فهرست مطالب

پژوهش های روان شناختی در مدیریت - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش های روان شناختی در مدیریت
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسن آل طه*، محسن اکبری صفحات 35-71
    ترک خدمت کارکنان باتجربه و برخوردار از مهارت ها و توانایی های بالا می تواند برای سازمان بسیار هزینه ساز باشد. بنابراین، شناسایی عوامل موثری که می تواند تمایل به ترک شغل کارکنان را کاهش دهد، اهمیت فراوانی دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه روانشناختی و جو ارایه خدمات به کارکنان در تمایل به ترک شغل با توجه به نقش میانجی گری اشتیاق و رضایت شغلی بوده است. پژوهش حاضر از لحاظ جهت گیری و هدف پژوهش کاربردی و توصیفی، از لحاظ استراتژی های پژوهش پیمایشی و از لحاظ ماهیت همبستگی می باشد. در این پژوهش از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان دانشگاه گیلان بوده و شیوه نمونه گیری به صورت غیر احتمالی در دسترس است که با استفاده از فرمول کوکران 283 نفر انتخاب شدند. جهت آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد جو ارایه خدمات و سرمایه روانشناختی بر اشتیاق شغلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین اشتیاق شغلی بر رضایت شغلی تاثیر مثبت و معنادار و بر تمایل به ترک خدمات تاثیر منفی و معناداری دارد. رضایت شغلی نیز بر تمایل به ترک خدمت تاثیر منفی و معنادار دارد. نقش میانجی گری اشتیاق شغلی و رضایت شغلی نیز تایید گردید. مدیران سازمان ها می توانند با تقویت عوامل تاثیرگذار بر اشتیاق شغلی از جمله جو ارایه خدمات و سرمایه روانشناختی، میزان تمایل به ترک خدمت کارکنان را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، جو ارائه خدمات، اشتیاق شغلی، رضایت شغلی و تمایل به ترک خدمت
  • غزل قشقایی*، فریده حسین ثابت، عبدالله معتمدی صفحات 72-89
    سرمایه های روان شناختی شامل امید، خوش بینی، تاب آوری و خودکارآمدی به عنوان جزیی از روانشناسی مثبت است که در سال های اخیر موردتوجه قرارگرفته است و با تکیه بر نقاط قوت افراد به بهبود عملکرد فردی و سازمانی آن ها کمک می کند از طرفی کمال گرایی نیز که عبارت است از وضع معیارهای دقیق برای رسیدن به اهداف، با توجه به بعد مثبت و منفی آن می تواند در عملکرد فرد مفید یا مخرب واقع شود.پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه کمال گرایی مثبت و منفی با سرمایه روان شناختی در دختران دانشگاه علامه طباطبایی صورت گرفته است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دختر دانشگاه علامه طباطبایی می باشد. نمونه این پژوهش 200 نفر است که به صورت در دسترس انتخاب و موردبررسی قرارگرفته است. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز و پرسشنامه کمال گرایی فراست می باشد. اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد بین متغیرهای پژوهش (سرمایه روان شناختی و کمال گرایی مثبت و منفی) رابطه معنادار وجود دارد. بین کمال گرایی مثبت و سرمایه روان شناختی رابطه مثبت و بین کمال گرایی منفی و سرمایه روان شناختی رابطه منفی وجود دارد لذا با افزایش کمال گرایی مثبت سرمایه روان شناختی افزایش و با افزایش کمال گرایی منفی سرمایه روان شناختی کاهش می یابد و برعکس.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، امید، تاب آوری، خوش بینی، خودکارآمدی، کمال گرایی
  • بهرنگ اسماعیلی شاد*، محبوبه سلیمان پور عمران، فرحناز سهیلی فر صفحات 90-111
    هدف پژوهش، تبیین رابطه هویت اجتماعی و خودکارآمدی شغلی با نقش میانجی هوش عاطفی بود. تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل 240 نفر مربی پیش دبستانی شهر بجنورد بود که طبق جدول کرجسی-مورگان 148 نفر به روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه هویت اجتماعی صفاری نیا و روشن (1390)، پرسشنامه هوش عاطفی شرینگ (1996) و پرسشنامه خودکارآمدی شغلی ریگز و نایت (1994) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS 21 و PLS استفاده شد. نتایج نشان داد بین هویت اجتماعی و خودکارآمدی شغلی رابطه مثبت و معناداری برقرار است (ضریب مسیر 315/0). همچنین بین مولفه های هوش عاطفی و خودکارآمدی شغلی نیز رابطه مثبت و معناداری به استثناء مولفه هوشیاری اجتماعی به دست آمد (ضریب مسیر 303/0). بین هویت اجتماعی و هوش عاطفی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (ضریب مسیر 548/0). با توجه به روابط مثبت و معنادار بین متغیرها، نقش میانجی هوش عاطفی تایید گردید.
    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، خودکارآمدی شغلی، هوش عاطفی
  • سمانه بامشادفر، ناهید امراللهی بیوکی*، محمد شاکر اردکانی صفحات 112-144

