فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 38 (تابستان 1400)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 38 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن فارسی جوکار*، مصطفی ملکوتیان صفحات 1-36

    هدف:

     با توجه به اهمیت و جایگاه شهروندان در تحولات سیاسی و اجتماعی از یک سو و ظهور نوع جدیدی از شهروندی؛ یعنی نت زیست و شکل گیری جامعه مجازی به عنوان واقعیتی انکار ناپذیر از سوی دیگر، این پژوهش به بررسی رابطه نت زیست ها و تحولات سیاسی اجتماعی با تمرکز بر نقش آن ها در زمینه سازی تحولات در مصر و تونس پرداخته و توجه دادن به جایگاه نت زیست ها در تحولات آتی کشورهای منطقه خاورمیانه را مد نظر قرار می دهد.

    روش:

     این پژوهش مبتنی بر روش توصیفی و تحلیلی است و ضمن استفاده از منابع کتابخانه ای، اسناد و اطلاعات مرتبط وب سایت ها و گزارش های اختصاصی، پایگاه های اطلاعاتی را گرد آوری و بررسی نموده است.

    یافته ها

    بررسی ها حاکی از آن است که با توجه به شرایط سیاسی - اجتماعی جوامع و کشورهای عربی به ویژه دولت های مصر و تونس، نت زیست ها به عنوان پیامد گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات و ظهور جوامع مجازی کوچک و بزرگ، نقش موثری در شکل گیری تحولات سیاسیی - اجتماعی در این کشورها داشته اند و مهم ترین مرحله نقش آفرینی آن ها، شکل دادن به حوزه عمومی برخط بوده است.

    نتیجه گیری

    در شرایطی که کشورهای مصر و تونس در سایه حکومت های توتالیتر با مشکلات متعدد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دست و پنجه نرم می کردند، ولی به واسطه جوامع مدنی ضعیف ، تا سال های سال تغییر و تحولی در این کشورها پیش بینی نمی شد، اما نقش آفرینی نت زیست ها بر بستر فناوری اطلاعات شرایط را به گونه ای رقم زد تا کنشگران قرن بیست و یکم با ذهنی باز، ضمن تشکیل حوزه های عمومی مبتنی بر واقعیات جامعه به طرح مسایل و مشکلات پرداخته، با اشتراک گذاری دردها ، ایجاد هم افزایی و داو سیاسی در مقابل نظام های بسته، اندک سالار و حوزه عمومی مصنوعی آن ها که برآمده از رسانه های حکومتی بود، شرایط شکل گیری حرکت انقلابی و تحولات سیاسی اجتماعی را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، مصر، تونس، نت زیست، حوزه عمومی
  • بهرام اخوان کاظمی*، محمدحسن غلامی صفحات 37-63
    هدف

    کمالیسم، ایدیولوژی دولتی مورد ترویج و پیروی در جمهوری ترکیه، به خصوص در سال های آغازین تاسیس آن بوده است. با صعود حزب عدالت و توسعه یا حزب سفید، با ریشه هایی اسلام گرایانه، در هرم قدرت این کشور از اوایل هزاره سوم میلادی، برخی چالش ها میان کنش های سیاست مداران با اصول کمالیسم به وجود آمد؛ زیرا نظام اندیشگانی یادشده، بر سکولاریسم بنا شده بود. یکی از مهم ترین عرصه ها که لزوم بررسی وجود یا فقدان چالش های بنیادین در این زمینه در آن روشن است، اقتصاد سیاسی است. این پژوهش، با هدف تحلیل ارتباط اصول کمالیسم با برجسته ترین روندهای اقتصاد سیاسی ترکیه در دهه های اخیر، به ارایه داده های مورد نیاز در این زمینه و تحلیل آن ها اختصاص یافته است.

    روش

    آغاز بازه ی زمانی پژوهش کنونی، تاسیس مهم ترین سلف حزب سفید، یعنی حزب رفاه، در سال 1987 میلادی است. این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهند که در اقتصاد سیاسی جمهوری ترکیه در دهه های اخیر، جایگاه اصول کمالیستی مردم گرایی، جمهوری خواهی، سکولاریسم و اصلاح طلبی و انقلابی گری، دستخوش افول قابل توجهی نبوده اند و در بازه مذکور، تنها تضعیف دو اصل ملی گرایی و دولت گرایی قابل مشاهده است.

