فهرست مطالب

قرآن و طب - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1400)

نشریه قرآن و طب
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی مصلح نژاد، افضل بلوکی* صفحات 1-7
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی سالم سازی شخصیت کودکان در روش‌های تربیتی قرآن کریم بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی نگاشته شد.

    یافته ها

    با تبیین موضوع و دستاوردهای مهم آن از منظر قرآن کریم، ضرورت و اهمیت پژوهش حاضر روشن می شود که از جمله نتایج حاصل، توجه به این نکته است که رب العالمین برای هدایت و تکامل انسان عنایتی ویژه داشته و روش های متنوعی برای تربیت آنان ارایه فرموده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها نتایج نشان داد پشتکار و زود مایوس نشدن از تربیت فرزندان، رعایت تدریج در امر تربیت، توجه به تامین نیازهای آنان، ایجاد احساس امنیت، آرامش و محبت بدون شرط، از نکات ضروری در تربیت است که در قرآن کریم بدان پرداخته شده است

    کلیدواژگان: روان شناختی، روشهای تربیت، قرآن، کودکان
  • محمدکریم صابری، داود حاصلی*، روناک حمزه ای، حسین وکیلی مفرد، موسی یمینی فیروز، عباس دولانی، لیلا هاشم پور صفحات 8-19
    هدف

    کتابسنجی یکی از رایج ترین ابزارها برای ارزیابی انتشارات علمی است. در سال های اخیر، پژوهش های زیادی در حوزه سلامت معنوی انجام شده است. با توجه به اینکه انتشارات علمی در حوزه سلامت معنوی در حال افزایش است، مطالعه حاضر با هدف کشف بازیگران مهم انتشارات علمی سلامت معنوی در خاورمیانه و ایران انجام شد.

    مواد و روش ها 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از دسته مطالعات کتابسنجی است که به تحلیل بروندادهای علمی سلامت معنوی کشورهای خاورمیانه و ایران پرداخته است. جامعه پژوهش شامل تمام بروندادهای علمی حوزه سلامت معنوی در پایگاه استنادی اسکوپوس از ابتدا تا پایان 2019 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار محاسباتی Excel استفاده شد.

    یافته ها

    از ابتدا تا پایان 2019، 644 مدرک در حوزه سلامت معنوی در اسکوپوس برای کشورهای خاورمیانه نمایه شده است که تقریبا نصف آن را (6/48 درصد و 313 مدرک) را ایرانیان منتشر کردند. در بخش نویسندگان پرکار حوزه سلامت معنوی، حضور پررنگ نویسندگان ایرانی مشهود بود. از پنج نویسنده پرکار خاورمیانه چهار نویسنده از ایران و یک نفر از عربستان بود. در سطح جهانی، حوزه علوم انسانی و در سطح خاورمیانه و ایران، حوزه علوم پزشکی نقش پررنگی در انتشارات علمی سلامت معنوی داشتند. نتایج بررسی موسسات و سازمان ها در حوزه سلامت معنوی نشان داد که اکثر سازمان ها و دانشگاه های پرکار خاورمیانه، ایرانی هستند. دانشگاه علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی شهید بهشتی، علوم پزشکی اصفهان، علوم پزشکی ایران و علوم پزشکی شیراز، پنج دانشگاه پرکار ایرانی در حوزه سلامت معنوی هستند.

    نتیجه گیری

    انتشارات علمی حوزه سلامت معنوی در دو دهه اخیر روند رشد صعودی را طی کرده و انتظار می رود این روند رشد ادامه یابد. انتشارات ایرانیان در حوزه سلامت معنوی در جهان و خاورمیانه از نظر کمی مناسب است اما از نظر کیفی و دریافت استناد ضعیف است. تعداد استنادات دریافتی مدارک ایرانیان در مقایسه با کشورهای خاورمیانه هم ضعیف است که از طریق همکاری های علمی بین المللی می تواند مرتفع شود. همچنین روند رشد مدارک کشورهای خاورمیانه و ایران مشابه انتشارات دنیا، صعودی و رو به رشد است.

    کلیدواژگان: کتابسنجی، انتشارات علمی، سلامت معنوی، مذهب، خاورمیانه، ایران
  • غلامرضا نورمحمدی * صفحات 20-28
    زمینه

