فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسن قهنویه، محمدرحیم رسولی آزاد*، فهیمه باب الحوائجی، نجلا حریری صفحات 15-36
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه هایی چند از مدیریت داده های پژوهشی در کتابخانه های دانشگاهی قطب 7؛ بررسی وضعیت موجود و ارایه یک مدل مفهومی انجام شد.

    روش تحقیق

    پژوهش حاضر یک مطالعه تلفیقی با استفاده از رویکرد دلفی است که در 3 مرحله انجام گردید. جامعه آماری پژوهش خبرگان کتابخانه ‎های دانشگاهی قطب 7 کشور بودند؛ برای تعیین پایایی و اعتبار ابزار اندازه‎گیری نیز از آلفای کرونباخ، و روایی محتوایی استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ‎های کیفی از روش داده بنیاد و داده های کمی از شاخصهای توصیفی، برازش و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین بارهای عاملی مولفه های مدیریت داده بالاتر از 8/0و قابل قبول بوده است. با اطمینان 99 درصد، نکویی برازش مدل های اندازه گیری مولفه های 12گانه (زیرساخت‎های داده؛ نقش نظارتی؛ استفاده مجدد؛ بودجه؛ سازماندهی؛ خدمات اطلاعاتی؛ اشتراک گذاری؛ آموزش و به روزرسانی؛ توزیع و انتشار؛ سیاست گذاری؛ ذخیره و نگهداری؛ حفاظت محتوای داده ها) تایید شد. نتایج آزمون t در بخش کمی نشان داد که بین وضعیت مطلوب و موجود مدیریت داده در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی قطب7، تفاوت معناداری (50/80= t-value) وجود داشته و وضعیت موجود نسبت به مطلوب در حد پایین تر از متوسط بوده است. نتایج کلی پژوهش حاکی از آن است که مقوله محوری مطالعه حاضر مشتمل بر 12 بعد و 38 مولفه است که با توجه به شرایط علی، زمینه‎ای و میانجی، مهمترین آنها مورد بررسی قرار گرفت و راهبردهای تدوین و مدل نهایی بر اساس آن ارایه شده است.

    کلیدواژگان: طراحی داده، سیستم&lrm، های مدیریت داده، مراکز آموزشی
  • مدینه علیخانی گله، مریم براتعلی*، جهانبخش رحمانی، مهدی دهباشی صفحات 37-56

    هدف از انجام تحقیق حاضر، طراحی و اعتباربخشی محیط برنامه های درسی مغزمحور مبتنی بر زیبایی شناسی بوده است. پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوای کیفی، نظام مقوله بندی قیاسی به واکاوی متون و پژوهشهای بین المللی نو و بدیع در ارتباط با برنامه های درسی مغزمحور مبتنی بر زیبایی شناسی پرداخته است. حوزه پژوهش شامل کلیه منابع چاپی و الکترونیکی بوده که با روش نمونه گیری هدفمند متوالی، از نوع نمونه گیری نظری و از طریق ابزار فیش برداری، اطلاعات جمع آوری شده و در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده منجر به ارایه الگوی محیط برنامه های درسی مغزمحور مبتنی بر زیبایی شناسی، دارای پنج عنصر از بین 9 عنصر برنامه درسی کلاین شده است که عبارتند از: عنصر هدف شامل: توجه به شیوه های مختلف و جنبه های گوناگون ادراک در یادگیری، تقویت مغز در تمام فعالیتها، توسعه نظم رشد شناختی زیبایی شناسانه، تجسم در یادگیری، توسعه یادگیری با تفکر انتقادی. عنصر محتوا شامل: انعطاف پذیری مغز، ترسیم آینده نگری، تکنیک های خلاقیت و ایجاد تجارب حسی درونی عمیق بر اساس تلفیق مغز و هنر. عنصر استراتراتژهای یاددهی- یادگیری شامل: تمرین و فعالیت محوری، روش های متنوع، تدریس فرایند محور. عنصر محیط شامل: محیط شاد، محیط یادگیری فعال، محیط زیبایی شناسانه، محیط جذاب، محیط در جهت یادگیری عمیق و محیط دلپذیر. عنصر ارزشیابی شامل: توجه به تفاوت های فردی، استفاده از تکنیک مستمر و عملی، ارزیابی انعطاف پذیر، ارزشیابی خلاقانه سازگار با مغز.

