فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی - سال سیزدهم شماره 25 (بهار و تابستان 1400)

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال سیزدهم شماره 25 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا سپهوند، میثم جعفری*، سمانه قهرمانی صفحات 1-28

    یکی از مهمترین روش های جبران خدمت کارکنان در شرکت های دولتی و خصوصی به کارگیری سیاست ارتقا از درون و انتصاب افراد به پست ها و شغل های بالاتر در سلسله مراتب سازمانی است. برخی ویژگی های فردی همچون خودبرتربینی روانشناختی و توانایی ایجاد ارتباط با ذی نفعان قدرتمند تاثیر قابل ملاحظه ای در ارتقاپذیری کارکنان دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر خودبرتربینی روانشناختی بر ارتقاپذیری کارکنان شرکت لیزینگ صنعت و معدن با نقش میانجی شبکه سازی سیاسی می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش، کارکنان شرکت لیزینگ صنعت و معدن به تعداد 148 نفر بوده که برمبنای نمونه گیری تصادفی، 107 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و Smart-PLS استفاده گردید. نتایج حاصل نشان می دهد خودبرتربینی روانشناختی به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق میانجی گری شبکه سازی سیاسی بر ارتقاپذیری کارکنان تاثیر معناداری دارد. نتایج پژوهش به مدیران شرکت ها و سازمان ها در درک تاثیرگذاری خودبرتربینی روانشناختی بر ارتقاپذیری کارکنان با میانجی گری شبکه سازی سیاسی کمک می کند.

    کلیدواژگان: خودبرتربینی روانشناختی، ارتقاپذیری کارکنان، شبکه سازی سیاسی، شرکت لیزینگ صنعت و معدن، مدسازی معادلات ساختاری
  • داود فیض*، زهرا احمدی الوار صفحات 29-58

    برند و هویت برند عاملی مهم در دستیابی شرکت ها به مزیت رقابتی است. عوامل مختلفی از جمله اسکیزوفرنی برند (شخصیت چندگانه برند) می توانند این مزیت را به یک خطر تبدیل کنند. هدف از انجام پژوهش شناسایی پیشایندها و پیامدهای اسکیزوفرنی برند است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش و چگونگی گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی و از نظر نحوه اجرا از نوع پژوهش های آمیخته (کیفی و کمی) بشمار می رود. در این پژوهش از طرح اکتشافی دو مرحله ای استفاده شده است. این طرح زمانی استفاده می شود که به دلیل مهیا نبودن ابزار پژوهشی، پژوهشگر به تدوین چنین ابزاری نیاز دارد. جامعه آماری بخش کیفی، اساتید دانشگاهی آشنا با موضوع و در بخش کمی، مشتریان و پرسنل نمایندگی ها و کارخانه ایران خودرو شهر سمنان است. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه می باشد. داده ها با بهره مندی از مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای PLS و SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که سه عامل مدیریت نامناسب پرتفوی برند، عدم نهادینه سازی هویت برند در فرهنگ سازمانی و عدم ثبات هویت برند بعنوان پیشایندها و سه عامل تصویر ضعیف برند، عدم وفاداری به برند و عدم اعتماد به برند بعنوان پیامدهای اسکیزوفرنی برند شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: هویت برند، اسکیزوفرنی برند، صنعت خودرو، شخصیت چندگانه برند، پرتفوی برند
  • محمدحسین رونقی*، کامران فیضی صفحات 59-79

    فناوری های تحول آفرین نه تنها تاثیر مثبتی بر فرایندهای کسب وکار داشته اند بلکه موجب تحول دیجیتالی در سازمان ها شده اند. دانشگاه هوشمند حوزه ای در حال ظهور و به سرعت در حال رشد است که نشان دهنده یکپارچگی خلاق فناوری های هوشمند، ویژگی های هوشمند، نرم افزارهای هوشمند و سیستم های سخت افزاری، آموزش هوشمند، برنامه های درسی هوشمند، یادگیری هوشمند و تحلیل های دانشگاهی و شاخه های مختلف علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر است. هدف این پژوهش شناسایی فناوری های تحول آفرین دانشگاه هوشمند و ارایه مدلی برای ارزیابی آمادگی دانشگاه هوشمند است. این پژوهش کاربردی است و در سه مرحله انجام شده است. در مرحله اول فناوی های تحول آفرین از مطالعات پیشین بر اساس نظر خبرگان با استفاده از روش دلفی ارزیابی شدند. خبرگان پژوهش شامل 13 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه فعال در حوزه فناوری اطلاعات بودند. در مرحله دوم با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی وزن هر فناوری مشخص گردید. در مرحله آخر مدلی جهت ارزیابی آمادگی دانشگاه هوشمند طراحی گردید و مدل در یک دانشگاه نمونه ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان داد که  فناوری های آموزشی، اینترنت اشیا و واقعیت افزوده بیشترین اهمیت را در یک دانشگاه هوشمند دارند.

