فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال بیست و نهم شماره 98 (تابستان 1400)

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و نهم شماره 98 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالله خدابخشی شلمزاری، جعفر شفیعی سردشت* صفحات 7-25

    فصل ششم قانون مالیات های مستقیم 03/12/1366 با اصلاحات بعدی، ذیل عنوان «وظایف اشخاص ثالث»، به حدود مسئولیت این اشخاص برای پرداخت مالیات دیگری، اشاره دارد. به موجب ماده 182 این قانون، اشخاصی که پرداخت مالیات دیگری را تعهد کرده اند، باید از عهده این تعهد برآیند و با شخص مودی، مسئولیت تضامنی دارند. همچنین برخی از اشخاص، به جهت سمت و جایگاه خود، قانونا متعهد به کسر و پرداخت مالیات به مراجع وصول آن هستند. تحقق این مسئولیت، نتایجی مانند توقیف اموال اشخاص ثالث را به میان می آورد و اعتراض به اقدامات اجرایی و نیز حدود قانونی اقدامات و صلاحیت مراجع ذیربط، از مسایل قابل توجه در این موضوع می باشند. به بهانه صدور رایی از مراجع قضایی، مختصرا پیرامون مسایل پیش گفته بحث کرده و راجع به فروض مختلفی کنکاش خواهیم کرد که می تواند در صلاحیت مرجع قضایی یا شبه قضایی باشد.

    کلیدواژگان: مالیات، هیات حل اختلاف مالیاتی، مراجع قضایی، تعهد به سود ثالث، سند رسمی
  • احمد عزتی شورگلی، تیرداد احمدی*، پریسا صحرایی، رامین رحیمی صفحات 27-53

    یکی از مهم ترین فاکتورها که دولت ها و سیاست گذاران اقتصادی با اتکا به آن دست به اعمال سیاست مالی می زنند، ضریب فزاینده سیاست مالی است. این ضریب که میزان اثربخشی سیاست مالی در تحریک تولید و تثبیت اقتصادی را نشان می دهد همواره جزء مباحث پرمناقشه بین اقتصاددانان و پژوهشگران بوده است، زیرا هیچ توافق نظری در مورد اندازه این ضریب وجود ندارد، لذا پژوهشگران متعددی سعی در برآورد تجربی ضریب فزاینده سیاست مالی پرداخته اند، این تلاش که بعد از بحران جهانی 2008-2007 به علت نقش     به سزای این ابزار سیاستی در کاهش بحران ها دوچندان شده است، موضوع و هدف اصلی مطالعه حاضر است؛ لذا این مقاله در همین راستا با استفاده از داده های فصلی اقتصاد ایران طی دوره زمانی1369:1-1396:4، با به کارگیری مدل غیرخطی خودرگرسیون برداری آستانه ای به برآورد ضریب فزاینده آنی وتجمعی (10 و 20 فصل) سیاست مالی پرداخته است. نتایج حاصل از آزمون ریشه واحد غیرخطی  و آزمون هم انباشتگی غیرخطی   نشان داد که درجه انباشتگی بعضی از متغیرهای مورد استفاده در تحقیق غیرخطی است، همچنین رابطه هم انباشتگی بین متغیرهای مورد استفاده از یک رابطه غیرخطی تبعیت می کند، همچنین تخمین مدل خودرگرسیون برداری آستانه ای و برآورد توابع واکنش ضربه غیرخطی شبیه سازی و بوت استراپ شده نشان داد که ضریب فزاینده مخارج عمرانی و جاری دولت در دوره رکود بزرگ تر از دوره رونق است این موضوع برای مالیات برعکس می باشد، همچنین بزرگ ترین ضریب فزاینده در بین سه ابزار سیاست مالی مربوط به مخارج جاری دولت است.

    کلیدواژگان: ضریب فزاینده سیاست مالی، ادوار تجاری، مدل خودرگرسیون برداری آستانه ای
  • حمیدرضا صداقت جو، فاطمه صراف*، علی نجفی مقدم، محسن حمیدیان صفحات 55-86

    یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت ها در بیشتر کشورهای جهان اخذ مالیات است و به عنوان یک ابزار سیاستی در اختیار دولتمردان قرار دارد. مدیران مالیاتی هر کشور از مالیات بر سود سپرده های بانکی به عنوان یک ابزار برای مدیریت نقدینگی استفاده می نمایند. هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه دو راهبرد اخذ و معافیت مالیات از سود سپرده های بانکی است. پرسشنامه تحلیل سوآت برای دو حالت اخذ و معافیت مالیات تنظیم و در اختیار ده طیف از نقش آفرینان و خبرگان قرار گرفت (در کل 1041 نفر). امتیاز دهی براساس مقیاس لیکرت انجام و رتبه بندی تحلیل سوآت بر اساس میانگین و وزن نسبی انجام شد. نتایج نشان داد که برای اخذ مالیات از سود سپرده های بانکی مهمترین ضعف و تهدید به ترتیب کاهش تمایل مردم به سپرده گذاری در بانک ها و افزایش سرمایه گذاری در واحدهای غیرمولد مانند سرمایه گذاری در ارز، کالا و سکه هستند. برای معافیت مالیاتی مهم ترین ضعف ها و تهدیدها به ترتیب کاهش هزینه تمام شده پول برای بانک ها، کاهش عرضه نیروی کار اشخاص و افزایش میل نهایی به مصرف تایید شد. نتایج نشان داد که در کل راهبرد مدیریتی اخذ مالیات از سود سپرده های بانکی در کل جامعه آماری تهاجمی است و برای حالت معافیت مالیاتی تدافعی است.

    کلیدواژگان: سود سپرده های بانکی، اخذ مالیات، معافیت مالیات، راهبرد تهاجمی و تدافعی، سازمان امور مالیاتی کشور
  • فرشاد رضایی نژاد، مهدی صالحی*، محمود همت فر، محمدحسن جنانی صفحات 87-114

    مطالعه حاضر به وجود شکاف مطالعاتی داخلی و خارجی در زمینه شناسایی نقش ابعاد گوناگون مطالعات طراحی مدل ظرفیت های مالیاتی تجارت الکترونیک و مالیات فروش اینترنتی به خصوص در اجتناب از مالیات عملکرد در اداره کل امور مالیاتی استان تهران پرداخته است. جامعه آماری در پژوهش حاضر کلیه خبرگان و مدیران اداره امور مالیاتی تهران می باشند. در بخش کیفی این مطالعه از نمونه گیری هدفمند که به آن نمونه گیری غیراحتمالی، هدف دار یا کیفی نیز می گویند، به معنای انتخاب هدف دار واحدهای پژوهش برای کسب دانش یا اطلاعات استفاده شده است. در بخش کمی، 180 نفر از کارکنان اداره امور مالیاتی استان تهران به عنوان نمونه در دسترس در نظر گرفته شدند. روش های گردآوری اطلاعات در این پژوهش به دو دسته کتابخانه ای و میدانی تقسیم می شود. در خصوص جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش از روش های کتابخانه ای و جهت گردآوری اطلاعات برای تایید یا رد فرضیه های پژوهش از روش میدانی استفاده شده است. در این پژوهش برای گردآوری داده های پژوهش از مصاحبه و ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. در مطالعه اول روش تجزیه و تحلیل داده ها پس از جمع آوری اطلاعات از تحلیل محتوا در پی تحلیل و تفسیر نتایج و پیاده سازی مدل کیفی تلاش خواهد شد. در مطالعه دوم که از روش توصیفی پیمایشی استفاده شده است از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری استفاده شد. تحلیل داده های کیفی در این مطالعه با روش تحلیل تم انجام شده است. برای تحلیل محتوای کیفی از نرم افزار MAXQDA استفاده شده است. همچنین مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار SMARTPLS صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، مالیات الکترونیکی، مالیات بر تجارت الکترونیکی، ظرفیت مالیاتی، فروش اینترنتی
  • سعید حاج صادقی، حمیدرضا غلام نیا روشن*، ایمان داداشی صفحات 115-142

    کثرت تخلفات صاحبان دفاتر اسناد رسمی از حیث عدم رعایت قوانین و مقررات مالیاتی بستری را برای قانون گریزی سردفتران و مودیان در حوزه معاملات اموال منقول و غیر منقول ایجاد نموده و از این لحاظ موجبات تعویق وصول مالیات و نهایتا تضییع حقوق حقه دولت را فراهم می نماید. رویکرد اصلی این مطالعه ارایه راهکار به مدیران، حسابرسان، بازرسان و ناظران مالیاتی است که تصویر شفاف تری از شاخص های قانون گریزی دفاتر اسناد رسمی داشته باشند و به انتخاب بهترین استراتژی برای بهبود درآمد مالیاتی و ممانعت از گسترش قانون گریزی کمک نماید. جهت شناخت شاخص های تاثیرگذار بر قانون گریزی دفاتر اسناد رسمی از روش دلفی فازی استفاده شده است. داده ها از خبرگانی که با موضوع پژوهش آشنایی داشتند، جمع آوری گردیده است. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک BMW استفاده گردید. نتایج حاصل از رتبه بندی 29 زیر معیار پژوهش نشان می دهد که زیر معیار عدم ارسال اطلاعات مربوط به اسناد تنظیمی (قانون تسهیل) جهت مطالبه مالیات و زیر معیار تنظیم اسناد بیع قطعی، صلح، هبه، وکالت فروش انواع خودرو بدون رعایت ماده 42 قانون ارزش افزوده از زیرگروه اسناد غیر منقول و منقول به ترتیب جایگاه برتر اهمیت را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: قانون گریزی، دفاتراسنادرسمی، درآمد مالیاتی، روش BWM، اعداد فازی مثلثی
  • مسعود قربانی، علی چشمی*، مصطفی سلیمی فر، عظیم نظری صفحات 143-170

