فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و سوم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیف الله آقاجانی*، پرویز پرزور، شیرین احمدی صفحات 7-19
    زمینه و هدف

    بیماری کووید- 19 بزرگ ترین نوع بیماری های واگیردار می باشد که جهان را فراگرفته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ادراک خطر و انزوای اجتماعی در پیش بینی اضطراب کووید- 19 با میانجیگری اضطراب سلامت در دانشجویان انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که با مشارکت 240 نفر از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در نیمسال دوم 1399 که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های ادراک خطر دینگ و همکاران، انزوای اجتماعی راسل و همکاران، اضطراب کووید- 19 علیپور و همکاران و اضطراب سلامت سالکوفسکیس و همکاران و بصورت آنلاین انجام شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر) با استفاده از نرم افزارهای spss-25 و Lisrel-8.8 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اضطراب کووید- 19 با ادراک خطر، ارتباط منفی و با متغیرهای انزوای اجتماعی و اضطراب سلامت ارتباط مثبت و معناداری داشت. همچنین  اضطراب سلامت با ادراک خطر ارتباط منفی و با انزوای اجتماعی، ارتباط مثبت داشت (0/001>p). شاخص های برازش مدل نیز مسیر ادراک خطر بر اضطراب کووید- 19 (0/20-)، ادراک خطر بر اضطراب سلامت (0/23-)، انزوای اجتماعی بر اضطراب کووید- 19، (0/17)، انزوای اجتماعی بر اضطراب سلامت (0/31) و اضطراب سلامت بر اضطراب کووید- 19، (0/59) را تایید کرد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، سیاست گذاران سلامت از جمله ستاد مبارزه با کرونا و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در برنامه های آموزشی که با هدف بهبود بهزیستی روان شناختی افراد در بحران کرونا تدارک می بینند، می توانند نحوه کنترل ادراک خطر و کاهش انزوای اجتماعی و اضطراب سلامت را به افراد آموزش دهند.

    کلیدواژگان: ادراک خطر، انزوای اجتماعی، اضطراب کووید- 19، اضطراب سلامت
  • حسن کاظمی، اسماعیل نجفی، سولماز سعیدی* صفحات 20-31
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین مسایل در بخش سلامت و به ویژه در مراکز درمانی، کیفیت مراقبت است. کیفیت مراقبت از مجموعه عناصری تشکیل شده که ایمنی بیمار یکی از مهمترین آنها می باشد. خطای پرستاری که خطای غیرعمدی است، ایمنی و کیفیت مراقبت بیمار را تحت تاثیر قرار می‫دهد. این پژوهش به منظور تعیین ارتباط فرهنگ ایمنی بیمار و خطاهای دارویی پرستاران در بیمارستان های اردبیل و خلخال انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی اردبیل و خلخال بودند که از بین آنها تعداد 300 نمونه بصورت تصادفی در زمستان 1399 انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی بیمار و ابزار خودساخته خطای دارویی، استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده با استفاده از آزمون های من- ویتنی، کروسکال والیس و اسپیرمن با کمک نرم افزار SPSS-16 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره فرهنگ ایمنی 14/82±144/94و میانگین نمره خطای دارویی 6/04±38/96 بود که به ترتیب نشان‫ دهنده وضعیت متوسط فرهنگ ایمنی و خطای دارویی پایین بود. پرستاران مجرد (0/001=p)، شاغل در اتاق عمل (0/001=p) و افراد با وضعیت استخدامی طرحی (0/001=p)، خطای دارویی کمتری داشتند. بین سن (0/001=p)، سابقه کار (0/001=p) و فرهنگ ایمنی بیمار (0/001=p) با میزان خطای دارویی ارتباط معنی ‫دار معکوس وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که هر چقدر سطح فرهنگ ایمنی بیمار بالاتر باشد، خطای دارویی کمتری روی خواهد داد لذا مسیولان حوزه سلامت و بیمارستان ها باید با برگزاری کلاس ها و کارگاه ها و برنامه های توجیهی در جهت ارتقای فرهنگ ایمنی بیمار در سیستم مدیریت بیمارستان ها و کارکنان آنها از جمله پزشکان و پرستاران تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، بیمار، خطاهای دارویی، پرستار
  • حسین اسدی، عقیل حبیبی سولا*، سهراب ایرانپور صفحات 32-42
    زمینه و هدف

