فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 99، بهار 1400)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 99، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده فاطمه فقیهی*، زینب عساکره صفحات 5-28

    در اصل چهارم قانون اساسی، مهم ترین کارویژه نهاد دادرس شرعی مبنی بر پاسداری از موازین اسلامی به عنوان عالی ترین هنجار و اصلی ترین چارچوب حاکم بر هنجارهای حقوقی مورد تصریح قرار گرفته و فقهای شورای نگهبان موظف به حفاظت و حراست از این هنجار در بعد تقنین شده‌اند. نظر به این که نظارت شرعی بر کلیه قواعد حقوقی، صرف نظر از مرجع وضع قاعده اعمال می گردد، تحلیل این امر که چه آثار حقوقی از نظارت شرعی بر قوانین و مقررات با توجه به نظرات این نهاد قابل استنتاج است، به عنوان پرسش اصلی پژوهش حاضر مطرح و هدف از آن بررسی نحوه و کیفیت تضمین حاکمیت موازین شرع بر قواعد حقوقی در رویه عملی فقهای شورای نگهبان است. بر این مبنا، آثار حقوقی هر یک از نظرات شرعی مشتمل بر مصوبات قبل و بعد از پیروزی انقلاب، با استفاده از روش کتاب خانه ای و از طریق تحلیل رویه ای و انتقادی نظرات واکاوی شده‌اند. نتایج تحقیق نشان از آن دارد که این نظارت، آثاری هم چون «قابل تسری بودن نظرات شرعی به موارد مشابه»، «لازم الاجرابودن نظرات شرعی»، «ابطال قوانین و مقررات مغایر با شرع»، «قطعی و مختومه بودن نظرات شرعی» و «قابل استنادبودن نظرات شرعی در زمان سکوت قانون» را به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: اصل چهارم قانون اساسی، فقهای شورای نگهبان، نظارت شرعی، موازین اسلامی، حکومت موازین شرع بر قوانین و مقررات
  • نصرالله جعفری خسروآبادی، حمید روستایی صدرآبادی، محمود رایگان صفحات 29-46

    انسان‏ها برای ادامه حیات و جلوگیری از هرج و مرج در جامعه ناچار به تعاون با یک-دیگر هستند. خداوند متعال در آیه «تعاونوا علی البر و التقوی‏» (مایده (5): 2)؛ در راه نیکی و پرهیزگاری با هم تعاون کنید، قضیه تعاون در جامعه را از جنبه مثبت و انجام اعمال مفید با واژه‏ «بر» و از جنبه منفی و پرهیز از اعمال خلاف، با واژه «تقوا» بیان کرده است. حکومت اسلامی به عنوان مصداق بارز «بر» و قانون‏ مداری، دموکراسی، مشارکت مردمی و... از مصادیق تقوا محسوب می‏شود که تعاون بر آن‌ها واجب و لازم است. بنابراین، آیه فوق با عنوان قاعده «تعاون بر نیکی و تقوا» قابل طرح است که در تمام لایه‏های جامعه اسلامی کاربرد وسیعی دارد. به همین منظور، فقهای عظام در ابواب عاریه، هبه، امر به معروف، ولایت عدول مومنین، لقطه و... از این قاعده بهره جسته ‏اند. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی به بیان قاعده تعاون و جایگاه آن در حاکمیت و حکومت اسلامی پرداخته و دریافته است که این قاعده شامل مسایل مختلف جامعه و نظام‏های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی؛ از تشکیل حکومت تا حفظ، بقا و اداره آن و هم‎چنین حفظ نظم و قانون‏مداری می‏شود.

    کلیدواژگان: قاعده تعاون، تعاون بر بر، تعاون بر تقوا، فقه حکومتی، حاکمیت، حکومت اسلامی
  • محمد قربانی مقدم صفحات 47-74

    قاعده ای رایج در کتب فقهی وجود دارد تحت عنوان حرمت اعانه علی الاثم که برگرفته از دومین آیه سوره مبارکه مایده است. اما این قاعده در حقیقت بخشی از یک قاعده کلی به نام تعاون است که به دلیل نگرش غلط به مفاد و مفهوم آیه، تنها به بخشی از آن؛ یعنی قسمت دوم توجه شده که همان نیز به نحو ناقصی است. این مشکل که ناشی از نگرش فردی به ادله و قواعد فقهی است، موجب فهم نادرست یا ناقص برخی ادله شده تا جایی که منجر به اعراض از برخی از آن ادله شده است. در این مقاله کوشش می شود، تا با بررسی این قاعده از منظر فقه حکومتی، کارکردها و ظرفیت های قاعده تعاون واکاوی شود. به این منظور کارکردهای این قاعده در چهار سطح بررسی می شود که عبارت است از: تاسیس حکومت دینی، تاسیس و حمایت از نهادها و تشکیلات انقلابی، قانون گذاری و تکالیف فردی.

