فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 18 (تابستان 1400)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 18 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا سادات کشاورز*، محمدعلی چلونگر، اصغر منتظرالقائم صفحات 7-36
    در جامعه شناسی، نهادهای مدنی، از مهم ترین مجموعه تشکل ها و اجتماعات موجود در جامعه است که در حد فاصل میان توده شهروندان و حکومت قرار گرفته است و در نتیجه ایجاد فرآیند تعامل میان حکومت و نهادهای اجتماعی مستقل شکل می گیرند. دولت صفویه نیز براساس منطق الگوی «توالی های واکنشی» با به جنبش درآوردن زنجیره ای از رخدادهای واکنشی، منجر به شکل گیری میراث نهادی ویژه ای در تبریز، اولین پایتخت صفویه شد که نهایتا در قزوین و اصفهان با تحقق تمرکز سیاسی به ثمر نشست. هرچند این تمرکزگرایی پستی و بلندی های زیادی را فرا روی نهادها قرار داد که بررسی ان می تواند به شناخت بیشتر نهادهای سنتی در عصر صفویه کمک کند. این پژوهش با الهام از الگوی نظری نهادگرایی تاریخی و به روش تحقیق تاریخی و شیوه توصیفی-تحلیلی متکی بر منابع دست اول و منابع معتبر، ضمن توجه به ضرورت کاربرد رویکردهای جامعه شناختی در تحلیل پدیده های تاریخی در جست وجوی پاسخی مناسب برای این پرسش است که «براساس رویکرد نهادگرایی تاریخی، تا چه میزان حکومت صفویه توانسته است زمنیه شکل گیری تعادل نهادی نسبتا پایدار بین روحانیت و حکومت مرکزی را محقق سازد؟ نتایج نشان می دهد شکل گیری تعادل نهادی سنتی دوران صفویه، مبتنی بر شبکه پیچیده ای از روابط متقابل بین دو نهاد اصلی یعنی حکومت مرکزی و روحانیت بود که حاصل آن تعادل نهادی نسبتا پایداری بین این نهادها بود. این تعادل نهادی نه ناشی از سلطه یک نهاد بر نهادهای دیگر بلکه محصول موازنه قدرت مبتنی بر نیازهای متقابل این نهادها به یکدیگر بود که ریشه در شرایط و نحوه شکل گیری حکومت صفویه مبتنی بر ترکیبی از نیروهای سیاسی-اجتماعی و قدرت ایدیولوژیک داشت.
    کلیدواژگان: توالی های واکنشی، نهادگرایی تاریخی، دولت، روحانیت، نیروهای اجتماعی، صفویه
  • محدثه خسروی، اردشیر اسد بیگی * صفحات 37-61

    بررسی عوامل اثرگذار بر تحول مشاغل در دوران خلافت هارون رشید عباسی از اهمیت فراوان برخوردار است، هارون قدرتمندترین پادشاه عباسی علاوه بر فتوحات خارجی و توسعه سرزمین های اسلامی، توجه جدی به داخل دولت اسلامی بالاخص بغداد به عنوان پایتخت داشت، امنیت سیاسی- اقتصادی بغداد موجب شد که خلیفه عباسی با اهتمام جدی تر به فتوحات خود ادامه دهد. یکی از موضوعات مهمی که در تاریخ اجتماعی امروزه مورد توجه و تاکید است، تحول مشاغل و عوامل اثرگذار بر آن در این دوران است، این پژوهش سعی دارد با استفاده روش توصیفی و تحلیلی به این سوال پاسخ دهد که، عوامل اثرگذار بر تحول مشاغل در دوران خلافت هارون عباسی چیست؟ نتایج تحقیق نشان داده است در تحول مشاغل عوامل متعددی نقش داشته اند، که شامل سیاست های اقتصادی و تنظیمی دولت عباسی، شکل گیری نهضت بازرگانی، عوامل کشاورزی، فتوحات جدید، گسترش شهرنشینی، جذب نخبگان و تاثیرپذیری از سایر تمدن ها، و عوال سیاسی و نظامی بوده است.