    سندرم فرتوتی یکی از سندرم‫ های شایع دوران سالمندی است که با پیامدهای نامطلوب همانند ضعف، افت عملکرد و کاهش کیفیت زندگی همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سندرم فرتوتی با کیفیت زندگی در سالمندان مراجعه کننده به بخش های اورژانس مراکز آموزشی درمانی اردبیل در سال 1399 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 493 سالمند مراجعه کننده به بخش‫ های اورژانس با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت بررسی کیفیت زندگی از پرسشنامه SF12 و برای بررسی سندرم فرتوتی از شاخص‫ های فرید و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس، کای- دو و رگرسیون چندگانه) به کمک نرم افزار آماری SPSS-22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تعداد 209 نفر (42/4%) از سالمندان مورد مطالعه، کیفیت زندگی متوسط داشتند. تعداد 202 نفر (41%) فرتوت و 172 نفر (34/9%) پیش فرتوت بودند. نتایج آزمون کای- دو نشان داد بین فرتوتی و کیفیت زندگی ارتباط معنی‫ دار وجود داشت. تحلیل رگرسیون خطی متغیرهای سن، وضعیت تاهل، سقوط، ترکیب خانواده و سندرم فرتوتی را به عنوان پیش‫ بینی ‫کننده‫ های کیفیت زندگی در سالمندان مراجعه کننده به اورژانس نشان داد (0/001 ˂p).

    نتیجه گیری

    فرتوتی با کاهش کیفیت زندگی در سالمندان همراه است. شناسایی به موقع سالمندان در معرض فرتوتی و انجام مداخله مناسب در این زمینه می‫تواند از کاهش کیفیت زندگی در سالمندان پیشگیری کند.

    کلیدواژگان: سندرم فرتوتی، کیفیت زندگی، سالمندان، بخش اورژانس
  • حامد فاضلی کبریا، فرشید اصلانی*، مرضیه ملکیها، زهره ملکیها صفحات 43-54
    زمینه و هدف

    امروزه زندگی شغلی، جزء مهمی از زندگی برای غالب انسان‫ ها است و رضایت و انگیزش در این حوزه از زندگی می‫تواند به طور غیرمستقیم، رضایت از کل زندگی را تحت الشعاع قرار دهد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر مشاوره گروهی درمان مبتنی بر چشم انداز زمان بر رضایت و انگیزش شغلی پرستاران زن شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان در سال 1398 بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی قبل و بعد با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه پرسنل پرستاری زن شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان در سال 1398 بود که تعداد 30 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) قرار گرفتند. قبل از اجرای مداخله، دو پرسشنامه رضایت شغلی و انگیزش شغلی به عنوان پیش آزمون در بین دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. سپس در گروه آزمایش، روش مشاوره گروهی درمان مبتنی بر چشم انداز زمان به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای، اجرا گردید. پس از برگزاری جلسات مشاوره، مجددا پرسشنامه های فوق توسط هر دو گروه تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش از تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات رضایت شغلی در مراحل قبل و بعد از مداخله در گروه آزمایش به ترتیب 1/53و 3/42 و در گروه کنترل به ترتیب 1/26 و 1/60 بود. همچنین میانگین نمرات انگیزش شغلی پرستاران گروه آزمایش قبل از مداخله، 17/13 بود که پس از جلسات مشاوره به 23 رسید، در حالی که در گروه کنترل، نمرات انگیزش شغلی در مراحل قبل و بعد از مداخله 10/20 و 10/80 بود. نتایج تحلیل داده ها نشان دهنده تفاوت معنادار آماری بین نمرات میانگین دو گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای رضایت شغلی و انگیزش شغلی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که داشتن چشم انداز زمانی سالم می‫تواند بر متغیرهای انگیزش و رضایت شغلی در پرستاران زن موثر باشد. بنابراین، مدیران و سرپرستان آموزشی محیط‫های درمانی، با ارایه آموزش ها به صورت کوتاه‫مدت و بلندمدت با رویکرد چشم انداز زمانی، می توانند سطح رضایت و انگیزش شغلی پرستاران و در نتیجه کیفیت زندگی شغلی و بهره وری را ارتقا بخشند.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، درمان مبتنی بر چشم انداز زمان، رضایت شغلی، انگیزش شغلی، پرستار
  • مریم ادیبی، محبوبه طاهر*، محمدعلی نهایتی صفحات 55-65
    زمینه و هدف

