حق و نظریه مسئولیت محض» به نظر راه را برای بررسی فقهی مسئله هموارتر می سازد. نتیجه اجمالی نوشتار حاضر، ثبوت ضمان و عدم رفع مسئولیت تولیدکنندگان سامانه های دیجیتالی و نرم افزاری به علت نقص است.
    کلیدواژگان: قاعده لاضرر، قاعده غرور، نظریه تقصیر، مسئولیت مدنی، تضمین حق، قاعده غرم
  • مهدی نوریان*، عابدین مومنی صفحات 301-329
    توافق مذاهب اسلامی بر همه زمانی- مکانی بودن دین مبین اسلام، مقتضی استعداد پاسخ گویی ایشان در حوزه های مختلف اجتماعی بویژه امور مرتبط با آرامش و آسایش شهروندان است؛ زیرا ویژگی فرا شمولیتی مستلزم توانایی تامین ارایه راه حل و برنامه برای نیازهای طبیعی و فطری انسان ها است که از جمله مهمترین آنها حوزه سلامت روان و نشاط و شادابی روحی است لذا برخورد ایجابی اسلام و دعوت از مسلمانان به زیست شادمانه را می توان در تایید وجود چنین استعدادی به حساب آورد، هرچند ممکن است آیات ذم لهو و لعب موهم نفی رویکرد فوق و رادع نشاط و زیست شادمانه در نگاه ادله استنباط به نظر آید، این در حالی است که برخی ادله شرعی چنین دیدگاهی را تایید نمی کنند، براین اساس انطباق ملاکات عقلی و شرعی پذیرفته شده نزد فقهای مذاهب اسلامی می تواند تبیین کننده موضع مطلوب شارع در این خصوص باشد تا بتوان با تکیه بر آنها میان نشاط مطلوب و مورد تایید شارع با سایر مراتب آن تفاوت قایل شد؛ لذا ضروری است تا روشن گردد، نشاط مطلوب از منظر فقه اسلامی چیست و چه معیار و ملاکاتی دارد؟ بدین رو پژوهش حاضر با بهره گیری از ادله اجتهادی و شیوه های استنباط حکم، ابتدا حق برخورداری از نشاط را به عنوان حق شهروندی اثبات نموده، آنگاه از طریق ارایه ملاکات این حوزه، نوع مطلوب این برخورداری ها را از نگاه شرع مقدس تبیین نموده است.
    کلیدواژگان: نشاط آفرینی، حقوق شهروندی، مسئولیت، نشاط، سرور
|
  • Sayed Enayatullah Kazemi * Pages 7-35

    The guidance of the ignorant involves a set of actions such as teaching, informing and warning, because sometimes the trainee has no knowledge of the divine injunction, in which case, if he is informed, he will come to know the injunction. Sometimes the trainee does not know, and knowledge is not achieved by making an announcement only; rather he needs education. Sometimes the trainee knows the ruling and the subject-matter, but he is unmindful or oblivious in which case he is reminded and it is only then that he remembers his duty and obligation. Guiding the ignorant as a training measure is obligatory in some cases and recommended in others, but the necessity guiding is contingent largely upon the probability of effect and no substantial harm to the mentor and educator. This article examines the jurisprudential point of view in this regard using inferential and analytical methods. In short, to highlight the most important results of the research at hand, it is necessary to state that in the views of the jurists, the necessity of guiding the ignorant to the hukm (injunction) depends on a number of conditions including the person being a duty-bound, necessity of the duty, and the ruling being of daily use to the duty-bound. As for guiding the ignorant to the subject, the jurists differ in their opinion in this regard. Some believe it is obligatory to guide the ignorant (al-ʿAllāma al-Ḥillī, 1401: 48) and others believe in the non-necessity of guiding such a person (al-ʿᾹmīlī, 1418: 2/579). Generally speaking, guiding the ignorant is preferable in the area of non-mandatory rulings and those rulings which are not of daily application.

