فهرست مطالب

حسابداری دولتی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1400)

نشریه حسابداری دولتی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید باقر فتاحی، سید مظفر میربرگ کار*، محمدرضا وطن پرست، ابراهیم چیرانی صفحات 9-28

    موضوع و هدف مقاله: 

    در پژوهش حاضر به مدلسازی و پیش بینی سود و زیان در بانک توسعه تعاون به صورت تجربی پرداخته شده است.

    روش پژوهش:

     جامعه آماری پژوهش شامل شعب بانک توسعه تعاون ‎در شهر تهران است که اطلاعات مربوط به آنها طی سال های 1389 تا 1398 جمع آوری و مبنای تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این پژوهش با استفاده از روش علی-معلولی، گردآوری اطلاعات در بخش ادبیات نظری مبتنی بر مطالعات کتابخانه‎ای و آزمون فرضیه‎ها مبتنی بر اسنادکاوی صورت‎های مالی است. تکنیک آماری مورد استفاده در این پژوهش روش رگرسیون داده های ترکیبی، تحلیل عاملی اکتشافی و شبکه های بیزین است.

    یافته های پژوهش:

     نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داده است که پیش بینی سود و زیان بانک توسعه تعاون بر پایه عوامل مکنون شناسایی شده از نسبت های مالی امکان پذیر است و این عوامل می توانند بیش از 90 درصد از تغییرات موجود در نسبت های مالی را تبیین نمایند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    می توان انتظار داشت که سود و زیان بانک را بتوان از طریق نسبت های مالی 12 گانه نهایی این پژوهش و عوامل مکنون 5 گانه ساخته شده از آنها پیش بینی کرد. همچنین نتایج مدل می تواند در راستای شناسایی ترکیب بهینه از نسبت های مالی جهت حصول سود مشخصی نیز بکار گرفته شود که البته این کاربرد مدل نیازمند استفاده از الگوریتم های بهینه سازی است.

    کلیدواژگان: مدلسازی، پیش بینی سود و زیان، بانک توسعه تعاون، نسبتهای مالی
  • غلامحسین مهدوی، غلامرضا رضایی*، سید محمد موسوی نژاد صفحات 29-42

    موضوع و هدف مقاله: 

    علیرغم با اهمیت بودن حسابداری به عنوان ابزاری برای تاثیر بر عملکرد حوزه بهداشت و درمان عمومی، هنوز در مورد نقش بودجه در تعیین رفتار کاری مدیران بالینی و غیربالینی و ارتباط آن با عملکرد سازمانی بحث قابل توجهی وجود دارد. در این راستا، هدف این مقاله، تحلیل نقش انگیزشی مشارکت بودجه ای و نقش مداخله ای وضعیت ها و رفتارهای ذهنی فردی در رابطه بین مشارکت بودجه ای و عملکرد بودجه ای است.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش مورد استفاده توصیفی پیمایشی از نوع نظرسنجی است. کلیه مدیران بالینی و غیربالینی بیمارستان ها و درمانگاه های دولتی در سال 1397 جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل می دهند. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل رگرسیونی به روش تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته های پژوهش: 

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که مشارکت بودجه ای به صورت مثبت با تعهد به اهداف بودجه، تعهد به اهداف بودجه به طور مثبت با استفاده از اطلاعات بودجه و استفاده از اطلاعات بودجه به طور مثبت با عملکرد بودجه ای رابطه دارد. هم چنین، مشارکت بودجه ای آثار غیرمستقیمی بر استفاده از اطلاعات بودجه از طریق تعهد به اهداف بودجه دارد. افزون بر این، تعهد به اهداف بودجه آثار غیرمستقیمی بر عملکرد بودجه ای از طریق استفاده از اطلاعات بودجه دارد.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     به مسیولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیشنهاد می شود مدیران سطوح مختلف را در تهیه و تدوین بودجه دخالت داده و مشارکت آنان را در بودجه ریزی افزایش دهند.

    کلیدواژگان: اطلاعات، اهداف بودجه، بودجه بیمارستان، عملکرد بیمارستان
  • پریسا زارع*، عادل آذر، علیرضا زارعی صفحات 43-58

    موضوع و هدف مقاله:

     پژوهش حاضر در صدد طراحی نظامی برای تصمیمگیری در حوزه نظارت بخش عمومی (رویکرد الکترونیکی) بوده و هدف آن ابتدا تعریف مفاهیم، روش‌ها و تکنیک‌های نوین در ”‌حسابرسی ‌هوشمند“‌ و ”‌هوشمندسازی‌ نظارت“‌ و در نهایت طراحی نظری و عملی این نظام است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر پیمایشی، هدف توسعه‌ای‌-کاربردی (اکتشافی)، ماهیت توصیفی، حوزه داده‌ها کمی ‌و‌ کیفی، مولفه‌های مکانی و زمانی کتابخانه‌ای و میدانی است. برای تغییر ”‌رویکرد ‌کار-‌تعداد‌ محور“‌موجود به ”‌رویکرد ‌وجه-‌کار ‌محور“‌ از مفهوم کلی ”‌آنالیز حساسیت“ با اعمال شاخص‌های نسبی حسابرسی استفاده شده است.

