فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 107 (پاییز 1400)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 107 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • میلاد باری پور، محمدصادق صادقیان*، مجتبی انصاریان صفحات 5-30

    آب مهمترین عنصر حیاتی در زندگی انسان از عوامل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، زیست محیطی و... تاثیرگذار و تاثیر پذیر است. از یک سو کمبود منابع آب شیرین و از سوی دیگر توزیع ناهمگون مکانی و زمانی آن از نظر مقدار و مرزهای جغرافیایی موجب شده تا آب و تقسیم آن به یکی از موضوعات مهم در سطوح ملی و به ویژه فراملی در حوضه های آبریز فرامرزی تبدیل شود.در پژوهش حاضر به این مهم پرداخته شده که چگونه می توان از آب به عنوان سرچشمه حیات و عامل جنگ و خشونت ورزی به عنوان فرصتی برای نیل به صلح پایدار استفاده کرد؟در پژوهش به جنگ های آبی در مقیاس های مختلف ابعادی، عاملیتی و مکانی پرداخته شده است. در روند این پژوهش 926 درگیری و جنگ شناسایی شد که در آن «آب» در سه نقش «عامل»، «سلاح» و «تلفات» ایفای نقش داشته است. نکته بسیار مهم آنکه عامل و محرک بیش از 30 درصد این جنگ ها آب بوده است. همچنین به واژه شناسی «صلح» پرداخته و در نهایت تعریف جامعی از «صلح پایدار آبی» با توجه به عوامل تاثیرگذار ارایه شد؛ چرا که با توجه به پژوهش ها و بررسی های انجام شده رسیدن به یک تعامل مثبت به ویژه در زمینه تخصیص آب های فرامرزی یکی از مهمترین دغدغه های طرفین مذاکرات آبی است.

    کلیدواژگان: آب، دیپلماسی آب، جنگ آب، حوضه های فرامرزی، صلح، صلح پایدار
  • امیر احمدی* صفحات 31-58
    پرداختن به موضوع حمایت از منابع طبیعی با توجه به سرعت تخریب و تهدید علیه منابع طبیعی می تواند یکی از اولویت های مورد بررسی در حوزه سیاست جنایی قضایی باشد. در این پژوهش به بررسی و تحلیل حقوقی راهکار های سیاست جنایی قضایی در حوزه حمایت کیفری و غیرکیفری در عرصه حمایت از منابع طبیعی پرداخته خواهد شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی و مسئله محور و نوع تحقیق، توصیفی و تحلیلی است. هدف از این پژوهش بررسی و ارایه راهکار برای یک مسئله حقوقی و اجتماعی با عنوان سیاست جنایی قضایی در حوزه حمایت از منابع طبیعی با بیان معایب و خلاها در این حوزه است. روش گردآوری اطلاعات به صورت مصاحبه و مطالعه رویه قضایی در خصوص حمایت از منابع طبیعی است. همچنین ضمن ارزیابی وضعیت کنونی سیاست جنایی قضایی ایران درباره موضوع مورد تحقیق، الگوی مناسب پیشگیری قضایی کیفری و غیرکیفری در حوزه حمایت از منابع طبیعی ارایه شده است. در این پژوهش نتیجه گرفته شد که پیشگیری غیرکیفری و نیز ملغی کردن قوانین کهنه و ناکارآمد باید مورد توجه مققن باشد. همچنین جامع و کامل شدن قوانین در حوزه منابع طبیعی که منجر به ایجاد سیاست جنایی قضایی هماهنگ و واحد بین محاکم قضایی شود، ضروری است.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، سیاست قضایی، منابع طبیعی، پیشگیری کیفری، پیشگیری غیرکیفری
  • مژگان طاهری تفتی* صفحات 59-85
    سیاست های مربوط به دستفروشی از یک سو به دلیل نقش اقتصادی این شغل در کاهش فقر و از سوی دیگر با توجه به هزینه های زیادی که هرساله در شهرها صرف جابه جایی یا ساماندهی دستفروشان می شود، نقش مهمی در دستیابی به حکمروایی همه شمول شهری دارند. ازاین رو مقاله حاضر به تحلیل سیاست رسمی سازی دستفروشان که به ویژه در پنج سال گذشته در گفتمان رسمی مسیولان غلبه یافته است، می پردازد. در این مقاله با استفاده از چارچوب تحلیلی غیررسمیت شهری به دو برنامه پیشنهاد شده شناسنامه دار کردن دستفروشان و انتقال آنها به بازارچه های رسمی در راستای این سیاست توجه شده است. این تحلیل با استفاده از چارچوب تحلیل سیاست WPR، با روش های تحلیل محتوا با استفاده از نرم افزار تحلیلی Atlas.ti و همچنین تحلیل گفتمان انجام شده است. با توجه به این چارچوب تحلیلی، سیاست ها و برنامه های مشابه در شهرهای بیست ویک کشور جهان جنوب هم تحلیل شده است. نتایج تحلیل نشان داده است که سیاست های رسمی سازی دستفروشی بر صورت بندی دوگانه رسمی - غیررسمی تاکید دارند و با نادیده گرفتن در هم تنیدگی این دو در عمل از رسیدن به اهداف خود باز می مانند. به این ترتیب و همان گونه که مطالعه تحقیقات سایر شهرهای جهان جنوب نشان می دهد، برنامه هایی مانند دادن مجوز به دستفروشان یا انتقال آنها به مکان هایی با کاربری رسمی تجاری، کاستی های جدی در هدف گیری دستفروشان ضعیف تر و برنامه ریزی برای جمعیت کثیر دستفروشانی که از این هدف جا مانده و منبع درآمدی دیگری ندارند داشته که به بازگشت دستفروشان به خیابان ها و در واقع هدر رفتن بودجه شهرها و منابع مالی دستفروشان منجر خواهند شد.
    کلیدواژگان: رسمی سازی دستفروشی، تحلیل سیاست، غیررسمیت شهری، شناسنامه دار کردن دستفروشان، جابه جایی
  • محمدحسن حسنی*، علیرضا جلالی صفحات 87-112

