فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هاشم عطاپور*، افشین حمدی پور، پریوش اکبرزاده صفحات 1-32
    مقاله حاضر قصد دارد به بررسی دیدگاه اعضای هییت علمی دانشگاه تبریز نسبت به اثرگذاری اجتماعی پژوهش های شان بپردازد. این پژوهش با رویکرد کمی و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش اعضای هییت علمی دانشگاه تبریز بودند که 20درصد از آنها با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبق های نسبتی به عنوان نمونه انتخاب شدند. به این ترتیب، تعداد 153 نفر از کل اعضای هییت علمی دانشگاه تبریز در تکمیل پرسشنامه شرکت داشتند. نتایج نشان داد میانگین خودارزیابی اعضای هییت علمی مشارکت کننده در پژوهش نسبت به اثرگذاری اجتماعی پژوهش های شان برابر با 72/8 بوده و میانگین جامعه پژوهش با اطمینان 95درصد در حد فاصل 29/8 و 15/9 قرار دارد که با توجه به دامنه نمرات قابل حصول در حد متوسط قرار دارد. بین خودارزیابی گروه های مختلف آموزشی نسبت به اثرگذاری اجتماعی پژوهش های شان تفاوت معناداری وجود دارد. اعضای هییت علمی دانشگاه تبریز حوزه های بالقو های که می توانند از پژوهش های آ نها بهره مند شوند را به ترتیب «صنعت»، «محیط زیست»، «آموزش»، «خط مشی و سیاست گذاری» و «کشاورزی» بیان کرده اند. همچنین، نتایج نشان داد هرچه «تعداد طرح های برون دانشگاهی» و «ارتباط کاری اعضای هییت علمی با سازمان های خارج از دانشگاه تبریز» بیشتر باشد، میزان خودارزیابی آنها نسبت به اثرگذاری اجتماعی پژوهش های شان نیز بیشتر است. برمبنای نتایج حاصل شده، تشویق اعضای هییت علمی به انجام طرح های برون دانشگاهی و داشتن ارتباط کاری با سازمان های خارج از دانشگاه می تواند ارزیابی اعضای هییت علمی نسبت به اثرگذاری اجتماعی پژوهش های شان را بیشتر کرده، و با درگیر ساختن آنها با مسایل و موضوعات واقعی جامعه به افزایش اثرگذاری اجتماعی پژوهش های دانشگاهی منجر شود.
    کلیدواژگان: خودارزیابی، اثرگذاری اجتماعی پژوهش، اعضای هیئت علمی، دانشگاه تبریز، اثرات گسترده پژوهش
  • فاطمه رجبیان غریب*، سعید محمدزاده، محمدشریف شریف زاده صفحات 33-69
    در آینده، عرصه مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه، به حوزه های متنوعی از اجتماعات محلی، ملی و بین المللی گسترش خواهد یافت. حضور توام با مسئولیت پذیری اجتماعی آموزش عالی در روند تحولات آینده، نیازمند رویکردی آینده نگارانه است تا امکان کنشگری در رخدادهای آینده را فراهم سازد. بنابراین، هدف این مقاله، آینده نگاری مسئولیت پذیری اجتماعی آموزش عالی کشاورزی است. مطالعه حاضر در سه گام اصلی انجام شد. ابتدا بر مبنای روش گروه کانونی، به شناسایی پیشران های مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه در آموزش عالی کشاورزی پرداخته شد. سپس با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل و با بهره گیری از نرم افزار MicMac، از میان 14پیشران شناسایی شده مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه، 5 پیشران کلیدی انتخاب شد. برای این عوامل