    یافته‌های پژوهش: 

    طراحی نظام تصمیمگیری مبتنی بر استفاده از بسترهای فناوری اطلاعات به کمک تکنیک‌های نوین ”‌‌سنجش نسبی حسابرسی عملکرد“‌‌ به منظور ارزیابی میزان بهره‌وری نسبی مدیران همتراز و ”‌‌سنجش نسبی خوداظهاری حسابرسی بخش ‌عمومی“ ‌‌در راستای ”‌‌پرسشگری هوشمند“‌‌ می‌باشد.

    نتیجه‌‌گیری  اصالت و افزوده آن به دانش: 

    با تمرکز نظارت برپایه اظهارنامه دستگاه اجرایی می‌توان به صورت منسجم و یکپارچه به کلیه وظایف دستگاه‌های اجرایی طبق قانون، نظارت هوشمندانه‌ای اعمال نمود.

    کلیدواژگان: طراحی نظام تصمیمگیری، حسابرسی هوشمند، آنالیز حساسیت، تکنیک سنجش نسبی حسابرسی عملکرد، تکنیک سنجش نسبی خوداظهاری حسابرسی بخش عمومی
  • علی اکبر رجبی، محمدرضا پورعلی*، یوسف تقی پوریان، رضا فلاح صفحات 59-78

    موضوع و هدف مقاله: 

    این پژوهش به منظور شناسایی عوامل کلیدی موفقیت نظام حسابرسی داخلی در قالب یک مدل با رویکرد آمیخته، در واحدهای تحت پوشش صنعت نفت هدفمند گردیده است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات توصیفی-پیمایشی و روش تجزیه و تحلیل داده‌ها، اکتشافی می‌باشد. با توجه به حساسیت و اهمیت صنعت نفت و نقش کلیدی آن در اقتصاد ایران، جامعه آماری هدف این پژوهش، مدیران و اعضای کمیته حسابرسی واحدهای تحت پوشش صنعت مزبور در سال 1397 بوده است.

    یافته‌های پژوهش:

     این نتایج پس از شناسایی، غربال‌سازی، همراستاسازی و مقوله‌بندی در قالب مدل سه شاخگی دسته‌بندی شده و سپس با استفاده از نظر 14 نفر از خبرگان و ضریب لاوشه، اعتبار درونی مولفه‌ها و شاخص‌ها در دو مرحله تعیین گردید. طی این پژوهش، 35 شاخص برای مجموع عوامل کلیدی موفقیت (13 مولفه رفتاری، 8 مولفه زمینه‌ای و 14 مولفه ساختاری) استخراج گردید.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    نتایج این پژوهش، بیانگر ارایه مدلی از عوامل کلیدی موفقیت نظام حسابرسی داخلی صنعت نفت در قالب مدل سه شاخگی می‌باشد. توجه به این عوامل، موفقیت واحد مزبور و به تبع آن صنعت را در جهت نیل به اهداف و ماموریت‌های آن تضمین می‌نماید

    کلیدواژگان: ضریب لاوشه، عوامل کلیدی موفقیت، داخلی مدل سه شاخگی، نظام حسابرسی.ه
  • رضا نعمتی کشتلی* صفحات 79-94
    موضوع و هدف

    برآورد خطر تقلب، مستلزم تدوین و اجرای مهارت ها و روش های منحصر به فرد است که بر اساس آن می توان شواهد و مدارک مبنی بر تقلب را کشف نمود. لذا برآورد خطر تقلب، تابعی از عملکرد حسابرس است که تحت تاثیر استراتژی های یادگیری شناختی حسابرسان قرار می گیرد. در این تحقیق، تاثیر استراتژی های یادگیری شناختی حسابرسان دیوان محاسبات ایران بر برآورد خطر تقلب بررسی شده است.

    روش پژوهش: 

    روش توصیفی- پیمایشی و از منظر هدف، از نوع کاربردی می باشد که از ابزار پرس‍‍‍‍ش نامه اس‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍تاندارد اس‍‍‍‍‍تفاده شده است. نمونه پژوهش 411 نفر حسابرسان دیوان محاسبات می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان می دهد که استراتژی های یادگیری شناختی حسابرسان دیوان محاسبات بر برآورد خطر تقلب تاثیر دارند. بنابراین، استراتژی های یادگیری شناختی پژوهنده و پذیرنده به ترتیب بیشترین تاثیر را بر روی متغیر برآورد خطر تقلب دارند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     نتایج این پژوهش می تواند به دیوان محاسبات کشور کمک کند در استخدام حسابرسان جدید، نوع استراتژی های یادگیری شناختی آنان را در نظر گرفته، تا از این طریق با بهبود برآورد خطر تقلب، کیفیت حسابرسی را افزایش دهند. بنابراین، نتایج این پژوهش می‌تواند مفاهیم نظریه استراتژی های یادگیری شناختی کرتون را وارد متون تحقیقات رفتاری در حسابرسی دولتی نماید.

