فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 63 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 63 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزاد غلامی* صفحات 11-34

    جامعه ایران با موضوعات و مسایل زیست محیطی متعددی روبرو است. در میان موضوعات زیست محیطی جامعه ایران «مسئله آب» یکی از برجسته ترین مسایل است. امروزه رشته های علوم انسانی هم به موضوعات زیست محیطی و تبعات آنها واکنش نشان داده اند. ارتباطات زیست محیطی هم یکی از عرصه هایی است که پتانسیل خوبی برای کمک به حل ابعادی از مسایل زیست محیطی دارد. بر این اساس در این مقاله از منظر ارتباطات زیست محیطی و با رویکرد نظری چارچوب بندی به مطالعه مسئله آب در سینمای مستند دهه هشتاد و نود ایران پرداخته شده است. سوال اصلی تحقیق این است که سینمای مستند ایران چگونه به مسئله بحران آب در ایران پرداخته است؟ برای پاسخ به سوال تحقیق 22 فیلم مستند با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل شده است. تحلیل محتوای کیفی این مستندها نشان می دهد چارچوب تشخیصی و تجویزی توسعه پایدار غالب-ترین و فراگیرترین چارچوبی است که مستندسازان ایرانی مساله بحران آب در ایران را در قالب آن چارچوب بندی کرده اند.

    کلیدواژگان: مستند زیست محیطی، سینمای زیست محیطی، ارتباطات زیست محیطی، چارچوب بندی، مسئله آب
  • نهال نفیسی*، هادی جلیلی صفحات 35-55

    فراگیری و عمق فزاینده عملکرد شیوه ها و ابزارهای نظارتی در کلیه سطوح زندگی خصوصی افراد و ساحت عمومی جوامع در دهه های اخیر منجر به شکل گیری حوزه ای از دانش تحت عنوان «مطالعات نظارت» شده است. در ایران گرچه بر اشکال رسمی و دولتی کنترل و نظارت بسیار تاکید شده، شکل های مختلف کنترل و نظارت که در داخل خود خانواده ها و توسط اعضای خانواده بر یکدیگر اعمال می شوند عمدتا از لحاظ نظری نامریی مانده اند. در این مقاله ابتدا می کوشیم با معرفی حوزه میان رشته ای«مطالعات نظارت»، بعضی ابزارهای نظری و مفهومی لازم برای پرداختن به این حوزه را در دسترس پژوهشگران ایرانی قرار دهیم، و سپس به طرح یافته های تحقیق درباره سازوکارهای مختلف نظارت و کنترل در خانواده های ایرانی در سال های پایانی قرن 1400 شمسی خواهیم پرداخت. در این تحقیق که در فاصله سال های 1394 تا 1396 انجام شد، با 35 خانواده ساکن تهران که فرزند دختر و/یا پسر بین 13 تا 23 سال داشتند، مصاحبه های باز و نیمه ساخت یافته یک تا سه ساعته، عمدتا در منزل آنها، انجام دادیم. در انتخاب خانواده ها دقت داشتیم که ویژگی های اقتصادی، عقیدتی، حرفه ای، و محله ای متفاوتی داشته باشند و تا حد امکان تنوع اجتماعی موجود در میان ساکنان تهران را بازتابانند. یافته های تحقیق معطوف به تغییر و تحولات شیوه های نظارت داخل خانواده از دهه 1360 تا دهه 1390 و عوامل موثر بر آنها، نابرابری سرمایه های خانوادگی در عصر خصوصی شدن امنیت، و کشمکش بر سر مرزهای نظارت بین خانواده و نهادهای رسمی همچون دولت، صداوسیما، و مدرسه است.

    کلیدواژگان: مطالعات نظارت، خانواده، نوجوانان و جوانان، نابرابری، خصوصی سازی امنیت
  • فاطمه سیرویی نژاد، شادی ضابط*، محمد مهدی فتوره چی صفحات 57-79

    از درد خود گفتن و درددل کردن در کشور ما کمتر در فضای عمومی صورت می گیرد. در موارد اندکی رسانه های جمعی رشته کلام را به دست مردم عادی داده اند تا از غم و اندوه گذشته و حال خود سخن بگویند. اما شبکه های اجتماعی فرصت مناسبی را جهت خودنگاری و خودافشایی ایجاد کرده اند. هدف این مقاله درک دستاوردهای خودنگاری اینستاگرامی افرادی است که عضوی از اعضای خانواده خود را به دلیل قصور پزشکی از دست داده اند. جامعه آماری این پژوهش کیفی که به روش پدیدارشناسی انجام شده است، کلیه اعضای خانواده های قربانیان قصور پزشکی است که در اینستاگرام صفحه ای جهت خودنگاری در همین زمینه دارند. نمونه گیری به شکل هدفمند و به روش گلوله برفی تا حد اشباع (17 نفر) بود و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با این افراد انجام شد. تجزیه داده ها به شکل موضوعی صورت گرفت و سه دستاورد عمده بر این خودنگاری تشخیص داده شد: تسکین درد داغ، یافتن همسانان و تشکیل اجتماع، و انتقال و دریافت تجارب و اطلاعات. نتایج تحقیق نشان داد کاربران، اینستاگرام را که با رویکرد انتشار عکس های زندگی روزمره ایجاد شده بود، برای اهدافی دیگر به خدمت گرفته و کاربری های جدیدی برای آن تعریف کردند: کاربری انجمن حمایت از خانواده های قربانیان قصور پزشکی یا اجتماعی برای گروه درمانی. بدین ترتیب اینستاگرام توسط کاربران تصاحب شده و در جهت رفع نیازهای روحی و اجتماعی این افراد استفاده می شود.

