فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار
پیاپی 37 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزانه بی مکر، رضا میرزایی*، سید مهدی مداحی، احمد حیدری صفحات 5-20

    یکی از ابعاد مهم در ارتقا کیفیت و مطلوبیت فضاهای زندگی، حس مکان است که با رضایتمندی از محل زندگی، ارتباطی مستقیم دارد. اما امروزه در بسیاری از ساختمان ها، خیابان ها و محلات مسکونی، فقدان حس مکان ملموس شده است. زیرا همزمان با آغاز حکومت پهلوی و ساخت بناهای مدرن به تقلید از اروپا، آهنگ تغییرات تیپومورفولوژی در مقیاس های مختلف محیطی شروع و ادامه دار گشته است. این مقاله با هدف تدقیق مفهوم حس مکان به روایت سیر دگرگونی خانه های پهلوی در شهر مشهد می پردازد و 9 گونه الگوی سکونتی این دوره را معرفی و ارزیابی می نماید. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی در بستری پیمایشی می باشد که مدل نظری تحقیق بر اساس 10 مولفه اصلی برآمده از ابعاد حس مکان، تدوین گشته است. سپس با استفاده از روش MAUT ، جامعه آماری انتخاب و با استفاده از آزمون های ناپارامتری کروسکال والیس و کای اسکوار، ارزیابی و رتبه بندی عوامل موثر بر حس مکان آنها صورت گرفته است و سطح معناداری رابطه میان حس مکان و تحول گونه ها با کمک آزمون همبستگی پیرسون سنجیده شده است. نتایج نشان می دهد که حس مکان ساکنین با تغییرات تیپومورفولوژی در طول زمان رابطه منفی دارد و به ترتیب شاخص محله، ساختمان و خیابان با ضریب تاثیر 588/0، 383/0 و 310/0 بر حس مکان ساکنین موثر می باشند. همچنین در تمام گونه ها، راهکارهای پیشنهادی برآمده از مولفه های پیوند با طبیعت و تعاملات اجتماعی در هر سه شاخص همواره بر حس مکان مثمربخش هستند و عوامل اجتماعی نسبت به عوامل فردی و فرهنگی تاثیر بیشتری بر رضایتمندی مسکونی دارند که باید در برنامه ریزی های محیطی دقت بیشتری به این عوامل علاوه بر تامین نیازهای شخصی افراد صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: حس مکان، گونه خانه، دوره پهلوی، شهر مشهد
  • فائزه توسلی آرا، غلامرضا طلیسچی*، سید جلیل موسوی، ناصر رضایی صفحات 21-34

    فهم مولفه های بازنمایی بناهای تاریخی در فضای مجازی و تاثیر آن بر تصویر ذهنی گردشگران، عامل مهمی در شناخت ادراک و رفتار آنها است. بخشی از این موضوع، تاثیری است که بازنمایی مکان بر تصویر ذهنی گردشگر از مقصد می گذارد. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر بازنمایی بناهای تاریخی در فضای مجازی بر تصویر مقصد گردشگران است. این پژوهش جزء اولین پژوهش ها در زمینه گردشگری معماری است که اقامتگاه‎های سنتی را موضوع و مقصد گردشگران قرار داده است. این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا انجام شده است. با 18 گردشگر داخلی و 7 گردشگر خارجی که از طریق فضای مجازی برای اولین بار با یکی از اقامتگاه‎های سنتی کاشان آشنا شده و آن مکان را برای اقامت انتخاب کرده بودند، مصاحبه شد. جمع آوری داده ها تا زمان رسیدن به اشباع نظری، توسط مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام گرفت. با تحلیل مفهوم بازنمایی مکان محور، 4 مقوله اصلی استخراج شد: 1) بازنمایی معمارانه، 2) بازنمایی وجوه معنایی، 3) بازنمایی فعالیت‎ها و رویدادها، 4) روش بازنمایی. نتایج این مطالعه نشان داد بازنمایی مکان محور، علاوه بر تاکید بر بازنمایی مولفه‏های فیزیکی، ابعاد مختلف تعامل میان انسان و محیط را در سطوح معنایی تعریف می کند. غنای بازنمایی مکان محور به معماران و متخصصان گردشگری کمک می کند تا به شناخت بهتری از تصویر ذهنی گردشگران از اقامتگاه‎های سنتی از طریق فضای مجازی دست یابند و از این طریق به معماران در چگونگی بازنمایی بناهای تاریخی کمک می کند. همچنین، راهنمایی برای مدیران گردشگری در جهت ارتقا تولید محتوا و بازاریابی مکان در فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: تصویر مقصد، فضای مجازی، بازنمایی معماری، منابع اطلاعاتی، اقامتگاه سنتی
  • فاطمه صفارسبزوار، مریم دانشور*، تکتم حنایی، سید مسلم سیدالحسینی صفحات 35-50

