فهرست مطالب

بوم شناسی آبزیان - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 504، بهار 1395)

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 504، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فهیمه صفوی، هادی پورباقر *، آرش جوانشیر خویی، سهیل ایگدری، سعید شهبازی صفحات 1-11
    در این تحقیق، تاثیر قرار گرفتن در معرض غلظت های تحت حاد سایپرمترین بر برخی پارامترهای خون شناسی سیاه ماهی (Capoeta damascina) مورد مطالعه قرار گرفت. برای انجام پژوهش از ماهیانی با میانگین وزنی 10±150 گرم و میانگین طولی 1±21 سانتی متر (میانگین ± انحراف معیار) استفاده شد. ماهیان به مدت 10 روز در معرض سم سایپرمترین با غلظت های ( μg L-125/0، 5/0، 75/0) و یک گروه کنترل (هرکدام با سه تکرار) قرار گرفتند، سپس با نمونه برداری در روزهای اول، پنجم و دهم آزمایش هموگلوبین (Hb)، هماتوکریت (Hct)، تعداد گلبول های قرمز (RBC)، تعدادگلبول های سفید (WBC)، حجم متوسط گلبول های قرمز خون (MCV) و غلظت متوسط هموگلوبین گلبول های قرمز (MCHC) خون اندازه گیری شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پارامترهای RBC، Hct،MCV و Hb در گروه های در معرض سایپرمترین نسبت به گروه شاهد کاهش معنی دار و پارامترهای MCHC و WBC افزایش معنی داری از خود نسبت به شاهد نشان دادند. بنابراین می توان در یک نتیجه گیری کلی بیان نمود که این آلاینده زیست محیطی دارای اثرات منفی شدیدی بر پارامترهای خونی سیاه ماهی شده و با اختلال این پارامترها احتمال آسیب های زیستی دیگری نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: حشره کش، سایپرمترین، خون شناسی، سیاه ماهی
  • وحید زادمجید، اردشیر شیخ احمدی *، برزان بهرامی کمانگر، تیمور جوادی صفحات 12-21
    در تحقیق حاضر تعداد 300 قطعه ماهی قرمز (میانگین وزن 11/2±30/12 گرم) در 4 گروه آزمایشی به مدت 2 هفته با جیره های حاوی 4 سطح 0 (گروه شاهد)، 200، 400 و 800 میلی گرم در کیلوگرم عصاره روغنی آویشن تغذیه شدند. سپس هر کدام از تیمارهای ذکر شده به 2 گروه شاهد و در معرض نانونقره (آکواریوم حاوی 04/0 میلی گرم در لیتر نانونقره) تقسیم و 4 هفته دیگر تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تیمار حاوی 800 میلی گرم در کیلوگرم عصاره آویشن در جیره و بدون تنش نانونقره، بالاترین درصد افزایش وزن و نرخ رشد ویژه را داشت (05/0< P). فاکتور وضعیت نیز در تیمارهای حاوی عصاره آویشن در جیره نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (05/0< P). پایین ترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار حاوی 400 میلی گرم در کیلوگرم عصاره آویشن در جیره و بدون تنش نانونقره مشاهده شد. کاهش میزان عصاره آویشن در جیره موجب افزایش گلوکز و اسید اوریک سرم در در ماهی ها تحت تنش نانونقره گردید (05/0< P). همچنین در تمامی تیمارهای تحت تنش نانونقره تری گلیسرید سرم نسبت به تیمارهای بدون تنش کاهش نسبی داشت. به طور کلی عصاره آویشن در غلظت های بالا بر فاکتورهای رشد و کاهش تنش در ماهی قرمز تحت تنش نانونقره تاثیر مثبت داشت.