کلیدی بر اساس ایده سناریونویسی21 وضعیت ممکن و محتمل در آینده مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه با نظر خبرگان تعریف گردید و با تشکیل ماتریس21*21 و بهره گیری از دانش خبرگان در ارزیابی میزان تاثیرات وقوع هر یک از وضعیت ها بر وقوع یا عدم وقوع وضعیت های دیگر در آینده مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه با استفاده از قابلیت های نرم افزار Scenario Wizard 4.31، دو سناریو متضاد (ققنوس و طاووس) به عنوان سناریوهای قوی و 104 سناریو با احتمال وقوع پایین و ضعیف استخراج شد. سناریو ققنوس نمایان گر تحقق مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه در راستای توسعه پایدار محلی و منطقه ای بوده و سناریو طاووس مبین آن است که دانشگاه به عنوان تافته ای جدابافته، فاقد مسئولیت پذیری اجتماعی است. این سناریوها چشم انداز آینده مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه، آموزش عالی کشاورزی، آینده پژوهی، سناریو نگاری
  • زینب صدوقی* صفحات 71-100
    وابستگی متقابل ناشی از جهانی شدن و بحران های مشترک، همکاری اندیشمندان در رشته‍های علمی مختلف را به منظور مواجهه با مسایل پیش رو، اجتناب ناپذیر کرده است. آنچه بدیهی است، سنگ بنای اولیه تعاملات افراد و مدیریت شرایط پیچیده کنونی، نیازمند ایجاد فضایی مبتنی بر دوستی و آرامش است. از اینروست که در دهه های اخیر، شکل دهی و ترویج فرهنگ صلح، به دغدغه پژوهشگران تبدیل شده است. اعتقاد بر این است صلح ضمن به ارمغان آوردن آرامش، ثبات و امنیت، به تحقق توسعه پایدار یاری می رساند. صلح به عنوان موضوعی میان‍رشته ای، در شاخه های مختلف علم معنا می یابد و بنابراین هریک از دریچه خاصی، اهمیت و نحوه ترویج آن را مورد مطالعه قرار داده‍اند. در این مقاله، دانش و آگاهی به عنوان مفهوم محوری در شکل گیری بینش، نگرش و رفتار صلح‍آمیز تلقی شده و در این راستا نقش دانشگاه به عنوان عالی ترین نهاد آموزشی بعد از دوران متوسطه در ترویج فرهنگ صلح مورد بررسی قرار گرفته است. در قالب روش کیفی و مصاحبه نیمه‍ساختاریافته با صاحب نظران حوزه صلح و آموزش، و در راستای پاسخ گویی به این سوال که چگونه دانشگاه ها می توانند در ترویج فرهنگ صلح نقش آفرین باشند؟ این فرضیه مورد آزمون قرار گرفت: «دانشگاه در چارچوب کارکردهای آموزشی، پژوهشی و خدمات اجتماعی و همچنین نقش آفرینی در نهاد دیپلماسی می تواند به ترویج فرهنگ صلح یاری رساند». با توجه به یافته های حاصل از مطالعات نظری و بررسی‍های میدانی، الگوی دانشگاه پایدار به عنوان الگوی مطلوب دانشگاه فعال در مسیر صلح معرفی شده است؛ دانشگاهی که پایداری در ساختار آموزشی، پژوهشی و خدماتی اش نهادینه شده باشد.
    کلیدواژگان: دانشگاه پایدار، دیپلماسی آکادمیک، صلح، کارکردهای دانشگاه
  • هیوا رحمانی، محمدرضا پورزرگر*، بهروز منصوری صفحات 101-129
