فهرست مطالب

پژوهشنامه امامیه - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1400)

پژوهشنامه امامیه
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد زارع بوشهری*، منصور داداش نژاد، نعمت الله صفری فروشانی صفحات 5-24
    فقدان بخشی از منابع تاریخی شیعه دغدغه ای است که برخی از متفکران به آن توجه کرده و علل مختلفی برای آن برشمرده اند. از جمله علل مادی را در زمره علت های نابودی این آثار می دانند. گرچه علل معنوی نیز برای فقدان منابع مطرح است اما موضوع این مقاله نیست. از آنجا که به علل مادی نقش پررنگ تری داده شده، این نوشتار علل مادی فقدان منابع تاریخی را می کاود و به این پرسش پاسخ می دهد که: علت مهم مادی فقدان منابع تاریخی چیست؟ بررسی گزارش های تاریخی و رجوع به منابع برای روشن شدن علت واقعی و سهم هر کدام از علل در فقدان منابع، با رجوع به کتاب خانه ها و تحلیل و توصیف داده های تاریخی روش این مقاله است. بسیاری از آثار، پیش از حمله مغول، بر اثر علل دیگری از بین رفته، و نسبت دادن مفقودشدن منابع صرفا به حمله مغول، به عنوان مهم ترین علت مادی مفقودشدن، مطلب نادرستی است که اشتهار یافته است.
    کلیدواژگان: منابع تاریخی شیعه، مفقود، تاریخ شیعه، علل مادی
  • رقیه حق شناس*، مصطفی جعفرطیاری دهاقانی، امداد توران صفحات 25-44
    از جمله مسایلی که متکلمان مسلمان بدان پرداخته اند، چیستی هویت انسان و چگونگی تداوم این هویت در عالم دنیا و عوالم بعدی است، به طوری که با موضوعات مختلفی از «عدل الاهی» در ارتباط است. بر اساس اصل عدالت الاهی، وجود انسان در حرکت خویش از عالم دنیا به آخرت دارای وحدت و پیوستگی وجودی است تا ثواب و عقاب در آخرت به همان فردی تعلق بگیرد که در دنیا استحقاق آن را یافته است. بر این مبنا، تحقیق حاضر در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که: «وحدت و پیوستگی وجود انسان در دنیا و آخرت در نظر فیاض لاهیجی و امام خمینی چه معیاری دارد؟». پاسخ طبق دیدگاه برگزیده کلامی این دو عالم در باب وحدت هویت و پیوستاری وجود آدمی در دنیا و آخرت بررسی شده است. این پژوهش نشان می دهد که فیاض لاهیجی در بیان معیار این وحدت به عالم برزخ یا مثالی قایل نمی شود؛ بلکه بر اساس حقیقت وجودی انسان (نفس مجرد) و تعلق گرفتن بدنی غیر از بدن دنیایی (ولی مشابه آن) به نفس، ادله خویش را مطرح می کند؛ اما در تبیین موسوی خمینی وجود عالم مثال (برزخ) و بدن برزخی یا مثالین (بدنی رقیقه و لطیفه) اهمیت بسزا دارد. این پژوهش به روش تطبیقی و شیوه گردآوری کتاب خانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: حقیقت انسان، عوالم وجودی، معاد جسمانی، بدن مثالی، بدن اخروی، فیاض لاهیجی، موسوی خمینی
  • احمد زارعی*، امیرعباس علی زمانی صفحات 45-61

    ملاصدرا در تحلیل و معناشناسی واژه های زبان دین در باب اوصاف خدا قایل به اشتراک معنوی و تشکیک وجودی است. وی علاوه بر معناشناسی اوصاف خدا در تفسیر بهشت و جهنم و مسئله معاد جسمانی و به طور کلی در زبان دین، در قلمرو معاد نیز با همین دیدگاه و روش پیش رفته و کوشیده است بدون مواجه شدن با شبهات رایج، معاد جسمانی و مسایل مربوط به آن، از قبیل عذاب قبر و صراط، را تبیین کند. قصه هبوط آدم و حوا از بهشت نیز با نگاه ملاصدرا به زبان دین در قلمرو معاد گره خورده است. وی گناه آدم را مربوط به مقام چهارم از مقام های قوس نزول انسان پیش از آغاز زندگی بر روی کره زمین می داند. از نظر او، نافرمانی آدم اتفاقی خارجی نبوده و بیان قرآن نظر به نوع انسان، یکی از ویژگی های ماهیت انسان را متذکر می شود. اما آیات متعددی از قرآن با اشاره به فریب خوردن آدم و حوا از شیطان و آشکارشدن عورتشان پس از نافرمانی، این تفسیر را در معرض پرسش قرار داده و صراحتا به عنوان واقعه ای خارجی از این موضوع یاد کرده اند تا جایی که می گویند این دو سعی داشتند با برگ درختان بهشتی زشتی های خود را بپوشانند. اهمیت این موضوع از آن رو است که تاکنون کسی از منظر زبان دین تفسیر ملاصدرا از بهشت آدم و نافرمانی او را نقد نکرده است. این مقاله با نگاهی توصیفی تحلیلی و به روش کتاب خانه ای این موضوع را می کاود.

