فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 90 (تابستان 1400)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 90 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میترا لواسانی، هومن ضیائی حلیمه جانی، رحمت ستوده قره باغ*، رضا ضرغامی، نوید مستوفی صفحات 1-25
    امروزه فناوری های جدید، مجموعه های متنوعی از داده ها را در علوم مهندسی تولید می کنند. علم داده، ابزارهای لازم برای ذخیره سازی، تجزیه و تحلیل و مدیریت این مجموعه داده ها را ارایه کرده و سبب ایجاد تحولی جدی در توسعه علم و فناوری گردیده است. در آینده ای نزدیک تقریبا در همه حوزه ها، مشاغل سنتی به سرعت با مشاغل داده محور جایگزین می شوند. نبودن نیروی انسانی کارآمد و آموزش دیده مانعی جدی برای مدیریت داده های حجیم در سازمان ها، بنگاه ها و دستگاه های اجرایی است. در نتیجه، آموزش و به کارگیری علم داده در مقطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی در رشته های مهندسی و از جمله مهندسی شیمی اجتناب ناپذیر است. در این مقاله، به بررسی اهمیت ایجاد دروس مرتبط با علم داده، آموزش روش های ارزیابی داده های کلان و نقش این آموزش ها در توسعه مهندسی شیمی در دانشگاه و صنعت پرداخته می شود. برای این منظور، دروس علم داده در دانشگاه های برتر مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت پیشنهادهایی برای ایجاد دروس علوم داده در برنامه آموزشی مهندسی شیمی در ایران ارایه می شود. هم چنین سرفصل هایی به منظور نحوه ارایه این درس یا دروس پیشنهاد می گردد. ارایه این آموزش ها به مهندسین شیمی، می تواند آن ها را به منظور کسب فرصت های شغلی و نحوه مواجهه با داده های حجیم و کلان در صنایع شیمیایی یاری نماید.
    کلیدواژگان: داده های کلان، علم داده، آموزش مهندسی شیمی، آموزش مهندسی، مدیریت داده
  • حمدالله حبیبی*، آی سان پاشایی فخری، آیدا قسیمی لیقوان، سکینه فلاحتی صفحات 27-47
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه انگیزه و پیشرفت تحصیلی بین دانشجویان استعداد درخشان و از طریق آزمون، فنی و مهندسی دانشگاه تبریز صورت گرفت. در این پژوهش کاربردی و توصیفی، 58 نفر از دانشجویان فنی مهندسی با استفاده از جدول مورگان و از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه معیار انگیزه تحصیلی (AMS) والرند و پیشرفت تحصیلی بر اساس معدل نیمسال قبل استفاده شد که با استفاده از نرم افزار 21SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و آلفای کرونباخ برای پرسش نامه 84/0 محاسبه شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های t مستقل و t تک نمونه ای استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد تفاوت معنی داری در متغیر انگیزه و پیشرفت تحصیلی بین دانشجویان استعداد و از طریق آزمون فنی و مهندسی وجود دارد و میزان این متغیرها در دانشجویان درخشان و از طریق آزمون فنی و مهندسی بالاتر از حد متوسط است. همچنین بین متغیرهای ذکر شده در دانشجویان پسر استعداد درخشان و از طریق آزمون، تفاوت وجود دارد اما بین دختران این دو گروه، تفاوتی مشاهده نشد. به طور کلی مقایسه عملکرد دانشجویان، معیار مناسبی جهت بررسی میزان کارایی برنامه ها و تحقق اهداف آموزش عالی است که بر اساس آن، می توان برنامه ها را تقویت یا اصلاح کرد.
    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان کارشناسی ارشد، استعداد درخشان، دانشجویان فنی و مهندسی
  • امید مهدیه* صفحات 49-69
    موضوع انگیزش دانشجویان همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر رفتار اخلاقی اساتید بر خودکارآمدی و انگیزش دانشجویان انجام شده است. تحقیق به صورت پیمایشی و در بین دانشجویان دانشگاه زنجان انجام شد. 274 نفر از دانشجویان با استفاده از نمونه گیری در دسترس، در این تحقیق شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسش نامه به صورت حضوری و برخط جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS 22 و AMOS 22 استفاده شد. یافته ها نشان داد که پایبندی اساتید به اخلاق حرفه ای، تاثیر معنی داری بر خودکارآمدی و انگیزش دانشجویان دارد. تاثیر خودکارآمدی بر انگیزش دانشجویان نیز معنی دار بود. به علاوه، خودکارآمدی نقش میانجی را در رابطه بین رفتار اخلاقی اساتید و انگیزش دانشجویان ایفا می کند. نتایج آزمون میانگین نشان داد که تفاوت معنی داری در متغیرهای پژوهش در بین دانشجویان دانشکده های مختلف وجود ندارد. بررسی نسبت بحرانی تفاوت بین مولفه ها نشان داد که مدل تحقیق با توجه به جنسیت تفاوت معنی داری ندارد. به علاوه، مدل تحقیق در بین دانشجویان دانشکده های مهندسی و علوم انسانی تفاوت معنی داری با هم نداشت ولی در یک مسیر (تاثیر اخلاق حرفه ای بر انگیزش) بین دانشجویان دانشکده های مهندسی و علوم و دانشجویان دانشکده های علوم انسانی و علوم (تاثیر اخلاق حرفه ای بر خودکارآمدی) معنی دار بود.
    کلیدواژگان: انگیزش، خودکارآمدی، اخلاق حرفه ای، دانشجویان مهندسی
  • شهلا خلفی، محمدرضا جوادی یگانه، خسرو رحمانی* صفحات 71-95