    کلیدواژگان: بغداد، هارون الرشید عباسی، تحول، شغل
  • سهیلا خوانساری، فریناز هوشیار*، سهیلا ترابی فارسانی صفحات 62-81
    چکیدهخلافت عباسیان آغاز دوران جدیدی در تحولات علمی و فرهنگی بود .در این دوران با حمایت خلفای عصر اول عباسی (232-132 ه.ق) بسیاری ازآثار ملل و اقوام گوناگون ترجمه شد و فضای مناسب جهت بحث و گفتگو و تبادل و تضارب آراء و عقاید گوناگون از طریق مناظره فراهم شد. خلفا از رهگذر بحث و مناظرات کوشیدند تا مشروعیت خلافت خویش را مستحکم نمایند. در این پژوهش که بین رشته ای تاریخ و علوم سیاسی بوده وبا استناد به منابع کتابخانه ای و رویکرد توصیفی-تحلیلی انجام شده ، سعی گردید به این پرسش ، که مناظره در کسب مشروعیت خلفای عصر اول عباسی چه تاثیری داشته است؟ پاسخ داده شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که خلفای عصر اول عباسی به دلایل سیاسی، به برگزاری بحث ومناظره با علویان ،ایمه شیعه (ع) و دانشمندان ادیان وفرق تمایل داشته و از آن به عنوان منبع کسب مشروعیت بهره وری نمودند.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: اسلام، مناظره، خلافت عباسی، مشروعیت، ائمه (ع)
  • احسان مقدم دیمه، پرویز رستگار*، محسن قاسم پور صفحات 82-115

    پس از ورود استعمارگران به مصر و هند و در ادامه، مقارن با فروپاشی خلافت عثمانی و با ظهور شخصیت هایی چون مودودی، سید قطب، حسن البنا ودیگران در نقاط مختلف، قیام ها و جریان های سلفی در برخی کشورهای اسلامی به وجود آمدند. شکل گیری این جریان ها باعث ناسازگاریهایی میان آنها و حکومتهای سرزمین های اسلامی شد. اکثر این قیام ها تحت تاثیر هجوم بیگانگان به سرزمین های اسلامی و نیز رشد اندیشه های افراط گرایی در قالب تکفیردر تفکر اسلامی شکل گرفت و در ادامه قیام های مسلحانه نه تنها علیه بیگانگان، بلکه علیه حاکمان همسو با آن ها در سرزمینهای اسلامی و بعدها در همه نقاط دنیا را موجب شد. سوال این است که این جریان ها که مبانی خویش را بنا بر ادعای صریح رهبران خود، از قرآن و سنت گرفته اند و مشی خویش را رجوع به قرآن و سلف اعلام کرده اند به لحاظ تاریخی چگونه شکل گرفته و اصول رفتاری و مبانی مشترک آنها چیست؟ در پاسخ، تاریخچه شکل گیری آنها و جریان های سلفی تاثیرگذار بر رشد ایشان در سه نقطه اساسی مصر، شبه قاره هند و شبه جزیره عربستان مورد بررسی قرار گرفته و به انواع آن ها بر اساس نوع نگاهشان به مساله تکفیرکه شامل جریان های معتدل، افراطی و جهادی هستند، اشاره شده است. در ادامه به اصول رفتاری و مبانی مشترک ایشان که شامل تکفیر مسلمانان و حکام کشورهای اسلامی، توسعه مفهوم جهاد دفاعی و جهانی سازی آن، جواز کشتن افراد غیر نظامی ونیز عملیات انتحاری است، اشاره شده است.