    کلیدواژگان: خودنگاری، افشای خود، اینستاگرام، شبکه های اجتماعی، قصورپزشکی
  • بردیا مختاری*، مهری بهار صفحات 81-101

    طنز چه به عنوان یک فرایند دفاعی و چه به عنوان یک نوع ادبی، بیانگر تمایلی برای کانالیزه کردن یک مسئله ی مشترک اضطراب آور یا یک انرژی پنهان در انسان است. امروزه در بسترهای عامه پسند، جا برای انتشار محتوای انتقادی - سیاسی بدون نقش سرگرم کننده و تجاری، تنگ شده است؛ با این حال در خلال همین محتوای سرگرم کننده و تجاری نیز، رگه هایی از انتقاد و سخنان سیاسی دیده می شود. زمینه ی فرهنگی مشترک و دغدغه های یکسان، یکی از بسترهای پیدایش طنز و مزاح است؛ از این رو، این پژوهش با رویکردی بین رشته ای، از سویی نقش فرهنگ را در شکل گیری محتوا در نظر می گیرد و از سوی دیگر، با نگاهی ارتباطی، طنز را به عنوان حامل پیام های متنوع می کاود. همچنین با تلاشی برای طبقه بندی، انواع طنز را در فضای مجازی فارسی زبان به طور کلی مطالعه می کند و از این طریق، محتوای طنز و مزاحی را که در دوران گسترش ویروس کرونا در شبکه های اجتماعی منتشر شده است، سنخ بندی می نماید. از آن جایی که یافته های روانشناختی پشت ایجاد بسیاری از لبخندها و شوخی ها، لایه های پنهانی از انرژی و اضطراب را شناسایی کرده اند، تلاش نهایی این پژوهش در راستای نمایاندن لایه های ناخودآگاه انرژی، خشم یا اضطراب انباشته شده ورای فرایندهای ارتباطی است که در قالب محتوای طنز و شوخی در فضای مجازی خود را بروز می دهد. سنخ شناسی محتوای طنز می تواند برای شناخت دغدغه های خودآگاه و ناخودآگاه جامعه مفید باشد و در این مقاله، در محتوای طنز دوران کرونا، سنخ های سیاسی روزمره، سیاسی-مذهبی تابوشکن، اجتماعی - ارتباطی و عامه پسند شناسایی و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: سنخ شناسی، طنز، فضای مجازی، کرونا، هزل
  • علیرضا عبداللهی نژاد، سندوس محمدی نوسودی* صفحات 103-127

    کنشگران اجتماعی در میدان مبارزه برای تغییر محیط اطراف خود، فن آوری های جدید ارتباطی را به کار گرفته اند. هدف مقاله حاضر مطالعه کنشگری  اجتماعی کردهای کشور عراق در فضای مجازی است. در این پژوهش از ترکیب دو روش مردم نگاری مجازی و مصاحبه عمقی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهند که محدودیت هایی نظیر حزبی بودن رسانه در اقلیم کردستان باعث شده اند که کنشگران کرد عراقی نتوانند از مجراهای اصلی برای رسیدن به اهدافشان استفاده کنند. همین عوامل کنشگران کرد عراقی را به استفاده از رسانه های جایگزین که در مطالعه حاضر شبکه های اجتماعی هستند، برای فعالیت سوق می دهد. اصلی ترین مزایای شبکه های اجتماعی برای کنشگران کرد کشور عراق شامل رواج شهروند خبرنگاری، از بین رفتن سانسور و کنترل دولت ها، امکان مقاومت و فعالیت سیاسی، در هم تنیدگی ابعاد آنلاین و آفلاین و برقراری ارتباط با کنشگران کرد سایر کشورها هستند. یکی از بارزترین ویژگی های کنشگری کردهای عراق در فضای مجازی ارتباطی است که آن ها با کردهای سایر کشورها پیدا می کنند و از این طریق می توانند به کنش های مشترکی در راستای هویت کردی شان دست بزنند.

