فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال پانزدهم شماره 3 (بهار 1400)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال پانزدهم شماره 3 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید گودرزی* صفحات 1-28
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل ابعاد فرهنگی موثر بر جذب این گردشگران تدوین شده است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی نظری و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی تحلیلی و پیمایشی است. یافته های پژوهش نشان داد که از بین ابعاد فرهنگی تاثیرگذار به ترتیب؛ فرهنگ عمومی (قومی)، فرهنگ حرفه ای (تخصصی) و فرهنگ ملی (ایرانی اسلامی) بیشترین اثرگذاری را در جذب گردشگران پزشکی عراقی داشته اند؛ همچنین نتایج رویکرد مدل سازی معادله ساختاری نشان داد که متغیرهای مستقل پژوهش در مجموع 35 درصد از واریانس متغیر جذب گردشگران پزشکی عراقی را تبیین می کنند؛ به عبارت دیگر متغیرهای مستقل پژوهش در حد بالایی توان تبیین واریانس متغیر جذب گردشگران پزشکی عراقی را دارند. همچنین اثر متغیرهای مستقل پژوهش بر جذب گردشگران پزشکی به لحاظ آماری معنادار است (05/0 ≥ p)؛ بنابراین تاثیر متغیرهای فرهنگی ملی، فرهنگ سیاسی، فرهنگ سازمانی، فرهنگ عمومی و فرهنگ حرفه ای بر جذب گردشگران پزشکی عراقی تایید می شود. با مدنظر قرار دادن ضرایب تاثیر مربوط به متغیرهای مستقل پژوهش می توان گفت اثر متغیرهای فرهنگ عمومی، حرفه ای و ملی بر متغیر جذب گردشگران پزشکی عراقی، مستقیم و در حد متوسط به بالا و اثر متغیرهای فرهنگ سیاسی و سازمانی بر این متغیر، مستقیم و در حد متوسط به پایین برآورد می شود.
    کلیدواژگان: ابعاد فرهنگی، گردشگران پزشکی عراقی، مراکز درمانی، شهر اهواز
  • فریبا نظری پورکیایی، علیرضا قبادی*، فرح ترکمان صفحات 29-56

    جنگ پدیده ای اجتماعی فرهنگی است که پس از رخداد و آمد و شد گلوله ها، پیامدهایی از خود بر جای می گذارد که دریافت معانی و نشانه های آن بسیار ضروری می نماید. یکی از راه های دست یابی به چگونگی نمایان سازی این وقایع، مراجعه به تجربیات زیسته سربازان جنگ است که در قالب خاطرات از این پدیده؛ روایت شده است. بدین منظور برای شناخت کنش ها و احساسات جنگی در فرآیند دفاع هشت ساله به یکی از تولیدات ادبی رجوع کرده ایم که در آن تجربه زیسته کنش گر داوطلب شرکت در جنگ ایران و عراق در اثری به نام "زنده باد کمیل" با روایت مکتوب وی، ثبت و مستند شده است. در این مطالعه از نظریه تفسیرگرایی کلیفورد گیرتز بهره جسته ایم و برای شکار مفاهیم، نوع مطالعات کیفی را برگزیده و با بهره گیری از روش و تکنیک تحلیل محتوای کیفی، به طبقه بندی اطلاعات پرداخته و کار تفسیر را نهایی کرده ایم. نتایج این مطالعه نشان می دهد جنگ، فقط نبرد گلوله ها با هم نیست بلکه تجربه زیسته کنش گر میدان جنگ؛ سرشار از احساسات و معانی است که متناسب با زمان و مکان رخداد زیست وی، ایجاد و زمینه بروز می یابد که در اصل مقاله با آن بیشتر آشنا می شویم.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، خاطرات، کنش گر، احساسات، روایت، سرباز داوطلب
  • جلیل بیت مشعلی، سعید عباسی نیا*، علی حسین حسین زاده صفحات 57-86