    مطالعات نشان می دهد، مفهوم خودسازماندهی شهری می تواند راهی را برای تحقق مشارکت واقعی شهروندان پیش روی محققان قرار دهد. با وجود اهمیت این موضوع، به نظر می رسد خلا شناختی عمده ای در این زمینه در کشور وجود دارد. با توجه به ماهیت زمینه گرای خودسازماندهی شهری، برای بهره گیری از این مفهوم در توسعه ی محلات کشور باید ابتدا شناختی از مفاهیم و عناصر خاص این پدیده در داخل انجام شود. هدف پژوهش حاضر شناسایی مفاهیم و مقولات خودسازماندهی شهری در محلات شهر سبزوار و بررسی چگونگی ارتباط بین این مفاهیم و مقولات می باشد. برای دستیابی به هدف مذکور در این پژوهش از روش نظریه ی داده بنیاد چندگانه استفاده شده است و طی فرآیندی رفت و برگشتی به مرور متون نظری موجود و مصاحبه با 18 نفر از کنشگران فرآیندهای خودسازماندهی شهری در سبزوار، مسیولان و متخصصان مسایل شهری پرداخته شد. طی فرآیند پژوهش 423 کد اولیه، 68 مفهوم و 22 مقوله شناسایی گردید. از میان مقولات بدست آمده جریان ثابت انرژی به عنوان مقوله ی محوری معرفی شده و الگوی پیشنهادی با تاکید بر شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر و راهبردها و پیامدها ترسیم و ارایه گردید. مطابق با یافته های پژوهش، جریان ارتباطات، تعاملات و تبادل ایده ها، تجربیات و اطلاعات در میان کنشگران مختلف فرآیندهای خودسازماندهی شهری اعم از شهروندان، افراد کلیدی و مسیولان نهادهای رسمی، اساس فرآیندهای خودسازماندهی شهری مبتنی بر جامعه را تشکیل می دهد. از این رو تلاش در جهت برقراری و افزایش جریان مذکور می تواند بسترهای لازم برای شکل گیری فرآیندهای خودسازماندهی شهری را فراهم آورد. برقراری و تداوم جریان اطلاعات و تبادل تجربیات در میان افراد سبب ایجاد علایق و منافع مشترک و نیز افزایش بینش و آگاهی شهروندان می گردد. به منظور دستیابی به اهداف مشترک شهروندان، مذاکرات و توافقاتی درون اجتماع محلی و بین افراد گروه خودسازمانده یا شهروندان دخیل در فرآیندهای خودسازماندهی و نیز مذاکرات و توافقاتی بیرون از اجتماع محلی و میان کنشگران محلی و نهادهای دولتی رخ می دهد. در خلال این مذاکرات، برنامه ها و پروژه های موردنیاز ساکنان تعریف شده و در نهایت، بودجه ی مورد نیاز از کانال های مختلف از قبیل آوردهی مردمی، بودجه های اختصاص یافته ی محلی و تبدیل پتانسیل های مختلف به یکدیگر تامین می گردد. از سوی دیگر، ساختارها و چارچوب های قانونی تسهیل کننده و مکانیسم های مطلوب حاکمیتی و مدیریت شهری در سطوح کلان و محلی از قبیل وجود سیستم های مدیریت شهری چندسطحی و تدوین قوانین انعطاف پذیرو قابل تطبیق با شرایط محلی، بسترهایی هستند که اثرات مثبت و قابل توجهی در ایجاد و گسترش فرآیندهای خودسازماندهی شهری برجای می گذارند. مطابق با یافته های این پژوهش، فرآیندهای خودسازماندهی شهری، سبب ارتقاء ابعاد عملکردی، معنایی و زیست محیطی می گردد و دستاوردهای اقتصادی و مداخلات اجتماعی و رفتار محور را نیز به همراه دارد.

    کلیدواژگان: خودسازماندهی شهری، سبزوار، مشارکت، نظریه ی داده بنیاد چندگانه
  • ریحانه حوصله دار صابر، حسین صفری*، فرزانه اسدی، بهمن اکبری گوابری صفحات 51-64

    در هر نظام آموزشی، عوامل مختلفی در تعامل با هم قرار می گیرند تا فرآیند یاددهی و یادگیری برای فراگیران حاصل گردد. در این بین، ویژگی های کالبدی مدارس از جمله مباحث بسیار مهم در ارتقاء کیفیت آموزش و یادگیری است. توجه به این مولفه ها در طراحی نه تنها در راستای ارتقاء کیفی محیط می تواند مفید باشد؛ بلکه به سبب مقیاس ذهنی کودک می تواند بر تصویر ذهنی او از محیط تاثیر گذاشته و از این گذر بر شکل گیری مفاهیم رفتاری مانند خوانایی و حس تعلق به محیط موثر واقع گردد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و بررسی مولفه های کالبدی موثر بر تصویر ذهنی کودکان از محیط های آموزشی می باشد. روش شناسی این پژوهش ازنظر هدف کاربردی، ماهیت: توصیفی-تحلیلی، استراتژی: پیمایش، شیوه پژوهش: کیفی و کمی به صورت ترکیبی می باشد. روش کسب و استخراج تصاویر ذهنی کودکان در این مطالعه، «نقشه های کروکی وار» و تحلیل با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 2020 است. همچنین برای رتبه بندی عوامل اکتشافی نیز از روش تحلیل عاملی و نرم افزار SPSS  نسخه 22 استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان مقطع دوم دبستان های دخترانه و پسرانه شهر رشت می باشند که تعداد 120 نفر از آن ها از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. نتایج  گام اول پژوهش مشخص کرد که از میان فضاهای کالبدی مدارس به ترتیب، بیشترین فراوانی در ترسیم عناصر کالبدی مدرسه به ترتیب از ان کلاس ها (32%)، حیاط و زمین بازی (28%)، و راهرو مدارس (18%) است و کمترین اشاره نیز به آبخوری مدرسه (8%) شده است. در واقع به نظر می رسد که فضاهای کالبدی که دانش آموزان به طور روزانه در مدرسه با آنها درگیر هستند، در تصاویر ذهنی آنها از مدرسه نمایان است. در گام دوم پژوهش، 4 عامل «هندسه و چیدمان فضا»، «فضاهای باز و نیمه باز»، «فضاهای ارتباطی» و «نشانه ها»، به عنوان عوامل تشکیل دهنده تصاویر ذهنی کودکان شناسایی شدند که از میان این عوامل، «هندسه و چیدمان فضا»، بیشترین تاثیر را بر نقشه های ذهنی کودکان در نمونه های مورد مطالعه داشته است. تاثیر « فضاهای باز و نیمه باز»، نیز تاثیر به وضوح در نقاشی و تصاویر ذهنی کودکان مشهود بود. عامل « فضاهای ارتباطی»، عامل مهم دیگری بود که بعضا در تصاویر ذهنی کودکان از محیط آموزشی شان به چشم می خورد. در خصوص عامل چهارم، «نشانه ها» ورودی مدرسه جزء پرتکرار ترین نشانه ها در نقاشی کودکان بود همچنین بوفه های مدارس در اکثر نقاشی ها به چشم می خورد، تخته سیاه عنصر غالب تصاویر کودکان از کلاس و پله های مدارس در مدارس دارای طبقات، جزء عناصر پرتکرار نقاشی کودکان به حساب می آمد.

