فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیمان حسن نژاد ملومه، علیرضا علمیه*، محمدرضا فدایی چافی صفحات 2-10
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر بررسی ‌تاثیر 6 هفته تمرین ترکیبی هوازی و مقاومتی بر یادگیری احترازی غیرفعال، سطوح BDNF و Ki67 هیپوکامپ موش‌های صحرایی ویستار با رده‌های سنی مختلف بود.

    مواد و روش‌ها:

     30 سر رت نر نژاد ویستار در سه رده سنی 2 هفتگی، 8 هفتگی و 24 ماهگی (هر رده 10 سر) تهیه و هر رده سنی به دو گروه کنترل و تمرین (هر گروه 5 سر) تقسیم شدند. در گروه تمرین حیوانات به‌صورت روز در‌میان برنامه تمرینی مقاومتی و هوازی را انجام می‌دادند. میزان اضافه‌بار برای برنامه تمرین مقاومتی بر‌اساس وزن بدن حیوانات تعیین شد. برای گروه تمرین هوازی نیز شدت تمرین از 50 درصد حداکثر سرعت در هفته اول به ‌80 درصد در هفته آخر رسید. در انتهای پژوهش یادگیری احترازی غیرفعال با تست شاتل باکس ارزیابی شد.

    نتایج

    نتایج گروه تمرین 24 ماهگی کاهش معنی‌داری را در تعداد رفت و برگشت به تاریکی و روشنایی نسبت به گروه کنترل 24 ماهگی نشان داد (05/0<P) میزان mRNA BDNF در گروه تمرین 2 هفتگی هرچند بیشترین سطح را داشت اما در مقایسه با سایر گروه‌های تمرین در سنین مختلف معنی‌دار نبود (05/0<P) تغییرات پروتیینی Ki67 با وسترن بلات نیز نشان داد که گروه‌های تمرین 2 هفتگی و تمرین 8 ‌هفتگی افزایش معنی‌داری را نسبت به گروه کنترل خود نشان دادند (برای هر دو 0001/0<p).

    نتیجه‌گیری: 

    به‌نظر می‌رسد رت‌های سالمند با توجه به تخریب شدیدتر مولکولی در سلول‌های عصبی مرکزی (کاهش BDNF و Ki67)، در آزمون‌های رفتاری نسبت به سایر سنین موفقیت کمتری داشته باشند که انجام تمرینات ترکیبی به مقدار کمی می‌تواند موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، هیپوکامپ، BDNF
  • ناصر مقربیان، مهدی خاکساری، سید محمد بلادی نژاد، بهزاد گرمابی، اکرم اسدپور، حسین خواستار صفحات 11-19
    مقدمه

    اگرچه سیس پلاتین (CP) به‌عنوان یک ماده شیمی درمانی موثر در ‌برابر بدخیمی‌های متعدد شناخته می‌شود، اما مصرف آن می‌تواند اثرات تخریبی شدید بر‌ روی کلیه و کبد داشته باشد. پالماتین یک ترکیب آلکالوییدی است که از چندین گیاه دارویی سنتی به‌دست می‌آید. هدف از تحقیق حاضر ارزیابی اثرات پالماتین بر سمیت کبدی و مسمومیت کلیوی ناشی از CP در موش صحرایی است.

    مواد و روش‌ها: 

    حیوانات (52=n) در 4 گروه طبقه‌بندی شدند: 1) گروه کنترل 2) گروه CP (6 میلی‌گرم در کیلوگرم)؛ 3) و 4) گروه‌هایCP+  پالماتین (به‌ترتیب 50 و 100 میلی‌گرم در کیلوگرم). پس از انجام آزمایشات نمونه‌های ادرار، کلیه، خون و کبد برای ارزیابی جمع‌آوری شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که CP باعث افزایش آلانین ترانس آمیناز (ALT) آسپارتات ترانس آمیناز (AST)، کسر دفعی سدیم، کسر دفعی پتاسیم، کراتینین و BUN پلاسما و کاهش کلیرنس کلیوی کراتینین و همچنین کاهش میزان جریان ادرار در مقایسه با گروه کنترل می‌شود. افزایش در مالون دی‌آلدیید بافت کبدی و کلیوی به‌همراه کاهش در سطح گلوتاتیون در گروه CP نشان‌دهنده استرس اکسیداتیو در این بافت‌ها می‌باشد. ارزیابی بافت‌های کبدی و کلیوی با استفاده از روش TUNEL القا آپوپتوز در حیوانات گروه CP را نشان داد.