    حق آزادی شخصی به معنای آزادی از حبس جسمانی جزء حقوق بنیادین بشر و نقض آن پایه محرومیت از سایر حقوق و آزادی هاست. ازاین رو حمایت کارآمد از آن مستلزم جرم انگاری و کیفرگذاری سنجیده همه رفتارهای ناقض آن است. قانونگذار با اهتمام به همین موضوع برای برخی از مصادیق سلب حق آزادی شخصی در مقررات پراکنده وصف مجرمانه قایل و مجازات هایی پیش بینی کرده است. هدف این پژوهش آسیب شناسی تدابیر کیفری قانونگذار در تضمین و حمایت کار آمد از حق آزادی شخصی در دو حوزه جرم انگاری و کیفرگذاری است. داده های پژوهشی نشان می دهد جرم انگاری چندپاره، ناقص و مبهم از یک سو و کیفرگذاری نامتوازن و تبعات سوء ناشی از آن حمایت کیفری کارآمد ایران از حق آزادی شخصی را با چالش هایی مواجه ساخته است. جرم انگاری کلی نقض آزادی شخصی تحت عنوان مجرمانه واحد یا پایه و جرایم مرتبط با آن و اعمال سیستم مجازات های مدرج و متناسب با نوع رفتار مجرمانه سالب آزادی می تواند به رفع این چالش ها کمک شایانی کند.

    کلیدواژگان: آزادی شخصی، حبس جسمانی، توقیف غیرقانونی، آدم ربایی، گروگانگیری، ناپدید سازی اجباری
  • مجید گل پرور*، حسین حسینی نژاد، مهدی حسنی باقری صفحات 113-145

    پیچیدگی روز افزون جوامع امروز به طور فزاینده ای بار توسعه و ثبات سیاسی به ویژه در کشورهای در حال توسعه را بر عهده نهادهای مدنی قرار داده است. نهادهای مدنی چه برساخته دولت باشند و چه برساخته جامعه مدنی، اگر دارای چیدمانی باشند که بتوانند تمامی ظرفیت های اجتماعی و سیاسی را به خدمت گیرند، نظمی سیاسی با خود به ارمغان می آورند که به تدریج با پیشبرد توسعه و رساندن آن به شرایطی پایدار؛ از احتمال زوال سیاسی کاسته و موجب ارتقای توان سیاسی کشور شده و در بهترین حالت آن را به مرز بهینگی خواهند رساند.اما امروزه در ایران چیدمان این نهادها در وضعیتی نیست که موجب بهینگی توان سیاسی جمهوری اسلامی باشد و برعکس، به دلیل ضعف در به کارگیری تمامی ظرفیت های اجتماعی، بخش های جذب نشده را در مسیر تضعیف توان سیاسی جمهوری قرار داده و موانعی جدی برای توسعه سیاسی ایجاد کرده است. با این توضیح این پرسش پیش می آید که چیدمان نهادهای مدنی در آینده چه نقشی در بهینه سازی توان سیاسی جمهوری اسلامی خواهد داشت؟پژوهش حاضر با بررسی چیدمان نهادهای مدنی و اخذ روندها، به روش سناریو نویسی به شیوه تایدا و با تعیین شاخص های مربوطه و تحلیل آثار متقابل متغیرها به دنبال یافتن سناریوی مطلوب است.نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که از میان همه سناریوها، آن سناریویی نهادهای مدنی مردم ساخت با اهداف خیرخواهانه، با اهداف نفوذ و با اهداف انتفاعی به ترتیب بیشترین تعداد را داشته باشد می تواند بیشترین افزایش را در توان سیاسی ایجاد کرده و آن را بهینه کند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، نهادهای مدنی، چیدمان، توان سیاسی، بهینه سازی، جمهوری اسلامی ایران
  • محمد آشوری*، محمدعلی مهدوی ثابت، نسرین مهرا، امیر مرادی صفحات 147-179

    در این مقاله با نظر به معنای عام اخلاق با اتخاذ روش توصیفی - تحلیلی، بهره گیری از ابزار کتابخانه ای و مطالعه میان رشته ای، ابتدا تبیین «اندیشه و باور» و ارتباط آن با اخلاق عدالت کیفری و نیز کاربرد آن در برخی ارکان نظام عدالت کیفری از نظر گذرانده می شود؛ سپس با تاکید بر قرایتی نوین از نظریه اخلاق باور ویلیام کینگدن کلیفورد و نیز برخی مفاهیم اخلاقی از قبیل مسئولیت عقلانی و خودفریبی؛ به نقد مبانی فکری، معرفتی و باورهای برخی ارکان نظام عدالت کیفری و همچنین توسعه و پیشرفت منطق اخلاقی ایشان در کاربرد این مهم در مسایل مرتبط پرداخته می شود. با این توضیح که نگارندگان در نهادهای تصمیم گیرنده و به خصوص حرفه های مهمی مانند قانونگذاری و دادرسی قایل بر این نظر هستیم که صاحب منصبان این حرفه ها، از نظر اخلاقی مسیول اند که احتیاط و نقادی، در مقام باور مبتنی بر دلیل قابل توجیه و به تبع تصمیم گیری را رعایت کنند و با توجه به واقعیت ها در پی حقیقت و اتخاذ تصمیم مناسب و درست باشند؛ زیرا مسیول اند ادله حداکثری و واقعی تری بیابند و تصمیم گیری ها و قضاوت های آگاهانه تری داشته باشند تا به باور درست نایل شوند و همچنین باید بین باور و دلیل مدنظرشان نسبتی منطقی و عقلانی برقرار باشد. معیار و منطق مدنظر نگارندگان در ارزیابی اخلاق باور، منطق فازی است.