    شاخص های توسعه اجتماعی بر اساس تعاریف اقامه شده برای مفهوم توسعه و بر مبنای دیدگاه های مختلف و سازمان ها و موسساتی که ارایه گزارش هایی جهانی از توسعه اجتماعی را بر عهده دارند، متفاوت است؛ اما قدر متیقن وجوه اشتراک عدیده ای میان آنها قابل شناسایی است و از آنجا که دامنه مفهوم و به تبع آن شاخص های توسعه اجتماعی در قرآن گسترده تر است لذا رهیافت های قرآنی شاخص های مذکور را پوشش داده گر چه برخی را برجسته تر و دارای تاکید بیشتری معرفی می نماید. در بررسی های اولیه شاخص هایی همچون: مشارکت پذیری، رواداری، نظارت عمومی و... در قرآن به شکل برجسته تری مورد تاکید است. یکی از این شاخص های برجسته، «تاب آوری» است. این پژوهش با این پرسش که مفهوم شاخص تاب آوری در علوم اجتماعی، با قرآن و مفاهیم قرآنی چه رابطه ای دارد؟ و آیا مفهوم تاب آوری که امروزه در علوم اجتماعی وجود دارد همان مفهومی از تاب آوری موجود در قرآن است؟ این نتایج را در بر داشت که واژگان و مفاهیمی همچون صبر، ربص، استقامت، ثبات، طاقت آوری، عسر و یسر و... تامین کننده مفهوم کلی تاب آوری در قرآن هستند بلکه تاب آوری در مفهوم قرآنی علاوه بر مقاوم سازی مادی جامعه در برابر انواع مصایب و ناگواری ها، بعد حیات معنوی و نیز اخروی بشر را نیز پوشش می دهد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، توسعه اجتماعی، شاخص های توسعه، علوم اجتماعی، قرآن
  • نسرین اردلی، یوسفعلی عطاری*، فاطمه جوادزاده شهشهانی صفحات 107-140

    با عنایت به افزایش آمار گسست‌های خانوادگی، تجربه زوجین در معرض طلاق و طلاق گرفته می‌تواند به شناسایی علل طلاق کمک کند و راه‌گشایی برای پیشگیری از وقوع طلاق باشد، هدف مطالعه حاضر بررسی تجربه زیسته زوج های در معرض طلاق و طلاق گرفته شهر اهواز و تدوین بسته آموزشی پیشگیری از طلاق بود. لذا مطالعه حاضر بر اساس رویکرد کیفی و با روش گرندد تیوری انجام شد و از بین زنان و مردان زنان و مردان متقاضی طلاق و طلاق گرفته شهر اهواز به روش نمونه‌گیری هدفمند گزینشی و نمونه‌گیری داوطلبانه، نمونه مورد مطالعه انتخاب گردید و اعضای نمونه در 32 نفر به حد اشباع نظری رسید (18 زن و 14 مرد). نتایج حاصل از مصاحبه‌ها بر اساس مدل استراوس و کربین (1998) در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده شامل126 کد آزاد بود که پس از تحلیل نهایی به 15 مفهوم کاهش یافت و در نهایت 5 مقوله اصلی استخراج شد. در مرحله کدگذاری محوری، عدم رضایت زناشویی به عنوان مقوله محوری شناسایی شد و مدل ارتباطی بین مقولات رسم شد، و در مرحله کدگذاری انتخابی سه کد آموزشی کلی شامل آموزش برای پذیرش، آموزش برای تغییر و آموزش برای شناخت استخراج شد که بر اساس آن بسته آموزشی نهایی طراحی گردید.

    کلیدواژگان: نگرش به طلاق، تعارضات زناشویی، آمیخته، داده بنیان، زوج های در معرض طلاق و طلاق گرفته
  • روشنک چهرازی، فواد مکوندی*، وحید چناری صفحات 123-142