    کلیدواژگان: ماهی قرمز، عصاره آویشن، نانونقره، رشد
  • رضوان الله کاظمی *، فرزانه نوری، علی بانی، ابراهیم حسین نجدگرامی، محمد علی یزدانی ساداتی صفحات 22-32
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر دوره های مختلف نوری و شدت نور بر رشد، بازماندگی و روند جذب کیسه زرده لارو تاسماهی ایرانی بود. لاروها در 4 شدت نور (0، 50، 150 و 300 لوکس) و سه دوره نوری (D00L:24، D12L:12و D24L:00) متفاوت و در قالب 7 تیمار و نیز گروه شاهد از تفریخ تا جذب کامل کیسه زرده پرورش داده شدند. فاکتورهای رشد شامل وزن و طول نهایی، وزن کسب شده، ضریب رشد ویژه، ضریب چاقی، درصد افزایش وزن بدن و درصد بازماندگی لاروها در مرحله تغذیه داخلی محاسبه گردید. رشد و جذب کیسه زرده لارو تاسماهی ایرانی در شدت نور بالاتر (300) و دوره نوری روشنایی پیوسته (D00L:24) به طور معناداری بهتر از شدت نور پایین (0 لوکس) و دوره نوری تاریکی پیوسته (D24L:00) و گروه شاهد بود. همچنین نتایج نشان داد که تا 8 روز پس از تفریخ، درصد بازماندگی لاروها در دوره نوری D12L:12 با شدت نور 50 لوکس و D24L:00 با شدت نور صفر لوکس (به ترتیب 04/0±10/73 و 12/0±41/72 درصد) به طور معناداری بیشتر از لاروهایی بود که در دوره نوری D00L:24 با شدت نور 300 لوکس (02/0±06/47 درصد) بودند. اختلاف معناداری نیز در فاکتور ضریب چاقی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تاسماهی، دوره نوری، کیسه زرده
  • محمد هادی ابوالحسنی *، سید عباس حسینی، رسول قربانی، اردگ وینسه صفحات 33-39
    پساب های شهری دارای مقدار زیادی فسفات و نیترات هستند. برای ارزیابی کارایی جلبک سبز Scenedesmus obliquus در حذف نیترات و فسفات از پساب شهری و نیز کاربرد آن به عنوان یک محیط کشت مناسب برای جلبک سندسموس ابلیکوس، پساب تصفیه شده از خروجی تصفیه خانه ی مرکزی شهرستان گرگان جمع آوری شد. سه تیمار این آزمایش که هر کدام شامل 6 تکرار بود پساب هایی با 100% (S100)، 50% (S50) و 0% (S0) رقت بودند. نتایج نشان داد که جلبک سندسموس ابلیکوس به خوبی می تواند در پساب ها رشد کرده و 100% فسفات (تیمار S100) و 100 % نیترات (در هر 3 تیمار) را حذف کند. بیشترین میزان زیست توده تولیدی (6/0 گرم در لیتر)، میزان کلروفیل a (87/4 میلی گرم در لیتر) و تعداد سلول (106 سلول در میلی لیتر) در تیمار S0 دیده شد. با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد که این جلبک می تواند برای حذف فسفات و نیترات و نیز تولید زیست توده جلبکی در سیستم های پالایش پساب شهری قبل از ورود به محیط طبیعی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین پساب تصفیه خانه شهری می تواند به عنوان محیط کشتی مناسب برای تولید انبوه این جلبک استفاده شود.
    کلیدواژگان: پساب شهری، زیست توده، نیترات
  • احمد قرایی *، جواد میردار هریجانی، عبدالعلی راهداری، مهدی کیخا، هاشم خندان بارانی، رقیه کرمی صفحات 40-50
    مطالعه حاضر به منظور بررسی تغییرات ساختار جامعه فیتوپلانکتونی، میزان کلروفیل و برخی ویژگی-های محیطی در طی یک سال (93-92) به صورت فصلی در مخازن چاه نیمه های سیستان انجام شد. در طول مطالعه 28 جنس متعلق به پنج گروه Chlorophyta (12جنس)، Bacillariophyta(7 جنس)، Cyanophyta ( 5جنس)، Dinophyta (3 جنس) و Euglenophyta (1 جنس) شناسایی شدند. بیشترین و کمترین میانگین فراوانی جامعه فیتوپلانکتونی به ترتیب در دوره اول (تابستان) (104×6/3 سلول در لیتر) و دوره سوم (زمستان) (104×1/1 سلول در لیتر) ثبت گردید. دامنه تغییرات میانگین مقدار شاخص تنوع شانون بین 7/1 (دوره سوم نمونه برداری) و 3/2 (دوره اول نمونه برداری) حاصل شد. Chlorophyta از نظر فراوانی و تعداد جنس به عنوان شاخه غالب بوده و دیاتومه ها، سیانوباکتری ها و دینوفلاژله ها به ترتیب در رده های بعدی قرار داشتند. نتایج نشان داد که گروه های فیتوپلانکتونی روابط متفاوتی را با فاکتورهای محیطی دارند، به طوریکه pH، دما و مواد مغذی (شامل فسفات، سولفات و نیتریت) نقش مهمتری را در تغییر ساختار جامعه فیتوپلانکتونی در این مخازن داشتند. میزان متوسط سالانه کلروفیل a برای چاه نیمه هاμg/l 2/36 به دست آمد که بر این اساس چاه نیمه های سیستان در گروه مناطق الیگوتروف قرار می گیرند. اینگونه مطالعات برای برنامه ریزی جهت پرورش ماهی و مدیریت منابع آب در مخازن ذخیره آب ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، کلروفیل a، چاه نیمه، سیستان
  • صدیقه پوررضا، نرگس امراللهی بیوکی *، محمدرضا طاهری زاده صفحات 51-62
