فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 106، خرداد 1400)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 106، خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ضیاالدین باده یان*، معصومه منصوری، نیکنام سلیمانی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    این تحقیق به منظور شناسایی توده های جنگلی در بخشی از منطقه ایل گوران به مساحت 430 هکتار واقع در استان‎کرمانشاه صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    تعداد 84 قطعه نمونه 16 آری با استفاده از شبکه آماربرداری تصادفی- سیستماتیک در منطقه پیاده گردید و در قطعات نمونه گونه های چوبی و فرم رویشی (دانه زاد یا شاخه زاد) آن‎ها ثبت شد. طبقه بندی تیپ های جنگلی براساس دو فاکتور ترکیب گونه ای و مبدا رویشی انجام گرفت. ابتدا با استفاده از نرم افزار ArcGIS نقشه واحدهای فیزیوگرافی (ارتفاع از سطح دریا، جهت و شیب) و سپس باتلفیق آن‎ها نقشه واحدهای زمین تهیه گردید.

    یافته ‎ها: 

    نتایج نشان داد تیپ های دانه زاد (شامل برودار دانه زاد و برودار- بنه دانه زاد) از نظر ارتفاع از سطح دریا دامنه گسترش محدودتری نسبت به سایر تیپ ها دارند. همچنین گونه برودار به عنوان یک گونه شاخص در تمام ارتفاعات حضور دارد. از نظر شیب زمین تیپ برودار- بنه شاخه و دانه زاد دارای دامنه انتشار وسیع تری نسبت به سایر تیپ ها بوده و در شیب های ملایم تا شیب 50 درصد مشاهده می شود.

    بحث و نتیجه ‏گیری: 

     نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده صاحب نظران و برنامه‎ریزان قرارگرفته و به بهبود وضعیت مدیریتی جنگل های زاگرس کمک نماید.

    کلیدواژگان: ایل‎گوران، ترکیبگونه ای، جنگل های زاگرس، ویژگی های فیزیوگرافی
  • پرویز سلیمانی مقدم*، ستاره دینیاری صفحات 13-25
    زمینه و هدف

    فضاهای شهری، محیط زندگی انسان و فعالیت های او به شمار می رود و جرایم به عنوان عامل مخرب اجتماعی از سوی انسان در این فضاها صورت می گیرد. از جمله معضلات مهم در فضاهای شهری که کیفیت زندگی و احساس امنیت شهروندان را تحت تاثیر قرار می دهد وقوع جرایم شهری است، که فاکتورهای مدیریت و برنامه ریزی شهری، فضاهای آشفته شهری و عوامل اجتماعی - اقتصادی نقش موثری در وقوع یا بازدارندگی آن ایفا می کنند. این مقاله با روش میدانی به بررسی نقش روشنایی در کاهش جرایم شهری و ارتباط میان تعداد جرم و میزان روشنایی محیط در محله کیانپارس در شهر اهواز پرداخته است.

    روش بررسی

    مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است. در بخش توصیفی از آمار و اطلاعات مستخرج از سالنامه آماری 1397،  اداره کل دادگستری استان خوزستان و کلانتری محله و داده های میدانی استفاده شده و در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارهای GIS و نسخه 19 SPSS انجام شده است.

    یافته ها

    بررسی ها نشان می دهد مجرمان در انتخاب زمان و مکان بزهکاری کاملا منطقی عمل می کنند و مناسب ترین و کم خطرترین مکان ها و مناطقی که از نظر نور پردازی ضعیف هستند را برای اعمال مجرمانه برمی گزینند و رابطه معکوسی بین وقوع جرم و روشنایی وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج کلی حاکی از آن است که از مجموع 275 جرم واقع در فضاهای عمومی و خصوصی، تعداد 200 مورد در گستره نوری شماره یک با کمترین میزان روشنایی و تعداد 19 مورد در گستره نوری شماره 4 با بیشترین میزان روشنایی روی داده است و همچنین بررسی ها نشان میدهد که وضعیت ضعیف نورپردازی در کیانپارس منجر به کاهش امنیت و بروز جرایمی از قبیل سرقت شده است و به طور کلی سامانه نورپردازی محل مورد مطالعه، ناکارا و مغایر با اصول CPTED ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: روشنایی، رویکردCPTED، جرم، نورپردازی، امنیت، پیشگیری، طراحی
  • سارا عباسی، سید محسن حسینی*، نعمت الله خراسانی، عبدلرضا کرباسی صفحات 27-39
    زمینه و هدف

    در مطالعه حاضر ویژگی ذرات ترسیب شده بر سطح برگ درختان گونه های چنار (Platanus orientalis)، نارون (Ulmus carpinifolia)، اقاقیا (Robinia pseudacasia)، توت (Morus alba) و زبان گنجشک (Fraxinus excelsior) در حاشیه یکی از خیابان های پرتردد در تهران(محدوده میدان آزادی)با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی و آشکارساز آنالیز عنصری (SEM-EDX) بررسی شد و قابلیت برگ گونه های درختی مختلف برای ترسیب ذرات مقایسه شد.

    روش بررسی

    از هر گونه درختی یک پایه انتخاب شد. پایه های درختی سالم و در کنار یکدیگر در حاشیه یک خیابان پرترافیک قرار داشت. تاج پوشش درختان از یکیدیگر جدا بود. برگ های سالم از ارتفاع2 الی5/2 متری از سطح زمین از بیرونی ترین قسمت تاج پوشش درختان در سمت خیابان چیده شد. برای تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی از سطوح برگ ها، نمونه ها در آزمایشگاه آماده سازی شد. بیش از 50 ذره با آنالیز آشکارساز عنصری بررسی شد. درصد جرمی عناصر هر ذره ثبت شد. قطر معادل برای هر ذره ای که توسط SEM-EDX تصویر آن تهیه شده بود، در نرم افزار ImageJ  به صورت دستی اندازه گیری شد. از برگ ها با استفاده از اسکنر تصویر با فرمت Jpg تهیه و با نرم افزار Imagej  مساحت برگ ها تعیین شد. وزن ذرات ترسیب شده بر برگ هر درخت نیز توزین شد.

    یافته ها

    21عنصر در ذرات شناسایی شد. بیش از 50 ذره آنالیز شد. عناصر کربن، اکسیژن، آهن، سیلیس بیش ترین درصد جرمی و عناصر کربن، کلسیم، سیلیس، اکسیژن، آهن و پتاسیم بیشترین درصد حضور در ذرات را داشتند. ذرات با قطر کمتر از 5/2میکرومتر فراوان ترین ذرات بودند. ذرات فلزی با قطر بین5/2تا10 میکرومتر فراوان ترین ذرات فلزی بودند. قطر ذرات به ترتیب در چنار، توت، زبان گنجشک، اقاقیا، نارون بیش تر بود ولی مقایسه میانگین آماری قطرذرات ترسیب شده بر برگ درختان تفاوت آماری نشان نداد. این عدم تفاوت آماری ابعاد ذرات ترسیب شده بر برگ ها به دلیل یکسان بودن موقعیت قرارگیری پایه های درختان نسبت به منبع انتشار ذرات و مشابه بودن منابع انتشار ذرات است. بیش ترین میزان ذرات ترسیب شده روی سطح برگ به ترتیب در چنار، نارون، زبان گنجشک، اقاقیا و توت بود.

    بحث و نتیجه گیری

    مساحت برگ، وجود کرک، زبری سطح برگ، وجود موم، وجود رگبرگ، شکل برگ نقش موثری در تغییرات ویژگی های ذرات انباشت شده بر سطح برگ درختان دارند.

    کلیدواژگان: ذرات معلق هوا، آنالیز ذرات منفرد، میکروسکوپ الکترونی روبشی، طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس، مرفولوژی برگ
  • حسن کریم زادگان*، آتوسا کیانوس صفحات 41-56
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش میزان آلودگی ها در شهرهای بزرگ، نگرانی های زیادی نسبت به فعالیت صنایع بزرگ از جمله پالایشگاه ها برای محیط زیست شهری وجود دارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش مدیریت استراتژیک در کاهش آلودگی ناشی از فرآیندهای پالایش نفت در تهران بزرگ انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- موردی بوده و از نظر هدف کاربردی می باشد. محل پژوهش پالایشگاه نفت تهران و جامعه آماری این پژوهش را روسای گروه و مدیران شاغل در پالایشگاه نفت تهران که به کمک نمونه گیری خوشه ای، تعداد نمونه 40 نفر تعیین شد. به منظور طراحی و تهیه پرسشنامه تحقیق از نظرات خبرگان و کارشناسان با استفاده از روش دلفی استفاده شد و از پرسشنامه برای شناسایی و وزن دهی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها استفاده گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از روش لاوشه و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد که مورد تایید بود. شناسایی و تجزیه و تحلیل نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها بر اساس SWOT انجام شد و در تحلیل نهایی برای تعیین میزان اهمیت هر یک از گویه ها از آزمون فریدمن استفاده شد و برای تعیین استراتژی برتر از ماتریس ارزیابی کمی کمک گرفته شد.

    یافته ها: 

    با توجه به یافته های به دست آمده از پژوهش " وجود برنامه راهبردی در پالایشگاه برای کاهش آلودگی های ناشی از فرآیندهای پالایش نفت پالایشگاه تهران " ، " بیماری های شغلی به دلیل عدم استفاده از وسایل حفاظتی مناسب برای کارگران پالایشگاه تهران" ، " برنامه های آتی توسعه برای کاهش آلودگی های ناشی از فرآیندهای پالایش نفت در پالایشگاه تهران " و " از بین رفتن پوشش گیاهی و فرو نشست زمین و..." به ترتیب در رتبه اول اولویت بندی گویه های نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدات کاهش آلودگی های ناشی از فرآیندهای پالایش نفت می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    بسیاری از تهدیدهای زیست محیطی، تخریب منابع و آلودگی ها نتیجه فعالیت های غیرمنطبق با محیط زیست شهری هستند؛ از طرفی با توجه به اهمیت نقش توسعه صنعت نفت و توجه به کاهش آلودگی های محیط زیست، باید مدیران مربوطه شرایطی را اخذ نمایند تا با اتخاذ سیاست های مناسب و برنامه ریزی مطلوب، بتوان در کنار حفظ محیط زیست به رشد و توسعه صنعت نفت پرداخت. همچنین در بررسی های انجام شده بر عوامل داخلی و خارجی کاهش آلودگی ناشی از فرآیندهای پالایش نفت و انتخاب استراتژی برتر در ارزیابی کمی استراتژی های به دست آمده موارد ذیل حایز اهمیت است:1- توجیه مسیولان صنعت نفت از طریق برگزاری سلسله جلساتی در راستای حفاظت از محیط زیست و تقویت همکاری بین بخش های صنعت نفت و محیط زیست. 2- آموزش و ارتقا دانش فنی نیروی انسانی پالایشگاه در زمینه کاهش آلودگی های نفتی. پس سازمان با طراحی دوره های آموزشی می تواند پرسنل خود را تقویت و توانمند کند.3- شناسایی و جلوگیری از آن دسته از اقدامات نامطلوب در فرآیندهای پالایش نفت که بر پوشش گیاهی، محیط زیست شهری تاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، روش SWOT، فرآیندهای پالایش نفت، پالایشگاه تهران
  • سمانه زین العابدین زاده، حسین مدی*، مصطفی مافی صفحات 57-71
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش دستیابی به مناسب ترین فرم و ارتفاع سقف نورگیرداخلی جهت کاهش میزان انرژی مصرفی، بارسرمایش و لایه بندی حرارتی درساختمان های تجاری اقلیم سرد و خشک شهر مشهد می باشد.