    آموخته‏ های معماری امروز تحت تاثیر استیلای هژمونی ‏های مرکزگرا، هجوم اطلاعات و تکنولوژی‏ موجب تسخیر روح انسان شده است که منجر به تبلور اشکال جدید خلقیات فردی به جای خلاقیت شده ‏است. تغییر یادگیری فرایند انسان معمار به معنای رهایی ذهن از انباشتگی ‏های اطلاعات و خوانش آموزه ‏های موثر به‏ واسطه تجربه ‏های‏ زیست‏ شده انسانی حاوی روح و احساس هدف پژوهش است. مطالعه حاضر به روش اسنادی، و به منظور شناخت روابط انسان با محیط به خوانش آثار پدیدارشناسان حوزه انسان، ذهن و خیال، و ریشه ‏های درون مرزی موثر بر برقراری پیوند انسان با پدیده ‏های محلی، همچون ادبیات، پرداخته است. با خوانش نظریه‏ های شناخت جهان هستی و دیدگاه ‏های محورگرایی، به ‏وجوه گم‏گشته «چگونه انسان شدن» پی‏برده شد. در ابتدای قرن بیستم جریان فکری فلسفی پدیدارشناسی شکل گرفت که اساس هستی‏شناسی را تجربیات زیست شده انسانی دانست. سپس از فلسفه محض به جریان حوزه «اندیشه» و «یادگیری خودیافته» تغییر مسیر داد و با برقراری پیوندی چندوجهی میان ‏رشته‏‏ ها و تجربه ‏های زیست شده انسانی، در مدارس معماری مطرح شد. شناخت فرایند خودیافته «انسان معمار» جهت کسب تجربه ‏های فردی با کیفیت و خلق پدیده ‏های معماری انسانی از یافته های این مقاله است که در دو وجه مورد مطالعه قرار گرفت: 1) خواندن منابع و ریشه‏ های غنی درون مرزی؛ و 2) آموختن چگونه اندیشدن به‏ منزله نگاه جهان شمول. خوانش شعر حافظ و تجربه زیسته‏ اش در فرایند یادگیری معماری موجب خودیافتگی و پالایش ذهن می‏شود. در این راه انسان فراگیرنده به بیداری دست می‏یابد که در قالب مدلی ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: خودیافتگی، بیداری، انسان معمار، پالایشگری ذهن، پدیده شعر حافظ
  • فاطمه ذوالفقاریان* صفحات 131-156
    دیدگاه انسان تاثیر مستقیم بر محیط زیست دارد. در دوره مدرن انسان خود را جای خداوند قرار داد و طبیعت را به سلطه کشیده است. نتیجه سلطه بر طبیعت، تجاوز به حریم های آن و بر هم زدن چرخه طبیعت بوده است. در عهد باستان انسان همیشه خود را در داخل هستی تعریف می کرد و اعتقاد داشت که نمی توان و نباید چرخه طبیعت را برهم ریخت. نحوه تعامل انسان با طبیعت و محیط زیست در دوره های گوناگون بسیار متغیر و گاه متناقض بوده است. وجود دیدگاه زیست محور و پذیرش این اصل که انسان جزیی از طبیعت است و حیات او به حیات محیط پیرامونش بستگی دارد، باعث بروز رفتارهای مبتنی بر احترام به طبیعت و محیط زیست شده است. ایرانیان باستان نیز به عنوان یکی از اولین تمدن های شکل گرفته در جهان همواره در مسایل انسانی و زیست محیطی پیشرو بوده اند. قوانین حاکم در دوران کهن مبتنی بر الگوهای اعتقادی بوده است و سیاست های حکمرانی آن دوران با تاسی از پندارهای حفاظت از عناصر محیطی آب وخاک، گیاه و حیوان شکل گرفته است. در این مقاله علاوه بر بررسی دیدگاه زیست محور در اسطوره های به جا مانده از ایران باستان و همچنین کاوش در منابع آیین زرتشت و کتاب اوستا، به چگونگی ارتباط سیاست های شاهان و حکمرانی با اندیشه های زیست محیطی پرداخته شده است. نتیجه نشان می‍دهد که ایرانیان باستان با نگرشی زیست محور و با استفاده از گزاره های مذهبی سعی بر تقدس عناصر چهارگانه و تاکید بر حفظ آن داشته باشند.