    در سال‏های اخیر پایش اکوسیستم‏های آبی از سنجش کمی مقدار آلاینده در آب، رسوب و بافت ماهی به سنجش‏های کیفی اثرات آلاینده ها بر آبزیان و بررسی وضعیت سلامت آبزیان و نهایتا اکوسیستم سوق پیدا نموده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی پاسخ هیستوپاتولوژیکی هپاتوپانکراس و آبشش خرچنگ Metopograpsus messor در مواجهه با آلاینده کادمیوم در سه تکرار انجام شد. به این صورت که، آکواریوم‏هایی با غلظت μg/L5 کادمیوم آماده شد و همچنین، یک تیمار به‏ عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نمونه‏برداری از خرچنگ‏ها در2 مرحله کوتاه مدت (72 ساعت) و بلند مدت (14 روز) پس از شروع آزمایش صورت گرفت. پس از انجام مراحل معمول بافت‏شناسی، رنگ‏آمیزی به روش هماتوکسیلین- ائوزین انجام شد. عوارض مشاهده شده در آبشش‏ها شامل: شکسته شدن سلول‏های پیلار و فروپاشی تیغه، هیپرپلازی، نکروز، جدا شدن کوتیکول، چماقی شدن رئوس انتهایی آبشش، واکوئله شدن، بدشکلی در راس آبشش‏ها و انحراف اندک تیغه ها و در هپاتوپانکراس شامل: آرایش غیر عادی لومن، نکروز، ضخیم شدن لامینا بازال، افزایش در تعداد سلول‏های B، حضور سلول‏های RI و گسترش حفره های خونی بود. مقایسه بین دو گروه‏ مختلف زمانی نشان داد که ارتباط مستقیمی بین زمان و شدت آسیب‏های ایجاد شده وجود دارد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، غلظت زیر کشنده، بیومارکر
  • آرش جولاده رودبار *، صابر وطن دوست، زینب عبدالله پور، سارا جعفری کناری صفحات 63-78
    در تابستان سال 1393 مطالعه ای با هدف بررسی ویژگی های ریختی گونه های جنس Paracobitis در حوضه آبریز سیستان صورت گرفت. به این منظور 60 نمونه به صورت تصادفی، از قسمت های مختلف دریاچه های چاه نیمه (زابل، سیستان و بلوچستان) به وسیله تور گوشگیر صید، در محلول فرمالین تثبیت و برای بررسی به آزمایشگاه منتقل شد. 37 صفت ریخت سنجی مطلق به وسیله کولیس دیجیتال اندازه گیری و شش صفت شمارشی به وسیله لوپ چشمی شمرده شد. همچنین 34 صفت ریخت سنجی نسبی با تقسیم صفات ریخت سنجی مطلق بر طول استاندارد و طول سر محاسبه گردید. جهت مقایسه ریختی نمونه ها، صفات ریخت سنجی (مطلق و نسبی) و شمارشی به دست آمده، تحت تحلیل مولفه های اصلی و متغیرهای کانونی قرار گرفتند. با توجه به نتایج به دست آمده حضور دو گونه P. vignai و P. rhadinaea در مناطق مورد مطالعه تایید گردید و طول سبیلک اول، وجود فلس و یا عدم وجود آن، اندازه دهان، تعداد شعاع باله سینه ای به عنوان صفات ریختی مناسب جهت تفکیک این دو گونه ارائه گردید. همچنین به نظر می رسد علاوه بر دو گونه ذکر شده فرم ریختی متفاوتی نیز در بین نمونه ها حضور دارد. بنابراین برای نتیجه گیری بهتر و دقیق تر استفاده از نشانگرهای مولکولی پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: تنوع ریختی، لوچ ماهیان، سیستان، Paracobitis
  • محمد مازندرانی *، علی طاهری میرقائد صفحات 79-87
    در این تحقیق بیماری زایی باکتری Yersinia ruckeri در تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) انگشت قد بررسی گردید. به این منظور یک گروه شاهد مثبت و یک گروه شاهد منفی (هر کدام با سه تکرار) در نظر گرفته شد. ماهیان گروه تیمار با 1/0 سی سی سوسپانسیون باکتریایی حاوی 106 × 8/2 (باکتری زنده/ هر ماهی) از طریق تزریق داخل صفاقی مواجهه داده شدند. به ماهیان گروه کنترل مثبت 1/0 سی سی سرم فیزیولوژی استریل به صورت داخل صفاقی تزریق شد. هیچ تزریقی در ماهیان گروه کنترل منفی صورت نگرفت. اولین تلفات در گروه تیمار 48 ساعت پس از مواجهه مشاهده شد. تلفات در گروه تیمار در زمان های 48، 72، 96 ساعت و 7 روز پس از مواجهه به ترتیب % 7/6، % 6/26، %60 و %70 ثبت گردید. عمده ترین علایم کلینیکی در ماهیان بیمار شامل خونریزی در قسمت انتهایی و تجمع مایعات خونی در لومن روده بود. بارزترین علامت در بررسی آسیب شناسی روده ها شامل نکروز گسترده در بافت اپیتلیوم پوششی و تجمع لنفوسیت ها در بافت زیر مخاط روده ها بود. همچنین در بررسی خون شناسی اختلاف معنی دار در تعداد گلبولهای قرمز، تعداد گلبولهای سفید، MCH، MCHC، هموگلوبین و هماتوکریت در بین ماهیان تیمار و ماهیان گروه شاهد ثبت گردید.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، تاسماهی ایرانی، هماتولوژی، Yersinia ruckeri
  • محمد محیسنی *، مهدی بنایی، مهندس بهزاد نعمت دوست حقی، سید محمد وحید فارابی صفحات 88-97
    سازش پذیری با آب شور یک مرحله بسیار حساس و بحرانی در زندگی بچه ماهیان رودکوچ نظیر ماهی سفید دریای خزر می باشد. این تحقیق با هدف بررسی اثر محرومیت غذایی بر توسعه سلولهای کلراید آبششی در زمان سازش پذیری با آب شور انجام شده است. به این منظور بچه ماهیان سفید به دو گروه تقسیم بندی شدند: گروه کنترل در تمام طول دوره آزمایش در حد سیری ظاهری غذادهی شده و در گروه آزمایشی بچه ماهیان تحت تاثیر تیمار گرسنگی قرار گرفتند. بچه ماهیان به مدت 7 روز در معرض تنش شوری قرار گرفته و نمونه برداری از بچه ماهیان در روزهای دوم، سوم، چهارم و هفتم پس از تنش انجام شد. در نهایت فعالیت آنزیم پمپ سدیم پتاسیم آبششی، تعداد و اندازه سلولهای کلراید آبششی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محرومیت غذایی موجب کاهش سطح فعالیت آنزیم پمپ سدیم-پتاسیم آبششی و کاهش قطر، مساحت و محیط سلولهای کلراید آبششی شد (P<0.05). نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داد که محرومیت غذایی در بچه ماهیان سفید در زمان مواجهه با آب شور می تواند موجب ایجاد اختلال در توسعه سلولهای کلراید آبششی و در نتیجه عدم موفقیت در زمان سازش پذیری با آب شور گردد.
