فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 62 (تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 62 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد درزی*، ابوالقاسم یعقوبی، خسرو رشید صفحات 1-17

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه پیوند با مدرسه و شایستگی اجتماعی با قلدری دانش آموزان با نقش میانجی همدلی بود. روش پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش، همه دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه اول شهرستان بویین زهرا در سال تحصیلی 99-1398 بودند. نمونه آماری شامل 247 دانش آموز بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری، پرسشنامه قلدری ایلی نویز (2001)، مقیاس خود-گزارشی شایستگی اجتماعی جانتیلا و همکاران (2006)، مقیاس برداشت دانش آموز از پیوند با مدرسه اسپرینگر و همکاران (2009) و مقیاس همدلی ریچاد و همکاران (2017) بودند. مدل فرضی پژوهش با تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار Lisrel 8.50 آزمون شد. یافته ها حاکی از آن بود که پیوند با مدرسه، شایستگی اجتماعی، و همدلی بر قلدری اثر مستقیم دارند. همچنین شایستگی اجتماعی بر همدلی اثر مستقیم و بر قلدری به واسطه همدلی اثر غیرمستقیم دارد. اما پیوند با مدرسه بر همدلی اثر مستقیمی ندارد، همچنین داده های بدست آمده نشان می دهد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است. با توجه به این یافته ها، پیشنهاد می شود در طراحی و اجرای برنامه های کاهش قلدری دانش آموزان، در کنار آموزش همدلی به این گروه از دانش اموزان، به رشد شایستگی اجتماعی آنان توجه نموده و در راستای بهبود پیوند آنان با مدرسه تلاش شود.

    کلیدواژگان: قلدری، پیوند با مدرسه، شایستگی اجتماعی، همدلی
  • خدامراد مومنی، صمد عزیزی، نرگس محمد نجار، علی احمدیان*، بهزاد تقی پور، پرسا سراج محمدی صفحات 18-31
    هدف پژوهش حاضرتعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر کاهش سطح دلزدگی زناشویی و نارسایی هیجانی زوجین در شرف طلاق بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود که بر روی زنان مراجعه کننده به مرکز مداخله در بحران منطقه 2 تهران انجام شد. با استفاده از ملاک های ورود و خروج، تعداد 30 نفر زن واجد شرایط ورود به مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب  و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. قبل از شروع آموزش، از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد و از آنان درخواست شد تا مقیاس های دلزدگی زناشویی پایینز و نارسایی هیجانی تورنتو را تکمیل نمایند. سپس گروه آزمایش تحت آموزش تنظیم هیجان قرار گرفت. جلسات آموزش برای گروه آزمایش به صورت هفته ای یک جلسه (60 دقیقه) و به مدت 8 جلسه برگزار شد. پس از پایان جلسات از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغییره انجام شد. نتایج  نشان داد که آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس بر کاهش نمرات دلزدگی زناشویی و نارسایی هیجانی زنان در معرض طلاق معنی دار بوده است (P≤0/001). یافته های این پژوهش در مجموع حاکی از اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر کاهش دلزدگی زناشویی و نارسایی هیجانی زوجین در شرف طلاق است. اجرای چنین جلساتی در مراکز مداخله در بحران و کلینیک های مددکاری اجتماعی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، دلزدگی زناشویی، نارسایی هیجانی، طلاق
  • سعید نجارپور استادی، بهمن اکبری*، جواد خلعتبری، جلیل باباپور خیرالدین صفحات 32-45