    کلیدواژگان: جریان های تکفیری، سلفی گری، تکفیر، بازگشت به قرآن و سنت
  • کبری شوندی، احمد کامرانی فر*، محمدرضا بارانی صفحات 116-139
    این مقاله با بررسی نقش چهار تن از بانوان برجسته دربار عثمانی به نامهای خرم سلطان، نوربانو، ماه پیکر(کوسم سلطان) و امه دوریوری فرانسوی سعی دارد به تبیین نقش این زنان در تحولات سیاسی بپردازد.علی رغم محدودیت هایی که زنان دربار عثمانی با آن مواجه بودند توانستند در تحولات مهم سیاسی نقش آفرین باشند. تعیین فرزندان خود به جانشینی سلاطین، انتصاب و انفصال وزراء و حاکمان، ترغیب سلاطین در ایجاد روابط حسنه و یا تحریک آنها در حمله به کشورهای همسایه و در نهایت فروش مناصب دولتی در قبال گرفتن رشوه و فساد اداری از مهمترین فعالیتهای سیاسی زنان دربار عثمانی ذکر شده است. با تصویب قانون برادرکشی بدستور محمد فاتح و تایید شیخ الاسلام، هر پادشاهی که بعد از پدر به سلطنت می رسید باید تمام برادران خود را به قتل می رساند. درنتیجه هر یک از زنان سلاطین برای حفظ جان فرزندشان، به هر قیمتی درصدد نفوذ به دربار با هدف به سلطنت رساندن فرزند خود بودند. مطالب با روشی توصیفی-تحلیلی فراهم شده است.
    کلیدواژگان: زنان درباری، تحولات سیاسی، عثمانی
  • حمید حاجیان پور*، بهمن شجاعی نسب صفحات 140-168
    سقوط صفویه و به دنبال آن حاکمیت افغان ها بر ایران، مهاجرت علمای شیعه از ایران به طرف عتبات عالیات را به همراه داشت و در این فاصله(از سقوط صفویه تا دوره زندیه) بسیاری از آنان به عتبات مهاجرت نمودند. هم زمان با روی کار آمدن دولت قاجار و نیاز به کسب مشروعیت از جانب علماء از یک طرف و تکاپوی دولت عثمانی برای حل اختلافات خود با ایران و اجرای سیاست پان اسلامیسم از طرف دیگر، این علما به دلایلی که ذکر آنها خواهد رفت از جایگاه مهمی در روابط ایران و عثمانی برخوردار گردیدند. هدف این پژوهش بررسی جایگاه علمای ایرانی عتبات عالیات در روابط ایران و عثمانی از آغاز دوره قاجار تا پایان عصر ناصری(1210-1312ق)-(1795-1896م) با پاسخگویی به این پرسش که چه زمینه ها و عللی موجبات شکل گیری قدرت علمای ایرانی ساکن در عتبات گردید و این علما چه نقشی در روابط ایران و عثمانی در دوره مورد بحث، ایفا کردند، می باشد. لذا این پژوهش با رجوع به منابع و ماخذ تاریخی، مذهبی و تحقیقات جدید و به شیوه توصیفی و تحلیلی به تحقیق پرداخته است.
    کلیدواژگان: علما، قاجار، عثمانی، عتبات عالیات
  • روح الله صمدی صفحات 169-192

    علویان طبرستان همواره درگیر پدیده‌ی آسیب‌زای «اختلافات درونی» بودند که نهایتا باعث سقوط‌شان شد. در این پژوهش سعی شده تا بدین سوال پاسخ داده شود که اختلافات درونی علویان طبرستان در سقوط حکومت‌شان چه نقشی داشت؟ بحث از ابعاد دولت علویان بدان جهت اهمیت دارد که آنان اولین گروهی بودند که اسلام را در طبرستان منتشر و دولت آنان اولین دولت شیعی مذهب در ایران بود. فرضیه آن است که اختلافات علویان در دو بعد مسایل درونی حکومت نظیر امور سیاسی دولتمردان و افکار عمومی مردم طبرستان و مسایل بیرونی از قبیل سیاست‌های حکام سایر مناطق و امور مربوط به مردم مناطق هم‌جوار از خود تاثیر سوء برجای نهاد. بر اساس یافته‌ها، در میان عوامل چندگانه سقوط حکومت علویان طبرستان این عامل درونی که از ابتدای حکومت ظهور و بروز پیدا کرده بود بیشترین نقش را در پوسیده شدن بنیان‌های دولت ایفا کرد. این تحقیق براساس متون تاریخی کهن و با تکیه بر منابع کتابخانه‌ای به انجام رسیده است.