    کلیدواژگان: طراحی، اعتباربخشی، برنامه درسی، زیبایی شناسی، مغزمحور
  • ناصر باغبان، حسین افلاکی فرد*، مهرداد همراهی صفحات 57-76

    هدف این تحقیق، شناسایی مولفه های استقرار مدیریت دانش در اداره کل ثبت احوال استان بوشهر می باشد. این پژوهش از نوع تحقیقات، نظری و رویکرد آن با توجه به اهداف پژوهش، کیفی از نوع تحلیل مضمون می باشد. جهت جمع آوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده گردید. جهت بهره گیری از نظرات کارشناسان و مدیران اداره کل، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع، 32 نفر از مدیران و متخصصانی که اطلاعات مورد نیاز پژوهش را در اختیار داشتند، انتخاب و از طریق مصاحبه عمیق، اطلاعات مورد نیاز پژوهش جمع آوری گردید. مصاحبه تا رسیدن اطلاعات به حد اشباع نظری ادامه پیدا کرد. سوالات این مصاحبه بر اساس مرور ادبیات تحقیق تهیه شد و به منظور مناسب بودن و کفایت توسط چند نفر از استادان و صاحب نظران مورد بررسی و بازبینی قرار گرفت. داده های به دست آمده از مصاحبه ها در فاصله کوتاهی پس از انجام مصاحبه ها نسخه برداری، دسته بندی و تحلیل شدند. جهت اعتباریابی نتایج، از روش قابلیت باورپذیری، قابلیت انتقال پذیری، قابلیت اطمینان پذیری و قابلیت تایید پذیری، بهره گرفته شد. همچنین، برای افزایش اعتماد، در جریان کدگذاری ها از دو کدگذار استفاده شد. بر اساس نتایج، سه مولفه به عنوان مولفه های موثر بر پیاده سازی نظام مدیریت دانش در اداره کل ثبت احوال استان بوشهر مورد شناسایی قرار گرفت، که شامل زیرساخت های فنی، زیرساخت های انسانی و زیرساخت های سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: مولفه های استقرار، مدیریت دانش، تحلیل مضمون، ثبت احوال
  • مریم قاسمیان گرجی، مسعود احمدی*، سعید صفاریان همدانی صفحات 77-96

    هدف از انجام این پژوهش کاربرد روش دیمتل برای شناسایی عوامل موثر بر سلامت نظام اداری جهت تحقق حکومت داده باز در دستگاه های دولتی در استان مازندران می باشد. روش پژوهش حاضر از منظر ماهیت از نوع پژوهش های بنیادی (اکتشافی) است و جهت بررسی اهداف پژوهش، از روش ترکیبی (کیفی- کمی) استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش مدیران دستگاه های دولتی استان مازندران هستند که مدرک تحصیلی آنها کارشناسی ارشد به بالا است و حداقل 10 سال سابقه مدیریت در دستگاه دولتی فعلی را دارند. نمونه آماری نیز با روش نمونه گیری نظری تا رسیدن شاخص ها به اشباع نظری تعیین گردید. تعداد نمونه در این پژوهش با توجه به مصاحبه های باز انجام شده و شیوع بیماری کووید 19 که کمی نمونه گیری باز پژوهش را تحت تاثیر خود قرار داد به 25 نفر از مدیران دستگاه های دولتی استان مازندران، محدود شد که همگی به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. اطلاعات و داده های مورد نیاز پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده در بخش کیفی از روش گرندد تیوری و در بخش کمی از روش دیمتل بهره گرفته شده است. نتایج نشان داد: عوامل علی، مداخله گر، محوری، زمینه ای- فردی و محیطی بر سلامت نظام اداری در جهت تحقق حکومت داده باز در استان مازندران تاثیر داشته و طبق مدل بدست آمده