    دیدگاه غالب در سایر نظام های سلامت، قیاس عقلانی به همراه تجربه است، اما در «نظام جامع سلامت اسلام» با توجه به این که منبع آن، قرآن و روایات است بایستی روش این نظام همان روش وحیانی و روش نقلی با شیوه اجتهادی باشد که در استنباط احکام فقهی رایج است. یعنی همان گونه که مثلا از علم اصول در فهم آیات و روایات در حوزه فقه استفاده می شود از این علم در فهم آیات و روایات در حوزه سلامت نیز بهره گرفته شود. البته در کنار این اجتهاد، تجربه نیز حتما به کار می آید اما تجربه به عنوان معیار تعیین صحت آیات و روایات نیست بلکه تجربه جهت کاربردی کردن موضوع و فهم حکمت آیات و روایات است. پس بر خلاف تجربه های رایج که در آن آزمون و خطا صورت می گیرد تا صحت و سقم یک فرضیه بررسی گردد، در برداشت از آیات و روایات، صحت و دلالت با شیوه اجتهادی و بر اساس معرفت شناسی اسلامی تعیین می گردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی روش و منطق تحقیق در «نظام جامع سلامت اسلام» با توجه به منابع دینی است.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از روشی تحلیلی توصیفی صورت گرفته است. روش تحقیق موجود در نظام سلامت فعلی با «نظام جامع سلامت اسلام» مورد بررسی تطبیقی قرار گرفت.

    یافته ها

    سلامت موضوعی چندتباری است یعنی می تواند در دو قلمرو علوم پزشکی و علوم دینی مورد پژوهش قرار گیرد. پس برای تبیین دقیق مساله چندتباری «سلامت»، نیازمند مطالعات میا ن رشته ای هستیم. روش و منطق تحقیق مورد پذیرش میان رشته ای در «نظام جامع سلامت اسلام»، به کارگیری روش نوین استنباط است.

    کلیدواژگان: روش تحقیق، روش نوین استنباط، روش میان رشته ای، معرفت شناسی، نظام جامع سلامت اسلام
  • ریحانه فیاض*، هادی بهرامی احسان، احمدرضا اخوت، فاطمه فیاض صفحات 29-36

    آسیب شناسی روانی و بررسی علل و عوامل اختلالات روانی یکی از مهم ترین حوزه های روانشناسی است. در همین راستا هدف این مقاله ارایه مدل آسیب شناسی روانی مبتنی بر مبانی و گزاره های قرآن است . چراکه  همانطورکه در منابع معتبر روانشناسی (DSM-5) مطرح شده است، تعریف اختلال روانی از منظر APA[1] کاستی ها و نقایصی دارد . از طرف دیگر، بحث اختلال در روان انسان، که منجر به ایجاد مانع برای رسیدن انسان به مقصد حقیقی خود می شود، موضوعی کلیدی و مهم در دین اسلام است و به طور یقین در قرآن که به گفته خودش، تبیان لکل شی ء هست، به صورت کامل و جامع  بیان شده. این پژوهش از نوع مطالعات کیفی است که با روش تدبر سوره ای در سوره های ناس و فلق صورت گرفته است. نتیجه ی این مطالعه، اکتشاف مدل آسیب شناسی روانی است. این مدل  اختلال روانی را مبتنی بر مولفه های ساختار وجودی انسان، بستر پذیرش شر، انواع شر و وسوسه تعریف می کند.
     


    کلیدواژگان: آسیب شناسی روانی، ساختار وجودی انسان، بستر، امکانات و دارایی ها، افکار اعمال و باورها، شر، وسوسه
  • کامران اویسی* صفحات 37-42
    هدف

    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی سنخ دانش معصومان در زمینه علم و مسایل طبی است تا مشخص گردد معصومان در این قلمرو مانند بشر عادی عمل می کنند و یا از دانش خاصی بهره می برند.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی، با استفاده از منابع نقلی یعنی قرآن و حدیث، سنخ شناسی دانش طبی معصومان صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    به نظر می رسد که دو سنخ حداکثری و حداقلی -با فرض عدم استقلال علم آنان در هر دو سنخ و نیازمند اذن و اراده الهی بودن آنها- در نگاه کلان نسبت به علم معصومان در طب وجود داشته باشد. دانش حداکثری طب آنان، با توجه به مقامات و فضایل و علم ویژه لدنی معصومان نیز سیره منقول از زندگانی آنها، با عنایت به عدم جهل و متاثر بودن از قلمرو مطلق قرآن، منابع متعالی علم معصومان و مواجهه فوق بشری با طب در برخی موارد استعمال شده است. سنخ حداقلی نیز در هنگامه مصلحت و حکمتی چون تقیه یا مبارزه با غلو و استفاده از علم ظاهری است و یا غالبا در تکوین علوم دیده می شود که اصل گویی و استفاده از کلیات برای نشات دادن یک دانش مثل طب را به استخدام درآورده اند.