    Keywords: announcement, good education, causation, warning, concealment, sponsorship
  • Ali Azizian * Pages 37-61

    The guidance of the ignorant involves a set of actions such as teaching, informing and warning, because sometimes the trainee has no knowledge of the divine injunction, in which case, if he is informed, he will come to know the injunction. Sometimes the trainee does not know, and knowledge is not achieved by making an announcement only; rather he needs education. Sometimes the trainee knows the ruling and the subject-matter, but he is unmindful or oblivious in which case he is reminded and it is only then that he remembers his duty and obligation. Guiding the ignorant as a training measure is obligatory in some cases and recommended in others, but the necessity guiding is contingent largely upon the probability of effect and no substantial harm to the mentor and educator. This article examines the jurisprudential point of view in this regard using inferential and analytical methods. In short, to highlight the most important results of the research at hand, it is necessary to state that in the views of the jurists, the necessity of guiding the ignorant to the hukm (injunction) depends on a number of conditions including the person being a duty-bound, necessity of the duty, and the ruling being of daily use to the duty-bound. As for guiding the ignorant to the subject, the jurists differ in their opinion in this regard. Some believe it is obligatory to guide the ignorant (al-ʿAllāma al-Ḥillī, 1401: 48) and others believe in the non-necessity of guiding such a person (al-ʿᾹmīlī, 1418: 2/579). Generally speaking, guiding the ignorant is preferable in the area of non-mandatory rulings and those rulings which are not of daily application.

    Keywords: announcement, good education, causation, warning, concealment, sponsorship
  • Mostafa Hamedani * Pages 63-84
    Muslim jurists generally believe that man has no obligation to fulfill before hitting puberty. Thus, they have stated in their verdicts that the rules of apostasy do not apply to children who apostatize before attaining puberty irrespective of whether they were born to Muslim parents or converted to Islam and took the Shahadah and later apostatized.  Al-Shaykh al-Tūsi and some recent scholars maintain that such a child is treated as an apostate. Many earlier and contemporary scholars are divided in their opinions in this regard saying the penal laws of apostasy i.e. murder and making the child to repent, do not apply to him because he is under no obligation as long as he has not attained puberty. However, other rules such as ritual impurity apply to him. In other words, he is considered impure as an apostate. The present research concludes that since a child is not under any religious obligation, he is therefore considered pure. Meanwhile, it stresses that impurity has nothing to do with someone being under obligation; it is beyond the framework of being under obligation. That is because this ruling creates more restriction for the child before it is related to others.
    Keywords: apostasy, child, pre-pubescent child, child jurisprudence, rules of apostasy
  • Taher Alimohammadi * Pages 85-111
    The facility in Divine Decrees is a characteristics of Islamic Jurisprudence and Men and Women are Equal in this Principle totally; they are in most cases of same decree. Meanwhile, every of these genders have different Decrees from each other according to their physical features which in primary notion it may seems the Females’ Decrees are more rigid and strict than Men’s; because of prejudices and subjectivities prevalent in religious and non- religious societies towards Men’s and Females’ Right. This research is done for clarification of this issue and seeks to answer the question whether Men and Female are equal in various Decrees from the point of facility. This research is carried out in descriptive- analytical method in recognizing the most important and different Decrees of Men and Female and then it is concluded that in many of Islamic Divine Decrees, by and large, in contrast to Men’s, the facilitation for females’ is more realized than Men’s.
    Keywords: Based on facilitation, Decrees of Females, Decrees of Religious, responsibility, Family
  • Reza Amini * Pages 113-138

    SummaryIslamic education has different fields and moral education is one of the most important fields that acquaints the society with moral duties and obliges them to perform it. What is important is to know who is responsible for the moral education of society? And what is its jurisprudential ruling? This research in the form of descriptive, analytical and ijtihad method with the focus on verses and hadiths to re-read the duties of the Islamic government in relation to the moral education of society and based on jurisprudential methodology, to clarify the extent and details of the Islamic government's duty in moral education of society . By presenting evidences such as verses, narrations, intellect, manners and public rules, he has dealt with the "duty of the Islamic government in the moral education of society" and after examining the evidence, has been able to prove an obligatory duty of the Islamic government in the moral education of society. Explain the conditions and requirements for doing this task

    Keywords: ethics, moral education, government, governmental affairs, Duty, jurisprudential study
  • Hasan Mohammadpoor, Mohsen Malekafzali *, Ali Hemat Banari Pages 139-167