    کلیدواژگان: نظام عدالت کیفری، مسئولیت عقیدتی، خودفریبی، اخلاق باور، منطق فازی
  • وجه الله قربانی زاده*، رسول معتضدیان، داوود حسین پور، عباسعلی رهبر صفحات 181-208
    مشارکت مردم در تصمیمات سیاسی تاریخچه ای طولانی دارد که در این میان مشارکت عمومی در معرض فرایندهای توسعه ای بسیاری قرار داشته و در سال های اخیر از اهمیت بالایی برخوردار شده است. در ایران نیز این موضوع به تازگی مورد توجه خط مشی گذاران قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر شناسایی مهمترین پیشران های موثر بر آینده مشارکت عمومی در خط مشی گذاری بوده است. برای دستیابی به این هدف پس از مطالعات کتابخانه ای و همچنین مصاحبه با خبرگان، فهرستی شامل 93 پیشران موثر بر مشارکت عمومی در خط مشی گذاری شناسایی و برای تقلیل آنها از تحلیل تم استفاده شد که در نهایت به 24 پیشران تقلیل یافتند. این پیشران ها پس از قرار گرفتن در ماتریس اثرات متقابل، در اختیار پنج نفر از خبرگان قرار گرفت و تجمیع نظر آنها درباره تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هر کدام از پیشران ها در این ماتریس وارد شد. با تحلیل خروجی نرم افزار میک مک، میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هر یک از پیشران ها مشخص شد. بر این اساس عوامل «نوع حکومت»، «سطح فناوری»، «تحریم ها» و «دانش و آگاهی مردم» به عنوان پیشران های کلیدی که دارای بیشترین میزان تاثیرگذاری بر مشارکت عمومی در خط مشی گذاری در ایران هستند، شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، مشارکت عمومی، نیروهای پیشران، تحلیل اثرات متقابل
  • حسین محمد کوره پز*، محمد فرجیها، محمد متین پارسا صفحات 209-240

    پس از تجربه های ناموفق پیشینی درباره انتقال نهادهای کیفرزدا حبس زدا به سنت حقوقی قضایی ایران، یکی از ابتدایی ترین پرسش ها درباره کاربست این نهادها آن است که چرا این نهادها شکست می خورند؟ همچنین، به جهت آنکه قضات نهاد اصلی بهره بردار آنها هستند، پرسش دیگر آن است که چرا با وجود استقرار قانونی، قضات به کاربست چنین نهادهایی تمایلی ندارند. به پرسش هایی از این دست نه تنها درخصوص مجازات خدمات عمومی رایگان؛ بلکه درباره سایر نهادهای جرم شناختی نیز کمتر به طور مستقل و کیفی پاسخ داده شده است. هدف نهایی از طرح این پرسش ها، شناسایی چالش هایی است که قضات در کاربست مجازات خدمات عمومی رایگان با آن روبه رو خواهند بود. به این منظور، پژوهش حاضر می کوشد تا از گذر مطالعه کیفی با روش مصاحبه «گروه های تمرکزی» از 12 قاضی صادرکننده مجازات خدمات عمومی رایگان بپرسد که: چه موانعی موجب می شود تا قضات گرایشی به کاربست چنین مجازاتی نداشته باشند. یافته های پژوهش پیش رو نشان می دهد حتی قضاتی که به اثر اصلاحی درمانی مجازات خدمات عمومی رایگان باور دارند، اذعان می کنند که کاربست مجازات خدمات عمومی رایگان در هر سه سطح تقنینی، قضایی و اجرایی با مانع مواجه است. گستره محدود جرایم مشمول خدمات عمومی رایگان، عدم پیش بینی سازوکارهای کارآمد به منظور همکاری دستگاه های قضایی و اجرایی، ابهام پیرامون نسخ یا عدم نسخ ماده (3) قانون وصول... مصوب 1373 و سایر ابهام ها و کاستی های قانونی، از مهم ترین موانع سطح تقنینی است. چنانکه عدم آموزش قضات برای آشنایی فنی با ابعاد مختلف نهادهای جدید، آمارگرایی و ارزیابی عملکرد قضات در پرتو شاخص های کمی و نیز فرهنگ سازمانی حبس گرا از موانع قضایی؛ و عدم آگاهی و اعتماد عمومی و حتی نهادهای پذیرنده از موانع اجرایی کاربست مجازات خدمات عمومی رایگان است.