    کلیدواژگان: برآورد خطر تقلب، استراتژی های یادگیری شناختی، کرتون، دیوان محاسبات ایران، حسابرسان
  • هادی رحمانی فضلی*، سعید نیکبخت، حمیدرضا تیموری صفحات 95-108

    موضوع و هدف مقاله:

     سازمان تامین اجتماعی به عنوان یک سازمان حمایتی و بیمه گر همواره به دنبال حفظ ارزش ذخایر بیمه‌شدگان و تامین منابع لازم برای ایفای تعهدات خود بوده است و از آنجا که مدیریت منابع مالی این سازمان و عواید آنها نقش تعیین کننده ای در این مطلب دارد، در همین راستا هدف این پژوهش بررسی تاثیر متغیرهای مالی بر عملکرد بهینه شرکت‌های هلدینگ سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی قرار گرفت.

    روش پژوهش: 

    این تحقیق در چارچوب استدلالات قیاسی- استقرایی صورت گرفته و از داده‌ها و اطلاعات 34 شرکت در بازه زمانی سال‌های 1387 الی 1397بهر‌ه‌برده ‌شده و با استفاده از روش پانل دیتا و نرم افزار EVIEWS نتایج تحلیل گردیده است.

    یافته های پژوهش: 

    بر اساس یافته‌های پژوهش معنی‌دار بودن و مثبت بودن رابطه‌ی بازده مورد انتظار بازار، بهره‌وری و ارزش شرکت با عملکرد بهینه تایید و معنی‌دار بودن رابطه‌ی اندازه شرکت با عملکرد بهینه مالی رد گردید.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    بازدهی مورد انتظار یک شرکت تحت تاثیر وضعیت درون سازمانی ناشی از کارایی و بهره‌وری و وضعیت برون سازمانی ناشی از نوسانات اقتصادی است. لذا شرکت‌ها با ویژگی‌هایی همچون اندازه کوچک‌تر، ارزش بازار اوراق بهادار بالاتر و نسبت بهره وری و کارایی بزرگتر دارای عملکرد بهتری خواهند بود.

    کلیدواژگان: عملکرد بهینه، بازده مورد انتظار بازار، بهره وری، ارزش شرکت، هلدینگ سرمایه گذاری تامین اجتماعی
  • مهرزاد علیجانی، بهمن بنی مهد*، هاشم نیکومرام صفحات 109-128

    موضوع و هدف مقاله:

     در این پژوهش، با استفاده از داده‌های شبیه‌سازی شده سری زمانی با ابعاد فراکتال (ARFIMA) در نرم‌افزار R بهمنظور بررسی معیار هرست جدید در جهت ارزیابی کارایی بازارهای فراکتالی در شرکت‌های خصوصی و دولتی پژوهش شده است.‏

    روش پژوهش: 

    این شبیه‌سازی با استفاده از پارامتر مفروض بعد فراکتال معیار جدید شناسایی آن با تغییر و بهینه‌سازی معیار هرست به کمک تغییر در شاخص تمرکز و جایگزینی میانه به جای میانگین معرفی شده است و با استفاده از شبیه‌سازی داده‌ها نشان داده شده که  معیار جدید به دلیل مشخصات ذاتی میانه و عدم وابستگی آن به نوسانات شدید داده‌ها از دقت بیشتر و انحراف کمتری نسبت به معیار قبل در شناسایی ابعاد فراکتال بازار برای کلیه شرکت‌های دولتی و خصوصی برخوردار است.

    یافته‌های پژوهش:

     در نهایت مشاهده شده است که معیار جدید در محاسبه کارایی بازار با استفاده از تغییر شاخص تمرکز در معیار هرست برای داده هایی که از قبل شبیه‌سازی شده است، برآوردی دقیقتر محاسبه می‌نماید که از انحراف کمتری نیز برخوردار است.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    در این پژوهش نشان داده شد که واریانس برآوردگر ‏R/S‏ هرست با استفاده از شاخص میانگین بیشتر از واریانس برآوردگر مربوطه با استفاده ‏از شاخص میانه است. در نتیجه دقت در برآوردگر معرفی شده جدید بالاتر از روش‌های محاسباتی قبل می‌باشد.‏

    کلیدواژگان: کارایی، ابعاد فراکتال، سری های زمانی، توان هرست.‏
  • محمدرضا حاجی قاسمی*، مهدیه اژدری، فرشته شفیع نادری صفحات 129-142