    کلیدواژگان: روش دیمتل، سلامت نظام اداری، حکومت داده باز
  • مجید محمد سمنانی، حمید دوازده امامی*، مهرداد صادقی ده چشمه صفحات 97-122
    مهم ترین عاملی که می تواند منجر به افزایش میزان مصرف فرهنگی در شهر شود ارتقاء سطح فرهنگ شهروندی و درواقع داشتن فرهنگ مصرف فرهنگی از سوی شهروندان است. این مهم در گرو وجود «شهروند فرهنگی» است. شهروند فرهنگی لازمه توسعه پایدار یک شهر رو به رشد است. این که مدیران شهری، مصرف فرهنگی را از ضرورت های توسعه شهر بدانند و آن را در برنامه های تفصیلی و توسعه ای شهر لحاظ کنند. هدف تحقیق حاضر تدوین الگوی شهروند فرهنگی در شهر تهران بود. بدین منظور از روش نظریه برخاسته از داده ها شامل سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی استراوس و کوربین استفاده شد. 20 مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته با نمونه گیری هدفمند با کارشناسان مرتبط که حداقل 2 سال در زمینه امور فرهنگی سابقه کار داشتند انجام گرفت و به منظور ارزیابی اعتبار الگوی تدوین شده به 10 تن از اساتید و کارشناسان و نخبگان فرهنگی در دانشگاه به طور مجزا، ارایه و نظرات آنها جهت اصلاح و تعدیل اخذ گردید. پدیده اصلی تحقیق "شهروند فرهنگی" نام گرفت. شرایط علی شهرون فرهنگی، سرمایه فرهنگی، اهداف فرهنگی، هویت اجتماعی، مشارکت فرهنگی، حقوق فرهنگی، هوش فرهنگی، تعاملات خانوادگی، تفاوتهای فرهنگی، مصرف رسانه و امنیت فرهنگی شناسایی شد. و استراتژی های تحقیق بدین شرح به دست آمد؛ هویت مدار بودن و اخلاق مداری که در بعد معتاگرا گنجانده شد، مشارکت و همدلی و سلامت در بعد زیست پذیر و خلاقیت که در بعد انسان محوری دسته بندی شد. پیامدهای حاصل از پژوهش افزایش بنیه اعتقادی، مسئولیت پذیری اجتماعی، مقبولیت اجتماعی، اعتماد عمومی بین شهروندان، نظم عمومی و ارتقای کارآفرینی اجتماعی شناسایی شد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، شهروند، شهروند فرهنگی، نظریه داده بنیاد
  • علیرضا کمرئی، فاطمه حمیدی فر*، عباس خورشیدی، امیرحسین محمودی، مهدی شریعتمداری صفحات 123-148