    نتیجه گیری

    بر اساس قرآن و روایات، با توجه به اینکه جهل در ساحت علمی آنها به سبب خزان علم الهی بودنشان، راه ندارد؛ نیز بنا بر نظریه مطلق بودن قلمرو قرآن و جاری شدن آن در همه زمان ها و مسایل و لحاظ مفسر و مبین بودن معصومان برای قرآن، همچنین با در نظر گرفتن منابع متعالی تر از منابع بشری برای علم معصومان، نمی توان عدم علم آنها نسبت به طب را نتیجه گرفت. ضمنا در سیره آنها مواجهاتی با اطباء دیده می شود که نشان از فوق بشری بودن علم معصومان در زمینه طب است. مرجعیت علمی معصومان در تمامی زمینه های دینی و دنیوی بنا بر قرآن، به دامنه علم طب نیز کشیده می شود. گرچه سنخ علم استخدام شده معصومان در زمینه طب، همیشه غیر ذاتی و غیر مستقل از اراده الهی و در طول آن است و غالبا بر اساس اصل گویی و اشاره به نکات کلی و پارادایم های یک مساله یا دانشی چون طب است. البته گاهی نیز دیده می شود که آنان از علوم ظاهری در این زمینه نیز استفاده کرده اند.

    کلیدواژگان: حدیث، سنخ، طب، علم، قرآن، معصومان
  • لیلا باقری، محمدمهدی صفورائی پاریزی* صفحات 43-52

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه ی هوش معنوی، حمایت اجتماعی و شفقت به خود با امید بر زندگی در بیماران مبتلا به کرونا می باشد. این پژوهش از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- همبستگی است و برای گردآوری اطلاعات از روش میدانی استفاده شده است. جامعه آماری شامل ایرانیان بالای 18 سال است که مبتلا به کرونا شده و سلامتی خود را بازیافته اند. از این جامعه 134 نفر بر اساس قاعده تاباچینیک و فیدل (2013) به صورت گلوله برفی انتخاب شدند تا به پرسشنامه ها پاسخ دهند. در این تحقیق از چهار پرسشنامه امید به زندگی اسنایدر (1991) هوش معنوی عبدالله زاده (1388)، حمایت اجتماعی واکس (1986)، شفقت به خود رایس و همکاران (2010) استفاده شده است. یافته های این مطالعه نشان داد که متغیر امید به زندگی در میان بیماران مبتلا به کرونا با متغیرهای هوش معنوی، حمایت اجتماعی و شفقت به خود رابطه مثبت ومعناداری دارد. تحقیق حاضر نشان داد هوش معنوی، حمایت اجتماعی و شفقت به خود با امید به زندگی رابطه مستقیم و مثبت دارد. در صورت افزایش هر کدام از متغیرهای هوش معنوی، حمایت اجتماعی و شفقت به خود، امید به زندگی در میان افراد مبتلا به کرونا افزایش می یابد و بالعکس.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، حمایت اجتماعی، شفقت به خود، امید به زندگی، کرونا
  • مریم سادات مدنی، هادی بهرامی احسان، فاطمه فیاض*، نادره معماریان، زهرا نوروززادگان صفحات 53-61

    افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی است که الگوهای نظری گوناگونی در تبیین و طراحی مداخلات اثر گذار در این زمینه برآمده اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه عوامل افسردگی زا از دیدگاه قرآن (تمایل گرایش انزوایی، سرشکستگی، دین گریزی، دوری از ذکر، خودجانبداری و حقارت) و عوامل شخصیتی از دیدگاه کلونینجر بوده است. ابزارهای پژوهش پرسشنامه 240 سوالی سرشت و منش کلونینجر (TCI) و پرسشنامه 65 سوالی افسردگی از منظر قرآن بود. تعداد 200 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران به شیوه دردسترس برای این بررسی انتخاب شدند. نوع مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل چند متغیره همبسگی بنیادی استفاده شد. نتایج نشان داد که دو سازه بنیادی معنادار بین صفات قرآنی و ابعاد شخصیتی وجود دارد. سازه های زیربنایی استخراج شده بر حسب متغیر های همبسته معنادار شامل دو سازه "خود راهبری مستحکم" و "خود راهبری متزلزل" است. بنابراین نتایج ارتباط بین عوامل افسردگی زا از دیدگاه قرآن و عوامل شخصیتی کلونینجر معنادار بوده و در قالب این دو بعد همبستگی بنیادین قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: افسردگی از منظر قرآن، سازه های بنیادین، عوامل شخصیتی کلونینجر
  • سیده فاطمه حسینی، سید احمد میریان*، حمید محمدقاسمی صفحات 62-72

    ذهن انسانها در کشاکش مقابله با انتخابها، همواره با تردیدها و شکیات مواجه و در همین انتخاب واقع و خلاف واقع است که شخصیت پندارگرا ظاهر میگردد. پندارگرایان به زعم خویش گمان میکنند آنچه را که برگزیدهاند، مطابق واقع است و در نهایت با تکیه بر همین امر دچار ویژگیهای شخصیتی میگردند که نگارنده از این امر با عنوان «تیپولوژی شخصیتی» یاد میکند. اگرچه قرآن و روایات در مقام داوری، ظن و پندار را به صورت کامل نفی و رد نکردهاند، و به دنبال قرار دادن این تفکر در یک چهارچوب مشخص و مدیریت آن هستند، واکاوی اندیشه های این گروه و رفتارشناسی آنان ضروری به نظر میرسد تا با معرفی آن الگویی مبتنی بر شناخت و رفتار به مخاطب ارایه داده شود. جستار حاضر با بررسی آموزه های اسلام، الگویی به عنوان «تیپولوژی شخصیتی پندارگرایان» ارایه کرده و ذیل هر یک از این ویژگیها مواردی را به عنوان نمونه مصداقی معرفی نموده است.