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش فنون درمان مبتنی بر کیفیت زندگی و رفتار درمانی دیالکتیکی بر احساس تنهایی در دانشجویان دارای اعتیاد به گوشی های هوشمند انجام شد. درراستای این هدف، از بین دانشجویان دختر رشته روان شناسی مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ، تعداد 45 نفر براساس نقطه برش مقیاس اعتیاد به گوشی های هوشمند (SAS)، به روش هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند.  از هرسه گروه با استفاده از مقیاس تنهایی پیش آزمون بعمل آمد. سپس، گروه های آزمایشی، به تفکیک به مدت 8 جلسه دو ساعتی تحت آموزش فنون درمان مبتنی بر کیفیت زندگی و رفتار درمانی دیالکتیکی قرار گرفتند،  اما گروه کنترل، هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. در آخرین جلسه، مجددا پرسشنامه احساس تنهایی در مورد هر سه گروه اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که آموزش فنون درمان مبتنی بر کیفیت زندگی در مقایسه با رفتار درمانی دیالکتیکی، بر کاهش احساس تنهایی موثر بوده است (01/0<p).
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر کیفیت زندگی، رفتار درمانی دیالکتیکی، احساس تنهایی، گوشی های هوشمند
  • جواد صاحبی کوزه کنان، امیر پناه علی*، داود حسینی نسب صفحات 46-61
    هدف پژوهشحاضر تعیین روابط ساختاری هیجان های تحصیلی و مسئولیت پذیری با اشتیاق تحصیلی بواسطه مفهوم خویشتن در فرزندان ایثارگران بود.  این پژوهش  از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان فرزندان ایثارگر که در سال تحصیلی97-98در مدارس استان آذربایجان شرقی در دوره متوسطه مشغول به تحصیل بودند. از این تعداد 332 نفر به عنوان نمونه به شیوه تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اشتیاق تحصیلی، پرسشنامه هیجان های تحصیلی، پرسشنامه مسئولیت پذیری دانش آموزان و پرسشنامه مفهوم خویشتن (خودپنداره) بک استفاده شد.  جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون چند'گانه و تحلیل مسیر استفاده شد. داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS- 24  و AMOS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند بین اشتیاق تحصیلی با مسولیت پذیری، هیجان های تحصیلی مثبت و مفهوم خویشتن رابطه مثبت و معنی دار و با هیجان های منفی رابطه منفی معنادار وجود دارد.  همچنین 23%) از واریانس اشتیاق تحصیلی بواسطه متغیرهای هیجان های تحصیلی و مسئولیت پذیری پیش بینی می شود. در نهایت تحلیل مسیر نشان داد مفهوم خویشتن به عنوان میانجی، در رابطه بین اشتیاق تحصیلی با مسولیت پذیری،  هیجان تحصیلی نقش دارد.
    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، مسولیت پذیری، هیجان تحصیلی، مفهوم خویشتن، ایثارگران
  • پونه اروانه، رضا عبدی*، غلامرضا چلبیانلو صفحات 62-73
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ابعاد نابهنجار شخصیت مطرح شده در مدل جایگزین اختلالات شخصیت در پیش بینی نشانه های اختلالات شخصیت خوشه  c انجام شد. بدین منظور، 356 نفر از دانشجویان دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان و  پیام نور اسکو به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه های  نسخه بزرگسالان شخصیت DSM-5 (PID-5-BF) و چندمحوری بالینی میلون 3 (MCMI-III) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که ابعاد مهارگسیختگی و روان پریش خویی بصورت مثبت، اختلال شخصیت اجتنابی و ابعاد عاطفه منفی، مهارگسیختگی و روان پریش خویی به صورت مثبت اختلال شخصیت وابسته و در نهایت ابعاد عاطفه منفی و گسلش بصورت مثبت و مهارگسیختگی بصورت منفی، اختلال شخصیت وسواسی - جبری را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: اختلالات شخصیت خوشه c، مدل جایگزین، ابعاد نابهنجار شخصیت
  • علیرضا مرادی*، محمد مهدی اسماعیل زاده پوریا، مهدی اکبری، جعفر حسنی، نسرین غلامی صفحات 74-89