    کلیدواژگان: کودک، محیط آموزشی، تصویر ذهنی، شهر رشت
  • رضا عریانی نژاد، امید دژدار*، محمدمهدی سروش صفحات 65-82

    در ساماندهی مساجد دوره صفویه در اصفهان می توان اصولی را یافت که به عنوان زیرساخت تصمیم گیری طراحان این دوره برای طراحی نقوش و تزیینات بوده است. لذا پژوهش حاضر، سعی برآن دارد که با هدف یافتن میزان همگرایی این اصول با یکدیگر در طراحی تزیینات مساجد، به این سوال پاسخ دهد که مذهب شیعه چه تاثیری بر شکل گیری نشانه های تزیینی مساجد دوره صفوی در اصفهان از جمله مساجد امام و شیخ لطف الله داشته است. با استفاده از نتایج این پژوهش می توان نشانه هایی تزیینی را منطبق بر مذهب شیعه استخراج نمود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بوده و از روش تطبیقی-مقایسه ای جهت بررسی و استخراج تمایزات و تشابهات نقوش تزیینی دو مسجد شیخ لطف الله و امام اصفهان و با اتکا به منابع کتابخانه ای صورت گرفته است. برای تفسیر محتوایی داده های متنی از طریق فرایندهای نظام مند کدبندی، مقوله و تم سازی با تکنیک گراندد تیوری استفاده شده است. نتیجه گیری نهایی موضوع پژوهش با توجه به کدهای استخراج شده با استفاده از نرم افزار ATLASti از اسناد موجود و اطلاعات جمع آوری شده از نقوش تزیینی مربوط به مساجد امام و شیخ لطف الله اصفهان به طور تفضیلی مورد بحث قرار گرفت. در معماری مذهبی دوره صفویه اصفهان، نوعی تشابه بین دو مسجد شیخ لطف الله و امام وجود دارد و اصول تعادل در این آثار رعایت شده است و حتی با در نظر گرفتن محدوده زمانی یکسان در ساخت و تزیین بنا، بازهم تنوع نقوش بین هر دو مسجد وجود دارد، اما با وجود تنوع در شکل گیاه ها و گل ها، رنگ ها نقوش گیاهی، خوشنویسی، تناسبات ریاضی و هندسی، آیات قرآنی در نهایت اصول اولیه ترسیم این تزیینات مشابه است.

    کلیدواژگان: نقوش تزئینی، مذهب شیعه، مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام
  • اشکان جعفری کریمی، اسماعیل علی اکبری*، مصطفی طالشی صفحات 83-98

    با توجه به توسعه شتابان شهرگرایی، یکی از دغدغه های مدیران و برنامه ریزان شهری افزایش آسایش و رفاه شهروندان است. در این ارتباط، ارتقا حس امنیت شهروندان یکی از اولویت های برنامه ریزی شهری محسوب می شود. برای تحقق پذیری و افزایش امنیت شهری، گاهی اقداماتی فیزیکی همچون حفاظت، حراست، کنترل در فضاهای شهری طرح ریزی می شود، درحالیکه افزایش احساس امنیت شهروندان به لحاظ بکارگیری ابزارهای برنامه ریزی کالبدی-فضایی از اهمیت بیشتری برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی میزان تاثیرگذاری معیارهای کالبدی-فضایی در ایجاد احساس امنیت ساکنان است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و رویکرد کاربردی، تلاش بر بررسی ایفای نقش عوامل کالبدی-فضایی در افزایش میزان احساس امنیت شهروندان دارد. نمونه های موردی با توجه به شناخت ویژگی های کالبدی-فضایی در سه منطقه کلان شهر تهران با دارا بودن بافت اداری، بافت فرسوده و بافت تاریخی انتخاب شده است. در ادامه با بهره گیری از ده عامل موثرکالبدی-فضایی بدست آمده از نظریات اندیشمندان و پژوهشگران در زمینه امنیت شهری، بوسیله پرسشنامه با روایی و پایایی گویه های آماری، میزان امنیت شهروندان در مناطق 6 ، 10 و12 پایش و تحلیل شده است. در فرآیند انجام پژوهش از روش های تفسیری، پیمایشی، میدانی و در پایان به منظور مطالعات تطبیقی میان سه منطقه شاهد در کلان شهر تهران از روش ویکور استفاده شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که از دیدگاه شهروندان در منطقه 10 امنیت بیشتر و نقش آفرینی عامل نظم محیطی به عنوان مهم ترین معیار قابل توجه بوده و منطقه 12 به دلایل متعدد از جمله فضاهای رهاشده میزان کمتری امنیت احساس می شود.

    کلیدواژگان: امنیت شهری، کالبدی-فضایی، روش ویکور
  • نیر فارابی اصل، مجتبی رفیعیان*، سید محمدرضا خطیبی صفحات 99-120

