فهرست مطالب

جامعه پژوهی فرهنگی - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسرین پاکوفته، صادق نصری*، بیتا نصرالهی، نورعلی فرخی صفحات 1-24

    هویت یکی از ابتدایی ترین نیازهای بشری است. انسان ها به محض شناخت خود به طور مستقیم در مواجهه با این موضوع قرار می گیرند اما نکته حایز توجه، تاثیرات وضعیت محیطی بر تغییرات هویتی است. عوامل مختلفی بر تقویت و تضعیف هویت های جمعی تاثیر دارند. شناخت این عوامل و سنجش وضعیت آن در سطح جامعه علاوه بر این که می تواند زمینه ساز پیش بینی وضعیت آینده ارزش های جمعی شود، سیاستگذاری هویتی را در مسیر دقیق تر و صحیح تری قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی هویت مدرن براساس هویت ملی، قومی و دینی انجام شد. جامعه پژوهشی شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ایی 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر پرسشنامه هویت ملی و اجتماعی سلگی و همکاران بود. جهت تحلیل داده ها از روش همبستگی و رگرسیون همزمان استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-25انجام شد. نتایج نشان داد که هویت ملی، قومی و دینی همبستگی مثبت و معناداری با هویت مدرن دارند همچنین هویت ملی، دینی و قومی توان پیش بینی هویت مدرن را دارند. بنابراین می توان گفت که هویت مدرن رقیبی برای هویت ملی، دینی و قومی به شمار نمی آید.

    کلیدواژگان: هویت جهانی، هویت ملی، هویت دینی، هویت قومی، دانشجویان
  • سمیه توحیدلو*، علیرضا ذاکری صفحات 25-53

    مسئله اصلی این مقاله مطالعه تعارضات درونی در سیاستگذاری های فرهنگی در حوزه سبک زندگی در ایران پس از انقلاب است. این مسئله به کمک تحلیل محتوای برنامه های توسعه پس از انقلاب انجام شده است. مطالعه نتایج سیاست گذاری برنامه های توسعه نشان می دهد که «بی توجهی به واقعیت جامعه» و «فقدان انسجام» را دو ویژگی اصلی این برنامه هاست. این برنامه ها همواره سرشتی «آرمان گرایانه» داشته اند و بدون توجه به تحولات واقعی جامعه، معطوف به تحقق نظام ارزشی سیاستگذار بوده اند. در نتیجه همواره بخش مهمی از جامعه را نادیده گرفته و آنها را طرد کرده و علیه آنها سیاست گذاری کرده اند و به همان میزان با موفقیت کمتری روبه رو شده اند. از سویی این برنامه ها همواره از «فقدان انسجام» رنج می برده اند. سرشت دوگانه حاکمیت، تنشی پایدار را در برنامه ها نهادینه کرده که فقط در برنامه پنجم شاهد ناپدید شدن کامل آن هستیم. از سویی بی توجهی به تاثیر و تاثرات دو میدان اقتصاد و فرهنگ بر روی یکدیگر سبب شده است که نتایج سیاست های تعدیل اقتصادی یعنی رواج مصرف گرایی، تجمل، فساد گسترده در خصوصی سازی و شکل گیری طبقات صاحب سرمایه ی نزدیک به حاکمیت که از سبک زندگی متفاوت از سبک زندگی و ارزش های مطلوب حاکمیت برخوردار بوده اند، به طور مداوم سیاست های مطلوب سیاستگذار حوزه فرهنگ را نقض کنند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سیاستگذاری فرهنگی، میدان، اقتصاد
  • رضا روحانی، علی اکبر کجباف* صفحات 55-79

    ایران در دوره صفویه بویژه درعهد شاه عباس اول  (1038-978 ق / 1629-1571م) رشد سیاسی، فرهنگی واقتصادی قابل توجهی را تجربه کرد.لذا با توجه به اهمیت اعتماد و سرمایه اجتماعی درتوسعه پایدار، در این جستار تلاش شده است با تکیه برنظریه اعتماد زتومکا، وضعیت سرمایه اجتماعی ایران اواخر دوره صفوی بررسی شده و به این پرسش پاسخ داده شود که آیا نظام اقتصادی ایران دوره صفویه امکان و ظرفیت های فرهنگی-اجتماعی لازم جهت استمرار رونق اقتصادی و حتی گام نهادن در مسیر نظام سرمایه داری را داشته است ؟ بر این اساس در این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع  تاریخی از طریق بررسی و تحلیل شاخصه های اعتماد زتومکا، وضعیت سرمایه اجتماعی در ایران دوره صفویه مورد واکاوی قرارگرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد رواج ترکیبی از عوامل زمینه ای اجتماعی و فرهنگی همچون تقدیرگرایی، فساد مالی، رشوه، نفاق، حال گرایی و عدم خطر پذیری به عنوان کاهنده های اعتماد وسرمایه اجتماعی در این دوره عمل کرده اند. از این رو چنین می توان نتیجه گرفت که سرمایه اجتماعی پایین ظرفیت لازم را برای ورود ایرانیان به مدار توسعه فراهم نمی کرد.