    کلیدواژگان: تیپولوژی، شخصیت، پندارگرایان، رئالیسم، ایدهآلیسم
  • علی اکبر حامدی، صادق رضایی*، علیرضا عصاره، روح الله کریمی خویگانی صفحات 73-83
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف بررسی تعلیم و تربیت دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان با تاکید بر قرآن کریم انجام شده است.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی برحسب نوع داده، آمیخته بود. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش، شامل مدیران اموزش و پرورش و معاونین دانشگاه فرهنگیان، اساتید دانشگاه فرهنگیان به تعداد 20 نفر بودند که بر اساس نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. در بخش کمی، تمام مدیران و معاونین، اساتید و دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان بودند که 821 نفر به روش خوشه‌ای چند مرحله‌ای و با استفاده از فرمول انتخاب نمونه معادلات ساختاری انتخاب شدند. از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه در این پژوهش استفاده شد. روایی و پایایی ابزار، با استفاده از معیارهای کیفیت (موثق بودن) سنجیده شد و مورد تایید قرار گرفت. که همگی مورد تایید قرار گرفتند. روش تجزیه و تحلیل داده در پژوهش حاضر ، کدگذاری نظری، مدلسازی معادلات ساختاری بود.

    یافته‌ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند که ابعاد آموزشی شامل مدیریت دانشگاه، اساتید دانشگاه، ارزشیابی تعلیم و تربیت، امکانات تعلیم و تربیت و عوامل سازمانی شامل، ساختار سازمانی دانشگاه و فرهنگ سازمانی از ابعاد و مولفه های تعلیم وتربیت دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان با تاکید برقرآن کریم می‌باشند.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان دریافت که توجه به مسایل آموزشی مانند آموزش اساتید، مدیریت و .. در کنار عوامل ساختاری می‌توانند به ارتقای تعلیم و تربیت بر مبنای اصول قرآنی در دانشگاه فرهنگیان بینجامد.

    کلیدواژگان: نظام تعلیم وتربیت، دانشگاه فرهنگیان، قرآن کریم
  • علی جابری، امیر ملامحمدعلی*، مهدی فلاح صفحات 84-92
    هدف

    فقها در مورد تداخل و عدم تداخل در بیشتر ابواب فقهی با هم اختلاف دارند و در مورد تداخل یا عدم تداخل در قصاص نفس و عضو و دیه نیز اختلاف نظراتی دیده می‌شود بنابراین، هدف اصلی پزوهش حاضر، بررسی نظریات فقها در مورد تداخل یا عدم تداخل در قصاص نفس، عضو و دیه است.

    مواد و روش ها

    روش جمع‌آوری پژوهش حاضر کتابخانه‌ای با تکنیک روش توصیفی و تحلیلی است که مبنای آن منابع و ادبیات موجود است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد که فقها در مورد تداخل و عدم تداخل سه دیدگاه دارند: عدم تداخل مطلقا، تداخل مطلقا و تفصیل است که قول درست و اصح این است که با توجه به ادله عام و خاص باید حکم به تداخل یا عدم تداخل داده شود و در مورد قصاص و دیه نیز همین سه دیدگاه وجود دارد: یعنی عدم تداخل، تداخل و تفصیل بین جنایات حاصل از یک ضربه و جنایات حاصل از ضربات متعدد است که فقها در اولی قایل به تداخل می‌شوند و در دومی عدم تداخل را می‌پذیرند.

    نتیجه‌گیری

    می‌توان نتیجه گرفت فقها در مورد تداخل و عدم تداخل دیدگاه واحدی ندارند و هر کدام به جنبه‌ای خاص از این حکم کیفری پرداخته‌اند.

