فهرست مطالب

مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1400)

نشریه مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نیما رحیمیان، کیوان صالحی* صفحات 9-39
    به رغم این که روش شناسی، بنیاد پژوهش های تربیت معلم است و امروزه حوزه این پژوهش ها با ابهام روش شناختی مواجه می باشد، در سال های اخیر مطالعات محدودی در این زمینه انجام شده است و این کاستی، سبب گردیده تا برخی از پژوهش ها با نادیده گرفتن الزمات نظری پژوهش به مغالطات مفهومی پرتکراری دچار شوند؛ لذا ضروری است تا در مفاهیم روش شناختی حوزه پژوهش تربیت معلم بازنگری و بازاندیشی جدی انجام شود. در حقیقت نیاز است تا با استفاده از مبانی این حوزه، روش در پژوهش تربیت معلم به صورت مجدد مفهوم پردازی شود. در همین راستا، پژوهش حاضر قصد دارد تا با نگاهی جامع به تحولات حوزه های پژوهش و ظهور جنبش سوم روش شناسی، به مفهوم پردازی روش در مقابل روش تحقیق و بررسی ارتباط بین روش شناسی با هستی شناسی، معرفت شناسی و ارزش شناسی بپردازد و سپس رویکرد های کمی و کیفی در پژوهش های تربیت معلم را از دریچه روش شناختی با یکدیگر مقایسه کند. برای رسیدن به این اهداف، با استفاده از روش سندکاوی نظامدار در یک فرآیند قاعده مند، 28 مقاله مرتبط در حوزه روش شناسی آموزشی، بازیابی و مورد واکاوی قرار گرفت و متون برگزیده بررسی و نقد شدند. یافته ها حاکی از این است که روش شناسی پژوهش در تحقیقات تربیت معلم، در سطوح هستی شناختی، معرفت شناختی و ارزش شناختی از بنیاد های فلسفی همگونی برخوردار است که ضرورت دارد برای شکل دهی به روش های تحقیق به عنوان فنون عملیاتی تحقیق، مورد توجه قرار گیرند. علاوه بر این، تحقیقات کیفی و کمی در تمامی سطوح مذکور بررسی و تفاوت ها و شباهت های آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. پژوهشگران حوزه تربیت معلم با استفاده از این یافته ها می توانند از بسیاری از مغالطات روش شناختی موجود در نتایج تحقیقات معاصر در حوزه تربیت معلم بپرهیزند و به درک عمیق تر و مفهومی تری از روش در تحقیق برسند.
    کلیدواژگان: پژوهش در تربیت معلم، روش شناسی، پیش فرض های حاکم بر تحقیق، آگاهی روش شناختی، عملیات گرایی صرف، روش اسنادی
  • فرزانه میکائیلی منیع*، اسرین فرجی صفحات 41-70

    دانش محتوای آموزشگری، تاثیر مهم و بسیار زیادی بر طراحی و اجرای تدریس معلمان در مدرسه دارد. بنابراین، در وضعیت فعلی، توسعه و کارآیی این دانش، روابط آن با کیفیت آموزش و تاثیر آن بر فرایندهای یادگیری، نیاز به بررسی دقیق این دانش دارد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، ساخت مقیاسی برای سنجش دانش محتوای آموزشگری دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی و تعیین روایی آن بود. روش پژوهش، توصیفی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی دانشگاه های فرهنگیان بود. ابتدا، با مطالعه پیشینه پژوهش، به استخراج مولفه ها و تدوین مقیاس اقدام شد. نمونه ای 203 نفری از دانشجویان، 120 زن و 83 مرد پرسش نامه را به صورت برخط تکمیل کردند. ابتدا، با مطالعه ادبیات تحقیق، به استخراج مولفه ها و ترکیب آن پرداخته شد. سپس برای تعیین همبستگی بین مولفه ها و روایی مقیاس از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد و  از آلفای کرونباخ (معادل 90/0) برای بررسی پایایی استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بین مولفه های مقیاس، رابطه همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد و مقیاس از روایی محتوایی قابل قبولی برخوردار است، روایی سازه نیز با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی تعیین شد. در نهایت مقیاس  به صورت سه مولفه اصلی دانش برنامه درسی، دانش یادگیرنده و دانش تدریس راهبردها تعیین شد. لذا می توان بیان داشت که مقیاس دانش محتوای آموزشگری در جامعه ایران دارای روایی مناسب می باشد و در موقعیت ها و پژوهش های سازمانی مربوط به دانش محتوای آموزشگری قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: آزمون سازی، اعتباریابی، دانش محتوای آموزشگری، دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی، تحلیل عاملی تاییدی
  • ابراهیم محمدپور*، ایلناز حیدری، فاطمه ازکات، سمانه جمشیدی صفحات 71-93