    کلیدواژگان: سلول کلراید، ماهی سفید، پمپ سدیم، پتاسیم
  • راضیه غلامی، رضا داودی *، امین اوجی فرد، حمیدرضا نوریزدان صفحات 98-107
    تحقیق حاضر جهت بررسی اثرات مزمن سم آزادیراختین بر شاخص های رشد، بقا و مورفولوژی آبشش بچه ماهی آمور (Ctenopharyngodon idella) با میانگین وزن 3/2± 09/11 گرم انجام گرفت. تعداد 120 قطعه ماهی آمور به تعداد مساوی در 3 گروه تیمار و یک گروه شاهد و هرکدام سه تکرار تقسیم شدند. دوزهای زیر غلظت کشنده این سم، 073/0 (LC5010%)، 15/0 (LC5020%) و 22/0 (LC5030%) میلی گرم بر لیتر، انتخاب شد و ماهیان به مدت 28 روز در معرض این دوزها قرار گرفتند. افزایش آزادیراختین تاثیری بر پارامترهای رشد و بقا نداشت (P>0.05). در طول آزمایش، الگوی رفتاری ماهیان همچون شنای غیرعادی، چرخش و اضطراب به صورت افزایش عکس العمل در مقابل محرک های بیرونی، کاهش حرکات گروهی و عدم تعادل و در مورد بافت شناسی، تورم اپیتلیال، هایپرپلازی، امتزاج لاملا و نکروز آبشش مشاهده شد. نتایج نشان داد اگرچه آزادیراختین در غلظت غیرکشنده در کوتاه مدت تاثیری بر رشد و بقای ماهی آمور ندارد اما باعث ایجاد رفتار غیرعادی در این ماهیان می شود. همچنین با افزایش میزان دوز این سم، تخریب بافتی آبشش بیشتر شد که می تواند در دراز مدت اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: آبشش، آزادیراختین، ماهی آمور، رشد
  • سیدعلی جوهری* صفحات 108-115
    نانومواد علاوه بر تاثیرات مستقیم بر آبزیان، می توانند باعث تاثیر در سمیت سایر آلاینده های شیمیایی در موجودات آبزی شوند. در این مطالعه اثر حضور نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در آب بر سمیت حاد نانوذرات نقره در ماهی دانیو گورخری (Danio rerio) مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان به صورت همزمان و به مدت 96 ساعت در معرض غلظت های متفاوت هر یک از این نانوذرات قرار گرفتند، به طوری که در هر یک از تیمارها، غلظت نانوذرات TiO2، 10 برابر غلظت نانوذرات نقره در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که حضور نانوذرات دی اکسید تیتانیوم در آب باعث کاهش بیش از 3 برابری میزان سمیت حاد نانوذرات نقره در ماهی گورخری می شود، به طوری که غلظت کشنده میانی نانوذرات نقره از 014/0 (بدون حضور نانوذرت TiO2) به 044/0 (در حضور نانوذرت TiO2) افزایش می یابد. به نظر می رسد کاهش سمیت نانوذرات نقره در حضور نانوذرات TiO2 در این پژوهش، احتمالا به دلیل کاهش دسترسی زیستی نانوذرات نقره از طریق اتصال به نانوذرات دی اکسید تیتانیوم و ته نشینی آن در محیط آبی اتفاق افتاده باشد.