    کلیدواژگان: صدرالدین شیرازی، زبان دین، تفسیر قرآن، تفسیر بهشت، بهشت آدم، بهشت آخرت
  • حسن عباسی حسین آبادی*، اکرم عبدالله پور صفحات 63-84
    در فلسفه و کلام اسلامی خدا با اسامی مختلفی خوانده می شود و مفاهیمی که برای اسم خاص خدا به کار می رود در آنها متفاوت است. نصیرالدین طوسی در میانه فیلسوفان و متکلمان قرار گرفته و نگاهش به مسئله خدا نیز بهره گیری از هر دو دیدگاه فلسفی و کلامی است. او از «صانع»، «خالق»، «باری»، «الله» و نیز «واجب الوجود» برای اسم خدا استفاده کرده است که از حیث مفهومی با هم متفاوت اند. پرسش ما در این نوشتار آن است که: مفاهیم به کاررفته در اندیشه نصیرالدین طوسی برای خدا تا چه حد کلامی یا فلسفی است؟ آیا در مفهوم سازی خدا فلسفه را کلامی، یا کلام را فلسفی کرده است؟ در این نوشتار در سه ساحت «ساختار صوری»، «محتوایی»، و «روش شناسی» مفهوم سازی خدا نزد نصیرالدین طوسی را بررسی می کنیم. در ساختار صوری، تمرکز بر نحوه مباحث در آثار وی و تاثیر آن بر مفهوم سازی خدا در اندیشه او است؛ در ساختار محتوایی، بیشتر به خود مفهوم «خدا» و مختصات آن در کلام و فلسفه و تاثیرپذیری نصیرالدین طوسی از کلام و فلسفه در مفهوم سازی خدا توجه داریم. سرانجام، در ساختار روشی، تاکید بر روش نصیرالدین طوسی در بررسی مسئله خدا است و این روش را در نحوه اثبات وجود خدا، و نیز تبیین صفات خدا بررسی می کنیم. در ضمن آن، جایگاه کلام و فلسفه در مفهوم سازی خدا روشن می شود. نصیرالدین طوسی متکلمی است که کلام را فلسفی کرده است؛ از حیث مفهومی که برای خدا برگزیده و در اثبات وجود خدا و بیان صفاتش، نگاه غالب فلسفی را می یابیم.
    کلیدواژگان: صانع، باری، خالق، واجب الوجود، خدا
  • عبدالله میراحمدی*، زهرا مدرسی راد صفحات 85-109
    بهره مندی پیامبران از علم غیب را اندیشمندان اسلامی به اجمال پذیرفته اند. در این میان، از دیرباز متفکران مسلمان درباره گستره و میزان کیفیت احاطه پیامبران و اولیای الاهی به علم غیب اختلاف نظر داشته اند. وجود آیات نفی کننده و اثباتگر علم غیب پیامبران بر این نزاع دیرینه افزوده است. در نوشتار حاضر به روش توصیفی تحلیلی رویکرد طباطبایی و ابوالاعلی مودودی، به عنوان شاخص ترین مفسران معاصر فریقین، درباره علم غیب پیامبران بررسی شده است. بررسی تفاسیر این دو محقق بیانگر آن است که هر دو در پذیرش اصل علم غیب پیامبران اشتراک نظر دارند. از نظر آنها، وحی و علم خدادادی سرچشمه علم پیامبران محسوب می شود. در مقابل، در تبیین گستره علم غیب قرایت یکسانی ندارند؛ چنان که طباطبایی با کنار هم گذاشتن آیاتی که علم غیب را مختص خدا دانسته و آیاتی که آن را برای پیامبران ثابت می کند، نتیجه می گیرد که پیامبران از علم غیب گسترده ای به اذن الاهی برخوردارند. در مقابل، مودودی با تکیه بر آیات دسته نخست، علم غیب را از غیرخدا نفی می کند و با توجه به آیه 26 و 27 سوره جن و جریان افک و نیز با توجه به برخی روایات، علم غیب پیامبران را محدود به حیطه رسالت آنان می داند.
    کلیدواژگان: المیزان، تفهیم القرآن، محمدحسین طباطبایی، ابوالاعلی مودودی، علم غیب پیامبران
  • سجاد فضل علی*، حمید ملک مکان، نعیمه پورمحمدی صفحات 111-131
