فهرست مطالب

مطالعات رهبری فرهنگی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1400)

نشریه مطالعات رهبری فرهنگی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس قائدامینی هارونی*، مهرداد صادقی ده چشمه، غلامرضا مالکی فارسانی صفحات 3-26

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثرات عزت نفس، خوش بینی و کنترل ادراک شده بر رضایت شغلی و تمایل به ترک خدمت از طریق گشودگی به تغییرات سازمانی به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد واحد شهرکرد به تعداد 330 نفر در سال 1398 بوده است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه و روش نمونه گیری در دسترس استفاده گردید که بر اساس جدول کرجسی و مورگان، در بین 175 نفر پرسشنامه توزیع شد و ملاک تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور بررسی فرضیه‌های تحقیق از آمار توصیفی و استنباطی شامل مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد عزت نفس، خوش بینی و کنترل ادراک شده از طریق گشودگی به تغییرات سازمانی بر رضایت شغلی و تمایل به ترک خدمت تاثیر دارد. عزت نفس بر رضایت شغلی (468/0)، عزت نفس بر تمایل به ترک خدمت (290/0-)، عزت نفس بر گشودگی به تغییرات سازمانی (392/0)، خوش بینی بر رضایت شغلی (158/0)، خوش بینی بر تمایل به ترک خدمت (180/0-)، خوش بینی بر گشودگی به تغییرات سازمانی (385/0)، کنترل ادراک شده بر رضایت شغلی (200/0)، کنترل ادراک شده بر تمایل به ترک خدمت (235/0-)، کنترل ادراک شده بر گشودگی به تغییرات سازمان (255/0)، گشودگی به تغییرات سازمانی بر رضایت شغلی (224/0)، گشودگی به تغییرات سازمانی بر تمایل به ترک خدمت (321/0-) تاثیر داشت.

    کلیدواژگان: عزت نفس، خوش بینی، کنترل ادراک شده، رضایت شی ی، تمایل به ترک خدمت، گشودگیبه تیییرات سازمانی
  • سید ابراهیم راد، قادر وظیفه دمیرچی صفحات 27-45

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تفاوت وضعیت موجود و مطلوب عوامل اثرگذار بر فرهنگ مطالعه در فضای مجازی انجام گرفته است. ابزارگرداوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بر اساس نظریه های علمی پیرامون موضوع می باشد که به صورت انلاین با استفاده از ابزار گوگل فرم طراحی و جمع آوری گردید. جامعه آماری تحقیق حاضر را اولیای دانش آموزان کلاس پنجم ابتدایی در دبستان شهدا پارس آباد تشکیل می دهند، با توجه به کوچک بودن جامعه آماری و جمعیت هدف از سرشماری برای نمونه گیری استفاده شده است. از آنجایی که در کل شماری، نمی توان از روش های آمار استنباطی استفاده کرد لذا از آمار توصیفی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از تغیرات محسوس در عوامل مطالعه شده در گروه آزمایش است به طوری که عامل علاقه با 77 درصد دارای بیشترین و عامل محیط یادگیری با 46 درصد کمترین تغیرات را داشتند. عوامل انگیزش با 54 درصد، برنامه آموزشی 69 درصد محیط خانواده 54 درصد و عوامل فردی 62 درصد بیشتر از حد متوسط بودند.

    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری، فرهنگ مطالعه، فضای مجازی، عوامل مطالعه
  • وحید میرزایی، نورمحمد یعقوبی، زهره مقدس صفحات 46-71

    کارایی و اثر بخشی بعنوان برون داد نظام های انسانی و سازمانی زمانی تحقق می یابد که فرایند های کاری و رفتاری اصلاح شود ، از طرف دیگر عامل کلیدی اجرای موفقیت امیز استراتژی های اصلی بهبود و همچنین سازگاری با آشفتگی فزاینده محیطی که سازمان های مدرن با ان روبرو هستند اصلاح در فرهنگ سازمانی است. لذا هدف پژوهش حاضر چارچوب اجرایی بهبود سازمانی بر مبنای فرهنگ درجهت ایجاد اثربخشی می باشد و بدین منظور از الگوی چارچوب ارزش های رقابتی کویین و کمرون در این تحقیق استفاده شده است. تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی و غیر آزمایشی (میدانی و پیمایشی) قرار دارد و جامعه اماری ان کارکنان انتظامی فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان به تعداد 384 نفر می باشد ، ضمن اینکه در فرآیند این تحقیق از روش ترکیبی کتابخانه ای و میدانی نیز بعنوان اجزاء جدا نشدنی تحقیقات علمی بهره برداری شده است .آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون نشان می دهد که رابطه مثبت بین متغیر های پژوهش برقرار می باشد. به این معنی که مدل مفهومی پژوهش با اطمینان 95% معنی دار بوده و بر اساس داده های موجود این مدل قادر به بیان تغییرات می باشد.تحقیقات نشان میدهد که فرهنگ عقلایی بعنوان فرهنگ های غالب سازمانی می باشد ، همچنین بیشترین اثربخشی مربوط به متغیر دولت الکترونیک است .عدم دسترسی آسان به خبرگان و همچنین مشکلات تصمیم گیری در انتخاب متدلوژی با توجه به تنوع متدلوژی های مربوطه از محدودیت های این تحقیق بود.می توان از مدل تحقیق ، تشخیص های سازمانی را در خصوص تحولات سازمانی و ایجاد اثر بخشی موثر مورد ارزیابی قرار داد.ارزش این مقاله بکارگیری ترکیبی از 4 نوع راهبرد یا استراتژی در ایجاد اثربخشی بهبود سازمانی بر مبنای فرهنگ می باشد.