    کلیدواژگان: نگرش زیست محیطی، ایران باستان، اندیشه سیاسی، سیاست شاهی
  • سیما نوروزی*، محمدحسین رنجبر، جهانبخش اسدنیا صفحات 157-184
    از دیدگاه بازار سرمایه انتظارات سودآوری شرکت می تواند تاثیرات متفاوتی بر پیش بینی سرمایه گذاران موجود در بازار نسبت به سود و بازده آتی شرکت متناسب با سطح انتظارات آنان داشته باشند. هدف اصلی این پژوهش بررسی واکنش بازار سهام به رفتار سودهای فصلی شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور داده های مالی مربوط به 240 شرکت برای دوره زمانی بین سال های 1386 تا 1396 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به فرضیه اول که بیان می کند، می توان با بررسی مسیر انتظاراتی ایجاد شده در خصوص سود شرکت ها محتوای اطلاعاتی سودهای فصلی را مدل سازی نمود، وجود رابطه معکوس و معنی دار تایید شده است. بنابراین سود غیر منتظره می تواند به صورت منفی بر اولین پیش بینی سود تاثیرگذار باشد. فرضیه دوم پژوهش حاضر مبنی بر این که می توان با بررسی مسیر انتظاراتی ایجاد شده در خصوص سود شرکت ها رفتار سرمایه گذاران را در بازار مدل سازی نمود. بنابراین یک رابطه ی مستقیم و معنی دار بین آنها برقرار است. نتایج حاصل از آزمون این فرضیه نشان می دهد که انتظارات سود با ثبات مثبت (منفی) در سیگنال های سود منجر به افزایش (کاهش) خطای پیش بینی سود های آتی و بازده سهام می گردد. نتایج کلی تحقیق بیانگر این موضوع بوده و بیان می دارند که مسیر انتظاراتی سود ترسیم شده در این تحقیق بر تعدیل سود پیش بینی شده و رفتار سرمایه گذاران تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: اعلان فصلی سود، محتوای اطلاعاتی سود، انتظارات بازار سرمایه، مسیر انتظاراتی سود
|
  • H. Atapour *, A. Hamdipour, P. Akbarzadeh Pages 1-32
    The paper intends to investigate the viewpoints of faculty members of the University of Tabriz toward the social impact of their researches. We applied a survey method for the data collection, with the research population being academic staff, of which, 20% were selected using stratified quota sampling method. As a whole, 153 faculty members of the University of Tabriz participated in this study. The results showed that the mean score of the self-assessment of the participating faculties was 8.72 and the mean of the research population was between 8.29 and 9.15 intervals with 95% confidence, which is the middle range of achievable scores. The self-assessment of major departments toward social impact has had a significant difference. It was found that "industry", "environment", "education", "policy and policy making" and "agriculture" are potential areas for the aforementioned faculties. Results also showed the higher the number of research contracts of faculty members with other organizations, the higher their self-assessment toward the social impact of their researches. Furthermore, some faculties having a working relationship with other organizations could assess the social impact of their researches more than those lacking such relationship. As such it was found that, encouraging the faculties to have working relationship and research contracts with other organizations could increase their attitude toward social impact. In other words, making them more engaged with real issues, including social could increase the impact of their researches.
    Keywords: Self-Assessment, Social Impact of Research, Faculty Members, Tabriz University, extensive research impacts
  • F. Rajabian Gharib *, S. Mohammadzadeh, M.S. Harif Sharifzadeh Pages 33-69
    In the future, the issue of university social responsibility (USR) will be expanded to a variety of domains of local, national and international communities. Since the social responsibility of higher education in the future transformation process requires a futuristic approach, the current study aims to focus on the same in higher agricultural education. Three main steps were taken in the course of this study. First, based on the focus group approach, drivers of university social responsibility in higher agricultural education were identified. Then, using the interactive analysis method as well as MicMac software, five key drivers were selected from among the 14 identified divers.  Key factors were defined with expert opinions based on the idea of scenario writing on 21 possible and probable situations in the future of university social responsibility. And then by forming 21x21 matrix and applying expert knowledge in assessing the impact of each situation on the occurrence or non-occurrence of other situation, 2 contrasting scenarios (Phoenix and Peacock) as strong ones and 104 scenarios with low and weak probably occurrences were extracted using ScenarioWizard 4.31 software. The phoenix scenario represents the realization of university social responsibility for sustainable local and regional development whereas the peacock scenario stresses that the university as a separate entity lacks social responsibility. In other words, these scenarios indicate the futuristic vision of the university’s social responsibility.
    Keywords: University Social Responsibility, Agricultural Higher Education, Future Research, Scenario Analysis
  • Z. Sadoughi * Pages 71-100
    The interdependence resulting from globalization and the common crisis individuals face make the cooperation among scholars and researchers of different disciplines inevitable. Since promoting the culture of peace has become a significant concern for researchers, managing the current complicated situation needs a peaceful environment. Today, a wide range of studies emphasize the importance of peace believing it can bring calmness, security, stability as well as sustainability. Considering knowledge and awareness as primary concepts in shaping insights, attitudes, and peaceful behavior, the current paper has tried to study the role of a university in promoting the culture of peace. Through a qualitative method and semi-structured interviews with experts in the education domain, a hypothesis was discussed: "the university is an active actor in promoting the culture of peace through its functions (education, research, and social responsibility) and playing a crucial role in diplomacy institution." Based on theoretical and field studies findings, a sustainable university model was found to be an effective one for peace promotion, a university that institutionalizes sustainability in educational, research, and social services.