    گفتمان تولید و بازتولید فضای شهری طی دهه های اخیر در ادبیات شهری موردتوجه قرارگرفته است. تولید فضای شهری، مفهومی چندوجهی است که می توان آن را مجموعه ای از فرایندها و اقدامات فردی و گروهی انسانی نظیر تصمیم گیری، مشارکت در کنترل و مالکیت شهری و مشارکت در تولید فضای فیزیکی دانست. تاکیدات اندیشمندان مختلف، رابطه و تاثیر قدرت در ایجاد فضاهای شهر را عیان می سازد. امروزه فضاهای شهری ما، به خاطر انحصارطلبی ها، برنامه ریزی مختص یک یا چند گروه خاص، فقدان عرصه ای برای مشارکت و ابراز عقیده استفاده کنندگان از فضا، عدم توجه به منافع عمومی، با مشکلات متعددی مواجه است. در جریان تولید و بازتولید فضای شهر،کنشگران متعددی هرکدام دارای قدرت متفاوت و با دسترسی به منابع قدرت مختلف به تاثیرگذاری می پردازند. اراضی عباس تهران، یکی از محدوده های باارزش و دارای پتانسیل های منحصربه فرد است. نحوه تولید و بازتولید و بهره برداری از آن در دهه های اخیر توسط اقشار مختلف تامل برانگیز بوده و به نظر می رسد که روندها یا عواملی، مستقیم یا غیرمستقیم، باعث شده است این محدوده باارزش، از حالت ایده آل «شهر برای همه شهروندان»، به حالت «هر بخش شهر برای قشری خاص» تبدیل گردیده و متعلق به همه مردم نباشد. لذا این پژوهش به دنبال شناسایی کنشگران تاثیرگذار در تولید فضای عباس آباد و همچنین بررسی روابط قدرت بین آن ها بوده است. گردآوری داده ها با مصاحبه نیمه ساخت یافته با روش نمونه گیری گلوله برفی و همچنین بررسی اسناد و مشاهده میدانی بوده و برای تحلیل از نرم افزار میک مک استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که دولت و حکومت، به عنوان دو نهاد وابسته به یکدیگر و گاه در تضاد باهم، به هدایت و کنترل تولید فضای عباس آباد پرداخته اند، بخش خصوصی مستقل، در این فرایند وجود ندارد و آنچه به اسم بخش خصوصی وجود دارد وابسته و تحت کنترل و اراده دولت و حکومت فعالیت می کنند. روابط قدرت بین کنشگران در عباس آباد به هیچ وجه معطوف به شهروندان و سازمانهای مردم نهاد نیست. تناقض موجود در اهداف و عمل انجام شده در اراضی عباس آباد، منجر به از دست رفتن بخش زیادی از پتانسیل این فضای شهری بزرگ در بازتولید از لحاظ تامین نیازهای اقشار مختلف شهروندان شده است. میزان قدرت هر کنشگر در تولید فضاهای شهری، وابستگی زیادی به منبع قدرت وی دارد و بنابراین برای موازنه قدرت کنشگران، مهم و ضروری است که موارنه منبع قدرت آن ها را به تعادل رساند. این امر مستلزم ایجاد تحولات و اصلاحاتی در حوزه ساختاری و عملکردی در فرایند تولید فضای شهری است.

    کلیدواژگان: کنشگران، تولید فضا، روابط قدرت، اراضی عباس آباد تهران
  • عبدالله کنعانپور، محمدتقی معصومی*، حسین نظم فر صفحات 121-136

    اختلاط کاربری اراضی یکی از اجزاء ضروری چشم انداز شهری در توسعه پایدار نواحی شهری و تنوع کاربری ها است. نحوه قرارگیری کاربری های شهری، تاثیر بسزایی در سطح کیفیت زندگی و کارایی خدمات مربوط به کاربری های مختلف دارد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و جمع آوری منابع کتابخانه ای است. میزان همبستگی بین شاخص های اختلاط کاربری اراضی و همبستگی فضایی نواحی از نظر میزان اختلاط کاربری شهری بررسی شده و با محاسبه شاخص موران و شاخص نهایی اختلاط کاربری اراضی شهری با استفاده از GIS به دست آمده و اختلاط کاربری اراضی شهری ارزیابی گردیده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که اختلاط کاربری بر اساس شاخص آماره کانونی در حد پایین است و اختلاط کاربری بر اساس شاخص دسترسی کاربری مسکونی به سایر کاربری ها فاصله بین مقدار دامنه های مورد نظر در شهر اردبیل زیاد نبوده و در حد متعادل است ولی مقدار مطلوب فاصله در حد پایین است و اختلاط کاربری بر اساس شاخص آنتروپی نشان دهنده تفاوت چشم گیر در یک نواختی و ضعف در توزیع کاربری ها است. شاخص نهایی اختلاط کاربری از طریق میانگین گیری شاخص ها نشان دهنده ضعف و عدم ارتباط مناسب آن ها است و میزان شاخص موران محاسبه شده برای شاخص های مورد مطالعه نشان دهنده یک توزیع تصادفی است و میزان همبستگی بین این شاخص ها با استفاده از آزمون پیرسون رابطه معنادار را نشان می دهد و بر اساس آزمون رگرسیون خطی با فاصله گرفتن از مرکز شهر از اختلاط کاربری ها کاسته می شود.

    کلیدواژگان: اختلاط کاربری اراضی شهری، آماره کانونی، آنتروپی، موران، اردبیل
  • مهسا محمدی فر، سعید حقیر* صفحات 137-154

    روان شناسی محیط، دانشی تجربی است؛ بنیان این رشته بر پژوهش استوار است که طی آن فرضیه ها از راه مشاهدات تجربی مورد آزمون قرار می گیرند. مطالعات پژوهشی در باب روان شناسی محیط، از پرسش های پژوهشی متنوع سرمشق می گیرند. بررسی و تحلیل ادبیات موضوع و پیشینه مطالعات در حوزه روان شناسی محیطی در کشورمان، بیان کننده این موضوع بود که نیاز به پژوهش جامع در زمینه معرفی و تحلیل طرح ها و روش های اصلی پژوهش در این حوزه احساس می شود. لذا در پژوهش حاضر، «روش تحقیق» مورد استفاده در مطالعه، از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. گردآوری اطلاعات نیز مبتنی بر روش شناسی تحلیلی- تبیینی به بررسی، تحلیل و تبیین متون تخصصی روان شناسی محیطی در گرایش روش های تحقیق و پژوهش، در بستر مطالعات کتابخانه ای می پردازد. نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل متون تخصصی، سه نوع عمده طرح های پژوهشی حوزه روان شناسی محیطی تحت عنوان «مطالعات تجربی (آزمایشگاهی)، نیمه تجربی (شبه آزمایشگاهی)، همبستگی» بیان می شوند و روش های جامع پژوهش در روان شناسی محیطی، شامل پژوهش های «پرسش نامه ای»، «تجربه های آزمایشگاهی»، «مطالعات شبیه سازی شده»، «مطالعات میدانی» و «نمونه های موردی» هستند.

