فهرست مطالب

مطالعات هنر اسلامی - پیاپی 41 (بهار 1400)

نشریه مطالعات هنر اسلامی
پیاپی 41 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/27
  • تعداد عناوین: 25
|
  • علیرضا ابوالاحرار، محمدرضا سعیدی*، رضا شعبانی صمغ آبادی صفحات 7-24

    روستای سرمشهد در دهستان دادین از بخش «جره بالاده» شهرستان کازرون و در 30 کیلومتری غرب شهر بالاده قرار گرفته است. در این روستا یک محوطه تاریخی واقع است. محوطه تاریخی سرمشهد یکی از بزرگ ترین مناطقی است که آثار دوره ساسانی تا سده 7 هجری قمری در آن قابل مشاهده است. این محوطه تاریخی در هفت کیلومتری روستای سرمشهد در دشتی هموار و در میان دو رشته کوه جا گرفته است. جغرافی نویسان اسلامی در آثار خود این محوطه را دشت «بارین» و «غندجان» نامیده اند. نخستین بار، طبری (224-310ه.ق) دشت بارین را در  «اردشیرخوره» معرفی می کند و پیشینه آن را به زمان ساسانیان نسبت می دهد. برخی از این منابع «غندجان» را در کوره اردشیرخوره و برخی دیگر در کوره «شاپور خوره» و وابسته به منطقه «جره» دانسته اند. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای و مشاهدات میدانی  انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است بررسی نام جای غندجان و دشت بارین در متون جغرافی نویسان اسلامی و انطباق آن با محوطه تاریخی سرمشهد، داده های ارزشمندی در رابطه با، پراکندگی جمعیت، چگونگی راه های ارتباطی و بازرگانی، مناسبات اجتماعی و مراکز صنعتی و تولیدی، در اختیار ما قرار می دهد. روش انتخاب شده در این پژوهش بر پایه بررسی جغرافیای تاریخی و مطالعه شواهد باستان شناسی و هنری در مورد دشت بارین و غندجان و بازدید منطقه ای است. با توجه به این پژوهش ، از سده سوم تا سده نهم هجری قمری ده جغرافی نویس اسلامی از شهر غندیجان و دشت بارین در آثار خود نام برده اند و دانستنی های فراوانی درباره حدود شهر، منابع آب و مسافت این شهر تا منزلگاه های پیرامون ارایه می دهند. با نگرش به این توصیفات، غندجان متون اسلامی با محوطه تاریخی سر مشهد در استان فارس هم خوانی دارد.بررسی تغییرات در جغرافیای اداری غندجان در قالب کوره های اردشیرخوره و شاپورخوره با مطالعه منابع جغرافی نویسان اسلامی. 2.بررسی محوطه تاریخی و جغرافیایی سرمشهد.

    سوالات پژوهش:

    1.چه عللی در نامشخص بودن پیشینه تاریخی و جغرافیایی محوطه تاریخی سرمشهد نقش داشته است؟ 2.چه عواملی در توسعه و گسترش شهر غندجان نقش داشته است؟

    کلیدواژگان: سرمشهد، جغرافی نویسان اسلامی، دشت بارین، غندجان
  • علی جان سکندری، حسین احمری*، مصطفی رجائی پور صفحات 25-37

    در فقه امامیه تهاتر از اسباب تسلط بر مال غیر و شبیه به شفعه دانسته اند. برخی، آن را از اسباب سقوط تعهدات و برخی دیگر آن را بیع دانسته و احکامش را ملحق به احکام بیع دین به دین و ضمان می‏دانند. هر چند برخی استعمال تهاتر به جای مقاصه را صحیح دانسته‎اند، از این جهت که هرگاه شرایط تهاتر موجود باشد هر یک از دو دین، یکدیگر را نفی کرده و ساقط می‎شوند. نظر امام خمینی (ر) هم بر این استوار است که تهاتر یکی از اسباب سقوط تعهد است و از زمره ضمان بشمار نمی رود. روش تحقیق در این پژوهش  توصیفی- تحلیل  است که گردآوری اطلاعات از طریق مطالعه کتب، مقالات، نشریات، سایت‎های معتبر حقوقی در منابع اصلی و فرعی بوده است. یافته های تحقیق بیانگر این است که به دلیل عدم اختلاف ماهیت بین تهاترهای قراردادی، قضایی و ایقاعی در نهایت همه آن ها به تهاتر قهری برگشت می‎کنند. نتیجه نهایی پژوهش بیانگر این می باشد که فقها در تعابیر خود تهاتر را غالبا به قهری متصف کرده‏اند. بنابراین از دیدگاه امام خمینی (ره) نیز تهاتر قهری بوده و در عرضع آثار و محصولات هنری نیز این فعل عنلیاتی می شود و در نهایت بین تهاتر و تقاص اختلاف است.

    اهداف پژوهش:

    1.بررسی نظریات فقیهان و حقوقدان ها با تاکید بر دیدگاه امام خمینی (ره) درخصوص مسئله تهاتر با تاکید بر عرضه و فروش آثار هنری.2.ایجاد بصیرت و آگاهی و تنویر افکار عمومی و نیز با هدف بررسی نظریات فقها و حقوقدانان در مورد تهاتر به عنوان یکی از اسباب سقوط تعهدات.

    سوالات پژوهش:

    1.حقیقت تهاتر و انواع آن از دیدگاه فقه و حقوق با تاکید بر نظر امام خمینی (ره) چگونه تحلیل می شود؟ 2.نظریات فقیهان و حقوقدانان با تاکید به خصوص دیدگاه امام خمینی (ره) درباره تهاتر چه تاثیری بر عرضه و فروش آثار هنری دارد؟

    کلیدواژگان: تهاتر، تقاص، فقه و حقوق، امام خمینی(ره)، آثار هنری
  • مهدی امرائی*، مرتضی افشار، خشایار قاضی زاده صفحات 38-54

    هنر منبت از آغاز پیدایش در ایران تا عصر حاضر تحولاتی را پشت سر گذاشته است. همنشینی در هنر منبت از چند منظر قابل بررسی است؛ نخست همنشینی این هنر با ذات مواد اولیه آن است که به واسطه ویژگی این مواد شکل و فرم متفاوت به خود می گیرد. دوم، نقش همنشینی هنرهای چوبی به عنوان هنر مکمل بر هنر منبت از منظر تکنیک و فن است، اما مهم ترین این، همنشینی ها، تاثیر نقوش سنتی بر هنر منبت از منظر طرح و نقش و تحولاتی است که در حوزه منبت معاصر رخ می دهد و تاکنون به طور جامع و هدفمند مورد بررسی و مطالعه قرار نگرفته است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که این همنشینی ها همواره با نوآوری و تحولاتی شگرف در هنر منبت معاصر همراه بوده است و این پژوهش با تمرکز بر واکاوی نقوش سنتی در منبت معاصر در پی دستیابی به تحولات ایجاد شده بر بستر هنر منبت با تکیه بر آثار تهران معاصر است؛ به گونه ای که بتوان به تاثیر نقوش سنتی در دستیابی به صورت بندی های فاخر دست یافت. قدر مسلم این که هنر منبت با توجه به نیاز ذاتی به نقش و طرح همواره در طول تاریخ از تلفیق نقوش و طرح های زیبا و قابل اجرا در هر دوره، بهره گرفته و در دوره معاصر با تحولات هنری در تهران و حضور هنرمندان شاخص در پایتخت این هنر نیز با نوآوری و صورت بندی های نو، ارزشمند و فاخری جلوه گری نموده است که در طول تاریخ منبت ایران کم سابقه است.

    اهداف پژوهش:

    1.بررسی نقوش سنتی در هنر منبت ایران. 2.آشنایی به تاثیرات گسترده نقوش بر منبت معاصر ایران.

    سوالات پژوهش:

    1.نقوش سنتی در صورت بندی آثار فاخر منبت معاصر چه نقشی دارند؟ 2.بسترهای به کارگیری نقوش سنتی در منبت معاصر چگونه شکل گرفته است؟

    کلیدواژگان: نقوش سنتی، همنشینی، هنر منبت، تهران، دوره معاصر
  • وحید امیری یاسی کند، علی دهقان*، حمیدرضا فرضی صفحات 55-73

    سرمایه فرهنگی مجسم به صورت مهارت و خصایل دیرپای فکری و جسمی و جزو دانایی و توانایی افراد است.  تمایلات و گرایش های فرهنگی، یکی از فاکتورهای اصلی در سنجش میزان سرمایه های فرهنگی تجسم یافته می باشد. کتاب کلیله و دمنه که خود یکی از مهم ترین سرمایه های فرهنگی عینیت یافته شمرده می شود، گنجینه غنی از سرمایه های فرهنگی مجسم است. چنانکه جزو ماندگارترین آثار عینی میراث فرهنگی مکتوب در بین ملل هند و ایران و عرب و بلکه ادبیات جهان شمرده می شود. در پژوهش حاضر، براساس رویکرد نظری سرمایه فرهنگی پیر بوردیو، به بررسی عمده ترین گرایش فرهنگی مندرج در این کتاب پرداخته شده است. به لحاظ روش شناسی، گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای بوده، شیوه بررسی آن از نوع مطالعات کیفی و تحلیل محتواست. یافته های بررسی نشان می دهد که شاخصه گرایش به کسب حکمت و دانش در کلیله و دمنه از برجستگی خاصی برخورداراست. تعامل رای هند و بیدپای برهمن در باب مسایل گوناگون فرهنگی که با هدف گسترش حکمت و تعمیم دانش موضوعات مطروحه به انجام می رسد، یکی از بهترین جلوه های متجسم سرمایه های فرهنگی است. جستجوی معرفت و شیفتگی انوشیروان پادشاه فرهیخته ساسانی به دانش، جستجوی حکمت به وسیله برزویه و ابن مقفع، که گاهی موجد حرکت های مهم علمی و فرهنگی در عصر خویش بوده اند؛ علاقه مفرط امیر نصر بن احمد سامانی، بهرام شاه غزنوی و ابوجعفر منصور بن عباس (پایه گذار خلافت عباسی) و برخی دیگر از امرا و علما، به علم  و فرهنگ، نمودهای سرمایه فرهنگی هستند که در کلیله و دمنه تجسم یافته اند. 

    اهداف تحقیق:

    1.بررسی ترجیهات فرهنگی اشخاص و رجال مطرح در کلیله و دمنه. 2.تبیین نمودهای سرمایه فرهنگی تجسم یافته در کلیله و دمنه ذیل مولفه گرایش به کسب حکمت و دانش.

    سوالات تحقیق:

    1.ترجیهات فرهنگی اشخاص و رجال مطرح در کلیله و دمنه حول چه مولفه هایی شکل گرفته است؟ 2.نمودهای سرمایه فرهنگی تجسم یافته در کلیله و دمنه از منظر علاقه به کسب حکمت و دانش چگونه است؟

    کلیدواژگان: کلیله و دمنه مصور تیموری، سرمایه های فرهنگی، سرمایه تجسم یافته، حکمت و دانش
  • صادق آهویی، یدالله احمدی دیسفانی*، حسین کلانتری خلیل آباد صفحات 74-91

    علی رغم توسعه و پیشرفت های حاصله در امر مسکن سازی معاصر، این مهم در ایران کنونی هم چنان دارای مشکلات و ضعف های بنیادین می باشد. یکی از مهم ترین دلایل آن، بی توجهی به ساختارهای هویتی معماری مسکونی ایران در دوره های پیشین می باشد که به نوعی با هویت انسان ایرانی نیز گره خورده است. شاید بازگشت و رجوع دوباره به اصول بنیادین خانه سازی ایرانی و شناخت و بکارگیری صحیح مبانی ساخت آن ها، راهکار و راه حل اصلی رهایی از مشکلاتی باشد که گریبان گیر مسکن معاصر ایران شده است. چرا که خانه های سنتی در همه ی زمان ها و دوره های تاریخی به بهترین نحو ممکن پاسخ گوی نیازهای ساکنان و کاربران خود بوده اند. با عنایت به این موضوع که یکی از راهکارهای شناسایی ساختارهای هویتی خانه های سنتی ایرانی، بررسی عناصر هویت ساز در معماری آن هاست. این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی، و مطالعه منابع کتابخانه ای و اسنادی متعدد، و تحلیل محتوایی آن ها، توانسته است شاخص ها و زیرشاخص های مربوط به این عوامل را شناسایی و استخراج نماید. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که با شناخت صحیح عناصر و شاخصه های هویت ساز معماری خانه های سنتی ایرانی و بکارگیری بهینه و اصولی آن ها در خانه سازی معاصر می توان مشکلات فعلی کاربران این فضاهای زیستی را تا اندازه ی قابل توجهی مرتفع نمود. البته این بدان معنی نیست که این عوامل و عناصر را در معماری مسکونی معاصر به همان شکلی که در گذشته استفاده می شده به کار گرفت، بلکه لازم است آن ها را با معماری جدید مسکونی، هماهنگ و منطبق ساخت.

    اهداف پژوهش:

     1.بازشناسی هویت خانه های سنتی ایرانی. 2.آشنایی با عناصر کالبدی، فرهنگی و اجتماعی هویت ساز در خانه های ایرانی.