    نتایج

    نتایج گروه‌های CP + palmatine نشان داد درمان با‌ استفاده از پالماتین منجر به کاهشAST ، ALT، کلیرنس کلیوی کراتینین، میزان جریان ادرار، مالون دی‌آلدیید کلیوی و کبدی و افزایش گلوتاتیون کلیوی و کبدی، کسر دفعی سدیم و پتاسیم، BUN و کراتینین پلاسما در مقایسه با گروه CP می‌شود. آپوپتوز در بافت‌های کبدی و کلیوی در گروهCP + palmatine نیز کاهش یافت.

    نتیجه‌گیری: 

    یافته‌های ما نشان داد که آسیب‌های کلیوی و کبدی با مهار آپوپتوز و استرس اکسیداتیو توسط پالماتین کاهش می‌یابد.

    کلیدواژگان: سیس پلاتین، پالماتین، سمیت نفروتوکسی، سمیت کبدی، استرس اکسیداتیو
  • فائزه حسین زاده*، سجاد احمدپور، شیما آب آب زاده صفحات 20-29
    مقدمه

    بیماری COVID-19 در اثر عفونت حاصله از ویروسی از خانواده‌ی کرونا ویروس‌ها به‌نام سارس کرونا ویروس-2 ایجاد می‌شود. این ویروس از طریق اتصال پروتئین تاج‌دار با گیرنده آنژیوتانسین-2 میزبان، به سلول‌های ریه و سایر اندام‌ها مانند قلب و سیستم ایمنی بدن آسیب ‌می‌رساند. در حال حاضر هیچ درمان ویژه‌ای برای بیماری کرونا وجود ندارد. درمان به‌واسطه‌ی سلول‌های بنیادی مزانشیمی می‌تواند یک درمان بالقوه برای بیماری‌های ریوی مقاوم به درمان باشد.

    مواد و روش‌ها:

     برای انجام این مطالعه، ابتدا جستجو در بانک‌های اطلاعاتی PubMed، Scopus، clinicaltrials.gov، WHO Clinical Trials Registry و EU Clinical Trials Register با کلمات کلیدی COVID-19 و Mesenchymal Stem Cells در سال 2020 انجام شد. سپس با بررسی دقیق عنوان، خلاصه و متن کامل مقالات، مطالعات تکراری و مواردی که فاقد معیارهای ورود بودند، از مطالعه خارج شدند. در این مطالعات، علایم پاتولوژیک بیماران COVID-19، ویژگی‌ها، منشا و مکانیسم‌های بالقوه‌ی سلول‌های بنیادی در درمان این بیماری و همچنین آزمایشات بالینی ثبت شده مبتنی بر MSC مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    سلول‌های بنیادی مزانشیمی به‌واسطه خواص منحصر به فردی از جمله تنظیم سیستم ایمنی و قابلیت‌های بازسازی بافت، ‌تاثیرات بسزایی در درمان بیماری COVID-19 دارند. همچنین، در این راستا مطالعات متعددی مجوز ورود به فاز بالینی را کسب نموده‌اند و در حال بررسی هستند.

    نتیجه‌گیری:

     اگرچه درمان COVID-19 با استفاده از سلول‌های بنیادی روشی بسیار امیدوارکننده است، اما باید محدودیت‌های این روش را نیز در نظر گرفت. تایید ایمنی و کارآیی این روش و بررسی مسایلی چون سرنوشت MSC پس از تزریق، قابلیت لانه‌گزینی و مقاومت MSC در برابر ریز محیط بیماری، نیاز به تحقیقات گسترده‌تری دارد.

    کلیدواژگان: بیماری COVID 19، سلول های بنیادی مزانشیمی، آزمایشات بالینی، تنظیم ایمنی، ترمیم بافت
  • اسما سلیمانی، سعید شاکریان*، روح الله رنجبر صفحات 30-36
    مقدمه

    افزایش لاکتات دهیدروژناز و آنزیم‌های کبدی بر‌اثر فعالیت ورزشی وامانده‌ساز در خون ممکن است اثرات مخربی برای فرد داشته باشد. استفاده از رژیم‌های کم‌کالری با کربوهیدرات متوسط یکی از راه‌کارهای مورد‌توجه برای کاهش این مقادیر می‌باشد.