    رویکردهای اخلاق کار اسلامی و شادی در محیط کار، به کارکنان کمک می کنند تا در محیط سازمانی به خوبی فرصت ها را تشخیص داده و از آن ها بهره برداری کنند و با ایجاد احساس تعلق و کاهش احتمال ترک خدمت کارکنان، عملکرد شغلی خود را افزایش دهند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش میانجی تعهد سازمانی در ارتباط بین اخلاق کار اسلامی و شادی در محیط کار با عملکرد شغل می باشد. این مطالعه ازنظر هدف، کاربردی و برحسب ماهیت و روش توصیفی- علی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش تمامی مدیران و کارکنان اداره صنعت و معدن و تجارت استان یزد مشتمل بر 210 نفر بودند که از این تعداد 200 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. تجزیه وتحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS3 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تمامی مسیرها و فرضیه ها تایید گردید و شادی در محیط کار بیشترین تاثیر را بر تعهد سازمانی دارد. یافته های پژوهش نشان داد اخلاق کار اسلامی و شادی در محیط کار در خدمت رشد و تعالی انسان است و نقش مهمی در افزایش تعهد سازمانی و عملکرد شغلی مدیران و کارکنان در سازمان ها ایفا می کند؛ بنابراین نهادینه کردن اخلاق کار اسلامی و اقدامات شادی در محیط کار در اداره صنعت و معدن و تجارت استان یزد منجر به افزایش عملکرد شغلی کارکنان می شود و به موازات آن تعهد سازمانی را افزایش داده که خود منجر به افزایش عملکرد شغلی کارکنان می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، تعهد سازمانی، شادی در محیط کار، عملکرد شغلی، صنعت و معدن و تجارت استان یزد
  • مهرداد صادقی ده چشمه، عباس قائدامینی هارونی*، ضرغام سمیعی کرانی صفحات 171-206
    عدم توجه به سنجش هوش هیجانی کارکنان، سبب عدم درک صحیح مدیران از اهمیت کاربرد آن در فروش خدمات بانکی شده است. عدم توجه کارکنان به این مهارت و توانایی شخصی نیز سبب عدم سازگاری با شرایط کاری و پاسخ کند به تغییرات محیطی و سازمانی و ضعف در ارتباط با مشتریان شده است. لذا پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر هوش هیجانی برافزایش فروش انواع خدمات بانک کشاورزی شهرکرد انجام گردید. این پژوهش از نظر هدف تحقیق از نوع کاربردی و ازنظر شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان بانک کشاورزی شهرستان شهرکرد است و 104 پرسشنامه بین جامعه آماری توزیع گردید. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مربوط به هوش هیجانی از پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی گلمن (2001) و برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مربوط به افزایش فروش خدمات بانکی از پرسشنامه علی پناه (1396) استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفت. ضریب پایایی هر دو پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 837/0 و 763/0 برآورد گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان داد که هوش هیجانی بر افزایش فروش انواع خدمات بانک کشاورزی تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، فروش، خدمات بانکی، مشتری، بانک کشاورزی
  • راضیه همتی، محسن فرهادی نژاد*، عباسعلی رستگار صفحات 239-268