    رویکرد کلامی امامیه و اشاعره در زمینه آموزه نجات اخروی با توجه به مبانی شان متفاوت است. با این حال، گاه درباره اسباب نجات، دیدگاه واحدی دارند. امامیه، توحید افعالی را فراگیر می دانند و به غرض مندی در آن معتقد شده اند و با التزام به حسن و قبح عقلی اشیا، انسان را در افعالش مختار می دانند. آنها حکمت، عدالت الاهی و اختیار را از مبانی شناخت نجات می دانند و آزادی را، مبنای کمال یابی برای انسان شمرده اند؛ اما اشاعره، یگانه عامل موثر در ایجاد اعمال بندگان را قدرت الاهی می دانند و انسان را کاسب آن. آنها به حسن و قبح شرعی قایل شده اند و غرض مندی در افعال خدا را رد می کنند و انسان را در انجام دادن افعالش مجبور می دانند. متکلمان امامیه و اشاعره مومنان مخالف مذهب و حتی با شرایطی ادیان دیگر را از نجات یافتگان می دانند. امامیه، اعتقاد به امامت اهل بیت b را از جمله اسباب نجات برمی شمرند و اعطای ثواب به بندگان را، از باب تفضل و استحقاق می دانند. آنها با تمسک به حکمت و عدالت الاهی، ثواب و کیفر برای نیکوکاران و بدکاران را بر مبنای عدالت استوار می دانند که بدون پاداش و کیفر اخروی مخدوش می شود؛ اما اشاعره اعطای ثواب به مومنان را صرفا تفضل خدا می دانند. آنها با نفی رابطه علیت در میان اشیا و تمسک به قاعده عادت الله، تکلیف مالایطاق را مجاز می دانند و معتقدند هر چه خدا انجام دهد عین حکمت و عدالت است، هرچند در نظر عقول عادی انسان ها ظلم به حساب آید.
    کلیدواژگان: امامیه، اشاعره، نجات، اسباب، آثار و مستضعفان فکری
  • سید محمد علیانسب*، سید رضا مودب، سید ضیاء الدین علیانسب صفحات 133-160
    برخی از روایات شان نزول در تفاسیر شیعه، منبع شیعی ندارند و از منابع اهل سنت به تفاسیر شیعه منتقل شده اند. با توجه به جایگاه و نقش روایات شان نزول، به عنوان قراین منفصل در فهم محتوای آیه، ضروری است ملاک های شناسایی روایات منتقله شان نزول به دقت بررسی شود؛ چراکه شناخت اصالت و ملاک های شناسایی این روایات، در پذیرش، نفی و نقد آنها تاثیر جدی دارد. نوشتار حاضر با بررسی استقرایی و تحلیل منابع تفسیری و روایی و تامل در محتوای برخی از روایات شان نزول منتقله در تفاسیر شیعه، در نهایت، چهار ملاک و معیار برای شناخت روایات شان نزول منتقله کشف و شناسایی می کند که وجود هر یک از این ملاک ها، انتقال روایات شان نزول از اهل سنت به تفاسیر شیعه را محتمل می داند. این ملاک ها عبارت است از: تصریح برخی مفسران به نقل روایت از منابع اهل سنت؛ تقدم تاریخی نقل روایت در منابع نخستین اهل سنت؛ وجود رجال و راویان اختصاصی اهل سنت در سند حدیث؛ و سازگاری محتوایی روایت با باورهای خاص اهل سنت.
    کلیدواژگان: روایات شان نزول، روایات منتقله، شان نزول منتقله، ملاک انتقال، ملاک روایات منتقله
  • محسن رفعت*، فاطمه ژیان صفحات 161-193
    کتاب اسرار الشهاده ملاآقا فاضل دربندی از جمله آثاری است که از هنگام نگارش تاکنون با وجود اثرگذاری فراوان بر گزارشگری های واقعه کربلا، به سبب مولف، نثر ویژه و محتوای فضیلت سازش توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. مسئله پژوهش پیش رو که با رویکردی تحلیلی انتقادی سامان یافته، بررسی و نقد رویکردها، تحریف ها و متفردات برجسته روایی دربندی است که نخستین بار از این کتاب برخاسته و پایه نقل عالمان شیعه در قرن اخیر شده است. نحوه مواجهه دربندی با روایات عاشورایی و تاثیر شگرف او بر خوانش نویسندگان و به ویژه واعظان از عاشورا، اهمیت پرداختن به اثر او را دوچندان می کند. بر پایه یافته ها، روایات اسرار الشهاده و نیز توجیهات و دخل و تصرف های نویسنده اش، بعضا با سنت، عقل، عرف، وقایع مسلم یا روایات تاریخی دیگر ناسازگار یا ناپذیرفتنی است و حتی گاه شان امام معصوم b یا خاندان ایشان خدشه دار شده، به گونه ای که رکاکت معنوی سبب بی پایه دانستن گزارش وی خواهد بود.
    کلیدواژگان: اسرار الشهاده، دربندی، مقتل الحسین ، روایات عاشورایی، تحریفات، روایت انگاره
  • احمد حاجی ده آبادی، مرضیه گنجعلی دارانی*، جواد محمدی، محمدعلی افشاری صفحات 195-217