    کلیدواژگان: دانشگاه هوشمند، فناوری های تحول آفرین، دانشگاه چهار، فناوری آموزشی، اینترنت اشیاء
  • پرویز سعیدی*، علی شاه بابایی، امیر اخوان فر صفحات 80-96

    موفقیت شرکت های امروزی در گرو شناخت هر چه بیشتر از مشتریان و رقبا و عملکرد کسب و کار در راستای رسیدن به اهداف شرکت ها می باشد. هدف ازاین تحقیق، ارایه مدل جامع عوامل موثر بر عملکرد کسب و کارهای پوشاک ایران با رویکرد نقش هنرمندان رسانه ای می باشد. جامعه آماری تحقیق مصرف کنندگان محصولات پوشاک داخلی فعال در رسانه های اجتماعی و نمونه آماری 384 نفر می باشد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد صورت پذیرفت و شش متغیر اصلی و 15 متغیر فرعی با استفاده از مدل سازی ساختاری مورد آزمون قرار گرفت و روایی و پایایی متغیرها تامین شد. یافته های تحقیق نشان داده است که متغیرهای مستقل پنج گانه (کیفیت تعامل، رویکردهای ارتباطی، بازاریابی، روانشناختی و سازمانی، زیرساختها) بر عملکرد کسب و کارهای منتخب پوشاک با رویکرد نقش هنرمندان رسانه ای تاثیر معنی دار داشته اند. درپایان پیشنهاد شده است که به منظور بهبود عملکرد کسب و کار پوشاک ایران ضمن توجه به همه متغیرهای مستقل لازم است به متغیر بازاریابی توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: عملکرد، کسب و کار، پوشاک، هنرمندان، رسانه
  • حمیرا شجاعی، میر حسن سیدعامری*، مهدی طالب پور صفحات 97-113

    هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل ارزش گذاری اقتصادی دارایی های نامشهود با تاکید بر ارزش ویژه برند باشگاه های لیگ برتر فوتسال بوده است. پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی و با رویکرد کیفی و کمی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر، اعضای هیات علمی مدیریت ورزشی و اقتصاد، ورزشکاران، مربیان، مدیران و کارشناسان مطلع با موضوع ارزش گذاری اقتصادی بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 390 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه ارزش گذاری اقتصادی دارایی های نامشهود باشگاه های فوتسال ایران تنظیم گردید. به منظور تحلیل داده ها و اطلاعات گردآوری شده از نرم-افزارهای SPSS22 و Smart PLS3 استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان داد؛ بیشترین ضریب تاثیر در ارزش گذاری اقتصادی دارایی های نامشهود باشگاه های فوتسال ایران به ترتیب سرمایه تجاری و روابط عمومی، سرمایه ساختاری، سرمایه انسانی و موقعیتی، سرمایه معنوی و ارزشی و سرمایه ارتباطی بوده است. بنابراین می توان گفت در ارزش گذاری اقتصادی دارایی های نامشهود باشگاه های فوتسال ایران شاخص هایی همچون رسیدگی به انتقادات هواداران در سرمایه تجاری و روابط عمومی، داشتن برنامه ارزیابی منسجم و کارآمد در باشگاه در سرمایه ساختاری و عضویت یکی از اعضای باشگاه در فدراسیون و سازمان های بین المللی مختلف در سرمایه انسانی و موقعیتی بیشترین ارزش را در بین سایر شاخص های مولفه های دارایی های نامشهود باشگاه های فوتسال ایران داشتند.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، دارایی های نامشهود، ارزشگذاری اقتصادی، باشگاه های فوتسال، لیگ برتر
  • علی اسماعیلی، ابراهیم صالحی عمران*، مهرداد مدهوشی، عبدالحمید صفایی قادیکلایی صفحات 115-137

