فهرست مطالب

پژوهش های روان شناختی در مدیریت - سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1399)

نشریه پژوهش های روان شناختی در مدیریت
سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی مقصودی، بهرنگ اسماعیلی شاد*، فاطمه محمدابراهیم زاده سپاسگذار صفحات 9-32

    هدف پژوهش، تبیین رابطه باورهای غیرمنطقی و پرخاشگری می باشد. پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. برای تعیین حجم نمونه، به جهت اینکه تعداد کارکنان 44 نفر می باشند، نمونه گیری به روش تمام شماری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. برای باورهای غیرمنطقی از پرسشنامه جونز (1968) دارای 100 گویه و برای پرخاشگری از پرسشنامه باس و پری (1992) شامل 29 گویه، استفاده گردید. تحلیل داده ها نشان داد که رگرسیون پیش بینی پرخاشگری کارکنان با توجه به مولفه های باورهای غیرمنطقی (انتظار تایید از دیگران، انتظار بیش ازحد از خود، تمایل به سرزنش کردن، واکنش به ناکامی، بی مسیولیتی عاطفی، نگرانی زیاد توام با اضطراب، اجتناب از مشکلات، وابستگی به دیگران، درماندگی نسبت به تغییر، کمال گرایی) معنی دار نیست. متغیر باورهای غیرمنطقی درزمینه نگرانی زیاد توام با اضطراب با ضریب بتای استاندارد 252/0 می تواند به طور مثبت و معنی داری پرخاشگری کارکنان را پیش بینی کند. بر اساس یافته های پژوهش بین ابعاد باورهای غیرمنطقی البرت الیس و پرخاشگری رابطه مثبت و معنی داری مشاهده نشد و متغیر باورهای غیرمنطقی درزمینه نگرانی زیاد توام با اضطراب می تواند به طور مثبت و معناداری پرخاشگری کارکنان را پیش بینی کند. با توجه به یافته های آماری نتیجه گیری می شود که لزوما باورهای غیرمنطقی منجر به پرخاشگری نمی گردد.

    کلیدواژگان: باورهای غیر منطقی، اضطراب، پرخاشگری
  • محسن اکبری، مهر علی همتی نژاد، امید عظیمیان، آرزو حسین زاده* صفحات 33-71

    در دو دهه اخیر، علاوه بر عملکرد درون نقشی کارکنان، عملکرد فرا نقشی آن ها نیز به عنوان شاخصی برای ارزیابی الگوهای رفتاری و فکری کارکنان مورد اهمیت بوده است. در این میان با افزایش تمرکز ادبیات حوزه مدیریت سازمان بر مفهوم مسئولیت پذیری اجتماعی، نگاه به رهبری سازمان نیز تغییر مهمی پیدا نموده و سبک رهبری مسئولیت پذیر، مورد توجه قرارگرفته است، در همین راستا پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر سبک رهبری مسئولیت پذیر بر رفتار شهروندی سازمانی از طریق نقش میانجی عدالت سازمانی و تعهد سازمانی انجام شده است. پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان جمعیت هلال احمر استان گیلان به تعداد 354 نفر است که حجم نمونه موردنیاز با استفاده از روش حجم نمونه موردنیاز برای روش مدل سازی معادلات ساختاری، 230 نفر تعیین شد که با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها چهار پرسشنامه رهبری مسئولیت پذیر بر اساس مقاله هان و همکاران (2019)، پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی دانگلانگ و همکاران (2020)، پرسشنامه تعهد سازمانی کیم و همکاران (2020) و پرسشنامه عدالت سازمانی دانگلانگ و همکاران (2020) بر اساس طیف لیکرت بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. درنهایت از 230 پرسشنامه توزیع شده، 218 پرسشنامه کامل جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Amos و SPSS انجام شد. نتایج نشان داد رهبری مسئولیت پذیر، تعهد سازمانی و عدالت سازمانی تاثیر معنادار و مستقیمی بر رفتار شهروندی سازمانی دارند. همچنین نقش میانجی عدالت سازمانی و تعهد سازمانی نیز در تاثیر رهبری مسئولیت پذیر بر رفتار شهروندی سازمانی، تایید شد.