    پدیده ارتداد، به مفهوم کفر پس از ایمان، از بحث برانگیزترین مسایل فقهی و حقوقی است و به ملی و فطری تقسیم می شود. هر یک از این انواع حکم متمایزی دارد. درباره مرتد فطری دیدگاه های مختلفی در منابع فقهی دیده می شود. یافته های تحقیق پیش رو، با استفاده از منابع اصلی و تخصصی مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد که تمامی مجازات ها تعزیری است، به استثنای آنهایی که نصوص معتبر بر حدبودن آن، اقامه شده است، مانند زنا، لواط، شرب خمر و... . مسئله اساسی در این تحقیق پذیرش توبه مرتد فطری به صورت مطلق است و احکام سه گانه قتل، مباینت از زوجه و عده وفات، و ارث بردن وراث با توبه مرتد فطری رفع می شود. در این میان می توان به دیدگاه شهید ثانی در مسالک و لمعه، قاضی ابن براج و ابن جنید اشاره کرد. از نوآوری های این تحقیق، اصل تعزیری بودن مجازات ها و مقدرنبودن میزان عقوبت تمامی تعزیرات است که در این مقاله اثبات می شود.

    کلیدواژگان: ارتداد، فطری، ملی، تعزیر، توبه
  • جواد موسوی دالینی* صفحات 219-246

    پررونق ترین مقطع تاریخی از جهت نقر سکه با مضامین و سجع هایی در پیوند با احترام، ارادت و وابستگی به حضرت علی بن موسی الرضا j، مربوط به دوره جانشینان نادرشاه افشار (1160-1210 ه.ق) است. این پژوهش با استفاده از روش کتاب خانه ای و شیوه توصیفی تحلیلی در پی این مسئله است که فراوانی نقر نام مبارک حضرت علی بن موسی الرضا j را در سکه های ضرب شده در دوره جانشینان نادرشاه بررسی کند؛ اقدامی که در هیچ برهه ای تا پیش از این با این فراوانی نظیر و بدیل نداشته است. یافته پژوهش حاکی از آن است که جانشینان نادرشاه، که در خراسان به مرکزیت مشهد فعال بودند، چون از نفوذ معنوی حضرت علی بن موسی الرضا j در بین مردم ایران، به ویژه در خراسان آگاهی داشتند، کوشیدند با نشان دادن ارادت خود به آن امام همام بر میزان محبوبیت شان بیفزایند. از این رو ضرب سکه به نام امام رضا j در عصر بازماندگان نادر بیش از پیش رونق گرفت، به گونه ای که دیگر مدعیان قدرت که در آن برهه زمانی در سطوح پایین تری قرار داشتند، نیز نام مبارک آن حضرت را بر روی سکه هایشان حک کردند. این موضوع نشان می دهد که مضامین و شعارهای نگاشته شده بر روی سکه ها بیانگر جهان بینی و باورداشت های دینی، اخلاقی و سیاسی جامعه ای است که آن سکه ها در آنجا رواج داشته است.