    کلیدواژگان: تداخل، عدم تداخل، اصل، قصاص نفس و عضو، دیه
  • سید مرضیه مظلومی، سید احمد میریان*، حمید محمد قاسمی صفحات 93-100

    تربیت عاطفی به معنای اتخاذ تدابیر مقتضی، جهت فراهم ساختن شرایط مساعد، برای رشد عواطف مثبت و کنترل و هدایت عواطف منفی، به عبارت دیگر به معنای شکوفاسازی عواطف با راهنمایی عقل و شرع است تا جلوی افراط و تفریط های عاطفی گرفته شود. هدف از پژوهش حاضر استخراج مولفه های تربیت عاطفی صحیح از دیدگاه امام رضا (ع) به عنوان یکی از منادیان وحی الهی است تا در ورای این مولفه ها، راهکارهایی برای تربیت عاطفی بهتر معرفی و تبیین گردد. دستاوردهای این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته نشانگر این مطلب است که روش های گفتاری، رفتاری و انگیزشی همچون موعظه در راستای اثرپذیری دل های سخت، محبت در راستای نرم کردن قلوب، تبشیر و انذار در راستای هشدار و مژده، استفاده از حکایت و داستان در راستای تفهیم بهتر هدف تربیتی، تبیین اصول اعتقادی همچون توحید و معاد در راستای ریشه دار شدن اصول اعتقادی و تربیت عاطفی قوی تر و محبت و مودت اهل بیت (ع) و در واقع اطاعت از ایشان به عنوان محور تمامی اصول اعتقادی، تاکتیک ها و روش های تربیت صحیح عاطفی از دیدگاه امام رضا (ع) است.

    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، تربیت عاطفی، روش ها، گفتار، رفتار، انگیزش
  • اعظم رمضانی، عباسعلی حیدری*، محمود قیوم زاده صفحات 101-110

    گردهمایی عظیم سالیانه مسلمانان همه کشورها برای انجام فریضه حج تمتع ،بزرکترین مراسم مذهبی دنیا می باشد .بنابراین این مهاجرت عظیم انسانی مهمترین چالش ها را در زمینه وجود استطاعت طریقی وامنیت در مسیروحوزه سلامت وبهداشت را به همراه دارد .کرونا ویروسی طبیعی وجدید است که درباره پیدایش آن آگاهی چندانی وجود ندارد ،اما زندگی بشر را در ابعاد وسیع تحت تاثیر قرار داده است . تا کنون میلیونها انسان را مبتلا وافراد زیادی را به کام مرگ کشانده است . همین امر باعث شده تا حیات انسانها وجریان عادی روی کره زمین مختل گردد . نظر به وجوب حج واهمیت خالی نماندن کعبه از حجاج ،حکم وجود یاتامین استطاعت طریقی به عنوان شرط وجوب حج برای مکلفان چندان روشن نیست وابهاماتی نظیرشرعی یا عقلی بودن مانع ،وخالی بودن بالفعل یا بالقوه مسیر از مانع و...سبب اختلاف تفاسیر فقها از این موضوع شده ؛ازاین رو پژوهش «واکاوی تبیین اپیدمی جهانی کرونا وتاثیر آن بر فریضه حج با رویکرد فقهی »که بیماری نوظهوری می باشد مساله ای است که نیازمند کاویدن تا مرحله پاسخی در خور توجه می باشد . نبود امنیت در حوزه سلامت در سرزمین وحی ومسیر منتهی به آن برای انجام مناسک حج ،موجب نبود استطاعت طریقی مکلفان ودر نهایت واجب نشدن حج برای آنها خواهد بود . در این نوشتار سعی شده است پس از بررسی پدیده راز آلود کرونا که باعث مرگ میلیونها نفر شده ومهم ترین عنوان رویداد قرن می باشد ؛ با مراجعه به ادله وروایات موجود در کتب فقهی واجب نبودن حج را در شرایطی که امنیت برای حجاج برقرار نیست را مطرح نماییم .

    کلیدواژگان: وجوب، استطاعت، استطاعت طریقی، تعطیلی حج، بیماریهای واگیردار، قواعد فقهی
|
  • MohammadAli Moslehnezhad, Afzal Boluki * Pages 1-7
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the health of children's personality in the educational methods of the Holy Quran.

    Materials and Methods

    The present study was written by descriptive-analytical method.

    Findings

    By explaining the subject and its important achievements from the perspective of the Holy Quran, the necessity and importance of the present study becomes clear. They have provided.

    Conclusion

    According to the findings, the results showed that perseverance and not despair of raising children, gradual observance in education, attention to meeting their needs, creating a sense of security, peace and unconditional love, are essential points in education that in The Holy Quran has dealt with it.

    Keywords: Psychology, Educational Methods, Quran, Children
  • Mohammad Karim Saberi, Davoud Haseli*, Ronak Hamzeei, Hosein Vakili Mofrad, Mosa Yaminifirouz, Abbas Dolani, Leila Hashempour Pages 8-19
    Purpose

    Bibliometrics is one of the most common tools for evaluating scientific publications. In recent years, much research has been done in the field of spiritual health. Due to the fact that scientific publications in the field of spiritual health are increasing, the present study was conducted to discover the important actors of scientific publications on spiritual health in the Middle East and Iran.

    Materials and Methods

    The present study is an applied type of bibliometric studies that has analyzed the scientific outputs of spiritual health in the Middle East and Iran. The research population included all scientific outputs in the field of spiritual health in the Scopus citation database from the beginning to the end of 2019. Excel computational software was used to analyze the data.