    پژوهش حاضر با هدف ارایه این الگو در سطح مدیران هنرستانهای فنی و حرفه ای صورت گرفته است. پژوهش به روش آمیخته اکتشافی و با رویکرد داده بنیاد از نوع خود ظهور انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را در بعد کیفی، همه خبرگان عرصه تعلیم و تربیت و در بعد کمی، مدیران هنرستانهای فنی و حرفه ای شهرستانهای استان تهران به تعداد (224 نفر) تشکیل می دهند. روش نمونه گیری در بعد کیفی روش آگاهانه ازنوع هدفمند گلوله برفی و دربخش کمی، روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای است. حجم نمونه در مصاحبه با 18 نفرخبره به اشباع نظری رسید و در بعد کمی بر اساس فرمول مورگان، تعداد(141)نفر تعیین شد. ابزار سنجش در بعد کیفی فرم مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که بعد از پایان مراحل کدگذاری باز ، محوری و انتخابی، توسط خبرگان تایید شد . اعتبار پرسشنامه در بخش کمی از طریق آلفای کرونباخ اندازه گیری شد، آلفای کل برابر با 98/0 بود.. تجزیه وتحلیل داده ها در بعد کیفی، به مدد کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بخش کمی در قالب توصیف و تحلیل داده ها صورت گرفت. یافته های پژوهش بعد دانش، نگرش، توانایی های فکری وذهنی، توانایی های مدیریتی، مهارت های مدیریتی عملکردی، مهارت های میان فردی، مهارت های مدیریتی تعالی و بهبود، مهارت های رهبری تحول آفرین، مهارت های حرفه ای و شغلی، ویژگی های روان شناختی و شخصیتی را به عنوان ابعاد 10 گانه الگوی توسعه حرفه ای با 39 مولفه و320 شاخص، شناسایی و تایید کرد.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، شایستگی های حرفه ای، هنرستانهای فنی وحرفه ای، الگوی توسعه حرفه ای، ابعاد توسعه حرفه ای
  • علیرضا حیدری تفرشی*، غلامحسین حیدری، عباس خورشیدی صفحات 147-164
    در پژوهش حاضر به ارایه الگوی بهره وری اعضای هیات علمی منطقه هشت دانشگاه آزاد اسلامی پرداخته شده است. روش پژوهش حاضر از نظر اهداف؛ کاربردی و از نظر داده کیفی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه داده بنیاد نوظهور است . جامعه آماری مورد نظر پژوهش حاضر را شامل کلیه خبرگان حوزه مربوطه تشکیل می دهد که براساس روش نمونه گیری آگاهانه از نوع هدفمند گلوله برفی و اشباع نظری تعداد 20نفر خبره حجم نمونه را شامل می شود.. ابزار سنجش پژوهش حاضر را یک فرم مصاحبه نیمه ساختار یافته تشکیل داد .که در آن ، ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی بهره وری اعضای هیات علمی تنظیم شد.برای فرم مصاحبه مذکور ابتدا کلیه الگوها، یافته ها، مطالعات و تیوری های ملی وجهانی بررسی شده و سپس توسط کد گذاری باز، شاخص ها احصا شدند و بعدتوسط کدگذاری محوری،در قالب ابعاد،مولفه ها وشاخص ها مقوله بندی شد . برای 20نفر از خبرگان حوزه مربوطه ارسال وبه مدد کد گذاری انتخابی از طریق مصاحبه ،فن دلفی وبارش فکری بر روی خبرگان اجرا و این روند تا اشباع نظری استمرار داشت..پس از تایید نهایی واولویت بندی خبرگان در خصوص ابعاد،مولفه ها وشاخص های سازنده الگوی مذکور این مهم در قالب یک الگو ترسیم، ومجددا الگوی مذکور توسط خبرگان اعتبار یابی شد.روش تجزیه وتحلیل داده ها کیفی بوده ودر نهایت 5بعد،13مولفه و102شاخص نهایی گردید.
    کلیدواژگان: الگوی بهره وری، آموزشی، پژوهشی، خدماتی، رشد حرفه ای و سازمانی
  • محمد وفائی مهر* صفحات 165-182

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه سبک های مدیریت کلاس با سلامت روان معلمان صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه معلمان ابتدایی شهر خوی می باشد. بر اساس جدول مورگان تعداد 550 نفر به عنوان حجم نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق پرسشنامه مدیریت کلاس محقق ساخته و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ بود. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که بین سبک دانش آموز محور و سلامت جسمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بین سبک دانش آموز محور با اضطراب و با بی قراری و با افسردگی رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. بین سبک معلم محور با سلامت جسمانی رابطه منفی و معنی دار و با اضطراب با بی قراری و با افسردگی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. سبک دانش آموز محور، متغیرهای سلامت جسمانی، اضطراب، بی قراری، افسردگی را به طور معناداری تبیین و پیش بینی می کند. همچنین سبک معلم محور، متغیرهای سلامت جسمانی، اضطراب، بی قراری، افسردگی را به طور معناداری تبیین و پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت کلاس، دانش آموز محور، معلم محور، سلامت روان
  • صابر حیدری*، فردین باتمانی، فردین عبدالهی صفحات 183-199
    هدف از این تحقیق طراحی مدل عوامل موثر بر همکاری آموزش وپرورش و شهرداری ها جهت تحقق اهداف سند تحول آموزش وپرورش با رویکرد گراندد تیوری است. این پژوهش دارای رویکردی کیفی بوده و از روش نظریه داده بنیاد (گراندد تیوری) به عنوان روش تحقیق استفاده شده است. روش گردآوری داده ها، مطالعه مبانی نظری و مصاحبه های عمیق و باز با 25 نفر از مدیران، معاونان، کارشناسان و معلمان آگاه به موضوع پژوهش است. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و تا حد اشباع نظری ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از روش مقایسه مداوم در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که داد که 34 کد مفهومی و 11 مقوله اصلی، از مهم ترین عوامل موثر بر همکاری آموزش وپرورش و شهرداری ها جهت تحقق اهداف سند تحول آموزش وپرورش می باشد. همچنین از راهبردهای پیشنهادی موثر برای همکاری بیشتر، می توان به عقد قرارداد بین آموزش وپرورش و شهرداری و همچنین برنامه ریزی را عنوان نمود.
    کلیدواژگان: همکاری، گرانددتئوری، راهبرد، سند تحول بنیادین
  • خدیجه عسگری*، فاطمه حمیدی فر، مهدی شریعتمداری، عباس خورشیدی صفحات 201-222