    علاقه به حرفه معلمی یکی از متغیرهایی است که در تضمین کیفیت معلم نقش دارد. دانشجو-معلمان و معلمان به عنوان یکی از ارزنده ترین سرمایه های کشور، همواره در تعلیم و تربیت نسل آینده جامعه تاثیرگذاری عمیقی داشته اند. هرچه دانشجو-معلمان و معلمان کارآمدتر، علاقه مندتر و نسبت به حرفه خود متعهدتر باشند، تاثیر آنان نیز بیشتر خواهد بود. پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل موثر بر علاقه مندی دانشجو-معلمان پردیس های دانشگاه فرهنگیان استان کردستان به حرفه معلمی انجام شده است. پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه دانشجو-معلمان پردیس های دانشگاه فرهنگیان استان کردستان بودند که در سال تحصیلی 1399-1398 به تحصیل اشتغال داشتند (جمعا 928 نفر). تعداد 258 دانشجو-معلم (133 پسر و 125 دختر) به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته در سطح پنج درجه ای مقیاس لیکرت گردآوری شد. روایی پرسش نامه با استفاده از شاخص ضریب روایی محتوایی و از طریق مراجعه به متخصصان حوزه های علوم تربیتی و روان شناسی حاصل شد. برای ارزیابی پایایی پرسش نامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد و ضریب99/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها ابتدا از روش تحلیل عاملی اکتشافی با مولفه های اصلی برای استخراج عامل ها و سپس رگرسیون چند متغیری با کمک نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده گردید. یافته ها نشان داد که علاقه دانشجو-معلمان به حرفه معلمی بالاتر از حد متوسط است. یافته ها همچنین نشان داد که 52% واریانس علاقه مندی دانشجو-معلمان به حرفه معلمی به وسیله متغیرهای پیش بینی کننده قابل تبیین است. از بین همه متغیرهای پیش بینی کننده انتقال تجربه دانشجویان سنوات بالاتر به دانشجویان سنوات پایین تر، شیوه برخورد کارکنان، علاقه به حرفه معلمی قبل از ورود به دانشگاه، مشاغل با حقوق و مزایای بیشتر و مزایای دوره تحصیل رابطه معنی داری با متغیر علاقه مندی به حرفه معلمی نشان دادند و شدت رابطه نیز به همین ترتیب ذکر شده است.

    کلیدواژگان: حرفه معلمی، علاقه مندی به حرفه معلمی، دانشجو- معلم، دانشگاه فرهنگیان، پژوهش همبستگی
  • مسعود کبیری* صفحات 95-112

    دانش معلمان یکی از ابعاد اصلی شایستگی های حرفه ای معلمان است. از میان دانش معلمان، برخورداری از دانش موضوعی تربیتی به دلیل منحصر به فرد بودن برای معلمان و اثر آن بر عملکرد دانش آموزان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه، دانش موضوعی تربیتی ریاضی 330 معلم پایه سوم ابتدایی در چهار استان خراسان رضوی، گیلان، یزد و شهرستان های استان تهران با استفاده از سوالات استاندارد شده مطالعه تدز -ام بررسی شد. نتایج نشان داد که میانگین دانش موضوعی تربیتی معلمان پایه سوم از نقطه وسط مقیاس پایین تر است. همخوانی نمره حاصل شده با عملکرد ریاضی دانش آموزان ابتدایی در مطالعه تیمز احتمال رابطه بین این دو متغیر را تقویت می کند. هم چنین، دانش معلمان مرد و زن و معلمان شاغل در مدارس دولتی و غیر دولتی تفاوتی نداشت ولی معلمان با مدرک لیسانس و بالاتر از معلمان با مدرک کمتر از لیسانس دانش بیشتری داشتند. علاوه براین، معلمان با رشته های تحصیلی آموزش ابتدایی دانش کمتری را نسبت به معلمان دارای رشته های تحصیلی دیگر نشان دادند. در نهایت، رابطه سن و سابقه معلمان با دانش معلمان منفی بود. دو یافته آخر با انتظارات معمول در تعارض بود.