    کلیدواژگان: فقه حکومتی، قاعده تعاون، قانون گذاری، امر به معروف، نهی ازمنکر
  • میثم خزائی، محمود اکبری، محمدعلی لیالی صفحات 75-106

    جامعه زمانی در مسیر رشد و تعالی قرار می‌گیرد که انتخاب و انتصاب کارگزاران آن بر اساس صلاحیت و شایسته‌سالاری صورت گیرد؛ زیرا یکی از مهم‌ترین عوامل سعادت جوامع، داشتن حکمران‌های شایسته است. در تاریخ بشریت ملاحظه می-گردد حکمران‌های نالایق، جامعه تحت رهبری خود را به نابودی کشانده و حکمران‌های لایق، جامعه تحت رهبری خود را به سعادت رسانده‌اند. در یکی از خلاءهای موجود در نظام‌های سیاسی دنیا، عدم توجه به شایستگی علمی مدیران است. بر این اساس، پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و بر اساس مبانی شرع اسلام، شرطیت شایستگی علمی و تخصص در مدیران حکومت اسلامی را مورد واکاوی قرار داده و با مطرح‌نمودن توانایی علمی و تخصص به عنوان شرط ضروری انتخاب و انتصاب مدیران حکومت اسلامی، وضعیت موجود انتخاب و انتصاب کارگزاران و مدیران نظام جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی و نقد قرار داده است و در پایان ضرورت بازنگری در قوانین و مقررات و تدوین آیین‌نامه‌های جامع مدیریت برای سازمان‌ها و نهادهای حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران را مطرح نموده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی شایسته، صلاحیت علمی، کارگزاران، حکومت اسلامی
  • بهادر زارعی*، سید عباس احمدی، محسن عابدی درچه صفحات 107-134

    پژوهش حاضر به دنبال الگویابی حکمرانی مطلوب به‌ عنوان سبک منتخب حکمرانی در حکومت‌های اسلامی، در پی کشف حکمرانی متعالی و کشف مولفه‌های آن به ‌منظور ارتقای اقتدار ملی در حکمرانی‌های اسلامی است. الگویابی و انتخاب یک روش کارآمد متناسب با فطرت انسان‌ها جهت تامین نیازهای ضروری زندگی مادی و معنوی آن‌ها با توجه به پیشرفت فناوری و ضرورت‌های موجود و هم‌چنین هدایت و سعادت آن‌ها در جهت سیر تکاملی بشر، امری اجتناب‌ناپذیر است. در همین راستا گزینش شیوه‌ای از حکمرانی با دارابودن مشروعیت الهی و مقبولیت مردمی به ‌صورت توامان، خواست‌ همه ملت‌هاست. در این تحقیق آمیخته به روش فراترکیب، به تحلیل کیفی محتوای مطالعات اولیه پرداخته و یافته‌ها و نتایج مطالعات دیگر تحلیل و جمع‌بندی شده تا دانش موجود را ارتقا و دیدگاه جامع و گسترده‌ای را نسبت به این موضوع فراهم آورد. هم‌چنین با استخراج مولفه‌های حکمرانی متعالی، نقش و تاثیر آن‎ها بر مقبولیت، کارآمدی، رضایت‎مندی عمومی و ثبات سیاسی جامعه بررسی شده است. بر همین اساس، در صورت اجرای حکمرانی متعالی با مختصات مشخص و معین در هر کشور اسلامی، ارتقای اقتدار ملی آن، حکمرانی در دو مقیاس فراملی و فروملی پدیده‌ای قطعی در این فرایند خواهد بود.