    با در نظر گرفتن اینکه نوع رفتارهای رایج در نظام اداری می تواند تا حد زیادی تعیین کننده عملکرد سازمان ها بوده و آگاهی از فراوانی و درجه اهمیت رفتارهای نامطلوب می تواند به مدیران در برنامه ریزی بهتر به منظور مدیریت این رفتارها کمک نماید، این پژوهش، با هدف شناسایی و اولویت بندی رفتارهای نامطلوب کارکنان در سازمان های دولتی انجام شده است. جامعه این تحقیق کارکنان سازمان های دولتی شهر سمنان و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده است. این پژوهش در دسته پژوهش های آمیخته قرار می-گیرد. در بخش کیفی، بعد از مرور ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان و کارشناسان ، فهرستی از رفتارهای نامطلوب شناسایی شد. سپس در بخش کمی پژوهش پرسشنامه ای متشکل از رفتارهای شناسایی شده طراحی گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس استفاده شده است. از نظر میزان فراوانی رفتارهای نامطلوب ، تبعیض در انتصاب و انتخاب کارکنان برای ارتقاء، باندبازی، سوء استفاده از رانت اطلاعاتی، سکوت در برابر تخلفات و انجام امور شخصی در محل کار در بالای جدول قرار دارند و از نظر میزان اهمیت رفتارها از دیدگاه کارکنان، عدم مسیولیت پذیری، سرقت اموال سازمان، برخورد نامناسب با ارباب رجوع، بی دقتی در انجام کار و کند کاری مهمترین این رفتارها می باشند.

    کلیدواژگان: رفتارهای نامطلوب، رفتار انحرافی، سازمان های دولتی
|
  • Seyyed Hassan Aletaha *, Mohsen Akbari Pages 35-71
    The abandonment of service from the organization's employees can be highly competitive, especially when experienced employees and high - ranking employees have their skills and capabilities.it is important to identify the effective factors that can reduce the willingness to leave the job. The present study is a questionnaire in terms of the purpose of the applied research in terms of the purpose of descriptive research, in terms of the nature of ali and in terms of data collection methods. The statistical population of this study includes employees of University of guilan. In order to test the hypotheses, structural equation modeling method was used using Smart PLS software. According to data analysis, the research findings showed that the climate of service delivery and psychological capital has a positive and significant effect on job aspiration. Also, job satisfaction on job satisfaction has a positive and meaningful effect on the willingness to leave services. Job satisfaction also affects the desire to leave the service negatively and significantly. The mediation of job satisfaction and job satisfaction was also confirmed. Organizations can significantly reduce the willingness to leave service by strengthening factors affecting job desire, including service climate and psychological capital.
    Keywords: Psychological capital, service climate, Employee Engagement, job satisfaction, turnover intention
  • Ghazal Ghashghaee *, Farideh Hoseinsabet, Abdollah Motamedi Pages 72-89
    Psychological capital includes hope , resilience, optimism and self-efficacy as part of positive psychology, which has been considered in recent years and relies on the strengths of individuals to help improve their individual and organizational performance.On the other hand, perfectionism, which is the setting of precise criteria for achieving goals, according to its positive and negative dimensions, can be beneficial or destructive in a person's performance. The aim of this study was to investigate the relationship between psychological capital and positive and negative perfectionism. The statistical societyof this research includes all female students of Allameh Tabatabai University.The sample of this research is 200 people who have been selected by convenience sampling. The research tools are Lutans Psychological Capital Questionnaire and Frost Perfectionism Questionnaire.Information obtained from questionnaires with correlationhas been analyzed by Pearson correlation. The results showed that there is a significant relationship between research variables(psychological capital and perfectionism)and there is a positive relationship between positive perfectionism and psychological capital and a negative relationship between negative perfectionism and psychological capital so that with increasing positive perfectionism, psychological capital increases and with increasing negative perfectionism psychological capital decreases and viceversa.
    Keywords: Psychological capital, hope, resilience, Optimism, self-efficacy, perfectionismm
  • Behrang Esmaeilishad *, Mahboubeh Soleimanpour Omran, Farahnaz Soheilifar Pages 90-111
    The purpose of this study was to explain the relationship between social identity and job self-efficacy with the mediating role of emotional intelligence. The research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method. The statistical population included 240 preschool teachers in Bojnourd. According to Krejcie-Morgan table, 148 people were selected by stratified random sampling. Data collection tools were Saffarinia and Roshan Social Identity Questionnaire (2011), Schering Emotional Intelligence Questionnaire (1996) and Riggs & Knight (1994) Job Self-Efficacy Questionnaire. The face and content validity of the tools were confirmed by experts. To analyze the data using SPSS 21 and PLS software. Results showed that there is a positive and significant relationship between social identity and job self-efficacy (path coefficient 0.315). Also, a positive and significant relationship was found between the components of emotional intelligence and job self-efficacy, with the exception of the component of social awareness (path coefficient 0.303). There is a positive and significant relationship between social identity and emotional intelligence (path coefficient 0.548). Due to the positive and significant relationships between the variables, the mediating role of emotional intelligence was confirmed.
    Keywords: Social Identity, Job Self-Efficacy, emotional intelligence
  • Samaneh Bamshadfar, Nahid Amrolahi Biuki *, Mohammad Shaker Ardakani Pages 112-144