    کلیدواژگان: سکه شناسی، علی بن موسی الرضا، عادل شاه افشار، امیر اصلان خان افشار، شاهرخ افشار
  • امیر چهری*، مصطفی سلطانی صفحات 247-272

    در جهان امروز شبهات و پرسش های متعددی درباره دین مطرح می شود؛ مطرح کردن شبهه ناکارآمدی دین در جامعه، هدف بخشی از این مباحث است. تبیین کارکردهای اجتماعی دین پاسخی به شبهات فوق خواهد بود. متکلمان امامی از دیرباز با بیان فواید بعثت و آثار دین در زندگی بشر، در دفع این دسته از شبهات و اثبات کارکردهای اجتماعی دین کوشیده اند. تحقیق پیش رو با بهره گیری از مطالعه کتاب خانه ای به دنبال دست یابی به این پرسش است که: کارکردهای اجتماعی دین از منظر امامیه چیست؟ متکلمان متقدم از امامیه در بحث فواید بعثت انبیا یا آثار ایمان به صورت کلی به پاسخ این شبهه پرداخته اند، اما متکلمان معاصر از امامیه با مطرح کردن کارکردهای علوم گوناگون مثل روان شناسی، جامعه شناسی و... برای زندگی اجتماعی بشر، مصادیق کارکردهای اجتماعی دین را برای انسان برشمرده اند. بعد از بررسی مصادیق و ادله در منابع امامیه می توان گفت این دسته از اندیشمندان به کارکرد حداکثری دین در جامعه بشری معتقدند.

    کلیدواژگان: دین، کارکرد، جامعه، عقل، امامیه، فواید بعثت
  • فاطمه صادقی النجق*، حسین داورزنی صفحات 273-296
    ملا عبدالواحد بن علی شوشتری، فقیه، اصولی و دانا به علوم معقول و منقول شیعه، در اواخر سده دهم و اوایل سده یازدهم هجری می زیست. وی علی رغم شهرت در عصر خویش، در برخی کتب صرفا به عنوان استاد شهید ثالث، قاضی نورالله شوشتری، شناخته شده تا جایی که یکی از مهم ترین آثارش، به قاضی نسبت داده می شود. او در طول حیاتش، به دلیل کسب فیض از محضر علمایی همچون خواجه جمال الدین محمود شیرازی، آقاجان شیروانی و میرابوالفتح شرفه به شهرهای مختلف ایران از جمله شیراز، اصفهان و اردبیل سفر کرد. جایگاه علمی ملا در سطحی بود که از میان علمای معاصرش به استادی ولی عهد برگزیده شد، اما به دلیل اوضاع و احوال سیاسی نامناسب از این سمت استعفا کرد. از شاگردانش، علاوه بر قاضی نورالله و ولی عهد صفوی، می توان به میرزا مخدوم شریفی و افضل الدین ترکه اشاره کرد. ملا تالیفات متعددی داشت که از این میان نسخ خطی شرح مختصر الاصول، شرح مبادی الاصول، شرح تهذیب الاصول و التکلیف فی زمن الغیبه، در کتاب خانه های ملی، آستان قدس و آیت الله گلپایگانی بر جای مانده است. قوت استدلال، قضاوت عالمانه و تسلط بر آرای اصولیان عامه از ویژگی های برجسته وی در این آثار است.
    کلیدواژگان: عبدالواحد بن علی شوشتری، قاضی نورالله شوشتری، حاشیه شرح مختصر الاصول، علمای صفویه
|
  • Mohammad Zare Bushehri *, Mansor Dadashmegad, Nematollah Safari Forushani Pages 5-24
    The lack of a part of Shiite historical sources is a concern that some thinkers have paid attention to and listed various causes for it, including material causes. Although there are spiritual causes for the lack of sources, it is not the subject of this article. Since material causes have been given a more prominent role, this paper explores them and answers the question: What is the important material cause of the lack of historical sources? The research is done through examining historical reports and referring to sources to clarify the real cause and the contribution of each cause in the lack of sources, by referring to libraries and analyzing and describing historical information. Many works were destroyed before the Mongol invasion due to other causes. Hence, attributing the loss of sources solely to the Mongol invasion as the most important material cause of the lack of sources is a well-known misinformation
    Keywords: Shiite Historical sources, Missed, Shiite history, Material Causes
  • Roghayeh Haghshenas *, Mostafa Jafar Tayyari Dehaghani, Imdad Turan Pages 25-44
    Among the issues that Muslim theologians have addressed is human identity and how this identity continues in this world and the next worlds, as it is related to various topics of "divine justice". According to the principle of divine justice, human existence in its movement from this world to the hereafter has an existential unity and continuity so that the reward and punishment in the hereafter will belong to the same person who deserves them in this world. Hence, the present study seeks to answer the question: What is the criterion of the unity and continuity of human existence in this world and the hereafter according to Fayyaz Lahiji and Imam Khomeini? The answer has been studied in accordance with the chosen theological views of these two scholars about the unity of identity and the continuity of human existence in this world and the hereafter. The findings show that Fayyaz Lahiji does not consider the world of purgatory or the imaginal world in expressing the criterion of this unity. Rather, he presents his arguments on the basis of the existential truth of human (single soul) and the attachment of the body other than the worldly body (but similar to it) to the soul. But according to Musawi Khomeini's view, the existence of the imaginal world (purgatory) and the body of purgatory or imaginal body (thin and delicate body) is of great importance. Using a comparative method, this research was done based on library sources.
    Keywords: Truth of Human, existential worlds, bodily resurrection, imaginal body, Hereafter Body, Fayyaz Lahiji, Musawi Khomeini
  • Ahmad Zarei *, AmirAbbas Ali Zamani Pages 45-61