    کلیدواژگان: خدمات عمومی رایگان، مطالعه کیفی، گروه تمرکزی، موانع تقنینی، قضایی و اجرایی
  • صیدطاهر دارآفرین*، عباس عباس پور، عباس منوریان، عباس نرگسیان صفحات 241-270
    سیاست دربرگیرنده تصمیم گیری و تصمیم ها نتیجه درگیری و تعارض گروهی است. تصمیم های سیاسی حاصل کنش متقابل گروه های فشار و رابطه قدرت میان آنهاست.گروه های فشار تلاش می کنند خواسته های خود را به سیستم سیاسی و خط مشی عمومی تحمیل کنند. گروه فشار به افرادی گفته می شود که اهداف سیاسی داشته و می خواهند قوانین را تحت تاثیر قرار دهند. از بزرگترین و مهمترین عرصه های عمل گروه های فشار، مجلس قانونگذاری است. این تحقیق با نگاهی نوآورانه درصدد ارایه الگوی مناسبی برای نقش گروه های فشار در شکل دهی خط مشی عمومی با رویکرد نظریه داده بنیاد طی مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی است. مشارکت کنندگان آماری نمایندگان حاضر و ادواری مجلس هستند که با روش نمونه گیری هدفمند و مصاحبه های نیمه ساختاریافته در یک دوره زمانی هجده ماهه با 22 نفر از نمایندگان تا رسیدن به مرحله اشباع داده ها انجام شد. اعتبار یافته ها با روش های تطبیق توسط اعضا، مشارکت کنندگان و بررسی همکار به دست آمد. در پژوهش حاضر که از نوع آمیخته است؛ تجزیه وتحلیل داده ها در دو فاز کمی و کیفی انجام شد و برای بومی سازی شاخص ها ازروش دلفی و تجزیه وتحلیل داده ها نیز با نرم افزارهای MaxQDA2012،Excel2016 و SPSS انجام شده است. در مقاله حاضر برای تحلیل داده ها از فرایند کدگذاری استفاده شد. طی فرایند مقایسه داده ها،132مفهوم، 71خرده مقوله و 42 مقوله کلی به دست آمد که در قالب مدل پارادایمی ارایه شد. یکپارچه‏ سازی مقوله‏ ها برمبنای روابط موجود بین آنها بود که تدوین الگوی مناسب نقش گروه های فشار در شکل دهی خط مشی عمومی را منعکس کرد. در ادامه شرایط علی، مقوله محوری، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها پدیدار شد و روابط بین ابعاد مختلف از طریق شکل گیری الگوی مفهومی نشان داده شد.
    کلیدواژگان: گروه های فشار، خط مشی گذاری عمومی، نمایندگان مجلس، نظریه پردازی داده بنیاد، نقش گروه های فشار
  • سهیل رودری، امیرمنصور طهرانچیان* صفحات 271-308

    اقتصاد غیررسمی از مهمترین عواملی است که می تواند در تعیین نوع فعالیت های کارآفرینی موثر باشد. بر این اساس در پژوهش حاضر نقش اقتصاد غیررسمی بر شکل گیری انواع فعالیت های کارآفرینی (کارآفرینی مبتنی بر فرصت و ضرورت) با تاکید بر نقش شاخص کیفیت نهادی در کشورهای تولیدکننده نفتی منتخب در دوره زمانی 2018 - 2008 با استفاده از الگوی حداقل مربعات سه مرحله ای بررسی شده است. در این مطالعه برای استخراج متغیر پنهان حجم اقتصاد غیررسمی از الگوی شاخص چندگانه - علل چندگانه و همچنین جهت استخراج شاخص کیفیت نهادی از تحلیل مولفه های اصلی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد افزایش بیکاری، افزایش نرخ مالیات و افزایش رانت منابع طبیعی به افزایش حجم اقتصاد غیررسمی در این کشورها منجر می شود. از سوی دیگر افزایش حجم اقتصاد غیررسمی منجر به کاهش فعالیت های کارآفرینی مبتنی بر فرصت و افزایش فعالیت های کارآفرینی مبتنی بر ضرورت می شود. این نتایج نشان می دهد چنانچه هدف سیاستگذاران بهبود کارآفرینی مبتنی بر فرصت باشد، باید سیاستگذاری های کلان ناظر بر کاهش تاثیر تعیین کننده های اندازه اقتصاد غیررسمی مانند بیکاری، نرخ مالیات و رانت ناشی از منابع طبیعی باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد غیررسمی، فعالیت های کارآفرینی، حقوق مالکیت معنوی، حداقل مربعات سه مرحله ای
  • علی اصغر سعدآبادی*، زهره رحیمی راد، کیارش فرتاش صفحات 309-335