    این مقاله با هدف تبیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های مدل مدیریت عملکرد مبتنی بر توسعه پایدار در آموزش عالی و ارایه یک الگوی اثربخش و قابل درک و کنترل انجام پذیرفت. پژوهش حاضر مطالعه ای آمیخته بود و نمونه گیری در دو مرحله انجام شد. در مرحله کیفی 16 نفر از خبرگان مدیریت عملکرد و توسعه پایدار با نمونه گیری هدفمند انتخاب و با مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و در مرحله کمی نمونه های تصادفی ساده از میان کارکنان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انتخاب و انجام گردید. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 170 نفر تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر دو بعد تبیین و طراحی الگوی مدیریت عملکرد مبتنی بر توسعه پایدار در دانشگاه بود. از مصاحبه ها در کدگذاری باز بالغ بر 203 کدباز یا مفهوم اولیه استخراج شد که در مرحله کدگذاری محوری بر اساس شباهت موضوعی 32 مقوله و 5 بعد سیاسی، اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی و فرهنگی انتخاب و در نهایت در کدگذاری انتخابی مدیریت عملکرد مبتنی بر توسعه پایدار به عنوان متغیر اصلی یا مرکزی شناخته شد. نتایج پژوهش در قالب مدل مدیریت عملکرد مبتنی بر توسعه پایدار ارایه شده که بر عملکرد واحدهای اداری و آموزشی تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، توسعه پایدار، مدیریت عملکرد پایداری، دانشگاه پایدار، ارزیابی عملکرد
  • حمید دهقانی صفحات 141-176

    با توجه به اینکه یکی از مهم ترین معضلات فعلی در جامعه ما مصرف مواد مخدر و روانگردان هاست، اهمیت مساله مصرف و سوء مصرف مواد در جوانان به دلیل حساسیت این دوران دوچندان می شود. این مساله وقتی از حساسیت فوق العاده ای برخوردار می گردد که به عامل جوانی، عامل دانشجو بودن نیز افزوده شود؛ چرا که دانشجویان از ارکان اصلی نیروی انسانی جوامع محسوب می شوند و نقش به سزایی در تحول، پیشرفت و تعالی هر کشور دارند؛ پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان شیوع مواد مخدر در بین دانشجویان دانشگاه اصفهان و تبیین جامعه شناختی عوامل موثر بر سوء مصرف دانشجویان انجام شده است.چارچوب نظری پژوهش مبتنی بر نظریه های کنترل اجتماعی هیرشی، پیوند افتراقی ساترلند و ساخت اجتماعی و آنومی مرتن بنا شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال 1398 بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 480 نفر است که بصورت تصادفی انتخاب شده اند. روش پژوهش پیمایش از نوع توصیفی تحلیلی و ابزار پژوهش پرسشنامه تغییر یافته شیوع شناسی مصرف مواد جهت جمع آوری داده ها می باشد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS25 انجام شد. ضریب آلفای کرونباخ کل، (0.790) به دست آمده است. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که تجربه مصرف در نوجوانی، پیوند اجتماعی، کنترل اجتماعی و دوستان هنجارشکن به ترتیب بیشترین تاثیر را بر سوء مصرف مواد در بین جوانان دارند. بعد از آن عوامل دیگری مانند جنسیت، دسترسی به مواد و نظارت خانواده بر میزان سوء مصرف مواد در بین دانشجویان تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، شیوع شناسی، دانشجویان، تبیین جامعه شناختی
  • بهروز آقازاده، حسین ابوالحسن تنهایی*، عالیه شکر بیگی صفحات 177-238

    پژوهش حاضر با هدف فرماسیون رویکرد پارادایمی جدید در بررسی معرفت شناختی تحولات توسعه ای ایران (سطوح نظری) و با پایگاهی اکتشافی صورت گرفته است. روش پژوهش؛ روش کیفی کنش پژوهی و در معنای استقرای پراگماتیستی آن بوده است. تکنیک های مورد استفاده در گردآوری داده ها فنون کتابخانه ای و استنادی بوده، و تحلیل داده ها با استفاده از فنون کیفی؛ تحلیل عناصر، تحلیل دیالکتیکی و تحلیل مفهومی و منطقی صورت گرفته است. یافته ها در سطوح نظری پژوهش با چرایی و چگونگی پیکربندی رویکرد پارادایمی جدید در بررسی معرفت شناختی تحولات توسعه ای مرتبط است. فرماسیون رویکرد پارادایمی جدید تحت عنوان رویکرد تفسیری توسعه، با بهره گیری از عناصر خلاقیت پارادایمی و تخیل جامعه شناختی از طریق ابزارهای نظری معرفت شناسی نظری و ویرایش نظری صورت گرفته است تا راهنمای پارادایمی پژوهش در بررسی واقعیت های پراگماتیستی توسعه باشد. نتایجنشان دادند؛ در چارچوب رویکرد تفسیری توسعه و در ساختارشدگی تحولات توسعه ای جدید؛ عنصر خود دیالکتیکی تفسیرگرا به عنوان نمود معرفت شناختی انسان مدرن یا کنشگران خلاق، مهم ترین عنصر حساس پارادایمی است که بروز و ظهور آن، نیازمند بستر و منظومه معرفتی با تعدادی عناصر حساس و مهم معرفتی بوده، تا بتواند با برسازی هم کنشی های اجتماعی متناسب با تحولات توسعه ای جدید، واقعیت های توسعه ای جدید را برسازی کند، در حالیکه چنین مناسبات معرفت شناختی اجتماعی، در سامان معرفتی ایران با چالش های درهم تنیده هستی شناختی، روش شناختی مواجه بوده است.