    روش بررسی

    جهت بررسی داده های کمی از نرم افزار فلوینت و معادلات ریاضی استفاده شده است. ابتدا ساختمان تجاری الماس شرق شهرمشهد با نورگیرداخلی به فرم کروی با ارتفاع 5 متر انتخاب و پس ازاندازه گیری میدانی و ثبت داده ها توسط دیتالاگرها، در نرم افزار فلوینت شبیه سازی و سپس فرم های رایج نورگیرداخلی (کروی، منشوری، سهموی و مسطح در ارتفاع های 3متر،5 متر،7متر و10متر)جایگزین آن شدند و در جهت سنجش میزان لایه بندی حرارتی، ازفرمول های ریاضی استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به مشاهدات میدانی و اندازه گیری داده ها، طبقه پنجم و زیرسقف نورگیرداخلی به دلیل نفوذ نورخورشید و عدم تهویه هوا، محدوه بحرانی لایه بندی حرارتی است و کل سال از محدوده آسایش حرارتی خارج است. لذا میزان مصرف انرژی نیز درطول سال درجهت تامین آسایش حرارتی در این طبقات زیاد است که با کاهش سطوح جداره نورگیرداخلی و استفاده از مصالح با ظرفیت حرارتی بالا می توان آن را کاهش داد.

    بحث و نتیجه گیری

    فرم مسطح با ارتفاع سقف 3 متر، بدلیل کاهش سطوح جداره نورگیرداخلی و اختلاف دما میان طبقات، مناسب ترین فرم سقف و ارتفاع نورگیرداخلی جهت کاهش میزان انرژی مصرفی و بارسرمایش تا 7 درصد و کاهش لایه بندی حرارتی در ساختمان های تجاری اقلیم سرد و خشک شهر مشهد می باشد.

    کلیدواژگان: نورگیر داخلی، لایه بندی حرارتی، انرژی مصرفی، آسایش حرارتی، اقلیم سرد وخشک
  • روئینه رحیمی، نبی الله منصوری*، علی اصغر آل شیخ، سید علیرضا حاجی سید میرزاحسینی صفحات 71-85
    زمینه و هدف

    تعیین میزان انتشار آلاینده ها برحسب زمان مهم ترین داده در مدل سازی آلودگی هوا به حساب می آید. EPA در اسناد AP 42 جامع ترین نظام فاکتور انتشار آلاینده ها را برای همه صنایع بر اساس نوع فرآیند، سوخت و انواع کنترل تدوین نموده است. این مطالعه  با هدف ارزیابی میزان، فاکتور انتشار و غلظت محیطی آلاینده های SO2 ، NO2 و CO در پالایشگاه گاز ایلام انجام شده است.

    روش بررسی

    غلظت SO2 و NO2 و CO و پارامترهای دما، فشار، سرعت گاز خروجی و قطر 6 دودکش پالایشگاه با اندازه گیری مستقیم میدانی با دستگاه Testo 350 XL اندازه گیری شد. از این نتایج  و اندازه گیری های قبلی در پالایشگاه، میانگین میان مدت برای دو سناریوی نرمال و بدترین وضعیت تهیه و سپس مقادیر انتشار محاسبه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    اندازه گیری میدانی غلظت آلاینده دودکش ها نشان داد بالاترین غلظت مونوکسید کربن ppm 3565 و دی اکسید گوگرد ppm  5099 مربوط به واحد SRU1، بالاترین میزان دی اکسید ازتppm 188 تولیدی مربوط به SRU2 بودند، آلوده ترین سال در گازهای اندازه گیری شده سال 1396 بود. نتایج اندازه گیری های محیطی نشان داد، مقدار CO در ایستگاه آبریز، ppm 12/4  بیشترین و در جاده مهران با مقدار غیر قابل سنجش، کمترین میزان، مقدار NO2 در چگاه با ppm 6/0 و جاده مهران با مقدار غیر قابل سنجش، کمترین میزان، مقدار SO2 در نقطه آزمایشگاه با ppm 13/0 بیشترین میزان و در کمپ مسکن غیر قابل سنجش بود.

    بحث و نتیجه گیری:

     میزان انتشار محیطی و غلظت آلاینده ها در واحدهای تولیدی بیشتر قابل توجه بود. بنابراین اقدامات لازم در جهت کاهش انتشار آلاینده ها در واحد تولیدی می بایست انجام پذیرید. همچنین بازیابی و کاهش خوراک فلر می تواند در میزان انتشار آلاینده ها تاثیر به سزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: پالایشگاه گاز، غلظت، فاکتور انتشار، دودکشSO2، NO2، CO
  • غزاله دانش، سید مسعود منوری*، قاسم علی عمرانی، عبرالرضا کرباسی، فروغ فرساد صفحات 87-101
    زمینه و هدف

    امروزه به دلیل گسترش شهرها و مناطق صنعتی مقادیر زیادی از مواد صنعتی و خطرناک تولید می شود که به منظور جلوگیری از اثرات دراز مدت و خطرناک آن بر جوامع انسانی و محیط زیست، انتخاب بهترین محل برای  این پسماندها را به عنوان مهمترین اقدام مدیریتی تبدیل به یکی از مهمترین و پیچیده ترین تصمیم گیری ها در مدیریت شهری کرده است. در این راستا استان بوشهر به دلیل وجود واحدهای صنعتی متعدد به ویژه پالایشگاه ها نیاز به راهکاری مدیریتی در مورد پسماندهای خطرناک دارد. پیدا کردن محلی بهینه با استفاده از مدل های تصمیم گیری چند معیاره بر پایه سیستم های اطلاعات جغرافیایی که هم دارای کمترین خطرات زیست محیطی بوده و هم از لحاظ اقتصادی بهینه باشد، هدف اصلی این مقاله است.

    روش بررسی

    در این تحقیق از 24 پارامتر برای تجزیه و تحلیل مکانیابی محل دفع پسماند خطرناک در استان بوشهر که بر اساس روش دلفی انتخاب گردیدند، استفاده شد. معیارهای انتخابی به دو دسته اکولوژیکی و اقتصادی اجتماعی تقسیم شده و از روش ANP جهت وزن دهی به معیارها استفاده شد. در مرحله نهایی مکان های مناسب برای مکانیابی بر مبنای روش WLC مبتنی برGIS  مشخص شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که معیارهای اکولوژیکی بیشترین امتیاز (34/61 درصد) را آورده اند و کاربری اراضی هم بیشترین وزن (27/0) و تبخیر کمترین وزن (0017/0) را داشته است. همچنین 13/6 درصد از سطح استان دارای توان خیلی زیاد و 7/17% از سطح مطقه کاملا نامناسب برای دفع پسماند های خطرناک شناسایی شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه اهمیت و وزن قابل توجه معیارهای زیست محیطی در اولویت بندی مناطق پیشنهادی دفع این نوع از پسماند‍ها در استان بوشهر را بیان داشته و کارایی مدل به کار رفته در تلفیق GIS و MCDM را نشان داده است.

    کلیدواژگان: پسماند خطرناک، مکان یابی محل دفع، WLC، ANP، بوشهر
  • پارسا آرامشی نیا*، سید محمد شبیری، مریم لاریجانی صفحات 103-116
    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر تاثیر آموزش زیست محیطی بر میزان سطح آگاهی، نگرش و رفتار جوامع محلی  در حفاظت از تنوع زیستی در ذخیره گاه زیست کره دنا  پرداخته است.

    روش بررسی

    روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری در این پژوهش را  تعداد 10628خانوار که در  ذخیرگاه زیست کره دنا  مشغول به زندگی هستند تشکیل داده اند. افراد شرکت کننده به روش نمونه گیری داوطلبانه با گمارش تصادفی انتخاب شده اند، و در دو گروه 30 نفری و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. افراد در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. در این پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی صوری و محتوایی آن توسط 15 تن از متخصصین مورد تایید قرار گرفت و  پایایی کل مجموعه 30 سوالی برابر با 9/0به دست آمد. پرسش نامه ها را در قبل و بعد از آموزش بین شرکت کننده گان توزیع توضیحات لازم در خصوص پژوهش حاضر به آن ها داده شد، سپس افراد گروه کنترل و آزمایش پرسش نامه ها را پر کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 21- SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش زیست محیطی بر میزان سطح آگاهی جوامع محلی 72% تاثیر دارد که که این میزان معنادار بود. نتایج فرضیه دوم  نشان داد که آموزش زیست محیطی جوامع محلی 26%بر متغیر نگرش تاثیر دارد که این میزان تاثیرپذیری معنادار بود. نتایج فرضیه سوم نشان داد آموزش زیست محیطی جوامع محلی 32% درصد در حفاظت از تنوع زیستی (بعد رفتار) تاثیر گذار می باشد

    بحث و نتیجه گبری:

     بررسی فرضیه کلی پژوهش نشان می دهد. آموزش زیست محیطی بر میزان سطح آگاهی، نگرش و رفتار جوامع محلی در حفاظت از تنوع زیستی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: آموزش های زیست محیطی، حفاظت پایدار، تنوع زیستی، ذخیره گاه زیست کره
  • حسین نظم فر*، نادر سرمستی، کاظم علوی پناه صفحات 117-131
    زمینه و هدف

    یکی از موضوعات اساسی در تحلیل های کمی داده های رقومی ماهواره ای، اطمینان از پایداری حساسیت رادیومتریسنجنده ماهواره پس از پرتاب به فضاست که دستیابی به چنین هدفی نیازمند کالیبراسیون رادیومتری سنجنده ماهواره می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی امکان استفاده از نمکزارهای مناطق خشک به عنوان پدیده های زمینی مرجع برای کالیبراسیون رادیومتری سنجنده های LISSIII و ASTER می باشد. بدین منظور از نمکزارهای مناطق خشک دامغان، کاشان و مهارلو برای کالیبراسیون رادیومتری باندهای انعکاسی سنجنده های  LISSIII و ASTER استفاده شد.