    نتیجه گیری

    اغلب اصول تشکیل دهنده ایدیولوژی کمالیسم، همچنان در عرصه های گوناگون اقتصاد سیاسی معاصر ترکیه جریان داشته اند.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، ترکیه، حزب عدالت و توسعه، دولت توسعه گرا، کمالیسم
  • محسن باقری، علی امیدی، عنایت الله یزدانی* صفحات 65-92
    هدف

    از جمله نتایج انقلاب اسلامی 1357 و استقرارنظام جمهوری اسلامی در ایران، ایجاد منازعه و تعارض با آمریکا و دشمنی با رژیم صهیونیستی بوده است. در این بین، از جمله ملزومات جهت گیری ضد صهیونیستی جمهوری اسلامی، شکل گیری اتحاد با سوریه و به تدریج شکل گیری محور مقاومت بوده است. از این رو، هدف مقاله بررسی تاثیر محور مقاومت بر عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران است.

    روش

    این مقاله بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است.

     یافته ها:

    یافته های مقاله نشان دهنده تاثیرگذاری محور مقاومت بر عمق استراتژیک ایران از طریق تعقیب این ساز وکارها است: ایجاد گروه های وفادار و تاسیس پایگاه های مقاومت در منطقه، اتحاد استراتژیک با سوریه و سایر متحدان غیردولتی و افزایش موازنه بیرونی قدرت، ارتقای توانایی موشکی ایران و تقویت موازنه درونی قدرت،افزایش قدرت نظامی حزب الله، حماس و جهاد اسلامی و تضعیف توانایی بازدارندگی و کاهش ضریب امنیت ملی رژیم صهیونیستی.

    نتیجه‎ گیری:

    شکل گیری و گسترش محور مقاومت، منجر به افزایش عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران در منطقه هلال خصیب گردیده است.

    کلیدواژگان: عمق استراتژیک، نفوذ منطقه ای، توازن قدرت، محور مقاومت، جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی
  • میترا راه نجات*، تیرداد تقی پور صفحات 93-112
    هدف

    غرب آسیا به دلایل متعددی هم برای روسیه و هم برای ایران اهمیت زیادی دارد. قرار گرفتن این دو کشور از نظر ژیوپلتیکی در حوزه و همسایگی غرب آسیا، فرصت های متعددی را در اختیار آن ها قرار داده است تا از منابع و ذخایر منطقه و همچنین پتانسیل های استراتژیکی گروه ها و کشورهای منطقه جهت همکاری یا رقابت با یکدیگر و با سایر کشورها استفاد کنند. هدف این پژوهش، مطالعه بسترهای همکاری - رقابت ژیواکونومیکی و ژیوپولتیکی ایران و روسیه در غرب آسیا است.

    روش

    این مقاله به استناد داده های اسنادی و آرشیوی با استفاده از روش تطبیقی بر مبنای رهیافت ژیواکونومی به تجزیه و تحلیل می پردازد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهند، این دو کشور در زمینه های مقابله با حضور امریکا در منطقه،انرژی هسته ای، بخش مبارزه با تروریست و تامین امنیت منطقه همکاری داشته و در حوزه های فروش نفت و گاز، صادرات کالا و خدمات به کشورهای منطقه، حوزه نظامی، حضور در مرحله سازندگی سوریه با هم رقابت دارند و در مساله اسراییل اختلاف عمیق دارند.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری کلی پژوهش، ارایه فضای شفافی از حوزه های مهم رقابت و همکاری دو کشور ایران و روسیه در منطقه غرب آسیا با تمرکز بر زمینه ژیوپولتیک و ژیو اکونومیک است.