    مواد و روش‌ها:

     به همین منظور از میان دانشجویان پسر دارای اضافه وزن 30 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب و براساس شاخص ترکیب بدن به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. برای گروه تجربی رژیم کم‌کالری با کربوهیدرات متوسط (سهم کربوهیدرات 55% از انرژی) به‌مدت 6هفته با پرسش‌نامه24 ساعته یاد آمد و با استفاده از نرم‌افزار غذایی و به کمک کارشناس تغذیه غذایی تنظیم گردید. برای بررسی تغییرات درون گروهی از تی وابسته و برای مقایسه بین گروهی از تحلیل کواریانس با عامل بین گروهی استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد مقادیر سرمی ALP(0.03)، AST(0.02) و ALT(0.01) با انجام یک جلسه فعالیت ورزشی بی‌هوازی در دو گروه تجربی و کنترل افزایش معناداری دارد. به‌دنبال آن نتایج نشان داد مقادیر سرمی LDH(0.4) با انجام یک جلسه فعالیت ورزشی بی‌هوازی در دو گروه تجربی و کنترل علی‌رغم افزایش، در سطح معنی‌داری نبود.

    نتیجه‌گیری:

     مطالعه حاضر نشان داد مصرف شش هفته رژیم کم‌کالری با کربوهیدرات متوسط می‌تواند سبب کاهش معنی‌دار سطح استراحتی لاکتات دهیدروژناز و آنزیم‌های کبدی شود.

    کلیدواژگان: فعالیت بی هوازی، وامانده ساز، آنزیم کبدی، لاکتات دهید روژناز
  • ساسان غفاری فارسانی، اکرم جعفری* صفحات 37-46
    مقدمه

    افزایش وزن و پوکی استخوان دو مشکل شایع در سلامت افراد بزرگسال است که غالبا در‌پی کاهش فعالیت بدنی ایجاد می‌شود. نشانگرهای بیوشیمیایی تغییرات دینامیکی در عملکرد استخوان را ارزیابی و میزان پاسخ متابولیسم استخوان به فعالیت بدنی را تعیین می‌کند. فاکتور رشد شبه انسولینی، پاراتورمون و آلکالین فسفاتاز از جمله مارکرهای استخوانی مهم در متابولیسم استخوان می‌باشند که هنوز ابهامات زیادی درباره آنها وجود دارد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر 3 ماه تمرین بسکتبال بر فاکتور رشد شبه انسولینی، پاراتورمون و آلکالین فسفاتاز مردان 55- 45 ساله دارای اضافه‌وزن می‌باشد.

    مواد و روش‌ها:

     24 مرد دارای اضافه وزن (06/2 ±91/47 سال، 13/1 ±80/27 کیلوگرم بر متر مربع) به‌صورت هدفمند و بر‌اساس معیارهای ورود انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. گروه تجربی هفته‌ای سه روز و هر جلسه به‌مدت 90 دقیقه و به‌مدت 3 ماه تمرینات بسکتبال را انجام دادند. 24 ساعت قبل‌از تمرین و 48 ساعت پس‌از آخرین جلسه تمرین، شاخص توده بدن و نمونه خونی ناشتا برای سنجش فاکتور رشد شبه انسولینی، پاراتورمون و آلکالین فسفاتاز به‌روش الایزا انجام گرفت.

    نتایج

    12 هفته تمرین بسکتبال باعث افزایش فاکتور رشد شبه انسولینی (002/0=P) و آلکالین فسفاتاز شد (03/0=P) اما بر مقدار پاراتورمون تاثیر معناداری نداشت.

    نتیجه‌گیری: 

    به‌نظر می‌رسد که 3 ماه تمرین بسکتبال می‌تواند فشار مکانیکی موثر بر بافت اسکلتی- عضلانی را ایجاد کرده و بدن را در شرایط آنابولیکی قرار دهد.

    کلیدواژگان: ورزش، پاراتورمون، فاکتور رشد شبه انسولینی، آلکالین فسفاتاز، اضافه وزن، استخوان
  • عمار داراد، وارادهراجولو، ساورابه پاوار صفحات 47-50
    مقدمه

    کشتی ورزش بسیار قدیمی و محبوب در هند ‌است. به دلیل ماهیت این ورزش، نیروی بیومدیکال متعددی در بین ورزشکاران اعمال می‌شوند و منجر به مجروح شدن قسمت‌های مختلف بدن می‌شوند. هدف از این مطالعه، یافتن شیوع جراحات موسکولواسکلتال در میان کشتی‌گیران کاراد تالوکا بود.