    کلیدواژگان: دی اکسید تیتانیوم، نقره، سم شناسی، ماهی گورخری
  • مهناز کردگاری *، مجید افخمی، مریم احسان پور صفحات 116-121
    با وجود این که گونه های متعددی از آبزیان در خلیج فارس گزارش شده است ولی متاسفانه تا کنون آبفشان های دریایی علی رغم اهمیت اکولوژیک آنها کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. برای این منظور 4 ایستگاه نمونه برداری در اطراف جزیره لارک انتخاب و با استفاده از عملیات غواصی نمونه برداری انجام و شناسایی بر اساس استخراج اسپیکول ها و شاخص های ریخت شناسی با استفاده از کلیدهای معتبر انجام گرفت. تعداد 4 جنس از آبفشان های دریایی شامل 2 گونه آبفشان انفرادی Phallusia nigraو Pyura gangelion و 2 جنس از آبفشان های کلونی شامل Didemnum sp. و Distaplia sp. شناسایی و گزارش گردید.
    کلیدواژگان: آبفشان دریایی، لارک، خلیج فارس
  • محمد صادق علوی یگانه *، سمیه رضوی صفحات 122-127
    در این تحقیق با بررسی50 نمونه از Alosa braschnikowi به موضوع تاثیر رشد و افزایش طول بر تغییرات ریختی خارهای آبششی گونه پرداخته شده است. تعداد خارهای آبششی 47-26 عدد متغیر بود که این تعداد با افزایش طول روند افزایشی معنی داری داشت (p<0.05). طول خار و نسبت طول خار به قطر خار با ضریب تبیین بالا، همراه با افزایش طول کاهش یافت (به ترتیب R2=0.818 و (R2=0.634. نسبت اندازه خار به شعاع آبششی با افزایش طول کاهش یافت. نتایج نشان داد که این گونه یک پلانکتون خوار انتخابی می باشد و با افزایش طول در خلال رشد، ویژگی های مربوط به ریخت شناسی خارهای آبششی تغییر می نماید.
    کلیدواژگان: آرایه شناسی، خار آبششی، زالون
  • منصوره قائنی *، رسول صدیقی بنابی، رضا حجتی وایقان، لاله رومیانی صفحات 128-133
    آرتمیا به عنوان غذای زنده جایگاه ویژه ای در آبزی پروری دارد. در این تحقیق با استفاده از پرتودهی با لیزر 10 میلی وات هلیوم- نئون به سیست ها، درصد تخم گشایی و طول عمر آرتمیا مطالعه شد. پرتودهی در سه زمان 3 ، 4 و 5 ساعت صورت گرفت. نتایج درصد تخم گشایی نشان داد پس از 18 و 24 ساعت از تفریخ، سیست هایی که با مدت زمان 4 ساعت پرتودهی شده بودند، دارای درصد تخم گشایی بیشتری بودند، همچنین طول عمر آرتمیاهای این تیمار در مقایسه با کنترل، در ماده و نر به ترتیب 12 و 10 روز بیشتر شد (p<0.05).
    کلیدواژگان: Artemia urmiana، لیزر، تخم گشایی
  • اسماعیل کرمی *، میرمسعود سجادی صفحات 134-139
    در این تحقیق تاثیر عمق بر میزان رشد جلبک قرمز Gracilariopsis persica در سواحل خلیج فارس (بندرعباس) مورد بررسی قرار گرفت. سه عمق 5، 6 و 7 متر برای تعیین تاثیر آن بر میزان رشد این گونه جلبک به مدت 45 روز در سواحل خلیج فارس (بندرعباس) انتخاب شد. برای این منظور جلبک های قرمز از محیط طبیعی جمع آوری شده و بر روی طناب های پلی اتیلینی در محیط طبیعی دریا کشت داده شدند. میزان رشد نسبی (RGR) و بیوماس کل هر دو هفته یکبار اندازه گیری می شد. نتایج نشان داد که از لحاظ میزان رشد، بین تیمارهای 7 متر با 5 و 6 متر اختلاف معنی دار آماری وجود داشت (05/0P<). جلبک هایی که در عمق 7 متر کشت داده شده بودند بیشترین میزان رشد را نشان دادند و بیشترین تولید را داشتند (05/0P<). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که عمق می تواند بر روی رشد جلبک قرمز تاثیر داشته باشد و رشد این جلبک در اعماق پایین بیشتر است.
    کلیدواژگان: جلبک قرمز، رشد، Gracilariopsis
|
  • Fahimeh Safavi, Hadi Poorbagher*, Arash Javanshir Khoei, Soheil Eagderi, Saeid Shahbazi Pages 1-11
    In the present study, we investigated the effects of a sub-acute concentration of cypermethrin on some hematological parameters of Capoeta damascina. The specimens had an average weight of 150 ± 10 g and average length of 21 ± 1 cm (mean ± SD). The fish were exposed to 0, 0.25, 0.5, and 0.75 µg/L (each with 3 replicates) for 10 days. Blood samples were collected on days 1, 5 and 9. Hemoglobin (Hb) and hematocrit (Hct), red blood cell count (RBC), white blood cell count (WBC), mean cell volume of red blood cells (MCV), and mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) were measured. There was a significant decrease in RBC, Hct, MCV and Hb of the specimens exposed to cypermethrin compared with those of the control group. Therefore, this study has indicated that environmental pollutants cause negative effects on hematological parameters of Capoeta damascina and impairment of these parameters may initiate other biological complications.