    به دلیل ناکارآمدی شیوه های مشارکت عموم در علم؛ گفتمان سیاست علمی معاصر در پی مدل های نوآورانه برای افزایش مشارکت عمومی و همکاری میان بخشی توسط دولت ها و مردم است و در این بین شیوه های مبتنی بر نوآوری اجتماعی می تواند به شیوه های جذاب تر، مشارکت شهروندان را افزایش دهد. بنابراین پژوهش حاضر به دنبال «جاری سازی نوآوری اجتماعی جهت افزایش مشارکت اجتماعی در سند تحول راهبردی علم و فناوری کشور» است که در سه مرحله مطالعاتی توصیف، چالش یابی و ارایه راهکار انجام می شود. ازاین رو ابتدا پس از مصاحبه با خبرگان و به کارگیری روش تحلیل مضمون و دلفی فازی، چارچوب مشارکت اجتماعی در علم و فناوری در متن اسناد بالادستی استخراج می شود. در مرحله دوم متن سند با توجه به چارچوب مستخرج و به کارگیری روش تحلیل محتوای کمی ارزیابی می شود. در انتها نیز با پیمایش نظرهای خبرگان، راهکارهای مبتنی نوآوری اجتماعی برای رفع چالش ها شناسایی می شود. ابعاد ناظر بر سنجش مشارکت اجتماعی در اسناد بالادستی عبارتند از: اشاره مشارکت مستقیم به مشارکت اجتماعی، اشاره غیرمستقیم به مشارکت اجتماعی، اهدافی که به وسیله مشارکت اجتماعی پیگیری می شوند، ابزار تحقق مشارکت اجتماعی و ذی نفعان مشارکت اجتماعی. نتایج چالش یابی نشان داد به بسیاری از مولفه های مشارکت اجتماعی در علم و فناوری در این سند به اندازه کافی توجه نشده است. در نهایت نیز 25 راهکار مبتنی بر نوآوری اجتماعی برای رفع چالش ها استخراج شد. براساس نتایج پژوهش حاضر یکی از اولویت های اصلی سند تحول راهبردی، باید ارتقای آگاهی افراد و در نتیجه مشارکت اجتماعی در علم و فناوری باشد که پژوهش های متعدد به نوآوری اجتماعی به عنوان یکی از راه های دستیابی این مهم اشاره می کنند. نقش نوآوری اجتماعی در این پژوهش این بود که از طریق ایجاد و تقویت راه های جدید فکر کردن در خصوص روابط و مشارکت، مشارکت اجتماعی در علم و فناوری را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، دمکراسی علم، نوآوری اجتماعی، سند تحول راهبردی علم و فناوری
  • سهیلا خردمندنیا* صفحات 337-358
    هدف از این تحقیق حاضر شناسایی و اولویت بندی زیرساخت های مورد نیاز در تقویت حوزه بذر و نهال ایران است که می تواند در تصمیم گیری های مربوط به رعایت حقوق مالکیت فکری بهنژادگران موثر باشد. در این مطالعه از مصاحبه نیمه ساختار یافته با متخصصان جهت احصای زیرساخت ها بر اساس ملاحظاتی که موافقان و مخالفان الحاق به کنوانسیون ثبت ارقام جدید گیاهی داشته اند، استفاده شده است. همچنین پیمایشی به کمک پرسشنامه محقق ساخته انجام شده و در نهایت داده های 106 پرسشنامه تکمیل شده توسط ذی نفعان مختلف مورد تحلیل قرار گرفته است. معناداری آزمون فریدمن (p <0.0001)، تفاوت در اهمیت و اولویت زیرساخت ها را تایید کرد. مقایسه میانگین امتیازات نشان می دهد زیرساخت فرهنگ سازی احترام به حقوق مالکیت فکری با 21/07 امتیاز دارای بیشترین درجه اهمیت و حفاظت از دانش سنتی با 13/67 امتیاز دارای کمترین درجه اهمیت از بین 33 زیرساخت معرفی شده هستند. تقویت و ایجاد زیرساخت های قانونی حفاظت از تنوع ژنتیکی، دسترسی به منابع ژنتیکی و تسهیم منافع، ثبت منابع ملی، حقوق کشاورزان، نظام جامع بذر و زیرساخت های تحقیقاتی مبتنی بر تحقیق و توسعه هدفمند و متمرکز بر منابع بومی در کنار حمایت از واحدهای تحقیق و توسعه و افراد متخصص نیز جزء 10 اولویت برتر هستند. موارد مرتبط با زیرساخت های اقتصادی عمدتا در میانه رتبه بندی (بین 10 تا 20) است و بقیه زیرساخت ها از قبیل زیرساخت های سیاسی و تعدادی از زیرساخت های فرهنگی و تحقیقاتی در انتها قرار دارند.
    کلیدواژگان: بذر، بهنژادگر، حقوق کشاورزان، زیرساخت ها، کنوانسیون بین المللی حمایت از ثبت ارقام جدید گیاهی
  • الله کرم نصیری*، بیژن عبداللهی، سعید جعفری نیا، مهدی خیراندیش صفحات 359-386
    حقوق شهروندی به عنوان یکی از مهمترین مولفه های حقوق فردی، سهم بسزایی در احساس عدالت اجتماعی و در نهایت توسعه سیاسی دارد که با ادامه روند، ارکان اصلی توسعه پایدار را در نظام و دولت کامل خواهد کرد. هدف از این پژوهش تدوین چارچوب اجرای حقوق شهروندی مبتنی بر خط مشی گذاری عمومی در سازمان های دولتی ایران است. این پژوهش از نظر هدف اکتشافی و از نوع کیفی است که از روش نظریه پردازی داده بنیاد با روش استراوس و کوربین استفاده شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش شامل خبرگان، سیاستگذاران، مدیران و محققان فعال در حوزه حقوق شهروندی بودند که از روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند برای انتخاب آنان استفاده شد. براساس نتایج کدگذاری باز و محوری، عوامل علی موثر بر اجرای حقوق شهروندی شامل کیفیت زندگی کاری کارکنان، داشتن آزادی بیان، پاسخگویی و مسئولیت پذیری، فرهنگ سازمانی، اسناد و قوانین بالادستی و عوامل زمینه ای شامل آموزش و توسعه و مهارت افزایی، تیم سازی، الزامات فرهنگی - اجتماعی، الزامات قانونی، توان اجرایی و زیرساخت فناوری اطلاعات و عوامل مداخله گر شامل چالش های مدیریتی، چالش های سازمانی، موانع قانونی و سیاستی - حاکمیتی بودند. همچنین راهبردهای اجرای حقوق شهروندی شامل کشف استعداد، تفکرگرایی، خودباوری، رسانه های جدید، شبکه سازی و ارتباطات سازنده و پیامدهای اجرای حقوق شهروندی نیز شامل مسئولیت پذیری و عشق به کار، انسجام گرایی، افق بلند داشتن، حفظ کرامت، عزت نفس و ارزش های انسانی کارکنان بود.
    کلیدواژگان: حقوق، شهروند، حقوق شهروندی، سازمان دولتی
|
  • Milad Baripour, Mohammadsadegh Sadeghian *, Mojtaba Ansarian Pages 5-30

    However water is looked at, whether it be economically, politically, socially or environmentally, it is the most vital element in human life. The shortage of fresh water resources on the one hand, and its heterogeneous spatial and temporal distribution in terms of quantity and geographical boundaries on the other hand, has caused water and its division to be one of the most important issues at the national and especially transnational level in cross-border catchments.Given that water is used as a source of life and can instigate war and violence, this study addresses how water can be seen as an opportunity to achieve lasting peace.In this study, water wars were studied according to various dimensional, factorial and spatial scales. In the process of writing this study, 926 conflicts and wars were identified in which "water" played the role of "agent", "weapon" and "casualties". It is very important to note that the agent and stimulus for more than 30% of these wars have been water. In this study, the terminology of "peace" was also discussed and a comprehensive definition of "sustainable water peace" based on influential factors was presented. This was because, according to various researches and studies carried out, achieving a positive interaction, especially with regards to transboundary water allocation, is one of the most important concerns of the parties in water negotiations.