    کلیدواژگان: روسیه، غرب آسیا، امنیت ملی، اتحاد، ایران
  • محسن عباس زاده مرزبالی* صفحات 113-135
    هدف
    مقاله حاضر درصدد ارایه تحلیلی کاربردی در خصوص نقش نظام معنایی در تکوین، توجیه و پیشبرد کنش خشونت آمیز گروه های سلفی رادیکال است. در این راستا، پرسش اصلی این است که چگونه می توان تبیینی از «نحوه اتصال» خشونت سیاسی به مذهب ارایه داد؟
    روش
    مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی داده های گردآوری شده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی می پردازد و در قالب یک چارچوب تحلیلی ایدیولوژی شناسانه سامان می دهد؛ زیرا بر این فرض است که مکانیسم اتصال خشونت سیاسی به مذهب را می بایست در «ایدیولوژیزه کردن مذهب» سراغ گرفت.
    یافته ها
    با تقلیل یافتن مذهب به ایدیولوژی در اثر روش شناسی ظاهرگرایانه سلفیسم جهادی، خشونت نه تنها به لحاظ نظری از «توجیه یا تجویز» مذهبی برخوردار می شود، بلکه «نحوه اعمال» آن نیز در قالب فقه التکفیر تصریح می گردد. بدین منظور، مقاله حاضر پس از تحلیل خشونت سیاسی به منزله دلالت ایدیولوژی سلفیسم جهادی، سه مفهوم نکایه (تخریب)، توحش (ارعاب) و تمکین (استقرار) را متذکر می شود. مفاهیمی که همچون «دستورالعمل های فقهی» در جهت «استراتژی سیاسی» کسب، حفظ و گسترش سیادت به کار سلفی های جهادی می آیند.  
    نتیجه گیری
    این تحلیل ایدیولوژی شناسانه، تبیینی از «سیاست خشونت» سلفیسم جهادی به مثابه آمیزه ای از جهان بینی سنتی (آموزه های سلفی) و پدیدار مدرن (عقلانیت ابزاری معطوف به سلطه) به دست می دهد. تجربه داعش، مصادیق مناسبی برای تبیین این فرض در اختیار می نهد.
    کلیدواژگان: اسلام، ایدئولوژی، اسطوره، عقل ابزاری، فقه التکفیر، جهاد، داعش
  • محسن شفیعی سیف آبادی*، علی باقری دولت آبادی صفحات 137-166
    هدف
    سال 1396، سال شکست پروژه «خلافت» داعش در جغرافیای سیاسی عراق بود. خلافتی که در سال 1393 با اشغال بخش های غربی این کشور و استان های موصل، صلاح الدین، دیالی و الانبار آغاز گردید. این شکست در حالی رخ داد که هنوز این گروه تروریستی، بخش هایی از خاک سوریه را در اشغال خود داشت. هدف مقاله حاضر، تبیین علل ناکامی داعش در عراق است. سوال اصلی این است که «عوامل ناکامی داعش در تشکیل خلافت در جغرافیای عراق چیست؟»
    روش
    برای این منظور، از روش توصیفی - تحلیلی و نظریه فرصت سیاسی سیدنی تارو و مک آدام استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد، اتحاد نخبگان حاکم در سرکوب داعش، بسته بودن فضای سیاسی برای ورود آن ها به بدنه نظام سیاسی، ثبات و اتحاد درونی ارکان حکومت، هوشیاری سیاسی شهروندان نسبت به ماهیت داعش و عدم دسترسی به متحدین سیاسی نافذ، راه هرگونه دست یابی به فرصت سیاسی را برای داعش مسدود نمود و آن ها را در حفظ خلافت و قلمرو تحت تصرف خود ناکام گذاشت.
    نتیجه گیری
    نظریه فرصت های سیاسی می تواند شکست اعتراضات سیاسی و حرکت نیروهای جهادی سلفی در جغرافیای سیاسی عراق را که منشا بحران های امنیتی - اجتماعی بودند، با دقت بالایی توضیح دهد. در چارچوب این نظریه، موقعیت داعش متاثر از دو دسته عوامل داخلی و خارجی بود. در ارتباط با عوامل داخلی، نقش اختلافات بین مقامات سیاسی و گروه های مذهبی و قومی قابل تامل است. در مورد عوامل خارجی، قطع حمایت های مالی، نظامی و سیاسی از داعش و تشکیل ایتلاف منطقه ای و بین المللی علیه داعش در پایان خلافت آن نقش موثری داشت.
    کلیدواژگان: داعش، سیدنی تارو، مک آدام، فرصت سیاسی، عراق
  • محمدسلمان طاهری، ارکان شریفی*، هانه فرکیش صفحات 167-188
    هدف