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان معنا محور گروهیبا شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی گروهی بر انعطا پذیری شناختی بیماران مبتلا به سرطان سینه بود. طرح پژوهش از نوع مختلط بوده و جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان سینه تحت درمان در مرکز تحقیقات هماتولوژی و آنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بودند. از این بین 24 بیمار به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه معنادرمانی گروهی (12 نفر) و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (12 نفر) جایگزین شدند. هر دو گروه به مدت 8 هفته و هر هفته یک جلسه دو ساعته، تحت معنادرمانی گروهی و یا شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی گروهی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی و انعطاف پذیری شناختی (CFI) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد. هر دو درمان بر متغیر انعطاف پذیری شناختی اثربخشی معناداری در بیماران مبتلا به سرطان سینه داشتند. همچنین بررسی مرحله پیگیری بعد از دو ماه نشان داد در درمان معنا محور گروهی بین پس آزمون و مرحله پیگیری تفاوت معناداری وجود نداشت. اما این تفاوت در گروه ذهن آگاهی معنادار بود. همچنین گروه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی اثربخشی بیشتری نسبت به معنادرمانی گروهی داشت.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان معنا محورگروهی، انعطاف پذیری شناختی، سرطان سینه
  • مسیب یارمحمدی واصل*، محیا مهرابی پور، محمدرضا ذوقی پایدار صفحات 90-108