    Keywords: Water, Water Diplomacy, Water War, Transboundary Watersheds, Peace, Sustainable Peace
  • Amir Ahmadi * Pages 31-58
    Addressing the level of support provided for natural resources given the speed of their destruction and the threats they face, can be considered as one of the priorities in criminal justice policies. In this study, the legal aspects of criminal justice policies in regards to criminal and non-criminal protection of natural resources is analyzed. The present study deals with an applicable and problem-oriented subject and uses an analytical and descriptive method for its research. The purpose of this study is, to explore and present a solution under the jurisdiction of criminal justice policies to help protect natural resources and to identify the shortcomings and gaps in this field. Information was gathered via interviews and the study of judicial procedures was employed to ensure the protection of natural resources.Having assessed the current state of Iran's criminal justice policies regarding the subject under investigation, an appropriate model of criminal and non-criminal judicial prevention in the field of natural resource protection is presented. This paper concludes that it is necessary to abolish the old, inefficient and comprehensive laws regarding the protection of natural resources and that it is vital to complement the laws in this field. This would in turn lead to the creation of a coherent and unified inter-judicial criminal policy.
    Keywords: Criminal Policy, Judicial, Natural Resources, Criminal Prevention, Non-Criminal
  • Mojgan Taheri Tafti * Pages 59-85
    Policies on street vending can play a significant role in inclusive urban governance via securing the livelihoods of the urban poor and hence reducing poverty, and by considerably reducing the budget that is annually spent on managing or relocating street vendors,. Therefore, this paper analyses the formalisation policies of street vending, which have been a dominant discourse among national and city authorities during the past five years in the country. This paper studies two types of suggested programs, which are in line with formalization policies: 1. Licensing street vendors; 2. Relocating street vendors to formal commerce centres. This study employs WPA as its analytical framework for policy analysis and adopts content and discourse analysis, using Atlas.ti as its methods of data analysis. This study also looks into similar policies and programmes and their impacts in twenty one countries in the global south. The results show that by overlooking the interwoven relationship between ‘formal policies’ and ‘informal policies’, the formalization of policies often fail to achieve their objectives. In particular, these policies and programmes fail to target and assist the most vulnerable groups. Furthermore, they fail to plan or take into consideration numerous street vendors, who do not benefit from these programmes and have no other way in which to earn their livelihoods. As a result, with most vendors coming back to urban spaces, these policies and programmes are likely to waste the country’s budget and make street vendors even more vulnerable than before.
    Keywords: Formalization of street vending, Policy analysis, Urban informality, Licensing street vendors, Relocating street vendors
  • MohammadHassan Hassani *, Alireza Jalali Pages 87-112

    The right to personal freedom, in the sense where it denotes freedom from physical imprisonment, is a fundamental right. This right acts as a basis and thus violating it will result in other rights and freedoms being violated. Based on this point of view, supporting the right to personal freedom requires intricate criminal legislation. Taking this into account, the legislator has, in a somewhat disorganized way, issued laws to defend the personal freedom of citizens.The aim of this research is to study the pathology of the laws, which support the right to personal freedom in the field of crimes and punishments. The research data demonstrates that, the consequences of having flawed, incomplete and vague criminal legislation and unbalanced punishments have led to shortcomings in the Iranian legal system's efficiency in its criminal defense of the right to personal freedom. Therefore, the unitary and general criminalization of the violation of personal freedom and related crimes and a balanced application of reasonable punishments can help to solve these problems.

    Keywords: Personal Freedom, Illegal Arrest, Kidnapping, Taking a Hostage, Disappearance
  • Majid Golparvar *, Seyed hossain Hossaini Nezhad, Mahdi Hassani Bagheri Pages 113-145

    The increasing complexity of today's societies is placing more and more of a burden on developmental and political stability, and with developing countries and civil institutions this seems to particularly stand out.Whether they are civil or state-made civil institutions, if they have a layout that can serve all social and political capacities, they bring with them a political order that gradually progresses to sustainable development, reduces the likelihood of political deterioration, enhances the country's political power and will at best increase it to the optimal level.The current arrangement of civil society organizations in Iran is such that, they are not only not in a position to provide the optimal level of political power for the Islamic Republic, but, on the contrary, due to their weaknesses in utilizing all social capacities, they have placed unabsorbed sectors on the path of the declining political power of the Islamic Republic, thus creating serious obstacles to political development. However, the question which arises is, what role will the layout of civil society play in optimizing the political power of the Islamic Republic of Iran in the future?The present study investigates the layout of civil society organizations and their trends. This is done using the scripting method of scenario writing and by determining the necessary indicators to find answers to the above question, to identify the possible scenarios and to achieve the optimal scenario. The propellants were identified by analyzing the effects of the variables using the Mac software.The results of this study show that among all the scenarios, the scenario, where civil society organizations have the highest degree of benevolence, influence, and have the most for-profit purposes, is the one most likely to increase, create and optimize political power.

    Keywords: POLITICAL RESEARCH, FUTURE RESEARCH, CIVILIZATION INSTITUTIONS, POLITICAL POWER, OPTIMIZATION, Iran
  • Mohammad Ashouri *, Mohammadali Mahdavi Sabet, Nasrin Mehra, Amir Moradi Pages 147-179

    In this article, by adopting a descriptive-analytical method, using library tools, carrying out an interdisciplinary study and taking the general meaning of ethics into consideration, the terms "thought and belief", their relationship with the ethics of criminal justice and their application in some pillars, are first explained. Then, with an emphasis on a new reading of William Kingdon Clifford's theory of morality, as well as some moral concepts such as, rational responsibility and self-deception, the intellectual, epistemological foundations and beliefs of some elements of the criminal justice system is critiqued. Furthermore, the development and advancement of his moral logic in the application of this important matter in related issues is addressed.The explanation provided is, we believe that in decision-making bodies, and especially in important professions which deal with legislation and litigation, the holders of these rights are morally responsible to be prudent and criticize a belief based on a justifiable reason, and consequently observe the decision, seek the truth and make the right decision based on the facts. This is because they are morally responsible to think more carefully, find more realistic evidence, and to make more informed decisions and judgments in order to achieve a correct and right belief. Furthermore, they must ensure that there is a logical and rational relationship between their belief and reason. Fuzzy Logic was the criterion and logic employed in order to evaluate the ethics of belief.