    سوالات پژوهش: 

    1.خانه های سنتی ایرانی دارای چه شاخصه هایی است؟ 2.چگونه می توان از الگوی خانه های سنتی ایرانی در عصر حاضر استفاده کرد؟

    کلیدواژگان: خانه سنتی، معماری ایرانی، هویت، عناصر هویتساز
  • حمیرا برنایی بجد، علی اکبر امینی*، عبدالرسول حسنی فر صفحات 92-102

    حوزه های هنری به عنوان مراکز تمرکز فعالیت های هنری در دوره معاصر تبدیل به یکی از  نهادهای مهم در انتشار تحولات ایدیولوژیک شدند. در این میان گفتمان چپ در دوره پهلوی تبدیل به یکی از مهمترین گفتمان های حاکم بر فضای سیاسی و اجتماعی جامعه ایران گردید. مسئله ای که می توان اینجا مطرح کرد چگونگی رویکرد گفتمان چپ به حوزه های هنری است. روش تحقیق در پژوهش حاضر براساس هدف پژوهش به روش های بنیادی و کاربردی تقسیم می شود. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی می باشد همچنین با توجه به هدف اصلی پژوهش به لحاظ ارتباط بین متغیرها این پژوهش توصیفی با رویکرد تحلیلی به شمار می آید. به عبارت دیگر، این تحقیق وضع موجود را بررسی می کند و به توصیف منظم و نظام دار وضعیت فعلی آن می پردازد و ویژگی ها و صفات آن را مطالعه و در صورت لزوم تاثیر متغیرها  برهم را بررسی می نماید. یافته های پژوهش حاکی از این است که بنیان های نظری و ایدیولوژیک در حوزه های هنری  و سیاسی تلاش میکرد، بدینوسیله مشروعیت سیاسی خود را تامین کند. فعالان سیاسی و اعضای دیوان سالار و افراد وابسته به هیات حاکم و گفتمان چپ دارای ویژگی ها و خصایصی بودند که بخشی از آن محصول نظام سیاسی بود. به عبارت دیگر، در طبقه حاکم عصر پهلوی نوع خاصی از «فرهنگ سیاسی» وجود داشت که می تواند بخشی از رفتارهای حاکمان و سیاست های حکومت در این مقطع تاریخی را تبیین کند.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی جایگاه گفتمان چپ بر راهبرد سنتی در حوزه های هنری. 2.بررسی وضعیت حوزه های هنری در دوره پهلوی.

    سوالات پژوهش: 

    1.گفتمان چپ دردوره پهلوی چه راهبردی نسبت به حوزه های هنری داشت؟ 2.حوزه های هنری در دوره پهلوی چه وضعیتی داشتند؟

    کلیدواژگان: گفتمان چپ، راهبرد سنتی، حوزه های هنری، دوره پهلوی
  • آزاده بیطرف، زهرا سادات سعیده زرآبادی*، حسین ذبیحی صفحات 103-123

    گردشگری تاریخی به عنوان یکی از ابتدایی ترین گونه های گردشگری در جهان شناخته شده که ریشه در ذات انسان دارد، چرا که انسان همواره علاقمند به شناخت موارد جدیدتر و حتی شناخت بیش تر و دقیق تر گذشته و تاریخ نیاکان خود و سایر انسان ها و جوامع است. متاسفانه این مهم در ایران معاصر، علی رغم آثار و جاذبه های متعدد تاریخی، بسیار کمرنگ تر از سایر کشورهای توسعه یافته می باشد. از راهکارهای توسعه گردشگری میراثی، بازگردندان حیات از دست رفته ی شهری در مکان هایی است که از گذشته برایمان به یادگار مانده اند، که این امر به واسطه ی اعمال و بکارگیری صحیح شاخص های سرزندگی میسر می گردد.. در حقیقت پژوهش حاضر، با هدف بازشناسی معیارها و شاخص های سرزندگی در مکان های تاریخی در راستای توسعه سطح گردشگری میراثی انجام پذیرفته است. این تحقیق بر حسب نوع هدف، توسعه ای- کاربردی و شیوه ی مطالعه بر حسب روش و ماهیت، توصیفی تحلیلی می باشد و گردآوری اطلاعات آن بر مبنای مطالعه منابع کتابخانه ای و تحلیل محتوایی آن ها بوده است. پس از تحلیل و بررسی آرای صاحب نظران متاخر در باب مولفه های سرزندگی، شاخص ترین معیارهای ارتقادهنده ی سرزندگی در عرصه های عمومی شهری و همین طور بافت های تاریخی مشخص گردید که شامل1. حضورپذیری مردم، 2. تنوع و جذابیت، 3. آسایش و آرامش، 4. نفوذپذیری، 5. انعطاف پذیری، 6. امنیت، 7. شفافیت، 8. خوانایی، 9. زیبایی، 10. فعالیت پذیر بودن و  تنوع، دسترسی، آسایش،  ایمنی و امنیت می باشند. با توجه به این که ویژگی های کالبدی مکان های تاریخی متفاوت از عرصه ها و بافت های تاریخی شهر می باشد، از این روی از میان کلیه شاخص های مطروحه، 6 شاخص عمده اعم از (1. تنوع و جذابیت، 2. انعطاف پذیری، 3. زیبایی، 4. دسترسی، 5. آسایش 6. امنیت) به عنوان معیارهای ارتقادهنده ی سرزندگی در مکان های تاریخی تبیین گردیدند.

    اهداف پژوهش: 

    1.شناخت معیارهای سرزندگی در بافت های تاریخی. 2.بازشناسی امکان توسعه گردشگری میراثی با توجه با شناخت معیارهای سرزندگی.

    سوالات پژوهش:

     1.بافتهای تاریخی دارای چه معیارهایی برای احیاء سرزندگی هستند؟ 2.چه ارتباطی می توان میان سرزندگی در بافتهای تاریخی و گردشگری میراثی ایجاد کرد؟

    کلیدواژگان: معیارهای سرزندگی، مکانهای تاریخی، گردشگری میراثی
  • بهاره ترکاشون، خسرو افضلیان*، خسرو صحاف، عمیدالاسلام ثقه الاسلامی صفحات 124-136

    پیدایش نوگرایی و ورود تدریجی جریان مدرنیسم به ایران در دوره قاجار بر زوایای مختلف جامعه ایران موثر بود. یکی از عرصه هایی که مدرنیسم در آن تاثیرگذار بود، مختصات معماری بود. در این دوره دستاوردهای عصر مدرنیته غرب، هرچه بیشتر وارد کالبد و روح معماری زمانه شهر از جمله ابنیه و عمارت های آن شد. مسئله ای که اینجا مطرح می گردد دامنه و ابعاد تاثیرگذاری مدرنیسم بر معماری خانه های مسکونی در این دوره است. پژوهش حاضر در صدد آن است سعی بر آن تا علاوه بر شناخت وجوه اثرگذار بر معماری بناهای مسکونی اواخر قاجار در شهر مشهد، به اولویت بندی آن ها بپردازد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای- اسنادی و تکمیل پرسشنامه خبرگان می باشد. همچنین از روش دلفی برای تعیین اهمیت و وزن دهی به مولفه ها و شاخص ها استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از این است که بر اساس تحلیل های صورت گرفته و مولفه ها و شاخص های به دست آمده از منابع موجود و نظرسنجی، مدلی با 5 مولفه و 20 شاخص تدوین و وزن هر دسته و ترتیب اهمیت شاخص ها تعیین شد. بدین صورت مولفه های «پلان»، «عناصر ساختمانی» و «تزیینات» و نیز سه شاخص «محوریت راه پله»، «بالکن» و «بام شیبدار و سنتوری» رتبه های اول تا سوم را کسب نمودند. تاثیرات مدرنسیم به شکل های مختلف در پلان، نما، ورودی ها، فضاهای داخلی و به طور شاخص به عناصر و اجزای معماری دیده می شود.

    اهداف پژوهش:

    1.مطالعه و واکاوی تاثیر مدرنیسم بر معماری در دوره قاجار.2.بررسی تاثیر وجوه مدرنیسم بر خانه های اواخر دوران قاجار شهر در مشهد.

    سوالات پژوهش:

    1.مدرنیسم چه تحولاتی را در معماری دوره قاجار ایجاد کرد؟2.مدرنیسم چه تاثیری بر خانه های اعیان در اواخر دوره قاجار در شهر مشهد داشت؟

    کلیدواژگان: مدرنیسم، معماری دوره قاجار، خانه های مسکونی
  • علی حاتمی، ملک محمد فرخزاد*، عباسعلی وفائی صفحات 137-159

    نگارگری یکی از هنرهای زیبا و نمادین در ایران است و بررسی آثار برجای مانده از نگارگری نشان دهنده انتقال مفاهیم مهم فردی و اجتماعی در این آثار است. شعر و ادب فارسی نیز از آثاری است که ارزش مهمی در انتقال مفاهیم مهم انسانی دارد. یکی از اصلی ترین دغدغه های مولانا انسان شناسی است و یکی از کتاب هایی که مولانا از آن بسیار تاثیر پذیرفته قرآن است؛ از موارد تاثیرپذیری از قرآن، انعکاس شخصیت های نیک و بد قرآنی در مثنوی است. این پژوهش به روش «تطبیقی-تحلیلی» انجام گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از این است که بسیاری از الگوهای ارایه شده در مثنوی، با الگوهای قرآنی مطابقت دارد؛ بیشتر این الگوها یا انبیای الهی هستند یا اولیای الهی؛ انبیای الهی همچون: آدم، ابراهیم، نوح، داوود، سلیمان،  صالح، یونس، موسی، یوسف، عیسی و محمد (علیهم السلام)، و اولیای الهی مانند: بایزید بسطامی، منصور حلاج، فضیل عیاض، شقیق بلخی و...؛ و برخی مظاهر انسان در حضیض افراد ظالم تاریخ، پادشاهان ستمگر و حاکمان خونریز هستند؛ همچون: قابیل، فرعون، نمرود، قارون، ابوجهل، ابولهب، و حجاج یوسف. مولانا این الگوهای انسانی را به طریق رمز و نماد به کار برده و اغلب از آنها و رویدادهای مربوط به زندگیشان، برداشت های عارفانه نموده است و هدفش این بوده که نشان بدهد هریک از این الگوها، نماد چه فضایل یا رذایل اخلاقی هستند. در نگاره های برجای مانده از دوره صفوی نیز می توان مضامینی از ارزشمندی انسان را مشاده کرد. اهداف پژوهش: 1.بررسی سیمای انسان در مثنوی و تطبیق آن با قرآن. 2.بررسی اوج و حضیض سیمای انسان در نگارگری دوره صفوی. سوالات پژوهش: 1.اوج و حضیض انسان از دیدگاه مثنوی و قرآن چگونه است؟ 2.سیمای انسان چه بازتابی در نگارگری دوره صفوی دارد؟

    کلیدواژگان: مثنوی، قرآن، انسان، انسان در اوج، انسان در حضیض، نگارگری دوره صفوی
  • مرتضی حسن پور، حسین سلطان زاده* صفحات 160-184

    ساختارهای موجود در جامعه با یکدیگر در رابطه متقابل هستند. هنر آیینی تبلور عینی فرهنگ، اعتقادات مذهبی و باورهای عامیانه کنش گر اجتماعی است. معماری تکایا، آیینه سنت های پنداری، گفتاری و کرداری هنرمند شیعه در رابطه با "زمان و مکان" مقدس است. معماری آیینی، هنر آمیخته با فرهنگ است، معماری بومی تکایا تجلی تاریخ، نژاد، هنر، اقلیم، مذهب شیعه، سنت، هویت و فرهنگ مردم مازندران است. واکاوی معیارهای فرهنگ و اهمیت هنر آیینی علاوه بر نمایاندن ارزش های معماری بومی تکایا، می تواند رهنمودهای طراحی جهت خلق فضایی با کیفیت بیش تر را در اختیار طراحان قرار دهد. پژوهش حاضر با بهره گیری از غنای زیست بوم و جغرافیای فرهنگی مازندران به تاثیر متقابل فرهنگ و هنر آیینی برای روایت مصایب امام حسین (ع)، اهل بیت، یارانش و مناسک عزاداری عاشورا در معماری تکایا پرداخته است. این پژوهش از نوع کیفی است که با روش تاریخی-تفسیری انجام شده و به صورت اسنادی و میدانی به جمع آوری اطلاعات پرداخته و در تحلیل داده ها از روش توصیفی-تحلیلی و تطبیقی بهره برده است. جامعه آماری، پژوهش تعداد 9 تکیه از شهرستان آمل می باشند. نتایج پژوهش گویای آن است که معیارهای فرهنگ (ساختار قدرت، جایگاه اجتماعی، ساختار خویشاوندی، وقف، نذر، سن و جنسیت کاربرفضا) و آیین های بومی مردم مازندران (دیوان، شالیزار، زن شاهی، برف چال واوارون، شیلان) و هنر آیینی که شامل نقاشی آیینی (نگاره های سقانفار)، معماری آیینی (تکایا) و  نمایش آیینی (تعزیه) تاثیر متقابلی در احیاء، ماندگاری، سازگاری و ارتقاء همدیگر داشته اند. فرهنگ تاثیر به سزایی در معماری داشته و متقابلا معماری نیز یکی از عواملی تاثیرگذار بر فرهنگ بوده است.

    اهداف پژوهش: 

    1.بازشناسی هنر آیینی و معیارهای فرهنگ در معماری بومی تکایای مازندران. 2.بررسی تاثیر فرهنگ و هنر آیینی در چیدمان عناصر معماری آیینی تکایا.