    کلیدواژگان: بهبود، فرهنگ، تحول، اثر بخشی
  • اسماعیل ملک اخلاق، محمد دوستار، فاطمه شنبدی* صفحات 72-83

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری ماکیاولی بر فرسودگی شغلی و با در نظر گرفتن نقش میانجی بدبینی سازمانی بود. روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت گردآوری داده‌ها، توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان بوشهر (483 نفر) تشکیل می‌دادند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و تعداد 214 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند که گزینش آن‌ها با استفاده از روش تصادفی ساده متناسب صورت گرفت. جمع‌آوری داده‌ها بر اساس سه پرسشنامه رهبری ماکیاولی، فرسودگی شغلی و بدبینی سازمانی صورت گرفت که ضریب آلفای کرونباخ آن‌ها به ترتیب 86/0، 84/0 و 93/0 به دست آمد و روایی صوری و محتوایی آن‌ها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد تجزیه‌وتحلیل داده‌ها به کمک دو نرم‌افزار SPSS و LISREL صورت پذیرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که رهبری ماکیاولی بر فرسودگی شغلی تاثیر مثبت دارد و اجرای رهبری ماکیاولی از طریق متغیر میانجی بدبینی سازمانی تاثیر مثبت و معنی‌داری بر فرسودگی شغلی دارد. ازاین‌رو سازمان‌ها باید از استخدام و پرورش رهبری ماکیاولی اجتناب کنند.

    کلیدواژگان: رهبری ماکیاولی، فرسودگی شغلی کارکنان، بدبینی سازمانی
  • سید محمود میراحمدی، حامد فاضلی کبریا، اردشیر احمدی، حسن رشیدی صفحات 84-103

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری اخلاقی و اعتماد سازمانی بر انگیزش شغلی با نقش تعدیلگر خودکارآمدی عمومی بوده است. پژوهش کنونی به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق در زمره تحقیقات توصیفی پیمایشی قرار می گیرد. اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. برای اندازه‌گیری متغیر ها، از سوالات چندگزینه‌ای پرسشنامه استاندارد ایلیاس و همکاران (2020) شامل متغیرهای رهبری اخلاقی (سوال 1- 10)، اعتماد سازمانی(سوال 11-22) و خودکارآمدی (سوال 23-30) و پرسشنامه استاندارد انگیزه شغلی هاکمن و اولدهام (1975) شامل (سوال 31-45) و مقیاس پنج ‌درجه‌ای لیکرت استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش کارکنان شرکت آب و فاضلاب استان چهارمحال و بختیاری 300 نفر بوده است که با استفاده از جدول مورگان، حجم نمونه آماری این پژوهش 169 نفر تعیین شد. روش نمونه ‌گیری در این پژوهش نمونه ‌گیری تصادفی ساده است. آلفای کرونباخ مقدار عددی این ضریب برای پرسشنامه استاندارد در حالت کلی برابر 0.916 شد. برای تجزیه ‌و تحلیل استنباطی داده ‌های تحقیق از تکنیک مدل ‌سازی معادلات ساختاری در نرم‌ افزار اسمارت پی ال اس (PLS) استفاده شده است. یافته ها نشان داد با توجه به آماره تی برابر با 4.206 که بیشتر از 1.96 است، رهبری اخلاقی بر انگیزش در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر معناداری دارد. همچنین با توجه به آماره تی برابر با5.832 که بیشتر از 1.96 است، اعتماد سازمانی بر انگیزش در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر معناداری دارد. در نهایت با توجه به کمتر بودن مقادیر تی در متغیرهای تعدیلگر، نقش تعدیلگری خودکارآمدی عمومی مورد تایید قرار نگرفت. نتایج حاکی از تاثیر رهبری اخلاقی و اعتماد سازمانی بر انگیزش کارکنان بوده است.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، اعتماد سازمانی، انگیزش، خودکارآمدی عمومی
  • مریم رویین تن *، محسن امیرآبادی فراهانی، پروانه رویین تن، زینب رویین تن صفحات 104-120