    کلیدواژگان: شایستگی معلم، دانش معلم، دانش موضوعی تربیتی، پیمایش، ریاضیات
  • محسن بهلولی فسخودی* صفحات 113-136

    مدل کسب مهارت دریفوس، نوعی تبیین پدیدارشناختی از رشد مهارت در طی زمان است. این مدل دارای مراحل پنج گانه مبتدی، مبتدی پیشرفته، متبحر، ماهر و متخصص است. شخص به میزان افزایش مهارت خود، از قواعد و دانش گزاره ای فاصله گرفته و نوعی درگیری ماهرانه با متعلق مهارت خود پیدا می کند. تدریس، یکی از حرفه های مورد اشاره در ادبیات دریفوس است. رویکرد این پژوهش، کیفی و روش آن توصیفی - تحلیلی است. مسئله اصلی پژوهش، بررسی دلالت های مدل کسب مهارت دریفوس در حرفه تدریس است. برای این منظور لازم بود تا در ابتدا، مولفه های رویکرد پدیدارشناختی دریفوس درباره کسب مهارت مورد بررسی قرار گیرند که نسبت میان دانش گزاره ای و مهارت، نقش پیروی از قواعد در مهارت ورزی، و جایگاه موقعیت و شهود، از مهم ترین آن ها به شمار می آیند. سپس با توجه به این مبانی، دلالت های مدل کسب مهارت دریفوسی در حرفه تدریس از معلم مبتدی تا رسیدن به عالی ترین مرتبه یعنی معلم متخصص استخراج گردید. یافته های این پژوهش نشان می دهد که برای تخصص در عمل تدریس، معلم باید نگرش خود را از موقعیت های انتزاعی ایده های نظری به سوی کنش ورزی فعال در فضای واقعی کلاس درس تغییر دهد. در نتیجه معلم متخصص با رشد در مراحل کسب مهارت، به جای اصول انتزاعی به شهود متکی بر تجربه های خویش در موقعیت های واقعی کلاس درس تکیه کرده و قادر به برنامه ریزی خواهد بود.

    کلیدواژگان: تبیین پدیدارشناختی، کسب مهارت، حرفه تدریس، روش توصیفی -تحلیلی
  • مسعود صالحی شبلیزی* صفحات 137-152

    انجام موفقیت آمیز درس کارورزی، به داشتن نگرش مثبت نسبت به این درس نیاز دارد. از این رو، ایجاد چنین نگرشی از طریق آموزش مهارت هایی همچون مهارت کارآفرینی به دانشجویان، ضرورتی درخور تامل است. در این راستا، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش مهارت کارآفرینی در تغییر نگرش دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان اهوازنسبت به درس کارورزی است.روش پژوهش حاضر، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان پسر پردیس رسول اکرم (ص) اهواز بوده است که در مهرماه سال تحصیلی 98، به گذراندن درس کارورزی3 مشغول بودند. تعداد این دانشجویان 103 نفر بود که از میان آن ها، 40 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب، و در دو گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. بعد از انتخاب نمونه ها و تقسیم تصادفی آن ها بین دو گروه (گروه آزمایشی و گروه گواه) و اجرای پیش آزمون، مداخله در گروه آزمایشی از طریق آموزش مهارت کارآفرینی در طی 13 جلسه 90 دقیقه ای و هر هفته دو جلسه؛ علاوه بر آموزش موضوعات درسی کارورزی، انجام شد. برای جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته ای که دارای 34 سوال و در طیف پنج درجه ای لیکرت (خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم، خیلی کم) تنظیم شده بود، مورد استفاده قرار گرفت. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ 86/0، به دست آمد و داده ها با بهره گیری از تحلیل کوواریانس بررسی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش مهارت کارآفرینی در تغییر نگرش کلی دانشجویان، و خرده مقیاس های شناختی، رفتاری و عاطفی نگرش نسبت به درس کارورزی، موثر بوده است.