    هدف مطالعه پیش بینی فرسودگی زناشویی براساس انواع طرحواره های عشق و جهت گیری اهداف زناشوییبود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افرادی که در سال 1398 برای حل مشکلات زناشویی به مراکز مشاوره شهر همدان مراجعه کرده بودند. نمونه این پژوهش شامل 210 نفربود که به صورت نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه فرسودگی زناشویی پاینز، پرسشنامه طرحواره عشق و پرسشنامه جهت گیری اهداف زناشویی کانزاس بود. تحلیل داده ها نشان داد بین فرسودگی زناشویی با جهت گیری اهداف زناشویی و طرحواره عشق ایمن رابطه منفی و بین فرسودگی زناشویی با طرحواره عشق کناره گیر، بی ثبات و غیرجدی رابطه مثبت وجود داشت. همچنین نتایج داده ها حاکی بود که بین جهت گیری اهداف زناشویی با طرحواره های عشق کناره گیر، بی ثبات و غیرجدی رابطه منفی و بین جهت گیری اهداف زناشویی با طرحواره عشق ایمن رابطه مثبت وجود داشت. بنابراین نتایج این پژوهش حاکی است که طرحواره های عشق و جهت گیری اهداف زناشویی بر زندگی زناشویی زوجین موثر است، پس استفاده از این نتایج می تواند برای پیشگیری و درمان فرسودگی زناشویی مفید باشد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، طرحواره های عشق، جهت گیری اهداف زناشویی
  • رسول زارع زاده، مرضیه علیوندی وفا*، سید محمود طباطبائی، علی نقی اقدسی صفحات 109-122
    هدف پژوهش حاضر ، تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و امید به زندگی در بیماران کبدی بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پژوهشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی بیمارانی بودند که بنا به تشخیص پزشکی، عمل جراحی پیوند کبد را تجربه کرده و در طی یک سال گذشته، کبد دریافت کرده باشند. 30 بیمار پیوندی براساس ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس افسردگی بک و پرسشنامه امید به زندگی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و جهت از روش تحلیل کواریانس چندمتغیری (MANCOVA) استفاده شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که گروه آزمایش از لحاظ سطح افسردگی به طور معنادار پایین تر از گروه کنترل قرار داشتند (001/0>p) همچنین سطح امید به زندگی در گروه آزمایش به طور معنادار افزایش یافته است (001/0>p).بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان پذیرش و تعهد باعث کاهش افسردگی و افزایش امید به زندگی در بیماران پیوند کبدی شده است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی، امید به زندگی، بیماران پیوند کبدی
  • کیومرث تقی پور*، سید عبدالله قاسم تبار صفحات 123-135

    پژوهش حاضر با هدف سنجش اثربخشی کلاس وارونه بر نگرش، درگیری و عملکرد دانشجویان در درس تولید محتوای الکترونیکی انجام گرفت. بدین منظور از طرح نیمه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل) استفاده شد. جامعه پژوهش، کلیه دانشجویان علوم تربیتی دانشگاه تبریز در درس تولید محتوای الکترونیکی در نیمسال اول سال تحصیلی 1398-1397 بودند که به طور تصادفی در دو گروه 24 نفری آزمایش و کنترل گمارده شده اند. گروه آزمایش مهارت"تولید محتوای الکترونیکی از طریق نرم افزار استوری لاین" را براساس روش کلاس وارونه آموزش دیدند و گروه کنترل آموزش این مهارت را براساس روش آموزش متداول دریافت کردند. دوره های آموزش به مدت 12 جلسه در سایت کامپیوتری اجرا شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد سنجش نگرش و درگیری، و پرسشنامه محقق ساخته سنجش عملکرد استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون t مستقل، تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل کواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که کاربست کلاس وارونه به نگرش مثبت دانشجویان به دوره آموزش موضوع عملی می انجامد، و درگیری و عملکرد آنان را در دوره افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: طراحی آموزش، کلاس وارونه، نگرش، درگیری، و عملکرد
  • آیدا اکبرزاده، لیلا شاملی*، حسن بلند صفحات 136-149
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تفاوت شدت رویابینی شفاف، فراشناخت و پرآگاهی زمینه ای در افراد مدیتور با عادی انجام شد.  این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای و نمونه شامل 240 نفر از دانشجویان دانشگاه گیلان بود. این افراد مقارن با شرایط آموزش مجازی پاندمی ویروس کرونا، به شیوه در دسترس و از طریق ارسال لینک پرسشنامه در کانال های اجتماعی مربوط به دانشجویان دانشگاه گیلان انتخاب شدند؛ بدین صورت که در ابتدا 120 دانشجو با رعایت ملاک های ورود داشتن سابقه تمرینات مدیتیشن روزانه (بین سی دقیقه تا دو ساعت) و مستمر (حداقل به مدت دو سال) و با دامنه سنی 18 تا 40 سال و ملاک خروج سابقه مصرف داروهای روانگردان و اعتیاد به مواد مخدر به عنوان گروه مدیتور در نظر گرفته شدند و به همراه 120 دانشجوی دیگر که سابقه هیچ گونه تمرین مدیتیشن نداشتند و از لحاظ سن، جنسیت و سطح تحصیلات با افراد گروه اول همتا شده بودند در مجموع گروه نمونه را تشکیل دادند و پرسشنامه های رویابینی شفاف (LuCid)، پرآگاهی (FFMQ) و فراشناخت (MCQ) را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری در نرم افزارSPSS-21  انجام گرفت. یافته ها گویای وجود تفاوت معنادار افراد مدیتور و عادی از نظر شدت رویابینی شفاف، فراشناخت و پر آگاهی بود. این نتایج مطابق با تلویحات نظری و کاربردی می تواند علاوه بر جمعیت عمومی، برای پژوهشگران و درمانگران از جهت به کارگیری تمرینات مدیتیشن به عنوان روشی کم هزینه و بدون ضرر برای تقویت سطوح فراشناخت، پرآگاهی و رویابینی شفاف مفید باشد.
    کلیدواژگان: رویای شفاف، فراشناخت، پرآگاهی زمینه ای، مدیتیشن، مدیتور
  • رامین حبیبی کلیبر* صفحات 150-162

    هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش منزلت های هویت تحصیلی و ادراک فعالیت های کلاسی در پیش بینی جهت گیری اهداف تسلطی و عملکردی دانش آموزان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان پسر دوره متوسطه ناحیه 4 در سال تحصیلی 99-1398 در شهرستان تبریز بودند که از این جامعه، تعداد 190 نفر دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اهداف پیشرفت میگدلی و همکاران (1988)، منزلت هویت تحصیلی واز و ایزاکسون (2008)، ادراک از فعالیت های کلاسی جنتری و همکاران (2002) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه (هم زمان) در نرم افزار SPSS.21 تحلیل گردید. نتایج نشان داد که متغیرهای ادراک از ساختار کلاس درس، منزلت های هویت تحصیلی قادرند تغییرات جهت گیری هدف تسلطی و عملکردی را در دانش آموزان پیش بینی کنند؛ بنابراین ادراک فعالیت های کلاسی و هویت تحصیلی نقش مهمی در جهت گیری اهداف یادگیری دارند.

    کلیدواژگان: ادراک فعالیت های کلاسی، منزلت های تحصیلی، جهت گیری هدف تسلطی، جهت گیری هدف عملکردی
  • قاسم عبدلپور، محمدرضا نائنییان*، رسول روشن، محمد غلامی فشارکی صفحات 163-177
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای طرح واره های شناختی فعال شده در بافت جنسی، بدتنظیمی هیجانی و خلق منفی در ارتباط بازداری و برانگیختگی جنسی با عملکرد جنسی زنان انجام پذیرفت. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان شاغل در بخش اداری دانشگاه های شهر تهران و تبریز بودند که از بین آن ها 665 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داد ه ها از پرسش نامه طرح واره های شناختی فعال شده در بافت جنسی (QCSASC)، مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس (DASS)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان گراتز (DERS)، پرسش نامه بازداری و برانگیختگی جنسی زنان (SES-W)، پرسش نامه عملکرد جنسی زنان (FSFI) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS23 و نرم افزار LISREL8.8 استفاده شد. مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که بازداری جنسی و برانگیختگی جنسی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم (از طریق طرح واره های جنسی، بدتنظیمی هیجانی و خلق منفی)، بر عملکرد جنسی زنان تاثیر می گذارد. ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازه گیری، برازش دارد (97/0CFI=، 96/0 NFI=، 051/0 RMSEA=). همسو با مدل کنترل دوگانه، نتایج این پژوهش نشان داد که بازداری و برانگیختگی جنسی بر عملکرد جنسی زنان تاثیر دارد و هم چنین این یافته ها تاکید می کنند که در کنار عوامل فیزیولوژیکی، عوامل شناختی و هیجانی در تبیین عملکرد جنسی خیلی اهمیت دارند.
    کلیدواژگان: برانگیختگی جنسی، بازداری جنسی، تنظیم هیجان، خلق، تمایلات جنسی
  • فاطمه پورامیررزداری، رحیم بدری گرگری*، شهرام واحدی صفحات 178-191
    پژوهش حاضر به بررسی اثربخشی اجرای برنامه قصه گویی دیالکتیکی بر بهبود مهارت  پرسشگری دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر ارومیه پرداخته است. این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون و همراه با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 98-97 بوده است . از بین مدارس شهر ارومیه دو مدرسه (از یک مدرسه یک کلاس 30 نفری بعنوان  گروه آزمایش و از مدرسه دیگر یک کلاس 30 نفری  بعنوان گروه کنترل) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گروه کنترل، در ساعت مربوط به درس انشاء آموزش سنتی و برای گروه آزمایش، در ساعت مربوط به همین درس قصه گویی دیالتیک اجرا شد  برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه چند بعدی بک و جی ساپ استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کواریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد که اجرای برنامه قصه گویی دیالکتیکی در بهبود پرسشگری دانش آموزان موثر است. آموزش قصه گویی با روش دیالکتیک در بهبود مهارت تفکر پرسشگری دانش آموزان نقش مهمی دارد. این روش آموزشی می تواند در مدارس کشور برای پرورش مهارت پرسشگری دانش آموزان مورد استفاده معلمان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مهارت قصه گویی، مهارت پرسشگری، دانش آموزان
  • ندا سبزی*، مسعود حسین چاری، بهرام جوکار، فرهاد خرمائی صفحات 192-208
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه خودارزیابی مرکزی و خودناتوان سازی تحصیلی با واسطه ی هیجان های تحصیلی بود. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان سال اول مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 99-98 بودند که از بین آن ها 315 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، مقیاس خودارزیابی مرکزی (جاج و دیگران، 2003)، پرسشنامه هیجان های تحصیلی پکران و دیگرانو مقیاس خودناتوان سازی تحصیلیشوینگر و استینسمیر-پلستر بود. تحلیل داده ها با استفاده از  مدل یابی معادلات ساختاری نشانگر تاثیر مستقیم خودارزیابی مرکزی بر خودناتوان سازی تحصیلی، خودارزیابی مرکزی بر هیجان های تحصیلی و هیجان های تحصیلی بر خودناتوان سازی تحصیلی  بود و همچنین، خودارزیابی مرکزی با واسطه هیجان های تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی را پیش بینی می کند. مطابق با نتایج پژوهش حاضر، ارتقاء سطح عزت نفس، خودکارآمدی و منبع کنترل دورنی ، احساس خودارزشی را به همراه دارد و زمینه ساز تجربه بیشتر هیجان های مثبت امید و غرور است که همین امر تمایل به استفاده از راهبرد خودناتوان سازی تحصیلی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: خودارزیابی مرکزی، هیجان های تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی
  • مجید محمودعلیلو*، راضیه پاک، افسانه جوربنیان، بهجت لامعی صفحات 209-223
    مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش میانجی کمال گرایی، عاطفه منفی در رابطه بین سیستم بازداری رفتاری و شدت نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی انجام گرفت.طرح پژوهش حاضر به روش توصیفی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز در سال 1398 بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 333 نفر انتخاب شدند. پرسشنامه های اضطراب اجتماعی، سیستم های مغزی بازداری و فعالسازی رفتاری (BIS/BAS) کارور و وایت، مقیاس چندبعدی کمالگرایی (MPS) و مقیاس عاطفه مثبت و عاطفه منفی (PANAS) بعنوان ابزارهای پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که کمال گرایی و عاطفه منفی می تواند رابطه بین سیستم بازداری رفتاری و نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی را میانجی گری کنند.یافته ها نشان می دهد که کمال گرایی و عاطفه منفی می توانند تاثیر سیستم بازداری رفتاری را بر اختلال اضطراب اجتماعی افزایش دهند
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، سیستم بازداری رفتاری، عاطفه منفی، کمال گرایی
|
  • Mohammad Darzi *, Abolghasem Yaghoobi, Khosro Rashid Pages 1-17