    Findings

    From the beginning to the end of 2019, 644 documents in the field of spiritual health were indexed in Scopus for Middle Eastern countries, of which almost half (48.6% and 313 documents) were published by Iranians. In the section of prolific writers in the field of spiritual health, the strong presence of Iranian writers was evident. Of the five most prolific writers in the Middle East, four were from Iran and one was from Saudi Arabia. At the global level, the field of humanities and at the level of the Middle East and Iran, the field of medical sciences played a significant role in the scientific publications of spiritual health. The results of a survey of institutions and organizations in the field of spiritual health showed that most of the busy organizations and universities in the Middle East are Iranian. Tehran University of Medical Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Iran University of Medical Sciences and Shiraz University of Medical Sciences are the five most active Iranian universities in the field of spiritual health.

    Conclusion

    Scientific publications in the field of spiritual health have been on the rise in the last two decades and this growth trend is expected to continue. Iranian publications in the field of spiritual health in the world and the Middle East are quantitatively appropriate, but poor in quality and citation. The number of citations to Iranian documents is also low compared to Middle Eastern countries, which can be addressed through international scientific cooperation. Also, the growth trend of documents in the Middle East and Iran is similar to the world publications, upward and growing.

    Keywords: bibliometrics, scientific publications, spiritual health, religion, Middle East, Iran
  • Gholamreza Noor Mohammadi * Pages 20-28
    Background

    The prevailing view in other health systems is rational analogy with experience, but in the "comprehensive health system of Islam" since its source is the Qurchr('39')an and traditions, the method of this system should be the same as the revelatory method and the method of narration with ijtihad method that is common in inference of jurisprudential decrees. That is, just as, for example, the science of principles is used in understanding verses and traditions in the field of jurisprudence, this science should also be used in understanding verses and traditions in the field of health. Of course, along with this ijtihad, experience is definitely used, but experience is not a criterion for determining the accuracy of verses and traditions, but experience is to apply the subject and understand the wisdom of verses and hadiths. Therefore, contrary to the common experiences in which trial and error is done to check the accuracy and precision of a hypothesis, in interpreting verses and traditions, accuracy and signification are determined by ijtihad method and based on Islamic epistemology. The purpose of this study is to investigate the method and logic of research in the "comprehensive health system of Islam" according to religious sources.

    Method

    The present study was conducted using a descriptive-analytical method. By examining religious sources and comparative study of the existing research method in the current health system with the "Comprehensive Health System Of Islam" was examined.

    Results

    Health is a multifaceted subject, it means that it can be studied in two realm of medical sciences and religious sciences. Therefore, in order to accurately explain the multifaceted issue of "health", we need interdisciplinary studies. The accepted interdisciplinary research method and logic in the "Comprehensive Health System Of Islam" is the application of a modern method of inference.

    Keywords: research method, modern method of inference, interdisciplinary method, epistemology, Comprehensive Health System Of Islam
  • Reihaneh Fayyaz*, Hadi Bahrami Ehsan, Ahmadreza Okhovat, Fatemeh Fayyaz Pages 29-36

    psychopathology and studding on causes of psychological disorders is one of most significant area in psychology. in this regard, the aim of this article is exposing the model of pathology of psychological disorder based on Quran. because definition of psychological disorder is defective based on valid resources in psychology (DSM 5). in the other side, the conception of disorder is very important in the Islam and Quran.  this article is  a Qualitative research and its method is probing in Quran chapters. the result of this research is exploring the model of psychopathology of disorder. this model describe psychological disorder according to existential structural humans factors like approving bases of badness and temptation.

    Keywords: psychopathology, existential structural of human, basis, facility, property, thinkings, acts, believes, badness, temptation
  • Kamran Oveisi* Pages 37-42
    Purpose

    The purpose of this study is to examine the type of knowledge of the infallibles in the field of science and medical issues to determine that the infallibles in this area act like ordinary human beings or use certain knowledge.

    Materials and Methods

    In this research, descriptive-analytical method, using narrated sources, namely the Qurchr('39')an and Hadith, the typology of the medical knowledge of the infallibles has been done.

    Findings

    According to the authorities and virtues and special physical knowledge of the infallibles, they have also used this type of science in medical knowledge. Also, sometimes they have used outward knowledge for expediency and wisdom such as taqiya or fighting against exaggeration. Sometimes they have pointed to the non-independence of their sciences in medicine. It is often seen in the development of science that it employs the principle and the use of generalities to derive a knowledge such as medicine.