    کلیدواژگان: رهبری مسئولیت پذیر، رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی
  • ابوالقاسم بریمانی*، الهام مسعود پایانی، بهرنگ اسماعیلی شاد صفحات 72-96

    هدف پژوهش حاضر، تبیین رابطه سرمایه فکری و نوآوری سازمانی با نقش میانجی توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از نوع مطالعات کاربردی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان دوره متوسطه اول شهر بهشهر به تعداد 309 نفر بود که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان، 172 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه‏ سرمایه فکری، نوآوری سازمانی و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزار توسط متخصصان تایید شد. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. تحلیل داده ها توسط نرم افزار spssو pls انجام شد. با توجه به مدل نهایی می توان گفت که سرمایه فکری با میزان ضریب مسیر (792/0) بر نوآوری سازمانی اثر مثبت دارد و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز با ضریب مسیر (392/0) بر نوآوری سازمانی اثر مثبت دارد و سرمایه فکری با میزان ضریب مسیر (852/0) بر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات اثر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، نوآوری سازمانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • غزل قشقایی*، فریده حسین ثابت، عبدالله معتمدی صفحات 97-109
    سرمایه های روان شناختی شامل امید خوش بینی تاب آوری و خودکارآمدی است که در سال های اخیر موردتوجه قرارگرفته است و به بهبود عملکرد افراد در زمینه های مختلف کمک می کند. از طرفی اضطراب می تواند منجر به کاهش یا حتی تخریب عملکرد فرد شود لذا این پژوهش به بررسی ارتباط بین این دو مفهوم می پردازد. پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه سرمایه روان شناختی و اضطراب در دانشجویان دختر دانشگاه علامه طباطبایی صورت گرفته است. جامعه آماری کلیه ی دانشجویان دختر دانشگاه علامه طباطبایی هست. نمونه ی این پژوهش شامل 200 نفر است که به صورت در دسترس انتخاب و موردبررسی قرارگرفته است. ابزارهای این پژوهش، پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز (2007)، پرسشنامه اضطراب کتل (1958) می باشد. اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد بین متغیرهای پژوهش رابطه معنادار وجود دارد به طوری که بین سرمایه روان شناختی و اضطراب دانشجویان رابطه منفی و معناداری وجود دارد (r=-0.155 و sig=0.028) یعنی با افزایش سرمایه روان شناختی دانشجویان از میزان اضطراب آن ها کاسته شده و بالعکس با کاهش مولفه های سرمایه روان شناختی به اضطراب دانشجویان اضافه می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه های روانشناختی، اضطراب، دانشجویان
  • مجید صالحیان* صفحات 110-138
    سازمان ها بدون تمایل افراد به همکاری، قادر به توسعه اثربخشی خود نیستند. تفاوت همکاری خودجوش و اجباری از اهمیت خاصی برخوردار است. در حالت اجباری فرد وظایف خود را بر اساس مقررات و قوانین و استانداردهای تعیین شده سازمان ها و صرفا در حد رعایت الزامات انجام می دهد. درحالی که در همکاری خودجوش و آگاهانه افراد، کوشش ها، توان و بصیرت خود را برای شکوفایی توانایی های خود به نفع سازمان به کار می گیرند. امروزه در ادبیات نوین مدیریت از رفتارهای خودجوش و آگاهانه افراد در سازمان با عنوان رفتار شهروندی سازمانی نامبرده می شود. با توجه به اهمیت این نوع رفتارها و تاثیر آن در عملکرد و بهره وری سازمان ها، هدف کلی این پژوهش بررسی رابطه رفتار شهروندی سازمانی با عملکرد کارکنان استانداری اصفهان می باشد. ازاین رو یک چهارچوب مفهومی با پنج بعد نوع دوستی، وظیفه شناسی، جوانمردی، نگرش مدنی و ادب و احترام مدنظر قرارگرفته است. تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی عملی و از جنبه روش توصیفی- پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد پادساکف و همکاران (2000) بوده است. روایی پرسشنامه به شکل صوری و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرارگرفته است. جامعه آماری کارکنان استانداری اصفهان بوده و بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران تعداد نمونه 87 برآورد شده است نتایج پژوهش نشان داد که میزان رفتار شهروندی سازمانی کارکنان در این سازمان در سطح مناسبی است. بین رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن و عملکرد رابطه معنی داری وجود دارد. موثرترین عامل در بین متغیرهای مستقل بر عملکرد فضیلت مدنی می باشد. در اولویت بندی مولفه های رفتار شهروندی سازمانی بالاترین رتبه مربوط به فضیلت مدنی و کمترین رتبه مربوط به وظیفه شناسی بوده است. بین رفتار شهروندی سازمانی و ویژگی های جمعیت شناختی تفاوت معنی داری وجود ندارد. درمجموع رفتار شهروندی سازمانی بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت دارد و باعث افزایش عملکرد کارکنان می شود.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عملکرد، استانداری اصفهان
  • مسعود دهقانی* صفحات 139-163