    هدف از اجرای این پژوهش ارزیابی تاثیر سرمایه اجتماعی و فرهنگ ‌سازمانی بر مدیریت منابع انسانی مراکز آموزش عالی دولتی و غیردولتی استان کرمانشاه بود. این پژوهش بر اساس معیار هدف در گروه پژوهش‌های کاربردی، بر اساس معیار زمان گردآوری داده‌ها در گروه پژوهش‌های پیمایشی، بر اساس معیار ماهیت داده‌ها و مبنای پژوهش یک پژوهش کمی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرسنل مراکز آموزش عالی دولتی و غیر دولتی استان را تشکیل می دادند. برای تعیین حجم از نرم‌افزار نمونه‌گیری SPSS Sample Power استفاده شد و حجم نمونه مطالق با خروجی نرم‌افزار با محاسبه آلفای 01/0، توان 90/0 و معناداری 05/0 از ضریب تعیین (R2) در جامعه آماری 380 نفر انتخاب شدند، شیوه نمونه‌گیری آنها با استفاده از روش نمونه‌گیری دردسترس صورت گرفت. جمع-آوری داده ها براساس سه پرسشنامه پرسشنامه سرمایه اجتماعی، پرسشنامه مدیریت منابع انسانی و پرسشنامه فرهنگ‌سازمانی پایایی ابزار پژوهش نیز بر اساس آزمون آلفای کرونباخ گرفت که ضریب آلفای کرونباخ آن‌ها به ترتیب 72/0 ،75/0 و 77/0 به دست آمد و روایی صوری و محتوایی آن‌ها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آماری SPSS & AMOS صورت پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد: سرمایه اجتماعی بر مدیریت منابع انسانی تاثیر مثبت و معنی داری دارد و فرهنگ ‌سازمانی بر مدیریت منابع انسانی تاثیر معناداری دارد. و همچنین فرهنگ‌ سازمانی بر سرمایه اجتماعی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فرهنگ سازمانی، مدیریت منابع انسانی
|
  • Abbas Gheadamini Harouni *, Mehrdad Sadeghi de cheshmeh, GhulamReza Maleki Farsani Pages 3-26

    The aim of this study was to determine the effects of self-esteem, optimism and perceived control on job satisfaction and the tendency to leave the service through openness to organizational change in a descriptive correlational method. The statistical population of this study included all the staff of Shahrekord Branch Azad University in the number of 330 people in 1398. A questionnaire and available sampling method were used to collect data. Based on Krejcie and Morgan table, a questionnaire was distributed among 175 people and was used as a criterion for analysis. In order to test the research hypotheses, descriptive and inferential statistics including structural equation modeling have been used. The results showed that selfesteem, optimism and perceived control through openness to organizational change affect job satisfaction and willingness to leave the service. Self-esteem on job satisfaction (0.468), self-esteem on willingness to leave the service (-0.290), selfesteem on openness to organizational change (0.392), optimism on job satisfaction (0.158), happiness Nose on the desire to leave the service (-0.180), optimism on the openness to organizational change (0.385), perceived control over job satisfaction (0.200), perceived control on the tendency to leave the service (0.235) -) Perceived control on openness to organizational changes (0.255), openness to organizational change on job satisfaction (0.224), openness to organizational change had an effect on the tendency to leave the service (-0.231).

    Keywords: self-esteem, optimism, perceived control, job satisfaction, willingness toleave the service, openness to organizational change
  • Seyyed Ebrahim Rad, Qader Vazifeh Demirchi Pages 27-45

    The aim of this study was to investigate the differences between the current and desired situation of factors affecting the reading culture in cyberspace. The data collection tool is a researcher-made questionnaire based on scientific theories on the subject, which was designed and collected online using the Google Form. The statistical population of the present study consists of the parents of fifth grade elementary students in Shohada Pars Abad Elementary School. Due to the small statistical population and the target population, the census has been used for sampling. Since inferential statistical methods cannot be used in the whole number, descriptive statistics have been used to analyze the data. Findings indicate significant changes in the studied factors in the experimental group, so that the factor of interest with 77% had the most and the factor of learning environment with 46% had the least changes. Motivation factors were above average with 54%, educational program with 69%, family environment with 54% and individual factors with 62% .