    سوالات پژوهش: 

    1.معیارهای موثر فرهنگ بر معماری تکایای مازندران کدام اند؟ 2.چه رابطه ای میان فرهنگ و معماری آیینی، نمایش آیینی و نقاشی آیینی وجود دارد؟

    کلیدواژگان: فرهنگ، هنر آیینی، معماری بومی، تکایا، مازندران
  • محمدعلی خالدیان، محمد احمدی لیوانی*، غلامعلی زارع، حسنعلی عباس پور اسفدن صفحات 185-203

    سنایی (545-463ه.ق) اولین شاعری است که تصوف و زهد و عرفان را به صورت جدی وارد شعر فارسی کرد و این مسئله نشان می دهد که مسایل عرفانی در تکوین جهان بینی وی نقش موثری داشته است. بازتاب جهان بینی عرفانی سنایی در قالب مباحث توحیدی، ستایش انبیا و اولیاء حق، بیان نکات برجسته زندگی اصحاب و انصار پیامبر(ص) و مشایع بزرگ مبارزه با نفس و مهار نمودن حرص و اعراض از دنیا و ترک خودپرستی، تشویف به سیر و سلوک، تحصیل ایمان، عشق و... در حدیقه الحقیقه اثر مهم وی نمایان است. پیام و هدف سنایی در این اثر بر محور توحید زهد و عشق استوار است که در پناه شریعت و از طریق درون بینی و ترک ظواهر قابل حصول است. مسئله ای که اینجا می توان مطرح کرد موانع معرفتی در حدیقه الحقیقه سنایی و ماهیت انعکاس آن در هنر وحیانی است. یافته های پژوهش نشان داد که نوع انسان شناختی عرفای اسلامی به ویژه سنایی بر چگونگی اندیشه انسان شناسی او به شدت تاثیرگذار بوده است، بنابراین بررسی مبانی انسان نگری و انسان شناسی سنایی کمک شایانی در شناخت انسان آرمانی دارد. انسان آرمانی سنایی که در چارچوب کلام الله و سنت پیامبراعظم معرفی می گردد، فردی است که حداقل در یکی از زمینه های عرفانی، دینی و اخلاقی به مرحله رشد و تعالی دست پیدا کند و به ویژگی ها و مولفه های اساسی و موثر آن ها آراسته شود. این مسئله در هنر وحیانی به شکل کاربرد آیات قرآنی منعکس شده است.

    اهداف پژوهش: 

    1.واکاوی موانع معرفت و کمال در حدیقه الحقیقه سنایی. 2. بررسی بازتاب موانع معرفت و کمال در هنر وحیانی.

    سوالات پژوهش: 

    1.سنایی در حدیقه الحقیقه خود چه مسایلی را به عنوان موانع معرفت و کمال مطرح کرده است؟ 2.موانع معرفت و کمال برای انسان چه بازتابی در هنر وحیانی داشته است؟

    کلیدواژگان: کمال، انسان آرمانی، سنایی، حدیقه الحقیقه، هنر وحیانی
  • پدرام دادفر، حسین اردلانی*، محمدرضا شریف زاده، زهرا گلناز منطقی فسایی صفحات 204-222

    خلق آثار هنری توسط افراد به عوامل مختلفی فردی و اجتماعی بستگی دارد. در این میان با توجه به ارتباط نزدیک آفرینش هنری با توانایی جسمی و روحانی مسایلی در خصوص امکان و چگونگی خلق آثر هنری توسط افراد دارای معلولیت مطرح می گردد. فلسفه ی دلوز موید این موضوع است که خلق اثر هنری نیازی به یک سازمان مندی خاص ندارد و برای آفرینش یک عکس هنری نیازی به تکامل جسمانی انسان نیست. می توان بدون یک جسم سازمان مند، دست به خلق اثر هنری زد. فرد معلول می تواند در این دیدگاه با استفاده از صیرورت احساس اثر هنری خلق کند. این پژوهش با روش کیفی و از طریق مطالعات کتابخانه ای صورت گرفت. روش مبتنی بر مطالعه بر آثار عکاسی افراد معلولی بوده است که با روش توصیف فلسفه ی بدن بدون اندام احساس را اصلی ترین مولفه ی هنر عکاسی برای انتقال نیروی هنر و آفرینش و تحلیل در عکاسی می دانسته اند. در این پژوهش آثار پیت اکرت و احمد زورکارنیان به عنوان افراد هنرمندی که دارای معلولیت هستند بررسی می گردد. یافته های پژوهش حاکی از این است که معلولین نیز با در نظر داشتن دیدگاه بدن دلوز می توانند دست به آفرینش هنری از هم گسیخته اما دارای کمال دست بزنند که استوار بر احساس است. با تکیه بر فلسفه ی بدن، ناتوانی جسمی مانع از خلق اثر هنری در عکاسی نیست. معلولین با درک مفهوم هستندگی و احساس در هنر می توانند به خلق و آفرینش آثار هنری زنده که از صیرورت برخوردار است، روی بیاورند.

    اهداف پژوهش:

    1.بررسی امکان حذف ناتوانی جسمی در عکاسی با تکیه بر فلسفه بدن دلوز.2.بازشناسی تاثیر عوامل جسمی و روحی در خلق اثر هنری.

    سوالات پژوهش:

    1.احساس در آثار هنری معلولین عکاس بر طبق فلسفه ی بدن دلوز چه نقشی دارد؟چه عوامل جسمی و روحی نزد هنرمند در آفرینش آثار هنری او نقش دارد؟

    کلیدواژگان: فلسفه ی بدن، دلوز، اثر هنری، احساس، معلولین، عکاسی
  • لیلا زرین، سید مجید مفیدی شمیرانی*، منصوره طاهباز صفحات 223-233

    معماری و ساخت مسکن از گذشته دور یکی از دغدغه های مهم بشر بوده و در عین حال، ارتباط مستقیمی با شرایط آب و هوایی داشته است. مطالعه این الگوی معماری و کمیت و کیفیت آن نقش مهمی در ارتقای معماری پایدار دارد. در پدیده گرم شدن کره زمین و آلودگی شهرها، صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست وارد نموده است؛ از این رو توجه به بهره گیری از منابع انرژی فسیلی و محدودیت منابع سوخت های فسیلی با تاکید بر اصول معماری پایدار و بناهای بومی و استفاده از آن جهت مشارکت در حل این بحران ضروری می نماید. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و در دو بخش مبتنی بر سامانه کیفی و روش توصیفی انجام گرفته است. بررسی و تحلیل نمونه های انتخابی اقلیم های خشک بر اساس سه معیار تناسبات کالبدی، سازماندهی فضایی و معیارهای مرتبط با شرایط محیطی انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که  معماری بومی در اقلیم های گرم خشک ارتباط تنگاتنگی با شرایط آب و هوایی دارد و با طراحی و اتخاذ مناسب ترین رویکردها می توان به معماری پایدار در این مناطق دست یافت.

    اهداف پژوهش:

     1.تشخیص میزان انطباق معماری بومی با اقلیم مناطق خشک. 2.تدوین دستورالعمل مناسب بر اساس ویژگی های معماری بومی مناطق سرد و گرم و خشک.  

    سوالات: 

    1.معماری مناطق خشک چه تاثیرپذیری از محیط دریافت دارد؟ 2.چه تشابه و تضادی بین اقلیم گرم و خشک و سرد و خشک وجود دارد؟

    کلیدواژگان: اقلیم های خشک، معماری پایدار، بناهای بومی
  • اسمعیل سخا، امیرتیمور رفیعی*، کیوان لولوئی، سید حسن قریشی کرین صفحات 234-251

    شناخت اهمیت انفاق در قرآن و روایات و نقش آفرینی خدیجه (س) در آستانه ظهور اسلام یکی از مسایل مهم در بازشناسی مسئله انفاق در جامعه اسلامی است. زیرا این مسئله به عنوان یکی از رویکردهای مثبت در جامعه اقتصادی در جهان اسلام  مطرح بوده است و در ادوار مختلف تاریخ  در عملکرد حکومت ها و افراد بازتاب داشته است. این پژوهش با روش کتابخانه ای به شیوه تحلیلی- توصیفی، انجام شده است. خدیجه (س) با انفاق تمامی دارایش درراه گسترش اسلام بدون منت گذاشتن و چشم داشت از دیگران، هنر انفاق کردن و ایثار را در میان زنان ابنیه ساز عصر صفوی به ودیعه گذاشت. یافته های پژوهش حاکی از این است که حضرت خدیجه (س) با حمایت های مادی و معنوی خویش از محمد (ص) نقش مهمی را در تثبیت و گسترش اسلام ایفا نمود. به همین جهت، ایشان از انفاق کننده ترین افراد در زمان خود شناخته شده است. وی خانه و ابنیه خود را وقف فقرا، مستمندان نمود و برخی از زنان دوره صفوی نیز به تاسی از ایشان، ابنیه ی ارزشمندی را برای منفعت عمومی وقف نمودند. خدیجه (س) به عنوان اولین زن مسلمان تمام ابنیه وسیع و زیبای خود را با تمام دارایش را درراه خدا بخشید و با این کار مهم توانست هنر انفاق کردن را در به همه زنان در همه عصرها به زیبایی بیاموزد، بنابراین، کار نیک ایشان در تاریخ ماندگار شد. در این پژوهش به چند سوال از قبیل، هنر خدیجه (س) در انفاق درراه خدا و گسترش اسلام و همچنین تاثیر آن در میان زنان ابنیه ساز دوره صفوی می پردازد.

    اهداف پژوهش: 

    1.بازشناسی مسئله انفاق در رفتار حضرت خدیجه (س). 2.بررسی مسئله انفاق و ابینه سازی در عملکرد زنان دوره صفوی.

    سوالات پژوهش: 

    1.رویکرد حضرت خدیجه (س) چه تاثیری بر اهمیت مسئله انفاق در جامعه اسلامی داشت؟ 2.عملکرد زنان در دوره صفوی در ابینه سازی چگونه بود؟

    کلیدواژگان: خدیجه(س)، هنر انفاق اموال، صدر اسلام، زنان عصر صفوی
  • مهناز شایسته فر*، عرفان خزایی صفحات 252-287

    هنر نگارگری یکی از جلوه گاه های  انگاره های ملی و مذهبی است. هنرمندان مسلمان در سرزمین های مختلف بسیاری از مضامین اخلاقی و مذهبی مشترک را در آثار خود منعکس ساخته اند. در این میان، به علت ارتباطات فرهنگی، مذهبی و حتی جنگ های صورت گرفته میان ملت ها که به تصرف سرزمین ها منجر شده است، آثار نگارگری و تصویرپردازی نسخ مصور صفوی و عثمانی در میان سده های پانزدهم تا هفدهم/ نهم تا یازدهم تاثیرات بسیاری بر یکدیگر داشته است و مضامین مختلفی به صورت مشترک، از جمله مضامین مذهبی، ادبی، عرفانی و تاریخی در نسخ مصور آن ها یافت می شود. لذا، با توجه به ویژگی های نگارگری در دو دوره صفویه و عثمانی، فرضیه این پژوهش را می توان چنین مطرح کرد که با وجود ارتباط فرهنگ ها و تغییرات سیاسی و اجتماعی رایج در هر دو دوره، می توان تاثیرات بارزی را در هنر نگارگری این دو منطقه مشاهده کرد. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت از نوع تحلیل محتوای کیفی می باشد و روش گردآوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای صورت گرفته است.  نتایج این پژوهش نشان دهنده این مطلب است که نقطه تفاوت این نگاره ها در شیوه و سبک و سیاق به تصویر کشیدن آن ها است. از سوی دیگر  ویژگی های بصری شاخص در هر کدام از نگاره های صفوی و عثمانی که از فرهنگ و مذهب جامعه آن روزگار تاثیر پذیرفته، منعکس کننده وضعیت فرهنگی و مذهبی آن دوره  است لذا دارای تفاوت هایی نیز می باشد.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی مختصات  نگارگری دوره صفوی و عثمانی. 2.تحلیل نگاره ها با مضامین مشابه در آثار نگارگری دوره صفوی و عثمانی.

    سوالات پژوهش: 

    1.در آثار نگارگری صفوی و عثمانی چه مضامین و داستان هایی مورد استفاده بوده است؟ 2.مضامین و داستان های مشترک به چه شیوه ای در آثار نگارگری صفوی و عثمانی به تصویر کشیده شده است؟

    کلیدواژگان: نگارگری صفوی، نگارگری عثمانی، مضامین مذهبی، مضامین عرفانی و ادبی، مضامین تاریخی
  • کیوان صیدی، مرتضی رزاق پور* صفحات 288-302

    داستان های پست مدرنیستی در زمینه جنگ دارای ویژگی های خاص خود هستند که آن ها را از دیگر داستان ها متمایز می سازد؛ این تمایز هم از نظر فرم است و هم محتوا. هدف از این پژوهش تحلیل و بررسی ساختاری و فکری داستان های دفاع مقدس با نگاهی بر آثار و رمان های حسن بنی عامری می باشد. در بررسی این آثار، دو اثر شاخص او با عنوان های «گنجشک ها بهشت را می فهمند» و «نفس نکش، بخند، بگو سلام» بررسی شد. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است و با تکیه بر داده های کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد نشان که رمان «گنجشک ها بهشت را می فهمند» دارای مولفه های بارز پست مدرنیستی است؛ مولفه هایی مانند: شکستن زمان و مکان، ورود شخصیت های داستانی به حیطه روایت و جدل با نویسنده، تغییر زاویه دید، ویژگی های فراداستانی، به هم ریختن مرز میان واقعیت و خیال و... در بررسی محورهای فکری این رمان، نویسنده مسایلی مانند شجاعت رزمندگان، پای بندی به مقدسات و هم چنین توجه به نمادهایی مانند عدد هفت، آب، اسب و... پرداخته است. رمان« نفس نکش، بخند بگو سلام» نیز دارای خصوصیات و مولفه های پست مدرنیسنی است و دارای ویژگی هایی مانند: خطی نبودن روایت، تغییر زاویه دید، فراداستان، طنز، ناتمام ماندن جمله، عدم اقتدار مولف و شورش شخصیت ها است. در تحلیل فکری این رمان، توجه به دفاع مقدس، نقش بارز زنان، و توجه به نمادها و گاهی توجه به مقدسات مانند آوردن آیات و احادیث بارز است.