    Education is one of the most essential needs of a society. It leads to material and spiritual development of that society. The right to education has always been one of the most important human rights concerns and has been taken into account in religious principles and legal documents. Using a descriptive-analytical method, the present article aims to explain the well-known opinions and arguments concerning the right to education. It also seeks to prove the important position of the two institutions of family and government, and the trainee's right to education. It attempts to answer the question as to what the principles and evidence of the right to education from the perspective of jurisprudence is, and how it is reflected in the constitutional rights of the Islamic Republic of Iran. In this regard, Islamic sources, legal documents and opinions of thinkers concerning education, as well as the analysis and evidence available concerning the right to education have been examined. The findings show that there is no conclusive evidence without any other influence (family and government) regarding the right to acquiring education and moral instruction. These two are necessary for each other. Education is the joint responsibility of parents and the government. Also, teaching and instruction is an obligatory duty of the individual or the learner who should not fail to develop his talents.  This process should be accomplished jointly by the individual, the government and the family institution.

    Keywords: right, Education, training, Family, government, Islamic jurisprudence, constitutional law
  • Seyed Naghi Mousavi * Pages 169-192
    Educational jurisprudence is taking shape as a new chapter in jurisprudence and as a new realm in educational studies. Just as the development of "rules of jurisprudence" is important in jurisprudence, so is the development of the branch of "rules of educational jurisprudence". The present article explains "invitation to good" in the form of a "maxim of educational jurisprudence". Using a jurisprudential and ijtihad methodology, the article discusses this maxim of Islamic jurisprudence in three parts: evidence of the rule, purport of the rule and educational implications of this rule. The findings of this study suggest that the invitation to good is objectively recommended on the duty-bound, and it is a collective obligation on some others who meet the requirements and are qualified.  Also, inviting to good as an educational method has elements, as well as conditions and principles that govern the maxim. These conditions include the inviter's knowledge, the practicality and usefulness of the thing to which invitation is made, and sanity, the possibility of understanding and acceptance of the invitee etc. and also some principles such as the desirability of well-prepared invitation, the priority of practical invitation over verbal invitation, the priority of soft invitation over hard invitation and so forth.
    Keywords: invitation, guidance, educational jurisprudence, jurisprudential rules of education, Principles of education
  • Mohsen Davood Abadi Farahani * Pages 193-217

    One of the important segments of the educational system of any country is the higher education, the task of which is to train specialized personnel in various economic, managerial and administrative fields. Higher education curricula (i.e. the scientific content being taught) play a key role in achieving its goals. In this research, an attempt is made to examine the content requirements of higher education from the perspective of Islamic jurisprudence. That is, the main question is what knowledge and content is a priority and should be given preference in terms of jurisprudence. The method used by the present study is inferential and descriptive-analytical. The results of the research indicate that according to the rule of cooperation to do good deeds (birr), it is preferable in higher education to deal with knowledge whose learning is an example of a good deed or a prelude to benefiting individuals and society. Considering the maxim of preserving the system of education, teaching sciences that are instrumental in maintaining the system and serving the Muslim community is desirable (obligatory or recommended) according to Shari'a. Also, sciences can be divided based on the amount of the material and spiritual benefits derived from them; they are preferred on a priority basis depending on the degree of benefits they yield. Given their importance, it is necessary that preference be given to religious sciences over worldly sciences in the sense that the first should be supported and given more importance than the second.

    Keywords: jurisprudential rules, curriculum, Educational content, Higher education, educational jurisprudence
  • Naser Nikkhoo Pages 219-244

    One of the most important pillars of duʿa (supplication) is the relationship with the Prophet and his noble family, which is established through appealing to these noble figures. God has also described the Prophet as "the mercy of the worlds" and one of the aspects of mercy is his mediation in the relationship between the servants and the Almighty. Therefore, understanding the Prophetic mercy that originates from the infinite divine mercy is extremely important in human education.In general, understanding God's "mercy" (i.e. the Prophet) as a mentor and educator is one of the effective factors in educating human beings, because it has an effective role in attaining happiness and final perfection. The low rank of this mercy is manifested in the blessed existence of the Holy Prophet (s). When it comes to educating human beings, one of the factors being instrumental in the educator's success is kindness and mercy, and in this regard, one of the factors for the success of the Prophet (s) in educating people is his good character and exemplary mercy.According to verses and hadiths, the attribute of "mercy for the worlds" alludes to the fact that the Prophet (s) is a mercy to all the worlds and beings, including human beings. In other words, the mercy of the worlds means the Prophet (s) is gracious to the universe as well as to the material and the supernatural worlds. The prerequisite for enjoying this mercy is communication with the Prophet in the form of prayer and supplication. This relationship is approved only when it is accepted by Allah through the grace of the Prophet and his holy family. As a result, it can be said that the connection with the family of the Prophet, who is a manifestation of divine mercy, provides the conditions for human happiness and education in various dimensions.