    هدف پژوهش حاضر، عارضه یابی فرایند مدیریت منابع انسانی در سازمان فنی و حرفه ای استان مازندران می باشد. این پژوهش از نظر رویکرد جز پژوهش های ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی می باشد. در بخش کیفی، از روش پژوهش مطالعه موردی و در بخش کمی از توصیفی- پیمایشی استفاده شده است. مشارکت کنندگان در بخش کیفی پژوهش، شامل مدیران سازمان فنی و حرفه ای و صاحب نظرن آشنا به آموزش فنی و حرفه ای بود و در بخش کمی شامل کلیه کارکنان سازمان فنی و حرفه ای استان مازندران بود. شیوه نمونه گیری در بخش کیفی به شیوه هدفمند بود که در نهایت مشارکت کنندگان پژوهش در این بخش شامل 11 نفر از مدیران و صاحب نظران و در بخش کمی نمونه گیری تصادفی خوشه ای بود. نتایج بخش کیفی پژوهش در قالب 4 مضمون فراگیر جذب و تامین منابع انسانی، کاربرد منابع انسانی، حفظ و نگهداری منابع انسانی و آموزش و بهسازی منابع انسانی به عنوان آسیب های موجود در فرایند مدیریت منابع انسانی سازمان فنی و حرفه ای استان مازندران استخراج گردید. نتایج پیمایش نیز نشان داد که از نظر کارکنان این سازمان این آسیب ها در سازمان وجود دارد و انتظار می رود سیاستگذاران این سازمان عارضه های استخراج شده را جهت بهبود کارایی سازمان بر طرف نمایند.

    کلیدواژگان: عارضه، مدیریت منابع انسانی، جذب و تامین، نگهداری، آموزش و بهسازی
  • حکیمه واعظی، مهدی زیودار* صفحات 138-163
    هدف از این پژوهش، تحلیل عوامل موثر بر شکل گیری رفتار کارآفرینانه دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان است. مطالعات داخلی به بررسی محدود برخی از متغیرهای حوزه کارآفرینی پرداخته اند. لذا در این مقاله، ضمن بررسی مبانی نظری و مطالعات پیشین، مدل مفهومی پژوهش با اثرگذاری متغیرهای اصلی شامل هوشیاری کارآفرینانه، قصد کارآفرینانه، ویژگی رقابت و شخصیت پیش گام بر رفتار کارآفرینانه و برهم کنش میان متغیرها تصریح شد. روابط میان متغیرها با رهیافت معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد که در بین دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان «هوشیاری کارآفرینانه» اثر مهم و معناداری بر «قصد کارآفرینانه» دارد و در مقابل، «ویژگی رقابت»، اثر معناداری بر «قصد کارآفرینانه» ندارد و اثر تقاطی «ویژگی رقابت و هوشیاری کارآفرینانه» بر «قصد کارآفرینانه»، معنادار نیست. از طرفی، «قصد کارآفرینانه» اثر مثبت و چشمگیری بر «رفتار کارآفرینانه» دارد و «شخصیت پیش گام»، دارای اثر مثبت و معناداری بر شکل گیری «رفتار کارآفرینانه» است. به علاوه، اثر «قصد کارآفرینانه» بر «رفتار کارآفرینانه»، تحت تاثیر مقادیر بالا یا کم «شخصیت پیش گام» قرار نمی گیرد، هر چند «شخصیت پیش گام» بر «رفتار کارآفرینانه» موثر است. بنابراین، اثر تقاطی «شخصیت پیش گام و قصد کارآفرینانه» بر «رفتار کارآفرینانه» معنادار نیست. با توجه به متغیرهای «رفتار کارآفرینانه» به عنوان متغیر وابسته و «قصد کارافرینانه» به عنوان متغیر وابسته، قدرت برازش مدل ساختاری، متوسط ارزیابی می شود. از میان متغیرهای کنترلی، تنها دو متغیر «شرکت در دوره های کارآفرینی» و «تجربه کسب درآمد»، دارای ضرایب معنادار هستند، به گونه ای که شرکت در دوره های کارآفرینی بر قصد کارآفرینانه، و تجربه کسب درآمد بر رفتار کارآفرینانه، موثر است. در پایان، پیشنهادهای کاربردی برای سوق دهی دانشجویان از هوشیاری کارآفرینانه به رفتار کارآفرینانه، پیشنهادهای سیاست گذاری و همچنین، پیشنهادهایی برای انجام پژوهش های آتی، ارایه شده است.
    کلیدواژگان: هوشیاری کارآفرینانه، قصد کارآفرینانه، رفتار کارآفرینانه، ویژگی رقابت کردن، شخصیت پیش گام
  • ابراهیم حاجی پور، محمدامین آئینی صفحات 165-188