    در ادبیات معاصر در باب حقوق بشرکه نگاه لیبرالیستی در آن وجه غالب دارد، رهیافت عام پذیرفته شده ای وجود دارد که آن ها را به چهار نسل طبقه بندی می کند. در این مجموعه، نسل چهارم به محور حقوق توسعه پایدار و مولفه های آن توجه ویژه دارد و موضوع حقوق زنان نیز در این فضا مطرح می شود. بررسی این تحولات در جهان و  و به موازات آن در جهان اسلام، محور اصلی این پژوهش است.این تحولات در جهان اسلام نیز انعکاس داشته و همسویی ارزشمندی را میان  کشورهای جهان اسلام با روند تحولات جامعه جهانی البته در چهارچوب و حفظ ارزش های اسلامی شاهد هستیم. سازمان همکاری اسلامی همانند سازمان ملل متحد، توجه خاصی را به موضوع حقوق زنان معطوف داشته است. هدف اصلی این پژوهش، کمک به مطالعات حقوق بشری و ایجاد فضا برای نزدیکی مولفه های حقوق بشری و توسعه در دو سطح جهانی و جهان اسلام است.

    روش

    روش تحقیق در این مطالعه، تکیه بر رویکرد توصیفی تحلیلی دارد و در قالب مطالعه کتابخانه ای صورت گرفته است. تحقیق مبتنی بر داده های آماری مستند است. ابتدا روند تحولات حقوق زنان در پرتو حقوق بشر و حق توسعه  در سطح جهانی ارایه می شود و سپس ضمن تاکید بر محوریت ارزش های اسلامی در جهان اسلام، میزان انطباق این تحولات بر پایه ادبیات و اسناد سازمان همکاری اسلامی به ویژه در مولفه های توسعه ارزیابی می گردد؛ به عبارت دیگر جهان اسلام ضمن تلاش برای حفظ مولفه های ارزشی خود، به موازات تحولات حقوق بشری در جهان، مسیر پیشرفت و توسعه خود را ادامه داده است.

    یافته ها

    فرضیه تحقیق بر این نکته اشاره دارد که جهان اسلام ضمن حفظ ارزش های دینی و هویتی خود، همانند تحولات حقوق بشری در جهان به ویژه در بحث توسعه، پیشرفت های قابل توجهی داشته است. شایان ذکر است که در ارتباط با شاخص توسعه جنسیتی، تفاوت معناداری میان تحولات جهان و جهان اسلام وجود ندارد، ولی در شاخص توسعه نابرابری جنسیتی، تفاوت محسوس است که تفاوت مزبور نه از باب بی توجهی جهان اسلام، بلکه ناشی از تفاوت ریشه ای در جهان بینی مکتب اسلام از انگاره های لیبرالیستی است.

    نتیجه گیری

    روند تحولات مباحث حقوق بشر و حقوق زنان در جهان و جهان اسلام، در شاخص های توسعه سیر صعودی داشته است.

    کلیدواژگان: حقوق زنان، نسل های حقوق بشر، جهان اسلام، شاخص توسعه جنسیتی، نابربرای جنسیتی
  • حسین فولادی*، علی محمدزاده، احمد اشرفی، عبدالرضا بای صفحات 189-211
    هدف

    هدف این تحقیق، شناسایی علل اتخاذ دو رویکرد متعارض مردم عراق(تعامل- تقابل) در مواجهه با داعش از طریق یک مطالعه عینی و میدانی است.

    روش

    پژوهشگر در این پژوهش کیفی با بهره گیری از روش گراندد تیوری، با حضور در مکان هایی در عراق که داعش در آنجا فعال بوده، ضمن ارتباط و مصاحبه با مردم در پی  پاسخ به این سوال بوده است: علل تعاملات و تعارضات اعراب سنی مذهب عراق با داعش چیست؟

    یافته های پژوهش:

     بر اساس یافته های این پژوهش، دلبستگی اعراب سنی به اقتدار و امتیازات گذشته و عدم تمایل به پذیرش شرایط حکومت جدید و حفظ انسجام ملی بر اساس انتخابات پارلمانی و همچنین حکمرانی نامناسب شیعیان بر دولت شکست خورده در دوران اشغال عراق از عوامل گسستگی و نفرت روزافزون در عراق بود که این عوامل تعامل با داعش را سبب گردید. در عمل، حکومت داعش فشار و محدودیت ها را بر مردم سرزمین های اشغالی افزایش داد و تعرض به حریم خصوصی خانواده ها و تهدید و بی عدالتی نسبت به مردم، زمینه را برای تقابل با داعش فراهم ساخت. به علاوه، مداخله کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای در شدت و ضعف این کنش متعارض تاثیرگذار بود.