    هدف از بررسی موضوع این تحقیق، دستیابی به ویژگی ها و هنجارهای اخلاق پژوهشی پژوهشگران دانشگاهی در حوزه صنعت است. در این تحقیق که به صورت میدانی و با استفاده از مصاحبه توام با پرسش های نیم ساخت یافته انجام گردیده است، از میان پژوهشگران و کارفرمایان صنعت برق، 38 نفر کارآمد به صورت هدفمند انتخاب شده و درباره ویژگی ها و هنجارهای اخلاق پژوهشی پژوهشگران کارآمد صنعتی مصاحبه های عمیق انجام شده و پاسخ های مبتنی بر تجربیات مدیریتی و پژوهشی آنان گردآوری گردیده و داده های منتج از مصاحبه ها با استفاده از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی، آنالیز شده و مورد تحلیل و تفسیر نهایی قرار گرفته اند. نتایج مبتنی بر تجربیات مدیریتی و پژوهشی کارفرمایان و پژوهشگران کارآمد صنعت برق، حاکی از آن است که مهم ترین ویژگی های اخلاق پژوهشی پژوهشگران کارآمد، به ترتیب عبارت از: داشتن صداقت و تخصص، صبور بودن، ارتباطات خوب، سخت کوشی، اخلاق حرفه ای، فراتر از تعهد عمل کردن، مطرح بودن در صنعت، پاسخگو بودن نسبت به ایرادات و انتقادات، متوجه مسئله شدن و درک موضوع مطرح شده، ارق ملی، امانت داری، قانع بودن، درک جایگاه و نیاز کارفرما، جوان بودن، دغدغه حل مسیله، کنجکاوی، پیگیر بودن، نوآوری و ثبت اختراع، داشتن مقالات پژوهشی و نیز کاربرد پژوهش آنان در یک یا چند شرکت.