    Keywords: criminal justice system, rational responsibility, self-deception, ethics of belief, fuzzy logic
  • Vajholah Ghorbanizadeh *, Rasoul Motazediyan, Davoud Hossainpour, Abbasali Rahbar Pages 181-208
    Public participation in political decisions has a long history where it has been exposed to many developmental processes and has become particularly important in recent years. In Iran also this issue has recently come to the attention of policymakers. The present study aims to identify the most significant drivers affecting the future of public participation in policy making. To achieve this goal, after library studies were carried out and interviews with experts were taken, a list of 93 drivers affecting public participation in policy making was identified. In order to reduce this list, thematic analysis was used and it was finally reduced to 24 drivers. After being placed in the designed cross-impact matrix, the drivers were given to 5 experts. Then, the consolidation of their ideas about the impressiveness and impressionability of each of the drivers was entered in the cross-impact matrix. By analyzing the output of the Mick Mac software, the extent of the affect and affected of each driver was determined. Factors such as "government type", "technology level", "sanctions", and "people's knowledge and awareness" were identified as key drivers having had the highest impact on public participation in policy making in Iran.
    Keywords: Policy making, Public participation, driving forces, cross-impact analysis
  • Hossain Mohammad Korehpaz *, Mohammad Farajiha, Mohammad Matinparsa Pages 209-240

    One of the most basic questions regarding the applicability of criminal institutions is, why do they fail when they are transferred to the Iranian legal-judicial tradition? Furthermore, since the judges are their primary beneficiaries, another query which arises is, why are judges reluctant to use such institutions? Questions such as these have not only been answered in relation to the penalties placed within free public services, but have also been independently and qualitatively answered by other criminological institutions.Using a qualitative method and by interviewing focus group made up of 12 judges, who issue free public service penalties, the present study seeks to discover what obstacles prevent judges from issuing such sentences.The findings of the present study indicate, judges, who believe in the corrective-therapeutic effect of free public service penalties, also acknowledge that the application of free public service penalties is hindered at all three legislative, judicial and executive levels. The limited range of crimes applicable within free public services, the lack of predicting efficient mechanisms for the cooperation of the judiciary and the executive branches, the ambiguity over whether to issue Article 3 of the (1984) Collections Act ... or not and other legal ambiguities and shortcomings are considered to be the most important obstacles in the legislative level. Furthermore, the following are regarded as obstacles of the enforcement of free public service penalties: the absence of statistics and evaluations of the performance of judges based on quantitative indicators; the presence of prisoner organizational culture towards judicial barriers; shortcomings in training judges in order to familiarize them with the various aspects of the new institutions, lack of public awareness and trust; and the accepting bodies.

    Keywords: Free public services, qualitative studies, focus groups, Obstacles (legislative, judicial, administrative)
  • Seyedtaher Darafarin *, Abbas Abbaspour, Abbas Monavarian, Abbas Nargesian Pages 241-270
    Politics involves decision-making, and decisions are the result of group conflict. Political decisions are nothing but the result of the interaction of pressure groups and the relationship of power between them. Pressure groups try to present their demands to the political system and public policy. To. A pressure group is a group of people who have political goals and want to influence the law, and a stakeholder group is a group of people who have common interests and do not have political goals. Pressure groups can be examined from two perspectives. The classical view that the performance of pressure groups disrupts the political system and public policy; and the modern view that not only does not reject the performance of pressure groups, but also considers the existence of these groups as a dynamic aspect of the organization and a tool to improve public participation. brings. One of the biggest areas of action for pressure groups is the legislature and parliaments. The role of pressure groups in shaping public policy with the foundation data theory approach is through the three stages of open, central and selective coding. The statistical participants are the current and periodic members of parliament in the country. Using purposive sampling method, semi-structured interviews were conducted with 22 members of parliament in an 18-month period until the data saturation stage was reached. Members were validated by matching methods. The present research is a mixed type, so data analysis consists of two phases, qualitative and quantitative. In the qualitative phase, to analyze and interpret (codify) the concepts expressed by members of parliament and experts. Iran is covered, which includes open, axial and selective coding. In addition, Delphi method has been used for localization and screening of indicators. Data analysis has been used using MaxQDA2012, Excel2016 and SPSS software. Open, axial and selective coding was used to analyze the data. During the data comparison process in the open, axial and selective coding path, 132 concepts, 71 subcategories and 24 general categories were obtained and presented in the form of a paradigm model. The integration of categories, based on the existing relationships between them, around the involvement of groups in professional activities, formed a paradigm model that reflected the development of an appropriate model of the role of pressure groups in shaping public policy. Causal conditions (influence of pressure groups on decisions, indirect influence on public opinion, party orientation, incorrect structure of democracy, lack of holistic view, etc.), central category (gaining benefits and advantages, adaptation of pressure groups to policy needs General (intervention) conditions (use of coercive tools of influence, behind-the-scenes issues and interference of officials in each other) strategies (dissemination of information, use of powerful people, transparency and defeat of monopolies) and consequences (promise, policy-making citizen and unity and integrity) emerged and Relationships between different dimensions were shown through the formation of a conceptual model. Finally, legal propositions and strategic hypotheses of the research were developed.
    Keywords: Pressure groups, General Policy Making, MPs, Foundation data Theorizing, role of pressure groups
  • Soheil Roudari, AmirMansour Tehranchian * Pages 271-308