    کلیدواژگان: کنشگری، کنشگری مجازی، کردهای عراق، رسانه های اجتماعی، تعامل درون قومیتی
  • حامد کیا* صفحات 129-151

    در پژوهش حاضر به دنبال بررسی چگونگی مصرف آثار فرهنگی و هنری اساتید دانشگاه هستیم و آن را در قالب زیست فرهنگی اساتید تبدیل به مسئله کرده ایم. زیست فرهنگی یک استاد دانشگاه ایرانی چگونه است؟ برای پاسخ به این پرسش نیز اشاره ای به وضعیت زیست علمی اساتید داریم تا بتوانیم آنچه از موقعیت زیست علمی استاد بر زیست فرهنگی او تاثیر می گذارد تصویر بهتری پیدا کنیم. بنابراین، پژوهش حاضر بر اساس روش شناختی کیفی در دو دانشگاه دولتی تهران و دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز است. دو دانشگاه یاد شده دانشکده های مختلفی قرار دارند که در سه گروه عمده هنر، علوم انسانی و مهندسی با 120 استاد مصاحبه به عمل آمده است. در نتیجه گیری آمده است که زیست علمی اساتید در ساختار اداری دانشگاه به گونه ای درگیر شده است که باید به تعداد انبوه متن علمی چاپ کند، زیرا به جز آن موقعیت استادی از دست می رود. بنابراین، استاد تبدیل به کارگر فرهنگی می شود که مدام باید متن علمی تولید کند و این خارج از استانداردهای تولید متن علمی نوآورانه است. پس، استاد دچار سرخوردگی است و از طرفی دانشگاه ایرانی نسب به وضعیت زیست فرهنگی استاد نیز بی اعتنا است. بدین ترتیب، اولویت استاد ایرانی گذراندن زمان در حوزه تخصصی است و او نسبت به ضرورت مصرف آثار فرهنگی و هنری نه تنها آگاهی ندارد بلکه در وضعیت بحرانی به سر می برد.

    کلیدواژگان: دانشگاه استاد، زیست فرهنگی، زیست علمی، مصرف فرهنگی
  • آرزو بلالی، افسانه ادریسی*، اسماعیل عالی زاد، مظفرالدین شهباری صفحات 153-175

    در این مقاله از خلال تحلیل گفتمان کتاب احمد نوشته طالبوف تبریزی، بازنمایی ایده پیشرفت در ادبیات دوره مشروطه مورد بررسی قرار می گیرد. نشان داده می شود که چگونه متاثر از گفتمان پیشرفت تکنولوژیک، جامعه حول «تزیید صنایع مترقی» به سمت جامعه ایده آل حرکت می کند و طی کردن این مسیر مستلزم انجام تغییرات بنیادین در نحوه «تعلیم و تربیت اطفال» است به نحوی که «علم ملل متمدنه» آموزش داده شود و در عین حال با تاسیس کارخانه ها و شرکت ها به «ثروت عمومی» افزوده می گردد و مملکت عقب ماندگی خود را در دو جنبه «علم» و «ثروت» جبران می نماید. ایده پیشرفت از چهار وجه عقل باوری، عام باوری، نقش دولت و تقابل میان آنچه هست و آنچه باید باشد، بررسی گردید و مشخص شد که طالبوف قایل به تقدم خرد ابزاری به عنوان نیروی پیشبرنده جامعه ای است که به واسطه جهل و تنبلی از قافله تمدنی که غرب در قله آن است، عقب مانده است. البته این عقب ماندگی به لطف حکومت کارآمد و خواهان پیشرفتی که مبتنی بر قانون عمل نماید قابل جبران است. در این مسیر این «مهندسان وطن پرست»، «عالمان وطن دوست» و «شریعتمندان پرتلاش» هستند که عاملان اصلی پیشرفت محسوب می شوند و بایستی در برابر «تجار حمال فرنگی ها»، «مقلدان فرنگی مآب» و «خرافه پرستان تنبل» از ناموس وطن در برابر استعمار غرب دفاع کنند. 

    کلیدواژگان: ایده پیشرفت، تحلیل گفتمان لاکلو و موف، ادبیات داستانی مشروطه، طالبوف تبریزی
  • سمیه سادات شفیعی* صفحات 177-202