    Keywords: learning culture, study culture, cyberspace, study factors
  • Vahid Mirzaei, Normohammad Yaghoubi, Zohre Moghaddas Pages 46-71

    Efficiency and effectiveness as the output of human and organizational systems is achieved when work and behavioral processes are modified, on the other hand, a key factor in the successful implementation of key improvement strategies as well as adaptation to the increasing environmental turmoil with which modern organizations Facing reform in organizational culture. Therefore, the purpose of the present study is the executive framework of organizational improvement based on culture in order to create effectiveness, and for this purpose, the model of the competitive values framework of Quinn and Cameron has been used in this research. In terms of nature, the present study is among the descriptive and non-experimental researches (field and survey) and its statistical population is 384 police officers of Sistan and Baluchestan police command. Field has also been used as an integral part of scientific research. The correlation coefficient and regression tests show that there is a positive relationship between research variables. This means that the conceptual model of research is 95% reliable and based on the available data, this model is able to express changes. Research shows that rational culture is the dominant organizational culture, also the most effective is related to the variable of government. Lack of easy access to experts as well as decision problems in choosing a methodology due to the diversity of relevant methodologies was one of the limitations of this research. From the research model, organizational diagnoses can be made regarding organizational changes and creating effective effectiveness. The value of this article is to use a combination of 4 types of strategies or strategies in creating the effectiveness of organizational improvement based on culture.

    Keywords: Improvement, culture, transformation, effectiveness
  • Ismail Malek Akhlaq, Mohammad Dostar, Fatemeh Shanbadi* Pages 72-83

    the aim of this research is to study and examine the relationship between Machiavellian Leadership and Employees ‘job burnout with the Mediator role of Organizational Cynicism. The research method in terms of applied purpose and the nature of the research is descriptive - survey oriented. This research is applied based on the nature and correlation based on the method. The population consists of 483 staff of social Security Organization of Busher Province with the degree of associate, from among 214 were randomly chosen based on Cochran formula. Population of the current research included personnel of social security organization of Busher province and of this population, 214 persons were selected through simple random sampling method. Researchers collected data from questionnaires used was paired comparisons. Correlation test and structural equations model available in Lisrel and SPSS software were utilized to analyze the questionnaire's data. Results showed that Machiavellian leadership has a both direct and indirect, through organizational cynicism, on Employees ‘job burnout.

    Keywords: Machiavellian Leadership, Employees’job burnout, OrganizationalCynicism
  • Seyed Mahmoud Mirahmadi, Hamed Fazeli Kebria, Ardeshir Ahmadi, Hassan Rashidi Pages 84-103

    The aim of this study was to investigate the effect of ethical leadership and organizational trust on job motivation with the role of modifier of general selfefficacy. The present research is applied in terms of purpose and in terms of research method is among the descriptive survey research. The information was collected through library and field methods. To measure the variables, multiple-choice questions from the Elias et al.20 Standard Questionnaire (2020) including the variables of ethical leadership (questions 1-10), organizational trust (questions 11-22) and self-efficacy (questions 23-30) and the standard Hackman Job Motivation Questionnaire. And Oldham (1975) included (Questions 31-45) and used the five-point Likert scale. The statistical population in this study was 300 employees of Chaharmahal and Bakhtiari Province Water and Sewerage Company. Using Morgan table, the statistical sample size of this study was 169 people. Sampling method in this study is simple random sampling. Cronbach's alpha the numerical value of this coefficient for the standard questionnaire was generally 0.916. For inferential analysis of research data, structural equation modeling technique has been used in Smart Piels (PLS) software. Findings showed that according to the tstatistic of 4.206 which is more than 1.96, ethical leadership has a significant effect on motivation at 95% confidence level. Also, according to the T-statistic of 5.832, which is more than 1.96, organizational trust has a significant effect on motivation at the 95% confidence level. Finally, due to the lower t-values in the moderator variables, the role of general self-efficacy modulator was not confirmed. The results showed the effect of ethical leadership and organizational trust on employee motivation.

    Keywords: Ethical leadership, organizational trust, motivation, general selfefficacy
  • Maryam Rueentan, Mohsen Amirabadi Farahani, Zeinab Rueentan, Zeinab Roointan Pages 104-120

    The purpose of this study was to evaluate the impact of social capital and organizational culture on human resource management of governmental and nongovernmental higher education centers in Kermanshah province. This research was based on the criterion of purpose in the group of applied research, based on the criterion of time of data collection in the group of survey research, based on the criterion of the nature of data and the basis of the research was a quantitative research. The statistical population of the study consisted of all personnel of governmental and non-governmental higher education centers in the province. SPSS Sample Power sampling software was used to determine the volume and the sample size of the items with software output was calculated by calculating alpha of 0.01, power of 0.90 and significance of 0.05 from the coefficient of determination (R2) in the statistical population of 380 people. They were performed using available sampling method. Data collection was based on three questionnaires: Social Capital Questionnaire, Human Resource Management Questionnaire and Organizational Culture Questionnaire. The reliability of the research tool was based on Cronbach's alpha test. Their formal and content validity was confirmed using the opinion of experts. Data were analyzed using SPSS & AMOS. The results showed that social capital has a positive and significant effect on human resource management and organizational culture has a significant effect on human resource management. Also, organizational culture has a significant effect on social capital.5

    Keywords: Social Capital, Organizational Culture, Human Resource Management