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فشار نهادی بر عملکرد پایدار شرکت های تولیدی و صنعتی با تحلیل نقش میانجی یادگیری استراتژیک است. روش تحقیق حاضر، ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل مدیران مختلف 256 شرکت صنعتی و تولیدی شهرک صنعتی کرمانشاه هستند که بر اساس جدول نمونه گیری مورگان، 152 شرکت تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه و تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل انجام گرفته است. یافته ها حاکی از اینکه فشار نهادی بر عملکرد پایدار شرکت های صنعتی و تولیدی تاثیر مستقیم و معناداری دارد. همچنین، فشار نهادی به طور غیرمستقیم و از طریق متغیر یادگیری استراتژیک بر عملکرد پایدار تاثیر مستقیم و معنادار دارد. نتایج نشان می دهند، یادگیری استراتژیک نقش میانجی بین فشار نهادی و عملکرد پایدار دارد. علاوه براین، فشار نهادی و یادگیری استراتژیک از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر عملکرد پایدار شرکت های صنعتی و تولیدی هستند. همچنین، نتایج در خصوص مباحث فشار نهادی، یادگیری استراتژیک و عملکرد پایدار، نوآوری های نظری به همراه داشته و به مدیران، صاحبان و ذی نفعان شرکت های صنعتی و تولیدی در درک و چگونگی تاثیرگذاری فشار نهادی بر عملکرد پایدار با تاکید بر یادگیری استراتژیک کمک می کند.

    کلیدواژگان: عملکرد پایدار، فشار نهادی، یادگیری استراتژیک، شهرک صنعتی کرمانشاه، لیزرل
  • منیژه صفایی کنجین، میر علی سید نقوی*، محمد جواد کاملی صفحات 189-208
    امروزه کسب و کارهای خانگی از بخشهای حیاتی و ضروری فعالیت های اقتصادی کشورهای پیشرفته محسوب می شوند. بر همین اساس فراهم بودن بستر برای این نوع کسب و کارها چالش و دغدغه بسیاری صاحبان کسب و کارهای خانگی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی ویژگی های شبکه اجتماعی کارآفرینان در ارتباط عوامل تاثیرگذار شبکه های اجتماعی بر توسعه کارآفرینی کسب وکارهای خانگی انجام گرفت. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه جمع آوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، مدیران و کارشناسان کسب و کار صنایع غذایی می باشند که 150 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت بررسی روایی و پایایی ابزارهای اندازه گیری به نتایج مدل اندازه گیری استناد شد که روایی و پایایی آنها تایید شد. برای تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار Smart PLS استفاده شد. نتایج نشان داد، عوامل تاثیرگذار شبکه های اجتماعی هم بصورت مستقیم و هم با واسطه ویژگی های شبکه اجتماعی کارآفرینان بر توسعه کارآفرینی کسب وکارهای خانگی تاثیر دارند. با توجه به تاثیر شبکه های اجتماعی بر کسب و کارهای خانگی، نتیجه می شود، توسعه این شبکه های اجتماعی می توان به توسعه کسب و کارهای خانگی منجر شود. در همین راستا لازم است، اقدامات لازم برای این مهم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شبکه اجتماعی، توسعه، کارآفرینی، کسب وکارهای خانگی، صنایع غذایی
  • پیمان نیایش نیا، مرتضی رعیتی دماوندی*، سیروس غلامپور صفحات 209-231
    در اکثر طرح های اجرایی که با الگو های مختلف قراردادی درحال اجرا می باشد تغییرات در طراحی و اجرا نسبت به توافقات اولیه قراردادی به یکی از معضلات اصلی پروژه ها تبدیل شده است، به طوریکه بسیاری از تیوریسین های علم مدیریت آنرا از اصلی ترین ریسک های تاثیر گذار بر موفقیت پروژه می دانند. بدین سبب ارایه مدل مدیریت تغییرات می تواند نقشی اساسی در نگرش جامع در راستای کاهش مخاطرات و رسیدن به اهداف پروژه ها بوجود آورد. بدین منظور برخلاف روش های مرسوم ارزیابی ریسک، در این پژوهش تغییرات شناسایی شده