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) از شایع ترین بیماری‫ های عصبی می‫باشد که روی جنبه ‫های مختلف زندگی فرد تاثیر می‫گذارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه درآمیختگی شناختی، شفقت به خود و شکفتگی در بیماران مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس و افراد عادی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمام بیماران مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس تحت نظر انجمن MS شهر مشهد در سال 1399 بود که از بین آن‫ها به شیوه نمونه گیری هدفمند، تعداد 40 نفر انتخاب شدند. در گروه عادی نیز تعداد 40 نفر از افرادی که با گروه بیمار همتا شده بودند، انتخاب گردیدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های درآمیختگی شناختی گیلاندرز و همکاران، شفقت به خود نف و شکفتگی دینر و بیسواز- دینر استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری و تحلیل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات درآمیختگی شناختی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (87/69±40/5) بیشتر از افراد عادی (55/22±14/5) و میانگین نمره شفقت به خود در این بیماران (/7/84±39/72) کمتر از افراد عادی (9/53±76) بود. همچنین میانگین نمره شکفتگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (17/76±25/7) کمتر از افراد عادی (42/75±47/5) مشاهده شد (0/05>p). نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد متغیرهای درآمیختگی شناختی، شفقت به خود و شکفتگی از پیش ‫بینی ‫کننده ‫های ابتلا به بیماری MS هستند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس نسبت به افراد عادی درآمیختگی شناختی بالاتر و خودشفقت ورزی و شکفتگی پایین‫تری دارند. با توجه به اینکه مسایل روانشناختی نقش موثری بر کیفیت زندگی و بهبود عملکرد این افراد دارند، لذا ضروری است مشاوران و درمانگران در جریان درمان این بیماری به اهمیت عوامل روان شناختی توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: درآمیختگی شناختی، شفقت به خود، شکفتگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • مریم طاهری، شیدا جبل عاملی* صفحات 66-77
    زمینه و هدف

    سرطان روده بزرگ و جراحی های استومی مشکلات بسیاری را برای مبتلایان ایجاد می کند که منجر به تغییرات اساسی در زندگی می‫شود. یکی از این مشکلات نارضایتی جنسی است که با توجه به اثرات گسترده آن بر زندگی زناشویی بیماران، اعمال مداخلاتی به منظور بهبود آن الزامی است؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی‫شده با شفقت بر رضایت جنسی بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ بعد از جراحی کولوستومی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی قبل و بعد با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ با جراحی کولوستومی مراجعه کننده به مرکز پیشگیری و کنترل سرطان آلا (مکسا) اصفهان، در سال 1397 بودند. از جامعه مذکور، 32 بیمار به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. پرسشنامه رضایت جنسی هادسون (1981) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. گروه آزمایش، 10 جلسه به صورت هفته ای یک جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت را دریافت کردند و یک هفته پس از اتمام جلسات، پس آزمون اجرا شد. گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته های توصیفی، نتایج نشان دهنده افزایش معنی دار میانگین نمرات رضایت جنسی گروه آزمایش در مرحله پس آزمون (122/21=M) نسبت به پیش آزمون (100/85=M) بود، در حالی که در گروه کنترل، تفاوتی بین نمرات فبل و بعد دیده نشد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت منجر به افزایش معنادار نمرات رضایت جنسی بیماران گروه آزمایش می شود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به نظر می رسد که از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت می توان در راستای بهبود علایم مرتبط با رضایت جنسی بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ تحت عمل جراحی کولوستومی بهره برد.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، سرطان روده بزرگ، جراحی کولوستومی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت
  • جواد عبادی، اسماعیل نجفی، وحیده آقامحمدی، سولماز سعیدی، خدیجه نصیری* صفحات 78-87
    زمینه و هدف