    کلیدواژگان: مهارت کارآفرینی، نگرش دانشجویان، درس کارورزی، دانشگاه فرهنگیان، پژوهش نیمه تجربی
|
  • Nima Rahimian, Keyvan Salehi * Pages 9-39
    Although the methodology is the foundation of teacher education research, and today the domain of this research has encountered methodological ambiguity, limited studies have been conducted on it in recent years. This shortcoming has led some studies to ignore the theoretical requirements of research and suffer from frequent conceptual fallacies. Therefore, it is necessary to seriously review and rethink the methodological concepts in the teacher education research. In fact, it is necessary to re-conceptualize the method in teacher education research using the fundamentals of this field. In this regard, the present study intends to take a comprehensive look at the developments in the domain of research and the emergence of the third methodological movement, to conceptualize the method versus research method and examine the relationship between the methodology and ontology, epistemology and axiology and then compare the quantitative and qualitative approaches in the teacher education research from a methodological point of view. To achieve these goals, using systematic documentary methods in a regular process, 28 related articles on the educational methodology were retrieved and analyzed, and the selected texts were reviewed and criticized. Findings indicated that the research methodology in the teacher education research has homogeneous philosophical foundations at the ontological, epistemological and axiological levels, which is necessary to be considered to shape the research methods as the operational research techniques.  Also, the qualitative and quantitative research at all the mentioned levels were investigated, and their differences and similarities were evaluated. Using these findings, the researchers in the domain of teacher education could avoid many of the methodological fallacies in the results of the contemporary research on the teacher education and achieve a deeper and more conceptual understanding of the research method.
    Keywords: Research in Teacher Education, Methodology, Research Presuppositions, Methodological Awareness, Mere Operationalism, documentary study
  • Farzaneh Michaeli *, Asrin Faraji Pages 41-70

    Knowledge of pedagogical content has a very important impact on the design and implementation of teacher teaching in schools. Therefore, the curnent situation, development and efficiency of this knowledge, its relationship whit the quality of education and it impact on learning processes need to be carefully examined. The purpose of this research was the development and validation scale for pedagogical content knowledge of Primary school teacher training students. The method of the research was descriptive. The statistical society was all of the student teachers in elementary course of the Teachers University that of the whole of the sample with the number of 203 students, 120 female and 83 male filled out the questionnaire online. First, it was proceeded to derivation the components and composition the measure by studying the literature of the research. Then, in order to determine correlation between components and validity of the scale Pearson's coefficient of correlation and factor analysis were used. The results of the research showed that there was a positive and significant correlation between components of the scale and the scale has an acceptable content validity. The validity of the structurewas determined using exploratory factor analysis by principal components. Finally, the scale was determined as the three main components of curriculum knowledge, learner knowledge and teaching knowledge strategies. Then it can be concluded that the pedagogical content knowledge of pre- service teachers- scale has appropriate validity in Iranian society and it can be used inorganizational situations and research related to educational content knowledge.

    Keywords: Primary school teacher training students, pedagogical content knowledge, Testing, Validity, confirmatory factor analysis
  • Ebrāhim Mohammadpour *, Ilnāz Heydari, Fāteme Azkāt, Samāne Jamshidi Pages 71-93

    This study explores the effective factors on teacher students of Farhangian University in Kurdistan province towards teacher career. A total of 258 student-teachers (133 males and 125 females) were selected of the population (N=928) using a stratified sampling method. The data were collected by using a researcher-made questionnaire on five points Likert scale. The validity of the questionnaire was confirmed by employing contact validity index and expert views. The reliability of the questionnaire was assessed using Cronbach’s Alph method that produced a 0.99 coefficient. Exploratory factor analysis was employed first to extract the factors and then multiple regression analysis used utilizing SPSS 25. The findings reviled that the mean interest of teacher students is significantly higher than the average. The findings also show that 52% of the variance in teacher students’ interest in teacher career (the predicted variable) accounted for by the predictors. Among all the predictor variables, conveying the experience of senior students to juniors, the quality of the university staff behavior, interest towards teacher career before entering to the university, salary and allowances, and the advantages of being Farhangian University student yield a significant relationship with the predicted variable and the strength of the relationship is in the order mentioned.