    موضوع و هدف مقاله:

     پژوهش حاضر جهت استقرار نظام بودجه‌ریزی عملیاتی در بخش عمومی با زیرساخت مدل بهایابی بر مبنای فعالیت زمان‌گرا به ارایه مدل بودجه‌ریزی بر مبنای فعالیت زمان‌گرا (بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان شهید صدوقی یزد) پرداخته است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع پژوهش‌های توصیفی‌تحلیلی است که به‌صورت مقطعی، مدل پژوهش را اریه نموده است. جهت گردآوری داده‌های مالی، به بررسی اسناد حسابداری و بودجه‌ای، برای گردآوری داده‌های عملیاتی از اطلاعات مندرج در سیستم اطلاعاتی بیمارستان و به‌منظور تعیین مبانی تسهیم هزینه‌ها، شناسایی فعالیت‌ها و زمان-سنجی استاندارد آن‌ها از مصاحبه‌های نیمه‌ساختار یافته استفاده شده است.

    یافته‌های پژوهش:

     نتایج پژوهش علاوه بر اندازه‌گیری مقدار و هزینه ظرفیت‌های بلااستفاده در هر یک از فصول هزینه، در مجموع %35/20 از بودجه جاری تخصیص یافته را بلااستفاده نشان داد.

    نتیجه‌گیری، اصالت و افزودن آن به دانش: 

    مدل بودجه‌ریزی بر مبنای فعالیت زمان‌گرا، مدلی با دقت بالا، استاندارد و کاربردی است که جهت استفاده بهینه از منابع، مدلی مناسب برای بودجه‌ریزی عملیاتی در بخش عمومی فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: بخش عمومی، بودجه، بودجه ریزی بر مبنای فعالیت زمان گرا، بودجه ریزی عملیاتی
  • داور محمدی*، عزت الله کرد میرزا نیکویی، احمد قربانخانی صفحات 143-166

    موضوع و هدف مقاله: 

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر حسابداری دولتی و عوامل روانشناختی بر فساد ادراک شده با توجه به نقش تعدیلگر حمایت سازمانی ادراک‌شده در رابطه بین عوامل روانشناختی و فساد ادراک‌شده در بین حسابداران دولتی است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ جمع‌آوری داده‌ها توصیفی-پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش حسابداران دولتی شهرداری‌های استان البرز می‌باشد، که بر اساس روش نمونه‌گیری تصادفی‌-‌طبقه‌ای و با استفاده از پرسشنامه به‌دست آمد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته‌های پژوهش: 

    نتایج این پژوهش تایید کرد که ابعاد مختلف حسابداری دولتی و عوامل روانشناختی رابطه معکوسی با فساد ادراک شده دارند. همچنین نقش تعدیلگر حمایت سازمانی ادراک شده نیز تایید شد، به‌طوری که حمایت سازمانی موجب تشدید رابطه عوامل روانشناختی-سازمانی و فساد ادراک شده شد.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    بر اساس نتایج به‌دست آمده، می‌توان نتیجه گرفت که حسابداری دولتی و عوامل روانشناختی می‌توانند بر کاهش فساد ادراک شده موثر باشند. یافته‌های این پژوهش می‌توانند در درک بهتر عوامل موثر بر فساد در نهاد شهرداری و سایر نهادها موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: فساد، حسابداری دولتی، حمایت سازمانی ادراک شده، عوامل روانشناختی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • نواب کیامهر، محمود همت فر*، فردین منصوری صفحات 167-184

    موضوع و هدف مقاله:

     دانش حسابداری با عبور از چرخه آموزش، وارد عرصه پژوهش و تحقیق شده است. که در این مطالعه به مدل‌سازی عوامل تجاری‌سازی رساله‌های دکتری حسابداری پرداخته شده است. هدف اصلی پژوهش، شناسایی عوامل موثر و ارایه مدل مناسب تجاری‌سازی رساله‌های دکتری حسابداری می‌باشد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از لحاظ رویکرد، کیفی و از لحاظ هدف اکتشافی است. داده‌ها از طریق پرسشنامه طراحی شده و بین 300 نفر اساتید حسابداری به صورت الکترونیکی توزیع و نظرات جمع آوری گردید. از طرفی رساله‌های دکتری حسابداری از سال 1372 تا 1399 مشتمل بر 116 رساله مناسب با موضوع تجاری‌سازی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته‌های پژوهش:

     عوامل فردی، فرهنگی، سازمانی، محیطی، سیاسی و اقتصادی در ارایه مدل مفهومی تجاری‌سازی رساله‌های دکتری حسابداری موثر است.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    نتایج نشان داد عامل اقتصادی با وزن 89/5 در رتبه اول و عامل فردی با وزن 74/4 در رتبه دوم و عامل محیطی با وزن 36/3 در رتبه سوم و عامل فرهنگی با وزن 06/3 رتبه چهارم و عامل سازمانی و سیاسی با میانگین رتبه‌ای 83/2 و 12/1 در رتبه پنجم و ششم به ترتیب اولویت قرار دارند. در این پژوهش برای نخستین بار، تجاری‌سازی رساله‌های دکتری حسابداری مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، حسابداری، معادلات ساختاری
  • مهدی موسی پور لفمیجانی، زهرا پورزمانی*، احمد یعقوب نژاد صفحات 185-210

    موضوع و هدف مقاله: 

    هدف پژوهش ارایه الگویی برای شناخت نواقص زمینه‌ای شکل‌گیری شرکت‌های صوری در نظام مالیاتی است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نظر روش شناسی، در دسته پژوهش‌های ترکیبی قلمداد می‌شود، چراکه دو گروه از مشارکت‌کنندگان در قالب مشارکت‌کنندگان بخش کیفی و مشارکت‌کنندگان بخش کمی حضور داشتند. در این پژوهش از سه تحلیل فراترکیب؛ دلفی و مدل جامع تفسیری/ساختاری استفاده شد.

    یافته های پژوهش:

     نتایج این پژوهش در بخش کیفی حکایت از شناسایی سه مولفه اصلی انگیزه‌های اقتصادی؛ نقض قوانین و استانداردها؛ نقس هنجارهای اجتماعی در قالب 31 گزاره دارد که پس از تحلیل دلفی 11 گزاره حذف و مجموعا 20 گزاره پس از رسیدن به حدف کفایت نظری، وارد تحلیل مدل جامع تفسیری ساختاری شدند. نتایج در بخش کمی در قالب ارایه الگوی موردنظر این پژوهش نشان داد، استفاده از تعرفه‌های ارزی با ایجاد گردش‌های صوری در سرمایه تاثیرگذارترین عامل برای توسعه و شکل‌گیری شرکت‌های صوری در نظام مالیاتی کشور است.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     با توجه به الگوی ارایه شده می توان تا حد قابل قبولی شرکت های صوری را شناسایی و در راستای حذف آنها و افزایش شفافیت اقتصاد کمک نمود.

    کلیدواژگان: انگیزه های اقتصادی، شرکت های صوری، نظام مالیاتی، هنجارهای اجتماعی
  • حسین حسین زاده، سید علی اکبر احمدی* صفحات 211-228

    موضوع و هدف مقاله:

     موضوع این پژوهش، طراحی و تبیین مدل کارآفرینی فناورانه در پژوهشگاه‌های کشور ایران می‌باشد.

    روش پژوهش:

     در این پژوهش، ابتدا از طریق تحلیل کیفی به طراحی و تبیین مدل کارآفرینی فناورانه و شناسایی سنجه‌ها و مولفه‌ها پرداخته شده است و سپس با روش کمی تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر در مدل‌سازی معادلات ساختاری به بررسی روابط میان مولفه‌ها پرداخته می‌شود. جمع آوری داده‌های اولیه از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و روش دلفی به روش اشباع نظری انجام شده و جامعه آماری در بخش کمی شامل مدیران کارآفرینان فناوری در پژوهشگاه‌های کشور است و باتوجه به نامحدود بودن جامعه، با استفاده از جدول مورگان کرجسی حجم نمونه با روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شده است.

    یافته‌های پژوهش: 

    یافته‌ها نشان می‌دهد که مولفه‌های مدل کارآفرینی فناورانه در پژوهشگاه‌های کشور ایران شامل سیاست‌ها، قوانین و مقررات، موانع موجود، ارزش‌گذاری، توسعه کار آفرینی و راهکارها می‌باشند و تعداد  75 شاخص به تایید نهایی خبرگان رسید.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    نتایج نشان می‌دهد که سیاست‌ها تاثیر به‌سزای در قوانین و مقررات، ارزش‌گذاری‌ها و ایجاد موانع موجود خواهند داشت. موانع موجود تاثیر معناداری بر ارایه راهکارها خواهند داشت، اما موانع موجود تاثیر معناداری بر ارزش‌گذاری نمی‌تواند داشته باشد. هر چند ارزش‌گذاری تاثیر معناداری بر راهکارها ندارند اما راهکارها می‌توانند تاثیر معناداری بر توسعه کارآفرینی داشته باشند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، فناوری اطلاعات، کارآفرینی فناورانه
|
  • Seyed Bagher Fattahi, Seyed Mozafar Mirbargkar *, Mohammadreza Vatanparast, Ebrahim Chirani Pages 9-28

    Subject and Purpose of the Article: 

    The present study is aimed at forecasting and modeling profit and loss in the Tose’e Ta’avon Bank through  conducting an experimental analysis.