    Keywords: academic diplomacy, Peace, Sustainable Development, universities functions
  • H. Rahmani, M.R. Pourzargar *, B. Mansouri Pages 101-129
    The contemporary architectural knowledge is affected by the dominance of centrist hegemonies as well as the swarm of information technology that have captured the human soul and consequently led to the crystallization of new forms of individual creations other than the actual creativity. This study aims at changing the learning process of human architect by freeing the mind from the accumulated information and reading of effective teachings handed down through human lived experiences that embrace spirit and emotions. This study has been carried out through a documentary research method to identify the relationship of humans with the environment and examine the works of phenomenologists in the domains of human, mind and imagination as well as the within-border roots contributing to connect humans with native phenomenon such as literature. Going through ontology and Axialism attitudes, we could infer the lost facets of “how to become human”. The intellectual-philosophical movement of phenomenology, which emerged at the dawn of the twentieth century, considered lived experience as the basis of ontology. Thereafter, it was rerouted from pure philosophy to the realm of “thought” hence, it found its way into schools of architecture by establishing a multi-faceted link between disciplines and lived experiences. The findings revealed the self-discovered process of “human architect” in acquiring experiences toward creating human architectural phenomena. This was studied from two aspects: reading rich sources and within-border roots; and learning of “how to think” as a universal viewpoint. The reading of Hafez’s poetry and his lived experience in the process of learning architecture contributes to self-discovery and mental purification and human, in this way, gains consciousness.
    Keywords: Self-discovery, Consciousness, Human architect, Mental purification, Hafez poetry phenomenon
  • F. Zolfagharian * Pages 131-156
    The human perspective has a direct impact on the environment. In the modern era, man has considered himself in the place of God and has dominated the nature that has resulted in encroachment upon its privacy and disruption of its cycle. During antiquity, man always defined himself within the universe and had firm belief that the cycle of nature could not and should not be disrupted. The manner of man’s interactions with nature and the environment has been varied and sometimes contradictory in different periods. The existence of a bio-centric view and the acceptance of the principle that man is part of nature and his life depends on the surroundings, has led to behavioral occurrence based on the respect for nature and the environment. Ancient Iranians, too, as one of the world’s first civilizations, have always been at the forefront of human and environmental issues. The laws governing the ancient world were based on belief patterns, and the governing policies of that time were based on the notion of the protection of the environmental elements of soil, water, plants and animals. In this article, apart from examining the bio-centric perspective on the remaining myths from ancient Iran, as well as exploring the sources of Zoroastrianism and the Avesta, the relationship between the policies of kings and rulers and environmental ideas is discussed. This article shows that ancient Iranians with a bio-centric attitude and using religious propositions tried to satisfy the four elements of nature and emphasized its preservation.
    Keywords: environmental attitude, Ancient Iran, Political thought, imperial politic
  • S. Nowroozi *, M.H. Ranjbar, J. Asadnia Pages 157-184
    The aim of this study is to investigate the information content of quarterly earnings announcements of firms in Tehran Stock Exchange's information needs of stakeholders and investigate influential factors on it and then propose optimal model. To provide a measure of how much value-relevant information is provided at earnings releases, we calculate the adjusted R2 from a regression of calendar-year returns on returns in each of the four seven-day announcement “event windows” during the year. In order to investigate more, we investigate the factors affecting this information content. Therefore, the financial data of 106 firms for the period between the years 1385 to 1389 were analyzed. Results showed that announcement of quarterly earnings an average of 9 to 17 percent of total annual information that affect stock prices of companies and this indicates that the primary role of announcement of quarterly earnings for investors and other stakeholders is not to provide timely information, but it increase the reliability of other sources of information that issue timelier. Also other results of this study show that there are a significant positive relation between the information content of quarterly earnings announcements and some variables such as growth opportunities and quality and nature of earnings and a negative and significant relationship with the size, financial leverage and age of firm. Finally optimal model of research are propose in below:
    Keywords: quarterly earnings announcements, information content of earnings, Special characteristics of firms, Characteristics of firms earnings