    کلیدواژگان: علویان، طبرستان، سادات، نقش اختلافات
|
  • Zahra Keshavarz * Pages 7-36
    In sociology, civic institutions are one of the most important sets of organizations and communities in society, which is located between the masses of citizens and the government, and as a result of the process of interaction between the government and independent social institutions are formed. . The Safavid government, based on the logic of the "Reactive sequences" model, by moving a chain of reactionary events, led to the formation of a special institutional heritage in Tabriz, the first Safavid capital, which finally came to fruition in Qazvin and Isfahan with political concentration. However, this centralism placed many ups and downs on the institutions, the study of which can help to better understand the traditional institutions in the Safavid era. Inspired by the theoretical model of historical institutionalism and historical research method and descriptive-analytical method based on first-hand sources and reliable sources, while considering the need to use sociological approaches in the analysis of historical phenomena is looking for a suitable answer to this question "According to the approach of historical institutionalism, to what extent has the Safavid government been able to achieve the formation of a relatively stable institutional balance between the clergy and the central government?" The results show that the formation of the traditional institutional balance of the Safavid period was based on a complex network of interrelationships between the two main institutions, namely the central government and the clergy, which resulted in a relatively stable institutional balance between these institutions. This institutional balance was not due to the domination of one institution over other institutions, but was the product of a balance of power based on the mutual needs of these institutions, which was rooted in the conditions and formation of the Safavid government based on a combination of socio-political forces and ideological power.
    Keywords: Reactive sequences, historical institutionalism, government, clergy, social forces, Safavids
  • Mohaddethe Khosravi, Ardeshir Asadbeigi * Pages 37-61

    studying the factors affecting the development of jobs during the caliphate of Harun Rashid Abbasi has a great importance. Harun, the most powerful Abbasid king, in addition to foreign conquests and the development of Islamic lands, paid serious attention to the Islamic State, especially Baghdad as its capital. The political -economic security of Baghdad made the Abbasid caliph to continue his conquests seriously. One of the important issues in social history today is the change of jobs and the factors affecting it in this period. This study tries to answer the question using descriptive and analytical methods that what are the factors affecting the development of jobs during the caliphate of Harun Abbasi? The results show that several factors have played the role including: economic and regulatory policies of the Abbasid government, the formation of trade movement, agricultural factors, new conquests, urbanization, elite attraction and influence of other civilizations, and political and military factors.

    Keywords: Baghdad, Harun Al-Rasheed Abbasi, changing, Job
  • Soheila Khansari, Farinaz Hoshyar * Pages 62-81
    The Abbasid caliphate was the beginning of a new era in scientific and cultural developments. During this period, with the support of the first Abbasid caliphs (232-132 AH), many works of different nations and ethnic groups were translated Diverse opinions were provided through debate.The caliphs sought to strengthen the legitimacy of their caliphate through debate. In this study, which is interdisciplinary in history and political science and based on library sources and descriptive-analytical approach, it was tried to ask the question, what effect did the debate have on gaining legitimacy of the first Abbasid caliphs? To be answered.The findings of the research indicate that the caliphs of the first Abbasid era, for political reasons, tended to hold discussions and debates with the Alawites, Shiite Imams (AS) and scholars of religions and sects and used it as a source of legitimacy.
    Keywords: Islam, Debate, Abbasid caliphate, legitimacy, Imams (AS)
  • Ehsan Moghaddam Dimeh, Parviz Rastegar, Mohsen Ghasempour Pages 82-115