    Research Method

    The statistical population of the study includes the branches of the Tose’e Ta’avon Bank in Tehran, whose financial data from 2011 to 2020 were collected and been the basis of analysis. This research has used the  causal method through collecting information in the theoretical literature section based on library studies and testing hypotheses based on a  document analysis of financial statements. The statistical techniques used in this research are the combined data regression method, heuristic factor analysis, and Bayesian networks.

    Research Findings

    The data analysis results show that it is possible to predict profits and  losses of the Tose’e Ta’avon Bank based on the identified factors from the financial ratios. The findings also illustrate that the aforementioned factors can account for more than 90% of the changes in the financial ratios.

     Conclusion Originality and its Contribution to the Knowledge: 
     
    It can be expected that the bank's profit and loss can be predicted through the final 12 financial ratios of this research and the 5 factors which have been derived from the given ratios. The results of the model can also be used to identify the optimal combination of financial ratios to obtain a certain profit, but this application of the model requires the use of optimization  algorithms.
    Keywords: modeling, Profit, Loss Forecast, Tose’e Ta’avon Bank, Financial Ratios
  • Gholamhossein Mahdavi, Gholamreza Rezaei *, Seyed Mohammad Mosavi Nejad Pages 29-42

    Subject and Purpose of the Article: 

    Despite the  importance placed on accounting as a means to  influence performance in public healthcare, there is still a lot to be learned about the role of management accounting in clinical and nonclinical managers’ work behavior and their link with organizational performance. In hence, the article aims at analyzing the motivational role of budgetary participation and the intervening role of individuals’ mental states and behaviors in influencing the relationship between budgetary participation and performance.

    Research Method

    The research method used is a descriptive-survey type. The research population includes all clinical and nonclinical managers of Tehran governmental hospitals in 1397. The sample of the study is 308 people (201 people of clinical managers and 107 people of nonclinical managers). To test the research hypothesis, the regression analysis was used by methods of path analysis.

    Research Findings

    Research finding indicate that budgetary participation positively correlates whit budget goal commitment, budget goal commitment positively correlates whit use of budget information, and use of budget information positively correlates whit budgetary performance. Also, budgetary participation has indirect effects on use of budget information through budget goal commitment. In addition, budget goal commitment has indirect effects on budgetary performance through use of budget information.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    The officials of the Ministry of Health and Medical Education should involve various levels of managers in the preparation and formulation of the budget and increase their participation.

    Keywords: Information, budget goal, hospital budget, hospital performance
  • Parisa Zare *, Adel Azar, Alireza Zarei Pages 43-58

    Subject and Purpose of the Article:

     The present study tries to design a system for decision-making in public sector supervision (electronic approach) with the aim of defining the concepts, methods and techniques in “‌‌intelligent auditing”‌‌ and “‌‌supervisory intelligence”‌‌ and finally the theoretical and practical design of the system.

    Research Method

    The method of the present survey research is the purpose of development applied (exploratory), descriptive nature, quantitative and qualitative data field, spatial and temporal components of library and field. The general concept of “‌‌sensitivity analysis”‌‌ has been used to change the existing “‌‌work of number-oriented approach”‌‌ to the “‌‌work-oriented Funds approach” by applying relative audit indicators.

    Research Findings

    Designing a decision-making system based on the use of information technology platforms with the help of new techniques “‌relative audit performance measurement”‌ to assess the relative productivity of peer managers and “‌relative self-declaration of public sector auditing”‌ in the direction of “‌intelligent questioning”‌.

    Conclusion Originality and its Contribution to the Knowledge: 
     
    By focusing on supervision based on the declaration of the executive body, intelligent supervision can be applied to all the duties of the executive bodies according to the law in a coherent and integrated manner.
    Keywords: Designing a Decision-Making System, Intelligent Auditing, Sensitivity Analysis, Relative Performance Audit Technique, The Technique of Relative Self-Declaration of Public Sector Auditing
  • Aliakbar Rajabi, Mohammadreza Pourali *, Yousef Taghi Pourian, Reza Fallah Pages 59-78

    Subject and Purpose of the Article: 

    This research is aimed at identifying a model for the key success factors in internal audit systems, in businesses managed by the oil industry, via a mixed approach.

    Research Method

    This study is applied in terms of its objective, and it is descriptive-analytical in terms of its data collection. Due to the importance of the oil industry and its key role in the Iranian economy, the statistical population of this  research were the managers and members of the audit committee of the units managed by this  industry in 2018.

    Research Findings

    Then, the internal validity of the components and indices were calculated using insights of 14 experts and Lawshe coefficient in two phases. In this case, 35 indicators were   recruited for the total key success factors (13  behavioral components, 8 contextual components and 14 structural components).

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    The results of this study   demonstrates the presentation of a model of the key factors of success of the internal audit system of the oil industry in the format of a three-pronged model. According to these factors, ensures the success of the unit and consequently the industry in order to achieve its goals and missions.