    هرچند نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران طی سال های اخیر ثابت بوده اما با توجه به نیاز دولت به درآمدهای مالیاتی، زمان مناسب جهت تغییر این نرخ با توجه به اثرات آن بر تورم بسیار اهمیت دارد. با وجود نرخ تورم بالا در ایران، ارزیابی اثر تغییرات نرخ مالیات بر ارزش افزوده، به عنوان سیاست مالی، با لحاظ چسبندگی قیمت می تواند نتایج شفافی پیش روی سیاست گذاران قرار دهد. در این مقاله، در یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) با درنظر گرفتن چسبندگی قیمت اسمی، کانال تکانه مالیات بر ارزش افزوده به مصرف کننده نهایی تصریح شد و با دو سناریوی چسبندگی قیمت بالاتر و پایین تر از مقدار تعادلی، اثر این تکانه بر متغیرهای حقیقی سنجیده شد. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که در سناریوی چسبندگی قیمت بالاتر از تعادل در پاسخ به تکانه ها، انحرافات در متغیرهای کلان اقتصادی تشدید می شود و نیز دوره بازگشت آنها به وضعیت باثبات کمتر می شود. به عبارتی اگر دولت قصد استفاده از نرخ مالیات بر ارزش افزوده و افزایش آن به عنوان سیاست مالی را دارد، بهتر است در شرایط غیرتورمی، که چسبندگی قیمت بالاست، از این سیاست استفاده کند. همچنین تحلیل تکانه درآمدهای نفتی و مخارج دولت نشان می دهد الگوی با چسبندگی قیمت بهتر می تواند دنیای واقعی را تحلیل کند.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، سیاست مالی، چسبندگی قیمت، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی
|
  • Pages 7-25

    Chapter Six of the Law on Direct Taxes, 1366/12/3, with the subsequent amendments, under the title "Duties of third parties", refers to the limits of the responsibility of these persons to pay other’s taxes. According to Article 182 of this law, those obligated to pay other persons’ taxes and every one undertaking or guaranteeing the payment of someone else’s tax, as well as those becoming subject to a fine as a result of failure to comply with the duties provided in this Law, shall all be deemed as taxpayers and shall be treated, for the purpose of recovering their liabilities, according to the legal provisions related to the enforcement of tax collection. In addition, some people, due to their position, are legally obliged to deduct and pay taxes to the collection authorities. Exercising this responsibility may lead to consequences such as confiscation of third parties’ property. Besides objections to executive actions and the competencies of the relevant authorities, are significant issues in this regard. Under the pretext of issuing a verdict from the judiciary, we will briefly discuss the aforementioned issues and explore various assumptions that may be within the jurisdiction of the judiciary or quasi-judicial authorities (tribunals).

    Keywords: Tax, Tax Dispute Resolution Board, Judicial Authorities, Commitment in Favor of Third Parties, Official Document
  • Pages 27-53

    Fiscal multiplier is one of the most important factors which governments and economic policymakers rely on to conduct fiscal policy. This multiplier, which shows the effectiveness of fiscal policy in stimulating domestic production and economic stabilization, has always been a contentious issue among economists and researchers, because there is no theoretical agreement on the size of this coefficient. Therefore, several researchers have tried to empirically estimate the Fiscal multiplier. This effort, which has doubled after the global crisis of 2007-2008 due to the significant role of this policy tool in reducing crises, is the main purpose of this study. This paper estimates the instantaneous and cumulative Fiscal multiplier using quarterly data of Iran economy during 1990 to 2017, using a non-linear threshold auto-regressive model. The results of TAR test and TVECM test showed that the integration of some variables used in the research is nonlinear. Similarly, the Co-integration relationship between the variables is nonlinear. Also estimation of TVAR model and simulated nonlinear impact response functions showed that the multiplier of government expenditures during the recession is greater than the boom period. This is opposite for tax. Also the largest multiplier among the three fiscal policy instruments related to current government expenditures.