    The aim of this study was to investigate the relationship between school bonding ; social competence and students’ bullying through the mediating role of empathy. It was conducted by a comparitive method . The study population was  male and female high school students in Buinzahra city in the academic year of 2019-2020. Using multy stage random cluster method 274 students were selected.They were assess by . The research instruments were Illinois Bullying Questionnaire (2001), Jantila et al. Social Competence Self-Report Scale (2006), Springer et al. Student Relationship Scale (2009), and Richard et al. Empathy Scale (2017). The hypothetical model of the research was tested by path analysis using Lisrel 8.50 software. Findings indicated that school bonding, social competence, and empathy had direct effect on bullying. Moreover, social competence had direct effect on empathy, and indirect effect on bullying through empathy. Besides, school bonding had no direct effect on empathy. However, the results showed that the proposed model had goodness of fit. Conseqoently , it is suggested that in designing and implementing student bullying reduction programs, in addition to teaching empathy to the students, paying attention to the development of their social competence and school bonding are considered necessary.

    Keywords: Bullying, School bonding, Social Competence, empathy
  • KHODAMORAD Momeni, Samad Azizi, Narges Mohammad Najjar, Ali Ahmadian *, Behzad Taghipuor, Parisa Serajmohamadi Pages 18-31
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of emotion regulation instruction in reducing marital burnout and alexithymia among couples on the brink of divorce. This study was of a semi-experimental design with pre-test post-test and control group that was conducted on women referred to the intervention center in the 2nd District of Tehran. Using the inclusion and exclusion criteria, 30women were selected by convenience sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups. Before the beginning of the training, both groups received a pretest and were asked to complete the scales of Pines (1996) marital distress and Toronto (1994) Alexithymia. The experimental group was received the instruction. The training sessions for the experimental group were held weekly in one session (60 minutes) and held for 8 sessions. At the end of the sessions, both groups were subjected to post-test. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.The results showed that emotion regulation based on Gross Model had a  significantly effect on the reduction of marital burnout and alexithymia of couple were (P≤0.001).The findings of this study indicate the effectiveness of emotional regulation training in reducing marital burnout and couples’ alexithymia on the brink of divorce. Hence, it is suggested to implement such meetings at crisis intervention centers and clinical social work services.
    Keywords: Emotion Regulation, Marital Burnout, Alexithymia, divorce
  • Saeed Najarpour Ostadi, Bahman Akbari *, Javad Khalatbari, Jalil Babapour Pages 32-45
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of quality of life Therapy and Dialectical Behavior Therapy in the loneliness of students with addiction to smartphones. Therefore, among female undergraduate psychology students of Islamic Azad University, Tabriz Branch, 45 people were purposefully selected according to cutoff score on the Smart Phone Addiction Scale (SAS) and were randomly assigned to two experimental groups and one control group (15 subjects in each group). Pretest was administered by lonliness scale in the study groups. Then, subjects in the experimental groups received 8 sessions of two hours training on quality of life therapy and Dialectical Behavioral Therapy, however,  the control group received no training. At the last session, the loneliness scale was again administered to all three groups. Results of univariate analysis of covariance showed that compared to Dialectical Behavioral Therapy, quality of life therapy was more effective in reducing loneliness (p < 0/01).
    Keywords: quality of Life therapy, dialectical behavioral therapy, Loneliness, smartphone addiction
  • Javad Sahebi Kuzeh Kanan, Amir Panah Ali *, Davood Hosseininasab Pages 46-61
    The purpose of the study was to determine the structural relations between academic emotions, responsibilityand academic engagement by mediating self-concept among the warfare victims’ children. The research was conducted with a correlational method. The study population consisted of all students of the scarified families’ children who were studying in the schools of East Azarbaijan during the academic year of 2017-2018. Using multi-stage random sampling, 332 subjects were selected. Data were collected using academic engagement questionnaire, academic emotion questionnaire, responsibility questionnaire, and self-concept scale. Data were analyzed by multiple regression and path analysis. Data were analyzed using SPSS-24 and AMOS-24 software. Findings showed that there was a significant positive relationship between academic engagement, responsibility, academic emotion and self-concept and negative association with negative emotion. 23% of the variance of academic engagement was explained due to the variables of academic excitement and responsibility. Finally, path analysis showed that the self -concept could play a role as a mediator in the relationship between academic engagement, academic emotion, and responsibility.
    Keywords: Academic Engagement, academic emotion, Responsibility, self concept
  • Pooneh Arvaneh, Reza Abdi *, Gholamreza Chalabianlou Pages 62-73
    The purpose of this study was to determine the role of abnormal personality dimensions proposed DSM-5 Alternative Model for Personality Disorders in the prediction of symptoms of cluster C personality disorders. Therefore, 356 students of Shahid Madani University of Azerbaijan and Payame Noor Osco University were selected by multistage cluster random sampling. They completed Adult DSM-5 (PID-5-BF) and Millon Clinical  Multiaxial  Inventory 3 (MCMI-III).  Data were analyzed using simultaneous regression method. Results showed that the dimensions of disinhibition and psychoticism had positive role in the prediction of avoidant personality disorder. Besides, negative affectivity, dsinhibition and psychoticism  dimensions had positive role in the prediction of dependent personality disorder and negative affectivity as well as detachment dimensions, had positive role and disinhibition had negative role in the prediction of obsessive-compulsive personality disorder.
    Keywords: Cluster C Personality Disorders, Alternative Model, Abnormal Personality Dimensions
  • Alireza Moradi *, MohammadMahdi Esmaeilzadehpourya, Mehdi Akbari, Jafar Hasani, Nasrin Gholami Pages 74-89

    The present study aimed to compare effectiveness of meaning-centered group therapy with mindfulness based cognitive therapy in cognitive flexibilityamong patients with breast cancer. The research design was mixed. The study population included all patients with advanced breast cancer being treated at the Hematology and Oncology Research Center of Tabriz University of Medical Sciences. Using purposeful sampling,  24 patients were selected and were assigned in two groups of group meaning therapy  and mindfulness-based cognitive therapy (12 subjects in each group). Group psychotherapy was conducted on both groups in two hour sessions for 8 weeks. A demographic questionnaire and Cognitive Flexibility Inventory (CFI) were used for data collection. Data were analyzed by repeated measure analysis of variance method by SPSS 21 software. Both treatments had a significant effect on the cognitive flexibility in patients with breast cancer. Also, the study of the follow-up stage (after two months) showed that there was no significant difference between the post-test and the follow-up stage in the meaning centered therapy group, but this difference was significant in the mindfulness group. In addition, the groupmindfulness based cognitive therapy was more effective than meaning-centered group therapy.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, meaning centered group therapy, cognitive flexibility, breast cancer
  • Mosayeb Yaarmohammadi Vasel *, Mahya Mehrabi Pour, MohammadReza Zoghipaidar Pages 90-108