    نتیجه گیری

    وجود کهن الگوی متعارض «شیعه در برابر سنی» در تشدید بحران های داخلی کشورهای اسلامی و عربی دخیل است. عراق هم از این قاعده مستثنی نیست. در شرایط بحرانی حاکم بر عراق، وجود این کهن الگوی متعارض، عوامل محوری تعامل با داعش در عراقرا به محرکی برای عوامل علی چون ناامیدی به آینده، نفرت از تشیع نزد بخشی از اعراب سنی، از دست رفتن موقعیت حکمرانی گذشته و... تبدیل کرد. شرایط مداخله قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای برای کسب منافع از طریق تاثیرگذاری بر حوادث عراق و رقابت های قومی و مذهبی و نژادی نیز فرایند دولت ملت سازی و ثبات سیاسی را به طور بالقوه در عراق به تاخیر انداخته است.

    کلیدواژگان: عراق، داعش، تعارض، تعامل، گراندد تئوری
|
  • Hasan Farsi Joukar *, Mostafa Malakoutian Pages 1-36
    Objective

    Considering the importance and position of citizens in political and social developments on the one hand and the emergence of a new type of citizenship, i.e., netizen, and the formation of virtual society as an undeniable reality on the other hand, this study examines the relationship between netizens and socio-political developments focusing on their role in setting the stage for developments in Egypt and Tunisia. It also pays attention to the place of living things in the future developments in the Middle East.

    Method

    This research is based on descriptive and analytical methods and while using library resources, documents and related information of websites and dedicated reports, has collected and reviewed databases.

    Findings

    Studies show that according to the socio-political conditions of Arab societies and countries, especially the governments of Egypt and Tunisia, the status of Netizens, as a result of the development of information and communication technology and the emergence of small and large virtual communities, have played an effective role in shaping change. They have had socio-political issues in these countries and the most important stage of their role-playing has been the formation of the online public sphere.

    Conclusion

    In a situation where Egypt and Tunisia were struggling with various political, social and economic problems in the shadow of totalitarian governments, but due to weak civil societies, change in these countries was not foreseen for years; But the role-playing of netizens in the context of information technology has created the conditions for 21st century activists to open up with open-minded public spheres based on the facts of society, sharing pain, creating synergies, and political debate. The closed, authoritarian regimes and their artificial public sphere, which emerged from the state media, provided the conditions for the formation of the revolutionary movement and socio-political developments.

    Keywords: Netizen, Public Speher, Egypt, Tunisia
  • Bahram Akhavan Kazemi *, MohammadHassan Gholami Pages 37-63
    Objective

    Kemalism was a state ideology promoted and followed in the Republic of Turkey, especially in the early years of its establishment. With the rise of Justice and Development Party or the White Party, with its Islamist roots, in the pyramid of power from the beginning of the 3rd millennium AD, some challenges arose between the actions of politicians and the principles of Kemalism; since the mentioned system of thoughts was based on secularism. One of the most important areas, with an obvious need to examine the existence or absence of such fundamental challenges, is political economy. This study, aiming to analyze the relationship between Kemalism and the most prominent trends in the Turkish political economy in recent decades, provides the necessary data and evaluates that in this regard.

    Method

    The beginning of the period surveyed in this research, is the establishment of the Welfare Party in 1987. This study has been conducted by descriptive-analytical method.

    Findings

    Findings of this research show that in the political economy of Turkey in recent decades, the position of Kemalist principles of populism, republicanism, secularism, and revolutionism have not declined significantly, while the weakening of just two principles of nationalism and statism are visible.

    Conclusion

    Most of the principles making up the Kemalism ideology have still been current in various areas of contemporary political economy of Turkey.