    Keywords: Capoeta damascina, Cypermethrin, Hematology, Insecticides
  • Vahid Zadmajid, Ardeshir Sheikhahmadi*, Barzan Kamangar, Teimor Javadi Pages 12-21
    In this study, we divided 300 goldfish (average weight: 12.30 ± 2.11 g) into 4 groups. Fish were fed diets that contained 4 levels of thyme extract: 0 (control), 200, 400 and 800 mg/kg (Thyame, LN23IN, France) for a period of 2 weeks. At the end of 2 weeks, each group of the mentioned treatments was divided into 2 groups: nanosilver-exposed group and control. In the aquarium of the nanosilver-exposed group, we prepared 0.04 mg/L of nanosilver until the end of the experiment. At the end of the experiment, body weight (BW), condition factor (CF), specific growth rate (SGR), feed conversion ratio (FCR), survival rate and serum biochemical parameters of glucose (mg/dl), triglycerides (mg/dl) and uric acid (mg/dl) were measured. The results showed that the nanosilver-exposed group that consumed the diet with 800 mg/kg of thyme extract had the highest percentage of weight gain (21.46 ± 0.15) and specific growth rate (0.46 ± 0.01). All nanosilver-exposed groups had lower survival rate than non-exposed groups. The condition factor (CF) in treatments that contained thyme extract in the diet was significantly higher compared with the control group (P
    Keywords: Goldfish, Growth, Thyme Extract, Nanosilver
  • Rezvanollah Kazemi*, Farzaneh Noori, Ali Bani, Ebrahim Hosaien Najdegerami, Mohammadali Yazdani Sadati Pages 22-32
    The aim of this study was to assess the effect of different light intensities and photoperiods on growth, survival, and the yolk sac absorb of the Persian sturgeon, Acipenser persicus, larvae. Larvae were reared from hatching to yolk sac absorb (eight days) at four light intensities (0, 50, 150 and 300 lux) and three photoperiods (00L:24D, 12L:12D and 24L:00D) which consisted of seven treatments and a control group. Growth factors, including the length, weight, weight gain, specific growth rate condition factor, the percentage of body weight gain and survival rate were calculated in the larvae. The larvae showed significant growth and better yolk sac absorption at the high light intensity (300 lx) and 24L:00D photoperiod compared to the low light intensity (0 lux), continuous darkness photoperiod, and the control group. There were significantly higher survival rates for larval Persian sturgeon in the 50 lx and 12 h photoperiod and 0 lux and 24 h photoperiod (73.1±0.04 & 72.41±0.12% respectively) were compared to larvae reared in the 300 lux light intensity and 24 h photoperiod (47.06%) treatment until 8dph. There was no significant difference observed in the condition factor among different treatments. This study revealed that photoperiod and light intensity were important factors on growth - parameters, survival rate and yolk-sac absorption of the Persian sturgeon in the larval stage.
    Keywords: Growth, Persian sturgeon larvae, Photoperiod, Yolk-sac
  • Mohammad Hadi Abolhasani*, Seyd Abbas Hosini, Rasool Ghorbani, Ordog Vince Pages 33-39
    Nitrate and phosphate are abundant in urban wastewater. We evaluated the efficiency of nitrate and phosphate removal from wastewater by Scenedesmus obliquus and its use as a medium for Scenedesmus obliquus. Samples were collected from the effluent of central wastewater treatment in Gorgan. This experiment was done by 3 treatments and 6 replications that effluent with 100%, 50% and 0% were diluted. The results showed that Scenedesmus obliquus could be grown in wastewater and 100% phosphate (group S100) and 100% nitrate (all of group) was removed. The highest biomass production (0.6 g/L), chlorophyll a (4.87 mg/L), the number of cells (106 cells/ml) was observed in the S0 group. Statistical analysis of the data with analysis of variance (one-way ANOVA) and the Duncan test at a 5% level of significance (SAS software version 9.2) indicated that the algae could be used to remove phosphates, nitrate and algal biomass in municipal wastewater filtration systems before they enter the environment. The municipal wastewater can be used as culture medium for mass production of algae.
    Keywords: Biomass, Municipal wastewater, Nitrate, Phosphate, Scenedesmus obliquus
  • Ahmad Gharaei*, Javad Miradr Harijani, Abdolali Rahdari, Mehdi Keikha, Hashem Khandan Barani, Roghaye Karami Pages 40-50
    This study investigated seasonal changes in density and diversity of phytoplankton, chlorophyll a content, and some environmental characteristics in the Sistan region during 2014. Totally, we detected 28 genera that belonged to five groups of Chlorophyta (12 genera), Bacilloriophyta (7 genera), Cyanophyta (5 genera), Dinophyta (3 genera), and Euglenophyta (1 genus). We observed that Chlorophyta contributed to the maximum density and diversity followed by Bacilloriophyta, Cyanophyta and Dinophyta. The mean Shannon index varied from 1.7 to 2.3 during the study period. Maximum (3.6×104 cells 1p1) and minimum (1.1×104 cells 1p3) densities were recorded. The present study revealed that Phytoplankton groups have different relationships to environmental factors of pH, temperature and nutrients that have a greater role in the changes of phytoplankton in the reservoirs. In this study the annual average chlorophyll a was 2.36 µg/l, which reservoirs of Chahnime grouped into oligotrophic regions. These types of studies are prerequisites for evolving fish culture programs and management of water resources.