    کلیدواژگان: هنجارهای اخلاق پژوهشی، پژوهشگران کارآمد، کارفرمایان کارآمد، صنعت برق
  • سحر نوروزی، مهدی محمدی*، مریم شفیعی سروستانی صفحات 97-114

    هدف کلی این پژوهش، مقایسه ادراک اعضای هییت علمی گروه های فنی- مهندسی از سودمندی، سهولت، خودکارآمدی و چالش های یادگیری از طریق تلفن همراه بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه اعضای هییت علمی گروه های آموزشی فنی- مهندسی دانشگاه شیراز (147) در سال تحصیلی 99-1398 بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 87 نفر انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش مقیاس محقق ساخته پذیرش یادگیری از طریق تلفن همراه بود که پس از تایید روایی و پایایی بین افراد نمونه توزیع و داده های جمع آوری شده با آزمون های آماری تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر، تحلیل واریانس یک طرفه و تی مستقل و با استفاده از نرم افزار SPSS21  تحلیل شدند.

    نتایج

    1- تفاوت معناداری بین ابعاد پذیرش یادگیری از طریق تلفن همراه در اعضای هییت علمی فنی- مهندسی وجود دارد. بالاترین میانگین متعلق به چالش ها و پایین ترین آن، مربوط به سودمندی است. 2- تفاوت معناداری بین ابعاد پذیرش یادگیری از طریق تلفن همراه، میان دیدگاه اعضای هییت علمی گروه های تحصیلی مختلف فنی- مهندسی و اعضای هییت علمی با مراتب علمی مختلف وجود ندارد. 3- تفاوت معناداری میان پذیرش اعضای هییت علمی «باتجربه» و «بدون تجربه» یادگیری از طریق تلفن همراه وجود دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری، تلفن همراه، پذیرش و آمادگی، اعضای هیئت علمی، گروه های فنی- مهندسی، دانشگاه شیراز
  • صادق حامدی نسب*، معصومه عزیزی صفحات 115-130