با چهار معیار احتمال وقوع، شدت اثر، احتمال تشخیص و احتمال تعیین پاسخ مناسب و با استفاده از تکنیک حالت شکست و تحلیل اثر در محیط FMEA فازی، اولویت بندی و موارد بحرانی مشخص گردید. سپس برای ارزیابی تاثیر سایر مولفه ها بر اهداف پروژه و در نظر گرفتن تاثیر متقابل این معیارها بر یکدیگر از ترکیب آن با روش ساختار سلسله مراتبی تاپسیس استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که تغییرات بخش طراحی و مهندسی از مهمترین عوامل موثر در عدم موفقیت پروژه های طرح و اجرا می باشد. همچنین برنامه ریزی ضعیف در تقدم و تاخر تهیه نقشه ها، موثرترین ریسک پروژه های طرح و ساخت توام می باشد. استفاده از نتایج این تحقیق می تواند در راستای کاهش آثار تغییرات  ناخواسته و نیل به اهداف پروژه ها مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: مدیریت تغییرات، ریسک، فازی، FMEA، تاپسیس
  • فرشید فدایی فتح آبادی، آذرنوش انصاری*، آرش شاهین، علی صنایعی صفحات 233-247
    کسب مزیت رقابتی در شرایط عدم قطعیت محیطی بالا، پیچیدگی بالایی دارد و پژوهش های اندکی بطور جزیی به آن پرداخته اند. هدف این مقاله شناسایی قابلیت های موثر در کسب مزیت رقابتی پایدار در شرایط عدم قطعیت محیطی بالا و جایگاه هوش رقابتی و هوش سازمانی است. این تحقیق با اهداف اکتشافی و کاربردی و با رویکرد کیفی انجام شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 16 نفر از مدیران ارشد و کارشناسان خبره شرکت های فعال در صنعت جرثقیل جمع آوری و بر اساس روش تحلیل مضمون مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس، چهار مضمون اصلی مرتبط با عدم قطعیت محیطی با عناوین نوسانات شدید نرخ ارز، قوانین لحظه ای در گمرک و صنعت، تشدید یا کاهش تحریم های بین المللی و نوسانات قدرت خرید و ترجیحات مشتری شناسایی شد. همچنین سه مضمون اصلی مرتبط با قابلیت های سازمانی شامل قابلیت های مدیریت ریسک پروژه، قابلیت های اعتمادسازی، قابلیت های شبکه سازی شناسایی شد. جمع بندی نتایج در قالب مدل کسب مزیت رقابتی در شرایط عدم قطعیت محیطی بالا ارایه شد که در آن جایگاه هوش رقابتی و هوش سازمانی و همچنین قابلیت های سه گانه مذکور مشخص شده است.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی پایدار، عدم قطعیت محیطی بالا، قابلیت های بازاریابی صنعتی، هوش رقابتی، هوش سازمان
  • مرتضی هنرمند عظیمی*، ثمین ولیزاده صفحات 249-269
    موفقیت محصولات جدید به عنوان برترین عامل برای موفقیت شرکت‏ها و حتی بقای آن‏ها محسوب می شود. شرکت‏های بسیاری سعی دارند تا قبل از توسعه محصول جدید، اقدام به پیش‏بینی موفقیت آن نمایند. هدف این تحقیق شناسایی و سطح‏بندی عوامل موثر بر موفقیت پروژه‏های توسعه محصول جدید در یک شرکت تولیدی مواد‎ غذایی می‏باشد. جمعیت خبرگی این تحقیق شامل مدیران کارخانه شیوا کرج و تعداد این افراد 20 نفر می‏باشد و اطلاعات آن‏ها از طریق پرسشنامه جمع‏آوری شده‏است. در این پژوهش برای شناسایی عوامل موثر از تکنیک دلفی فازی و برای سطح‏بندی از مدل‏سازی ساختاری و تفسیری ISM و برای شناسایی نوع متغیرها از تحلیل MICMAC استفاده شده‏است. پس از تحلیل داده‏ها، متغیرها در چهار سطح مختلف طبقه‏بندی شدند. پس از تحلیل MICMAC  متغیرها در سه گروه متغیرهای مستقل، ارتباطی و وابسته قرار گرفتند و هیچ متغیری در گروه متغیرهای خودگردان قرار نگرفت. نتایج حاصل نشان می‏دهد که مدل پژوهش از نظر اعتبار و توالی گام‏ها مورد تایید شرکت مذکور واقع گردیده‏است.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، شرکت تولیدی مواد غذایی، دلفی فازی، مدل ساختاری تفسیری ISM، تحلیل MICMAC
|
  • Reza Sepahvand, Meysam Jafari *, Sa, Maneh Ghahremani Pages 1-28