    کلیدواژگان: روان شناسی، معماری، روان شناسی محیطی، روش تحقیق در روان شناسی محیط
  • سما براتی، کیانوش ذاکرحقیقی*، آرش بغدادی صفحات 155-167

    توسعه پایدار محله ای دیدگاهی است که حل مشکلات کنونی شهرها را در گرو بازگشت به مفهوم محله می داند. در این دیدگاه، محله بنیادی ترین واحد توسعه شهری و کوچکترین مقیاس توجه به جنبه های مختلف پایداری به عنوان یک واحد شهری با قابلیت کنترل بیشتر از شهر و به عنوان یک سطح امیدوارکننده برای آزمایش ایده های جدید و راه های دستیابی به توسعه پایدار شهری به طور فزاینده ای مورد توجه قرار گرفته است. این در حالی است که علی رغم اهمیت سیاستگذاری، برنامه ریزی و مدیریت شهری در خردترین واحد شهر یعنی محله تاکنون مطالعات گسترده ای پیرامون این مفهوم در مقیاس خرد و اجرایی آن صورت نگرفته و سنجش کمی روابط بین مولفه های مختلف پایداری نیز موضوع مهمی است که مورد غفلت قرار گرفته است. در همین راستا، در پژوهش حاضر با طرح این پرسش که چه رابطه ای بین مولفه های مختلف پایداری محلات وجود دارد، به تحلیل و تبیین موضوع پژوهش پرداخته شده است. هدف سنجش کمی تاثیر شش مولفه کالبدی-فضایی، اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، حمل ونقل و ارتباطات، محیط زیستی، حکمروایی- مدیریتی بر پایداری محلات در محله جوادیه منطبق بر ناحیه یک شهرداری منطقه شانزده به عنوان نمونه موردی پژوهش است. بر همین مبنا، پس از مرور متون مرتبط با موضوع پایداری، مدل مفهومی تحقیق شکل گرفت و سپس پیمایش پرسشنامه ای از ساکنین محله مورد مطالعه به عمل آمد. لازم به ذکر است بر اساس فرمول کوکراین جامعه آماری شامل 381 نفر تعیین شده است. در این پژوهش تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری1 و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی. ال. اس2 صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد سه مسیر «مولفه حکمروایی-مدیریتی به مولفه اقتصادی به مولفه اجتماعی-فرهنگی»، «مولفه حکمروایی-مدیریتی به مولفه اقتصادی منجر به پایداری محلات» و «مولفه اقتصادی به مولفه اجتماعی-فرهنگی به مولفه محیط زیستی» به ترتیب با ضرایب مسیر 898/4،  208/3 و 988/1 مهم ترین مسیرهای تاثیرگذار در درک شهروندان از مولفه های پایداری محلات است و به طور کلی مولفه حکمروایی-مدیریتی تاثیرگذارترین مولفه در تعیین پایداری محلات شناخته شد.

    کلیدواژگان: پایداری، محله پایدار، مدل سازی معادلات ساختاری، محله جوادیه منطقه شانزده شهر تهران
|
  • Farzaneh Bimakr, Reza Mirzaei*, Sayed Mahdi Madahi, Ahmad Heydari Pages 5-20
    Introduction

    One of the essential dimensions of improving the quality and desirability of living spaces is the sense of place, directly related to satisfaction with living space. However, in many buildings, streets, and neighborhoods, the lack of a sense of place is palpable. Because with the beginning of the Pahlavi government and the construction of modern buildings in imitation of Europe, the pace of typomorphological changes at different environmental scales has begun and continued. This article investigates the transformation of Pahlavi houses in Mashhad and introduces and evaluates nine types of residential models.

    Methodology

    The present research is a descriptive-analytical study in a survey context. The theoretical model of the research is based on ten main components derived from the dimensions of the sense of place. Then, using the MAUT method, the statistical population was selected. Using non-parametric Kruskal-Wallis and Chi-square tests, the evaluation and ranking of the influential factors on their location were performed. Furthermore, the significance level of the relationship between sense of place and species evolution was measured using the Pearson correlation test.

    Results

    The results show that residents' sense of place is negatively related to typomorphological changes over time. Neighborhood, building, and street index with impact coefficients of 0.588, 0.383, and 0.310, respectively, influence residents' sense of place.

    Conclusion

    The proposed solutions derived from connection with nature and social interactions are always fruitful on the sense of place in all types. Also, the research shows that social factors have a more significant impact on housing satisfaction than individual and cultural factors that in environmental planning need to be more careful to meet individuals' personal needs.

    Keywords: Sense of place, type of house, Pahlavi period, Mashhad
  • Faezeh Tavasoli Ara, Sayed Jalil Mosavi, Naser Rezaei Pages 21-34
    Introduction

    Understanding the representation components of the historical buildings in cyberspace and their impact on the mental image of the tourists is a significant fact in tourism recognition and management. A part of this subject is the impact of place representation on the destination image of the tourist. In this research, the destination is traditional accommodations that attract tourists' attention. The current research aims to study the effect of historical buildings' representation in cyberspace on tourists' destination image. This research is one of the first studies in architectural tourism that has made traditional accommodations the subject and destination of tourists.

    Methodology

    The content analysis method was applied in this qualitative research. Qualitative research approaches are commonly used when there is little current understanding of a complex phenomenon. Content analysis is one of the many methods used in qualitative research. The main advantages of content analysis are that it is content-sensitive, can be applied in highly flexible research designs, and is used to analyze many types of qualitative data. The participants were 18 domestic tourists and seven foreign tourists who found one of Kashan's traditional accommodations in cyberspace for the first time and selected that as their settlement. Data collection was done via semi-structured interviews and continued until reaching saturation.