    کلیدواژگان: صفویه، نظام اقتصادی، فرهنگ، سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی
  • داود زهرانی، علی ربانی خوراسگانی*، رحمان شریف زاده، علی قنبری برزیان صفحات 81-110

    یکی از مباحث بسیار محبوب و شناخته شده در ادبیات جامعه شناسی نوین، رویکردهایی هستند که تحت عنوان "بیش ازانسان" مطرح شده اند. گستره ی این دیدگاه ها بسیار وسیع هستند؛ از جامعه شناسی کلاسیک گابریل تارد و مونادولوژی او و نظریات دولوز و گتاری پیرامون اتصال و هم پیوندی امور در جامعه، تا سلسله نظریات و رویکردهایی با عنوان مادیگرایان جدید که توسط کسانی ازجمله هاراوی، باراد، برایدویتی و جان بنت نمایندگی می شوند، و در نهایت برخی از رویکردهای حیطه علم وفن آوری و به طورویژه نظریه کنشگر-شبکه، که مطرح ترین چهره آن برونو لاتور است، همگی را می توان در ذیل این رویکرد قرار داد. چیزی که تمامی این رویکردها را به هم نزدیک کرده است، گریز از عاملیت بخشی صرفاانسانی و نیل و میل به سوی ارایه ی عاملیت های نامتجانس است که کنشگری در جامعه را محدود به انسان نمی دانند و هم چنین همگی از دوگانگی هایی چون سوژه و ابژه، انسان و طبیعت، ساختار و عاملیت و... می گریزند. اما منظور از عاملیت های نامتجانس چیست؟ پس از واکاوی مهم ترین ابعاد این رویکردها، که با روش مطالعات اسنادی صورت گرفت، درنهایت با ارایه مدلی مفهومی، سعی می شود به این پرسش پاسخ داده شود. در میان اشتراکاتی که پیرامون مفهوم و چیستی عاملیت در تمامی این رویکردها می توان برشمرد، تجانس و چند وجهی بودن مهم ترین ویژگی آن است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی بیش ازانسان، مادیگرایی جدید، کنشگر-شبکه، هم پیوندی، عاملیت
  • علیرضا فرخی*، جهانگیر جهانگیری صفحات 111-134
    عرصه فرهنگ یکی از حساسیت برانگیزترین عرصه ها در ایران بعد از انقلاب اسلامی است. ‏دولتها هم معمولا متناسب با رویکرد فکری خود گفتمان فرهنگی خاصی را در جهت ‏گسترش هژمونی خود ترسیم و ارایه می دهند ، درایران بعد از انقلاب دولتها عمدتا دو دوره فعالیت پیوسته ‏داشته اند و در هر دو دولت معمولا برنامه های فرهنگی دولتها در یک راستا می باشد و شاهد ‏نوعی تداوم گفتمانی هستیم، اما در دولت نهم و دهم شاهد تغییر در گفتمان فرهنگی شخصیت های تاثیرگذار دولت هستیم.  این مقاله با استفاده از نظریه تحلیل گفتمان لاکلاو و موف به دنبال مفصل بندی گفتمانهای ‏فرهنگی دولتهای نهم و دهم و همچنین مقایسه گفتمان فرهنگی این دو دولت می باشد یافته-‏های تحقیق حکایت ازتغییر در گفتمان فرهنگی دولت دهم در مقایسه با دولت نهم دارد. بر این اساس ‏در دولت نهم  شاهد حاکمیت نوعی گفتمان فرهنگی دینی مبتنی ‏بر مدیریت ‏اسلامی و ‏دالهای اصلی آن صدور انقلاب، مقابله تهاجم فرهنگی، بازگشت به ارزش های ‏‏انقلاب، ممیزی فرهنگی و تاکید بر مسجد به ‏عنوان کانون ‏تحولات بنیادین‏ می باشد.‏ و در ‏دولت دهم مدیریت فرهنگی جهانی به عنوان دال مرکزی برنامه ها و ناکارامدی فقه، کرامت ‏انسانی، دین جهانی، مکتب ایرانی، تبادل فرهنگی از ‏دالهای اصلی مفصل بندی گفتمان فرهنگی ‏می باشد
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، دولت دهم، دولت نهم، لاکلاو، موف
  • محمد گنجی*، احسان صنعتکار صفحات 135-163
    سرمایه فرهنگی یکی از مفاهیم مهمی است که در سال های اخیر به خصوص در ایران مورد توجه صاحب نظران علوم اجتماعی قرارگرفته است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی و شناخت برخی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر میزان سرمایه فرهنگی در بین شهروندان کاشان است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایشی و ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل شهروندان شهرستان کاشان است که بین 373 نفراز آنان، پرسشنامه توزیع شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد میزان سرمایه فرهنگی شهروندان شهر کاشان درحد متوسط قرار دارد. بر اساس تحلیل تمیز (تشخیصی)، بعد اجتماعی - فرهنگی اوقات فراغت با 66/0 ، سپس بعد خانوادگی با 46/0 ، طبقه اجتماعی با 21/0 و در نهایت هویت فرهنگی با 15/0 توان تفکیک افراد برحسب سرمایه فرهنگی را دارند. همچنین بر اساس روش رگرسیون لجستیک اوقات فراغت اجتماعی فرهنگی، اوقات فراغت خانوادگی و سپس طبقه اجتماعی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر سرمایه فرهنگی شهروندان دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، هویت فرهنگی، طبقه اجتماعی، اوقات فراغت
|
  • Nasrin Pakoofteh, Sadegh Nasri *, Bita Nasrilahi, Norali Farokhi Pages 1-24