    چگونگی تحقق توسعه فرهنگی، موضوعی مهم در مطالعات توسعه است که فراتر از بحث های نظری، واکاوی مصادیق و کاووش پیرامون روندهای عینی، ظرفیت های تعین بخش، سازوکارهای محقق و نیز تغییرات اجتماعی مبتلابه آن در مناسبات جوامع بومی مداقه های روشمندی را می طلبد. مقاله حاضر با دستمایه قراردادن مولفه های توسعه فرهنگی به تحلیل کارنامه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سالهای 1357-1344 پرداخته است. بدین منظور پس از احصای ویژگیهای جامعه شناختی توسعه فرهنگی از مباحث نظری_مفهومی مدون، مجموعه اسناد موجود روایت محور درباره فعالیت کانون به روش کیفی و با تکنیک تحلیل سند مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد کانون مشتمل بر کنشگران خود چه در مقام تولیدکنندگان فرهنگی، هنری و چه در مقام مصرف کنندگان عام توانست میزانی از هر یک مولفه های مربوط به توسعه فرهنگی را محقق سازد. این موارد شامل برخورداری فرهنگی، ابداع فرهنگی، تکثر فرهنگی، تعامل فرهنگی، مشارکت فرهنگی، شمول فرهنگی، وفاق فرهنگی و بازاندیشی فرهنگی بوده-است. لذا هرچند در بحث از توسعه زایی کانون نمی توان از همه گیری آفرینش هنری و تعامل فرهنگی سخن راند اما در همان مقیاس محدود و البته بیشتر مبتنی بر کنش ارتباطی این نهاد توانست با خلق ارزش و ایجاد الگوهای ذهنی در مقیاس ملی و جهانی جریان ساز بوده و مناسبات بی سابقه ای را رقم زند و مولفه وضعیت فرهنگی کودکان و گذران خلاقانه کودکی و نوجوانی را بعنوان یکی از تعیین کننده های کیفی توسعه اهمیت بخشد.

    کلیدواژگان: کنش ارتباطی، بازاندیشی، خلاقیت فرهنگی، تکثر فرهنگی، توسعه فرهنگی
  • خدیجه کشاورز، شقایق یوسفی مقدم*، مینا عزیزی صفحات 203-227

    امروزه توجه به فضاهای عمومی شهر یکی از مهم ترین مباحث اجتماعی است خصوصا توجه به این موضوع در میان گروه هایی مانند زنان که عمدتا امکان کمتری برای بهره برداری از فضاهای شهری را در اختیار دارند، اهمیتی دوچندان می یابد. توجه به پتانسیل های بالقوه ای که کتابخانه ، به مثابه «مکان سوم»، می تواند برای گروه های مختلف زنان داشته باشد، کانون اصلی توجه این پژوهش است. گرچه مکان سوم می تواند در تحقق مشارکت و دموکراتیزاسیون فرهنگی در جامعه نقش ایفا کند، اما اگر به نقد رویه های طردکننده در این مکان ها پرداخته نشود و تقویت نقاط قوت و بهبود آنها مد نظر نباشد نمی توان به بهبود فرآیند ادغام گروه های مختلف از جمله زنان در این نوع فضاها و مکان ها امید داشت. داده های این پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با نه زن پژوهشگر و دانشگاهی که تجربه استفاده مداوم از کتابخانه ها را داشته اند و نیز مشاهده فضای چهار کتابخانه عمومی در مناطق شمال، مرکز و جنوب تهران و مصاحبه با کتابداران و مراجعان آنها به دست آمده است. از خلال مشاهدات و روایت های زنان، تلاش شده تا با تحلیل تماتیک دلایل اقبال یا بی رغبتی آنها در استفاده از کتابخانه های عمومی شناسایی شود. نتایج نشان می دهد که اغلب زنان تجربه چندان خوشایندی از کتابخانه ندارند و ترکیبی از مشخصات فضای فیزیکی، قوانین و مقررات و بی توجهی به اقتضایات خاص زندگی زنان همچون نقش مادری از دلایل مهم بی اقبالی به کتابخانه است. یکی از مهمترین نتایج برآمده از این پژوهش نیز ضرورت مبرم توجه به نیازهای ویژه محلی در برنامه ریزی و تجهیز کتابخانه در محلات مختلف شهر است.

    کلیدواژگان: فضای عمومی، کتابخانه های عمومی، کیفیت زندگی زنان، مکان سوم
  • حسین باقری*، آرش حیدری صفحات 229-259