    مواد و روش‌ها: 

    100 کشتی‌گیران برای این مطالعه براساس معیارهای شمول و حذف انتخاب شدند. اطلاعات ساختاری جراحات مربوط‌به کشتی و همچنین داده‌های دموگرافیک آنها گردآوری گردید.

    نتایج

    همه کشتی گیران حداقل 1 ضایعه را گزارش کردند. رایج‌ترین مناطق اسیب دیده بدن در ناحیه اندام تحتانی (1/57%) و سپس در ناحیه اندام فوقانی بود (4/31%). کشیدگی عضلانی نیز بیشتر در ناحیه اندام تحتانی (1/57%) و سپس در ناحیه اندام فوقاننی مشاهده شد (4/31%).

    نتیجه‌گیری:

     آسیب‌های موسکولواسکلتال بیشتر در اندام‌های تحتانی و فوقانی کشتی‌گیران مرد کاراد تالوکا شایع است.

    کلیدواژگان: کشتی، ورزشکاران، ارتوپدی
  • شاروای ساهاسرابوده، چوتای خوشبو، اسمیتا پاتیل، امروتکوار رایجاد صفحات 51-55
    مقدمه

    قوس‌های پا، بخش الزامی از مجموعه پا هستند. این قوس‌ها توسط رباط‌ها و ماهیچه‌ها حمایت می‌شود. بسیاری از عوامل باعث مسطح شدن این قوس (کف پای صاف) می‌شوند. یکی از این عوامل، اضافه‌ وزن است. اما نوع کف پای صاف که به‌دلیل اضافه ‌وزن ایجاد می‌گردد، هنوز مشخص نیست. بنابراین هدف از این تحقیق یافتن شیوع انواع مختلف کف پای صاف به‌دلیل اضافه ‌وزن است.

    مواد و روش‌ها:

     96 نفر بین گروه سنی 18 تا 35 سال در این مطالعه شرکت کردند. این مطالعه توسط کمیته اخلاق دانشگاه دیمد (Deemed) تصویب شد. BMI با استفاده از شاخص qutelet و کف پای صاف با استفاده از فوت پرینت تعیین شد. نوع فوت پرینت با استفاده از آزمون گسترش Toe extension تعیین شد.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که کف پای صاف غیرقابل انعطاف (rigid) بیشتر از کف پای صاف در افراد دارای اضاف وزن مشاهده می‌گردد.

    نتیجه‌گیری: 

    همبستگی قابل‌توجهی بین BMI و شیوع کف پای صاف وجود دارد در حالی که همبستگی کف پای صاف با سن و جنسیت وجود ندارد.

    کلیدواژگان: کف پای صاف انعطاف پذیر_ کف پای صاف غیرقابل انعطاف، اضافه وزن
|
  • Anneh Mohammad Gharravi Page 1
  • Peyman Hasannejad Malome, Alireza Elmieh, Mohammadreza Fadaie Chafi Pages 2-10
    Introduction

    The aim of the present study was to investigate the effect of 6 weeks of combined aerobic and resistance training on passive avoidance learning, BDNF and Ki67 levels in the hippocampus of Wistar rats at different age groups.

    Methods

    Thirty male wistar rats were prepared in three age groups of 2 weeks and 8 weeks and 24 months (n=10 in each), and each age group was divided into two groups of control and training (n=5 in each). In the training group, the animals performed resistance and aerobic training once a day. The amount of overload for the resistance training program was determined based on the body weight of the animals. For the aerobic training group, the intensity of training increased from 50% of the maximum speed in the first week to 80% in the last week. At the end of the study, passive avoidance learning was assessed by the shuttle box test.

    Results

    The 24-month-old training group had a significant decrease in the number of round trips to darkness and light (frequency) compared to the 24-month-old control group (P<0.05). Although BDNF mRNA level was highest in the 2-week exercise group but was not significant compared to other exercise groups at different ages (P>0.05). Ki67 protein changes with Western blotting also showed that the 2-week age training groups and the 8-week age training group showed a significant increase compared to their control group (for both P=0.0001).

    Conclusion

    It seems that the older rats are less successful in behavioral tests than other ages due to more severe molecular damage in central nerve system (reduction of BDNF, Ki67), that performing combined exercise can effective in small amount.