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های سازنده جذب اعضای هیات علمی می باشد. از نظر اهداف کاربردی از نظر داده ها کمی از نظر ماهیت و نوع مطالعه پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری کلیه اعضای جذب هیات علمی دانشگاه فنی وحرفه ای 234 نفر می باشند از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 132نفر نمونه انتخاب شدند.ابزار سنجش پرسشنامه محقق ساخته پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ محاسبه که برابر 91/ 0 و روایی آن به کمک روایی همزمان و CVR انجام شد. برون داد اولیه نشان می دهد دترمینان ماتریس همبستگی غیر از صفر و نتیجه آزمون کرویت بارتلت از لحاظ آماری در سطح کمتر 0001/0 معنادار است. برونداد عامل های 25گانه با روش PC و شیوه واریماکس دوران و داده هایی که مشترکا با یک عامل همبسته بودند تشکیل یک پاره تست داده اند. نتایج تحلیل عاملی پژوهش به ترتیب اولویت 8 بعد، 25 مولفه و 128 شاخص به عنوان عوامل سازنده جذب اعضای هیات علمی معرفی شدند.

    کلیدواژگان: مولفه، جذب، اعضای هیات علمی، دانشگاه فنی و حرفه ای
  • محمود حسنی، سید احمد هاشمی *، مهدی باقری صفحات 223-238

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه الگویی برای شکل‌گیری مدل اعتماد اجتماعی دانش‌آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال 1399 می‌باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی، از نوع آمیخته (کیفی - کمی) انجام شد. حجم نمونه در بخش کیفی14 نفر از صاحب‌نظران، خبرگان و کارشناسان حوزه تعلیم و تربیت بودند که به‌طور هدفمند انتخاب شدند و با آن‌ها مصاحبه نیمه‌ساختاریافته صورت گرفت. به طوری که داده‌های لازم براساس اشباع نظری جمع‌آوری گردید و در بخش کمی از پرسشنامه محقق‌ساخته با 110 گویه و به طیف لیکرت نسبت به جمع‌آوری داده‌ها اقدام شد. یافته‌های این تحقیق عبارتند از اینکه در شکل‌گیری اعتماد اجتماعی دانش‌آموزان، عواملی همچون مثبت‌اندیشی، انضباط اجتماعی، احترام، تعهد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انعطاف‌پذیری، حمایت اجتماعی، کمال‌گرایی، ثبات هیجانی، خودکارآمدی، اعتماد به نفس، تطابق‌پذیری با محیط مدرسه، کنجکاوی، وفاداری به ارزش‌ها، مصمم بودن، انضباط کاری، پشتکار، مهربانی و تواضع شناسایی گردید و براساس تحلیل آماری استنباطی در بخش کمی مورد تایید قرار گرفتند. بنابراین برای اینکه شکل‌گیری اعتماد اجتماعی دانش‌آموزان در مدارس رشد و توسعه پیدا کند، باید تمام عوامل مطروحه در مدارس به‌طور هماهنگ توسعه پیداکنند. زیرا دستیابی به رشد و توسعه فرهنگ اعتماد اجتماعی، مستلزم آن است که نظام آموزش و پرورش از برنامه‌ریزی دقیق با نیازهای جامعه برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد اجتماعی، مدارس
|
  • Hassan Ghahnaviyeh, Mohammad Rahim Rasouli Azad *, Fahimeh Babalhavaeji, Nadjla Hariri Pages 15-36
    Objective

    The aim of this study was to identify several dimensions and components of research data management in Qutb 7 academic libraries; Examining the current situation and presenting a conceptual model was performed.

    Methods

    The present study is a combined study using the Delphi approach that was conducted in three stages. The statistical population of the study was the experts of university libraries in 7 countries; Cronbach's alpha and content validity were used to determine the reliability and validity of the measurement tool. In the analysis of qualitative data, the foundation data method and quantitative data from descriptive indices, fit and confirmatory factor analysis were used.