    جنگ روانی یک از اصلی ترین مباحث نظامی در عصر حاضر به حساب می آید. ازاین رو، مدیریت نظامی بر اساس شناخت دقیق و علمی عناصر جنگ روانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در مدیریت این نوع عملیات روانی با الگوهای سخت افزارانه و غیرفرهنگی و اجتماعی نمی توان تهدیدها را رفع نمود بلکه باید با عملیات نرم و شناخت شیوه های جنگ روانی و عناصر کاربردی هرکدام از آن ها بر دشمن غلبه نمود و اهداف نظامی خود را پیش برد. در این میان، جنگ روانی نمود اصلی پیوند زبان و اندیشه در مسایل نظامی است. در جنگ روانی باید با بررسی پیوند ذهن و زبان در به کارگیری هنر کلامی، هم به درک درستی از عملیات روانی دشمن رسید و هم در برنامه ریزی های نرم هدفمند علیه دشمن، به نتایج بهتری دست یافت؛ بنابراین هنر کلامی نقش بسیاری در ثمربخش بودن شیوه های جنگ روانی دارد. به شکلی که می توان با انتخاب کلمات ادبی مناسب و با در نظر گرفتن نقش روان شناختی آن ها، تاثیر عملیات روانی را دوچندان نمود. متاسفانه این موضوع در باب مدیریت نظامی به شکل مجزا تبیین نشده است. ازاین جهت، پژوهش حاضر با استفاده از نمونه های برجسته جنگ روانی و با ارایه الگوهای ادبی، پیوند ذهن و زبان را در اجرای شیوه های این نوع عملیات روانی موردبررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت نظامی، روانشناسی، جنگ روانی، ذهن، زبان
|
  • Mostafa Maghsodi, Behrang Esmaeilishad *, Fatemeh Mohamad Ebrahimzadeh Sepasgozar Pages 9-32

    The purpose of this study is to explain the relationship between irrational beliefs and aggression. The research is descriptive-correlational in terms of purpose, application and research method. Because the number of employees was 44, sampling was done by counting method. The data collection tool is questionnaire. For irrational beliefs, Jones (1968) questionnaire with 100 items was used and for aggression, Bass and Perry questionnaire (1992) with 29 items. Data analysis showed regression predicts employee aggression with respect to the components of irrational beliefs (expectation of approval from others, excessive expectation of self, tendency to blame, reaction to failure, emotional irresponsibility, high anxiety associated with anxiety, Avoidance of problems, dependence on others, helplessness to change, perfectionism) is not significant. The irrational beliefs variable in the field of high anxiety combined with the standard beta coefficient of 0.252 can positively and significantly predict employee aggression. Based on the research findings, no positive and significant relationship was between the dimensions of irrational beliefs and aggression, and the variable of irrational beliefs in the field of high anxiety and anxiety can positively and significantly predict employee aggression. According to the statistical findings, it is concluded that irrational beliefs do not necessarily lead to aggression.

    Keywords: irrational beliefs, Anxiety, aggression
  • Mohsen Akbari, Mehrali Hemmatinejad, Omid Azimian, Arezoo Hosseinzadeh * Pages 33-71

    The aim of this study was to investigate the effect of responsible leadership style on organizational citizenship behavior through the mediating role of organizational justice and organizational commitment. In terms of purpose, the research is applied, and in terms of data collection method, is descriptive-survey. The statistical population of the study is all employees of the Red Crescent Society of Guilan province, 354 people. The required sample size was determined using Morgan table, 210 people, and were selected by simple random sampling. Data collection tool was a standard questionnaire based on the Likert scale, whose validity and reliability were confirmed. Finally, out of 230 distributed questionnaires, 218 complete questionnaires were collected. Data analysis was performed using structural equation modeling in Amos and SPSS software. The results showed that responsible leadership (β: 0.325), organizational commitment (β: 0.274) and organizational justice (β: 0.372) have a significant and direct effect on organizational citizenship behavior. The mediating role of organizational justice and commitment in the impact of responsible leadership on organizational citizenship behavior was also confirmed.