    Conclusion

    According to the Qurchr('39')an and hadiths, considering that ignorance has no way in their scientific field due to their being the treasures of divine knowledge; Also, according to the theory of the absoluteness of the realm of the Qurchr('39')an and its current in all times and issues, and in terms of the commentator and revelation of the infallibles for the Qurchr('39')an, also considering higher sources than human resources for the knowledge of the infallibles, their ignorance cannot be ignored. Concluded on medicine. At the same time, in their life, there are encounters with doctors, which shows that the knowledge of the infallibles in the field of medicine is superhuman. According to the Qurchr('39')an, the scientific authority of the infallibles in all religious and secular fields extends to the field of medicine. However, the type of science employed by the infallibles in the field of medicine is always non-essential and not independent of the divine will and throughout it, and is often based on the principle and reference to the general points and paradigms of an issue or knowledge such as medicine. Of course, it is sometimes seen that they have also used physical sciences in this field.

    Keywords: Hadith, Infallibles, Medicine, Quran, Science, Type
  • Leyla Bagheri, MohammadMahdi Safouraei Parizi* Pages 43-52

    To investigate the relationship between hope and variables like spiritual intelligence, social support and self-compassion among patients with corona virus is the main aim of this research. The study in regard of aim is part of applied research and in regard of gathering data is a sort of descriptive correlational research. To collect information, field method has been used. The statistical population was Iranian over 18 years’ old whom were infected with corona virus. About 134 people have been selected from statistical population through snowball sampling method. Furthermore, questionnaires of Snyder hope scale (1991), Abdullahzadeh spiritual intelligence (2009), has been used. The research find out that hope among corona patients has a positive and significant relationship with variables like spiritual intelligence, social support and self-compassion. findings show that by the increase in each one of spiritual intelligence, social support and self-compassion , the hope of patients with corona virus will increase and vice versa.

    Keywords: spiritual intelligence, social support, self-compassion, Hope, corona disease
  • Maryam Sadat Madani, Hadi Bahrami Ehsan, Fatemeh Fayyaz*, Zahra Norouzzadegan Pages 53-61

    Depression is from the most prevalent and disable disorders which diverse models of theoretical tried to make etiologic and semiotic explanation and planning of effective intervention. Present research is studied one of measurements which construct based on acute studies on Quran and is assessed its convergence with other scales. Therefore the aim of this research was to investigate the relationship between dimensions of personality from Cloningerchr('39')s perspective with dimensions of depression from Holy Quran perspective. The research instruments were 1) Temperament and Character inventory (TCI) of Cloninger with 240 questions and 2) 65 items of Quranic Depression Inventory. The participants were asked to answer these questions. The population of the study were all student of 20 -35 year old of Tehran University in 2017. The sample was selected by accessible method and finally data about 200 student have been analyzed. This study is a descriptive-correlation study. For analyzing of data, the Pierson correlation coefficient and stepwise regression have been used. The results show direct and significant relationship between Novelty Seeking and Harm Avoidance dimensions of personality with the total depression in Quranic aspect. Also between Perseverance, Self-Directedness, co-operativeness and Self-Transcendence personality dimensions with the total depression in Quranic aspect there is significant and inverse relationship and also the stepwise regression showed that 56/5 percent of the variance in total depression is explained by five dimensions of personality that include: Self-Directedness, Self-Transcendence, Novelty Seeking, Perseverance and Harm Avoidance. The results show that there is significant relationship among some dimensions of personality with each six-fold aspect of Quranic depression and some dimensions of personality are significant predictors for Quranic depressions. It is concluded that two questionnaires are homogeneous and coordinate with each other in some concepts, while have not homogeneity in some concepts.

    Keywords: Cloninger’s personality factor, depression from Holy Quran perspective, Basic Structures
  • Seyedeh Fatemeh Hosseini, Seyed Ahmad Miriyan *, Hamid Mohammad Ghasemi Pages 62-72

    Human minds confront choices ،Always faced with doubts and complaints and in this choice is real and contrary to the fact that the character appears pondering. Skeptics In their opinion, they think that what they have chosen is true and eventually , relying on this, they develop personality traits the author refers to this as "personality typology". Although the Qur'an and hadiths have not completely rejected suspicion and suspicion as a judge, and seek to place this thinking in a specific framework and manage it, Analysis of the ideas of this group and their behavior seems necessary to introduce a model based on cognition and behavior to the audience. The present study presents a model as "personality typology of the thinksts" by examining the teachings of Islam And under each of these features, some of these features are introduced as examples.

    Keywords: Typology, Character, Sceptics, Realism, Idealism
  • Ali Akbar Hamedi, Sadegh Rezaei *, Alireza Asareh, Ruhollah Karimi Khoygani Pages 73-83
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the education of student teachers at Farhangian University with emphasis on the Holy Quran.

    Materials and Methods

    The research method was purposeful, applied according to the type of data. The statistical population in the qualitative part of the research, including education directors and deputies of Farhangian University, professors of Farhangian University, were 20 people who were selected based on purposive sampling. In the quantitative section, all principals and deputies, professors and students were teachers of Farhangian University, of which 821 people were selected by multi-stage cluster sampling using the structural equation sample selection formula. Interview tools and questionnaires were used in this study. The validity and reliability of the instrument were measured and approved using quality criteria (reliability). Which were all approved. The method of data analysis in the present study was theoretical coding, structural equation modeling.