    مراقبت‫ های پرستاری فراموش شده شامل تمام جنبه های جزیی و کلی مراقبت های مورد نیاز بیمار است که مورد فراموش قرار گرفته یا به تاخیر افتاده است. این مطالعه با هدف تعیین مراقبت فراموش شده و عوامل مرتبط با آن در پرستاران مراکز آموزشی- درمانی اردبیل و خلخال در سال 1399 انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که روی 414 نفر از پرستاران مراکز آموزشی- درمانی اردبیل و خلخال که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های مراقبت پرستاری فراموش شده کالیش و عوامل مرتبط با آن بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری تی تست، کای اسکویر، همبستگی پیرسون و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین نمره کل مراقبت های پرستاری فراموش شده 9/68±40/47 بود و بیشترین میانگین نمره مراقبت فراموش شده به «چرخاندن بیمار هر 2 ساعت یک بار» اختصاص داشت. مهمترین عامل در مراقبت فراموش شده، «در دسترس نبودن داروها در مواقع لزوم» بود. بین دیدگاه پرستاران شهرهای اردبیل و خلخال در زمینه مراقبت پرستاری فراموش شده و عوامل مرتبط با آن، تفاوت آماری معنی ‫داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که وضعیت مراقبت‫ های پرستاری فراموش شده در حد متوسط می‫ باشد که می توان با برنامه ریزی و مدیریت اصولی، وضعیت را بهبود بخشید. همچنین در دسترس نبودن تمام داروهای مورد نیاز بیماران، عامل اصلی مرتبط در مراقبت پرستاری فراموش شده می‫ باشد که با مدیریت منابع مالی می‫توان دارو و تجهیزات مورد نیاز بیماران را فراهم ساخت. به نظر می‫ رسد تامین داروهای مورد نیاز بیماران، نقش اساسی در کاهش مراقبت‫ های فراموش شده خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مراقبت پرستاری فراموش شده، پرستار، عوامل انسانی
  • الهام اقراری، محمدحسین بیاضی*، علیرضا رجایی صفحات 88-100
    زمینه و هدف

    نظر به نقش مشکلات روان شناختی در ابتلا و حفظ روند مزمن بیماری هایی مانند دیابت، بررسی و اجرای مداخلات موثر در مبتلایان از ضروریات تحقیقات امروزی است؛ بنابراین این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر مداخله گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و مداخله گروهی تنظیم هیجانی بر هموگلوبین گلیکوزیله و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی با طرح قبل و بعد و با گروه کنترل از میان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به انجمن پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان در شش ماهه دوم سال 1398 تعداد 45 نفر به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه کنترل (15 نفر)، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (15 نفر) و تنظیم هیجانی (15 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله و سه ماه بعد از مداخله، پرسشنامه های استاندارد کیفیت زندگی بیماران دیابتی را تکمیل کردند و سطح سرمی هموگلوبین گلیکوزیله آن ها ثبت گردید. داده های به دست آمده در نرم افزار آماری SPSS به روش تحلیل واریانس اندازه مکرر آنالیز گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در هر دو گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و تنظیم هیجانی سطح هموگلوبین گلیکوزیله کاهش و کیفیت زندگی، افزایش معناداری نسبت به گروه کنترل داشت (0/05>p). دو گروه مداخله از نظر میزان اثربخشی بر میزان هموگلوبین گلیکوزیله، تفاوت معناداری نداشتند (0/99=p). اما تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نسبت به تنظیم هیجانی بیشتر بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مداخلات تنظیم هیجانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی بیماران را افزایش و سطح هموگلوبین گلیکوزیله را کاهش می‫دهند. بنابراین پیشنهاد می شود در جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران و کاهش سطح هموگلوبین گلیکوزیله در کنار روش های آموزشی و دارویی معمول، مداخلات تنظیم هیجانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حسب هدف درمانی بهره برده شود

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان مبتنی بر تنظیم هیجانی، هموگلوبین گلیکوزیله، کیفیت زندگی، دیابت
|
  • S Aghajani*, P Porzoor, Sh Ahmadi Pages 7-19
    Background & aim

    Covid-19 disease is the most important type of infectious diseases that is currently affecting the world. The aim of this study was to determine the role of risk perception and social isolation in predicting Covid-19 anxiety mediated by health anxiety in students.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical study that was conducted in the second semester of 2020 with participation of 240 students of Mohaghegh Ardabili University who were selected by convenience sampling. Data were collected online using risk perception of Ding et al, social isolation of Russell et al, Anxiety of Covid-19 Alipour et al and health anxiety of Salkowski et al questionnaires. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and path analysis) using SPSS-25 and Lisrel 8.8 software.