    In the analysis and semantics of the words of religion about the attributes of God, Molla Sadra believes in semantic commonality and gradation of existence. In addition to the semantics of the attributes of God in the interpretation of Heaven and Hell and the issue of bodily resurrection and in general in the language of religion, he has advanced in the realm of resurrection with the same view and method and has tried to explain the bodily resurrection and related issues such as the torment of the grave and sirat (the path), without facing common doubts. According to Molla Sadra, the story of the descent of Adam and Eve from Heaven is also tied to the language of religion in the realm of resurrection. He considers Adam's sin to be related to the fourth position of the descending arc of man before the beginning of life on earth. In his view, man's disobedience was not an external event, but the Quran, considering the humankind, mentions one of the characteristics of his nature. However, several verses of the Quran, referring to the deception of Adam and Eve by Satan and the revelation of their nakedness after disobedience, have questioned this interpretation and explicitly mentioned it as an external event, to the extent that the verses maintain that the couple tried to cover their ugliness by foliage. The importance of this issue is because so far no one has criticized Molla Sadra's interpretation of Adam's paradise and his disobedience, from the perspective of the language of religion. This article explores the issue by using a descriptive-analytical method and library sources.

    Keywords: Sadr al-din Shirazi, language of Religion, Interpretation of the Quran, Interpretation of Paradise, Adam's Paradise, Paradise of the Hereafter
  • Hasan Abbasi Hoseyn Abadi *, Akram Abdollahpur Pages 63-84
    In Islamic philosophy and theology, God is called by various names, and the concepts used for the specific name of God are different. Nasir al-Din al-Tusi is among the philosophers and theologians, and his view of the issue of God benefits from both philosophical and theological perspectives. He has used Sane‘ (The Maker), Khalegh (The Creator), Bari (The Evolver), Allah (God), and also Wajeb al-Wojud (The Necessary Being) as the names of God, which are conceptually different. Our question in this article is: To what extent are the concepts used in Nasir al-Din al-Tusi's thought for God theological or philosophical? In conceptualizing God, did he make philosophy theological or theology philosophical? In this article, we examine the conceptualization of God by Nasir al-Din al-Tusi in three dimensions; structural, content, and methodological. In the structural dimension, the focus is on the arrangement of discussions in his works and their effect on the conceptualization of God. In the content dimension, we pay more attention to the concept of "God" and its characteristics in theology and philosophy and the extent to which Nasir al-Din Tusi is influenced by them in the conceptualization of God. Finally, in the methodological dimension, the emphasis is on Nasir al-Din al-Tusi's method of examining the issue of God, and we examine this method in the way of proving the existence of God, as well as explaining His attributes. At the same time, the place of theology and philosophy in the conceptualization of God becomes clear. Nasir al-Din al-Tusi is a theologian who has philosophized theology; we find the dominant philosophical view in the concept he has chosen for God and in proving the existence of God and expressing His attributes
    Keywords: The Maker, The Evolver, The Creator, The Necessary Being, God
  • Abdollah Mirahmadi *, Zahra Modarresirad Pages 85-109
    Islamic thinkers have briefly accepted the prophets' knowledge of the unseen. Meanwhile, Muslim thinkers have long differed on the scope and quality of their knowledge of the unseen. The existence of verses denying and proving the prophets' knowledge of the unseen has increased this ancient conflict. In the present article, with a descriptive-analytical method, the approach of Tabatabayi and Abu al-A‘la Maududi, as the most prominent contemporary commentators of the two sects, towards the prophets' knowledge of the unseen has been studied. Examining the interpretations of these two scholars shows that they have a common opinion about the prophets' knowledge of the unseen in general. According to them, God-given revelation and knowledge is the source of the knowledge of the prophets. On the contrary, they do not have the same view in explaining the scope of the knowledge of the unseen. Tabatabayi puts together the verses that attribute the knowledge of the unseen to God and the verses that assign it to the prophets, and concludes that the prophets have extensive knowledge of the unseen by the permission of God. On the other hand, based on the verses of the first category, Maududi rejects the knowledge of the unseen from anyone other than God, and according to verses 26 and 27 of Surah Al-Jinn and the Efk Incident, as well as some narrations, he considers the prophets' knowledge of the unseen to be limited to their mission.