    Keywords: Supplication, appeal, existential mercy, fear, Purification, mediation of grace
  • Javad Ebrahimi, Alireza Entezari, Ali Alavi Pages 245-273

    The responsibility of individuals for their direct or indirect actions makes them liable for the thing leading to a loss. Obviously, this naturally leads to a kind of cautious approach and staying away from essential areas such as sports activities, which are inherently risky actions. Finding a solution to this problem has attracted the attention of many managers, CEOs and executives in charge. One of the effective factors in relieving liability from the cause of loss is pre-warning. The present article seeks to study this issue from juridical and legal perspectives. It responds to a number of questions including the following: Among the jurisprudential rules which relieve liability from the cause of the damage, what rule or maxim can be relied upon? And in general, what are the limits, domain and jurisprudential ruling derived from those rules?In response to these questions, it can be briefly said that from the point of view of jurisprudence and law, the 'warning rule' can be cited to absolve individuals in educational, sports, medical, etc. activities. The application of this rule has conditions such as announcing and giving necessary warnings, etc. If a person participates in competitions and sports activities and suffers losses in this area despite prior knowledge and warning, the principle of innocence governs and overrules the evidence of proving responsibility. Therefore, no responsibility (civil or criminal) is on the other party, but he himself is responsible.

    Keywords: warning, responsibility, instructor, warning rule, action involving harm
  • Alireza Mazlom Rahni * Pages 275-300
    Digital and software systems are undoubtedly the lifeblood of the information society, which today plays a huge role in the economy and employment of society, so the expansion of their use in various aspects of life has created a flaw in this area. Contemplation of jurisprudential rules such as the 'principle of no harm', or loss, along with rules such as pride and according to our general rule, which is based on the principle of creation, and the lack of understanding, can raise the foundations of the destruction of these systems based on the shortcomings of human science. Based on the subject law and theories such as fault theory, risk creation,  guaranteeing the right and the theory of pure responsibility, it has created a challenge and civil liability due to the fault of the above-mentioned systems. In this article, while explaining and analyzing different views, as a result, the rule of guarantee indicates that the producers of digital and software systems cannot be held accountable due to a defect in human science. Therefore, the builders of these systems, based on their civil liability and moral commitment, are required to deliver the above-mentioned systems without any defects and to compensate for any possible damages.     .
    Keywords: jurisprudential principles, Defects, digital, software systems, civil, moral responsibility
  • Mahdi Norian * Pages 301-329
    The agreement of Muslim denominations on Islam being a religion of the all time and space suggests that the religion of Islam has the potential to respond to challenges in various social areas, especially matters related to the peace and comfort of citizens. Because the transcendent nature of the religion enables it to provide solutions and programs for the natural and innate needs of human beings, one of the most important of which is mental health and vivacity. The positive attitude of Islam and the invitation of Muslims to a happy life can be considered as confirming the existence of such a potential. Although the verses denouncing debauchery and vulgar entertainment may seem to negate the above approach and oppose vivacity and a happy life in the eyes of the reasons extracted from the Quran and Sunnah, some religious proofs do not support such a view. Accordingly, the conformity of the rational and religious criteria accepted by Muslim jurists can explain the favorite position of the Shari'ah in this regard, so that by relying on them, a distinction can be made between the vivacity desired and approved by the Shari'a and its other levels. Therefore, it is necessary to clarify, what is the desired vivacity, cheerfulness and happiness from the point of view of Islamic jurisprudence and what its criteria are. Therefore, the present study, using inferential arguments and methods, first proves the right to enjoy life as a citizenship right, then by presenting the criteria in this area, the enjoyments favored by Sharia has been explained.
    Keywords: citizenship rights, responsibility, cheerfulness, happiness