    Identity is one of the most basic human needs. Humans are directly confronted with this issue as soon as they become aware of it, but the important point is the effects of the environmental situation on identity changes. Various factors affect the strengthening and weakening of collective identities. Recognizing these factors and measuring their status at the community level, in addition to being able to predict the future state of collective values, puts identity policy on a more precise and correct path. The present study aimed to predict modern identity based on national, ethnic and religious identity. The research community included all students of Tehran universities who were selected as a sample using 400 multi-stage cluster sampling method. The instrument used in the present study was the National and Social Identity Questionnaire of Solgi et al. Simultaneous correlation and regression were used to analyze the data. Data analysis was performed using SPSS-25 software. The results showed that national, ethnic and religious identities have a positive and significant correlation with modern identities and also national, religious and ethnic identities have the ability to predict modern identities. Therefore, it can be said that modern identity is not a competitor for national, religious and ethnic identity.

    Keywords: modern identity, National Identity, Religious Identity, Ethnic identity, Students
  • Somayeh Tohidlou *, Alireza Zakeri Pages 25-53

    This paper studies the internal conflicts of cultural policy making in the sphere of lifestyle in post-revolutionary Iran. Employing content analysis, it focuses on six developmental plans. Critical study of cultural policy making in these plans shows at least two major conflicts in the policies: the first conflict is between the outcomes of economic policies and the desired values of cultural policy making, and the second one is between the political chasm caused by the duality of cultural policy making authorities. In all studied plans, disregard for the interplay between the fields of culture and economics has led to a constant conflict between government’s desired cultural policies and the outcomes of its adopted Economic Adjustment Policies such as growing consumerism, demand for luxury goods, and widespread corruption in the privatization process. These economic policies have created a capitalist class close to the government whose lifestyle and value system are completely at odds with those desired by the latter. These programs have also ignored, excluded, or even violated a major part of society. The greater the number of excluded people, the less successful these policies get. The dual nature of state in Iran has institutionalized a permanent tension within these plans, of which only the fifth plan is completely devoid. Furthermore, lack of consideration for the interplay between the fields of culture and politics has promoted cultural legitimacy for those excluded from formal cultural policies while those responsible for this exclusion have been promoted in the political field. Consequently, there has been a contrast between cultural policymaking and the culture of a major part of society. Only the third and fourth plans abided by the values of plurality and difference in society through a more serious engagement with “citizenship rights.” Conversely, the fifth program was in total opposition to plurality and difference.