    Keywords: Chahnime Reservoirs, Phytoplankton, Chlorophyll a, Sistan
  • Sedigheh Pourreza, Narges Amrollahi Biuki*, Mohammad Reza Taheri Zadeh Pages 51-62
    In recent years, monitoring the amount of pollutants in aquatic ecosystems by quantity measures in water, sediment and fish tissue has shifted to the quality measures of pollutant effects on aquatic animals and assessment of aquatic animal health and, ultimately, the ecosystem. This research performed on three replicates has examined the histopathological response of hepatopancreas and gill in Metopograpsus messor crab exposed to cadmium pollutants. We prepared an aquarium that contained a 5 μg/L concentration of cadmium as well as a control group. After the start of the experiment, we sampled the crabs in 2 steps short-time (72 h) and long-time (14 days). After the routine histological procedures, we performed H & E staining. Oserved complications in the gills included: disruption of the pillar cells and collapsed lamellae, hyperplasia, necrosis, detached cuticle, club-shaped distal tips of gill lamellae, vacuolisation, malformation at the tip of the gills, slight lamellae distortion. In the hepatopancreas we observed formation of abnormal lumen, necrosis, thickened basal laminae, increased numbers of B-cells, presence of reserve inclusion, and dilation of the hemal sinuses. A comparison of the two groups showed a direct correlation between the duration and severity of damage.
    Keywords: Crab, Biomarker, Heavy metal
  • Arash Jouladeh Roudbar *, Saber Vatandoust, Zeynab Abdollahpoor, Sara Jafari Kenari Pages 63-78
    We conducted this study during the Summer, 2013 to evaluate morphological features of the species of the genus Paracobitis in Sistan basin. For this purpose, 60 specimens randomly were caught by a gill-net from different parts of Lake Chah Nime (Zabol, Sistan and Baluchistan), fixed in formalin solution and transferred to a laboratory for further examination. We measured 37 absolute morphological characteristics by a digital caliper and 6 meristic analyses using a stereomicroscope. We calculated 34 relative morphological characteristics with a division of absolute morphological characteristics by standard length and head length. In order to compare the morphological samples, the obtained morphological characteristics (absolute and relative) and meristic analyses were analyzed by principal component analysis and canonical variables. According to the results, we confirmed the existence of two species, P. vignai and P. rhadinaea, in the studied areas and appropriate geomorphic features were provided for their separation - barbel length, presence or absence of scales, mouth width and number of pectoral fin rays as morphological characteristics to distinguish the two species. In addition to the two species, different morphological forms were present in the sample. We proposed the use of molecular markers for better, more accurate results.
    Keywords: Morphological variation, Loach, Paracobitis, Sistan basin
  • Mohammad Mazandarani*, Ali Taheri Mirghaeed Pages 79-87
    In the present study, we evaluated the pathogenicity of Yersinia ruckeri on Persian sturgeon (Acipenser persicus) fingerlings. We divided the sturgeon into one treatment group, one positive control group and one negative control group (with three replicates for each group). The treatment group juvenile Persian sturgeon received 0.1 ml of bacterial suspension (2.8 × 106 cells/fish) via an intraperitoneal injection. Positive control fish received 0.1 ml intraperitoneal injection of sterile normal saline. The negative control group received no injection. According to the results, first mortality was observed 48 h post-challenge in the treatment group. Mortality rates in the treatment group post-challenge were 6.7% (48 h), 26.6% (72 h), 60% (96 h), and 70% (7 days). Haemorrhage in terminal part of intestine and accumulation of bloody fluid in the intestinal lumen were observed in the majority of sick fish. Intestinal histopathology was characterized by spread necrosis in the epithelium of the villi and lymphocytic infiltration to the connective tissues. In the haematological study, we observed significant differences in RBC, WBC, MCH, MCHC, hemoglobin, and hematocrit counts between fish from the treatment and control groups.
    Keywords: Yersina ruckeri, Persian sturgeon, Hematology, Clinical signs, Histology
  • Mohammad Mohiseni*, Mahdi Banaee Behzad Nematdust Haghi, Dr Seied Mohammad Vahid Farabi Pages 88-97
    Salinity adaptation and sea water tolerance are vital, challenging phenomena in the life history of anadromous species such as kuttum fish. Evaluation on feed deprivation in gill chloride cell development of kuttum fish is the aim of this study. Kuttum juveniles that weighed an average weight of 0.5 grams were divided into two groups. One group (control) was fed ad libitum during the experiment. Fish in the other group were feed deprived. Both groups were exposed to the salinity challenge for 7 days. Gill sampling was performed on the second, third, fourth, and seventh days after salinity challenge initiation. Consequently, we evaluated Na K ATPase activity, gill chloride cell numbers and size. Results showed a significant decrease in gill Na K ATPase activity, chloride cell diameter, perimeter and area due tofasting. Based on the obtained results we concluded that feed deprivation might have a disruptive effect on chloride cell development during seawater adaptation.