    Results

    Four main categories were obtained from data analysis: 1) architectural representation, 2) representation of the semantic attributes, 3) representation of the activities and events, 4) representation method. The results of this study disclosed that place-based representation and highlighting the representation of physical components define different dimensions of human-environment interaction at semantic levels. Place-based representation plays a vital role in how the monument is presented and the audience understands it. The study has revealed that the representation of the physical features of the environment effectively creates a sense of place and the formation of the desired destination image. The concept of place-based representation pays attention to the effects of buildings, humans, and time on each other. It stresses that the human narrative is not far from the architectural narrative.

    Conclusion

    T The results of this study can contribute to the experts and tourism managers in improving the content production and marketing of the settlements in cyberspace and architects in the representation of the historical buildings to understand better the tourists' mental image from the traditional accommodations via cyberspace. Therefore, the improvement of architectural tourism knowledge will be provided. Paying attention to the dimensions of the concept of place-based representation as one of the most significant concepts and practical issues in promoting environmental perception and environmental psychology will be effective and can be used to understand the environment in cyberspace better. The meanings and concepts that the person decodes after perceiving the place in cyberspace due to the place-oriented representation are among the factors that create levels of sense of place.

    Keywords: : Destination Image, Cyberspace, Architectural Representation, Information Sources, Traditional Accommodation
  • Fatemeh Saffar Sabzevar, Maryam Daneshvar*, Taktom Hanaei, Sayed Moslem Satyedolhoseyni Pages 35-50
    Introduction

     Studies show that the concept of urban self-organization can pave the way for researchers to achieve actual citizen participation. Despite the importance of this issue, there is a significant cognitive gap in this field in Iran. Due to the contextual nature of urban self-organization, to use this concept in the development of the country's neighborhoods, one must first understand the specific concepts and elements of this phenomenon inside. This study aims to identify the concepts and categories of urban self-organization in the neighborhoods of Sabzevar and investigate the relationship between these concepts and categories. 

    Methodology

     the research uses the multi grounded theory. The existing theoretical texts were reviewed during a round-trip process, and 18 activists of urban self-organization processes in Sabzevar, officials, and experts on urban issues were interviewed. A combination of purposeful judgment methods and snowballs, non-probabilistic methods, has been used to select the statistical population. Adequacy of sampling has also been achieved by the theoretical sampling method. 

    Results

     During the research process, 423 initial codes, 68 concepts, and 22 categories were identified. Among the obtained categories, "constant energy flow" was introduced as a core category. "motivating factors", "Structural forces and capacities of the local community", "Transparency and accessibility of information", "Socio-psychological characteristics of key people", "Spatial-social proximity" and "Determination of managers" "Were identified as causal conditions. Strategies resulting from a core category in the model include "negotiations and agreements", "multi-sectoral funding methods", "creating common interests" and "collective learning". On the one hand, in this model, the categories of "technical capacity, knowledge, and awareness of citizens", "capacity of local scientific societies", "capacities and physical assets of the neighborhood", "recognition of self-organized groups" and "independence of Self-organized groups" is introduced as the context conditions. On the other hand, "institutional rules and forces" are the intervening conditions in the mentioned model.

    Conclusion

     The flow of communication, interactions, and exchange of ideas, experiences, and information among the various actors of urban self-organization processes, including citizens, key individuals, and Responsible official bodies, form the basis of urban self-organization processes. Therefore, efforts to establish and increase this flow can provide the necessary conditions for forming urban self-organization processes. According to the research findings, structural and legal reforms in urban management processes are inevitable to achieve real and self-organized participation. Changes to multi-level management systems, the development of flexible rules that are adaptable to local conditions, and the elimination of cumbersome administrative procedures are among the most essential measures that should be considered in this regard. Finally, the proposed model promotes functional, semantic, and environmental dimensions and brings "economic achievements" and "social and behavior-oriented interventions".

    Keywords: : Urban Self-Organization, Sabzevar City, Participation, Multi Grounded Theory
  • Reyhaneh Hosele Sabrdar, Hosein Safari*, Farzaneh Asadi, Bahman Akbari Gavabari Pages 51-64
    Introduction

    In each educational system, different factors are placed in interaction to achieve learners' teaching and learning process. Introduction physical characteristics of schools are essential topics in improving the quality of education and learning. Considering these components in design not only to improve the quality of the environment can be helpful, but because of the mental scale of the child, it can affect the mental image of the environment, and it can influence the formation of behavioral concepts such as legibility and attachment to the environment. This study aims to identify and investigate the physical factors affecting children's mental image of educational environments.

    Methodology

    Methodology of this study is applied in terms of practical purpose, nature: descriptive-analytical, strategy: survey, research method qualitative and quantitative as mixed. The method of extracting the mental images of children in this study is a "Sketch map" and analysis using the MAXQDA version of version 2020. Also, to rank the exploratory factors, the factor analysis method and SPSS version 22 are used. The study's statistical population is secondary schools in the Rasht city of Rasht, 120 of which were selected from the available sampling.

    Results

    The results of the first step of the study showed that, through the physical spaces of schools, there is an incredible number in drawing up the physical elements of the school, classes (32 %), yard and field (28 %), and the minimum reference to the school water (8 %).

    Conclusion

    The physical spaces where students are constantly engaged in school are visible in their mental image of the school. In the second step of the study, four factors, "geometry and space syntax", " open and semi-open spaces "," connecting spaces, "and" signs, "were identified as contributing factors to children's mental images. Among these factors, "geometry and space syntax" had the greatest effect on children's mental images in the studied samples. The effect of "open and semi-open spaces" was evident in children's painting and mental images. "connecting spaces" was another important factor that was sometimes seen in children's mental pictures of their educational environment. Regarding the fourth factor, the "signs" of the school were the most frequent in the painting of children and the shops of schools in most of the paintings. However, the dominant element of children's pictures of the class board and the school steps in schools were only the collection elements of children's painting.