    Keywords: Threshold Auto-Regression Model, Business Cycles, Fiscal Policy Multiplier
  • Pages 55-86

    One of the most important sources of income for governments in most countries of the world is taxation. The purpose of this study is to review and compare the two strategies of tax collection and exemption from interest on bank deposits. SWOT analysis questionnaire was prepared for both tax collection and exemption modes and was given to ten groups and expert of stakeholders (1041 questionnaire). Scoring was based on the Likert scale and SWOT analysis was ranked based on SPACE Matrix. The results showed that the most important weaknesses and threats for taxation of interest on bank deposits are reducing people's willingness to deposit in banks and increasing investment in unproductive units such as investing in currency, commodities and coins, respectively. The most important weaknesses and threats for tax exemption were the reduction in the cost of money to banks, the reduction in the supply of labor, and the increase in the ultimate desire to consume, respectively. The results showed that in general, the management strategy of taxing the interest on bank deposits in the whole statistical community is aggressive and defensive for tax exemption.

    Keywords: Bank Deposits, Tax Collection, Tax Exemption, Offensive, Defensive Strategy, Tax Affairs Organization
  • Pages 87-114

    The present study focuses on the lack of existence of internal and external studies in identifying the role of various dimensions of e-commerce tax capacity model design and online sales tax studies, especially in avoiding performance taxes in Tehran Province Tax Affairs General Directorate. The statistical population was all of the experts and managers. In qualitative phase, purposeful sampling has been used which is also called non-probability, purposeful or qualitative sampling. So, the views of 11 experts and managers have been gathered. In quantitative phase, 180 employees were considered as available sample. The data collection methods are consisting two categories: library and field. Regarding the collection of information related to the literature on the subject and research background, library methods have been used and in order to collect information to confirm or reject the research hypotheses, the field method has been used. interviews and three types questionnaires were used to collect data. In the first study, the data analysis method, after collecting information from content analysis, will try to analyze and interpret the results and implement a qualitative model. In the second study, using a descriptive survey method, the structural-interpretive modeling method has been used. The qualitative data analysis was performed by theme analysis method. The MAXQDA software was used for qualitative content analysis. The structural equation modeling has also been done with SMARTPLS software.

    Keywords: E-commerce, E-tax, E-Commerce Tax, Tax Capacity, Online Sales
  • Pages 115-142

    The frequent violations of notaries in terms of non-compliance with tax laws and regulations provide a breeding ground for notaries and taxpayers in the field of movable and immovable property transactions, and in this regard, delay tax collection and ultimately waste government fraudulent rights. The main approach of this study is to provide solutions to managers, auditors, auditors and tax supervisors who have a clearer picture of notarial indicators and help to choose the best strategy to improve tax revenue and prevent the spread of delinquency. The fuzzy Delphi method has been used to identify the indicators affecting the lawlessness of notaries. Data were collected from experts familiar with the research topic. BMW technique was used to analyze the data. The results of ranking 29 sub-criteria of the research show that the sub-criterion of not sending information related to regulatory documents (facilitation law) for tax claims and the sub-criterion of preparing documents for definitive sale, peace, gift, power of attorney sales of vehicles without observing Article 42 of Value Added Law From the subgroup of immovable and movable documents, respectively, have occupied the highest position of importance.

    Keywords: Lawlessness, Tax Revenue, BWM Method, Triangular Fuzzy Numbers
  • Pages 143-170

    Although the VAT rate in Iran has been stable in recent years, but given the government's need for tax revenues, the appropriate time to change this rate is very important given its effects on inflation. Despite the high inflation rate in Iran, assessing the effect of changes in the VAT rate as a fiscal policy, in terms of price stickiness can provide clear results for policymakers. In this paper, in a Stochastic Dynamic General Equilibrium (DSGE) model, considering the nominal price stickiness, the VAT impulse channel to the final consumer is specified. And with two price sticking scenarios, higher and lower than the steady state value, the effect of this shock on the real variables was measured. The simulation results show that in the scenario with price stickiness more than steady state, Deviations in macroeconomic variables intensify in response to shocks. Also, their return period to steady state becomes shorter. In other words, if the government intends to use the VAT rate and increase it as a fiscal policy, it is better to use this policy in non-inflationary conditions, where price stickiness is high. Also, the analysis of the impulse of oil revenues and government expenditures shows that a model with price stickiness can analyze the real world better.

    Keywords: VAT, Fiscal Policy, Price Stickiness, Stochastic Dynamic General Equilibrium Model