    کلیدواژگان: تحولات توسعه ای، معرفت شناسی، تفسیرگرایی، خلاقیت پارادایمی، ویرایش نظری
  • علی اصغر فیروزجاییان*، زهرا سعادتی صفحات 239-265

    در جهان پرتنش امروز که انسان ها به دلیل مشغله فراوانهمواره احساس خستگی می کنند، اهمیت اوقات فراغت بر کسی پوشیده نیست. از سوی دیگر فراغت انحرافی به عنوان فعالیتی فراغتی که هنجارهای اخلاقی و قانونی جامعهرا نقض می کند، می تواند امنیت اجتماعی را به خطر اندازد. این پژوهش به بررسی تاثیر خودکنترلی بر فراغت انحرافی جوانان می پردازد. نظریه عمومی جرم اذعان می کند پایین بودن خودکنترلی در افراد زمینه را برای رفتارهای انحرافی مهیامی کند. روش پژوهش، پیمایش و ابزار سنجش آن پرسشنامه می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه جوانان35-18 سال شهر بابلسر می باشند؛ که با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر بعنوان حجم نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده است. برای بررسی اعتبار از اعتبار صوری و برای پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است. فراغت انحرافی که در این تحقیق در دو بعد اشکار و پنهان مورد بررسی قرار گرفت. میزان فراغت انحرافی پنهان بیشتر از فراغت انحرافی آشکار گزارش شده است. طبق یافته ‎های آزمون همبستگی پیرسون،بینابعاد خودکنترلی و فراغت انحرافی و ابعاد شرابط معنی داری وجود دارد. برای بررسی تاثیر سازه خودکنترلی بر سازه فراغت انحرافی از تکنیک مدل سازی معادله ساختاری انجام شده است؛ تاثیر خودکنترلی پایین بر فراغت انحرافی مثبت و معنی دار بوده است (Beta=0/65)؛ همچنین متغیرهای سازه خودکنترلی با هم توانستند 43/0 از تغییرات متغیر وابسته (فراغت انحرافی و ابعاد) را مورد تبیین قرار دهند. در مجموع می توان گفت افرادی که خودکنترلی پایین تری دارند بیشتر در زمان فراغت مرتکب رفتارهای انحرافی فراغتی می شوند.

    کلیدواژگان: فراغت انحرافی، فراغت انحرافی اشکار و پنهان، خودکنترلی پایین، جوانان
|
  • Majid Goodarzi * Pages 1-28
    The present study aims to investigate and analyze the cultural dimensions affecting the attraction of these tourists. This research is applied-theoretical in terms of objectives, and descriptive-analytical in terms of research method. The research findings showed that among the influential cultural dimensions, general (ethnic) culture, professional culture and national (Iranian-Islamic) culture had the highest effects on attracting Iraqi medical tourists. The results of SEM also showed that research independent variables account for 35% of the variance of attracting Iraqi medical tourist. In other words, research independent variables have high ability to explain the variance of attracting Iraqi medical tourist variable. Moreover, the effect of independent variables on attracting medical tourists was statistically significant (p≥ 0.05). Therefore, the effect of national cultural variables, political culture, organizational culture, general culture, and professional culture on attracting Iraqi medical tourists was confirmed. Considering the effect size of the independent variables, it can be stated that the effect of general, professional and national culture variables on attracting Iraqi medical tourists is direct and high medium, while the effect of political and organizational culture variables on this variable is direct and low medium.
    Keywords: Cultural Dimensions, Iraqi Medical Tourists, Health Centers, Ahvaz city
  • Fariba Nazaripourkiyaei, Alireza Ghobadi *, Farah Torkaman Pages 29-56