    One of the most important ways to compensate for employee service in public and private companies is to apply a promotion policy from within and appoint people to higher positions and jobs in the organizational hierarchy. Some individual traits such as psychological Entitlement and the ability to communicate with powerful stakeholders have a significant impact on employee development. The aim of the present study is to investigate the effect of psychological Entitlement on the employee Promotability of the Leasing Industry and Mining Company with the mediating role of political networking. The present research method is applied in terms of purpose and descriptive correlation in terms of data collection. The statistical population of the study was 148 employees of the Leasing Industry and Mining Company, and based on random sampling, 107 of them were selected as the sample. SPSS and Smart-PLS software were used to analyze the data. The results of data analysis show that psychological Entitlement, both directly and indirectly, through the mediation of political networking has a significant effect on employee promotability. The results of research in the field of psychological Entitlement and political networking have brought innovations and help managers of companies and organizations in understanding the effectiveness of psychological Entitlement on employee promotion through the mediation of political networking.

    Keywords: Psychological Entitlement, Employee Promotability, Political Networking, Leasing Industry, Mining Company, SEM
  • Davood Feiz *, Zahra Ahmadi Alvar Pages 29-58

    Brand and Brand Identity is an important factor in achieving competitive advantage. Various factors, including brand schizophrenia (brand multiple personality) can turn this advantage into a risk. The purpose of this study is to identify the antecedents and consequences of brand schizophrenia. The present study is applied in nature and is a descriptive survey in terms of purpose and data collection. It is conducted based on a mixed method (qualitative and quantitative) in which the exploratory approach are implemented. In this research, a two-stage exploration plan has been used. This design is used when the researcher needs to develop such a tool due to the lack of research tools. The statistical population for the qualitative part of the study includes university professors familiar with the subject. The statistical population for the quantitative part of the study includes is the customers and personnel of the Iran Khodro of Agencies and Factory in semnan. The device of collecting data is for the qualitative part, the interview and in the quantitative part, questionnaire. Data were analyzed by PLS and SPSS soft ware's. The results showed that three factors of inappropriate management of brand portfolio, lack of institutionalizing brand identity in organizational culture, and instability of brand identity as antecedents and three factors of poor brand image, Lack of brand loyalty and lack of brand trust were identified as the consequences of Brand schizophrenia.

    Keywords: Brand Identity, Brand Schizophrenia, Automobile Industry, Brand multiple personality, Brand portfolio
  • Mohammad Hossein Ronaghi *, Kamran Feizi Pages 59-79

    Disruptive technology is an innovation that significantly alters the way that consumers, industries, or businesses operate. A disruptive technology sweeps away the systems or habits it replaces because it has attributes that are recognizably superior.Disruptive technologies are making positive impacts not only on business processes but also the digital transformation of organizations. Smart University is an emerging and rapidly growing area that represents a creative integration of smart technologies, smart features, smart software and hardware systems, smart pedagogy, smart curricula, smart learning and academic analytics, and various branches of computer science and computer engineering. The aim of this research is to recognize the smart University technologies and present a model for the assessment of smart University readiness. This research is an applied one, and has been carried out in three phases. Based on the previous studies, in the first phase research experts evaluate disruptive technologies by Delphi method. The expert panel consists of 13 faculty members who were active in information technology field. In the second phase the enabled technologies are ranked by fuzzy AHP. In the final phase the readiness model is designed and the presented model would be tested in a sample University. The research results showed that the educational technologies, internet of things and augmented reality had the most prominence in a smart University.

    Keywords: Smart University, Disruptive Technologies, University 4.0, Education Technology, Internet of Things
  • Parviz Saeidi *, Ali Shahbabaei, Amir Akhavanfar Pages 80-96

    The success of today's companies depends on knowing more and more customers and competitors and business performance in order to achieve the goals of companies. The purpose of this study is to provide a comprehensive model of factors affecting the performance of Iranian clothing businesses with the approach of the role of media artists. The statistical population of the survey of consumers of underwear products active in social media and the statistical sample is 384 people. Data were collected through standard questionnaires and six main variables and 15 sub-variables were tested using structural modeling and the validity and reliability of the variables were ensured. Findings have shown that five independent variables (quality of interaction, communication approaches, marketing, psychological and organizational, infrastructure) have a significant impact on the performance of selected clothing businesses with the role of media artists. In the end, it is suggested that in order to improve the performance of the Iranian clothing business, while paying attention to all independent variables, it is necessary to pay more attention to the marketing variable.

    Keywords: Performance, Business, clothing, artists, Media
  • Homeira Shojaee, Mir Hasan Seyed Ameri *, Mahdi Talebpour Pages 97-113

    The purpose of this study was to Designing an Effective Indicators in the Valuation Model for Intangible Assets with emphasis on the brand equity of Iranian Futsal Premier League Clubs. The statistical population of the present study was faculty members of sports management and economics, athletes, coaches, managers and knowledgeable experts on the subject of economic valuation. With stratified random sampling, 390 people were selected as a sample. The economic valuation questionnaire of intangible assets of Iranian futsal clubs was compiled. SPSS22 and Smart PLS3 software were used to analyze the collected data and information. The results showed; The highest impact on the economic valuation of intangible assets of Iranian futsal clubs was trade capital and public relations, structural capital, human and situational capital, spiritual and value capital and communication capital, respectively. Therefore, it can be said that in economic evaluation of intangible assets of Iranian futsal clubs, indicators such as addressing the criticism of fans in business capital and public relations, having a coherent and efficient evaluation program in the club in structural capital and membership of a club member in the federation and organization Various international values in human and situational capital had the highest value among other indicators of intangible asset components of Iranian futsal clubs.