    Islamic work ethic approaches and happiness in the workplace help employees to identify and take advantage of opportunities in the organizational environment. The main purpose of this study is to investigate the mediating role of organizational commitment in the relationship between Islamic work ethic and happiness in the workplace with job performance. This study is applied in terms of purpose and in terms of nature and descriptive-causal method and is of survey type. The statistical population of the study was all managers and employees of the Department of Industry, Mines and Trade of Yazd Province, including 210 people, of whom 200 answered the questionnaires. Data analysis was performed by structural equation modeling with Smart PLS3 software. The results show that all paths and hypotheses were confirmed and happiness in the workplace has the greatest impact on organizational commitment. The findings also showed that Islamic work ethic and happiness in the workplace serve human growth and excellence and play an important role in increasing organizational commitment and job performance of managers and employees in organizations.

    Keywords: Islamic Work Ethic, Organizational Commitment, happiness in the workplace, Job performance, industry, mining, trade of Yazd province
  • Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh, Abbas Ghaedamini Harouni *, Zargham Samii Korani Pages 171-206
    The purpose of this study was to determine the effect of emotional intelligence on increasing sales of kashavarzi bank in Shahrekord. This research is a descriptive-correlational one in terms of purpose of the research and in terms of data collection. The statistical population of this study was the employees of Agricultural Bank of Shahrekord city. In this study, library studies were used to complete the theoretical foundations. To collect data and information on emotional intelligence, the standard questionnaire of emotional intelligence Goleman (2001) and to collect data and information on increasing sales of banking services was used questionnaire Ali Panah (1396) was used. The validity of the questionnaires was confirmed by the supervisor and several subject matter experts. The reliability coefficients of both questionnaires were estimated 0.837 and 0.763 respectively using Cronbach's alpha coefficient.In this study SPSS software was used for data analysis. The results showed that emotional intelligence had a significant effect on increasing sales of agricultural bank services (C.R ≥ 1.96 and P ≤ 0.05).
    Keywords: : Emotional Intelligence, Sales, Banking, customer, kashavarzi Bank
  • Razie Hamati, Mohsen Farhadinejad *, Abbasali Rastgar Pages 239-268

    Considering that the type of common behaviors in the administrative system can largely determine the performance of organizations and knowing the frequency and importance of undesirable behaviors can help managers in better planning to manage these behaviors, this study, It has been done with the aim of identifying and prioritizing the undesirable behaviors of employees in government organizations. In the qualitative section, a list of undesirable behaviors was identified by reviewing the research literature and interviewing experts. Then, a questionnaire consisting of identified behaviors was designed. SPSS software was used to analyze the data. In terms of the frequency of undesirable behaviors, discrimination in the appointment or selection of employees for higher positions, Band formation, abuse of information rent, silence in the face of deviations and violations, doing personal work in the workplace, personal use of organizational facility, backstabbing, are at the top of the table and in terms of the importance of behaviors from the perspective of employees, irresponsibility to work, carelessness in Doing work, stealing the organization's property, dealing inappropriately with a client, being late for work, working slowly, using drugs, not being instructed by a superior, are the most important of these behaviors.

    Keywords: Undesirable Behaviors, Misbehavior, Organizational Misbehavior, Public Organizations