    Keywords: interest, Interest towards Teacher, Teacher Professional, Student- Teachers, Farhangian University, Correlational Reasearch
  • Masud Kabiri * Pages 95-112

    Teacher knowledge is one of the main aspects of teacher competencies. Among various necessary knowledge, pedagogical content knowledge is crucial because of uniqueness and its effect on students' performance. In the present study, it was assessed the pedagogical content knowledge of 330 third-grade teachers of four provinces including Razavi Khorasan, Gilan, Yazd, and Tehran Province by using selected items of TEDS-M. the results showed that the average of pedagogical content knowledge of them is lower than the scale center point. The association of these results with the performance of students in TIMSS supports the likely relation between them. Also, there is no difference between the knowledge of male/female and public/private teachers, but teachers with Bachler degrees or higher showed more knowledge than teachers with lower degrees. Moreover, teachers who educated in primary education revealed lower knowledge than teachers who educated in other disciplines. Finally, there was a negative relation between age and experience of teachers with teacher knowledge. Two last results were considered strange.

    Keywords: Teacher Competency, teacher knowledge, pedagogical content knowledge, Survey, Mathematics
  • Mohsen Bohlooli Faskhoodi * Pages 113-136

    The Dreyfus skill acquisition model is a phenomenological explanation of skill development over time. This model has five stages: novice, advanced beginner, competent, proficient, and expertise. The more one increases one's skill, the more one distances oneself from the rules and propositional knowledge and finds a kind of skillful conflict with one's skill. Teaching is one of the most popular professions in Dreyfus literature. This research is qualitative and its method is descriptive-analytical. The main issue of the research is to investigate the implications of the Dreyfus skills acquisition model in the teaching profession. For this purpose, it is necessary to first examine the components of Dreyfus's phenomenological approach to skill acquisition, the most important of which are the relationship between propositional knowledge and skill, the role of following rules in skill development, and the position of position and intuition. Then, according to these principles, the implications of the model of acquiring Dreyfus skills in the teaching profession from the novice teacher to reaching the highest level, i.e. the expert teacher, will be presented. The research finding is that to expertise in teaching practice, the teacher must change her attitude from abstract situations of theoretical ideas to active action in the real space of the classroom. As a result, the expert teacher will be able to rely on her own experiences in real-life classroom situations and be able to plan as she grows in the skill development phase instead of abstract principles.

    Keywords: Phenomenology, skill, Teaching, Intuition, Methodology
  • Masoud Salehi Shablizi * Pages 137-152

    Successful implementaion of the internship coursesneedshaving positive attitude towards this course. Hence,developing such attitude through training skills such as the entrepreneurial one to the students is a necessity which needs reflection. In this regard, the purpose of this study was to investigate the effect of training skills such as entrepreneurial skill on changing the attitude of Farhangiān University (Ahvāz Campus) male students towards the internship course. It was a semi-experimental study of pre/post-tests with control group design. The research population included all male students of Ahvāz Rasoole Akram Campus (N = 103) who were taking the internship course 3 in October of the 2019 Academic year. The research sample consisted of 40 students who were selected using simple random sampling method and they were assigned into two groups of experimental and control groups. After selecting the samples and randomly assigning them into two groups (experimental and control groups) and conducting the pre-test, the interventions in the experimental group were conducted through training the entrepreneurial skills during 13 sessions of 90 minutes, two sessions per week, in addition to teaching the internship topics. Internship course was taught to the experimental group. To collect the data, after studying the theoretical foundations and literature, a researcher-made questionnaire was prepared. To collect the data, a researcher-made questionnaire with 34 items in a five-point Likert scale (very high, high, medium, low, very low) was used. The reliability of the questionnaire was calculated using Chronbach Alpha (α = 0.86) and the data was investigated using covariance analysis. The results showed that training the entrepreneurial skill has been effective in changing the general attitude of students and the cognitive, behavioral and emotional subscales of attitude toward the internship course.

    Keywords: Entrepreneurial Skill, Students' Attitude, Internship Course, Farhangiān University, Semi-experimental Research