    کلیدواژگان: حکمرانی متعالی، اقتدار ملی، حکمرانی اسلامی، مشروعیت نظام سیاسی، کارآمدی نظام سیاسی
  • داود تقی لو*، نجف لک زایی صفحات 135-164

    مفهوم رقابت یکی از پرجاذبه ترین مفاهیم در عرصه کنش سیاسی به شمار می‌آید. با فرض پذیرش مردم‌سالاری در اندیشه سیاسی اسلام، رقابت سیاسی که یکی از شاخص‎های آن است نیز مورد پذیرش قرار می‌گیرد. رقابت سیاسی برای این که بتواند کارویژه‌های مورد انتظار را برآورده سازد، باید در قالب اصول و قواعد عقلانی قرار گیرد. بر اساس قوای وجودی انسان، الگوهای متنوعی برای رقابت سیاسی متصور است که از میان آن‌ها الگوی رقابت سیاسی متعالی عقلانی مورد پذیرش است. اصول رقابت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران باید برگرفته از اسناد بالادستی آن باشد. حفظ حرمت ارزش‌های مسلط جامعه و آموزه‌های دینی، تقدم امور معنوی، هدف‌نبودن قدرت، تامین مصالح ملی، التزام به هنجارهای قانون اساسی و سایر قوانین، رعایت استقلال کشور، حفظ امنیت ملی، حفظ وحدت ملی، رعایت اخلاق مدنی و بازی با حاصل‌جمع غیر صفر، اصول به‌دست‌آمده از اسناد بالادستی در پژوهش بنیادی پیش رو است. تحقیق حاضر در راستای تبیین اصول حقوقی، اخلاقی و رفتاری رقابت سیاسی عقلانی بر پایه اسناد بالادستی و تطبیق آن بر پیش‌نویس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با هدف تکمیل این پیش‌نویس است. روش تحقیق در نوشتار پیش رو توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: اصول رقابت سیاسی، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، توسعه سیاسی، رقابت سیاسی عقلانی
  • محمد مهدی عالمی طامه، علی غلامی صفحات 165-197

    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مواضع متعدد (به طور نمونه اصل چهارم و اصل نود و ششم)، بر لزوم انطباق قوانین و مقررات بر‏ موازین‏ اسلامی و عدم مغایرت آن‌ها با احکام و اصول مذهب رسمی کشور تاکید نموده و بر این اساس، بی تردید نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران باید مبتنی بر منابع اسلامی باشد، اما به منظور اسلامی‎سازی بایسته تقنین، طبیعی است که صرف پذیرش منابع دینی کافی نیست و ضروری است چگونگی کاربست آن به صورت مستمر و دقیق مورد توجه باشد؛ زیرا در عرفی‌شدن نیز مرجعیت منابع دینی به نحو آشکار طرد نشده و تنها در منطق فهم نصوص دینی و فحوای آن تصرف می‌شود. طرف‎داران نگرش عرفی‌شدن، ضمن پذیرش دخالت نصوص دینی در سیاسات، با تصرف در فحوای ماورایی منابع نقلی، ارایه تفاسیر عصری و بی ضابطه، بهره‌گیری از عقلانیت ابزاری، قیاس و مصلحت‌سنجی غیر اجتهادی، نگرشی کاملا متفاوت با طرف‌داران نگرش اسلامی‌سازی دارند. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی در مقام تبیین و تحلیل چگونگی کاربست منابع تقنینی در دو نگرش اسلامی و عرفی، اثبات کرده است که صرف پذیرش مرجعیت منابع دینی در تنظیم نظام حقوقی کافی نبوده و ضروری است علاوه بر آن، منابع دینی بر اساس منهج اجتهادی و به ویژه با توجه به غایات کلان شریعت در تصویب قوانین و انتخاب فتوای معیار، مورد توجه باشند.

    کلیدواژگان: عرفی شدن، اسلامی سازی، منابع دینی، نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران
|
  • seyyedeh fatemeh faqihi*, zeynab asakereh Pages 5-28