    Results

    The results showed that Covid-19 anxiety was negatively related to risk perception and positively and significantly correlated with social isolation and health anxiety variables. Also, health anxiety had a negative relationship with risk perception and a positive relationship with social isolation (p<0.001). Indicators of model fit including risk perception path on Covid-19 anxiety (-0.20), risk perception on health anxiety (-0.23), social isolation on Covid-19 anxiety, (0.17), social isolation on health anxiety (0.31) and health anxiety confirmed Covid-19 anxiety (0.59).

    Conclusion

    Based on our findings, health policy makers, including the Corona Anti-Corruption Headquarters and the Ministry of Health and Medical Education, can control how training programs are designed to improve the psychological well-being of people in the Corona. They can teach people how to control their perception of risk and reduce social isolation and health anxiety.

    Keywords: Risk Perception, Social Isolation, Anxiety of Covid-19, Health Anxiety
  • H Kazemi, E Najafi, S Saeidi* Pages 20-31
    Background & aim

    One of the most important issues in the health sector, especially in medical centers, is the quality of care. The quality of care consists of a set of elements, among which patient safety is one of the most important. Nursing error, which is an unintentional error, affects the safety and quality of patient care. This study was performed to determine the relationship between patient safety culture and medication errors of nurses in Ardabil and Khalkhal hospitals.

    Methods

    This was a correlational study conducted in 2020. The study population included all nurses working in Ardabil and Khalkhal educational and medical centers, among them 300 samples were randomly selected. To collect data, the standard questionnaire of patient safety culture and self-made medication error tool were used. Data analysis was performed using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Spearman tests using SPSS software version 16.

    Results

    The results showed that the mean score of safety culture was 144.94 14 ±14.82 and the mean score of drug error were 38.96 6±6.04, which indicates the mean status of safety culture and less medication error, respectively. In regard to marital status, single nurses (p=0.001), working in surgery room (p=0.001) and people with promissory employment status (p=0.001) had fewer errors. There was an inverse relationship between age (p=0.001), work experience (p=0.001) and patient safety culture (p=0.001) with the rate of medication error.

    Discussion

    The results of this study indicated that the high level of patient safety culture can reduce medication error. Therefore, health officials and hospitals, by holding classes and workshops and briefing programs, should work to promote patient safety culture in staffs of hospitals including doctors and nurses.

    Keywords: Nurses, Safety Culture, Patient, Drug Errors
  • H Asadi, A Habibi Soola*, S Iranpour Pages 32-42
    Background & aim

    Frailty syndrome is one of the most common syndromes in old age that is associated with adverse health outcomes such as weakness, decreased performance and reduced quality of life. The aim of this study was to determine the relationship between frailty syndrome and quality of life in the elderly referred to the emergency departments of Ardabil teaching hospitals in 2020.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 493 elderly people referred to the emergency department were selected by convenience sampling method. The SF12 questionnaire was used to assess the quality of life and the Fried indices were used to assess the frailty syndrome. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of variance, chi-square and multiple regression) using SPSS-22 software.

    Results

    The results showed that 209 (42.4%) elderly had average quality of life. 202 patients (41%) had frailty and 172 patients (34.9%) had pre frailty. The results of Chi-square test showed that there was a significant relationship between frailty and quality of life. Linear regression analysis showed the variables of age, marital status, fall, family composition and frailty syndrome as predictors of quality of life in the elderly referred to the emergency department.

    Conclusion

    Frailty is associated with decreased quality of life in the elderly. Early detection of the elderly at risk of frailty and appropriate intervention in this field can prevent the decline in quality of life in the elderly.

    Keywords: Frailty Syndrome, Quality of Life, Elderly, Emergency Department
  • H Fazeli Kebria, F Aslani*, M Malekiha, Z Malekiha Pages 43-54
    Background & aim

    Today, work life is an important part of life for most people and satisfaction and motivation in this area of life can indirectly overshadow the satisfaction of the whole life. The aim of this research was to investigate group counseling therapy based on time perspective on job satisfaction and work motivation of female nursing staff in Isfahan education hospitals at 2019.