    روش بررسی

    ابتدا ویژگی های نمکزارهای مناطق مورد مطالعه بر اساس تحقیقات قبلی، مطالعات میدانی و داده های ماهواره ای موجود ارزیابی گردید. سپس با استفاده از روابط کالیبراسیون، اطلاعات موجود در فایل های راهنما و همچنین ضرایب کالیبراسیون سنجنده های مورد استفاده، بازتاب طیفی نمکزارها در باندهای انعکاسی محاسبه شده و همبستگی بین درجه روشنایی تصاویر و بازتاب طیفی نمکزارها (تابش دریافتی سنجنده ماهواره در بالای اتمسفر) ارزیابی شد.

    یافته ها

    رابطه خطی و ضریب همبستگی بالا (بیشتر از 8/0) در هر یک از باندهای مریی و مادون قرمز نزدیک سنجنده های LISSIII و ASTER نشان داد که نمکزارهای مناطق خشک به عنوان پدیده های زمینی مرجع می توانند برای کالیبراسیون رادیومتری سنجنده های LISSIII و ASTER در باندهای انعکاسی محدوده مریی و مادون قرمز نزدیک کارایی داشته باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که روند تغییرات بسیار هماهنگ با یکدیگر می باشد (ضریب تبیین بین 8/0 تا 9/0)، به عبارتی با افزایش مقدار درجه روشنایی، مقدار بازتاب طیفی نیز افزایش پیدا می کند. به دلیل وجود رابطه خطی و ضریب همبستگی بالا (بیشتر از 8/0) در هر یک از باندهای مریی و مادون قرمز نزدیک سنجنده های LISSIII و ASTER، اتمسفر تاثیر چندانی در تابش دریافتی سنجنده نداشته است.

    کلیدواژگان: کالیبراسیون، سنجنده، کاشان، دامغان، مهارلو
  • نرگس روزبه، شهرزاد خرم نژادیان*، سعیدرضا عاصمی زواره، کیوان صائب صفحات 133-147
    زمینه و هدف

    با کاهش منابع آب، استفاده از آبهای بازیابی شده افزایش یافته است که برخی از آنها تصفیه درستی نداشته اند. افزایش جمعیت و کاهش منابع آب، سبب افزایش استفاده از آبهای نامتعارفی شده است که در بخشهای مختلف تولید میگردند. پژوهش حاضر در راستای تاثیر آبیاری با فاضلاب های شهری بر غلظت دو فلز نیکل و کادمیوم در خاک و اثرات آنها بر ریشه، اندام هوایی، بذر و  برخی خصوصیات عملکردی گندم مانند: وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام هوایی، وزن هزار دانه، تعداد سنبله و تعداد بذر در سنبله، صورت گرفته است.

    روش بررسی

    نمونه برداری از خاک به صورت تصادفی در عمق صفر تا 20 سانتی متر و نمونه برداری گندم در زمان برداشت دقیقا در محل نمونه برداری خاک، در مساحت یک متر مربعی با ابعادm  1×1 ، با 20 نمونه برای هر فلز صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    میانگین غلظت کادمیوم و نیکل در بین نمونه های خاک، به ترتیب 6 /10 و 43/49 (mg/Kg) بوده که منجر به تجمع آنها در اندام های مختلف گندم شده است. افزایش میزان غلظت کادمیوم و نیکل در خاک موجب افزایش تجمع آنها در ریشه، اندام هوایی و دانه گیاه گندم می شود. افزایش غلظت کادمیوم و نیکل در خاک موجب کاهش وزن خشک ریشه، اندام هوایی و وزن هزار دانه می گردد. در عین حال تاثیری معنی داری بر دو صفت، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در متر مربع نداشتند.تاثیر غلظت فلز کادمیوم بر میزان تجمع آن در اندام های مختلف گندم و خصوصیات رویشی و عملکردی بیشتر از فلز نیکل برآورد گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    افزایش یک میلیگرم غلظت کادمیوم در خاک به ترتیب منجر به افزایش 6/0، 56/0، 081/0 میلیگرم کادمیوم در ریشه، اندام هوایی و دانه گندم می شود. در مورد نیکل نیز افزایش 1 میلیگرم غلظت در خاک به ترتیب منجر به افزایش 29/0، 29/0، 11/0  میلیگرم نیکل در ریشه، اندام هوایی و دانه گندم می شود.

    کلیدواژگان: پساب های شهری، فلزات سنگین، کادمیوم، نیکل، گندم
  • مهدی کاکاوند*، خسرو ثاقب طالبی، محمدرضا عبدلی، محمدرضا مروی مهاجر، مرتضی مریدی صفحات 149-162
    زمینه و هدف

    جوامع جنگلی پیش از مرحله ی اوج از پویایی بسیار بالایی برخوردارند، به گونه ای که حتی تغییرات کوچک به وجود  آمده در شرایط این توده ها می تواند با پاسخ ناگهانی نظیر تغییر گونه ی غالب و یا افزایش تعداد گونه های همراه در توده همراه باشد. هدف از این پژوهش پیش بینی روند توالی توده های ممرز- راش (beech- hornbeam) به سمت راشستان در جنگل های طبیعی هیرکانی شمال ایران است.

    مواد و روش ها

    پس از مطالعه های میدانی سه قطعه نمونه به مساحت یک هکتار (100× 100 متر) که شامل تیپ ممرز- راش (تیپ مرحله میانی توالی جنگل های هیرکانی) بودند انتخاب شد. در ابتدا چهار عامل آشکوب بندی گونه ای، نسبت تعداد نهال به پایه های مادری، درصد فراوانی خشکه دارهای توده و شاخص های تمایز قطری و ارتفاعی در قطعات نمونه اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نمودارهای آشکوب بندی گونه ای نشان دهنده حضور بارز گونه ی راش در آشکوب پایین هر سه توده با متوسط3/61 درصد می باشد و متوسط نسبت تعداد نهال به تعداد پایه های مادری برای گونه های راش و ممرز نیز به ترتیب 1/30 و3/2 می باشد. همچنین گونه ی ممرز بیشترین درصد فراوانی خشکه دارها را در قطعات نمونه با متوسط 67 درصد به خود اختصاص داده است. در نهایت نتایج حاصل از نمودارهای تمایز قطری و ارتفاعی به ترتیب با مقادیر 13/0 و 1/0 نشان دهنده رقابت بسیار شدید بین گونه ی راش و ممرز می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    اندازه گیری رقابت در توده های طبیعی به همراه ترکیب نتایج آن با عواملی نظیر فراوانی خشکه دارها و نهال ها و همچنین آشکوب بندی در توده نشان از جایگزینی گونه ی راش به جای گونه ی ممرز دارد.

    کلیدواژگان: آشکوب بندی، خشکه دار، تمایز قطری، تمایز ارتفاعی، رقابت
  • سید سعید محقق*، اسفندیار جهانتاب، حسن یگانه، احمد بهره بر، هدا خوش ظاهر صفحات 163-181
    زمینه و هدف

    تعیین ارزش های غیر بازاری، برای حفاظت کالاهای زیست محیطی مانند زیست گاه ها و چشم اندازها اهمیت فراوانی دارد. هدف از تحقیق حاضر ارزش گذاری حفاظتی منطقه حفاظت شده خاییز با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق برای بررسی تاثیر متغیرهای توضیحی مختلف بر میزان تمایل به پرداخت پاسخ گویان جهت ارزش حفاظتی از مدل رگرسیونی لوجیت استفاده شد. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل 196 پرسش نامه جمع آوری گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 71 درصد پاسخ گویان تمایل خود را برای مشارکت در حفاظت از منطقه اعلام کردند. نتایج تخمین مدل لاجیت نشان داد، ضریب متغیرهای گرایش های زیست محیطی، مسوولیت پذیری، توانایی مالی، عضویت در سازمان محیط زیستی و پیشنهاد معنی دار شده است. نتایج مشخص کرد مقدار مورد انتظار تمایل به پرداخت برابر 28/18861 ریال می باشد. ارزش حفاظتی سالانه منطقه مورد مطالعه نیز برابر 7/287382 میلیون ریال تعیین شد. از تقسیم این رقم بر کل مساحت بوم سازگان منطقه مورد مطالعه، ارزش حفاظتی سالانه هر هکتار از این بوم سازگان برابر 8888 هزار ریال (با توجه به مساحت 32332 هکتار منطقه) به دست می آید. پیشنهاد می شود دست کم سالانه معادل 8888 هزار (ارزش حفاظتی سالانه هر هکتار) ریال برای حفاظت از منطقه خاییز سرمایه گذاری شود. بوم سازگان منطقه مورد مطالعه ارزش های فراوان دیگری (حفظ آب و خاک، گیاهان دارویی و محصولات فرعی، جذب و ذخیره دی اکسید کربن و تولید اکسیژن، تنوع بیولوژیکی و...) هم دارد که ارزش آن ها باید برآورد شود.

    بحث و نتیجه گیری

    انجام این مطالعه در شرایط حاضر گام مهمی به منظور حفاظت مناطق حفاظت شده و منابع طبیعی و حرکت در راستای توسعه پایدار است. از طرفی برای برنامه ریزان، مسوولین و سیاست گزاران توجیهی فراهم می کند تا کمیت و کیفیت منابع طبیعی را حمایت بکنند.

    کلیدواژگان: بوم شناختی، ارزش گذاری مشروط، منطقه حفاظت شده خاییز
  • مصطفی مرادی*، اکبر قاسمی صفحات 183-193
    زمینه و هدف

    جنگل های مانگرو نقش مهمی در ذخیره کربن دارند، اما میزان ذخیره کربن آنها در میان اکوسیستم های مختلف و همچنین گونه های مختلف متفاوت است. متاسفانه این اکوسیستم ها در معرض خطر نابودی هستند و تا به حال مطالعه ای در رابطه با میزان ذخیره کربن جنگل های مانگرو در کشور صورت نگرفته است. بنابراین هدف این مطالعه برآورد ذخیره کربن موجود در خاک این جنگل های و مقایسه آن با دیگر جنگل های مانگرو در دنیا و همچنین دیگر جنگل های کشور می باشد.

    مواد و روش ها

    برای این منظور تعداد 30 نمونه خاک به صورت تصادفی از دو عمق 20-0 و 50-20 سانتی متری در تابستان 1394 برداشت شد و میزان ذخیره کربن هر عمق مشخص شد. همچنین همبستگی بین خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک و  ذخیره کربن خاک در این تحقیق بررسی شد.