    Keywords: Lawshe Coefficient, Key Success Factors, Three-dimensional model, Internal Audit System
  • Reza Nematikoshteli * Pages 79-94
    Subject and Purpose

    Fraud risk assessment requires the development and implementation of unique skills and methods based on which evidence of fraud can be discovered. Therefore, fraud risk assessment is a function of the auditor's performance that is affected by auditors' cognitive learning strategies. In this study, the effect of cognitive learning strategies of auditors of the Court of Audit of Iran on the fraud risk assessment has been investigated.

    Research Method

    The descriptive -Survey method and from the perspective of the purpose is of the applied research, which has used the standard questionnaire instrument. The research sample is 411 auditors of the Court of Audit who were selected by simple random sampling.

    Research Findings

    The results show that the cognitive learning strategies of the auditors of the Court of Auditors affect fraud risk assessment Therefore, innovator and adaptor cognitive learning strategies have the greatest impact on the variable of fraud risk assessment, respectively.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    The results of this study can help the Court of Audit in recruiting new auditors to consider the type of their cognitive learning strategies, thus improving the quality of auditing by improving the risk assessment of fraud. Therefore, the results of this study can incorporate the concepts of Kirton's theory of cognitive learning strategies into behavioral research texts in governmental auditing.

    Keywords: Fraud Risk Assessment, cognitive learning strategies, Kirton, Iran Court of Audit, Auditors
  • Hadi Rahmanifazli *, Saeid Nikbakht, HamidReza Teymori Pages 95-108

    Subject and Objective of the Article: 

    The Social Security Organization, as a support and insurance organization, has always sought to maintain the value of the reserves of the insured and provide the necessary resources to fulfill its obligations, and since the management of its financial resources and revenues has a decisive role in this matter, in In this regard, the purpose of this study was to investigate the effect of financial variables on the optimal performance of social security investment holding companies.

    Research Method

    This research was conducted in the framework of deductive-inductive stadiums and the data and information of 34 companies in the period of 1387 to 1397 were used and the results were analyzed using data panel method and EVIEWS software.

    Findings

    Based on the research findings, the significance and positive relationship between market expected return, productivity and company value with optimal performance was confirmed and the relationship between firm size and optimal financial performance was rejected.

    Conclusion, originality and its addition to knowledge: 

    The expected return of a company is affected by the internal situation due to efficiency and productivity and the external situation due to economic fluctuations. Therefore, companies will perform better with features such as smaller size, higher market value of securities and higher productivity and efficiency ratios.

    Keywords: Optimal performance, expected market returns, Productivity, company value, Social Security investment holding
  • Mehrzad Alijani, Banimahd Bahman *, Hashem Nikoomaram Pages 109-128

    Subject and Purpose of the Article: 

    In this study, using simulated data of fractal time series (ARFIMA) in R software to investigate the new Hurst criterion to evaluate the efficiency of fractal markets in private and public companies has been researched.

    Research Method

    This simulation is introduced using the assumed parameter dimension of the new measurement criterion by changing and optimizing the Hurst criterion by changing the focus index and the middle substitution instead of the mean, and by using the data simulation it is shown that The reason for the intrinsic characteristics of the middle and its independence from severe data  fluctuations is more accurate and less deviation than the previous criterion in identifying the fractal dimensions of the market for all public and private companies.

    Research Findings

    Finally, it has been observed that the new criterion in calculating market   efficiency using the change in Hurst criterion is closer to the reality that we have already simulated and has less deviation.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    In this study, it was shown that the variance of the Hurst R/S estimator using the mean index is higher than the variance of the   corresponding estimator using the median index. As a result, the accuracy of the newly introduced estimator is higher than the previous computational methods.

    Keywords: performance, Fractal Dimensions, Time Series, Hurst Power
  • Mohammadreza Hajighasemi *, Mahdiye Ajdari, Fereshteh Shafei Nadery Pages 129-142
    Objectives

    This study, establish the operational budgeting system in the public section with the Time Driven Activity-Based Costing infrastructure to present time driven activity based budgeting in Neonatal Intensive Care Unite Ward of Shahid Sadoughi Hospital in Yazd.

    Method

    This research is a descriptive-analytical research that has presented a cross-sectional research model. In order to collect financial data, to review accounting and budget documents, to collect operational data from hospital information system to determine cost allocation, identifying activities and their standard time from semi-structured interview.

    Findings

    In addition to measuring the amount and cost of unused capacity in each of the cost chapters, this research showed a 20.35% allocated total of current budget in unused capacity cost.

    Conclusion, originality and its addition to knowledge: 

    Time Driven Activity-Based Budgeting is a high-precision, standard and practical model that provides a suitable model for operational budgeting in the public section to make optimal use of resources.

    Keywords: Public Section, Budget, Time Driven Activity-Based Budgeting, Operational Budgeting
  • Davar Mohammadi *, EzzatAllah Kordmirza Nikooei, Ahmad Ghorbankhani Pages 143-166

    Subject and Purpose of the Article: 

    The purpose of this study is to investigate public accounting and psychological factors on perceived corruption considering the moderating role of perceived  organizational support in the relationship between psychological factors and corruption among   governmental accountants .