    Keywords: brand equity, Intangible Assets, Economic Valuation, Futsal clubs, Premier league
  • Ali Esmaeili, Ebrahim Salehi Omran *, Mehrdad Madhoushi, Abdolhamid Safaei Ghadikolaei Pages 115-137

    The present study aimed to diagnose the human resource management process in the Technical & Vocational Training Organization of Mazandaran province. The study is conducted with the exploratory sequential mixed approach. The case study research and the descriptive-survey methods were used in the qualitative and quantitative sections of research, respectively. The managers of technical and vocational training organization and experts, familiar with technical and vocational training including all staff of the technical and vocational training organization of Mazandaran province were participated in the qualitative and quantitative sections. The purposeful sampling method is used in the qualitative section of the study and finally, 11 managers were selected in this section. Also, experts were selected in the quantitative section by the cluster random sampling. Qualitative research results were extracted within 4 inclusive themes of Human Resources Recruitment, Human Resource use, Human Resource retention and Human Resources training and improvement as existing complications in Human Resources Management Process in the technical and vocational training organization of Mazandaran province. According to the survey results, these complications exist in the organization based on the employees’ view, and it is expected that policymakers consider the issues identified to improve the organizational performance.

    Keywords: complication, Human resource management, attraction, recruitment, Retention, training, improvement
  • Hakima Vaezi, Mehdi Zivdar * Pages 138-163
    The aim of this study is to analyze the factors affecting the formation of entrepreneurial behavior of students of the University of Sistan and Baluchestan. Internal studies have conducted a limited study of some variables in the field of entrepreneurship. Therefore, in this article, by examining the theoretical foundations and previous studies, the conceptual model of research with the influence of main variables including, entrepreneurial awareness, entrepreneurial intent, trait competitiveness, and proactive personality over entrepreneurial behavior and interaction between variables were identified. The relationships between the variables were analyzed with the structural equation approach. The results showed that among students of the University of Sistan and Baluchestan, entrepreneurial awareness has an important and significant effect on entrepreneurial intent.  In contrast, trait competitiveness (TC) does not have a significant effect on entrepreneurial intent (EI), and cross-competence of competitiveness and entrepreneurial awareness (EA * TC) does not have a significant effect on entrepreneurial intent. Entrepreneurial Intention (EI) has a positive and significant effect on entrepreneurial behavior (EB). Proactive personality (PP) has a positive and significant effect on the formation of entrepreneurial behavior (EB). The effect of entrepreneurial intent (EI) on entrepreneurial behavior (EB) is not affected by high or low values of proactive personality, although proactive personality is effective on entrepreneurial behavior. Therefore, the intersecting effect of proactive personality and entrepreneurial intention (PP * EI) on entrepreneurial behavior is not significant. For the two variables, entrepreneurial behavior as a dependent variable and for entrepreneurial intent as a dependent variable indicates that the fitting power of the structural model is moderate. Among the control variables, only two variables of participation in entrepreneurship courses and income earning experience have significant coefficients that participation in entrepreneurship courses is effective on entrepreneurial intent and income earning experience is effective on entrepreneurial behavior. Finally, practical suggestions for mobilizing students from entrepreneurial awareness to entrepreneurial behavior are presented.
    Keywords: entrepreneurial alertness, Entrepreneurial Intention, Entrepreneurial Behavior, Trait Competitiveness, Proactive Personality
  • Ebrahim Haji Pour, MohammadAmin Aeiny Pages 165-188

    The aim of this study is to investigate the effect of institutional pressure on the sustainable performance of manufacturing and industrial companies by analyzing the mediating role of strategic learning. The research method is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method. The statistical population includes managers from 256 different industrial and production companies of Kermanshah Industrial Town. According to Morgan sampling table, 152 companies were determined and selected using simple random sampling method. Data collection tools, questionnaires and analysis were performed using Structural Equation Modeling (SEM) in LISREL software. Findings indicate that institutional pressure has a direct significant effect on the sustainable performance of industrial and manufacturing companies. Also, institutional pressure has an indirect significant effect on sustainable performance through the variable of strategic learning. The results show that strategic learning plays a mediating role between institutional pressure and sustainable performance. In addition, institutional pressure and strategic learning are the most important factors affecting the sustainable performance of industrial and manufacturing companies. Moreover, the results have provided theoretical innovations in the areas of institutional pressure, strategic learning and sustainable performance.