    یافته ها

    میزان متوسط ذخیره کربن خاک در عمق 20-0 و 50-25 سانتی متری به ترتیب 6/13 و 2/26 تن در هکتار به دست آمد. این بدان معنی است که ارزش کربن ذخیره شده در خاک جنگل های حرا 8756 دلار در هکتار می باشد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که ذخیره کربن خاک با درصد ازت و هدایت الکتریکی خاک همبستگی معنی داری دارد. اما دیگر پارامترهای مورد بررسی همبستگی معنی داری را با میزان ذخیره کربن خاک نشان ندادند.

    بحث و نتیجه گیری

    جنگل های حرا پتانسیل بسیار بالایی برای ذخیره کربن در خاک دارند که می تواند تحت تاثیر مقدار ازت و همچنین هدایت الکتریکی خاک باشد. وجود اذت بیشتر در عمق های پایینتر خاک باعث افزایش میزان ذخیره کربن خاک در عمق نسبت به سطح خاک شده است.

    کلیدواژگان: حرا، خاک، ذخیره کربن
  • علی مشهدی، فاطمه زابولی زواره* صفحات 195-210
    سازمان حفاظت محیط زیست، متولی اصلی حفاظت از محیط زیست و اجرای اصل 50 قانون اساسی است. دقت در عملکرد این سازمان، نشان از عدم توفیق در اجرای کامل و موثر وظایف محوله دارد که زمینه را برای طرح موضوع تشکیل وزارتخانه محیط زیست فراهم نموده است. موافقان این امر، دلایلی چون ایجاد یکپارچگی و انسجام مدیریتی، ضعف ساختاری و کاستی های نظام حقوقی و نظارت قانونمند مجلس را مطرح می کنند و مخالفان، به خلط امور حاکمیتی و تصدی گری، کم رنگ شدن وظیفه اصلی نهادهای موضوع ادغام و متفاوت بودن جایگاه آنها و دشواری مدیریت یک نهاد چند بخشی اشاره دارند. تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در صدد بررسی امکان تشکیل وزارتخانه محیط زیست در نظام حقوقی ایران است. بررسی ها نشان داد وجود مشکلات بنیادین حقوقی همچون نبود برنامه جامع توسعه پایدار و حفظ محیط زیست تدوین شده بر اساس سیاست های کلی نظام محیط زیست و همچنین وجود قوانین و مقررات موازی، پراکنده و قدیمی فاقد رویکردهای جامع نگر و نظام مند نسبت به مدیریت محیط زیست، مدیریت ذیل عنوان سازمان و یا وزارتخانه را تحت تاثیر قرار داده و باید ابتدا در صدد رفع آنها برآمد. با این حال به نظر می رسد با توجه به شان و جایگاه سازمانی، اجتماعی و حقوقی وزارتخانه در نظام سیاسی کشور، ساختار وزارتخانه ای محیط زیست در ایجاد و اجرای این تحولات بنیادین و رفع مشکلات موجود، توفیق بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: حفاظت از محیط زیست، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارتخانه محیط زیست، نظام حقوقی، قوانین و مقررات
  • سیده مهتاب امیری شهری*، فاطمه محمد نیای قرائی صفحات 211-226
    زمینه و هدف

    بافت هایی که در گذشته و در فرآیند زمانی طولانی شکل گرفته، با رشد جمعیت شهرنشینی و توسعه شهرها، به مرور دچار ضعف عملکردی شده است. از طرفی دیگر، تاثیرات رشد بی رویه جمعیت شهری، منجر به رشد پراکنده و پیدایش پدیده حاشیه نشینی شده است؛ که مسایل و مشکلات خاص خود را ایجاد کرده است. این در حالی است که اراضی درون شهری به دلیل وجود زیر ساخت ها و امکانات شهری، بهترین گزینه برای توسعه های شهری می باشد. بر این اساس در مقاله حاضر با تدوین معیارها و شاخص های شناسایی اراضی مستعد توسعه درونزا، از متون نظری و تجارب عملی، به مکان یابی این اراضی در بافت فرسوده محله آوینی شهر مشهد پرداخته است.

    روش بررسی

    در همین راستا به منظور درک مفهومی و کارشناسی از ویژگی های اراضی مستعد توسعه درونزا، پرسشنامه ای در زمستان سال 1397 بر مبنای چارچوب نظری تدوین و توسط متخصصان و کارشناسان شهرسازی تکمیل شده است. روش تحقیق در این مقاله، از یک سو روش تحلیلی F’ANP، که تلفیقی از روش های تحلیلی عاملی و ANP، و از سوی دیگر تحلیل داده های ثانویه مربوط به مکان یابی اراضی مستعد توسعه درونزا در سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS است.

    یافته ها

    از بین تمامی عامل های تاثیر گذار بر شناسایی اراضی مستعد توسعه درونزا در محله شهید آوینی، معیارهای عملکردی و دسترسی و شاخص های مرتبط با آنها، بیشترین اولویت و اهمیت را در مکان یابی این اراضی دارد و قطعات با کاربری بایر و تولیدی و کارگاهی که در بخش های شمال و شمال شرقی محله قرار گرفته است، با وزن مکانی بین شش (6) تا نه (9)، از اولویت بالاتری نسبت به سایر قطعات، جهت انجام فرآیند توسعه درونزا برخوردار است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان می دهد که، از بین تمامی عامل های تاثیر گذار بر شناسایی اراضی مستعد توسعه درونزا در محله شهید آوینی، معیارهای عملکردی و دسترسی و شاخص های مرتبط با آنها، بیشترین اولویت و اهمیت را در مکانیابی این اراضی دارند؛ علاوه بر این، قطعات با کاربری بایر و تولیدی-کارگاهی که در بخش های شمال و شمال شرقی محله قرار گرفته اند، با وزن مکانی بین شش (6) تا نه (9)، از اولویت بالاتری نسبت به سایر قطعات، جهت انجام فرآیند توسعه درونزا برخوردار اند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، توسعه درونزا، مدل تحلیلی F’ANP، محله شهید آوینی
  • آیدین پارساخو*، مهرسا یزدانی صفحات 227-236
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، تهیه نقشه قابلیت عبور اراضی طرح سعدآباد-ناهارخوران استان گلستان، طراحی مسیرهای پیشنهادی و انتخاب بهترین مسیر بر اساس معیارهای قابلیت عبور از طبقات اراضی، درصد شبکه بندی، توزیع سطحی و تن کیلومتر تصحیح شده بود.

    روش بررسی

    ابتدا نسبت به تهیه نقشه قابلیت عبور اقدام شده و سپس به کمک برنامه PEGGER دو مسیر پیشنهادی بر روی این نقشه طراحی شد و قابلیت عبور آن ها از طبقات مختلف اراضی برآورد گردید. درصد شبکه بندی و پوشش مشترک جاده ها با محاسبه تراکم طولی و تعیین مرز چوب کشی هر جاده و ایجاد بافر در اطراف آن ها مشخص شد. در ارزیابی توزیع سطحی، متوسط فاصله مراکز هندسی پارسل ها تا جاده اندازه گیری گردید. متوسط تن کیلومتر هر گزینه با توجه به ضریب تصحیح فاصله چوب کشی و ضریب تبدیل حجم به وزن چوب محاسبه شد. با وزن دهی و تحلیل سلسله مراتبی معیارهای ارزیابی نسبت به انتخاب بهترین مسیر پیشنهادی اقدام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که جاده موجود در مقایسه با گزینه های دیگر در مناطق با قابلیت عبور بهتری واقع شده است. متوسط فاصله مراکز هندسی پارسل ها تا جاده های پیشنهادی اول، دوم و جاده موجود به ترتیب 98/476، 31/480 و 85/428 متر بود که نشان می دهد جاده موجود از توزیع بهتری برخوردار بود. بیش ترین درصد شبکه بندی توسط گزینه پیشنهادی اول (3/82 درصد) حاصل شد. بر اساس معیار تن کیلومتر، هر کیلومتر جاده موجود برای خروج تمام چوب ها از پارسل ها باید تا 96/149 تن وزن را تحمل نماید. جاده موجود از لحاظ عبور از اراضی با قابلیت عبور بالا، پوشش مشترک، توزیع سطحی و تن کیلومتر مناسب تر از سایر گزینه ها بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با تجمیع معیارهای ارزیابی شبکه جاده های جنگلی به کمک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی می توان به درک دقیق تری از کارایی شبکه جاده دست یافت و در نتیجه به انتخاب گزینه برتر مبادرت ورزید.

    کلیدواژگان: قابلیت عبور اراضی، مسیرهای پیشنهادی، معیارهای ارزیابی شبکه، سامانه اطلاعات جغرافیایی، طرح سعدآباد-ناهارخوران
  • مهدی الهی، محمدحسن وکیل پور*، حامد نجفی علمدارلو، محمدعلی اسعدی صفحات 237-252
    زمینه و هدف

    تغییرات آب و هوایی و محدودیت منابع آب های سطحی در دهه های گذشته، سبب بهره برداری بیش ازحد از منابع آب زیرزمینی شده است به طوری که سفره های آب زیرزمینی در اغلب دشت های کشور وضعیت مطلوبی ندارند. دشت کبودرآهنگ یکی از دشت های ممنوعه بحرانی کشور می باشد که با بحران آب مواجه است. این وضعیت مستلزم بکارگیری مدیریت صحیح سیاست های منابع آب زیرزمینی است. هدف این مطالعه تعیین اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی اعمال سیاست های مالیات و یارانه به ازای هر مترمکعب آب مازاد مصرف شده یا صرفه جویی شده به عنوان روش جایگزین قیمت گذاری می باشد.

    روش بررسی

      مطالعه حاضر با استفاده از روش برنامه ریزی ریاضی اثباتی و حداکثر آنتروپی مورد بررسی قرار گرفت. سیاست های مالیات و یارانه به ازای هر مترمکعب آب مازاد مصرف شده یا صرفه جویی شده در سه سناریوی 329، 658 و 987 ریال اعمال شده است. داده ها و اطلاعات موردنیاز با مراجعه به سازمان های ذیربط و با استفاده از تکمیل 141 پرسشنامه به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای توسط کشاورزان دشت کبودرآهنگ در سال زراعی 96-1395 تکمیل و جمع آوری گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد با اعمال سیاست های مالیات و یارانه به ازای هر مترمکعب آب مازاد مصرف شده یا صرفه جویی شده، سطح زیر کشت منطقه تغییر نخواهد کرد، بلکه الگوی کشت به سمت محصولاتی مانند جو، خیار و هندوانه سوق داده می شود. همچنین نتایج تحقیق نشان داد اعمال این سیاست ها علی رغم کاهش مصرف آب،  سبب افزایش بازده ناخالص کشاورزان می شود.