    War is a socio-cultural phenomenon when after bullets came and went in the war the various incidents happening should be noted because they are full of the signs and meaning. So finding the meaning of it is very necessary. One way to find out how these events unfold is to look at the lived experiences of war soldiers which is narrated in the form of memoirs of this phenomenon. Literal texts which have been created in this case are one the most important references for showing and interpreting such event. For this purpose we refer to the literal productions in which the lived experience of a volunteer activist participating in the Iran-Iraq war is recorded and documented in a work called “Long lived Kamil” with his written narration. In this study, we used Clifford Girtz's interpretive theory and chose the type of qualitative studies to capture the concepts. Using the method and technique of qualitative content analysis, we classified the information and finalized the interpretation. The results of this study show that war is not just a battle of bullets, but Rather, the lived experiences of the actor on the battlefield is full of emotions and meanings that are created and displayed in accordance with the time and place of his life event which we will become more familiar with in the main text of article.

    Keywords: lived experiences, Memories, Actioner, narration, volunteer Soldier
  • Jalil Beyt Mashali, Saeed Abbasinia *, Alihossein Hosseinzadeh Pages 57-86

    Social Development Indicators based on the recognized definitions for the concept of development and based on different perspectives and organizations and institutions that offer global reports of social development vary widely; but there are certainly many similarities between them and because the scope of the concept and consequently social development indices in the Qur'an are broader. therefore, the Qur’anic verses cover the mentioned indexes, although some are more prominent and more emphasized. The preliminary investigation shows indicators such as: partnership, toleration, public supervision and so on, are more pronounced in Qur'an. One of these outstanding features is resilience. this study seeks the answer to this question, whether the meaning of resilience Index in social sciences, is compatible with Qur'an and the Qur'anic concepts or not? and is the concept of resilience that exists today in social sciences the same as the concept of resilience in the Qur'an or not?

    Keywords: Resilience, Social Development, Development indicators, Social Sciences, Qur'an
  • Nasrin Ardali, Yousefali Attari*, Fatemeh Javadzadeh Shahshahani Pages 107-140

    Increasing divorce rates and family separation can lead to social harm in communities. High divorce rates have numerous direct and indirect economic, social and cultural consequences. In Iran, the spread of this issue has caused concerns among psychologists and other experts, as the experience of couples at risk of divorce and divorced couples can pave the way for understanding the reasons behind divorce. The present study aims to investigate the lived experience of couples at risk of divorce and divorced couples in Ahvaz and to develop a divorce prevention training package. Thus, samples of the present study, based on a qualitative approach and grounded theory method, were selected via purposive sampling method from all men and women who applied for divorce or were divorced in Ahvaz; sample members reached theoretical saturation with 32 participants (18 women and 14 men). The results obtained from the interviews based on Strauss and Corbin (1998) model were analyzed in three stages of open, axial and selective coding. The results included 126 free codes which were reduced to 15 concepts after the final analysis; and finally, 5 main categories were extracted. In the axial coding stage, marital dissatisfaction was identified as the central category and a relationship model was drawn among the categories. In the selective coding stage, three general training codes including training for acceptance, training for change, and training for cognition were extracted, based on which the final training package was designed.

    Keywords: Attitude Toward Divorce, Marital Conflict, Mixed, Data-Based, Couples At Risk Of Divorce, Divorced Couples
  • Roshanak Chehrazi, Foad Makvandi *, Vahid Chenari Pages 123-142

    This study aims to explain the dimensions, components and indicators of sustainable development-based performance management model in higher education and to present an effective, understandable and controllable model. The present study was a mixed study and sampling was done in two stages. In the qualitative phase, 16 experts on performance management and sustainable development were selected by purposeful sampling and semi-structured interviews were conducted. In the quantitative phase, simple random sampling was selected from staff and postgraduate students of the Ministry of Science, Research and Technology.The sample size was 170 people using Cochran formula. Data collection tools were interviews and a researcher-made questionnaire consisting of two dimensions of explaining and designing a sustainable development based performance management model at university. In mature open coding, 203 open codes or basic concepts were extracted from interviews, selected at the core coding stage based on the thematic similarity of 32 categories and 5 political, social, environmental, economic and cultural dimensions and finally in selective coding of development-based performance management. Sustainability was identified as the main or central variable. The results of the research are presented in the form of performance management model based on sustainable development, which has a positive effect on the performance of administrative and educational units.