    After the arrival of the colonizers in Egypt and India, along with the collapse of the Ottoman Caliphate and the emergence of personalities such as Maududi, Sayyid Qutb, Hassan al-Banna and others in various places, Salafi insurgencies and movements arose in some Islamic countries. The formation of these movements caused incompatibilities between them and the governments of the Islamic lands. Most of these insurgencies were formed under the influence of foreign invasion for the Islamic lands as well as the growth of extremist ideas in the form of takfir in Islamic thought. These movements led to armed insurgencies against foreigners as well as similar rulers in Islamic lands and later in all parts of the world. The question is how these movements, which, according to the explicit claims of their leaders, have taken their principles from the Qur'an and Sunnah and have declared their policy to refer to the Qur'an and their predecessors, have been formed historically and what are their principles of behavior and common bases? In response, the history of their formation and the Salafi movements influencing their growth in the three main points of Egypt, the Indian subcontinent and the Arabian Peninsula were examined and their types are referred to base on their view about Takfir, which includes moderate, extremist and jihadist movements. Their common principles and bases are also referred, which include the takfir of Muslims and rulers of Islamic countries, the development of the concept of defensive jihad and its globalization, the permission to kill civilians, and suicidal operations.

    Keywords: Takfiri movements, Salafism, takfir, return to the Qur'an, Sunnah
  • Cobra Shundi, Ahmad Kamranifar *, Mohammad Reza Barane Pages 116-139
    This article examines the role of four prominent women of the Ottoman court named Khorram Sultan, Nourbano, Mah Peykar (Cosm Sultan) and Ume Doriori of France and tries to explain the role of these women in political developments. They were able to play a role in important political developments. Mentioning her children to succeed the sultans, appointing and dismissing ministers and rulers, persuading the sultans to establish good relations or inciting them to attack neighboring countries, and finally selling government positions in exchange for bribes and corruption are among the most important political activities of women in the Ottoman court. Has been. With the enactment of the law of fratricide by the order of Muhammad the Conqueror and the approval of Shaykh al-Islam, every king who came to the throne after his father had to kill all his brothers. As a result, each of the sultans' wives sought to infiltrate the court at any cost in order to save their child. The content is provided in a descriptive-analytical manner.
    Keywords: Court Women, Political Developments, Ottoman
  • Hamid Hajiyan Pour *, Bahman Shojaei Nasab Pages 140-168
    Safavid fall which was followed by Afghans sovereignty on Iran led to the migration of Shia Ulama from Iran to Holy Shrines in Iraq. Along with the coming of the Qajar government and the need to gain legitimacy on the one hand from the scholars on the one hand and the Ottoman government to resolve its differences with Iran and implement the policy of Pan-Islamism on the other, these scholars will be of great importance for the reasons mentioned. They were enjoyed in Ottoman-Iranian relations. The purpose of this study is to investigate the status of Iranian scholars of the Supreme Religions in Iranian-Ottoman relations from the beginning of the Qajar period to the end of the Nasserian era (1210-1312 AH) - (1795-1896) by answering the question of what causes and causes the formation of the power of Iranian scholars  What was the role of these scholars in the relations between Iran and the Ottomans and what consequences this vital role had in the mentioned period. To do this, by referring to historical and religious references and new researches, the author has investigated these questions in an analytical-descriptive method.
    Keywords: Ulama, Qajar, Ottoman, Holy Shrines, İran
  • roohollah Samadi * Pages 169-192

    The Alawites of Tabarestan were always involved in the harmful phenomenon of "internal disputes" which eventually led to their downfall. In this study, an attempt has been made to answer the question of what role the internal differences of the Alawites of Tabarestan played in the fall of their government. The discussion of the dimensions of the Alawite government is important because they were the first group to spread Islam in Tabarestan and their government was the first Shiite government in Iran. The hypothesis is that the Alawites' differences left negative impacts on the two dimensions of the internal affairs of the government, such as the political affairs of the rulers and the public opinion of the people of Tabarestan, and external issues such as the policies of the rulers of other regions and the affairs of the people of neighboring regions. According to the findings, among the multiple factors of the fall of the Alawite government of Tabarestan, this internal factor that had emerged from the beginning of the government played the greatest role in the decay of the foundations of the government. This research is based on ancient historical texts and based on library sources.

    Keywords: Alawite, Tabarestan, Sadat, The role of disputes