    اهداف پژوهش:

     1.بازشناسی مولفه های داستان های دفاع مقدس. 2.شناخت ساختاری و مضامین رمان های حسن بنی عامری.

    سوالات پژوهش:

     1.داستان های حسن بی عامری دارای چه شاخصه هایی هستند؟ 2.مضامین داستان های حسن بنی عامری چه تشابهی با تصاویر جهادهای صدر اسلام دارند؟

    کلیدواژگان: حسن بنیعامری، پست مدرنیسم، رمان دفاع مقدس
  • حجت عبادعسگری، اردشیر اسدبیگی*، محمدحسین رجبی دوانی صفحات 303-318

    قیام امام حسین (ع) یکی از رویدادهای مهم تاریخی در سده ی اول هجری می باشد و تاثیر شگرفی در شکل گیری جنبش های آزادی خواه و عدالت طلب در قلمرو اسلامی داشته است. لذا واقعه ی عاشورا همیشه مورد توجه مولفان و نویسندگان در طول سده های گذشته بوده است. یکی از جلوه های رویداد مهم عاشورا، حوادث خارق العاده ای  بود که بعد از شهادت امام حسین (ع) پیش آمد. کتاب روضه الشهدا از ملاحسین کاشفی یکی از آثاری است که به واقعه عاشورا پرداخته است. او به حوادث نه گانه و خارق العاده ی طبیعی بعد از عاشورا، در کتاب خود پرداخته است. مسئله ای که اینجا مطرح می گردد میزان صحت و اهمیت این رویدادها است. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی با تکیه به منابع کتابخانه ای انجام شده است. در این اثر به بررسی اخبار، اسناد و روایاتی پرداخته شده که نویسنده ی روضه الشهداء به عنوان حوادث خارق العاده ذکر کرده تا بتواند روایاتی که به طور متواتر گزارش شده اند و همچنین آن دسته از روایاتی که با اهداف خاصی بیان شده اند را مشخص نماید. یافته های پژوهش نشان از آن دارد که برخی از موارد مندرج در این کتاب، قابل تایید و اختصاص به شیعیان نداشته و در میان اهل سنت نیز حالت فراگیر دارد و از طرفی برخی از روایاتی که در این کتاب گزارش شده، در منابع تاریخی نیامده و از جعلیاتی است که کاشفی در کتاب خود آورده است.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی حوادث خارق العاده ی طبیعی بعد از واقعه عاشورا در کتاب روضه الشهداء ملاحسین کاشفی و میزان انطباق آن ها با منابع  معتبر شیعه و سنی.2.بررسی میزان اهمیت حوادث خارق العاده کتاب روضه الشهدا در منابع اسلامی.

    سوالات پژوهش: 

    1.حوادث خارق العاده طبیعی بعد از عاشورا در کتاب روضه الشهدا از ملاحسین کاشفی تا چد حد با منابع معتبر شیعه و سنتی منطبق است؟ 2.در منابع اسلامی چه اشاره ای به حوادث خارق العاده طبیعی بعد از واقعه عاشورا شده است؟

    کلیدواژگان: عاشورا، روضه الشهدا، ملاحسین کاشفی، حوادث خارق العاده
  • مریم فراهانی، مجتبی رفیعیان* صفحات 319-335

    دوره ایلخانی در شهرسازی ایران-اسلامی را می توان به عنوان یک دوره گذار از سبک رازی به سبک اصفهانی دانست. اهمیت این دوره در شهرسازی ایران به آن دلیل است که از یک سو به دنبال وضعیت خاص پیش آمده بعد از حمله ویرانگر مغول، سیر تکاملی شهرسازی ایران را حفظ کرده و از سوی دیگر زمینه و بستر لازم برای شکل گیری سبک اصفهانی در دوره صفویان (1135-907ه.ق) را فراهم آورد. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که شهرسازی و معماری ایلخانی به دنبال ایجاد شکوه هر چه بیشتر است. ایوان های بلند، ارتفاع بیشتر گنبدها و دهانه ها، فضاهای بزرگ و طویل، اندازه های دقیق تر و متناسب تر در معماری، در میدان وسیع مجموعه های شهری، در غالب شکلی کامل، تبلور شهرسازانه می یابد. در حقیقت، شکل کاملا هندسی فضاهای شهری بزرگ مقیاس در شهرسازی ایلخانی، اختلاف چشمگیری با حیاط مجموعه های شهری قبل از آن و میدان های اندام وار درون بافت های شهری دارد. ویرانی ساختارهای اجتماعی- اقتصادی- کالبدی شهرها توسط مغول در آغاز سده هفتم هجری شمسی، منجر به ابداع مجدد مفهوم میدان در ساختار متعالی تری در انتهای همین سده گردید. ساختاری هندسی و بزرگ مقیاس که با قدرت در شهرسازی دوره صفوی، جهانی شد.

    اهداف پژوهش:

    1.بازشناسی سبک های فضاهای عمومی در کرونولوژی سبک های معماری-شهرسازی در ایران. 2.بررسی ویژگی های فضاهای عمومی در شهرسازی دوره ایلخانی.

    سوالات:

    1.در معماری و شهرسازی در تاریخ ایران چه سبک هایی در ایجاد فضاهای عمومی وجود داشته است؟ 2.فضاهای عمومی در شهرسازی دوره ایلخانان دارای چه ویژگی هایی است؟

    کلیدواژگان: معماری و شهرسازی، شهرهای ایرانی-اسلامی، فضاهای عمومی هندسی، دوره ایلخانی
  • عبدالرضا فرقان، اسماعیل جهانبخش*، اصغر محمدی صفحات 336-356

    یاوردهی یا همیاری جزء خرده فرهنگ های کشور بوده و چون در حیطه مقوله فرهنگ جای می گیرد از اهمیت به سزایی برخوردار است. این فرهنگ در مناطق روستایی بیشر به چشم می خورد. از آنجا که هنوز در بسیاری از روستاهای کشور این نظام نمادین وجود دارد لذا بررسی دقیق آن راهگشای تقویت این خرده فرهنگ است. موزه میراث روستایی استان گیلان یکی از موزه های طبیعی است که مثال آشکاری از سنن محلی و روستایی در این منطقه است. روش تحقیق این پژوهش، کیفی بوده و در این خصوص از روش اتنوگرافی[1] با رویکرد جامعه شناسی استفاده شده است. تکنیک جمع آوری اطلاعات نیز، مصاحبه، یادداشت برداری و مشاهده (تحقیق میدانی) بوده است. در این زمینه، جمعیت مورد بررسی در استان گیلان شامل کشاورزان 11 روستا بوده است. بر این اساس، نمونه های انتخاب شده، بدین گونه اند: 24 نفر از روستاییان شرکت کننده در مصاحبه، از استان گیلان گزینش شدند.  به تعبیری از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است؛ که نتایج حاصله با نگرش به یافته ها در  استان  گیلان بدین قرار است، پیامدهای همیاری با شاخص های سرمایه اجتماعی، همچون مشارکت، احساس تعهد و دوستی و رفاقت، مبنی بر وجود سرمایه اجتماعی به عنوان یک دارایی ارزشمند در روستاهای دارای خرده فرهنگ مذکور، مورد تایید قرار گرفت. همچنین نتایج حاصله از یافته ها در خصوص مقوله مبادله، بیانگر اثبات وجود تنوع و گستردگی روابط در نزد روستاییان همیار و بهره گیری از منفعت عاطفی و اقتصادی  در نتیجه ی همیاری هاست.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی نقش یاوردهی در وجود یا نبود همدلی در امور روستایی و به تعبیری نقش آن در انسجام و وحدت روستاییان. 2.بررسی نظام نمادین یاوردهی در موزه میراث روستایی گیلان.

    سوالات پژوهش: 

    1.نقش یاریگری در وجود یا نبود همدلی در امور روستایی و به تعبیری نقش آن در انسجام و وحدت روستاییان چگونه است؟ 2.نظام نمادین یاوردهی چه انعکاسی در موزه میراث روستای استان گیلان داشته است؟

    کلیدواژگان: خرده فرهنگ یاوردهی، گیلان، سرمایه اجتماعی، موزه میراث روستایی گیلان
  • سیما قربانی کشکولی، مجید شهبازی*، هومن ثبوتی صفحات 357-375

    معماری در فضاهای تجاری نقش مهمی در دستیابی به موفقیت احتمالی دارد. کارایی عملکردی در فضاهای داخلی مراکز تجاری از مهمترین معیارهایی است که موفقیت مجموعه های تجاری را از منظر اقتصادی تضمین می نماید. نحوه توزیع فضاهای داخلی با درنظر گرفتن پیوند میان آن ها، از عوامل موثر بر ویژگی های پیکره بندی فضایی مراکز تجاری و کارایی عملکردی آن ها می باشد. هدف از این پژوهش بررسی این مطلب است که در سازمان فضایی مراکز تجاری، فضاهای میانی چگونه می توانند سبب ارتقاء کارایی عملکردی مجموعه شوند. جامعه آماری در این پژوهش سه مرکز تجاری در شهر قزوین است که بر مبنای دو متغیر "مکان یابی" و "میزان سطح اشغال" فضاهای میانی مورد بررسی قرار گرفته اند. ابزار سنجش جهت تجزیه و تحلیل عملکرد مراکز تجاری، تکنیک نحوفضا می باشد که در این زمینه با بهره گیری از نمودارهای توجیهی (گراف ها)، روابط ریاضی و نرم افزار نحو فضا (Space Syntax)  به بررسی روابط فضایی پرداخته شده است. راهبرد مورد استفاده در پژوهش، از نوع کمی خواهد بود. با ارزیابی اطلاعات حاصل شده، الگوی مناسب جهت تعیین جایگاه فضاهای میانی در راستای ارتقاء میزان کارایی عملکردی مراکز تجاری و افزایش ارتباطات اجتماعی کاربران به دست آمد. یافته های پژوهش حاکی از این است که تحقیقات صورت گرفته می تواند راهنمای موثری در روند طراحی مراکز تجاری واقع شده و عوامل کارآمد در راستای تحلیل منطق اجتماعی حاکم بر این مراکز را تبیین گرداند.

    اهداف پژوهش:

    1. خوانش سازمان فضایی مراکز تجاری منتخب با تکیه بر جایگاه فضای میانی در شهر قزوین بر اساس تکنیک نحو فضا.2. تبیین الگویی بهینه در راستای چگونگی قرارگیری فضاهای میانی در مراکز تجاری در جهت ارتقاء کارایی عملکردی مجموعه.

    سوالات پژوهش:

    1. فضای میانی به عنوان یکی از عناصر اصلی در ساختار کالبدی- فضایی مراکز تجاری چگونه می تواند بر ارتقای کارایی عملکردی آن تاثیرگذار باشد؟ 2. با در نظر گرفتن دو شاخص "سطح اشغال" و "مکان یابی" فضای میانی در مراکز تجاری، کدام الگوی فضاهی میانی، کارایی عملکردی مناسب تری را خلق می کند؟

    کلیدواژگان: معماری مرکز تجاری، فضای میانی، کارایی عملکردی، چیدمان فضای، شهر قزوین
  • عابد کریمی، اصغر رضاپوریان* صفحات 376-393

    هنر نگارگری در ایران دوره اسلامی و ادبیات ارتباط نزدیکی با یکدیگر داشته اند. به طوری که آثار ادبی بزرگ همواره از مهمترین جلوه گاه های نمایش نگارگری بوده است. دوره صفوی (907-1135ه.ق) یکی از درخشان ترین دوره های نگارگری در ایران است. یکی از آثار فاخر ادبی در ایران، کتاب ساقی نامه باقر کاشانی است، به این دلیل که در بردارنده تعبیرات و توصیفاتی درباره ساقی ، باده ، میخانه ، مطرب ، آلات و نغمات موسیقی (دف ، نی ، تار ، رباب ، چنگ ، ارغنون ، رود ، عود ، سرود ، پرده ، نوا ، مقام) و همچنین مضامین دلچسب و شیرین عرفانی (پیر مغان ، عارف ، زاهد ، دیر و . . .) است . بررسی تطبیقی ساقی نامه مولانا محمدباقر کاشانی (خرده) ، با ساقی نامه های و نگارگری عصر صفوی ، از نظر مضامین و درون مایه های مشترک و سیر تاریخی آن ها می تواند نکات مهمی را در ارتباط با پیوستگی هنر و ادبیات مطرح سازد. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که توجه به پاره ای از مضامین و محتوای خاص ساقی نامه ها و مقایسه آن مضامین با ساقی نامه باقر خرده ، از قبیل : توصیف ساقی ، شراب ، مغنی ، آوردن انواع آلات موسیقی ، اغتنام فرصت ، نکوهش زمانه و اهل آن ، اشاره به سرگذشت تاریخی ، حماسی ، عاشقانه و بیان اندیشه های عرفانی در ساقی نامه کاشانی حباقر و شاعران این عصر اکتفا شده است . در نگارگری دوره صفوی نیز این مضامین دیده می شود.

    اهداف پژوهش:

    1.شناخت و اهمیت ساقی نامه مولانا محمدباقر خرده نسبت به ساقی نامه های عصر صفوی. 2.بررسی تطبیقی مضامین ساقی نامه مولانا محمدباقر خرده با نگارگری دوره صفوی.