    Keywords: Performance Management, Sustainable Development, Sustainable Performance Management
  • Hamid Dehghani Pages 141-176

    The purpose of this study was to investigate the prevalence of drug abuse among Isfahan University students and to determine the sociological factors affecting students' abuse. The theoretical framework for the research is based on Hirsch's social control theories, Sutherland's differential link, and Merton's social construction and anomie. The statistical population of the study consisted of all students of Isfahan University in 1398. The sample size using Cochran's formula is 480 people randomly selected.The research method is descriptive-analytical survey and the research tool is a modified questionnaire of prevalence of substance use for data collection. Data analysis was performed using spss25 software. The results of data analysis showed that there is a significant difference between male and female students in substance use. Also, adolescents' experiences of substance abuse (9.822), social bonding (-7.001), social control (5.49), and abusive friends (5.21) had the highest impact on substance abuse among youth, respectively. Subsequently, other factors such as gender (4.46), access to drugs (3.32), and family supervision (-3.01) have an impact on student substance abuse.

    Keywords: substance abuse, Prevalence, students, Sociological Explanation
  • Behrouz Aghazadeh, Hossein Abolhasan Tanhaei *, Alieh Shekarbeugi Pages 177-238

    The present study’s formation in the epistemological study of Iran's developmental transformations or the same theoretical levels has followed a new paradigmatic approach and has an exploratory base. The research method in this study is qualitative, of the type of action research in the sense of its pragmatic induction. Data collection has been done using library and documentary techniques, and data analysis using qualitative techniques, element analysis, dialectical analysis and finally conceptual and logical analysis. This research’s findings at the theoretical level for epistemological study of developmental transformations deal with why and how the new paradigm approach is configured. The formation of the new paradigm approach, or the Interpretive approach to development, uses the elements of paradigmatic creativity and sociological imagination and is based on the theoretical tools of theoretical epistemology and theoretical editing because it seeks to examine The pragmatic realities of development are a paradigm shift for research. The results indicate that in the framework of the Interpretive approach to development and in the structuring of new developmental transformations; The interpretive dialectical self element is the epistemological manifestation of the modern man or creative actors and the most important sensitive element of the paradigm that emerges in the context of the epistemological system with a number of sensitive epistemological elements. It needs to be able to build new developmental realities by construction social interactions in line with new developments. While observing such social epistemological relations in Iran’s epistemological system, one can understand it’s intertwined challenges.

    Keywords: Developmental Transformations, epistemology, Interpretivism, Paradigm Creativity, Theoretical Editing
  • Aliasghar Firouzjaeian *, Zahra Saadati Pages 239-265

    The importance of leisure is not overlooked by anyone in today's world full of tension, where people often feel tired because of their busy work. On the other hand, there is deviant leisure which can have many consequences as an activity that violates the ethical, moral and legal norms of the community. It endangers social security in society. This study examines the effect of self-control dimensions on the deviant leisure of youth. The general theory of crime admits that low self-control providing the context of deviant behavior. In this study, survey method was used and questionnaire was used to collect information. The population of this analysis includes all 18-35 years old youths in Babolsar. 400 youth with Cochran formula were selected by using multistage cluster sampling. We used face validity and Cronbach's alpha as reliability. Deviant leisure explained in two types of obvious deviant leisure and latent deviant leisure. Latent deviant leisure was more than obvious deviant leisure. The results of Pearson correlation indicate that there is a significant relationship between low self-control and with deviant leisure. According to the research theoretical model test, which was carried out using structural equation modeling, it was found a positive effect of low self-control on deviant leisure (Beta=0/65). Also, the research components altogether could explain 43% of the variations of dependent variable (deviant leisure).in all it can says that persons that have low self-control more do deviant leisure action in leisure times.

    Keywords: Deviant Leisure, Obvious, Latent Deviant Leisure, Low Self-Control, Youth