    Results

    The average factor loads of data management components were higher than 0.8 and acceptable. 99% confidence, good fit of 12-component measurement models (data infrastructure; regulatory role; reuse; budget; organization; information services; sharing; training and updating; distribution & dissemination; policy-making; Confirmed. The results of t-test in a small part showed that there was a significant difference (t-value = 80.50) between the desired and existing status of data management in the libraries of Qutb 7 medical universities and the current status was lower than average. The general results of the research indicate that the central category of the present study consists of 12 dimensions and 38 components, the most important of which were examined according to the causal, contextual and mediating conditions, and the development strategies and the final model based on it are presented.

    Keywords: Data design, data management systems, training centers
  • Madineh Alikhani, Maryam Baratali *, Jahanbakhsh Rahmani, Mahdi Dehbash Pages 37-56

    The purpose of this study was to design and validate the environment of brain-based curricula based on aesthetics. The present study has analyzed qualitative content analysis and deductive categorization system to analyze new and innovative international texts and researches in relation to brain-oriented curricula based on aesthetics. The field of research includes all printed and electronic sources that have been collected by sequential purposeful sampling method, theoretical sampling and through fish taking tools and have been analyzed in three stages of open, axial and selective coding. . The results lead to the presentation of the model of the environment of the brain-based curriculum based on aesthetics, has five elements out of 9 elements of the Klein curriculum, which are: The target element includes: attention to different ways and different aspects of perception in learning Strengthen the brain in all activities, develop an aesthetic cognitive development order, visualize in learning, develop critical thinking learning. The content element includes: brain flexibility, futurism mapping, creativity techniques, and the creation of deep inner sensory experiences based on a combination of brain and art. The element of teaching-learning strategies includes: practice and core activities, various methods, process-oriented teaching. The environment element includes: happy environment, active learning environment, aesthetic environment, attractive environment, environment for deep learning and pleasant environment. The evaluation element includes: paying attention to individual differences, using continuous and practical techniques, flexible evaluation, creative evaluation compatible with the brain.

    Keywords: design, Accreditation, curriculum, aesthetics, brainstorming
  • Naser Baghban, Hosin Aflaki Fard *, Mehrdad Hamrahi Pages 57-76

    The purpose of this study is to identify the components of establishing knowledge management in the General Registry Office of Bushehr Province. This research is of research type, theoretical and its approach according to the objectives of the research is a qualitative type of content analysis. Two methods of library and field were used to collect data. In order to benefit from the opinions of experts and managers of the General Administration, using the purposeful sampling method with maximum diversity, 32 managers and specialists who had the information required for the research, were selected and through in-depth interviews, the information required for the research. Was collected. The interview continued until the information reached theoretical saturation. The questions of this interview were prepared based on a review of the research literature and were reviewed and reviewed by several professors and experts in order to be appropriate and adequate. The data obtained from the interviews were copied, categorized and analyzed shortly after the interviews. To validate the results, the methods of reliability, transferability, reliability and verifiability were used. Also, to increase trust, two coders were used during coding. Based on the results, three components were identified as effective components on the implementation of knowledge management system in the General Registry Office of Bushehr Province, which include technical infrastructure, human infrastructure and organizational infrastructure.

    Keywords: Deployment components, Knowledge Management, content analysis, registration
  • Maryam Ghasemian Gorji, Masoud Ahmadi *, Saeed Safariyan Hamedani Pages 77-96

    The purpose of this study is to apply the Dimtel method to identify the factors affecting the health of the administrative system to achieve open data rule in government agencies in Mazandaran province. The method of the present study is fundamental (exploratory) research in terms of nature and a combined method (qualitative-quantitative) has been used to investigate the objectives of the research. The statistical population of the study is the managers of government agencies in Mazandaran province who have a master's degree or higher and have at least 10 years of management experience in the current government. The statistical sample was determined by theoretical sampling method until the indicators reached theoretical saturation. The number of samples in this study was limited to 25 managers of government agencies in Mazandaran province due to open interviews and the prevalence of Covid 19 disease, which slightly affected open sampling in the study. Were considered. Information and data required for the research were collected through a questionnaire. In order to analyze the collected data in the qualitative part, the grounded theory method has been used and in the quantitative part, the Demetel method has been used. The results showed: causal, intervening, pivotal, contextual-individual and environmental factors on the health of the administrative system in order to achieve open data governance in Mazandaran province and according to the obtained model