    Keywords: Feed deprivation, Seawater adaptation, Kuttum fish fingerling
  • Razieh Gholami, Reza Davoodi*, Amin Oujifard, Hamidreza Nooryazdan Pages 98-107
    We conducted this study to determine the chronic effects of Azadirachtin on growth parameters, survival and gill morphology of grass carp [Ctenopharyngodon idella (C. idella)] with an average weight of 11.09±2.3g. We equally distributed 120 fish between three treatments and a control group, with three replicates each. Sublethal concentrations of poison, 0.073 (10% LC50), 0.15 (20% LC50), 0.22 ppm (30% LC50) were selected. Fish were exposed to these doses for 28 days. Increasing doses of Azadirachtin did not affect growth parameters and survival (P>0.05). During the test, we observed fish behavior patterns of irregular swimming, rotation, reaction increased response versus stimulus exterior, solitary and imbalance, histology, epithelial uplifting (swelling), hyperplasia, fusion of gill lamellae and necrosis of gill epithelial cells. The results showed that although the sublethal dose of Azadirachtin over a short time did not affect growth and survival of C. idella but brought about abnormal behavior in fish. There was increased gill tissue destruction with increased poison levels which showed that it could be effective on long duration of exposure.
    Keywords: Gill, Azadirachtin, Ctenopharyngodon idella, Growth
  • Seyed Ali Johari* Pages 108-115
    The potential entry of nanomaterials into the water ecosystems increased following their increasing use. In addition to the direct effects of nanomaterials on aquatic organisms, they also affect the toxicity of other pollutants on aquatic organisms. This study assessed the presence of titanium dioxide nanoparticles (nTiO2) in water on acute toxicity of silver nanoparticles (AgNPs) on zebra fish (Danio rerio). After preliminary tests, we simultaneously exposed the fish for 96 h to different concentrations of each of these nanoparticles so that, in each of the treatments, the concentrations of nTiO2 were ten times the concentration of AgNPs. The results showed that the presence of nTiO2 in water decreased the acute toxicity of AgNPs to more than three times in the zebra fish. The median lethal concentrations of AgNPs increased from 0.014 (in the absence of nTiO2) to 0.044 (in the presence of nTiO2). The reduction in toxicity of AgNps in the presence of TiO2 nanoparticles in this study possibly happened due to decreased bioavailability of AgNPs by binding to the nTiO2 and its deposition in water media.
    Keywords: Acute toxicity, Co, exposure, Nanoparticles, Silver, Titanium dioxide, Zebrafish
  • Mahnaz Kerdgari*, Majid Afkhami, Maryam Ehsanpour Pages 116-121
    Despite the variety of marine organisms recorded from the Persian Gulf, acidians located along the Persian Gulf have not received much attention. We collected Ascidian samples from four sites along Larak Island (Persian Gulf) using Scuba diving and snorkeling at a depth that ranged from 5-15 m. Taxonomic identification was carried out by authoritative keys and texts. We found 4 species that belonged to 4 genus, which included 2 solitary ascidians (Phallusia nigra and Pyura gangelion) and 2 colonial (Didemnum sp. and Distaplia sp.).
    Keywords: Ascidians, Identification, Larak Island, Persian Gulf
  • Mohammad Sadegh Alavi Yeganeh*, Somayeh Razavi Pages 122-127
    We used 50 specimens of Alosa braschnikowi (A. brschnikowi) to study the growth effect on Gill raker morphology. Gill rakers counted as 26-47 which increased in relation to increase in TL (P
    Keywords: Alosabraschnikowi, Gill Raker, Shad, Taxonomy
  • Mansoreh Ghaeni *, Rasol Sedighi Bonabi, Reza Hojjati Vayghan, Laleh Roomiani Pages 128-133
    Artemia, as live food, is of vital importance in aquaculture. In this study, we have studied the helium-neon (He-Ne) laser beam with 10 mw on the hatching and life span of Artemia cysts. He-Ne laser irradiation was performed with a 10 mw power at 3, 4 and 5 h irradiation periods. Cysts were hatched by standard method. Hatching percentage after 4 h of irradiation was more than other treatments after 18 and 24 h of hatching. We compared the lifespan of this treatment which showed that this treatment was more than the control in females (12 days) and males (10 days; P
    Keywords: Artemia urmiana, Laser helium, neon, Life span, Hatching
  • Esmaeil Karami*, Mirmasoud Sajjadi Pages 134-139
    We conducted this study to investigate the effect of culture depth of red algae Gracilaropsis persica on the growth and biomass production of this species. Three culture depth of 5, 6, and 7 m were used to cultivate algae in the Persian Gulf (Bandar Abbas) for 45 days. Algae was collected from its natural environment and cultivated on polyethylene rope in the sea. We measured relative growth rate (RGR) and total biomass every two weeks. Temperature, salinity, pH, and nutrients (nitrate, nitrite and phosphate) were measured during the trial. The results showed significant differences in growth rate between different treatments (P
    Keywords: Gracilaropsis, Growth, Red algae