    پژوهش حاضر به بررسی و شناخت الگوهای ارتباطی و شیوه های تعامل و همچنین قدرت های غیر رسمی در داخل زندان می پردازد.اهمیت قدرت غیررسمی را می توان در تاثیر مستقیم آن بر قدرت رسمی و همچنین حیات اجتماعی زندانیان، اعم از الگوهای ارتباطی، شیوه های تعامل، الگوها و معادلات اقتصادی حاکم دانست. چارچوب مفهومی پژوهش حاضر بیش از آنکه کاربست مفاهیم از پیش آماده بر وضعیت باشد، بر فهمی کیفی و اکتشافی از وضعیت استوار است. به این ترتیب گافمن و نظریه کنش متقابل نمادین برای پژوهش حاضر یک چارچوب مرجع است برای شناخت منطق تعاملات و ارتباطات غیر رسمی. منطق تعامل نمادین، زبان، چارچوب های کنش، شعایر و مناسک، فرایندهای هویتی و منطق روابط قدرت مفاهیمی بنیادین برای پژوهش حاضر محسوب می شوند که از افق فهم متفکران کنش متقابل نمادین خاصه گافمن مورد توجه قرار گرفته اند. روش تحقیق این پژوهش روایت پژوهی است که از تکنیک مصاحبه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.جامعه مورد پژوهش زندانیان زندان مرکزی کرج می باشند و تلاش شده نمونه به صورت تصادفی از لیست اسامی زندانیان انتخاب شود ولی در برخی موارد بنا به نیاز تحقیق از روش گلوله برفی استفاده شده است.نتایج پژوهش حاضر بر این مسئله دلالت دارند که فهم رایج از فضای زندان فهمی یکجانبه است و تنها از منظر قانونگذار و نگاه هنجارگذاران به زندان می نگرد.صورت بندی های کنش در تقابل با قدرت رسمی حاکم بر زندان طیفی از همدستی، تقابل، پنهان سازی و... را در بر دارند که می توانند به قالب انواعی از مقاومت تعریف شوند.

    کلیدواژگان: زندان، روابط غیر رسمی، قدرت، کنش متقابل
  • محبوبه خرازی، نسیم مجیدی قهرودی*، بهروز کاوه ئی صفحات 261-290

    در مقاله پژوهشی حاضر، نگارنده به بررسی "نقش کلانشهر تهران در بهینه سازی دیپلماسی ارتباطی فرهنگی" با اتخاذ رویکرد میان رشته ای و در چارچوب تیوریک دربرگیرنده رویکردهای نظری حوزه های: دیپلماسی عمومی استراتژیک؛ نظریه دیپلماسی عمومی-دیپلماسی فرهنگی وارتباطات- نای در قدرت نرم، ارتباطات استراتژیک، شهر شبکه ای-شهر اطلاعاتی آینده، پارادیپلماسی و دیپلماسی شهری پرداخته است. این پژوهش اکتشافی از نظر هدف کاربردی، از نظر تحلیلی از نوع تحلیل همبستگی و از لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات از نوع تحقیق پیمایشی و مقطعی است. در این پژوهش همچنین از روش های توصیفی آماری مانند جدول ها و نمودارهای توزیع فراوانی، جدول های توافقی، و روش های استنباطی آماری مانند آزمون برازش توزیع کلموگروف-اسمیرنوف، شاپیرو-ویلک، آزمون های معنی داری وجود اختلاف در میانگین ها مانند آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، آنالیز واریانس ناپارامتری کروسکال-والیس، آزمون تساوی واریانس توکی، آزمون یو من ویتنی استفاده شده است. نتیجه نهایی تحقیق حاکی از آنست که از کلیه ظرفیتهای کلانشهر تهران در راستای بهینه سازی دیپلماسی ارتباطی فرهنگی کشور بهره برداری مناسبی انجام نگرفته است و تنها اقدامات و روندهای اندکی در این راستا فعال می باشند. همچنین این نتیجه حاصل شده است که یک رویکرد سیستماتیک نسبت به نقش تهران در دیپلماسی ارتباطی فرهنگی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: پارادیپلماسی، دیپلماسی شهری، دیپلماسی فرهنگی، ارتباطات استراتژیک، شهرهای خلاق
  • محسن اکبری*، امین خورشیدی ماسوله، آزاده کاظمی نیا صفحات 291-317

    گسترش روزافزون ابزارهای ارتباطی و افزایش نفوذ اینترنت در عصر حاضر باعث شده که روزبه روز از تاثیرگذاری رسانه های سنتی کاسته شده و تاثیرگذاری رسانه های اجتماعی افزایش یابد. ظهور رسانه های اجتماعی و ویژگی های منحصربه فرد آن ها موجب شده است که شرکت ها توجه ویژه ای به این رسانه ها به عنوان پلتفرمی برای برقراری ارتباطات بلندمدت با مشتریان مبذول دارند. یکی از مهم ترین ابزارهایی که شرکت ها در رسانه های اجتماعی برای برقراری ارتباط با مشتریان مورداستفاده قرار می دهند، جوامع برندی مبتنی بر رسانه های اجتماعی می باشند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ادغام در جامعه برندی مبتنی بر رسانه اجتماعی بر رضایت مشتری و بشارت برند از طریق اعتماد به برند است. به این منظور پرسشنامه ای آنلاین طراحی شد و برای تعدادی از دنبال کنندگان صفحات برندهای مختلف در شبکه اجتماعی اینستاگرام ارسال شد. در پایان 265 پاسخ قابل استفاده برای تحلیل آماری جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری و رویکرد حداقل مربعات جزیی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و به این منظور از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل حاکی از آن بود که تاثیر ادغام در جامعه برندی مبتنی بر رسانه اجتماعی بر روی اعتماد به برند مثبت و معنادار می باشد. همچنین نتایج نشان دادند که در جامعه برندی مبتنی بر رسانه اجتماعی، متغیر اعتماد به برند تاثیر مثبت و معناداری بر روی رضایت مشتری و بشارت برند دارد. علاوه بر این، تاثیر مثبت و معنادار رضایت مشتری بر بشارت برند تایید شد. درنهایت هم نقش میانجی رضایت مشتری در رابطه میان اعتماد به برند و بشارت برند معنادار یافت شد.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، ادغام در جامعه برندی، اعتماد به برند، رضایت مشتری، بشارت برند
|
  • Farzad Gholami * Pages 11-34