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه‏ای تفکر انتقادی در ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و خلاقیت با عملکرد تحصیلی دانشجویان است. روش پژوهش حاضر کاربردی و از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، کلیه دانشجویان مهندسی دوره کارشناسی دانشگاه بیرجند بودند که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل هستند. با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی تعداد 180 دانشجو به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت تحلیل داده ها نیز از نرم ‏افزارهای SPSS, AMOS استفاده شده است. برای گردآوری داده ها، از سه پرسش نامه، مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم «ب»، پرسش نامه معیار خلاقیت، مقیاس شخصیتی استفاده شد و برای سنجش عملکرد تحصیلی دانش‏آموزان، معدل کل سال قبل آنها در سال تحصیلی 1396 در نظر گرفته شد. یافته ها نشان داد که ویژگی های شخصیتی بر تفکر انتقادی، خلاقیت بر تفکر انتقادی، ویژگی های شخصیتی بر عملکرد تحصیلی، خلاقیت بر عملکرد تحصیلی و تفکر انتقادی بر عملکرد تحصیلی تاثیر مستقیم و معنی داری دارند و ویژگی های شخصیتی و خلاقیت، به واسطه تفکر انتقادی بر عملکرد تحصیلی تاثیر غیرمستقیم و معنی داری داشته اند. نتایج تحلیل مسیر نیز نمایانگر این بود که مدل مفهومی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، ویژگی های شخصیتی، خلاقیت، عملکرد تحصیلی، دانشجویان مهندسی
  • مرتضی اکبری*، هانیه پولادیان صفحات 131-151
    با توجه به این که در حال حاضر هنوز فناوری 4G در حال تکامل است، بسیاری از محققان، در حال توسعه انواع جدید شبکه های اینترنت مانند فناوری 5G هستند. در این تحقیق تلاش شده است که عوامل موثر بر پذیرش فناوری نسل پنجم در ایران و در بین دانشجویان دانشگاه های شهر تهران بررسی شود. جامعه آماری مورد بررسی در این پژوهش، به صورت تصادفی 238 نفر از میان دانشجویان دانشگاه های تهران انتخاب شدند. روش اصلی برای جمع آوری و تحلیل اطلاعات، ارایه پرسش نامه الکترونیکی است که در اختیار افراد جامعه آماری قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و با نرم افزار PLS انجام شده است. نتایج حاکی ازآن است که کیفیت فناوری با سهولت درک شده، سودمندی درک شده، اعتماد و لذت درک شده رابطه مثبت دارد. کیفیت با اثرگذاری مثبت بر سهولت درک شده، مفید بودن درک شده و اعتماد بر تمایل افراد به پذیرش این فناوری اثر مثبت و معنادار دارد، ضمن این که بین لذت درک شده و تمایل افراد به استفاده از فناوری 5G رابطه مستقیم وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فناوری 5G، پذیرش فناوری، اعتماد، لذت درک شده، کیفیت درک شده
|
  • Mitra Lavasani, Hooman Ziaei-Halimejani, Rahmat Sotudeh Gharebagh *, Reza Zarghami, Navid Mostoufi Pages 1-25
    Today, new technologies produce diverse data sets in the engineering sciences. Data science has provided the necessary tools for storing, analyzing, and managing these data set. In the near future, in almost all areas, traditional jobs will soon be replaced by data-driven jobs. Lack of efficient and trained human resources is a serious obstacle in managing large amounts of data in organizations, firms, and executive bodies. As a result, teaching and applying data science at the undergraduate and graduate levels in engineering disciplines, including chemical engineering, are inevitable. In this study, the importance of creating new courses on data science for evaluating big data and the role of these trainings in the development of chemical engineering in academia and industry are examined. For this purpose, data science courses in the top universities are reviewed and finally suggestions are presented. Titles are also suggested for how to present these courses. Providing these trainings to chemical engineers can help them to gain job opportunities and deal with large data in the chemical industry.
    Keywords: Big Data, data science, Chemical engineering education, engineering education, Data management
  • Hamdullah Habibi *, Aysan Pashaeifakhri, Ayda Gasimi, Sakine Falahati Pages 27-47
    This study was conducted with the aim of comparing motivation and academic achievement between talented students and those accepted through the exam in technical and engineering students of Tabriz University. In this practical and descriptive study, 58 engineering students were selected, using Morgan table and random sampling. To collect the data, the Walland Standard Motivational Learning (AMS) Questionnaire and Academic Achievement Questionnaire based on the previous semester grade point average were used, which was analyzed using SPSS 21 software and was calculated by Cronbach’s alpha for the 0.84 questionnaire. Independent t-test and one-sample t-test were used to analyze the data. The results showed that there is a significant difference in the variable of motivation and academic progress among those two mentioned groups of students, as well the rate of these variables was above average. There is another difference between the variables mentioned in the talented male students and those have been accepted by the exam. But there was no difference observed between the girls of these two groups. In general, comparing student performance is a good criterion for assessing the effectiveness of programs and the achievement of university goals, according to which, programs can be strengthened or modified.
    Keywords: Academic motivation, academic achievement, Graduate students, Talent, Technical, Engineering Students
  • Omid Mahdieh * Pages 49-69
    The issue of student motivation has always been of interest to researchers. The aim of this study was to investigate the effect of professors’ ethical behavior on students’ self-efficacy and motivation. The research was conducted as a survey among students of Zanjan University. 274 students by using convenient sampling participated in this study. Data were collected using questionnaire in person and online. SPSS and AMOS software were used to analyze the data. Findings showed that professors’ adherence to professional ethics has a significant effect on students’ self-efficacy and motivation. The effect of self-efficacy on student motivation was also significant. Self-efficacy plays a mediating role in the relationship between professors’ ethical behavior and student motivation. The results of the mean test showed that there was no significant difference in research variables between students of different faculties. The critical ratio of the difference between the parameters showed that the research model did not differ significantly according to gender. The research model did not differ significantly between engineering and humanities students, but in one path (the effect of professional ethics on motivation) between engineering and science students, and students of humanities and sciences (the effect of professional ethics on self-efficacy) was significant.
    Keywords: Motivation, self-efficacy, Professional Ethics, Engineering students
  • Shahla Khalafi, Mohammad Reza Javadi Yeganeh, Khosrow Rahmani * Pages 71-95