    Keywords: Sustainable Performance, Institutional Pressure, Strategic Learning, Kermanshah Industrial Town
  • Manijeh Safai Konjin, Mir Ali Syed Nagavi *, Mohamad Javad Kameli Pages 189-208
    Nowadays, home-based businesses are considered as a vital and crucial section of economic activities in developed countries. In terms of job creation, and innovation in offering products or services, home-based businesses can induce extensive diversity and variation to community and economy of a state. Furthermore, home-based businesses are an apt starting point for the youth to launch an individual business because it is a simple and easy one comparing to other types of business. The present study aims to investigate the mediating role that characteristics of entrepreneurs' social network play in relation to factors of social media which influence entrepreneurship development of home-based businesses. In terms of purpose, the present study is applied, and in terms of data collection, it is a descriptive correlational one. The statistical population of this study includes managers and experts of food industry business and 150 of them were selected by simple random sampling. Data collection tools are researcher-made questionnaires. The results from the measurement model were cited in order to evaluate validity and reliability of measurement tools and the conclusions confirmed validity and reliability of the questionnaires. Structural equation modeling (SEM) was used with Smart PLS software in order to analyze the data. According to the obtained results of the research, the effective factors of social media influence entrepreneurship development of home-based businesses both directly and by mediation of the characteristics of entrepreneurs' social network.
    Keywords: Characteristics of Social Network, Entrepreneurship, Development, Home-based Businesses
  • Peyman Niayeshnia, Morteza Rayati Damavandi *, Siroos Gholampour Pages 209-231
    In most execution schemes with various contractual patterns, changes in design and execution have become one of the main problems of project implementation, as many project management theorists have identified as one of the major risks affecting project success. Thus, providing a changes management model can play a key role in a more holistic approach to reducing risk and achieving project goals. For this purpose, unlike other conventional methods of risk assessment and modification, in this study, changes identified by four criteria: probability of occurrence, severity of effect, probability of detection and probability of determining appropriate response using Fuzzy FMEA fuzzy environment technique, The identified changes were prioritized and critical cases identified. Then, to evaluate the impact of other components on project objectives and to consider the interplay of these criteria with each other, it was combined with TOPSIS hierarchical structure method. The results show that engineering design changes are one of the most important factors contributing to the failure of EC projects. Also, poor planning risk is the most effective risk of planning and construction projects when planning ahead is delayed. Given that there are many EC projects currently underway in the Iranian oil industry that are at risk of changes, Using the results of this research can be useful in reducing the effects of unwanted changes and achieving project goals.
    Keywords: Changes Management, Risk, Fuzzy, FMEA, TOPSIS
  • Farshid Fadaeei Fathabadi, Azarnoush Ansari *, Arash Shahin, Ali Sanayei Pages 233-247
    Achieving sustainable competitive advantage in conditions of high environmental uncertainty is very complicated and difficult. However, there is scarcity in research in this area. The present research aims to identify the effective capabilities involved in achieving sustainable competitive advantage in conditions of high environmental uncertainty and the role of competitive intelligence and organizational intelligence. This applied study was conducted using an exploratory, qualitative design. Data were collected utilizing semi-structured interviews with 16 senior managers and were examined based upon thematic analysis method. Accordingly, four main themes related to the environmental uncertainty were identified comprising sharp exchange rate fluctuations, unstable regulations regarding customs and industry, augmentation or reduction of international sanctions, and fluctuations in purchasing power and customer preferences. Moreover, three main themes with reference to organizational capabilities were determined including project risk management capabilities, trust-building capabilities, and networking capabilities. According to the environmental uncertainty conditions and the three capabilities, the role of competitive intelligence and organizational intelligence in achieving sustainable competitive advantage was drawn in the thematic network and was then presented in the form of a competitive advantage model under high environmental uncertainty conditions.
    Keywords: Sustainable Competitive Advantage, High Environmental Uncertainty, Industrial Marketing Capabilities, Competitive Intelligence, Organizational Intelligence
  • Mortaza Honarmand Azimi *, Samin Valizadeh Pages 249-269
    Successful new products are being considered as one of key factors in success and survival of companies. Many companies are trying to predict a new product potential for being successful before they start developing and manufacturing of the product. In the current study, we identify and rank the effective factors in the plans of new product development in a food manufacturing company. To proceed, some questionnaires are distributed among 20 managers and employees of Shiva Karaj company, as experts, to answer the designed questions and provide the requested information. After gathering the data, Fuzzy Delphi technique is employed to identify the effective factors and then Interpretive Structural Modeling (ISM) is applied to rank them. In this regard, MICMAC analyze is also used in order to identify the types of the variables and categorize them into four different levels. Based on MICMAC analyze, the variables are grouped into three categories including independent, relational and dependent variables. The obtained result also shows that; no variables belong in autonomic variables group. The outputs of this research are consistent with the company experience in terms of validity and sequence of steps and the proposed model and the corresponding results are approved by Shiva Karaj company.
    Keywords: New product development, Food Manufacturing Company, Fuzzy Delphi, Interpretive Structural Model (ISM), MICMAC Analyze