    Keywords: physical factors, mental, educational environments
  • Reza Oryani Nejad, Omid Dejdar*, MohammadMehdi Soroush Pages 65-82
    Introduction

     As an integral part of man's spiritual beliefs, religion has always played an essential role in his life. The relationship between religion and art is such that in most cases, by looking at a work of art and analyzing the visual elements used in it, one can understand the beliefs of the creator of the work or in other words, the work of art is a reflection of an artist's beliefs. The topics and concepts of interest and emphasis of the Shiite religion Important and symbolic events from the Shiite point of view are part of the spatial theme of the religious holy buildings in different periods.

    Methodology

     This research has various study dimensions, so, different research methods are needed, like the Library method, Field method, and comparative-comparative method. The text content interprets through systematic coding and theme-building processes. Finally, the conclusion of the research subject was discussed in detail according to the codes extracted using ATLASti software from existing documents and information collected from decorative designs related to the mosques of Imam and Sheikh Lotfollah in Isfahan.

    Results

     All plant motifs are designed according to a basic principle and have their own rules, but the reason for their great variety is the placement of petals of different sizes and shapes. In some cases, even combining several flowers leads to the creation of a new design.Geometric patterns have been appropriate in the principles of systematic lines. In the case of the qibla wall, its ratio is close to square, as well as the use of one-second ratio to determine the height of the altar and the intersection of one-second diameter and rectangular lines for the upper surface and the division of lateral spaces into two-height frames are common principles.In the field of using hot and cold colors, the designers of the dome of Imam Mosque have generally used a ratio of close to 0.57 (cold to hot), while this amount reaches 0.25 in the dome of Sheikh Lotfollah. In the art of drawing and writing letters and words in Islam, the focus is on the vertical direction because it refers to the higher world and the oneness of God. In the art of architecture, this category has received special attention. Meanwhile, the letters "A" and "Lam", which symbolically refer to God and His greatness, are more prominent as an indicator of visual movement.

    Conclusion

     An important and prominent feature of Shiite art is Shiite religious themes and symbols in works of art. During the Safavid period, the formalization of the Shiite religion allowed Shiite architects to propagate their ideas more freely and reveal the Shiite worldview by creating religious spaces. It is the spirit and nature of Shiism.

    Keywords: Shiite religion, formation, Safavid period, Isfahan
  • Ashkan Jafari Karimi, Ismaeil Ali Akbari*, Mostafa Taleshi Pages 83-98
    Introduction

     In this regard, one of the priorities of urban planning is improving citizen security. According to fast urbanism development, one of the managers and urban planners' concerns is increasing citizen sense. Sometimes physical proceedings such as protection, guarding, control are planned in urban spaces to achieve and intensification urban security, whereas increasing citizens' security sense is more important in terms of using physical-spatial planning tools. The research target is to Survey the Impact of physical- physical-spatial planning tools.

    Methodology

     spatial criteria in creating security sense for residents and studying the role of physical-spatial factors in increasing citizen security sense with applied approach and descriptive-analytical method. Case samples have been selected based on physical-spatial features cognition, including Administrative, decayed, and historical zone in three Regions of Tehran metropolitan. In the following, using ten influential physical-spatial factors obtained from experts and researchers' theories in the urban security field, by questionnaire with the validity and reliability of statistical items, level of citizens security in regions 6, 10, and 12 has been monitored and analyzed. In the research process have been used interpretive, survey, field methods, and Vikor method for comparative studies in mentioned areas

    Results

     One of the essential physical features of District 6 is its location in the center of Tehran on the one hand and the establishment of the most essential administrative-service uses with trans-regional, urban, and even national functional scale in it on the other hand. District 10 is one of the urban areas of Tehran, which is located in the center of the city, and District 12 is considered one of the old districts of Tehran and has most of the old neighborhoods of Tehran. has taken. Indicate that in region 10, there is the highest security from citizens' view and environmental order role as the most critical criterion. The residents of region 12 feel the least security due to the abandoned spaces.

    Conclusion

     Findings from the Shannon entropy method, according to the opinion of experts and specialists in the field of geography and urban planning, urban design, and urban planning, show the sense of belonging to space and attention to open and abandoned spaces with a weight of 0.1768 and 0.1740, respectively. They play spatial-physical and, according to the analysis of the questionnaires completed by the citizens using the Vikor method in District 10, District 6, District 12 of Tehran, respectively, has the highest to the lowest physical-spatial security. Paying attention to the sense of belonging and creating social connections and more presence of residents in public spaces is the most important in creating a sense of security and we should try to create spaces in urban areas with public participation to improve residents' interactions to promote a sense of security in urban areas

    Keywords: Physical, spatial factors, urban space security, regions 6, 10, 12 of Tehran
  • Nayer Farabi Asl, Mojtaba Rafieian*, Sayed Mohammadreza Khatibi Pages 99-120
    Introduction

     Urban space production is a multifaceted concept that can be considered a set of processes and individual and group human actions such as decision making, participation in urban control and ownership, and participation in the production of physical space. The emphasis of different thinkers reveals the importance of power in creating urban spaces. Today, our urban spaces face many problems due to monopolies, planning for one or more specific groups, lack of participation and expression for space users, and lack of attention to public interests. During the production and reproduction of urban space, several actors each have different powers and influence by accessing different power sources. Abbas-Abad lands of Tehran are one of the valuable areas and have unique potentials. How it is produced, reproduced, and exploited in recent decades by various strata has been thought-provoking. It seems that political trends have changed this valuable space from the ideal "city for all citizens" to the state of "every part of the city has become for a specific class".

    Methodology

     Therefore, this study sought to identify influential actors in Abbas-Abad space production and examine the power relations. Data were collected through semi-structured interviews by snowball sampling method, document review, field observation, and Mic-Mac software was used for analysis.

    Results

     The findings of this study show that the government and the government, as two interdependent and sometimes contradictory institutions, have directed and controlled the production of Abbas-Abad space. There is no independent private sector in this process and what is called the private sector. They are affiliated and operate under the control and will of the government and the government. The power relations between the actors in Abbas-Abad are in no way focused on citizens and non-governmental organizations.