    In the fourth article of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the most important function of a judge which is safeguarding Islamic laws and regulations has been stipulated as the highest norm as well as the most fundamental framework governing legal norms, and the jurisconsults (faqihs) of the Council of Guardians are obliged to safeguard and preserve the norms in legislation. In view of the fact that the religious supervision of all juridical rules is exercised irrespective of the source from which rules and laws are enforced, the analysis of the question what conclusion can be made of religious supervision of laws and regulations in terms of these opinions and views serves as the main question of the present research aiming to study the way in which the Shari‘ah criteria govern legal rules in the legal procedure of the jurisconsults working in the Council of Guardians. On this basis, the legal effects of each of religious opinions including the enactments of the laws before and after the Islamic Revolution have been explored drawing upon a library as well as analytical-critical methods in studying views and opinions. The findings of the research indicate that this sort of supervision has certain consequences which can be formulated in such statements as “religious opinions are applicable to similar cases”, “legal or religious opinions are binding”, “laws and regulations in contradiction with the Law or Shar‘ are refuted”, “legal opinions are certain and conclusive (decisive)”, “ legal opinions can be referred to as the authentic source when the law is silent.”

    Keywords: the fourth principle of the Constitution, jurisconsults (faqihs) of the Council of Guardians, legal supervision, Islamic criteria (standards), the rule of legal criteria over laws, regulations
  • Nasrullāh Ja‘fari, Hamid Rusta&lsquo, i Ṣadrābādi, mahmood rayrgan Pages 29-46

    To survive and have a peaceful life with no turbulence in society, human beings have to make attempts to promote mutual cooperation. In the Holy Quran, Surat al-MÁidah, verse 2, God the Almighty says, “Cooperate in piety and Godwariness…”. This verse clearly states the issue of cooperation in society both from the positive aspect (performing good deeds) which finds its expression in the word ‘piety’ and from negative aspect (avoid doing evil deeds) which is expressed by the word ‘Godwariness’. Islamic government is considered as the typical example of ‘piety’, and legalism, democracy, public participation, etc., are good examples of ‘Godwariness’ all of which necessitate cooperation. The abovementioned verse can be reformulated as the ‘maxim of cooperation in piety and righteousness’ which is widely applicable to all strata of Islamic society. To serve this purpose, great jurisconsults have made use of the maxim in question in all jurisprudential matters such as ‘loan (lending), donation, enjoining the good, authority of just Muslim believers, found articles, and the like. Drawing upon a descriptive-analytic method, the present article has dealt with the explanation of the maxim of cooperation and its position in Islamic governance and government and has found out that the principle in question extends to include various problems of society and social, economic, political and cultural systems ranging from the formation of government, its preservation, survival, administration, to keeping order and legalism.

    Keywords: the maxim of cooperation in piety, cooperation in Godwariness, governmental jurisprudence(fiqh), sovereignty, Islamic government
  • mohammad ghorbanimoghadam Pages 47-74

    There is a current maxim in books of jurisprudence labeled as the ‘prohibition of cooperation in sin and aggression’ which has its root in the second verse of the Surat al-MÁidah. However, the maxim is, in fact, part of a universal (general) maxim designated as ‘cooperation’ which has not been fully taken into consideration as a result of a false conception of the whole content or implication of the verse, or rather, because of partial view of its content. In other words, only part of the verse has been brought into focus, which does not give a full view of the whole content of the verse. This problem, which is caused by a personal view of the jurisprudential arguments and rules, has brought about a misconception or a narrow conception of the arguments so that some of these arguments have been the subject of refutation. In this article, an attempt has been made to explore the functions and capabilities of the maxim of cooperation by studying it from the perspective of governmental jurisprudence. Furthermore, functions of the maxim are studied at four levels: formation of religious government, establishment of revolutionary institutions and organizations and lending support to them, legislation and personal obligations.

    Keywords: governmental jurisprudence, maxim of cooperation, legislation, enjoining the good, forbidding the evil
  • meisam khazaee, mahmood akbari, mohammadali layali Pages 75-106

    A society can take a course of development and perfection when the choice and appointment of its agents is made according to their qualifications and merits. For one of the most important factors in leading societies to happiness is to have competent rulers. In the history of human beings there are nations which have fallen into decline and destruction under incompetent rulers and kings and which have experienced happiness and welfare under competent rulers. One of the huge gaps in the world’s political systems is the lack of attention to the scientific qualification of the people who undertake to rule a nation or administrate governmental organizations. Drawing upon a descriptive-analytic method and on the basis of the principles in the Islamic Law, the present research has sought to explore the condition for the scientific competency and expertise of the administration in Islamic government. Having put forward the scientific capability and expertise as the necessary condition for choosing and appointing the administration of the Islamic government, it also has made a critical analysis of the present condition of the choice and appointment of the agents and administration of the Islamic Republic of Iran. The article comes to its end by pointing out the necessity of making revision of laws and regulations and of formulating comprehensive bylaws to regulate the management of the governmental organizations and institutions of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: competent governance, scientific qualification, agents, Islamic government
  • bahador zarei*, Sayyed ‘Abbās Ahmadi, mohsen abedidorche Pages 107-134