    بحث و نتیجه گیری

      اعمال سیاست های مالیاتی و یارانه به ازای هر مترمکعب آب مازاد مصرف شده یا صرفه جویی شده می تواند باعث ایجاد انگیزه در کشاورزان برای کاهش مصرف آب شود و جایگزین مناسبی برای سیاست قیمت گذاری آب کشاورزی باشد.

    کلیدواژگان: شاخص اجتماعی، برنامه ریزی ریاضی اثباتی، حداکثر آنتروپی، الگوی کشت
  • عطا غفاری گیلانده، صغری پورنصرت*، علی عزیزی، بهرام ایمانی صفحات 253-266
    زمینه و هدف

    شهرنشینی سریع و ساخت وسازهای بی رویه سرآغاز بسیاری از مشکلات زیست محیطی در زمین و به ویژه در محدوده شهرها قلمداد می شود. امروزه نقش عملکردی و ساختاری فضاهای سبز در بهبود اکوسیستم های شهری مورد تاکید فراوان قرار گرفته است. از این رو با توجه به نقش فضاهای سبز به عنوان یکی از مهم ترین کلاس های کاربری اراضی در اکوسیستم شهری، مطالعه تغییرات آن گامی مهم در امر بهبود اکوسیستم های انسان غالب است. لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی پویایی فضای سبز شهری با استفاده از تکنیک سنجش از راه دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در شهر اردبیل انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این پژوهش با استفاده از روش ترکیبی سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی به بررسی تغییرات زمانی- مکانی فضای سبز شهری باهدف ارزیابی شدت و الگوی تغییرات در شهر اردبیل پرداخته شده است. در راستای دست یابی به هدف یاد شده از تصاویر سنجنده های TM-1987، ETM+-2000 و OLI- 2014 مربوط به ماهواره Landsat استفاده گردید.

    یافته ها:

    یافته ها بیانگر این واقعیت است که فضاهای سبز در شهر اردبیل طی دوره های موردبررسی به شدت روند کاهشی داشته به طوری که در 27 سال اخیر حدود 1507 هکتار از فضاهای سبز منطقه به زیرساخت و ساز رفته اند و تنها حدود 8 درصد از شهر را فضای سبز در برگرفته است.

    نتیجه گیری:

    نتایج حاکی از تغییرات شدید در فضای سبز شهر اردبیل می باشد. از این رو به منظور جلوگیری از تخریب و از بین رفتن بیشتر فضای سبز شهری در کنار بهبود آن در این شهر  بایستی سیاست های موجود مورد بازبینی قرار گرفته و در راستای احیای فضاهای سبز قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فضای سبز، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سنجش ازدور، تصاویر ماهواره ای، شهر اردبیل
  • تیناسادات صدرالغروی، مهناز محمودی زرندی*، فاطمه مهدیزاده سراج صفحات 267-281
    زمینه و هدف

    افزایش روزافزون جمعیت و احداث ساختمان های بلند، وجود آلاینده های محیطی در شهرها را چند برابرکرده است. از طرفی افراد برای رفع نیازهای زیستی خود بیش از گذشته از محیط های باز شهری استفاده می کنند. دراین راستا عوامل مختلفی همچون چیدمان ساختمان ها و وجود جریان های مستمر باد می تواند نقش قابل توجهی در پراکنش ذرات آلاینده داشته باشد. مطالعه حاضر در این زمینه و با هدف تعیین تاثیر چیدمان ساختمان های بلند مسکونی بر چگونگی پراکنش ذرات آلاینده، با شناخت جریان هوای شهر تهران انجام گرفته است

    روش بررسی

    دراین پژوهش با استفاده از روش های توصیفی-تحلیلی و مقایسه ای با به کارگیری تکنیک شبیه سازی با استفاده از نرم افزار ENVI-met به بررسی و تحلیل رفتارباد پیرامون بناو پراکنش آلاینده ها پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات ازطریق مطالعات کتابخانه ای و برداشت میدانی صورت گرفته است.

    یافته ها

    نتایج با توجه به مدلسازی انجام شده برای دونوع چیدمان متفاوت بلوک شهری انتخاب شده (مجتمع مسکونی سبحان قیطریه تهران) با فرم ساختمانی یکسان، یکی وضع کنونی و دیگری مدل پیشنهادی با چیدمان منظم، نشان می دهد که تغییر چیدمان بلوک های مسکونی بر جریان هوای طبیعی و سرعت باد بین بلوک ها اثرگذار بوده و مکان یابی نادرست و غیراصولی ساختمان های بلند باعث تغییر الگوی طبیعی وزش باد و درنتیجه موجب بروز اثرات ثانویه ناشی از رکود یا تشدید جریان باد شده ولذا بر پراکنش ذرات معلق آلاینده موثر است.

    بحث و نتیجه گیری

    دراین پژوهش نتایج حاصل از دومدل چیدمان ساختمان ها در نرم افزار و خروجی های مربوط به شدت وزش باد و میزان ماندآلاینده CO، نشان می دهدکه مدل وضع موجود نسبت به مدل چیدمان پیشنهادی بلوک ها، باتوجه به سرعت باد بالاتر و یکنواخت درکل سایت و نیز ایجاد گردش مناسب جریان هوا در بین بلوک ها که باعث پراکنش آلودگی و مانع ماند ذرات معلق آلاینده می شود، مناسبتر است.

    کلیدواژگان: چیدمان ساختمان های مسکونی، پراکنش ذرات معلق آلاینده، جریان هوای طبیعی، Envi-met
  • حدیث رشیدی، علی حقی زاده*، حسین زینی وند، ناصر طهماسبی پور صفحات 283-296
    زمینه و هدف

    تغییرات کاربری زمین ، عمدتا فواید اجتماعی- اقتصادی زیادی را به دنبال دارد . با این حال، این تغییرات آثار منفی را به محیط زیست طبیعی وارد می کند. به علت حجم زیاد رواناب ناشی از عدم نفوذپذیری در سطح شهر و عدم تعبیه مناطق خاص یا هرگونه سازه جهت نفوذ آب علاوه بر مشکل آب گرفتگی در مناطق پست شهر مطالعات متعددی برای توسعه ی مدل ها با رویکرد شبیه سازی تغییرات کاربری اراضی صورت گرفته است. در این تحقیق از مدل L-THIA برای تخمین رواناب ناشی از تغییر کاربری در حوزه ی خرم آباد استفاده شده است. مدل L-THIA، مدلی برای ارزیابی آثار بلندمدت حاصل از تغییر کاربری زمین بر منابع آبی است که با استفاده از داده های ساده و در دسترس نظیر داده های اقلیمی بلندمدت، نقشه ی کاربری اراضی و نقشه ی خاک قابل اجراست.

    روش بررسی

    این مطالعه ، در دوره زمانی 10 ساله و در فاصله زمانی سال های 1383-1393 انجام شد. تصاویر لندست از سایت سازمان زمین شناسی ایالت متحده دانلود گردید و تصحیحات مختلف بر روی آن ها انجام گردید. نقشه های کاربری زمین با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست 7 سنجنده  ETM و تصاویر لندست 8 مربوط به سنجنده OLI به ترتیب مربوط به سال های 1383 و 1393 تهیه و مورداستفاده قرار گرفت. داده های بارش از سازمان آب منطقه ی تهیه می گردد. پس از مرتب کردن برای تجزیه وتحلیل آتی آماده می شوند با تلفیق نقشه کاربری اراضی و نقشه ی بافت خاک در نرم افزار جی آی اس، گروه هیدرولوژیکی خاک تولید می گردد. و درنهایت نقشه های آماده شده به مدل L-THIA داده می شود و تاثیر تغییر کاربری بر رواناب سطحی بررسی می گردد.

     یافته ها:

    نتایج مدل سازی با استفاده ازL-THIA ، افزایش رواناب سالانه در طی ده سال را نشان می دهد طبق نتایج مدل، میانگین میزان عمق رواناب منطقه، از سال 1383 تا 1393 از مقدار 12/16 به مقدار  32/18 رسیده است. نتایج حاصل از اجرای مدل افزایش حجم و عمق رواناب سطحی در فاصله ی زمانی موردنظر را نشان داد که این امر سبب ضرورت کنترل بر تغییرات کاربری زمین در منطقه شده است. تغییرات کاربری عمدتا در جهت افزایش مناطق مسکونی و کاهش سطح زمین های جنگلی و مرتعی است.

    بحث و نتیجه گیری:

     همان طور که از نتایج این تحقیق برمی آید مدلL-THIA ، قابلیت مناسبی در بیان نحوه ی اثر تغییر کاربری بر مقادیر حجم و عمق رواناب دارد. همچنین با استفاده از نتایج مطالعه، می توان برنامه های کنترلی برای تغییرات کاربری زمین جهت جلوگیری از افزایش رواناب در منطقه تهیه نمود.

    کلیدواژگان: L-THIA، تغییر کاربری زمین، حوزه خرم آباد، رواناب، مدل سازی هیدرولوژیکی
|
  • Ziaedin Badehian *, Masoumeh Mansouri, Niknam Soleymani Pages 1-12
    Background and Objectives

    In order to identify different types of forest stands, present research was carried out in Ile Goran forest located in Kermanshah province with an area of 430 ha.

    Method

    The number of 84 square sampling plots with the area of 1600 m2 by random-systematic sampling mehod and random starting point were established in the study area. Woody species and its origin (high forest or coppice) were observed and recorded in the plots. Based on species composition and species origin, forest type classification was done. First, the map of physiographical unit (elevation, slope, aspect) and landform units were prepared in GIS environment.

    Findings

     The results showed that high forest types (including Quercus brantii and Quercus brantii – Pistacia atlantica type seed) have a narrower range of expansion in terms of altitude than other types. Quercus brantii as an indicator species, the species has wide range of elevation. In terms of land slope, Quercus brantii – Pistacia, either high forest of coppice, have a wider range of propagation than other types and is observed in gentle slopes up to 50% slope.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study can be used by experts and planners and help to improve the Zagros forests management.

    Keywords: Ile Goran, Zagros forests, Species composition, Physiographic traits
  • Parviz Soleimanimoghadam *, Setare Dinyari Pages 13-25
    Background and Objective

    Urban spaces are the environment of human life and its activities. Crimes are committed as a destructive social phenomenon by man in these spaces. Among the major problems in urban spaces that affect the quality of life and the sense of security of citizens is the occurrence of urban crime, and factors such as urban planning, design, sprawl and social –economics, play an effective role in its occurrence or deterrence. Kianpars neighborhood can always face dangers like urban crime, depending on its location.