    The informal economy is one of the most important influencing factors on the type of entrepreneurial activity. In this study, the role of the informal economy on the formation of entrepreneurial activities (opportunity and necessity-based entrepreneurship) with an emphasis on the institutional quality index in selected oil producing countries during the period 2018–2008 has been investigated. This was done by using the three stage least squares model. In addition, the MIMIC model was used to extract the hidden variable of the informal economy volume and the principal components. Furthermore, the analysis model was used to extract the institutional quality index.The results show that increasing unemployment, increasing tax rates and increasing natural resource rent lead to an increase in the informal economy in these countries, whereas an increase in the informal economy leads to a decrease in opportunity-based entrepreneurship and increases necessity-based entrepreneurship. These results suggest that if the goal is to improve opportunity-based entrepreneurship, macroeconomic policies should be designed to reduce unemployment and lower tax rates and natural resources rent, thereby reducing the size of the informal economy in these countries. In such circumstances, an increase in opportunistic entrepreneurship is possible and an improvement in the economic growth of this field can be expected.

    Keywords: Informal Economy, Entrepreneurial Activities, Intellectual Property Rights, 3SLS, Three Stage Least Squares
  • Aliasghar Sadabadi *, Zohreh Rahimirad, Kiarash Fartash Pages 309-335
    Introduction

    due to the inefficiency of social participation practices in science, contemporary science policy discourses seek innovative models to increase public participation and cooperation between governments and the public. This is because, socially innovative practices can increase citizen participation in a more appealing way. The present study aims to implement socially innovative practices to increase social participation in the Strategic Transformation of Science and Technology Article.

    Method

    This research is carried out in three steps (description, challenge-finding and solution presentation). First, after interviewing the experts and using the thematic analysis technique, the framework for social participation in science and technology in macro documents was extracted and then calibrated using Fuzzy Delphi to reach theoretical saturation. Subsequently, in the challenge-finding phase, the text of the Strategic Transformation of Science and Technology Article was evaluated using the quantitative content analysis technique. In the third step, after reviewing the views of people familiar with social participation solutions in science and technology, a number of solutions were identified.

    Findings

    The various components found in the evaluation of social participation in macro documents of science and technology, include: 1. direct reference to social participation, 2. indirect reference to social participation, 3. objectives pursued by social participation, 4. instruments for the realization of social participation and 5. tools used by stakeholder to encourage social participation. The results showed that social participation in science and technology were not adequately addressed in this document, and finally, according to research findings, 25 innovative social solutions were suggested to solve the challenges.

    Discussion

    According to research results, one of the main priorities in science and technology programs should be the promotion of the individual’s awareness which in turn leads to social participation in science and technology. Several studies point out social innovation as one of the ways to achieve this.

    Keywords: Social Participation, Science Democracy, Social innovation, Strategic Transformation of Science, Technology document
  • Soheila Kheradmandnia * Pages 337-358
    The purpose of this research is the identification and prioritization of required infrastructures to strengthen the Iranian seed sector, which affects the decisions related to the observance of plant breeders' rights. This paper has used semi-structured interviews with practitioners to extract the essential infrastructures. The results are based on the considerations mentioned by the opponents and supporters of the UPOV Convention. After the interviews were carried out, a survey was taken where a researcher-made questionnaire was employed. The data from 106 questionnaires, which were answered by various stakeholders, were then analyzed. The significance of the Freedman test (p <0.0001) confirmed the difference in rank and importance of infrastructures. Comparison of the average scores shows, creating a cultural infrastructure based on building respect for Intellectual Properties is attributed the highest importance with a score of 21.07 and the protection of traditional knowledge is given the least with a score of 13.67; these scores were based on the study of 33 identified items. This paper found that the following were among the top ten priorities: Improving and establishing legal infrastructures for biodiversity conservation, access to genetic resources and benefit sharing, registration and protection of national genetic resources, farmers' rights and a holistic seed system, research infrastructures focused on purposeful RandD and using native bioresources, and supporting the RandD units and experts.Moreover, Items involving economic infrastructures mostly have a middle of ranking (10-20) and the rest, including political infrastructures and several items in cultural and research infrastructures are at the bottom.
    Keywords: Seed, Breeder, Farmer's right, Infrastructures, International Convention for the Protection of New Varieties of Plants, UPOV
  • Allahkaram Nasiri *, Bijan Abdollahi, Saeed Jafariniya, Mahdi Kheirandish Pages 359-386
    As one of the most important components of individual rights and a representative of the inequality of rights, citizenship rights contributes greatly to the sense of social justice and ultimately results in political development. If citzenship rights continue to be observed, they will accomplish the main pillars of sustainable development in the system and government. The purpose of this study is to develop a framework for the implementation of civil rights based on public policy in Iranian government organizations. This research is exploratory in terms of purpose and employed the method of building data theory and the method of Strauss and Corbin. Participants in the study, who were selecetd using the method of purposeful judgment sampling, included experts, policymakers, managers, and researchers active in the field of civil rights. Based on the results of open and central coding, causal factors affecting the implementation of citizenship rights include: employee quality of life, freedom of expression, accountability, organizational culture and upstream documents; factors including background and developmental skills and team building; cultural requirements consisting of social and legal requirements, executive power and information technology infrastructure; and intervening factors comprimising of managerial challenges, organizational challenges, legal barriers, and policy-governance. Furthermore, the strategies required to enforce civil rights include discovering talent, thinking, self-confidence, new media, networking, and constructive communication. In addition, the consequences of enforcing civil rights consisted of responsibility and love of work, cohesiveness, uplifting behaviour, maintaining dignity, self-esteem, and the human values of the employees.
    Keywords: Rights, Citizenship, Citizenship Rights, Government Organization