    Keywords: Dimtel method, administrative system health, open data governance
  • Majid Mohamad Semnani, Hamid Davazdah Emami *, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh Pages 97-122
    The most important factor that can lead to an increase in cultural consumption in the city is the promotion of the culture of citizenship and in fact having a culture of cultural consumption by citizens. This depends on the existence of a "cultural citizen". Cultural citizenship is essential for the sustainable development of a growing city. That city managers consider cultural consumption as a necessity for the development of the city and include it in the detailed and development plans of the city. The aim of this study was to develop a model of cultural citizen in Tehran. For this purpose, thedata-driven theory method including three stages of open, axial and selective coding of Strauss and Corbin was used. Twenty in-depth and semi-structured interviews were conducted by purposive sampling with relevant experts with at least 2 years of experience in the field of cultural affairs. , Presented and their opinions were obtained for correction and adjustment. The main research phenomenon was called "cultural citizen". Causal conditions of cultural citizen, culturalcapital, cultural goals, social identity, cultural participation, cultural rights, cultural intelligence, family interactions, cultural differences, media consumption and cultural security were identified. And research strategies were obtained as follows; Identity-oriented and ethical orientation included in the meta-oriented dimension, participation and empathy and health in the livable dimension and creativity that were categorized in the human-centered dimension. The implications of the study were identified as increasing belief, social responsibility, and social acceptance, public trust among citizens, public order and promoting social entrepreneurship.
    Keywords: culture, Citizen, Cultural Citizen, Grounded Theory
  • Alireza Kamree, Fatemeh Hamidifar *, Abbas Khorshidi, Amirhossein Mahmudi, Mahdi Shariatmadari Pages 123-148

    The present study aims to provide this model at the level of directors of technical and vocational colleges. The research has been carried out in an exploratory mixed method with a data-driven approach of self-emergence. The statistical population of the present study in the qualitative dimension, all experts in the field of education and in the quantitative dimension, the directors of technical and vocational colleges in the cities of Tehran province (224 people). Sampling method in qualitative dimension is the conscious method of targeted snowball type and in quantitative part is stratified random sampling method. The sample size in the interview with 18 experts reached theoretical saturation and in a quantitative dimension based on Morgan's formula, the number (141) was determined. The assessment tool was semi-structured in the qualitative dimension of the interview formWhich was approved by experts after the completion of open, pivotal and selective coding steps. The validity of the questionnaire was measured in quantitative part through Cronbach's alpha, the total alpha was equal to 0.98. Data analysis in qualitative dimension, with the help of open, axial and selective coding and in the quantitative part in the form of data description and analysis. done.

    Research Findings

    Knowledge, Attitude, Intellectual and Mental Abilities, Managerial Abilities, Functional Management Skills, Interpersonal Skills, Management Excellence and Improvement Skills, Transformational Leadership Skills, Professional and Job Skills, Psychological Characteristics Identified and confirmed cognition and personality as the 10 dimensions of the professional development model with 39 components and 320 indicators.

    Keywords: professional development, professional competencies, technical, vocational colleges, professional development model, dimensions of professional development
  • Alireza Heydari Tafreshi *, Gholamhosein Heydaritafreshi, Abbas Khorshidi Pages 147-164
    In the present study, the productivity model of the faculty members of region eight of the Islamic Azad University has been presented. The method of the present study in terms of objectives; It is practical and qualitative in terms of data and emerging in terms of the nature and type of data study. The statistical population of the present study includes all experts in the relevant field, which is based on the method of conscious sampling of targeted snowballs and theoretical saturation of 20 experts in the sample size. The measurement tool of the present study was a semi-structured interview form, in which the dimensions, components and indicators of the productivity model of faculty members were adjusted. For the interview form, first all the models, findings, studies and National and global theories were examined and then indexes were calculated by open coding and then by axial coding, they were categorized in terms of dimensions, components and indicators. For 20 experts in the relevant field and sent with the help of selective coding through interviews, Delphi technique and intellectual rain on the experts and this process continued until the theoretical saturation After the final approval and prioritization of experts regarding the dimensions, components and indicators of the model, this important issue was drawn in the form of a model, and the model was validated by experts again. The data analysis method was qualitative and finally 5 dimensions, 13 components and 102 indicators were finalized.
    Keywords: Productivity model, Education, research, services, professional, organizational growth
  • Mohammad Vafaiemehr * Pages 165-182