    Keywords: Exercise training, Hippocampal, BDNF
  • Nasser Mogharabian, Mehdi Khaksari, Seyed Mohammad Beladi Nejad, Behzad Garmabi, Akram Asadpour, Hossein Khastar Pages 11-19
    Introduction

    Cisplatin (CP) is recognized as an effective chemotherapeutic agent against numerous malignancies. Though, it results in some impacts including renal and liver injuries. Palmatine is an alkaloid obtained from several traditional medicinal plants. The aim of the current work is evaluating the impacts of palmatine on hepatotoxicity and nephrotoxicity induced by CP in rats.

    Methods

    The animals (n=52) were classified in 4 groups: 1) control group; 2) CP group (6 mg/kg); 3 and 4) CP + palmatine groups (50 and 100 mg/kg, respectively). Urine, kidney, blood, and liver samples were collected for assessment.

    Results

    CP caused an increase in alanine transaminase (ALT), aspartate transaminase (AST), Na and K fractional excretion, and plasma creatinine and BUN and a reduction in the creatinine clearance and urine flow rate, in comparison with the control group. An increase was occurred in liver and renal tissue malondialdehyde while reduction happened in glutathione level in the CP group, which shows oxidative stress in these tissues. The TUNEL assay indicated inducing the apoptosis in the kidney and liver in the CP group. Palmatine treatment resulted in a decrease in plasma AST, ALT, creatinine clearance, urine flow rate, and renal and hepatic malondialdehyde along with an increase in renal and hepatic glutathione, fractional excretion of K and Na, and plasma BUN and creatinine in contrast to the CP group. Apoptosis in hepatic and renal tissues in CP + palmatine group was decreased.

    Conclusion

    Our findings showed that renal and liver injuries were decreased by palmatine through inhibiting apoptosis and oxidative stress

    Keywords: Cisplatin, Palmatine, Nephrotoxicity, Hepatotoxicity, Oxidative stress
  • Faezeh Hosseinzadeh, Sajjad Ahmadpour, Shima Ababzadeh Pages 20-29
    Introduction

    The COVID-19 disease is caused by SARS-coronavirus-2. The corona virus mainly causes damage to the pulmonary epithelial cells of lung, as well as other organs such as the hearts and immune system by interaction of its spike protein with host ACE2 receptor. There is currently no specific treatment for coronary disease. Mesenchymal stem cell may be a potential treatment for refractory pulmonary illnesses.

    Methods

    To conduct this review study, the databases of PubMed, Scopus, clinicaltrials.gov, world health organization international clinical trials registry platform and european union clinical trials register were searched using the keywords of COVID-19 and mesenchymal stem cells in 2020. Then, by exact examining of the title, the summary and full text of articles, repeat studies and cases that lacked inclusion criteria were excluded. In these studies, the pathological symptoms of coronary patients as well as the characteristics, origin, and potential mechanisms of stem cells in coronary artery disease and MSC-based clinical trials were investigated.

    Results

    Mesenchymal stem cells have significant effects on the treatment of COVID-19 disease due to their unique properties such as immune system regulation and tissue regeneration capabilities. Also, in this way, several studies have been licensed to enter the clinical phase and are under investigation.

    Conclusion

    Although treatment of corona disease using stem cells is a very promising method, but the limitations of this therapeutic approach must be considered. So, there is an urgent need for large-scale investigations to confirm the safety and efficacy profile of these therapies and rigorous resolution on several fronts, including MSC fate after infusion, homing capability and MSC resistance to the disease microenvironment.

    Keywords: COVID-19, Mesenchymal stem cells, Clinical trials, Immunomodulation, Tissueregeneration
  • Asma Soleimani, Saeid Shakeryan, Rohollah Ranjbar Pages 30-36
    Introduction

    Increased lactate dehydrogenase and liver enzymes due to debilitating exercise activity in the blood may have devastating effects on the individual. Using low calorie diets with moderate carbohydrates is one of the most important ways to reduce these amounts.

    Methods

    For this purpose, 30 boys weighing 30 were selected by simple random sampling and divided into experimental and control groups based on body composition index. For the experimental group, a low-calorie diet with moderate carbohydrates (carbohydrate share 55% of energy) was set for 6 weeks with a questionnaire of 24% and using food software and with the help of a nutritionist. Dependent t-test was used to study intragroup changes and analysis of covariance with intergroup factor was used for comparison between groups.