    Research Method

    This research is applied in terms of purpose and is considered descriptive-survey in terms of data collection and is a correlational research. The statistical population of this study is the governmental accountants of Alborz municipalities, which was collected based on the stratified random sampling method through a questionnaire. Statistical analysis of data was performed using structural equation modeling.

    Research Findings

    The results of this study confirmed that different dimensions of governmental accounting and psychological factors are conversely associated with perceived corruption. The moderating role of perceived organizational support in the  relationship between the psychological factors and perceived corruption was also confirmed such a way that perceived corruption decreased with increasing perceived organizational support Organizational support intensified the relationship between psychological-organizational factors and perceptual corruption.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    Based on the results, it can be   concluded that public accounting and psychological factors can be effective in reducing perceived corruption. The findings of this study can be effective in better understanding the factors affecting corruption in the municipalities and other institutions.

    Keywords: corruption, public Accounting, perceived Organizational Support, psychological factors, Structural Equation Modeling
  • Navab Kiamehr, Mahmoud Hematfar *, Fardin Mansori Pages 167-184

    Subject and Purpose of the Article:

     Accounting knowledge has entered the field of research through research training. In this study, the commercialization factors of doctoral dissertations in accounting have been modeled. The main purpose of this research is to identify the effective factors and to present an appropriate model for commercialization of   doctoral dissertations in accounting.

    Research Method

    This research is qualitative in terms of approach and exploratory in terms of purpose. Data were designed through a questionnaire and distributed electronically among 300 accounting professors and collected comments. On the other hand, doctoral dissertations in accounting from 1993 to 2021, including 116 relevant dissertations on the subject of commercialization were reviewed.

    Research Findings

    Individual, cultural, organizational, environmental, political and economic factors are effective in providing a conceptual model for the commercialization of accounting doctoral dissertations. level of  public sector audit quality proposition.

     Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge:

    The results showed that the economic factor with a weight of 5.89 in the first rank and the individual factor with a weight of 4.74 in the second rank and the environmental factor with a weight of 3.36 in the third rank and the cultural factor with a weight of 3.06 in the fourth rank and the organizational factor and Politics with an average rank of 2.83 and 1.12 are in the fifth and sixth ranks, respectively. In this research, for the first time, the commercialization of doctoral dissertations in accounting has been investigated.

    Keywords: commercialization, Accounting, Structural Equations
  • Mehdi Mousapour Lefmijani, Zahra Pour Zamani *, Ahmad Yaghoubnejad Pages 185-210

    Subject and Purpose of the Article: 

    The purpose of this study is to provide a model for cognition background defects formation of Informal Companies in tax system.

    Research Method

    Methodologically, this research is considered in the category of mix method, because two groups of participants were present in the form of qualitative and quantitative sections. In this study, three analyzes were used including: Meta Synthesis, Delphi and a comprehensive interpretive/structural model.

    Research Findings

    The results in a quantitative part in the form of presenting the model of this research showed that the use of foreign exchange tariffs by creating factitious turnovers in capital is the most effective factor for the development and formation of Informal Companies in the country's tax system.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    According to the presented  model, it is possible to identify Informal Companies to an acceptable extent and help to eliminate them and increase the transparency of the economy.

    Keywords: Economic incentives, Informal Companies, Tax System, Social Norms
  • Hossein Hosseinzadeh, AliAkbar Ahmadi * Pages 211-228

    Subject and purpose of the Article: 

    This research is aimed at designing and explaining the technological entrepreneurship model in Iranian research institutes.

    Research Method

    In this research, initially the technological entrepreneurship model in Iranian research institutes has been modeled and its components have been identified and investigated using a qualitative analysis. The relationship between the components of the model has also been investigated using the quantitative methods of confirmatory factor analysis and path analysis via structural equations. The required data was collected using semi-structured interviews and Delphi’s method. The statistical society in the quantitative section included managers of technology entrepreneurs in the research institutes of the country and, considering their unlimited number, a sample was selected through the Morgan-Krejcie Table using the cluster random sampling method.

    Research Findings

    The results of the qualitative analysis showed that the components of the technological entrepreneurship model in Iranian research institutes are comprised of policies, laws and regulations, the existing barriers, valuation, entrepreneur development, and solutions. In addition, 75 indices for these components were approved by experts.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    Furthermore, The results show that policies have a significant effect on laws and regulations, and valuation and imposition of barriers. The existing barriers have a significant effect on the provision of solutions but an insignificant effect on valuation. Moreover, valuation does not have a significant effect on the provision of solutions, while solutions can have a significant effect on entrepreneurship development.

    Keywords: Entrepreneurship, Information technology, technological entrepreneurship