    سوالات پژوهش:

    1.چه مضامین مشترکی میان نگارگری دوره صفوی با ساقی نامه مولانا محمدباقر خرده وجود دارد؟ 2.ابعاد، مولفه ها و اشتراک های ساقی نامه باقر خرده با ساقی نامه های عصر صفوی چگونه است؟

    کلیدواژگان: ساقی نامه، مولانا محمدباقر کاشانی، نگارگری، دوره صفوی
  • مژده کیانی* صفحات 394-405

    ایجاد تحولات عمیق در عصر حاضر تمام زوایای زندگی فردی و اجتماعی انسان را تحت شعاع قرار داده است. رشد جمعیت و نیاز به افزایش شهره منجر به ایجاد شهرهای جدید در حاشیه شهرهای بزرگ شده است. این شهرها دارای مقتصیات خاصی در فضا و ساختار هستند. این مسئله تاثیر مستقیمی بر مسایل مربوط به حیات اجتماعی افارد ده است و هویت محله را در افراد تحت تاثیر قرار داده است. شهر جدید بهارستان در اصفهان یکی از این شهرهای جدی است. در این میان، بررسی پایگاه اقتصادی-اجتماعی و احساس هویت محله در شهر جدید بهارستان می تواند راهگشای مطالعات دقیق تر در ساخت شهرهای جدید باشد. برای گردآوری اطلاعات از روش ترکیبی، یعنی ترکیبی از رو ش  کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شد. جامعه آماری شامل جمعیت بیشتر از 15 ساله ساکن در فازهای1 ، 2و 3 شهر جدید بهارستان(اصفهان)، 61647  نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 385 نفر تعیین گردید. روش نمونه گیری، دو روش خوشه ای و تصادفی ساده بوده است. نمونه گیری خوشه ای چند مرحله بوده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که هویت محله زنان و مردان در سنین مختلف و میان مجرد و متاهل یکسان است و تفاوت معنی دار وجود ندارد.  از سوی دیگر بین پایگاه اقتصادی - اجتماعی و هویت محله در شهر جدید بهارستان رابطه وجود دارد.

    اهداف پژوهش:

    1.مطالعه ارتباط میان احساس هویت محله با فضای و ساختار معماری شهرهای جدید.2.بررسی ارتباط پایگاه اقتصادی - اجتماعی و احساس هویت محله  در شهر  جدید بهارستان.

    سوالات پژوهش:

    1.بین احساس هویت محله در زنان و مردان و معماری شهرهای جدید چه ارتباطی وجود دارد؟2.بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی و احساس هویت محله  در شهر جدید بهارستان چه ارتباطی وجود دارد؟

    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی- اجتماعی، معماری شهرهای جدید، هویت محله، شهر بهارستان
  • هومن محبی گرمی، رضا فرمهینی فراهانی*، محمد مهدی غیائی صفحات 406-416

    برای تبیین نماد و نشانه در حیطه زبانشناسی، رویکردی تحت عنوان نمادشناسی و یا نشانه شناسی وجود دارد. فردینان دوسوسور به عنوان یکی از اولین پیشگامان حوزه زبانشناسی معتقد بوده که همواره  هرکدام از نشانه ها که در ساختار زبان شناسی وجود دارند، دارای یک علت و یک معلول بوده که به آن ها معنا بخشیده است. این شیوه علاوه بر ساختار زبان شناسی سایر حیطه ها را شامل می شود. در این میان، معماری نیز به دلیل ساختار هنری خود از این قاعده مستثنا نبوده است و در سیر تاریخ معماری جهان همواره در طراحی های معماری، مورد کنکاش معماران قرارگرفته است. از بناهای تاریخی موجود در ایران، بناهای تاریخی مربوط به دوره قاجار است که در شهرهای مختلف پراکنده است و بخشی از این آثار در شهرهای شمال غربی ایران، یعنی اردبیل، تبریز و ارومیه متمرکز است. در این پژوهش که در آن هم تاکید بر رویدادهای تفسیری - تاریخی و هم تاکید بر تفسیر و معنای نمادها و نشانه های در معماری بر اساس نظریه های سوسور دارد، به بررسی علل عملکردی و مفهومی فضاهای خانه های مسکونی از منظر نشانه شناسانه و معناشناسی سوسور در شهرهای اردبیل و تبریز و ارومیه به دلیل داشتن خانه های مسکونی غنی از فرهنگ و معماری دوره قاجار پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاکی از این است که ساختارهای هر بنا در شکل گیری معنا و مفاهیم معماری در آن منطقه متفاوت است اما اصول به کارگیری هر یک از نشانه ها در هر یک از خانه های معرفی شده در هریک از شهرها یکسان می باشد.  

     اهداف پژوهش:

    1. معرفی نمادها و نشانه های به کار رفته در خانه های تاریخی دوره قاجار در شهرهای اردبیل و تبریز و ارومیه و قیاس بصری و مفهومی هر یکی از نشانه ها در ساختارهای به کار رفته.2.ارزیابی وضعیت کمی و کیفی فضاها و خانه های تاریخی در شهرهای اردبیل، تبریز و ارومیه.

    سوالات پژوهش:

     1.نمادهای خانه های تاریخی دوره قاجار در شهرهای اردبیل، تبریز و ارومیه براساس نظریه معناشناسی دوسوسور کدامند؟2.هدف از نمادپردازی و نشانه گذاری در خانه های تاریخی دوره قاجاردر شهرهای اردبیل، تبریز، ارومیه چیست؟

    کلیدواژگان: نمادشناسی خانه های تاریخی، دوره قاجار، نظریه معناشناسی، فردینان دوسوسور
  • کیمیا نصیرزاده، علیرضا عسکری چاوردی*، محمدحسن طالبیان صفحات 417-431

    مجموعه آرامگاهی و بنای معروف به کعبه زرتشت در نقش رستم در دوره هخامنشی بنا شده است. مجموعه آثار نقش رستم به خصوص بنای کعبه زرتشت به عنوان میراث معنوی پادشاهان هخامنشی همواره در مشروعیت مذهبی دوره های پس از هخامنشی نقش پویایی در ساختار حاکمیتی، سیاسی و مذهبی داشته است که این موضوع ریشه در سنت های دیرینه پیشا هخامنشی در خاورمیانه باستان به ویژه دوره عیلامی داشته است. نزدیکترین تفسیر از کارکرد این بنا در ارتباط با آرامگاه های هخامنشی و ارتباط آن با تختگاه تخت جمشید می تواند معنا یابد. شناخت ارتباط مکانی نقش رستم و تختگاه تخت جمشید از نظر کارکردی اهمیت دارد.  تخت جمشید در دل یک شهر شکل گرفته و کاخ های هخامنشی بخشی از این شهر بوده است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای انجام شده است. این پژوهش پهنه محیطی پیرامون تختگاه تخت جمشید، معروف به شهر پارسه را مورد بررسی قرار داده و فرضیه بازسازی شهر تاریخی پارسه را در محدوده حریم درجه 1 تخت جمشید قابل تصور ساخته است. یافته های پژوهش حاکی از این است به استناد آثار بجای مانده و کتیبه ها، مجموعه آثار نقش رستم در دوره هخامنشی، سلوکی، اشکانی و ساسانی همواره مورد استفاده و تکریم بوده است. در دوره هخامنشی ارتباط مجموعه آرامگاهی نقش رستم به عنوان بخش مهم و کارکردی شهر پارسه مرتبط با تختگاه تخت جمشید بوده است. سنت دفن پادشاه درگذشته بر اساس آیین زرتشتی در این محل انجام می شده و پس از دفن پادشاه در آرامگاه، مراسم به تخت نشستن پادشاه جدید در بنای یادمانی و مقدس کعبه زرتشت انجام می شد.

    اهداف پژوهش:

     1- بررسی موقعیت مکانی نقش رستم و کعبه زرتشت و علل وابستگی آن به شهر پارسه بر اساس بررسی های ژیوفیزیک.  2-بررسی و مطالعه کارکرد بنای کعبه زرتشت از دوره هخامنشی تا انتهای دوره ساسانی.  

    سوالات پژوهش:

     1- بنای کعبه زرتشت در دوره های مختلف تاریخی چه کاربردهایی داشته است؟ 2-بررسی های ژیو فیزیک چه اطلاعاتی در مورد موقعیت مکانی کعبه زرتشت و وابستگی آن به شهر پارسه  ارایه می دهد؟

    کلیدواژگان: کعبه زردشت، نقش رستم، مجموعه آرامگاهی، پارسه
  • سمیه نوری نژاد، فریده طالب پور*، اعظم راودراد صفحات 432-450

    یکی از شاخص ترین فعالیت های هنری در ایران، تولید منسوجات است که در دوره صفوی به شکوفایی رسید. این هنر مانند دیگر هنرها تحت تاثیر عوامل بسیاری، همچون سیاست های حاکمان آن دوره قرار گرفت. نوآوری و توسعه در تولید منسوجات از خصوصیات این دوره است که باید سیر تولید و شکوفایی آن در جامعه و هنر ایران بررسی شود.مطالعه و بررسی زوایای مختلف نظام تولید منسوجات صفوی نقش مهمی در بازشناسی وضعیت این صنعد رد این دوره تاریخی دارد. پژوهش حاضر به صورت کیفی (توصیفی-تحلیلی) صورت گرفته است. چارچوب نظری تحقیق بر اساس رویکرد دنیاهای هنر هوارد بکر شکل گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد شکل بندی اجتماعی ایران دوره صفوی، بر ارایه خدمت (سیاسی، اجتماعی) استوار بوده و هنرمندان طراح و بافنده مطرح، در کارگاه هایی فعالیت می کردند که مستقیم تحت حمایت درباریان بودند. ثبات اقتصادی و سیاسی، حمایت رجال درباری موجب گردید تا نظام تولید منسوجات، نسل نواندیشی از هنرمندان و طراحان پارچه را به جامعه معرفی نماید که به واسطه نظام های تشویقی و پاداش های مالی، تولیدکننده منسوجات زیبا در این مقطع زمانی باشند.

    اهداف پژوهش:

    1.شناخت وجهه هنری و نظام صنفی طراحان و بافندگان در وجه شکل دهی تولید در دنیای هنر منسوجات صفوی.2.بررسی عوامل شاخص تولید در معرفی منسوجات درباری دوره صفوی به عنوان آثار هنری.

    سوالات پژوهش:

    1.آیا منسوجات تولید شده در دوره صفوی به عنوان یکی از آثار هنری آن دوره شناخته می شدند؟2.نظام تولید منسوجات صفوی از چه عواملی تشکیل می شده است؟

    کلیدواژگان: صفویان، منسوجات، نظام تولید، هوراد اس. بکر
|
  • Alireza Abolahrar, Mohamadreza Saeedi *, Reza Shabanisamghabadi Pages 7-24

    The village of Sarmashhad is located in the Dadin rural community of "Jarreh Baladeh" section of Kazerun city and 30km west of Baladeh city. There is a historical site in this village which is considered as one of the largest areas where the remaining artworks of the Sassanid period up to the 7th century AH can be perceived. This historical site is located seven kilometers from the village of Sarmashhad in a flat plain between two mountain ranges. Islamic geographers in their works have called this area "Barin" and "Ghandjan" plains. For the first time, Tabari (224-310 AH) introduces the Barin plain in "Ardeshir Khoreh" and attributes its history to the Sassanid era. A number of these sources have considered "Gandjan" in Ardeshir Khoreh furnace and others in "Shapur Khoreh" furnace and related to "Jarreh" region. This research has been done by descriptive and analytical methods by relying on library data and field observations. Findings of the study indicate that the study of the name of Gandjan and Barin plain in the texts of Islamic geographers and its adaptation to the historical site of Sarmashhad, provides valuable data on population dispersion, communication and trade, social relations and industrial centers and production. The method selected in this research is based on the study of historical geography and the study of archaeological and artistic evidence about the Barin and Gandjan plains and regional visits. According to this research, from the third century to the ninth century AH, ten Islamic geographers have mentioned the city of Gandijan and Dasht-e Barin in their works and provided several information about the city limits, water sources and the distance of this city to the surrounding homes. With regard to these descriptions, Gandjan Islamic texts are consistent with the historical site of Sarmashhad in the Fars province.

     Research aims

    1. A study on the changes in the administrative geography of Gandjan in the form of Ardeshir Khoreh and Shapur Khoreh furnaces by studying the sources of Islamic geographers. 2. A revision of the historical and geographical area of ​​Sarmashhad.

    Research questions

    1. What are the reasons for the uncertainty of the historical and geographical background of the historical site of Sarmashhad? 2. What factors have played a role in the development and expansion of Gandjan city?

    Keywords: Sarmashhad, Islamic Geographers, Barin Plain, Ghandjan
  • Alijan Sekandari, Hosein Ahmari *, Mostafa Rajaeipoor Pages 25-37

    In Imami jurisprudence, purity has been considered as a means of dominating other people's property and is similar to intercession. Some consider it as a cause of falling obligations and others consider it as a sale and its rulings are attached to the rulings on the sale of faith to religion and guarantee. However, some have considered the use of purity instead of vengeance to be correct, because if the conditions of purity exist, each of the two religions will reject and abrogate each other. Imam Khomeini's view is also based on the fact that purity is one of the causes of falling commitment and is not considered as a guarantee. The research method of this paper is descriptive-analytical, and information is gathered by the study of books, articles, publications, reputable legal sites in main and secondary sources. The research findings indicate that due to the lack of differences in nature between contractual, judicial and statutory purifications, all of them eventually return to coercive purity. The final result of the research indicates that the jurists in their interpretations have often described purity by force. Therefore, from Imam Khomeini's point of view, purity is also coercive, and in the presentation of works of art and products, this act becomes elementary, and finally, there is a difference between purity and retribution.

    Research aims

    Examining the theories of jurists and judges with emphasis on the view of Imam Khomeini on the issue of purity with emphasis on the supply and sale of works of art. Creating insight, awareness and enlightenment of public opinion, as well as with the aim of examining the views of jurists and jurists about purity as one of the causes of falling obligations.