    The aim of this study was to predict marital burnout based on different types of love schemas and marital goal orientations. The study was conducted with a correlational method. The study population included all people referred to counseling centers for marital problemsin Hamadan city. Using conveniencesampling, 210 subjects were selected. Data were collected using Piens marital burnout questionnaire, love schemas inventory, Kansas marital Goals Orientation questionnaire. Results showed negativecorrelations were between marital burnout with marital goals orientation and secure love schema and positive correlations were observed between marital burnout and with Skittish, fickle and Casual love schemas (p < .05). Results showed that there were negativecorrelations between marital goals orientation and skittish, fickle and casual love schemas and positive associations were observed between marital goals orientation with secure love schemas (P <.05). The results of this study suggested that love schemas and the marital goals orientation affected the married life of the couple. Therefore, the application of the findings could be useful for the prevention and treatment of marital burnout

    Keywords: the marital burnout, love schemas, marital Goals Orientation
  • Rasool Zarezadeh, Marziyeh Alivandi Vafa *, Seyed Mahmoud Tabatabaei, Ali Naghi Aghdasi Pages 109-122
    The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy in depression and life expectancy in patients with liver transplantation. The study design was quasi-experimental with pre-test-post-test research design and control group. The study population included all patients who, according to a medical diagnosis, had undergone liver transplant surgery and had received a liver in the past year. The sample consisted of 30 patients were evaluated according to the criteria of inclusion and exclusion that was purposefully selected and randomly assigned in two groups and control group (15 subjects in each group). Beck Depression Inventory and Life expectancy questionnaire were used for data collection. Data were analyzed by Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) using SPSS software version 23. Results showed that the patients in the experimental group had significantly lower level of depression. Besides, the level of life expectancy in the experimental group was significantly increased (p < .001). Therefore, it can be concluded that Acceptance and Commitment Therapy has reduced depression and increased life expectancy in liver transplant patients.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, depression, life expectancy, Liver transplant patients
  • Kiumars Taghipour *, Seyyed Abdollah Ghassemtabar Pages 123-135

    The purpose of the present study was to examine the effectiveness of Flipped classroom in students' attitude, engagement and performance in e-content production lesson. A semi-experimental design (pretest-posttest and control group) was used. The study population consisted of all educational science students of University of Tabriz in the electronic content production lesson in the first semester of the academic year 2018-2019. They were randomly assigned to experimental and control groups.The experimental group trained the skill of "producing of electronic content through storyline software" based on the flipped classroom method and the control group received this skill based on the conventional instruction method. The instructional sessions conducted for 12 sessions on the computer site. Data were collected by standard questionnaires of attitude and engagement, and a researcher-made questionnaire of performance measurement. Data were analyzed by independent t-test, MANOVA, and ANCOVA. Results showed that applying Flipped classroom lead to positive attitude of students towards practical subject instruction course, and increased their engagement and performance in the course.

    Keywords: Instructional design, Flipped Classroom, Attitude, Engagement, and performance
  • Aida Akbarzadeh, Leila Shameli *, Hassan Boland Pages 136-149
    The aim of this study was to compare the intensity of lucid dreaming, metacognition and dispositional mindfulness in mediators with normal people. The method of this study was descriptive causal-comparative and sample consisted of 220 students of Guilan university. These individuals were selected in an available sampling by sending the questionnaire link in the social channels related to the students of Guilan university in parallel with the virtual education conditions of the Corona virus pandemic. Initially, by observing the inclusion criteria, 120 students with a history of daily (between thirty minutes to two hours) and continuous (at least two years) and with an age range of 18 to 40 years and the exclusion criteria of a history of psychedelic drugs and drug addiction were considered as a mediator group and, along with 120 other students who had no history of meditation practice and were matched with the first group in terms of age, gender and level of education, formed a sample group. The questionnaires used in this study are: the intensity of lucid dreaming (LuCid), mindfulness (FFMQ) and metacognition (MCQ). Data analysis was performed using multivariate analysis of variance in SPSS-21 software. According to the findings, there was a significant difference between mediators and non-meditators in the intensity of lucid dreaming, mindfulness and metacognition. The results, according to theoretical and practical implications can be useful in addition to the general population, for researchers and therapists to use meditation exercises as a low
    Keywords: Lucid Dream, Metacognition, Dispositional Mindfulness, Meditation, Mediator
  • Ramin Habibi Kaleybar * Pages 150-162

    The purpose of the present study was to investigate the role of dignity of academic identity and perceptions of classroom activities in predicting the orientation of mastery and performance goals in students. The research method was descriptive and correlational. The study population included male high school students in Tabriz in the academic year of 2019-2020. Using multistage cluster sampling, 197 students were selected. Data were collected using the Migdeli et al. (1988) Achievement Goals Orientation Questionnaire, Was and Isaacson (2008) academic identity status, Gentry and et al. (2002) Perceptions of Classroom Activities Questionnaire. Data were analyzed using multiple regression analysis by SPSS software. Results showed that perception of classroom activities, academic identity status could predict variances in students' mastery and performance goal orientation.