    Methods

    This research was semi-experimental with pre-test, post-test and control groups.
    The population of research was included all female nursing staff in Isfahan educational hospitals in 2019, among them 30 nurses were selected by available sampling and assigned randomly between two experimental and control group each with 15 persons. Before intervention, job satisfaction and work motivation questionnaires used as pre-test between experimental and control group. Then, in experimental groupa, eight 90 minute-session therapies based on time perspective were performed. After holding counseling sessions, two questionnaires of job satisfaction and motivation were again administered among the experimental and control groups as a post-test. Univariate analysis of covariance was used for statistical analysis of research data.

    Results

    The means of job satisfaction in the pre-test and post-test of the experimental group were 1.53 and 3.42, respectively, and in the pre-test and post-test of the control group were 1.26 and 1.60, respectively. The means of job motivation in the pre-test and post-test of the experimental group were 17.13 and 23, respectively, and in the pre-test and post-test of the control group were 10.20 and 10.80, respectively. The results showed significant difference between mean scores of experimental and control groups in job satisfaction and work motivation.

    Conclusions

    Having a healthy time perspective can affect the variables of motivation and job satisfaction in female nurses. Managers and educational supervisors of medical environments, by providing short-term and long-term training with a time vision approach, can improve the level of job satisfaction and motivation of nurses, and thus the quality of work life and productivity.

    Keywords: Group Counseling, Time Perspective Therapy, Job Satisfaction, Works Motivation, Nurse
  • M Adibi, M Taher*, MA Nahayati Pages 55-65
    Background & aim

    Multiple sclerosis is one of the most common neurological diseases and affects various aspects of a personchr('39')s life. The aim of this study was to compare the cognitive fusion, self-compassion and flourishing in patients with multiple sclerosis (MS) and normal individuals.

    Methods

    The research design was descriptive and comparative. The statistical population included all patients with MS under the supervision of the Mashhad MS Association in 2020, from which 40 people were selected by purposive sampling. For the normal group, 40 normal people matched to patient group were selected. The instruments used in this study were the cognitive fusion questionnaire of Gilanders et al, self-compassion questionnaire of Neff and Diener, Biswas-Diener Flourishing questionnaire. The collected data were analyzed with multivariate analysis of variance and logistic regression using SPSS-24.

    Results

    The results of the present study showed that the mean scores of cognitive fusions in patients with multiple sclerosis (40.87±5.69) was higher than normal individuals (14.5±5.22), the mean scores of self-compassions in patients with multiple sclerosis (39.72±7.84) was less than normal people (76±9.53) and the mean score of flourishing in patients with multiple sclerosis (25.7±7.76) was less than normal people (47.42±5.75) (p<0.05). The results of logistic regression showed that cognitive fusion, self-compassion and flourishing predicted MS.

    Conclusion

    Based on the results of the present study patients with MS have higher cognitive fusion and lower self-compassion and flourishing than normal people. Given that psychological factors play an important role in the quality of life and improve performance of these people, it is necessary for counselors and therapists to consider the importance of psychological factors during the treatment of this disease.

    Keywords: Cognitive Fusion, Self-Compassion, Flourishing, Multiple Sclerosis, Normal Individuals
  • M Taheri, Sh Jabalameli* Pages 66-77
    Background & aim

    Colorectal cancer and stoma surgery cause many problems for patients and lead to fundamental changes in life. One of these problems is sexual dissatisfaction, which due to wide-ranging effects on patientschr('39') marital lives, requires interventions to improve it. Therefore, the aim of this study was to evaluate effectiveness of acceptance and commitment therapy enriched with compassion on sexual satisfaction of patients with colorectal cancer after colostomy surgery.

    Methods

    The research was quasi-experimental study with pre-test, post-test and control group. The study population was patients with colorectal cancer after colostomy surgery that referred to Isfahan Cancer Prevention and Control Center (Ala) in 2018, among them, 32 patients were purposefully selected and randomly assigned to two experimental and control groups with 16 people in each group. The Hudson Sexual Satisfaction Questionnaire (1981) was used in the pre-test and post-test groups to measure dependent variable. The experimental group received 10 weekly sessions of acceptance and commitment therapy enriched with compassion. Post-test was performed one week after the sessions. The control group did not receive any treatment. The results were analyzed using SPSS software version 24 and covariance analysis.