    Research questions:

    How is the truth of purity and its types analyzed from the point of view of jurisprudence and law with emphasis on the opinion of Imam Khomeini? What effect do the views of jurists and jurists have on the supply and sale of works of art, with a special emphasis on Imam Khomeini's view on purity?

    Keywords: Purity, retribution, jurisprudence, law, Imam Khomeini, Works of Art
  • Mehdi Amraei *, Morteza Afshar, Khashayar Ghazizade Pages 38-54

    Inlaid art has undergone alternations from the beginning of its existence in Iran until the present era. Companionship in inlaid art can be examined from several perspectives; the first is the association of this art with the nature of its raw materials, which takes on a diverse shape and form due to the characteristics of these materials; second, the role of wood art accompaniment as an art complement to inlaid art from the point of view of technique and procedure, however, the most significant of these are the effects of traditional patterns on inlaid art in terms of design and the developments that occur in the field of contemporary inlay and so far comprehensively has not been purposefully studied. This research is accomplished via a descriptive and analytical methods by the means of library data. The findings of the research indicate that these accompaniments have always been associated with remarkable innovations and developments in contemporary inlaid art, and this research focuses on the analysis of traditional motifs in contemporary inlays in order to achieve changes in the inlaid art by relying on the contemporary artworks of Tehran; in such a way that the influence of traditional motifs in achieving luxurious formulations can be achieved. It is certain that inlaid art, due to the inherent need for role and design, has continuously benefited from the combination of beautiful and executable designs and designs in each period throughout history, and in the contemporary period with artistic developments in Tehran and the presence of prominent artists in the capital. Art has also manifested itself with new, valuable and glorious innovations and formulations that are unprecedented in the history of Iranian inlay.

    Research aims

    1. A study of traditional motifs in Iranian inlaid art. 2. An overview on the widespread effects of designs on contemporary Iranian inlay.

    Research questions:

    1. What is the role of traditional patterns in the "design" of the magnificent works of contemporary inlay? 2. How are the bases for using traditional motifs in contemporary inlay formed?

    Keywords: Traditional Motifs, accompaniment, inlaid art, Tehran, Contemporary period
  • Vahid Amiri Yasi Aknd, Hamidreza Farzi Pages 55-73

    Embodied cultural capital is in the form of long-term mental and physical skills and characteristics and is part of the knowledge and ability of individuals. Cultural tendencies and propensities are one of the main factors in measuring the amount of embodied cultural assets. Kelileh and Demneh, which is considered one of the most significant objects of objectified cultural assets, is a rich treasure trove of embodied cultural assets. It is considered as one of the most enduring objective works of written cultural heritage among the nations of India, Iran and Arabia, as well as world literature. In the present study, based on the theoretical approach of Pierre Bourdieu's cultural capital, the main cultural tendencies in this book have been studied. In terms of methodology, information collection is library method, the technique of its study is qualitative studies and content analysis. Findings show that the characteristic of the tendency to acquire wisdom and knowledge in Kelileh and Demneh has a distinct prominence. The interaction of the Indian vote with the Brahman's base on various cultural issues, which is done with the aim of expanding wisdom and generalizing knowledge of the issues raised, is one of the best embodied manifestations of cultural capital. The search for knowledge and fascination of Anushirvan, the educated Sassanid king with knowledge, the search for wisdom by Borzoyeh and Ibn Muqaffa, who sometimes created important scientific and cultural movements in their time and the excessive interest of Amir Nasr ibn Ahmad Samani, Bahram Shah of Ghaznavi and Abu Ja'far Mansour ibn Abbas (founder of the Abbasid Caliphate) and some other rulers and scholars in science and culture are manifestations of cultural capital that are embodied in Kelileh and Demneh.

    Research aims

    1. Examining the cultural preferences of the identities and people in Kelileh and Demneh. 2. Explaining the manifestations of cultural capital embodied in the following components of the tendency to acquire wisdom and knowledge.

    Research questions

    1. What are the components of the cultural preferences of the identities and people in Kelileh and Demneh? 2. What are the manifestations of cultural capital embodied in Kelileh and Demneh in terms of interest in acquiring wisdom and knowledge?

    Keywords: Timurid Illustrated Kelileh, Demneh, Cultural Capitals, embodied capital, wisdom, knowledge
  • Sadegh Ahuey, Yadollah Ahmadi Disfani *, Hossein Kalantari Khalil Abad Pages 74-91

    Despite the development and progress in contemporary housing, up till the present time, this issue bestows fundamental problems and weaknesses in the society of contemporary Iran. One of the most significant explanations for this is the disregard of the structures of Iranian residential architecture towards identity in the previous periods, which is somehow attached to the Iranian human identity. Perhaps returning to the basic principles of Iranian housing and recognizing and applying the correct principles of their construction is the main solution to the complications that have plagued contemporary Iranian housing as traditional houses in all historical times and periods have best encountered the needs of their residents and users. Considering that one of the ways to detect the identity of the structures of traditional Iranian housing is to study the identity related elements in their architecture. By using a descriptive-analytical method and through the study of various library and documentary sources along with their content, this research has been able to identify and extract indicators and sub-indicators related to such factors. The results of the research indicate that with the correct knowledge of the elements and characteristics of the identity of the architecture of traditional Iranian houses and their optimal and principled use in contemporary housing, the current complications of users living in such spaces can be raised considerably. Of course, this does not mean that these factors and elements were used in contemporary residential architecture in the same way as in the past, nevertheless, it is compulsory to harmonize them with the innovative residential architecture.

    Research aims

    1. Recognizing the identity of traditional Iranian houses. 2. Familiarity with the physical, cultural and social elements of identity in Iranian households.

    Research questions: 

    1. What are the characteristics of traditional Iranian houses? 2. How can the pattern of traditional Iranian houses be applied in the present era?

    Keywords: Traditional House, Iranian architecture, distinctiveness, identity
  • Homira Bornaei Bajd, Aliakbar Amini *, Abdolrasoul Hasanifar Pages 92-102

    Arts as centers of concentration of artistic activities in the contemporary period became one of the significant institutions in disseminating ideological developments. Meanwhile, the leftist discourse in the Pahlavi period became one of the most imperative discourses in the political and social atmosphere of Iranian society. The issue that can be raised here is how the left discourse approaches the fields of arts. The research method of the present study, based on the purpose of the research, it is divided into basic and applied methods. The present study is applied in terms of purpose; likewise, according to the main purpose of the inquiry in terms of the relationship between variables, this study is descriptive with an analytical approach. In other words, this study examines the current situation and systematically and methodically describes its current situation and studies its features and characteristics and, if necessary, examines the effect of variables on each other. The research findings indicate that the theoretical and ideological foundations in the artistic and political fields attempt to gain their political legitimacy. Political activists and members of the bureaucracy and individuals affiliated with the governing body and the left discourse beheld features and characteristics that were partly the product of the political system. In other words, a particular type of "political culture" in the ruling class of the Pahlavi era existed that could explain part of the behavior of the rulers and the policies of the government of this historical period.

    Research aims

    1. Scrutinizing the position of leftist discourse on traditional strategy in the field of arts. 2. Examining the situation of artistic fields in the Pahlavi period.

    Research questions: 

    1. What was the approach of the left discourse in the Pahlavi period towards the artistic fields? 2. What was the situation of artistic fields in the Pahlavi period?

    Keywords: Left Discourse, Traditional Strategy, Art Fields, Pahlavi period
  • Azadeh Bitaraf, Zahra Sadat Saeedeh Zarabadi *, Hossein Zabihi Pages 103-123

    Historical tourism is known as one of the most primitive types of tourism in the world, which is rooted in human nature since human beings are continuously interested in knowing innovative matters and recognition of accurate knowledge of the past and history of their ancestors and others. Unfortunately, this is much less important in contemporary Iran despite its numerous historical monuments and attractions, than in other developed countries. One of the ways to develop heritage tourism is to restore the lost urban life in places that have been remembered for us in the past, which is possible through the correct application and claim of vitality indicators. In fact, the present study has been conducted with the aim of recognizing the criteria and indicators of vitality in historical sites in order to develop the level of heritage tourism. This research is descriptive-analytical according to the type of purpose and also developmental-applicational according to the method and its data collection has been based on the study of library resources and content analysis. After analyzing and reviewing the opinions of recent experts on the components of vitality, the most significant criteria for promoting vitality in public urban areas as well as historical contexts were identified, including 1. People's presence, 2. Diversity and attractiveness, 3. Comfort and tranquility, 4. Permeability, 5. Flexibility, 6. Security, 7. Transparency, 8. Readability, 9. Beauty, 10. Activity and diversity, Access, comfort, safety and security. Considering that the physical characteristics of historical places are different from the historical areas and textures of the city, therefore, among all the proposed indicators, six main indicators, including (1. Diversity and Attractiveness, 2. Flexibility, 3. Beauty, 4. Accessibility, 5. Comfort 6. Security) were explained as criteria for promoting vitality in historical places.

    Research aims

    1. Recognition of the vitality criteria in historical contexts. 2. Recognition of the possibility of developing heritage tourism according to the knowledge of vitality criteria.

    Research questions: 

    1. What are the criteria for reviving historical textures? 2. What connection can be made between vitality in historical contexts and heritage tourism?

    Keywords: vitality criteria, Historical sites, Heritage tourism
  • Bahareh Torkashvan, Khosrow Afzalian *, Khosro Sahaf, Amidoleslam Saghatoleslami Pages 124-136

    The emergence of innovation and the gradual entry of modernization in Iran during the Qajar period was influential on various aspects of the Iranian society. One of such influential areas was architecture. During this period, the achievements of Western modernity entered the body and soul of the architecture of the city, including its buildings and mansions. The issue raised here is the scope and dimensions of the impact of modernism on the architecture of residential houses of the Qajar epoch. The present study seeks to prioritize such features in addition to identifying the aspects affecting the architecture of late Qajar residential buildings in the city of Mashhad. The present study is an applied research study in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The method of data collection is library and documentary purpose accomplished via a questionnaire distributed among experts; furthermore, Delphi method was also used to regulate the importance of the components and indicators. Findings of the research indicate that based on the analysis obtained from available sources and surveys, a model with 5 components and 20 indicators is compiled and the value of each category and the order of importance of the index were determined. Thus, the components of "plan", "construction elements" and "decorations" as well as the three indicators of "staircase axis", "balcony" and "sloping roof and santouri" gained the first to third ranks. The effects of modernism are seen in various forms in the plan, facade, entrances, interiors and, as an indicator, to the elements and components of architecture.

    Research aims

    Study and analysis of the impact of modernism on architecture of the Qajar period.Investigation on the effect of modernism on the houses of the late Qajar period in Mashhad.

    Research questions:

    What changes did modernism bring to the architecture of the Qajar period? What effect did modernism have on the houses of the aristocracy in the late Qajar period in the city of Mashhad?

    Keywords: modernism, Qajar Architecture, Residential Houses, Aristocracy
  • Ali Hatami, Malekmohammad Farokhzad *, Abbasali Vafaee Pages 137-159

    Painting is one of the attractive and symbolic arts in Iran and the study of paintings confirms the transfer of significant individual and social concepts of such aforementioned works. Persian poetry and literature are one of the literary artworks that bestows an imperative value in conveying essential human concepts. One of Rumi's main concerns is anthropology and according to him the Quran is considered as the most influential book; the reflection of good and evil is one of such impacts represented in the Quran and on the verses of the Masnavi. This research has been done by "comparative-analytical" method. The research findings indicate that many of the models presented in Masnavi are consistent with Quranic models; the furthermost of these role models are either divine prophets or saints including: divine prophets such as: Adam, Ibrahim, Noah, David, Solomon, Saleh, Younis, Moses, Yusuf, Jesus and Muhammad (PBUH); and divine saints such as: Bayazid Bastami, Mansour Hallaj, Fazil Ayyaz and Shaqiq Balkhi among other figures. In addition; a number of human manifestations in the abyss of the oppressors of history are tyrannical kings and bloodthirsty rulers; including: Cain, Pharaoh, Nimrod, Qarun, Abu Jahl, Abu Lahab, and Hajjaj Yusuf. Rumi has applied such human patterns through symbols and signs and has often made mystical interpretations regarding the figures and events related to their lives; in this regard, his objective was to display what moral virtues or vices each of these patterns partake. In the remaining paintings from the Safavid period, concepts and themes beholding the virtue and significance of human beings can be deliberated upon.

    Research aims

    1. Scrutinizing the human face in Masnavi and its comparison with the Holy Quran. 2. Examining the pinnacle and depth of the human face in Safavid paintings.

    Research questions:

     1. What is the pinnacle and depth of man from the point of view of Masnavi and Quran? 2. What is the reflection of the human face in Safavid paintings?

    Keywords: Masnavi, Quran, man, pinnacle, Depth, Safavid paintings
  • Morteza Hasanpoor, Hossein Soltanzadeh * Pages 160-184

    The existing structures in society are interrelated. Ritual art is the objective manifestation of culture, religious ideologies and popular beliefs of the social activist. Takaya architecture is a mirror of the Shiite artist's traditions of thought, speech and action in relation to "time and place". Ritual architecture is an art mixed with culture, hence, the art of Takaya is a native architecture and the manifestation of history, race, art, climate, Shiite religion, tradition, identity and culture of the people of Mazandaran. Analyzing the criteria of culture and the importance of ritual art, in addition to expressing the values ​​of Takaya architecture, can provide design guidelines for designers to create a higher quality space. Using the richness of ecology and cultural geography of Mazandaran, the present study has dealt with the interaction of ritual culture and art to narrate the sufferings of Imam Hussein (PBUH), his family, his companions and the mourning rituals of Ashura in the Takaya architecture. This research is of qualitative type which has been accomplished by the means of a historical-interpretive method and information is gathered in the form of documents and field analysis; moreover descriptive-analytical and comparative methods have been used in data analysis. The statistical population of the study is a number of nine participants from Amol city. The results show that the criteria of culture (power structure, social status, kinship edifice, endowment, vows, age and gender of the user of space) and the local rituals of the people of Mazandaran (Divan, paddy field, Zan Shahi, Barf Chal, Vavarun, Shilan) and artistic ceremonies that include ritual painting (Saqanfar paintings), ritual architecture (Takaya) and ritual representation (Taziyeh) have had a reciprocal effect on reviving, perpetuating, adapting and promoting each other. Culture has had a great impact on architecture and in return, architecture has been one of the influential factors on culture.