    Keywords: Developmental State, Justice, Development Party, Kemalism, Political Economy, Turkey
  • Mohsen Bagheri, Ali Omidi, Enayatollahyazdani Yazdani * Pages 65-92
    Objective

    After the 1979Islamic revolution and the establishment of the Islamic Republic in Iran, hostility between Iran andthe Zionist Regime has been created and escalated. As the imperatives of Tehran's anti-Israeli orientation, the alliance with Syria plus non-state groups in Lebanon and Palestine and gradually the formation of the Resistance Axis have been established. This paper aims to address this question: What is the impact of the Resistance Axis on the strategic depth of the Islamic Republic of Iran?

    Method

    The method of research is descriptive-analytical by using library and internet sources.

    Findings

    The findings of this paper indicate that the Resistance Axis influence on Iran's strategic depth through mechanisms such as making balance of power by establishment of resistance basesand creating loyal groups, a strategic alliance with Syria and other non-state allies, improving Iran's missile capabilities, increasing the military power of Hezbollah, Hamas and Islamic Jihad, and weakening the deterrent capabilities of the Zionist Regime.

    Conclusion

    The formation and development of the Resistance Axis has expanded the Islamic Republic of Iran’s strategic depth in the Fertile Crescent region.

    Keywords: Strategic Depth, Regional Influence, Balance of Power, Resistance Axis, the Islamic Republic of Iran, Zionist Regime
  • Mitra Rahnejat *, Tirdad Taghipour Pages 93-112
    Objective

    West Asia is important to both Russia and Iran for a number of reasons. Being located in this country geopolitically in the area and neighborhood of West Asia has several possibilities to use the resources and reserves of the region as well as the potentials of strategic groups and countries that the region activates or activates. They register with other countries. The purpose of this study is to study the contexts of Mica - geo-economic and geopolitical competition between Iran and Russia in West Asia.

    Method

    This paper has been processed based on documentary and archival data using a comparative method based on the geo-economic approach to analysis.

    Findings

    The findings show that the two countries are in the field of countering the US presence in the region, nuclear energy and counter-terrorism, and providing regional security in the areas of oil and gas sales, exports of goods and services in the region. Organizationally, the presence in the construction phase of Syria is competing with each other and there are deep differences in the issue of Israel.

    Conclusion

    The general conclusion of the transparent space research is one of the important areas of competition and climate between Iran and Russia in the West Asian region with a focus on geopolitics and geo-economics.

    Keywords: Russia, West Asia, national security, Alliance, Iran
  • Mohsen Abbaszadeh Marzbali * Pages 113-135
    Objective
    Aiming to give an applied analysis on the significance of ‘meaning system’ in the genesis, justification and direction of violent actions of Salafi radical groups, the present paper seeks to address the main question that ‘how can one relates political violence to religion’?   
    Method
    Building ona descriptive- analytical method for analyzing the data collected from library and internet resources, the paper articulates the data in a theoretical framework extracted from ideology studies. It is because the paper hypothesizes that the linkage between violence and religion in Jihadi Salafism might be found in the ideologization of the religion.
    Findings
    Due to the reduction of religion to an ideology within Salafi fundamentalist / mythical approach, not only violence might be theoretically justified but also accompanied by some jurisprudential patterns for implementation. To explain, the paper initiates by highlighting the mechanism of justification of violence according to the radical Salafi worldview. Then, it concentrates on Nekayeh (destruction), Tavahosh (savagery), and Tamkin (establishment) as jurisprudential concepts, pointing to the justifiability of brutality as the necessary step in constructing the sovereignty, which actually serves jihadists` political strategy of obtaining, maintaining, and expanding the hegemony.
    Conclusion
    The paper maintains that adapting such a theoretical framework helps to articulate the ‘politics of violence’ in Jihadi Salafism as a combinative phenomenon; containing both the traditional worldview (Salafism) and modern phenomenon (instrumental rationality aiming at domination). ISIS`s performance would provide relevant examples.
    Keywords: Islam, ideology, Myth, Instrumental Rationality, Figh al-Takfir, Jihad, ISIS
  • Mohsen Shafiee Seifabadi *, Ali Bagheri Dolatabadi Pages 137-166
    Objective
    2017 was the year of the failure of the ISIL »caliphate« project in the political geography of Iraq; The caliphate that began in 2014 with the occupation of the western parts of the country and the provinces of Mosul, Salah al-Din, Diyala and Anbar. The defeat came as the terrorist group still occupies parts of Syrian territory. The purpose of this article is to explain the reasons for the failure of ISIS in Iraq. The main question is, »What are the causes of ISIL's failure to form a caliphate in Iraq?«
    Method
    For this purpose, descriptive-analytical method and political opportunity theory of Sydney Taro and McAdam have been used.
    Findings
    The research findings show the unity of the ruling elites in suppressing ISIL, the closure of the political space for their entry into the political system, stability and internal unity of government elements, citizens' political awareness of the nature of ISIL and lack of access to influential political allies; It blocked any access to political opportunity for ISIL and failed to maintain its caliphate and territory.
    Conclusion
    The theory of political opportunities can explain with great accuracy the defeat of political protests and the movement of Salafi jihadist forces in the political geography of Iraq, which were the source of socio-security crises. In the framework of this theory, the position of ISIL was affected by two categories of internal and external factors. In relation to internal factors, the role of differences between political officials and religious and ethnic groups is thought-provoking. Regarding external factors, the cessation of financial, military and political support for ISIL and the formation of a regional and international coalition against ISIL played an effective role at the end of its caliphate.
    Keywords: ISIS, Sydney Taro, McAdam, Political Opportunity, Iraq
  • MohammadSalman Taheri, Arkan Sharifi *, Haneh Farkish Pages 167-188
    Objective