    Keywords: Al-Mizan, Tafhim al-Quran, Mohammad Hoseyn Tabatabayi, Abu al-A‘la Maududi, Prophets' Knowledge of the Unseen
  • Sajjad Fazlali *, Hamid Malekmakan, Naeme Poormohammadi Pages 111-131
    Given the principles, the theological approach of the Twelvers and Asharites towards the doctrine of salvation in the Hereafter is different. However, sometimes they have a common view on salvage means. The Twelvers believe that the unity of actions is all-encompassing and purposeful, and by committing to the intellectual goodness and badness of things, they consider man free in his actions. They hold wisdom, divine justice and free will as the foundations of the knowledge of salvation and consider freedom as the basis of perfection for human beings. But the Asharites believe that the only effective factor in creating human deeds is the divine power, and man only plays the role of acquirer. They accept the Sharia goodness and badness and reject the purposefulness in God's actions and hold man to be forced in his deeds. Imami and Asharite theologians consider the believers who oppose their sects and even the followers of other religions to be saved. According to Twelvers, believing in the Imamate of the Ahl al-Bayt (AS) (The Prophet's Household) is one of the means of salvation and they hold that giving rewards to the servants is a matter of grace and merit. Relying on divine wisdom and justice, they establish the reward and punishment for the righteous and the wicked on the basis of justice, which is distorted without the reward and punishment of the Hereafter. But the Asharites consider the giving of rewards to the believers as a mere bounty of God. By denying the causal relationship and adhering to the principle of God's habit, they allow duty beyond human power and believe that whatever God does is the same as wisdom and justice, even though it is regarded as oppression by ordinary human minds.
    Keywords: Twelvers, Asharites, salvation, Means, Works, Intellectual Oppressed
  • Seyyed Mohammad Olyanasab *, Seyyed Reza Moaddab, Sayyed Ziaoddin Olyanasab Pages 133-160
    Some of the narrations of revelation occasions in Shiite exegeses do not have a Shiite source and have been transferred from Sunni sources to Shiite commentaries. Considering the position and role of the narrations of revelation occasions, as separate evidences in understanding the Quranic verses, it is necessary to carefully examine the criteria for identifying them, because knowing the authenticity and criteria for identifying these narrations has a serious effect on their acceptance, denial and critique. The present article, by inducing and analyzing interpretive and narrative sources and reflecting on the content of some narrations of revelation occasions transmitted to the Shiite exegeses, finally discovers four criteria for recognizing these narrations, with each of which the transmission of such narrations from Sunnis to Shiite interpretations is possible. These criteria are as follows: the acknowledgment of some exegetes quoting a narration from Sunni sources, historical precedence of a narration in the first Sunni sources, existence of specific Sunni narrators in the chain of transmission, and the content compatibility of a narration with the specific beliefs of the Sunnis.
    Keywords: Narrations of Revelation Occasions, Transmitted Narrations, Transmitted Revelation Occasions, Criterion of Transmission, Criterion of Transmitted Narrations
  • Mohsen Rafat *, Fatemeh Zhian Pages 161-193
    The book Asrar al-Shahadah by Mullah Agha Fazel Darbandi is one of the works that has had a great impact on the reporting of Karbala incident since its writing and has attracted a lot of attention due to its author, special expression and virtuous content. The issue of the present research, which has been carried out with a critical analytical approach, is the study and critique of the approaches, distortions and outstanding narrative reports by Darbandi, which arose from his book for the first time and became the basis of quoting narrations for Shiite scholars in the last century. The way Darbandi deals with Ashura narrations and his tremendous impact on the understanding of writers and especially preachers of Ashura, doubles the importance of reviewing his work. Based on the findings, the narrations of Asrar al-Shahadah, as well as its justifications and additions are sometimes inconsistent with tradition, reason, custom, certain events or other historical narrations, and hence they cause the dignity of the infallible Imam (AS) or his family to be tarnished in such a way that the vulgarity of the text makes  Darbandi's reports unfounded.
    Keywords: Asrar al-Shahadah, Darbandi, Murder Place of Hoseyn (AS), Ashura Narrations, Distortions, Narrations
  • Ahmad Hajideh Abadi, Marzieh Ganjali Darani *, Javad Mohammadi, MohammadAli Afshari Pages 195-217