    Research aims

    1. Recognition of ritual art and cultural standards in the native architecture of Takaya Mazandaran. 2. Investigation of the effect of ritual culture and art on the arrangement of elements of Takaya ritual architecture.

    Research questions: 

    1. What are the effective criteria of culture on the architecture of Takaya Mazandaran? 2. What is the relationship between ritual culture and architecture, ceremonial representation and ritual painting?

    Keywords: culture, Ritual art, Indigenous Architecture, Takaya, Mazandaran
  • MohammadAli Khaledian, Mohammad Ahmadi Livani *, Gholamali Zare, HassanAli Abbaspour Esfeden Pages 185-203

    Sanai is the first poet to entirely introduce Sufism, asceticism and mysticism into Persian poetry hence mystical issues have played an effective role in the development of his worldview. The reflection of Sanai’s mystical worldview in the form of monotheistic discussions and elements such as praise of the prophets and pious men, expressing the highlights of the life of the companions of the Holy Prophet (PBUH) and the great commonalities of fighting the soul, curbing greed, abandoning the world, rejecting selfishness, promoting decent behavior, endorsing faith and love and many more features are present in the Hadiqah al-Haqiqah, one of his most significant achievements. The message and purpose of Sanai in this work is based on the monotheism of asceticism and love which can be achieved under the protection of Sharia and through introspection and abandonment of appearances. The issue that can be raised here is the epistemological barriers in the Sana'i Hadith and the nature of its reflection in the art of revelation. Findings showed that the anthropological type of Islamic mystics, especially Sanai, has greatly influenced his anthropological thought, so the study of the foundations of Sanai anthropology and humanism is of great help in understanding the ideal man. The ideal human being, who is introduced in the framework of the word of God and the tradition of the Holy Prophet, is a person who achieves a stage of growth and excellence in at least one of the mystical, religious and moral fields and acquires basic characteristics and components and is effectively adorned by such features; moreover, the mentioned subject is reflected in the art of revelation in the form of the application of Quranic verses.

    Research aims

    1. Analyzing the obstacles of knowledge and perfection in the Hadith of Sanai. 2. Examining the reflection of the hindrances of knowledge and perfection in the art of revelation.

    Research questions:

    1. In his Hadith al-Haqiqah, what issues has Sana'i raised as obstacles to knowledge and perfection? 2. What is the reflection of the problems of knowledge and perfection for human beings in the art of revelation?

    Keywords: perfection, ideal human being, Sanai, Hadiqah al-Haqiqah, revelatory art
  • Pedram Dadfar, Hosein Ardalani *, Mohammadreza Sharifzadeh, Zahra Golnaz Manteghi Fasaie Pages 204-222

    The creation of artworks by individuals depends on various individual and social factors. In this regard, due to the close relationship between artistic creation and physical and spiritual ability, issues regarding the possibility and how to create a work of art by people with disabilities are raised. Deleuze's philosophy affirms that the creation of a work of art does not require a special organization nor does it necessitate the physical development of mankind; hence, it is possible to create a work of art without an organized body and a disabled person can easily create a magnificent artwork through the power of his senses. This research follows a qualitative method and by the aid of library studies it seeks to study of the effects of photography of disabled photographers who describe the philosophy of the body without any parts as the main component of the art of photography to transfer the power of art, creation and scrutiny in photography. In this study, the works of Pete Eckert and Ahmad Zorkarnian as artists with disabilities are examined. The findings of the study indicate that people with disabilities can also create a fragmented but perfect artistic creation based on the view of Deleuze's body, which is based on emotion and senses. Relying on the philosophy of the body, physical disability does not prevent the creation of a work of art in photography; therefore, by understanding the concept of existence and sensation in art, people with disabilities can create works of art that are alive and spectacular.

    Research aims

    To investigate the possibility of eliminating physical disability in photography based on Deleuze's body philosophy.To recognize the effect of physical and mental factors in creating a work of art.

    Research questions

    What is the role of senses in the works of art of the photographer according to Deleuze's body philosophy?What physical and mental factors play a role in the artist's creation of his works of art?

    Keywords: body philosophy, Deleuze, artwork, senses, Disabled, Photography
  • Leila Zarrin, Seyed Majid Mofid Shemirani *, Mansoureh Tahbaz Pages 223-233

    The architecture and construction of housing has long been one of the most significant human concerns and at the same time, it has been unswervingly associated with climatic conditions. Studying this architectural model along with its quantitative and qualitative features play a vital role in promoting sustainable architecture. Irreparable damages to the environment have been caused as the result of global warming and city pollution; therefore, it is necessary to pay attention to the use of fossil energy resources and the limitation of fossil fuel resources by emphasizing the principles of sustainable architecture and indigenous buildings and its use in solving this crisis. The present research is accomplished by a descriptive and analytical method in two parts based on a qualitative system and a descriptive method. The study and analysis of selected samples of arid climates is completed based on three criteria of physical fit, spatial organization and criteria related to environmental conditions. Findings indicate that indigenous architecture in hot and dry climates is closely related to climatic conditions and by designing and adopting the most appropriate strategies, sustainable architecture can be achieved in these areas.

    Research aims

    1.Detecting the degree of adaptation of indigenous architecture in the climate of arid regions. 2. Developing appropriate instructions based on the indigenous architectural features of cold, hot and dry areas.

     Research questions

    1. What is the impact of the architecture of arid areas on the receiving environment? 2. What are the similarities and contrasts between hot and dry climates and cold and dry climates?

    Keywords: arid climates, Sustainable Architecture, indigenous buildings
  • Esmaeil Sakha, Amirteymour Rafiei *, Keivan Loloie, Seyed Hassan Qureshi Crane Pages 234-251

    Recognizing the importance of contributions in the Qur'an, hadiths and the role of Hazrat-e Khadijah (PBUH) on the eve of the advent of Islam is one of the imperative issues in recognizing the subject of aid in Islamic society since it has been considered as one of the positive approaches in the economic society in the Islamic world and has been reflected in the performance of governments and individuals in diverse periods of history. This research is accomplished via a library method in an analytical-descriptive framework. Khadijeh (PBUH) deposited all her wealth in the path of Islamic growth without relying on others and deposited the art of charity and self-sacrifice among the women builders of the Safavid era. The findings of the research indicate that Hazrat Khadijeh (PBUH) with her material and spiritual support of Muhammad (PBUH) played an important role in the establishment and advancement of Islam. For this reason, she is acknowledged as one of the most generous people of her time. She dedicated her house and properties to the poor and needy, and in the same path, a number of Safavid women by following her steps donated valuable buildings for the public good. Khadijah (PBUH) as the first Muslim woman gave all her vast and beautiful buildings along with her wealth for God and by this act, she preached the act of giving and benevolence to women of all ages and her generosity lasted throughout history. In this research, the generosity of Hazrat-e Khadija and its impact on women constructers of the Safavid period is studied.

    Research aims

    1. Recognizing the issue of charity in the generous acts of Hazrat-e Khadijeh (PBUH). 2. Investigating the issue of almsgiving in the performance of Safavid women in building makings.

    Research questions: 

    1. What effect did the approach of Hazrat Khadijeh (PBUH) have on the importance of the issue of charity in the Islamic society? 2. What was the performance of women in the Safavid period in housing?

    Keywords: Khadijeh (PBUH), charity, benevolence, early Islam, Safavid Women
  • Mahnaz Shayestehfar *, Erfan Khazaei Pages 252-287

    The art of painting is the manifestation of national and religious ideas. Muslim artists in diverse lands have reflected many common moral and religious themes; in the interim, due to cultural, religious ties and wars between nations that led to the conquest of lands, the paintings and illustrations of the Safavid and Ottoman illustrated manuscripts of the fifteenth to seventeenth /ninth to eleventh centuries highly influenced each other and many common concepts including religious, literary, mystical and historical themes are found in their illustrated versions. Therefore, considering the characteristics of the paintings of the Safavid and Ottoman periods, the hypothesis of this research is that despite the relationship between cultures and the common political and social changes of both empires, significant effects are considered. The present research is a qualitative content analysis and the method of data collection is accomplished via the library method.   The findings of this research display that the paintings of the Safavid and Ottoman empires are similar in a number of features, however they are diverse in terms of method, style and context. In addition, the prominent visual features in the paintings of each era were influenced by the culture and religion of the society of that time and reflect the cultural and religious situation of that period despite their variances.

    Research aims

    1. A study on the characteristics of the paintings in the Safavid and Ottoman periods. 2. An analysis of the paintings with similar themes in Safavid and Ottoman paintings.

    Research questions: 

    1. What themes and stories have been used in Safavid and Ottoman paintings? 2. How are common themes and stories depicted in Safavid and Ottoman paintings?

    Keywords: Safavid painting, Ottoman painting, religious themes, mystical, literary themes, historical themes
  • Keivan Seidi, Morteza Razzaghpoor * Pages 288-302

    Postmodern war stories have their own characteristics that distinguish them from other stories; This distinction is both in form and content. The purpose of this study is to analyze the structure and thought of sacred defense stories with a look at the works and novels of Hassan Bani Amiri. In reviewing these works, two of his outstanding literary works entitled "Sparrows Understand Paradise" and "Do Not Breathe, Laugh, Say Hello" were examined. This research has been done by descriptive and analytical methods by depending on library data. Findings show that the novel "Sparrows Understand Paradise" has obvious postmodernist elements; components such as breaking time and place, entering fictional characters into the realm of narrative view point, quarreling with the author, changing the angle of view, introducing meta-fictional features and blurring the line between reality and fantasy. The author has dealt with issues such as the courage of warriors, adherence to sacred things, as well as paying attention to symbols such as the number seven, water, horse, etc. The novel "Do not breathe, laugh, say hello" also partakes postmodernist features and components such as non-linear narrative, change of perspective, metanarrative, humor, incomplete sentence, lack of authority of the author and rebellion of personality. In the intellectual analysis of this novel, attention to the sacred defense, the prominent role of women, and attention to symbols and sometimes attention to the sacred such as quoting verses and hadiths is obvious.

    Research aims

    1. Recognizing the components of the Sacred Defense stories. 2. Understanding the structural knowledge and themes of Hassan Bani Ameri novels.

    Research questions: 

    1. What are the characteristics of Hassan Bi Ameri stories? 2. What are the similarities between the stories of Hassan Bani Ameri and the images of the wars of early Islam?

    Keywords: Hassan Bani Amiri, postmodernism, holy defense novel
  • Hojjat Ebadaskari, Ardeshir Asadbeigi *, MohammadHossein Rajabi Davani Pages 303-318

    The uprising of Imam Hussein (PBUH) is one of the most important historical events in the first century AH and has had a tremendous impact on the formation of freedom-seeking and justice-seeking movements in the Islamic realm. Therefore, the event of Ashura has always been the focus of authors over the past centuries. One of the manifestations of the important event of Ashura was the extraordinary events that took place after the martyrdom of Imam Hussein (PBUH). The book Rawdah al-Shuhada by Mullah Hussein Kashefi is one of the works that deals with the event of Ashura. In his book, he deals with the nine and extraordinary natural events after Ashura. The issue here is the accuracy and significance of these events. The research follows a descriptive and analytical method based on library resources. In this research, an elaboration is accomplished based on the news, documents and narrations of the author of the Rawdah al-Shuhada as the extraordinary events post to Ashura have been spoken of in order to distinguish between the concurrent narrations and also those that have been narrated for special purposes. The findings of the research show that some of the items in this book cannot be verified and assigned to Shiites and are also widespread among Sunnis. On the other hand, a number of the narrations reported in this book have not been included in historical sources and are considered as forgeries that Kashfi has mentioned in his book.

    Research aims

    1- A study of extraordinary natural events after the event of Ashura in the book Rawdah al-Shuhada by Mullah Hussein Kashefi and the extent of their conformity with authoritative Shiite and Sunni sources. 2- Investigating the importance of extraordinary events in the book of Rawdah al-Shuhada in Islamic sources.

    Research questions:

    To what extent does the extraordinary natural events after Ashura in the book Rawdah al-Shuhada by Mullah Hussein Kashefi correspond to authentic Shiite and traditional sources? 2- What is the reference in Islamic sources to the extraordinary natural events after the Ashura event?

    Keywords: Ashura, Rawdah al-Shuhada, Mullah Hossein Kashefi, Extraordinary Event
  • Maryam Farahani, Mojtaba Rafieian * Pages 319-335

    The Ilkhanid era in Iranian-Islamic urban planning can be considered as a transition period from Razi style to Isfahani style. The status of this period in Iranian urban planning is due to the fact that on the one hand, following the special situation after the devastating Mongol invasion, it has maintained the evolution of Iranian urban planning and on the other hand, the necessary background for the formation of Isfahani style in the Safavid period is shaped (1135-907 AH). The present research is accomplished by a descriptive and analytical method by the means of library resource data. Research findings indicate that the urban planning and architecture features of the Ilkhanid era seeks to create glory and splendor in the form of tall porches, higher heights of domes and openings, large and long spaces, more accurate and proportionate dimensions in the architecture of large squares of urban complexes all within the form of a complete urbanization forms. In fact, the purely geometric shape of large-scale urban spaces in Ilkhanid urban planning is significantly dissimilar from the courtyards of earlier urban complexes and body-like squares within urban contexts. The destruction of the socio-economic-physical structures of cities by the Mongols at the beginning of the seventh century AH, led to the reinvention of the concept of the square in a higher structure at the end of this century that included a large-scale geometric structure that became global regarding the urban planning of the Safavid period.