    Keywords: Perception of classroom activities, Degrees, Mastery goal orientation, Functional goal orientation
  • Ghasem Abdolpour, Mohammadreza Naeinian *, Rasoul Roshan, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 163-177
    The present study aimed to investigate the mediating role of cognitive schemas activated in sexual context, emotion dysregulation and negative mood in the relationship between sexual inhibition, sexual excitation and female sexual function. This study was conducted with a correlational method and structural equation modeling, respectively. The study sample included 665 females serving in the administrative departments of Tehran and Tabriz universities, who were selected by convenience sampling method. The Questionnaire of Cognitive Schema Activation in Sexual Context,Depression, Anxiety and stress Scales (DASS),Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Sexual Excitation/Sexual Inhibition Inventory for Women, and Female Sexual Functioning Index (FSFI) were used for data collection. Also, SPSS23 and LISREL8.8 softwares were used for data analysis. Results of SEM showed that sexual inhibition and sexual inhibition, both directly and indirectly (through Sexual Context-activated schemas, emotion dysregulation and negative mood), could affect women's sexual function. Evaluating the theoretical model of the study through the fitness indices revealed that the theoretical model fit the measurement model (CFI = 0.97, NFI = 0.96, RMSEA = 0.051). Consistent with the dual control model, the results of this study showed that inhibition and sexual excitation affect the female sexual function. In addition, these findings suggest that in addition to the physiological factors, emotion and cognitive factors are similarly significant in defining the sexual function.
    Keywords: Sexual Excitement, Sexual Inhibition, Emotion Regulation, mood, Sexuality
  • Fatemeh Pouramirrazdari, Rahim Badri *, Shahram Vahedi Pages 178-191
    The present study investigated the effectiveness of a dialectical storytelling program in improving the questioning skills of elementary school students in Urmia. The study design was a quasi-experimental pre-test and post-test with a control group .The study population included elementary school students of Urmia city in academic year 2017-2018. Using purposeful sampling, two schools were selected among the schools of Urmia city (one school with a class of 30 students as the experimental group and another school with a class of 30 students as the control group). For the control group  the essay course was taught by the traditional teaching, and the experimental group was taught the same lesson in dialectical story telling. The Multidimensional Nature oF Qu’est Motivation scale was used for data collection. Data were analyzed using analysis of covariance. Results showed that dialectical storytelling program was effective in improving students questioning. Dialectical storytelling training plays an important role in improving students questioning thinking skills. This teaching method can be used by teachers to develop students’ questioning skills.
    Keywords: Storytelling skills, Questioning skills, students
  • Neda Sabzi *, Masoud Masoud Hossein Chari, Bahram Jowkar, Farhad Khormaee Pages 192-208
    The aim of present study was to investigate the relationship between core self-evaluation and academic self-handicapping through mediating of academic emotions.The research was conducted with a correlational method and structural equation modeling.The study population consisted of first year undergraduate students of Shiraz University in the academic year of 2019-2020. Using, multistage cluster sampling 315 subjects were selected.The research instruments were core self-evaluation scale by Judge et al, Pekrun et al academic emotions questionnaire and self-handicapping scale by Schwinger and Stiensmeier-Pelster. Data were analyzed by  structural equation modeling. Results indicated direct effects of core self-evaluation on academic self-handicapping, core self-evaluation on academic emotions and academic emotions on academic self-handicapping (P=0/05). In addition, core self-evaluation predicted academic self-handicapping indirectly and through academic emotions. Consequently, improving self-esteem, self-efficacy and internal locus of control is  central to self-value and provides the basis for experiencing more positive emotions such as hope and pride, which reduces the tendency to use the strategy of academic self-handicapping.
    Keywords: core self-evaluation, academic emotions, academic self-handicapping
  • Majid Mahmoud Alilou *, Razieh Pak, Afsaneh Joorbonyaan, Bahjat Lamei Pages 209-223
    The present study aimed to investigate the mediating role of perfectionism, negative affect in the relationship between behavioral inhibition system and severity of social anxiety disorder symptoms. The present research design was descriptive and the study population included students of Tabriz University in 2018. Using convenience sampling, 333 university students were selected, and were assessed through Personality Inventory for Social anxiety, the brain behavioral inhibition and activation systems (BIS/BAS) questionnaire of Carver and White, Multidimensional perfectionism scale (MPS), as well as Positive Affect and Negative Affect Scales. Data were analyzed by Structural Equation Modeling (SEM). Results showed that perfectionism and negative affect could mediate the relationship between behavioral inhibition system and social anxiety disorder symptoms. Hence, findings suggest that perfectionism and negative affect could increase the influence ability of Behavioral Inhibition System on social anxiety disorder
    Keywords: Behavioral inhibition system, Negative Affect, Perfectionism, Social anxiety disorder