    Conclusion

    The challenges in Abbas-Abad decreased the potential of this ample urban space in reproduction to meet the needs of different segments of citizens. The level of power of each actor in the production of urban spaces is highly dependent on his source of power. Therefore, to balance the power of actors, it is essential to balance their source of power. This issue requires changes and reforms in the structural and functional field in urban space production.

    Keywords: Actors, space production, power relations, MicMac, Abbasabad lands
  • Abdolah Kananpour, MohammadTaghi Masoumi*, Hosein Nazmfar Pages 121-136
    Introduction

     Land use mixing is one of the essential components of the urban landscape in the sustainable development of urban areas and diversity of land uses. The location of urban land-uses has a significant impact on the quality of life and efficiency of services related to different land uses. Mixed land use enables residential, work, shopping, and public services adjacent to each other and promotes non-motorized transportation modes (public transportation, walking, and cycling) in neighborhoods. Also, it can address energy and transportation problems in urban environments. The purpose of this study is to investigate promoting sustainability via mixed land use.

    Methodology

      In this study, entropy, access, and focal statistics at the scale of urban blocks were calculated and evaluated the land-use mix of Ardabil city using the capability of spatial analysis in the GIS. Also, the degree of correlation between different land-use mixing indices was calculated using the Pearson coefficient, and finally, by calculating the Moran index, the correlation of neighborhoods in terms of urban land use mixing was investigated from a spatial perspective. 

    Results

     The results of this study show that user mixing based on focal statistics index is low. According to the index of residential user access to other uses, the distance between the number of domains in Ardabil is not considerable and is balanced. Also, the desired value of the distance is low, and user mixing based on entropy index shows a significant difference in uniformity and weakness in land use distribution.

    Conclusion

     The results of this study show that land-use mixing based on the focal statistics index is low, and land-use mixing is based on the index of residential access to other uses. The distance between the number of domains in Ardabil is not considerable and is balanced. However, the desired value of the distance is low, and land-use mixing based on entropy index shows a significant difference in uniformity and weakness in the distribution of land-uses. Based on the linear regression test, the distance from the city center reduces the mixing of land uses.

    Keywords: Urban land use mixing, focal statistics, entropy, Moran, Ardabil City
  • Mahsa Mohammadi Far, Saeid Haghie* Pages 137-154
    Introduction

     Environmental psychology is an empirical science; the foundation of this science is based on research in which hypotheses are tested through empirical observations. Research studies on environmental psychology are modeled on a variety of research questions. Literature review indicates that the need for comprehensive research in the field of introduction and analysis of the leading research plans and methods is felt.

    Methodology

     In the present study, the "research method" used is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. Data collection based on analytical-explanatory methodology examines, analyzes, and explains specialized texts of environmental psychology in research methods in the context of library studies.

    Results

     The results of the analysis of specialized texts, the three main types of research projects in the field of environmental psychology are described as "experimental (laboratory), semi-experimental (quasi-laboratory) studies, correlation" and comprehensive research methods in environmental psychology, including "questionnaire" research. "Laboratory experiments", "simulated studies", "field studies", and "case studies".

    Conclusion

     Since the 1960s, several names have been proposed for the field, including "Environment and Behavior," "Psychology of Nature," and "Psychology of Environmental Protection." The term "architectural psychology" was used in the first conferences on the subject in the mid-1960s. However, those concerned quickly realized that the discipline included questions and answers beyond and into the building. The purpose of various research in environmental psychology is to understand "environmental behaviors" and change them. To do this, the main criteria for measuring these behaviors should be considered according to the developed criteria in measuring environmental behaviors so that practical, methodological, and theoretical applications can be achieved about them. Research findings related to research methods in environmental psychology will play an increasing role in guiding researchers, designers, and managers of natural and artificial environments. Research and Research Criteria Due to the emphasis on knowledge of environmental psychology, it provides the most appropriate ground for reducing the instability of research because it has compensated for the lack of specialized strategies, methods, and measures.

    Keywords: Psychology, Architecture, Environmental Psychology, Research Methodology in Environmental Psychology
  • Sama Barati, Kianoosh Zakerhaghighi*, Arash Baghdadi Pages 155-167
    Introduction

     Sustainable neighborhood development is a perspective that believes that solving the current problems of cities depends on returning to the concept of neighborhood. The neighborhood is the most fundamental unit of urban development, and the minor scale of attention to various aspects of sustainability as an urban unit with greater control over the city and as a good level for testing new ideas and ways to achieve sustainable urban development has received increasing attention. However, no extensive studies have been conducted on this concept on a micro-scale, and its implementation and quantifying the relationships between the various components of sustainability is also an important issue that has been neglected. 

    Methodology

     The present study aims to assess the impact of physical - spatial, economic, socio-cultural, transportation and communications, environmental, governance - management on the sustainability of neighborhoods in Javadiyeh Neighbourhood District 16 of Tehran sample was formed. Accordingly, after reviewing the literature related to the issue of sustainability, a conceptual model of the research was formed. Then a questionnaire was surveyed from the residents of the study neighborhood. It should be noted that according to the Cochrane formula, the statistical population includes 381 people. In this study, data analysis was performed using the structural equation modeling method and Smartpls software. 

    Results

     The results showed that the three paths "governance-management →economic → socio-cultural", "governance-management → economic → sustainability of neighborhoods" and "economic → socio-cultural → environment" With the coefficients of 4/898, 3/208, and 1/988, respectively, were the essential paths influencing citizens' perception of sustainability of neighborhoods and in general, the governance-management component was recognized as the most effective component in determining the sustainability of neighborhoods.

    Conclusion

     To improve sustainability in different areas, we can emphasize the need to use a strategic plan for sustainable urban development in which special attention is paid to the impact of different components of sustainability on each other.

    Keywords: Sustainability, Sustainable neighborhood, Structural equation modeling, Javadieh neighborhood of 16th district of Tehran