    Keywords: Responsible leadership, Organizational citizenship behavior, Organizational Justice, Organizational Commitment
  • Abolghasem Barimani *, Elham Masoud Payani, Behrang Esmaeilishad Pages 72-96

    The purpose of this study was to explain the relationship between intellectual capital and organizational innovation with the mediating role of ICT development. The research method is descriptive-correlational and applied studies. The statistical population included all primary schools in Behshahr. Using Krejcie-Morgan table, 172 teachers of these schools were selected by stratified random sampling. For data collection, the Bontis (1998) Intellectual Capital, Saatchi et al. (2010) Organizational Innovation, and Gobli et al. (2008) Information and Communication Technology Development Questionnaire were used. The face and content validity of the instrument were confirmed by experts. Reliability was obtained using Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed by SPSS and PLS software. According to the final model, it can be said that intellectual capital has a positive effect on organizational innovation and information and communication technology has a positive effect on organizational innovation and intellectual capital has a positive effect on the development of information and communication technology. The results show that the research components have a good ability to measure the independent variable, so based on the model created by modeling structural equations, intellectual capital variables and the development of information and communication technology are effective on organizational innovation of teachers.

    Keywords: intellectual capital, Organizational innovation, Information, communication technology
  • Ghazal Ghashghaee *, Farideh Hoseinsabet, Abdollah Motamedi Pages 97-109
    Psychological capital include optimism, resilience, and self-efficacy w hich has been considered in recent years and it helps to improve people's performance in different areas. On the other hand, anxiety can lead to a decrease or even destruction of a person's performance, so we examine the relationship between these two concepts.The aim of this study was to investigate the relationship between psychological capital and anxiety in female students of Allameh Tabatabai University.The statistical population of this study includes all female students of Allameh Tabatabai University.The sample of this research includes 200 people who have been selected and studied by the available method.The tools of this research are Lutans (2007) Psychological Capital Questionnaire and Cattell Anxiety Questionnaire (1958). The data obtained from the questionnaire were analyzed using Pearson correlation coefficient.Findings showed that there is a significant relationship between research variables so that there is a negative and significant relationship between psychological capital and students' anxiety(r=-0.155&sig=0.028) .That is, with the increase of students 'psychological capital, their anxiety decreases and, conversely, with the decrease of students' psychological capital, their anxiety increases.
    Keywords: Psychological capital, Anxiety, students
  • Majid Salehian * Pages 110-138
    Organizations are not able to develop their effectiveness without the willingness of individuals to collaborate. The difference between spontaneous and forced cooperation is of particular importance. In the case of compulsion, the individual performs his duties in accordance with the rules, regulations and standards set by the organizations and only in compliance with the requirements. While in the spontaneous and conscious cooperation of individuals, they use their efforts, power and insight to flourish their abilities for the benefit of the organization. In modern management literature today, spontaneous and conscious behaviors of people in the organization are referred to as organizational citizenship behavior. Considering the importance of this type of behavior and its effect on the performance and productivity of organizations, the general purpose of this study is to investigate the relationship between organizational citizenship behavior and the performance of Isfahan governorate employees. Therefore, a conceptual framework with five dimensions of altruism, conscientiousness, chivalry, civic attitude and politeness and respect has been considered. The present research is practical in terms of purpose and descriptive-survey method. Data collection tool was the standard questionnaire of Podsakov et al. (2000). The validity of the questionnaire was formally confirmed and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The statistical population is the staff of Isfahan governorate and based on simple random sampling and Cochran's formula, the number of samples is estimated to be 87. The results showed that the level of organizational citizenship behavior of employees in this organization is at an appropriate level. There is a significant relationship between organizational citizenship behavior and its dimensions and performance. The most effective factor among the independent variables is the performance of civic virtue. In prioritizing the components of organizational citizenship behavior, the highest rank was related to civic virtue and the lowest rank was related to conscientiousness. There is no significant difference between organizational citizenship behavior and demographic characteristics. In general, organizational citizenship behavior has a positive effect on employee performance and increases employee performance.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Performance, Isfahan Governorate
  • Masoud Dehghani * Pages 139-163

    Psychological warfare is one of the main military issues in the present age. Therefore, military management based on accurate and scientific knowledge of the elements of psychological warfare is of special importance. Threats cannot be eliminated in the management of this type of psychological operations with hardware, non-cultural and social models. Rather, it must overcome the enemy and advance its military goals by operating softly and recognizing the methods of psychological warfare and the practical elements of each of them. Meanwhile, psychological warfare is the main manifestation of the connection between language and thought in military matters. In psychological warfare, one must understand the enemy's psychological operations by examining the connection between mind and language in the application of verbal art. And also achieved better results in targeted soft planning against the enemy. Thus, verbal art plays a large role in the effectiveness of psychological warfare methods. In a way that the effect of psychological operations can be doubled by choosing the appropriate literary words and taking into account their psychological role. Unfortunately, this is not the case with military management.

    Keywords: Military Management, psychology, psychological warfare, Mind, Language