    In the contemporary literature on human rights, there is a generally accepted approach that classifies them into four generations. The fourth generation pays special attention to the axis of sustainable development law and the issue of women's. The study of these developments in the world and the Islamic world is the main objective of this research. These developments are also reflected in the Islamic world, and we are witnessing a valuable alignment between the countries of the Islamic world and the developments in the international community. The Organization of Islamic Cooperation, like the United Nations, has paid special attention to the issue of women's rights.

    Method

    The research method is based on a descriptive-analytical approach and is based on documented statistical data. First, the process of developments in women's rights in the light of human rights and the right to development is presented at the global level, and then the degree of compliance of these developments in Islamic world is evaluated based on the literature and documents of the Organization of Islamic Cooperation.

    Findings

    The research hypothesis states that there is no significant difference between the world and the Islamic world in relation to the Gender Development Index, but the difference in the Gender Inequality Development Index is still noticeable.

    Conclusion

    The evolution of human rights and women's rights in the world and the Islamic world has had an upward trend in development indicators, but in some development indicators, there is a limited distance between the world and the Islamic world.

    Keywords: Women's Rights, Generations of Human Rights, Islamic world, Gender Development Index, Gender Inequality
  • Hussein Fouladi *, Ali Mohammadzadeh, Ahmad Ashrafi, AbdolReza Bay Pages 189-211
    Objective

    The purpose of this study is to identify the reasons for the adoption of two conflicting approaches of the Iraqi people (interaction-confrontation) in the face of ISIS through an objective and field study.

    Method

      In this qualitative study, the researcher, using the method of Grounded theory, and by attending places in Iraq where ISIS was active, while communicating and interviewing people, sought to answer this question: What are the causes of interactions and conflicts between Iraqi Sunni Arabs and ISIS?

    Findings

    According to the findings of this study, Sunni Arabs' attachment to power and past privileges and unwillingness to adopt new government conditions and maintain national cohesion based on parliamentary elections, as well as improper Shiite rule over the failed government during the occupation of Iraq, are among the factors of disintegration and growing hatred in Iraq. These factors led to interaction with ISIS. In practice, the ISIL government increased the pressure and restrictions on the people of the occupied territories, and the invasion of family privacy and the threat and injustice against the people provided the ground for confrontation with ISIL. In addition, the intervention of regional and supra-regional countries was influential in the intensity and weakness of this conflicting action.

    Conclusion

    The existence of the conflicting archetype of "Shiites against Sunnis" is involved in intensifying the internal crises of Islamic and Arab countries. Iraq is no exception. In the critical situation in Iraq, the existence of this conflicting archetype turned the central factors of interaction with ISIS in Iraq into a stimulus for causal factors such as hopelessness for the future, hatred of Shiism among some Sunni Arabs, loss of past rule, and so on. The conditions for the intervention of regional and supra-regional powers to gain benefits by influencing the events in Iraq and ethnic, religious and racial rivalries have also potentially delayed the process of nation-building and political stability in Iraq.

    Keywords: Iraq, ISIS, conflict, Interaction, grounded theory