    Apostasy, meaning disbelief after faith, is one of the most controversial jurisprudential and legal issues and is divided into national and natural, each of which has a different ruling. There are different views about natural apostates in jurisprudential sources. Findings of the present research, using main and specialized sources based on descriptive-analytical method, show that all punishments are Ta‘zirs (offenses at the discretion of the judge), except those that according to authentic texts are Hodud (offenses fixed by the Quran or Hadith), such as adultery, sodomy, drinking alcohol, etc. The main issue in this research is accepting the repentance of the natural apostate in absolute terms, and the three sentences of execution, separation from wife and iddah of death (the waiting period after the death of husband), and the inheritance of heirs are overturned by the repentance of the natural apostate. In the meantime, we can refer to the views of Shahid Thani in Masalek and Lomah, Ghazi Ibn Barraj and Ibn Jonayd. One of the innovations of this research is the principle of Ta‘ziri nature of punishments and the lack of fixed punishments for all Ta‘zirs.

    Keywords: Apostasy, natural, national, Ta‘zir, repentance
  • Javad Mousavi Dalini * Pages 219-246

    The most prominent historical period in terms of coinage with themes and topics related to respect, devotion and affiliation with Imam Ali ibn Musa ‌ al-Reza (AS) is the era of the successors of Nader Shah Afshar (1160-1210 AH). This study, using library resources and descriptive-analytical method, seeks to investigate the frequency of the minting of coins in the name of Imam Reza (AS) during the reign of Nader Shah, which had never been so widespread before him. The findings of the study indicate that Nader Shah's successors, who were active in Khorasan, centered in Mashhad, because they were aware of the spiritual influence of Imam Ali ibn Musa al-Reza (AS) among the Iranian people, especially in Khorasan, tried to show their devotion to the Imam in order to increase their own popularity. Hence, the minting of coins in the name of Imam Reza (AS) flourished more than before in the era of Nader Shah's successors to the extent that other claimants to power who were at a lower level at that time also engraved the blessed name of the Imam on their coins. It shows that the themes and slogans written on the coins reflect the worldview and the religious, moral and political beliefs of the community in which the coins were prevalent

    Keywords: Numismatics, Ali ibn Musa al-Reza (AS), Adel Shah Afshar, Amir Aslan Khan Afshar, Shahrokh Afshar
  • Amir Chehri *, Mostafa Soltani Pages 247-272

    In today's world, there are many doubts and questions about religion, and raising the issue of the inefficiency of religion in society is the purpose of some of these discussions. Explaining the social functions of religion is a response to the above doubts. Imami theologians have long tried to dispel these doubts and prove the social functions of religion by stating the benefits of the advent of prophets and the effects of religion on human life.The present research, using a library study method, seeks to address the question: What are the social functions of religion from the perspective of the Imamis? Early theologians of the Imamiyyah, while discussing the benefits of the advent of prophets or the effects of faith, have generally answered the question, but contemporary Imami theologians, by expressing the functions of various sciences such as psychology, sociology, etc. for human social life, have enumerated examples of social functions for man. After examining the examples and proofs in Imami sources, it can be said that this group of thinkers believe in the maximum function of religion in human society.

    Keywords: religion, function, Society, Intellect, Imamate, Benefits of Advent
  • Fatemeh Sadeghi Alanjgh *, Hosein Davarzani Pages 273-296
    Mullah Abd al-Wahed ibn Ali Shushtari, a jurist, fundamentalist and scholar of rational and narrative Shiite sciences, lived in the late tenth and early eleventh centuries AH. Despite his fame in his time, in some books he is known only as the master of the third martyr, Ghazi Nurollah Shushtari, to the extent that one of his most important works is attributed to the Ghazi. During his life, he traveled to different cities of Iran, including Shiraz, Isfahan and Ardabil, in order to acquire knowledge from scholars such as Khajeh Jamal al-Din Mahmud Shirazi, Aghajan Shirwani and Mir Abolfath Sharfeh. Mullah's scholarly status was at a level where he was chosen as the Crown Prince's master by his contemporary scholars, but he resigned due to the unfavorable political situation. Among his students, in addition to Ghazi Nurollah and the Crown Prince of Safavid, we can mention Mirza Makhdum Sharifi and Afzal al-Din Torkeh. Mullah had several works, among which the manuscripts of Sharh Mokhtasar al-Osul, Sharh Tahzib al-Osul and al-Taklif fi Zaman al-Ghaybah are left in the National Library, the Library of Astan Quds and the Library of Ayatollah Golpayegani. The power of reasoning, wise judgment and mastery over the views of Sunni fundamentalists are some of outstanding features in the mentioned works.
    Keywords: Abd al-Wahed ibn Ali Shushtari, Ghazi Nurollah Shushtari, Annotation of Sharh Mokhtasar al-Osul, Safavid Scholars