    1053/5000SummaryThe purpose of this study was to investigate the relationship between classroom management styles and mental health of teachers. The research method is correlation. The statistical population is all elementary teachers in Khoy city. Based on Morgan's table, 550 people were selected as stratified random sampling. The research tools were a researcher-made questionnaire and Goldberg General Health Questionnaire. Data were analyzed using regression analysis. Findings showed that there is a positive and significant relationship between student-centered styles and physical health. There is a negative and significant relationship between student-centered style and anxiety and with anxiety and depression. There is a negative and significant relationship between teacher-centered style and physical health, and there is a positive and significant relationship between anxiety with restlessness and depression. Student-centric style significantly predicts and predicts the variables of physical health, anxiety, restlessness, depression. Also, teacher-centered style significantly predicted and predicted the variables of physical health, anxiety, restlessness, depression.

    Keywords: Classroom Management, student-centered, teacher-centered, mental health
  • Saber Hedari *, Fardin Batmani, Fardin Abdoalahi Pages 183-199
    The purpose of this study is to design a model of factors affecting the cooperation between education and municipalities to achieve the goals of the Education Transformation Document with a grounded theory approach. This research has a qualitative approach and the data theory method (grounded theory) has been used as the research method. The method of data collection is studying theoretical foundations and in-depth and open interviews with 25 principals, assistants, experts and teachers who are aware of the research topic. The sampling method was continued purposefully and to the point of theoretical saturation. To analyze the data, continuous comparison method was used during the three stages of open, axial and selective coding. Data analysis showed that 34 concept codes and 11 main categories are among the most important factors affecting the cooperation between education and municipalities to achieve the goals of the Education Transformation Document. Also, one of the proposed effective strategies for more cooperation is the contract between education and the municipality, as well as planning.
    Keywords: Collaboration, grand theory, Strategy, Fundamental Transformation Document
  • Kadijeh Asgariy *, Fatemeh Hamidifar, Mehdi Shariatmadari, Abbas Khorshidi Pages 201-222

    The purpose of this study is to identify the components of faculty recruitment. In terms of practical goals and in terms of data, it is a bit cross-sectional in terms of the nature and type of survey study. The statistical population of all the faculty members of the Technical and Vocational University is 234 people. 132 people were selected through stratified random sampling method. Simultaneous validation and CVR were performed. Preliminary output shows that the correlation matrix determinants are non-zero and the result of Bartlett spherical test is statistically significant at a level of less than 0.0001.The output of 25 factors by PC method and Varimax method of period and data that were jointly correlated with one factor formed a test piece. The results of factor analysis of the research were introduced as priorities of 8 dimensions, 25 components and 128 indicators, respectively, as constructive factors in attracting faculty members.

    Keywords: component, Recruitment, Faculty members, technical, vocational university
  • mahmoud hassani, Seyed Ahmad Hashemi *, Mehdi Bagheri Pages 223-238

    The purpose of this study is to provide a model for the formation of a social trust model for high school students in Tehran in 1399. The research method in terms of applied purpose was mixed (qualitative-quantitative). The sample size in the qualitative section ..... were experts, experts and specialists in the field of education who were purposefully selected and interviewed semi-structured. So that the necessary data were collected based on theoretical saturation and in a small part of the researcher-made questionnaire with 110 items and the Likert scale, data were collected. Findings of this study include that in shaping students' social trust, factors such as positivity, social discipline, respect, social commitment, social participation, flexibility, social support, perfectionism, emotional stability, self-efficacy, self-confidence, adaptability to school environment, cohesiveness Loyalty to values, determination, work discipline, perseverance, kindness and humility were identified and confirmed in quantitative terms based on inferential statistical analysis. Therefore, in order for the formation of students' social trust in schools to grow and develop, all the factors raised in schools must be developed in a coordinated manner. Achieving the growth and development of a culture of social trust requires that the education system be carefully planned with the needs of society.

    Keywords: trust, social trust, schools