    In this study, which was conducted by the field and inductive methods and through interviews with semi-structured questions, 38 researchers and employers in the electricity industry were purposefully selected and interviewed in depth. In these interviews, some questions were asked about the research ethics norms of efficient researchers in the industrial field, and the answers were collected based on their research experiences. Then, using open coding, axial coding and selective coding on the data obtained from the interviews, the final analysis was performed by interpretive analysis. The results of this study indicate that the most important characteristics of research ethics about efficient researchers are: Honesty, specialty, patience, good communication, hard work, professional ethics, beyond the commitment to act, known in the industry, being responsive to objections and criticisms, understand the problems and the issue, national patriotism & flag, faithfulness, satisfaction / understanding the needs and position of the employer, being young, problem solving concern, curiosity, persistence, innovation and patent, research articles, applicability of research in one or more companies.

    Keywords: Research Ethics Norms, Efficient Researchers, Employers, electrical Industry
  • Sahar Nouroozi, Mahdi Mohammadi *, Maryam Shafiei Pages 97-114

    The general purpose of this study was to compare the perceptions of faculty members of technical-engineering departments of the usefulness, ease of use, self-efficacy and challenges of mobile learning. The research method was descriptive survey. The statistical population of the study included all male and female faculty members of technical-engineering departments of Shiraz University (147). The research instrument included a researcher-made mobile learning acceptance scale, which after confirming the validity and reliability of the sample was distributed and the data collected by repeated measures ANOVA, one-way analysis of variance and independent t-test. Data were analyzed using SPSS 21 software. It is found; 1- There is a significant difference between the dimensions of mobile learning acceptance from the perspective of technical and engineering faculty members and the highest average belongs to the challenges and obstacles and the lowest belongs to the usefulness, 2- There is no significant difference between the dimensions of mobile learning accepting between the views of faculty members of different technical-engineering departments and the views of faculty members with different scientific levels, 3- There is a significant difference between the views of faculty members “experienced” and “inexperienced” mobile learning.

    Keywords: Mobile learning, Faculty Members, technical-engineering departments, acceptance, Shiraz University
  • Sadegh Hamedinasab *, Masoumeh Azizi Pages 115-130

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of critical thinking in the relationship between personality traits and creativity with academic performance of students. The research method is applied and correlational. The study population consisted of all undergraduate engineering students of Birjand University who were studying in the academic year 2018-2019. 180 students were selected by relative stratified sampling method. SPSS and AMOS software were used for data analysis. To collect data, three questionnaires were used: California critical thinking skills form (B), standard creativity questionnaire, personality scale, and performance measures. Students’ academic achievement was considered as their average of the previous year in the academic year 2018. Findings showed that personality traits have a direct and significant effect on critical thinking, creativity on critical thinking, personality traits on academic performance, creativity on academic performance, critical thinking, and personality traits. Creativity through indirect thinking has a direct and significant effect on academic performance. The results of the path analysis also showed that the conceptual model of the research was well-suited.

    Keywords: critical thinking, personality traits, creativity, Academic performance, Engineering students
  • Morteza Akbari *, Hanieh Pouladian Pages 131-151
    Even though 4G technology is still under development, many investors are currently working to advance the following type of internet networks identified as 5G. This research was to investigate the factors affecting the acceptance of 5G technology in Iran among university students in Tehran Province. About 238 students were randomly selected in this study from universities in Tehran. The main method for data collection and analysis is to provide an electronic questionnaire related to the model. Data analysis was performed using structural equation modeling method and PLS software. The results showed that the quality of technology has a positive influence on perceived ease of use, perceived usefulness, trust and perceived enjoyment. Quality has a positive influence on perceived ease of use, perceived usefulness and trust, while there is no direct relationship between perceived enjoyment and acceptance to use 5G technology.
    Keywords: 5G technology, technology acceptance, Trust, Perceived Enjoyment, Perceived Quality