    Results

    The results showed that serum levels of ALP (0.03), AST (0.02) and ALT (0.01) increased significantly by performing one session of anaerobic exercise in both experimental and control groups. Subsequently, the results showed that serum LDH (0.4) levels were not significant after increasing with one session of anaerobic exercise in both experimental and control groups.

    Conclusion

    The present study showed that consuming a six-week low-calorie, moderate-carbohydrate diet can significantly reduce the resting levels of lactate dehydrogenase and liver enzymes.

    Keywords: Anaerobic activity, Exhaustion, Liver enzyme, Lactate dehydrogenase
  • Sasan Ghafari Farsani, Akram Jafari Pages 37-46
    Introduction

    Overweight and osteoporosis are two common health problems in adults that often result from decreased physical activity. Biochemical markers evaluate the effects of dynamic changes on bone function and determine the response of bone metabolism to physical activity. Insulin-like growth factor-1, parathyroid hormone and alkaline phosphatase are important bone markers in bone metabolism, but there is still much ambiguity about them. The purpose of this study was to evaluate the effect of three months basketball training on Insulin-like growth factor-1, parathyroid hormone and alkaline phosphatase in 45-55 years old overweight men.

    Methods

    24 overweight men (47.91±2.06 years, 27.80±1.13 kg/m2) were purposefully selected based on inclusion criteria and randomly divided into control and experimental groups. The experimental group practiced basketball training three days a week, 90 min in each session, for three months. 24 h before training and 48 h after the last training session, the fasting blood sample was taken to measure insulin-like growth factor-1, parathyroid hormone and alkaline phosphatase by ELISA method.

    Results

    Insulin-like growth factor-1 (P=0.002) and alkaline phosphatase (P=0.03) were increased after three months basketball training. However, parathyroid hormone was not changed significantly.

    Conclusion

    It seems that three months basketball training can induce mechanical loading effects on musculoskeletal tissue and has anabolic effect on the body

    Keywords: Basketball, Parathyroid hormone, Insulin-like growth factor-1, Alkaline phosphatase, Overweight, Osteoporosis
  • Amar V. Darade, G. Varadhrajulu, Saurabh A.Pawar Pages 47-50
    Introduction

    Wrestling has been a very ancient and popular sport in India. A variety of biomechanical forces are applied on these athletes due to the very nature of this game, leading to injury to different parts of the body. This study aimed to find the prevalence of musculoskeletal injuries among wrestlers from the taluka of Karad.

    Methods

    100 wrestlers were selected for this study based on the inclusion and exclusion criteria. They completed a structured questionnaire to assess for any injuries regarding wrestling and also their demographic data was recorded.

    Results

    All the wrestlers reported at least 1 lesion. The most commonly injured body regions were at the lower limb region (57.1%) and then at upper limb region (31.4%). Lesions were more frequent in the Lower limb region (45%) and less in the Upper limb region (13%). Sprains were commonly seen in the Lower limb region (34%) as well and followed by Upper limb region (28%).

    Conclusion

    Musculoskeletal injuries of both the upper and lower extremities was found to be high among the wrestlers of Karad. It was found to be more common in males and less in females. Lesions and sprains were found to be more frequent in the lower limb region of the body.

    Keywords: Wrestling, Orthopaedic, Athletes
  • Sharvari Sahasrabuddhe, Chotai Khushboo, Smita Patil, Amrutkuvar Rayjade Pages 51-55
    Introduction

    The arches of foot are an integral part of foot complex. It is supported by ligaments and muscles. Many factors attribute to flattening of these arches. One of those factors is overweight. But the type of flatfoot which is caused due to overweight is not yet clear. Thus this project aims at finding the prevalence of different types of flatfoot due to overweight.

    Methods

    A total of 96 individuals between the age group of 18-35 participated in this study. The study was approved by the institutional ethics committee (IEC). Calculated BMI using qutelet index and flatfoot was determined using foot print. Type of foot print was determined using Toe extension test.

    Results

    The study result indicated that the prevalence of rigid flatfoot was more than flexible flatfoot in overweight individuals.

    Conclusion

    There is a significant correlation between BMI and prevalence of rigid and flexible flat foot whereas there is no correlation of the flat foot with age and gender.

    Keywords: Flatfoot, Flexible flatfoot, Rigid flatfoot, Overweight