    Environmental communication and water problem:The content analysis of the eighties and nineties Iranian documentaries Iranian society faces many environmental issues, among which the "water problem" is of paramount importance. Today, the humanities have also studied environmental issues and their consequences. Furthermore, environmental communication is one of the areas which has the potential to help solve some aspects of environmental problems. Accordingly, the present article has studied water problem in eighties and nineties Iranian documentaries from environmental communication perspective by using “Framing" theoretical approach. The main question of the research is how Iranian documentaries has addressed the problem of water crisis in Iran. In order to answer the research question, 22 documentaries were analyzed using qualitative content analysis method. The findings indicate that the sustainable development diagnostic and prescriptive frame is the most dominant and pervasive one which Iranian documentarians used to frame the water crisis problem in Iran .

    Keywords: Environmental Documentary, Environmental cinema, Environmental Communication, Framing, water problem
  • Nahal Naficy *, Hadi Jalili Pages 35-55

    The increasing depth and spread of surveillance methods and equipment in all levels of private and public life in recent decades has led to the emergence of the new interdisciplinary field of “surveillance studies.” In Iran, although the formal and governmental forms of surveillance and control have been much emphasized, different forms of surveillance and control employed inside homes and by family members upon each other have mainly escaped scholarly attention. In this article, we will give a report of our research on the various mechanisms of surveillance and control employed within families in contemporary Iran. In this research, conducted in the years 2015 to 2017, 35 Tehran-based families with children between the ages of 13 and 23 were interviewed. In choosing the interviewees, attention was paid to their economic, ideological, professional, and neighborhood characteristics to insure that various social groups are represented as much as possible. Research results painted a picture of the transformations of surveillance methods inside families within a three-decade period, and pointed to some factors influencing these transformations. They also showed how inequalities in family resources or various kinds of “capital” can result in drastically different levels and methods of surveillance and control inside homes at a time when protection measures are mostly privatized and commercialized. The results also made clear the contestations that exist in contemporary Iran over the contours of surveillance and control between families and other institutions such as the government, public media, and schools.

    Keywords: Surveillance Studies, Family, Adolescents, Young Adults, Inequality, Privatization of Safety
  • Fatemeh Sirooinezhad, Shadi Zabet *, Mohammad Mahdi Faturechi Pages 57-79

    It is less common in our country to express one's pain. In a few cases, the mass media have given the word of mouth to ordinary people to talk about their past and present sorrows. However, social media has provided a good opportunity for self-portrait and self-disclosure. The purpose of this article is to cogitate Instagram self-portraits achievements of people who have lost a member of their family due to medical error. The statistical population of this qualitative research, which has been done by phenomenological method, is all the members of the families of the victims of medical error who have a page on Instagram for self-writing in this subject. Sampling was targeted Snowball method saturated to 17 people and semi-structured interviews were conducted with the individuals. Data analysis was thematic, with three central brings: relieving hot pain, finding similar persons and community formation, and transferring and receiving experiences and information. The users employ Instagram which is launched to post photos of users daily life, for others goals and defined new fonctions: association for the support of families of victims of medical error or grouptherapy. Therefore, the results showed that users appropriate Instagram, and it is used to meet the psychological and social needs of these people.

    Keywords: Self-Portrait, Emotional Disclosure, Instagram, Social Network, medical error
  • Bardia Mokhtari *, Mehri Bahar Pages 81-101

    Humor, both as a defensive mechanism and as a literary genre, expresses a desire to channel a common worrying issue or a hidden energy in a person. Humor can be divided into different categories, but in practice these categories are combined. Today, the space for publishing critical-political content without a fun and commercial role has become narrower in the popular mediums, however there are traces of criticism and political rhetoric found in this entertaining and commercial content. A common cultural base and understanding is one of the frames for humor existence so this interdimensional study concentrates on the role of culture in shaping contents and also with a communicational approach, looks into satire as a carrier of various messages. In this article, with an attempt to classify, first the types of humor in cyberspace are analyzed in general and then the contents of humor and jokes that were published on social networks during the spread of Corona virus are assorted. The final effort of this research is to accumulate unconscious layers of a concentrated energy, anger or anxiety that manifests itself in the form of humorous content and jokes in cyberspace; while limiting its subject to Coronavirus and related humorous content. Typology of satire content can be useful to determine conscious and subconscious concerns of the society and in this article, satire of the corona virus era is analyzed as everyday political, taboo breaker, social-communicational and popular types.