    Method

    This article is a descriptive-analytic one. In the descriptive section, statistics and information extracted from the Statistical Yearbook, the supreme court of the Khuzestan and police department of the study area were used. Finally, for analyzing the data, GIS and SPSS softwares have been used to analyze the relationship between the two factors of crime incidence and brightness levels Within the Kianpars area.

    Findings

    Investigations show that criminals act reasonably well in choosing the time and place of the crime and select the most appropriate and least risky locations and areas that are poorly lit for criminal activity and there is an inverse relationship between crime and light.

    Discussion and Conclusion

    Overall results show that out of 275 crimes in public and private spaces, 200 cases occurred in the optical range No.1 with the least amount of light and 19 cases occurred in the optical range No.4 with the highest brightness, indicating a significant and inverse relationship between the amount of light and the crime number, as well as studies show that poor lighting in Kianpars has led to a decrease in security and incidence of some urban crime, and overall the lighting system in the study area has been assessed as inefficient and inconsistent with the CPTED principles.

    Keywords: brightness, CPTED Approach, crime, lighting, Security, prevention, design
  • Sara Abbasi, Seyed Mohsen Hosseini *, Nematollah Khorasani, AbdAlReza Karbasi Pages 27-39
    Background and Objective

    In this study, the characteristics of particles deposited on the surface of the leaves of species of Platanus orientalis, Ulmus carpinifolia, Robinia pseudacasia, Morus alba, and Fraxinus excelsior in the sideline of one of the crowded streets of Tehran (around Azadi Square) were investigated using scanning electron microscopy(SEM)and energy dispersive X-ray analysis.

    Method

    A base was selected from each tree species. The tree bases were safe and next to each other on the sideline of a high-traffic street. The canopy of the trees was separated from each other. Healthy leaves were placed from a height of 2 to 2.5 meters above the ground surface from the outermost part of the canopy of trees on the street side. Samples were prepared in the laboratory for imaging with electron microscopy of the surfaces of leaves. More than 50 particles were investigated by elemental detector analysis. The mass percentage of the elements of each particle was recorded. The equivalent diameter for each particle that its image had been prepared by SEM-EDX was measured manually in ImageJ software. The leaves were prepared using an image scanner in Jpg format and the area of ​​the leaves was determined by Image J software. The weight of the particles sequestrated on the leaves of each tree was also weighed.

    Findings

    the weight of deposited particles was measured and the leaves' capability of different species of tress to deposit particles was compared. This study is one of the few ones on elemental analysis of individual particles in Iran and it is the first time that the deposited particles on the leaves of trees are studied through this method. Twenty-one elements were detected in particles. Carbon, Oxygen, Iron, and Silica had the highest mass frequency and Carbon, Calcium, Silica, Oxygen, Iron and Potassium had the highest percentage of presence in particles. Particles less than 2.5 micrometers in diameter were the most abundant ones. Metal particles with a diameter between 2.5 to10 micrometers were the most abundant metal particles that were observed. The mean comparison of the diameter of deposited particles on the leaves of tress showed no significant difference between them. Particles' diameter was higher in Platanus orientalis, Morus alba, Fraxinus excelsior, Robinia pseudacasia and Ulmus carpinifolia, respectively. The highest rate of deposited particles on the leaf surface belonged to Platanus orientalis, Ulmus carpinifolia, Fraxinus excelsior, Robinia pseudacasia and Morus alba, respectively.

    Discussion and Conclusion

    Leaf area, cracks, leaf surface roughness, wax, veins, and leaf shape have an effective role in changing the properties of deposited particles on the surface of the trees' leaves.

    Keywords: electron microscope, Energy-dispersive X-ray spectroscopy, Air Suspended Particles, trees' leaves
  • Hasan Karimzadegan *, Atoosa Kianous Pages 41-56
    Background and Objective

    Rate of pollution and so, different concerns about environmental effects of doing a project is becoming the main issue that capital cities increasingly are facing it. So, the purpose of this study was to assess and analyze the effects of strategic management on pollution reduction of oil refining processes in great Tehran area.

    Method

    The present study is considered as a practical, descriptive and case study. The statistical population was managers of Tehran Oil Refinery (40 people) which were chosen by cluster sampling. Data was collected using a high reliability integrated questionnaire (Cronbach’s alpha = more than 0.85) which was based on Delphi method and helped to identify and weigh the strengths, weaknesses, opportunities and threats by SWOT. In the last analysis Friedman test used to determine the significance of each item. The best strategy was determined using QSPM (Quantitative Strategic Planning Matrix).

    Findings

    The findings indicated that "the strategic plan in the refinery to reduce the pollution from oil refining processes in Tehran refinery," "occupational diseases due to the lack of appropriate protective equipment for workers," "Future development plans to reduce pollution of refinery processes ", " Destruction of vegetation and land degradation” can be ranked respectively as Strengths, weaknesses, opportunities, and threats of pollution reduction caused by oil refining processes.

    Discussion and Conclusion

    Many environmental threats, resource degradation and pollution result in incompatible activities.  Besides, as oil industry development is so important and reduction of environmental pollution is crucial too, it is necessary that oil managers make policies and take steps to protect environment, expand and develop the petroleum industry.  The findings indicated that following strategies play a key role in reducing the pollution of oil refining processes:1- Justify the oil industry officials about the importance of the Protection of environment by holding meetings and also enhancement of oil industry and environment organizations.2- Training and improvement of technical knowledge of refinery’s employees about reducing oil pollutions.3- Identifying and preventing some actions of oil refining processes that have negative effects on vegetation, environment and ecosystem.

    Keywords: Strategic Management, SWOT, Oil Refining Processes, Tehran Refinery
  • Samaneh Zeinolabedinzadeh, Hossein Medi *, Mustafa Mafi Pages 57-71
    Background and Objective

    In recent decades, atriums have been installed in public buildings to optimize energy consumption and provide thermal comfort, and therefore have always been of interest to mechanical engineers, architects and designers. Atrium also created different microclimates with different thermal layers in its lower space, which affected the cooling load and thermal comfort inside the building.Therefore,the purpose of this research, is to find the most suitable form and height of atrium for reducing energy consumption and heat stratification in commercial buildings of Mashhad city with cold and dry climate.

    Method

    This research has used fluent software and Mathematical equations. Initially, Almase Shargh commercial building in Mashhad with central atrium in a spherical form of 5 m height was selected and after field measurements and data recording by dataloggers, the common atrium forms (spherical, prismatic, parabolic and flat at 3 m, 5 m, 7 m and 10 m) were replaced and in order to measure the heat stratification, the Mathematical formulas was used.

    Findings

    According to field observations and data measurements, the fifth floor and attic of the indoor skylight due to the influence of sunlight and lack of air conditioning, are critical areas of heat stratification and are out of range of thermal comfort throughout the year. Therefore, the amount of energy consumption during the year to provide thermal comfort in these floors is high, which can be reduced by reducing the levels of light-absorbing interior walls and using materials with high thermal capacity.

    Discussion and Conclusion

    The results show that the flat form with a height of 3 meters, due to the reduction of light levels in the interior wall and the temperature difference between the floors is the most appropriate form of atrium for reducing energy consumption and cooling load up to 7% and reducing heat stratification in commercial complex in cold and dry climate of Mashhad city.

    Keywords: Internal skylight, heat stratification, Energy consumption, Cold, dry climate
  • Rouineh Rahimi, Nabiollah Mansouri *, AliAsghar Alsheikh, Alireza Mirzahoseini Pages 71-85
    Background and Objective

    Determination of pollutant emission factors by time is the most important initial data in air pollution modeling. EPA's AP 42 documents provide the most comprehensive emission factor system for all industries based on process type, fuel, and control types. Target of this study, wasto investigate concentrations, emission factors of SO2, NO2 and CO in Ilam gas refinery.

    Method

    In this study, concentrations of SO2, NO2 and CO and other required parameters such as temperature, pressure, flow rate and diameter of the 6 main stacks were measured by direct field measurements by Testo 350 XL. By results of these measurements and measurements of previous years in the refinery, the mean average for the two normal scenarios and the worst condition, and then the emission values ​​were calculated. Data analysis was carried out with a confidence level of 95%.

    Findings

    The estimated secondry, hourly, daily, monthly, and annual emissions from Ilam gas refinery was calculated and analyzed based on 2 normal and worst-case scenarios. Field measurement of flue concentrations showed that the highest concentrations of carbon monoxide (3565 ppm) and sulfur dioxide (5099 ppm) relates to SRU1 unit, the highest produced nitrogen dioxide (188 ppm) produced by SRU2, 1396 were the most polluted year according to the measured gases. The results of environmental measurements showed that CO at the sewage station is, 4/12 ppm and in Mehran road with an undetectable amount, the lowest amount of NO2 in the Chegae with 0.6 and Mehran road with the undetectable, the lowest amount, the amount of SO2 at the laboratory point with a maximum of 0.13 ppm and in the housing camp with an undetectable amount, the lowest It was.

    Discussion and Conclusion

    Considering that the amount of environmental pollution and concentration of pollutants in the production units are more significant. So, planning for corrective actions to reduce emission of pollutants in production units, seems to be necessary. As well as the recovery and reduction of feed of flaring, can have a significant impact on the emission of pollutants.

    Keywords: Gas refinery, concentration, Emission Factor, stack, SO2, NO2, CO
  • Ghazaleh Danesh, Masoud Monavari *, Ghasemali Omrani, Abdolreza Karbasi, Forough Farsad Pages 87-101
    Background and Objective

    Todays, due to the expansion of cities, large quantities of industrial and hazardous materials are produced, which, in order to prevent its long-term and dangerous effects on human and environmental communities, selecting the best site for these wastes has become one of the complex decisions in urban management action. Because of numerous industrial units, especially refineries, in Bushehr province, it is essential to find a management solution for hazardous wastes of this province. Finding the optimal location using multi-criteria decision models based on GIS that has both the lowest environmental risks and economically optimal, is the main goal of this article.

    Method

    In this study, 24 parameters were used to analyze the selection of hazardous waste disposal sites based on the Delphi method in Bushehr province. Selected criteria were divided into two ecological and economic categories and ANP method was used to weight the criteria. At the final stage, suitable sites for these wastes were determined based on the GIS-based WLC method. 

    Findings

    The results showed that ecological criteria had the highest score (61/34%) and land use had the highest weight (0/27) and evaporation of the lowest weight (0/0017). Also, 6/13% of the province has a very high potential and 17/7% of the surface area is completely inappropriate for the disposal of hazardous wastes.

    Discussion and Conclusion

    Study results highlighted the importance and significant weight of environmental criteria in prioritizing the proposed areas for hazardous disposal in Bushehr province, and has shown the model's efficiency in integrating GIS and MCDM.