    The present research seeks to find certain paradigms or models of desired governance as a selected style of governance in Islamic governments. In fact, it seeks to recognize a sublime governance and its constituents for the promotion of national authority in different forms of Islamic governance. Finding paradigms of governance and choosing an efficient method in alignment with the nature of human beings which helps to meet the human beings’ essential material and spiritual needs seems to be inevitable when technological advancements and current requirements as well as the question of human beings’ guidance and happiness in the direction of perfection and evolution are taken into consideration. In this connection, to choose from methods and styles of governance which is at once of divine legitimacy and popular acceptance is what all nations desire. In this research work, the researchers have made a qualitative analysis of the content of earlier studies, their findings and results. These have made contributions to the existing knowledge of the issue in question, and offered a more comprehensive view of it. Having deduced the constituents of a sublime governance, the researchers have studied their role and their effects on its acceptance, efficiency, and common consent and political stability of society. If the sort of sublime governance with definite specifications mentioned above is enforced in any Islamic country, the national authority of that governance both at international and intranational levels will be guaranteed.

    Keywords: sublime governance, national authority, Islamic governance, legitimacy of political system, efficiency of the political system
  • Davood Taghiloo*, Najaf Lakzāī Pages 135-164

    The concept of ‘contest’ is considered to be one of the most attractive one in the area of political action. With the supposition that democracy is accepted in the political thought of Islam, political contest, which is one of its characteristics, is also accepted. In order for a political contest to serve its expected functions, it should be set within the framework of rational rules and principles. According to human existential faculties, one can conceive various patterns of political contest from which the rational sublime political contest is acceptable. The principles governing political contest in the Islamic Republic of Iran should be derived from the high level documents. Preserving the respect for the dominant values in society, and religious doctrines, the priority of spiritual matters, not taking power and authority as the ultimate goal, meeting national interests, commitment to the norms of the Constitution and other laws and regulations, observing the independence of the country, preserving national security, preserving national unity, observing civil morality, and Zero-sum Game, are the principles resulted from the high-level documents in this fundamental research. The present research seeks to explain the legal, moral, and behavioral principles of rational political contest on the basis of high level documents and its correspondence with the draft of the Islamic-Persian progress aiming to complete the draft. The research method in this research work is a descriptive-analytic one.

    Keywords: principles of political contest, the Islamic-Persian pattern of progress, political development, rational political contest
  • mohammadmahdi alemitameh, Ali Gholami Pages 165-197

    The Constitution of the Islamic Republic of Iran in various cases (for example, Article no, 4 and Article no. 96) emphasizes the necessity of correspondence between laws and regulations and Islamic criteria (standards) on the one hand and their non-contradiction with the prescriptions and principles of the formal religion of the country on the other. Accordingly, there is no doubt that the legal system of the Islamic Republic of Iran should be based on the Islamic sources. However, in order to Islamize legislation in a proper way, it is natural that the mere acceptance of Islamic sources cannot be sufficient and it is necessary to pay close and constant attention to the way they can be applied. For in the process of secularization, too, the authority of religious sources is not obviously refuted and changes or modifications are made only in the case of the logic of understanding religious texts and their implications. Advocates of secularization approach, having accepted the interventions of religious texts in political affairs, have adopted a quite different approach from that of those who support the Islamization approach by making certain modifications in the divine or transcendental implications of traditional (textual) sources, presenting irregular modern interpretations, making use of instrumental rationality, deduction, and expediency which is not based on independent juridical opinion. Drawing upon a descriptive-analytic research method, the research seeks to explain how the application of the legislation sources from two viewpoints, Islamic and secular, has established the fact that the mere acceptance of the authority of religious sources in regulating a legal system is not sufficient and it seems necessary to take into account religious sources on the basis of independent juridical opinion, especially with regard to the most important ends of the Islamic Law in ratifying laws and selecting standard judicial decrees (fatwÁs).

    Keywords: secularization, Islamization, religious sources, legal system of the Islamic Republic of Iran