    Results

    Based on descriptive findings, the mean scores of sexual satisfaction in the experimental group increased in post-test (M=122.21), compared to pre-test (M=100.85), while the sexual satisfaction scores in the control group was relatively constant in the pre-test (M=100.50) and post-test (M=100.78) groups. According to the results of analysis of covariance, acceptance and commitment therapy enriched with compassion has led to a significant increase in sexual satisfaction scores of patients in experimental group (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results, it seems that treatment based on acceptance and commitment therapy enriched with compassion can be used to improve symptoms associated with sexual satisfaction in patients with colorectal cancer after colostomy surgery.

    Keywords: Sexual Satisfaction, Colon Cancer, Colostomy Surgery, Acceptance, Commitment Therapy Enriched with Compassion
  • J Ebadi, E Najafi, V Aghamohammadi, S Saeeidi, K Nasiri* Pages 78-87
    Background & aim

    Missed nursing care includes all aspects of the partial and general care needed by the patient that has been forgotten or delayed. The aim of this study was to determine the missed care and its related factors in nurses of Ardabil and Khalkhal educational and medical centers in 2020.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical study performed on 414 nurses of Ardabil and Khalkhal educational centers who were selected by random sampling method. Data collection tools were questionnaire of Kalish missed nursing care and its related factors. Data were analyzed using SPSS software and t-test, Chi-square, Pearson correlation and Mann-Whitney tests.

    Results

    The mean and standard deviation of total score of missed nursing care was 40.47± 9.68 and the highest mean score of missed care was assigned to "rotating the patient every 2 hours" and the highest mean score of related factors with missed care was "the unavailability of drugs when needed". Also, there was no statistically significant difference between the views of nurses working in two universities in missed nursing care and its related factors.

    Conclusion

    The findings of this study showed that status of missed nursing care was moderate, which can be improved by planning and principled management. Also, the unavailability of all the medicines needed by the patients was the main related factor in the missed nursing care. These medicines and equipment needed by the patients can be provided by managing financial resources. It seems that providing the drugs needed by patients will play a key role in reducing neglected care.

    Keywords: Missed Nursing Care, Nurse, Human Resources
  • E Eghrari, MH Bayazi*, AR Rajayi Pages 88-100
    Background & aim

    Due to the role of psychological problems in the development and maintenance of chronic diseases such as diabetes, the investigating and implementation of effective interventions in patients is a necessity of current research; Therefore, the aim of this study was to compare the effect of group intervention therapy based on acceptance and commitment and group intervention of emotional regulation on glycosylated hemoglobin and quality of life in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    In this quasi-experimental study with pre- and post-test, follow up design with a control group, 45 cases were selected among diabetic patients referred to the Iranian Diabetes Prevention and Control Association in the second half of 2020. The participants selected by convenience sampling method and divided randomly in three groups of control (n=15), acceptance and commitment-based therapy (n=15) and emotional regulation intervention (n=15). Participants completed standard diabetic quality of life questionnaires before and after the intervention and three months after, and their serum glycosylated hemoglobin levels were recorded in these three time frames. The obtained data were analyzed in SPSS statistical software using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that commitment and acceptance therapy and  emotional regulation were effective in improving of quality of life and reducing glycosylated hemoglobin levels in participants (p<0.05). There was no significant difference between the two intervention groups in effectiveness on glycosylated hemoglobin (p=0.99). However, the effectiveness of commitment-based and acceptance therapy on quality of life was higher than the emotional regulation intervention (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that emotional regulation and commitment and acceptance based treatments have increased patientschr('39') quality of life and decreased glycosylated hemoglobin levels. Therefore, it is suggested that in order to improve the quality of life of patients and reduce the level of glycosylated hemoglobin, along with the usual educational and medical methods, emotional regulation interventions and treatment based on acceptance and commitment to be used according to the therapeutic goal.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Emotional Regulation, Glycosylated Hemoglobin, Quality of Life, Diabetes