    Keywords: Hazardous waste, Locating Disposal Site, WLC, ANP, Bushehr
  • Parsa Arameahinia *, S. Mohammad Shobeiri, Maryam Larijani Pages 103-116
    Background and Objective

    This research, have considered the effect of environment education on the knowledge level, attitude and behavior of local society to protect the biological variety.

    Method

    Research method is experimental partly as a pre-test and post-test by the control group. Statistical society in the research is 10628 families who are living in the place of Dena. Participants were selected by the way of voluntarily sampling and divided in to 2 groups of 30 persons randomly in testing group and control group. The people settle in to testing and control groups. This research used the researcher’s answer sheet that 15 specialized confirmed its apparent and concept and total stability of 30 questions equals to 0/9. Answer sheets were distributed among participants before and after the education and necessary description was explained about this research to them. Then, people in group of control and testing answer the questions. SPSS-21 software used to analysis the data.

    Findings

    Results demonstrated that Environmental education on the level of awareness of local communities has an effect equal to %72 which this amount was meaningful for error level less than 0.01.The results of the second hypothesis showed that Environmental education of local communities has the effect equal to %26 on the variable of attitude, that this was meaningful at the error level less than 0.01.The results of the third hypothesis showed that effectiveness of Environmental education of local communities in Biodiversity protection (Aspect of behavior), is %32  percent.

    Discussion and Conclusion

    Investigation of general hypothesis of research demonstrate that Environmental education has meaningful effect on the level of awareness, attitude and behavior of local communities in Biodiversity protection.

    Keywords: Education of Environments, stable protection, biological variety, saving sphere of living
  • Hossein Nazmfar *, Nader Sarmasty, S.Kazem Alavipanah Pages 117-131
    Background and Objective

    One of the key issues in quantitative analysis of digital satellite data is to ensure that the sensitivity of the satellite's radiometer is stable after launch. Achieving such a goal requires radiometric calibration of the satellite sensor. The aim of this study was to investigate the possibility of using arid salt marshes as reference terrestrial phenomena for radiometric calibration of LISSIII and ASTER sensors. For this purpose, salt fields in dry areas of Damghan, Kashan and Maharloo were used for radiometric calibration of reflective bands of LISSIII and ASTER sensors.

    Method

    First, the characteristics of salt fields in the study areas were evaluated based on previous research, field studies and available satellite data. Then, using the calibration relationships, the information in the guide files as well as the calibration coefficients of the sensors used, the spectral reflectance of the saltworks in the reflection bands were calculated and the correlation between the brightness of the images and the spectral reflection of the saltworks (satellite sensor radiation above the atmosphere) was evaluated.

    Findings

    The linear relationship and high correlation coefficient (more than 0.8) in each of the visible and infrared bands near LISSIII and ASTER sensors showed that arid salt marshes as reference terrestrial phenomena can be limited to radiometric calibration of LISSIII and ASTER sensors in LISSIII and ASTER sensors. And infrared close to have efficiency.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that the trend of changes is very consistent with each other (explanation coefficient between 0.8 to 0.9), in other words, with increasing the degree of brightness, the amount of spectral reflection also increases. Due to the linear relationship and high correlation coefficient (more than 0.8) in each of the visible and infrared bands near LISSIII and ASTER sensors, the atmosphere did not have much effect on the received radiation of the sensor.

    Keywords: Calibration, Sensor, Kashsn, Damghan, Maharlo
  • Narges Rozbeh, Shahrzad Khoramnejadian *, Seidreza Asemi Zavare, Keivan Saeb Pages 133-147
    Background and Objective

    Declining water resources caused usage of recycled water that sometimes not purified well.  The growing population and consequently increasing water demand, along with a shortage of available freshwater resources have inevitably led to the use of unconventional water resources. Irrigation lands with urban wastewater requires quality and quantity control for achieving food security. Therefore, the present study was conducted to investigate the effects of irrigation with urban wastewater on the concentration of Nickel and Cadmium in soils and their effects on plant, root, shoot, and functional characteristics of wheat.

    Method

      Field sampling was carried out at random from a depth of 0 to 20 cm. Wheat samples were taken at harvest from a 1-meter by 1-meter area. A total of 20 samples for Cadmium metal and 20 samples of Nickel metal were taken.

    Findings

    The results showed that the average concentration of Cadmium and Nickel was 10.6 and 49.43 kg, respectively, which resulted in an accumulation in various parts of the wheat plant. Increasing the concentration of Cadmium and Nickel in the soil increases the accumulation in the root, upper parts, and wheat seeds. Also, increasing the concentration of Cadmium and Nickel in the soil decreases the dry weight of the root, the shoot, and the weight of the thousand seed. However, there was no significant effect on two traits, number of grains per spike and number of spikes per square meter. The effect of Cadmium concentration was higher than that of Nickel.

    Discussion and Conclusion

    Increasing 1 mg of soil Cadmium caused increasing, 0.81, 0.56, 0.6 mg Cadmium in root, upper parts and seed. For Nickel increasing the soil concentrations caused 0.29, 0.29, 0.11 mg in root, upper parts and seed.

    Keywords: Urban waste, Heavy Metals, Cadmium, nickel, wheat
  • Mahdi Kakavand *, Khosro Sagheb Talebi, Mohammadreza Abdoli, MohamadReza Marvi MOHADJER, Moeteza Moridi Pages 149-162
    Background and Objective

    Dynamics of Forest communities, before the climax stage, are very high, and small changes in the conditions of the stands would result in sudden responses such as dominant species changing or increasing the number of accessory species in the accessory stand. This study aims to predict the sequence of the beech- hornbeam stand toward beech stand in the semi-virgin forest Hyrcanian of northern Iran.

    Material & Methodology

    After field studies, three sample plots with an area of ​​one hectare (100 × 100 m) were selected, which included hornbeam-beech type (middle stage type of Hyrcanian forest sequence). At first, four species turbulence factors, the ratio of number of seedlings to mother rootstocks, the percentage of abundance of dry matter and the indices of diameter and height differentiation in the sample plots were measured.

    Findings

    Layering Charts of species indicate the conspicuous presence of beech in the understory of three stands with 61.3 percentage on average. In addition, the average number of proportion of seedlings to the number of mother trees in beech and hornbeam were are 30.1 and 2.3, respectively. The highest percentage of dead trees’ (67%) frequency in the plots is related to Hornbeam species. The results of the TDi and THi indexes charts, with averages of 0.13 and 0.1, respectively, demonstrate a dramatic competition between beech and hornbeam.

    Discussion and Conclusion

    Through the measuring of the competition in natural stands and combining results with other factors such as stage and seedling frequency and layering in the stand indicate that beech would be likely to be replaced by hornbeem.

    Keywords: Layering, Deadwood, DBH differentiation, Height differentiation, Competiti
  • Saeed Mohaghegh *, Esfandiar Jahantab, Hasan Yeganeh, Ahmad Bahrevar, Hoda Khoshzaher Pages 163-181
    Background and Objectives

    The value of non-market for environmental goods such as habitat protection and perspectives are important. The aim of this study was to evaluate the protective Khaeiz protected area is by use of contingent valuation method.

    Method

    In this study the effect of different explanatory variables on respondents' willingness to pay for the Protection of logit regression model was used. The required data from 196 completed questionnaires were collected.  

    Findings

     71% of respondents expressed a willingness to contribute to the protection of the region. Results of logit model estimation showed that the index trend of environmental variables, accountability, financial, environmental and offered membership in the organization are significant. The results showed that the expected value of the willingness to pay was 23948/5 million Rials. The monthly value of protecting the region against 18861/28 million rials respectively. The protective value against was determined 287382/7million rials annually in the study area. Dividing this figure by the total area of ​​ecosystems studied, the average per hectare of ecosystem protection against 8888 thousand (according to the area of ​​32332 hectares’ area) is obtained. It is recommended at least annually, equivalent to 8888 million (annual preservation value per hectare) Rials for investment protection Khaeiz area. It represents the estimated total value of ecosystem protection in the region. In other words, the ecosystem of the region also has many other values ​​for example, biological control of pests, pollination, water and soil conservation, medicinal plants and byproducts, capture and storage of carbon dioxide and produce oxygen, biological diversity , prevent soil erosion, combat air pollution, noise reduction, mitigation and climate stylized, green spaces and landscape and natural scenery, temperature adjustment, increase groundwater resources and consequently the springs and rivers, others noted that their value should be estimated.  

    Discussion and Conclusion

    In this study, the current situation is an important step to safeguard protected areas and natural resources and move towards sustainable development. Also for planners, managers and decision-makers provide justification to the quantity and quality of natural resources to support them.

    Keywords: ecological, Contingent Valuation, Khaeiz protected area
  • Mostafa Moradi *, Akbar Ghasemi Pages 183-193
    Background and Objectives

     Mangrove forests play an important role in carbon stock, but the amount of carbon stocks in mangrove ecosystems and also different mangrove species are different. Unfortunately, these ecosystems are at dangerous and valuable area of them have been destroyed recently. Furthermore, no attempt was done to estimate mangrove soil carbon stock in our country. Then, the objective of this study was to estimate A. marina soil carbon stock and compare it with the other mangrove forest in the world and also with other forest ecosystems of the country.

    Method

    30 soil samples were taken from the depth of 0-20 and 20-50 cm, in summer 2015. Then the carbon stock of each horizon was determined. Furthermore, correlation between soil carbon stock and soil physiochemical properties were determined.  

    Findings

    In the present study, the average carbon stocks in 0-20 and 20-50 cm depth were 13.6 and 26.2 tons per hectare respectively. This means the carbon stock in A. marina soil values is 8756 dollars per hectare. Pearson correlation results revealed that soil carbon stock was significantly correlated with total soil nitrogen and electrical conductivity. While, there were no significant correlations between carbon stocks with the rest of studied parameters.

    Discussion & Conclusion

    Finally, we can’t ignore the A. marina had high potential in soil carbon reservation and it can be affected by soil nitrogen and electrical conductivity. Higher soil carbon stock in subsoil compared to the topsoil can be related to the higher soil nitrogen of the subsoil.