    Keywords: lifestyle, cultural policy making, field, Economy
  • Reza Rouhani, Ali Akbar Kajbaf * Pages 55-79

    The Safavid rule(907-1135 AH/1502-1722 AD) fell in spite of its initial prosperity and as a result of internal invasion of the Cholzai Afghan in (1135 AH 1722 AD). In this article by explaining and analyzing the characteristics of public trust , and examining the status of public trust and confidence in Safavid Iranian society, an attempt is made to answer the question of whether the economic system of Svafid Iran had the necessary conditions and cultural and social capacities necessary  for sustainable growth and development and even becoming a step in the path of  a capitalist system? Based on this , in this research with descriptive-analytical approach and using the sources and documents of library history and by explaining and analyzing the characteristics of trust, the possibility of sustainable growth and the development of the Iranian economy in the Sfavid period has been studied based on Zetomka’s theory. In this factor study, the findings of this study show that the prevalence of a combination of social and cultural factor such as density, corruption, bribery, hypocrisy, modernism and the lack of risk and the main effective components in reducing trust and social capital in this periods have been considered. The research finding indicates that it can be concluded the economic system of Safavid period in terms of fragile status of low social capital and low social trust and as a result of low social participation, public trust lacks the necessary capacity to keep Iranians in development orbit and continuation of the prosperity and the facilities necessary for sustainable growth and development did not provide.

    Keywords: SAFAVID, economic system, Culture, social capital, public trust
  • Davoud Zahrani, Ali Rabbanikhorasgani *, Rahman Sharifzadeh, Ali Ghanbaribarzian Pages 81-110

    One of popular and well-known discussions in literature of new sociology is the groups of approaches that are known and presented as “More-than-human”. These approaches are included from many theories and attitudes, from classic sociology of Gabriel Tarde, and his theory as Monadology, and Deleuze and Guattari, related to Assemblage and relation and connection of everything in society, to some approaches as “New Materialism” or “Vital Materialism”, which were explained by Harway, Barad, Braidotti, Benet, and finally, some approaches of Science and Technology, particularly Actor-Network theory, which its most well-known character is Bruno Latour, thye are all considered as approaches of more-than-human sociology. What made all of these approaches close to each other is avoiding of considering agency just for human, and their desire toward expressing the heterogeneous agencies. They try not to limit agencies of society to only human and also they all avoid the dualities as subject-object and human-nature. What does really mean agencies and heterogeneous agencies in these approaches? This article after analysis of the most important theories of these approaches, at last by presenting a conceptual model, tried to answer this question and clear the meaning of this concept and the identity of that.

    Keywords: More-than-human Sociology, New Materialism, Actor-Network, Assemblage, Agency
  • Alireza Farrokhi *, Jahangir Jahangiri Pages 111-134
    The field of culture has been one of the most sensitive areas in Iran. Governments usually, design and present a specific cultural discourse for expanding their hegemonic domination. In Iran, governments have had two continuous periods of activity, and the cultural programs of governments are usually in the same direction, and we see a kind of discursive continuity. in the ninth and tenth governments  . The current article is qualitatively performed, and weuse  theory of discourse analysis by Laclau and Mouffe, following the frameworks of the cultural discourses of the ninth and tenth governments, as well as comparing the cultural discourse of the two states. Findings of the research indicate a gross difference in the cultural discourse of the ninth and tenth government. , in the ninth government. Its main features are to expand the fundamentals of the revolution, cope with the cultural invasion, and . In the tenth government, global cultural management was recognized as the central platform of the program, and the ineffectiveness of jurisprudenceand . are of the main cornerstones of cultural discourseframework
    Keywords: discourse analysis, Fairclough, Laclau, Mouffe, Ninth government, Tenth government
  • Mohammad Ganji *, Ehsan Sanatkar Pages 135-163
    Cultural capital is one of the important concepts that has been considered by social science experts in recent years, especially in Iran. The main purpose of this study is to study and identify some social and cultural factors affecting the amount of cultural capital among the citizens of Kashan. The research method in this research was survey and the research tool was a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study includes the citizens of Kashan city, among whom 373 people were distributed questionnaires. The results of this study show that the amount of cultural capital of the citizens of Kashan is moderate. Based on a clean (diagnostic) analysis, the socio-cultural dimension of leisure with 0.66, then the family dimension with 0.46, social class with 0.21 and finally cultural identity with 0.15 have the ability to differentiate individuals in terms of cultural capital. . Also, according to the logistic regression method, cultural and social leisure, family leisure and then social class have the greatest impact on the cultural capital of citizens, respectively.
    Keywords: Cultural Capital, cultural identity, social class, Leisure