    Research aims

    1. Recognition of public space styles in chronology of architectural-urban planning styles in Iran. 2. Study of the characteristics of public spaces in the urban planning of the Ilkhanid period.

    Research questions:

    1. In architecture and urban planning in the history of Iran, what styles have existed in creating public spaces? 2. What are the characteristics of public spaces in the urban planning of the Ilkhanid period?

    Keywords: Iranian-Islamic City, Urban planning, Ilkhanid era, Geometric Public Space
  • Abdolreza Forghan, Esmail Jahanbakhsh *, Asgar Mohammadi Pages 336-356

    Assistance is one of the subcultures of the country and since it is considered as one of the categories of culture, it is of great position; moreover, this culture is more prevalent in rural areas. Since this symbolic system still exists in many villages of the country; considerate research is necessary to strengthen this subculture. Gilan Rural Heritage Museum is one of the natural museums that is a clear example of local and rural traditions in this region. The research method of this research is qualitative and, in this regard, the ethnographic method with a sociological approach has been used. The technique of data collection was interview, note-taking and observation (field research). In this regard, the study population in Gilan province included farmers from eleven villages. Based on this, the selected samples are as follows: 24 villagers participating in the interview were selected from Gilan province. In a sense, purposive sampling is used; the results are based on the findings in Gilan province, the consequences of cooperation with social capital indicators, such as participation, sense of commitment and friendship, based on the existence of social capital as a valuable asset in subcultural villages. Also, the results obtained from the findings regarding the category of exchange, show the existence of diversity and breadth of relationships among cooperative villagers and the use of emotional and economic benefits as a result of cooperation.

    Research aims

    1. Examining the role of assistance and cooperation in the existence or absence of empathy in rural affairs and in other words its role in the cohesion and unity of the villagers. 2. Studying the symbolic system of cooperation in the Gilan Rural Heritage Museum. 

    Research questions:

    1. What is the role of helping in the presence or absence of empathy in rural affairs and in other words, its role in the cohesion and unity of the villagers? 2. What is the reflection of the symbolic assistance system in the Museum of Rural Heritage of Gilan Province?

    Keywords: Yavardehi subculture, Gilan, Social Capital, Gilan Rural Heritage Museum
  • Sima Ghorbani Kashkooli, Majid Shahbazi *, Hooman Soobouti Pages 357-375

    Architecture in commercial spaces plays an imperative role in potential success. Functional efficiency in the interior spaces of commercial centers is one of the most important criteria that guarantee the success of commercial complexes from an economic point of view. The distribution of interior spaces, taking into account the relationship between them, is one of the factors affecting the spatial configuration characteristics of commercial centers and their functional efficiency. The purpose of this study is to investigate how space organization of commercial centers, intermediate spaces can improve the functional efficiency of the complex. The statistical population in this study is three commercial centers in Qazvin, which have been studied based on two variables "location" and "occupancy rate" of mid-spaces. The measurement tool for analyzing the performance of commercial centers is the spatial syntax technique. In this field, spatial relations have been studied by using graphs, mathematical relations and space syntax software. The strategy used in the research will be quantitative. By evaluating the obtained information, a suitable model was obtained to determine the position of the mid-spaces in order to improve the functional efficiency of commercial centers and increase the social communication of users. Findings of the research indicate that the research can be an effective guide in the process of designing business centers and explain the effective factors in order to analyze the social logic governing these centers.

    Research aims

    Reading the space organization of selected commercial centers based on the position of the mid-space in the city of Qazvin based on the space syntax technique. Explaining the optimal model in terms of how the mid-spaces in commercial centers are located in order to improve the functional efficiency of the complex.

    Research questions:

    How can the element of mid-space as one of the main elements in the physical-spatial structure of commercial centers affect the improvement of its functional efficiency? Considering the two indicators of "occupancy level" and "location" of mid-space in commercial centers, which mid-space pattern creates a more appropriate functional efficiency?

    Keywords: Business Center Architecture, mid-space, Functional Efficiency, Space layout, Qazvin city
  • Abed Karimi, Asghar Rezaporian * Pages 376-393

    The art of painting in Iran during the Islamic period and literature have been closely related to each other. As great literary works have always been one of the most central manifestations of painting. The Safavid period (1355-907 AH) is one of the most brilliant periods of painting in Iran. One of the great literary works in Iran is the book of Saqi Nameh by Baqer Kashani since it contains interpretations and descriptions about Saghi (cupbearer), Badeh (drink), taverns, music and ‌ musical instruments and melodies (including daf, ney, tar, robab, chang, arghanun, rud, aud, soroud, pardeh, nava and magham) ‌and also pleasant theological concepts (Pir-e Moghan, Aref, Zahed etc.). A comparative study of Maulana Mohammad Baqer Kashani's with Safavid's Saqi Nameh and paintings, ‌ in terms of mutual concepts and themes and their historical course can be significant opinions in relation to the harmony and congruence of art and literature. This research has been completed by descriptive and analytical methods and relying on the data of library resources. Findings of the research indicate that considering a number of the themes and specific content of the Saqi Namehs and comparing those themes with the sachets of Baqir Kherdeh, ‌such as: description of the Saqi, ‌‌‌‌‌‌drink, ‌song, the presence of musical instruments, ‌ seizing the opportunity‌‌‌‌‌, ‌condemning the time and its people‌‌‌‌‌, ‌referring to the historical history‌‌‌‌‌, ‌ epic values‌‌‌‌‌,  romance and expression of mystical thoughts are sufficient in Saqi Nameh of Baqir and the poets of this era; moreover, similar concepts can be observed in the art of the Safavid era.

    Research aims

    1. Recognition and importance of Maulana Mohammad Baqir Kherdeh's Saqi Nameh compared to Safavid Saqi Namehs. 2. A comparative study of the contents of the Saqi Nameh of Maulana Mohammad Baqir Kherdeh with Safavid paintings.

    Research questions

    1. What are the common themes between Safavid period painting and Maulana Mohammad Baqir Kherdeh works? 2. What are the dimensions, components and commonalities of Baqir Kherdeh's Saqi Namehs with the Safavid Saqi Namehs?

    Keywords: Saqi Nameh, Maulana Mohammad Baqer Kashani, Painting, Safavid period
  • Mojdeh Kiani * Pages 394-405

    The creation of profound changes in the present age has overshadowed all aspects of individual and social life. Population growth and the need to increase fame have led to the creation of new cities on the outskirts of large cities. These cities have special requirements in space and structure. This issue has a direct impact on subjects related to social life and has affected the identity of neighborhoods in individuals. The new city of Baharestan in Isfahan is one of such solemn cities. In the meantime, the study of socio-economic status and sense of neighborhood identity in the new city of Baharestan can pave the way for more detailed studies in the construction of new cities. A combined method, i.e. a combination of library and field methods, has been applied to collect information; in this sense, data is gathered via a questionnaire. The statistical population includes a population with more than 15 years of living in phases 1, 2 and 3 of Baharestan city (Isfahan) which includes a number of 61647 people. The sample size was determined using Cochran's formula of 385 people. The sampling method is carried out via simple cluster and random.  Also, sampling is carried out by the means of multi-stage cluster. Findings indicate that there is no significant difference in terms of gender, age and marital status of the neighborhood; on the other hand, a significant relationship between the socio-economic status and the identity of the neighborhood in the new city of Baharestan is observable.

    Research aims

    1. Studying the relationship between the sense of neighborhood identity and the space and architectural structure of new cities.2. Investigating the relationship between socio-economic status and sense of neighborhood identity in the new city of Baharestan.

    Research questions:

    1. What is the relationship between the sense of neighborhood identity in men and women and the architecture of new cities?2. What is the relationship between socio-economic status and sense of neighborhood identity in the new city of Baharestan?

    Keywords: socio-economic base, Neighborhood Identity, Baharestan city
  • Hooman Mohebbi Germi, Reza Farmahini Farahani *, MohammadMehdi Ghiai Pages 406-416

    To explain the symbols and signs in the field of linguistics, there is an approach called symbolism or semiotics. Ferdinand de Saussure, as one of the first pioneers in the field of linguistics, believed that each of the signs that exist in the structure of linguistics, constantly had a cause and a defect that granted them meaning; furthermore, this method includes other areas in addition to the linguistic structure. In the meantime, architecture has not been an exception to this rule due to its artistic structure, and throughout the history of world architecture, it has always been explored by architects in various architectural designs. Among the historical monuments in Iran, those related to the Qajar period, specifically located in the cities of northwestern Iran, namely Ardabil, Tabriz and Urmia are studied in this paper. In this study, which emphasizes both interpretive-historical events and the interpretation and meaning of symbols and signs in architecture based on Saussure theories, the functional and conceptual causes of residential spaces from Saussure's semantic perspective is studied in the mentioned cities of Ardebil, Tabriz and Urmia due to having residential houses rich in Qajar culture and architecture. The results indicate that the structures of each building are different in the formation of meaning and architectural concepts in that area, nonetheless, the principles of using the signs in each of the houses introduced in each city are similar.

    Research aims

    Introducing the symbols and signs used in the historical houses of the Qajar period in the cities of Ardabil, Tabriz and Urmia and the visual and conceptual analogy of each of the signs in the structures used. Assessing the quantitative and qualitative status of historical spaces and houses in the cities of Ardabil, Tabriz and Urmia.

    Research questions:

    What are the symbols of the historical houses of the Qajar period in the cities of Ardabil, Tabriz and Urmia according to the semantic theory of Ferdinand de Saussure? What is the purpose of symbolism and marking in the historical houses of the Qajar period in the cities of Ardabil, Tabriz, Urmia?

    Keywords: Symbolism, Qajar Historical Houses, Semantic Theory, Ferdinand de Saussure
  • Kimia Nasirzadeh, Alireza Askari Chaverdi *, MohammadHasan Talebian Pages 417-431

    The tomb complex and building known as the Kaaba of Zoroaster was built in Naqshe-e Rostam in the Achaemenid period. Naghsh-e-Rostam collection, especially the Kaaba of Zoroaster as the spiritual heritage of the Achaemenid kings, has continuously played a dynamic role in the religious, political and spiritual structure of the post-Achaemenid period, which is rooted in the ancient pre-Achaemenid traditions in the ancient Middle East particularly during the Elamite period. The closest interpretation of the function of this building in relation to the Achaemenid tombs and its connection with the Persepolis throne can be meaningful. Understanding the spatial relationship between Naqsh-e-Rostam and Persepolis is functionally significant. Persepolis was formed in the heart of a city and Achaemenid palaces were part of this city. This research, accomplished via a descriptive and analytical method and relying on library data, has sought to examine the environmental zone around Persepolis, known as the city of Parseh, and has made the hypothesis of reconstructing the historical city of Parseh within the range of the 1st degree of Persepolis more conceivable. The findings of the research indicate that according to the surviving works and inscriptions, the collection of works of Naghsh-e Rostam in the Achaemenid, Seleucid, Parthian and Sassanid periods has continually been applied and honored. In the Achaemenid period, the connection of Naghsh-e-Rostam tomb complex as a chief and functional part of Parseh city was related to Persepolis. The tradition of burying the deceased king was performed according to Zoroastrianism and after the burial of the king. the enthronement of the new king was performed in the monument and holy shrine of the Zoroastrian Kaaba.

    Research aims

    1- An investigation of the location of Naqsh-e-Rostam and the Kaaba of Zoroaster and the reasons for its dependence on the city of Parseh based on geophysical studies.  2- A study on the function of the Kaaba of Zoroaster from the Achaemenid period to the end of the Sassanid period.

    Research questions:

     1- What are the usages of the Kaaba of Zoroaster in diverse historical periods? 2. What information do geophysical studies provide about the location of the Kaaba of Zoroaster and its dependence on the city of Parseh?

    Keywords: Zoroastrian Kaaba, Naghsh-e Rostam, Tomb Collection, Parseh
  • Somaye Noorinejad, Farideh Talebpour *, Azam Ravadrad Pages 432-450

    One of the most significant artistic activities in Iran is the production of textiles, which flourished during the Safavid period. This art, like other arts, was influenced by many factors including the policies of the rulers and monarchs. Innovation and development in the production of textiles is one of the characteristics of this period that the course of its production and prosperity in Iranian society and art should be examined. Studying and inspecting the different angles of the Safavid textile production system has an important role in recognizing the status of this industry in rejecting this historical period. The present research is accomplished qualitatively (descriptive-analytical). The theoretical framework of the research is based on the approach of Howard Becker's art worlds. The research findings show that the social formation of Safavid Iran was based on providing services (political, social) and prominent designers and weavers worked in workshops that were directly supported by courtiers. Economic and political stability and the constant support of courtiers aided the textile production system to introduce a new generation of artists and textile designers to create eye-catching textiles at this time due to incentive systems and financial rewards.

    Research aims

    Recognition of the artistic image and the guild system of designers and weavers in creating textile productions in Safavid art.Examining the factors of production in introducing Safavid court textiles as works of art.

    Research questions:

    Were the textiles of the Safavid era considered as a work of art?What are the factors that contribute to the Safavid textile production system?

    Keywords: Safavid Era, Textiles, Production System, Howard Becker