    Keywords: Avicennia marina, soil, carbon stock
  • Ali Mashadi, Fatemeh Zaboli Zavareh * Pages 195-210
    The Department of Environment is the main custodian of environmental protection and the implementation of Principle 50 of the Constitution. The accuracy of the organization's performance shows the failure of the full and effective implementation of the assigned tasks, which has provided the ground for raising the issue of forming the Ministry of Environment. Proponents of this plan express Reasons like Creating integration and managerial cohesion, structural weaknesses and shortcomings of the legal system and lawful parliamentary oversight and opponents point to the confusion of sovereignty and entrepreneurship, the weakening of the main task of the institutions subject to merging and their different positions, and the difficulty of managing a multi-sectoral institution difficulty of managing a multi-sectoral institution. The present study, with its descriptive-analytical method, seeks to examine the possibility of forming the Ministry of Environment in the Iranian legal system. Studies have shown that fundamental legal problems such as the lack of a comprehensive sustainable development plan and environmental protection developed based on the general policies of the environmental system, as well as the existence of parallel, scattered and old rules and regulations lack comprehensive and systematic approaches to environmental management, affects the management of the department or ministry, and they must be addressed first. However, given the ministry's organizational, social, and legal status in the country's political system, the Ministry of Environment's structure seems to be more successful in creating and implementing these fundamental changes and solving existing problems.
    Keywords: Environmental protection, Department of Environment, Ministry of Environment, Legal System
  • Seyede Mahtab Amiri Shahri *, Fateme Mohammad Nia Gharaei Pages 211-226
    Background and Objective

    Tissues that have been formed in the past and throughout a long process have been gradually weakened with the growth urbanization and urban development. On the other hand, the impacts of the immense growth of urban populations have led to a dispersed growth and the emergence of the marginalization phenomenon, having resulted in its own distinct problems. Yet, it is well-agree that the urban areas are the best option for urban development due to their existing infrastructure and urban amenities. Accordingly, the present paper seeks to locate these lands in the eroded urban fabrics of the Avini neighborhood by compiling the criteria and indices from theoretical texts and practical experiences to identify the lands susceptible to internal development.

    Method

    In this regard, in order to reach a conceptual understanding and expert knowledge concerning the features of the lands susceptible to internal development, a questionnaire based on the theoretical framework was developed and completed by the urban planning experts on the one hand, the research method in this paper is, an F'ANP analytical method which is a combination of the functional analytical methods and the ANP; on the other hand, it is a secondary analysis of the location of the land susceptible to the development of an endogenous GIS.

    Findings

    The findings of this study acknowledged that among all the factors affecting the identification of the lands susceptible to internal development in the Shahid Avini neighborhood, the performance criteria, and the accessibility and the related indicators attained the highest priority and prominence in locating these lands. Furthermore, a number of the parts related to the brownfields and the workshop located in the north and northeast areas of the neighborhood had a higher priority compared to the other parts to carry out the process of endogenous development with a weight between six and nine.

    Discussion and Conclusion

    In line with the results of this study, among all the factors affecting the identification of the lands susceptible to internal development in Shahid Avini neighborhood, performance criteria and access and related indicators have the highest priority and importance in locating these lands. In addition, parts with barren use and production-workshop located in the northern and northeastern parts of the neighborhood, with a spatial weight between six to nine, have a higher priority than other parts to perform the process of internal development.

    Keywords: Urban Regeneration, Endogenous development, F’ANP analytical model, Shahid Avini neighborhood
  • Aidin Parsakhoo *, Mehrsa Yazdani Pages 227-236
    Background and Objectives

      The aim of this study was to prepare the map of land suitability for passage in SaadAbad–Naharkhoran forestry plan, Golestan province and design the different variants of forest roads and choose the best one according to the amount of passage from land classes, openness percentage and surface distribution and modified tone-kilometer.

    Method

     The map of land suitability for passage was produced. Then, two variants were designed on this map using PEGGER and the amount of passage from land classes was estimated. Openness percentage and dead zones was determined by the calculating road density and skidding line and creating buffer. In Surface distribution algorithm, the distance from geometrical center of compartments to roads was measured. Tone-kilometer of variants was calculated according to skidding correction factor and conversion coefficient of volume to weight. The best variant was chosen based on AHP.

    Findings

    Results showed that existing road has passed from more suitability land as compared to other variants. Mean distance from geometric centers of compartment to first, second and existing variants were respectively 476.9, 480.3 and 428.8 m which indicates that existing road has better distribution. Maximum was recorded for first variant with amount of 82.3%. In tone-kilometer algorithm, each kilometer of existing road should bear 149.96 tones for extraction of woods from compartment. Existing road was better than two variants in terms of passage from suitability land, dead zone, surface distribution and ton-kilometer; so that after calculating the final weight it was determined that existing road is the best.

    Discussion and Conclusion

    Besides considering all the criteria in evaluation of forest road network leads to more accurate understanding of the performance of each variant and choice the best one.

    Keywords: Land suitability for passage, Road variants, Network evaluation criteria, GIS, SaadAbad–Naharkhoran plan
  • Mehdi Elahi, MohammadHassan Vakilpoor *, Hamed Najafi Alamdarloo, MohammadAli Asaadi Pages 237-252
    Background and Objective

    Over the past decades, climate changes and the limitation of surface water resources have caused excessive utilization of groundwater stocks, so that aquifers in most of the country's plains have no favorable situation now. Kaboodarahang plain is as one of the critical forbidden plains of the country which is facing water crisis. The status entails employing proper management of groundwater resources policies. The present study focuses on the economic, social, and environmental impacts of applying tax and subsidy policies per cubic meter of consumed or saved surplus water as an alternative to pricing approach.

    Method

    This study was conducted and investigated via using Positive Mathematical Programming and Maximum Entropy Planning. Tax and subsidy policies were applied per cubic meter of surplus used or saved surplus water in three varying scenarios e.g. 329, 658 and 987 Rials. Needed data and information were obtained by referring to relevant organizations and 141 questionnaires completed via multi-stages cluster sampling method amid farmers of Kaboodarahng Plain during 2016-2017.

    Findings

    The results showed no significant change in the area under cultivation by applying tax and subsidy policies per cubic meter of surplus water consumed or saved, while rather drives the cropping pattern towards certain crops e.g. barley, cucumber and watermelon. Also, the outcomes of the research proved that applying the foregoing policies, besides reducing water consumption would increase the gross profit of target farmers.

    Discussion and Conclusion

    Applying tax and subsidy policies per cubic meter of used or saved surplus water could not only motivate farmers to reduce their water consumption but provide a good alternative to water pricing policy.

    Keywords: social index, Positive mathematical programming, Maximum Entropy, Cropping Pattern
  • Ata Ghaffari Gilandeh, Soghra Poornosrat *, Ali Azizi, Bahram Imani Pages 253-266
    Background and Objective

    Rapid urbanization and constructions are considered as the main cause of many environmental problems on the earth, especially in urban areas. Todays, functional and structural roles of green spaces have been emphasized further in improvement of urban ecosystem. As green space is one of the most important classes of land use in urban ecosystem, studying its changes is an important step in order to improve human-dominant ecosystems.

    Method

    In this study, remote sensing and geographical information system were used in order to investigate spatio-temporal changes of urban green space in Ardabil city. To achieve the mentioned purpose, Landsat satellite images including TM-1987, ETM+-2000 and OLI- 2014 were used.

    Findings

    Results indicate that green spaces in Ardabil city have intensely decreased during the investigated time and in the during past 27 years about 1507 hectares of the green spaces of this region have been constructed and only 8 per cent of the city is covered by green space.

    Discussion and Conclusion

    Results show intensive changes in spatio-temporal green space pattern in Ardabil city. In order to prevent further destruction and elimination of urban green spaces, along with improving it in Ardabil City, the existent policies should be revised.

    Keywords: green space, Geographical information system, Remote sensing, satellite images, Ardabil City
  • Tinasadat Sadrolgharavi, Mahnaz Mahmoudi Zarandi *, Fatemeh Mehdizadeh Saradj Pages 267-281
    Background and Objective

    Increasing population and construction of tall buildings have multiplied the presence of environmental pollutants in cities. On the other hand, people use open urban environments more than before to meet their living needs. In this regard, various factors such as the layout of buildings and the presence of continuous wind currents can play a significant role in the distribution of pollutant particles. The present study was conducted to determine the effect of the layout of high-rise residential buildings on the distribution of pollutant particles by recognizing the air flow in Tehran.

    Method

    In this research, using descriptive-analytical and comparative methods, using simulation technique using ENVI-met software, wind behavior around the distribution of pollutants has been investigated and analyzed. The method of data collection has been done through library studies and field survey.

    Findings

    According to the modeling of the two different types of layout of selected urban block (Sobhan residential complex in Gheytariyeh district, Tehran)with similar building form–one as the existing situation and the other as the proposed model with orderly layout, the findings demonstrate that the layout alternation of residential blocks affects the natural airflow and wind speed between blocks and an improper and non-methodical locating of high-rise buildings causes a change in natural wind pattern and consequently, leads to secondary effects resulted from intensification or stagnation of wind and thus, influences the dispersion of pollutant particles.

    Discussion and Conclusion

    In this research, the obtained results from the two models of buildings layout in the software and the output related to the intensity of wind and the retention level of CO show that the existing situation model is more desirable compared to the proposed layout due to more unified and higher wind speed throughout the site and also proper air circulation between blocks which causes the dispersion of pollution and prevents the retention of pollutant particles.

    Keywords: Layout of Residential Buildings, Dispersion of Pollutant Particles, Natural Airflow, Envi-Met
  • Hadis Rashidi, Ali Haghizadeh *, Hossein Zeinivand, Naser Tahmasebipour Pages 283-296
    Background and Objective

    land use change, mainly socio-economic benefits to follow. However, these changes have negative effects on the natural environment. Due to the high volume of runoff from a lack of permeability in the city and Non-use of certain areas or any structure in addition to the problem of flooding in low-lying areas for water infiltration in several studies to develop models with simulation approach to land use changes have taken place. In this study, L-THIA model for estimating runoff from land use changes in the area of Khorramabad is used. The Model of L-THIA, a model to assess long-term effects land use change on water resources using simple and availability data Such as long-term climate data, land use map and soil map applicable.  

    Methods

    This study was conducted in a period of 10 years and in the period of 2004-2014. Landsat images from the site the US Geological Survey has been downloaded and various corrections have been made. Land use maps were prepared and used using Landsat 7 satellite images of ETM sensors and Landsat 8 images of OLI sensors related to 2004 and 2014, respectively. Precipitation data are provided by the Regional Water Authority. After sorting, they are prepared for future analysis. By combining land use map and soil texture map in GIS software, the soil hydrological group is produced. Finally, the prepared maps are given to the L-THIA model and the effect of land use change on surface runoff is investigated.

    Findings

    The results of modeling using L-THIA, increased annual runoff in ten years shows that this increased volume of runoff and the need for control over land use change in the region. User modifications to increase mainly in residential areas and loss of woodland and grassland.

    Discussion and Conclusion

    As the results of this study show, the L-THIA model has a good ability to express the effect of land use change on the volume and depth of runoff. Also, using the results of the study, it is possible to prepare control programs for land use changes to prevent runoff in the area.

    Keywords: L-THIA, land use change, Khorramabad Area, Runoff, Hydrological Modeling