    Keywords: Coronavirus, Cyber Space, Humor, Social Criticism, Typology
  • Alireza Abdollahinejad, Sondos Mohammadi Nowsudi * Pages 103-127

    Social activists in the field have employed new communication technologies in order to change their surrounding environment. This article studies the social activism of the Kurds of Iraq in the cyberspace. This research was conducted by the combination of two methods cyber ethnography also known as virtual ethnography and In-deph interview. The results of this research have revealed that limitations such as pertaining to a part for media have caused Iraqi Kurd activists to not be able to utilize the main channels for achieving their objectives. These factors have led Iraqi Kurd activists to employ the alternative media which currently are the social networks for action. The main privileges of the social networks for Kurd activists of Iraq are promotion of citizen journalism, demolition of censorship and state control, the chance of resistance and political action, entanglement of online and offline dimensions and connecting with Kurd activists from other countries. The latter is the most significant characteristic of Iraqi Kurd activism in the communicative cyberspace is that they can find the Kurds of other countries and be able to execute joint actions related to their Kurdish identity.

    Keywords: Activism, Cyber Activism, Iraqi Kurds, Social Media, Interethnic Interaction
  • Hamed Kia * Pages 129-151

    This article looks for analyzing how professor’s cultural and artistic consumption. We problematized it as Professor’s cultural life. How is a professor’s cultural life? For answering this question, also, we refer to the professor’s scientific life to illustrate better understand the effects his scientific life on the cultural life. Thus, based on the qualitative method, we choose University of Tehran and Free University of the central Tehran branch. These two universities have different faculties from art and human science to engineering science and we did the deep interview with 120 professors from different fields. Consequently, the professors’ scientific life is trapped in a tough official structure in which they have to publish many scientific texts otherwise they will lose their position. Therefore, professors transform into a cultural laborer who needs permanently to produce scientific texts and this is out of standards of the creative scientific productions. Then, professor despair of his position and also, Iranian university disregards the condition of professors’ cultural life. Hence, Iranian professor’s primary choice is to spend time in his/her professional field and not only is he/she not aware of the necessity of the consumption of cultural and artistic production but also his/her cultural life is in a crisis condition.

    Keywords: University, Professor, Cultural life, Scientific life, Cultural Consumption
  • Arezo Balali, AFSANEH EDRISI *, Ismail Aalizad, Mozafardin Shabazi Pages 153-175

    Representation of the Idea of Progress in Ahmad, the Talibov's BookWith Laclau and Mouffe’s Theory of discourseAbstractThis article examines the representation of the idea of progress in constitutional literature through the discourse analysis of Ahmad, Talibov Tabrizi’s book. It demonstrates that how, with the nodal point of "progressive industrialization” in the discourse of technological progress, society moves towards an "ideal society". This requires fundamental changes in "the education of children" and teach them "science of the modern nations." At the same time, with the establishment of factories and companies, "public wealth" increases, and the country compensates for its deficiency in "science" and "wealth." The idea of progress was examined in four respects: rationalism, generalism, the role of government, and the contrast between what is and what should be. It was shown that Talibov believed in the primacy of instrumental reason as the driving force of society. The historical backwardness of society in relation to Western civilization, which can be compensated by the help of an efficient and lawful government. The main contributors to the progress are "patriotic engineers", "patriotic scholars" and "full effort believers" and they must defend the honor of the homeland against Western colonialism.

    Keywords: Idea of Progress, Laclau, Mouffe 's Discourse Analysis, Constitutional Fiction, Talibov Tabrizi
  • Somayed Shafiei * Pages 177-202

    Sociological research on institutional cultural development; Institute for Intellectual Development of Children and Young Adults in Pahlavi Era How cultural development takes place is an important issue in development studies that goes beyond theoretical discussions, analyzing examples and exploring objective trends, determining capacities, researcher mechanisms, and the resulted social changes which involved in the indigenous communities are important issues. The present article, by introducing the components of cultural development, has analyzed the record of the Center for the Intellectual Development of Children and Adolescents Institute for Intellectual Development of Children and Young Adults between 1965-1979.Findings show that although we can talk about the development of artistic creation and cultural interaction in the discussion of the cultural development in limited scale and of course based on the communication action of actors in this institution. It was able to create value and mental patterns on national level and gain success in global sphere.