    Findings

    The results showed that educational dimensions including university management, university professors, evaluation of education, education facilities and organizational factors including, organizational structure of the university and organizational culture of the dimensions and components of education and training of students and teachers of Farhangian University They are generous with the emphasis on establishing it.

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be found that attention to educational issues such as teacher training, management, etc. along with structural factors can lead to the promotion of education based on Quranic principles in Farhangian University.

    Keywords: Education System, Farhangian University, Holy Quran
  • Ali Jaberi, Amir Mola mohammad Ali *, Mehdi Fallah Pages 84-92
    Purpose

    The jurists differ on interference and non-interference in most jurisprudence chapters, and there are also differences of opinions regarding interference or non-interference in Qisas nafs, organ and diya. Therefore, the main purpose of this research is to examine the opinions of jurists regarding interference or non-interference. In retribution, it is the self, the member, and the ransom.

    Materials and Methods

    The collection method of the current research is a library with the technique of descriptive and analytical method, which is based on the available sources and literature.

    Findings

    The jurists disagree about the interference and non-interference in most of the jurisprudential chapters, and there are differences of opinion about the interference or non-interference in the retribution of the soul, limbs and blood money. Retribution is the soul, limbs and blood money, which has been concluded by the method of library collection and descriptive and analytical methods. That is, according to general and specific reasons, the ruling should be given to interfere or not to interfere, and there are the same three views regarding retribution and blood money: That is, non- interference, interference and detail between the crimes resulting from a blow and the crimes committed. It is one of the many blows that jurists believe in the first and the second in the absence They accept the interference.

    Conclusion

    It can be concluded that jurists do not have a single point of view about interference and non-interference, and each of them has addressed a specific aspect of this criminal sentence

    Keywords: Interference, Non-Interference, Principle, Retribution Of Soul, Organ, Blood Money
  • Seyedeh Marzieh Mazloomi, Seyed Ahmad Mirian*, Hamid Mohammad Ghasemi Pages 93-100

    Emotional education means taking appropriate measures to provide favorable conditions for the growth of positive emotions and controlling and directing negative emotions, in other words, it means the flourishing of emotions with the guidance of reason and Sharia in order to prevent emotional excesses. The purpose of the current research is to extract the components of correct emotional education from the perspective of Imam Reza (AS) as one of the heralds of divine revelation, so that beyond these components, solutions for better emotional education can be introduced and explained. The results of this research, organized by the descriptiveanalytical method, show that speech, behavioral and motivational methods such as preaching in the direction of influencing hard hearts, love in the direction of softening hearts, preaching and warning in the direction of warning and glad tidings, using anecdotes and The story is in line with the better understanding of the educational goal, explaining the principles of belief such as monotheism and resurrection in the direction of rooting the principles of belief and stronger emotional education and the love and affection of the Ahl al- Bayt (AS) and actually obeying them as the center of all the principles of belief, tactics and methods. Correct emotional education is from the point of view of Imam Reza (AS).

    Keywords: Imam Reza, Emotional Education, Methods, Speech, Behavior, Motivation
  • Azam Ramazani, Abbas Ali Heydari*, Mahmoud Ghayomzadeh Pages 101-110

    The huge annual gathering of Muslims from all countries to perform Hajj is the most beautiful religious ceremony in the world. Therefore, this huge human migration brings the most important challenges in the field of affordability and security in the field of health and hygiene. The new natural coronavirus is about There is not much awareness about its emergence, but it has affected human life in a large way. So far, it has infected millions of people and killed many people. This has caused human life and normal flow on the planet to be disrupted. egarding the obligation of Hajj and the importance of not leaving the Kaaba empty of pilgrims, the ruling on the existence or provision of road capacity as a condition for the obligation of Hajj is not very clear for the obligees, and there are ambiguities such as whether the obstacle is legal or rational, and whether the path is actually or potentially free of obstacles, etc. This has become a topic, therefore, the research "examining the explanation of the global epidemic of Corona and its effect on the obligation of Hajj with a jurisprudential approach" which is an emerging disease, is a problem that needs to be explored to the stage of an answer worthy of attention. The lack of security in the field of health in the land of revelation and the path leading to it to perform the Hajj rituals will result in the lack of financial capacity of the obligees and eventually the Hajj will not be obligatory for them. In this article, after examining the mysterious phenomenon of Corona, which has caused the death of millions of people and is the most important event of the century; By referring to the evidences and narrations in the jurisprudential books, let's discuss the non-obligation of Hajj in situations where there is no security for pilgrims.

    Keywords: Obligation, Affordability, Methodical Affordability, Suspension of Hajj, Infectious Diseases, Jurisprudence Rules