    Keywords: Communication action, Rethinking, cultural creativity, cultural pluralism, cultural development
  • Kaadijeh Keshavarz, Shaghayegh Yousefi Moghadam *, Mina Azizi Pages 203-227

    The “Right to the City” provides a universal entitlement for all citizens to enjoy the public features of Urban Life. The Public Spaces, accordingly, should remain open to those groups and communities who traditionally had the least of fair opportunities to take part in Civil Society. Public Library, as a “Third Place”, is expected to be a pioneer in welcoming the people of “Marginalized” lives. By adopting a critical stance, this research has focused on the experience of a number of women who regularly attend public libraries in variegated regions of Tehran. Based on the results, public libraries are still in serious need of betterment, both spatially and socially, in creating democratic environments in which women are considered as equal citizens. Suffice it to say, there are still a variety of factors that deprive women of an inclusive atmosphere. Most of them are generally inclined to use public libraries, but they also have serious difficulties in expressing themselves freely in such public spaces. The research has also come up with some recommendations in the case of urban management and planning which could be of help in improving the qualities of public libraries.

    Keywords: public space, public libraries, quality of women's life, third place
  • Hossein Bagheri *, Arash Heydari Pages 229-259

    The present study examines communication patterns and interactions as well as informal powers inside the prison. The importance of informal power can be recognized in its direct impact on formal authority as well as on the social life of prisoners, including communication patterns, interactions, patterns, and economic equations. The conceptual framework of the present research is based on the qualitative and exploratory understanding of the situation, rather than the use of preconditioned concepts. Goffman and the symbolic interaction theory is a reference framework for this study to understand the logic of informal interactions and communications. The logic of symbolic interaction, language, action frameworks, rites and rituals, identity processes, and the logic of power relations are fundamental concepts for this research, which are considered from the horizons of symbolic interaction thinkers, especially Goffman. The applied research method is narrative research and the data is collected through interview technique. The studied population is the prisoners in the central prison of Karaj and I have tried to have a random sample from the list of prisoners, although, in some cases snowball method has been used due to research purposes. The results of this study reveal that, the common understanding of the prison atmosphere is a unilateral understanding and the prison atmosphere is viewed through the legislator's perspective.action formations, in contrast to the formal authority of the prison, comprise a range of complicity, confrontation, concealment and so on, which can be defined as a forms of resistance.

    Keywords: prison, informal relationship, Authority, Interaction
  • Mahboobeh Kharrazi, Nassim Majidi Ghahroodi *, Behrooz Kavehie Pages 261-290

    AbstractIn this research paper, the author examines the "position of Tehran metropolis in optimizing cultural communication diplomacy" by adopting an interdisciplinary and theoretical framework that encompasses theoretical approaches to areas: Strategic Public Diplomacy; Public Diplomacy: Cultural Diplomacy; Soft Power theory, strategic communication, networked city-future information, paradigm and urban diplomacy. This exploratory study is applied in terms of purpose, analytical in the form of correlation analysis and in terms of data collection, it is a survey and cross-sectional. The study also uses descriptive statistics such as frequency distribution tables and graphs, concordant tables, and statistical inferential methods such as Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk test, significant differences in means such as one-way ANOVA, ANOVA tests. Kruskal-Wallis, Tukey's Equality Test, Mann-Whitney U test. The final result of the research shows that all the capacities of Tehran metropolis have not been properly utilized in order to optimize cultural communication diplomacy of the country and only a few measures and processes are active in this regard. It has also been concluded that there is no systematic approach to Tehran's role in cultural communication diplomacy.

    Keywords: Paradiplomacy, Urban Diplomacy, Cultural Diplomacy, Strategic Communication, Creative Cities
  • Mohsen Akbari *, Amin Khorshidi, Azadeh Kaziminia Pages 291-317

    In the present day, the growing spread of communication tools and increasing the internet penetration have caused the impact of traditional to decline and the impact of social media to increase. The emergence of social media and their unique features have led companies to pay special attention to these media as a platform to establish long-term communication with customers. One of the most important tools used by companies on social media to communicate with customers is social media based brand community. The aim of this study is to investigate the effect of integration in social media based brand community on customer satisfaction and brand evangelism via brand trust. For this purpose, an online questionnaire was designed and sent to a number of followers of different brands pages on Instagram. At the end 265 questionnaires received from the respondents were used. Collected data were analyzed by structural equation modeling method and partial least squares approach, and the software used in the research was Smart PLS2. The results of the analysis indicated that integration in social media based brand community had a positive and significant effect on brand trust. The results also demonstrated that brand trust had a positive and significant effect on customer satisfaction and brand evangelism in social media based brand community. In addition, the positive and significant effect of customer satisfaction on brand evangelism was confirmed. Finally, the mediating role of customer satisfaction in the relationship between brand trust and brand evangelism was found to be meaningful.

    Keywords: Social Media, Integration in brand community, Brand Trust, Customer Satisfaction, Brand evangelism