فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی شهبازی*، علی محمد حسنی، حسن رضایی، علی قائمی صفحات 5-15
    عدم مدیریت مناسب مواد زاید ساختمانی می تواند اثرات مخرب محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی ایجاد نماید، به همین دلیل بررسی کمیت، کیفیت و توجیه اقتصادی پردازش نخاله ها حایز اهمیت است. جهت برآورد کمی نخاله های شهرستان گرگان در سال 1394 از دو پارامتر «تعداد تخلیه و بار ماشین» استفاده شد. همچنین امکان سنجی مالی با استفاده از روش ارزش خالص فعلی و نقطه سربه سر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آنالیز کمی نشان داد که به طور متوسط روزانه 264 تن و در طول سال 96861 تن نخاله ساختمانی در محل های دفع تخلیه می شود. بیشترین درصد ترکیب نخاله در هزارپیچ مربوط به خاک با %5/33 و کمترین آن چوب با 1% است. امکان سنجی مالی احداث مرکز پردازش نخاله در گرگان نشان داد که پردازش نخاله تولیدی در این شهرستان از نظر اقتصادی توجیه پذیر نیست، اما اگر علاوه بر شهرستان گرگان، نخاله های چهار شهر مجاور نیز پردازش شوند، در این صورت طرح از نظر اقتصادی قابل قبول است. در این حالت ارزش خالص فعلی پس از نه سال و یازده ماه به نقطه سر به سر رسیده و بعد از این زمان سودآوری آغاز می شود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت با تجمیع نخاله ها، بازیافت آنها توجیه پذیر خواهد بود. علاوه بر این، پردازش نخاله تولیدی باعث سودآوری مالی، کاهش آلودگی های محیط زیست، کاهش فشار افکار عمومی و در نهایت توسعه پایدار منطقه خواهد شد.
    کلیدواژگان: نخاله های ساختمانی، ارزش خالص فعلی، نقطه سر به سر، امکان سنجی مالی، شهرستان گرگان
  • مریم کبیری هندی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، افشین دانه کار صفحات 17-29

    در این مقاله به بررسی تنوع زیست فرهنگی، ارزیابی و حفاظت از آن از طریق مراجعه به نوشتارهای مختلف پرداخته شده است. تنوع بسیار زیاد یکی از شگفت انگیزترین خصوصیات کره زمین به شمار می رود که نه تنها به سبب تنوع زیستی بلکه به واسطه وجود گوناگونی در فرهنگ ها و زبان های جامعه انسانی ایجاد شده است. با این حال، هم اکنون هر دو تنوع زیستی و فرهنگی با نرخ بی سابقه ای در تاریخ بشر در حال کاهش هستند. مطالعات صورت گرفته در اواخر قرن گذشته میلادی نشان دادند که ارتباط مستقیمی میان پراکنش، تهدیدات و نابودی این تنوع در سطح منطقه ای و جهانی وجود دارد. افزایش آگاهی از وجود اشتراکات و ارتباطات میان تنوع زیستی، زبانی و فرهنگی و درک این واقعیت که از میان رفتن این روابط عامل بسیاری از مشکلات محیط زیستی و اجتماعی عصر حاضر است، منجر به پیدایش حوزه ی پژوهشی جدیدی با عنوان تنوع زیست فرهنگی شده است. در این راستا تاکنون پژوهش هایی در کشورهای مختلف و همچنین در سطح جهان به عمل آمده است که خط سیر کلی آن ها را می توان به صورت تحلیل همبستگی تنوع زیستی و زبانی در سطوح جهانی و منطقه ای، توسعه ابزار اندازه گیری و ارزیابی وضعیت تنوع زیست فرهنگی و مطالعه درباره بقا و نابودی آن گروه بندی نمود. در ایران نیز با توجه به تنوع زیستی و فرهنگی آن، به نظر می رسد انجام چنین مطالعاتی از اهمیت زیادی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: تنوع زیست فرهنگی، ارزیابی، پراکنش، حفاظت، ایران
  • مجید عباس نیا*، عاتکه ظهیریان، مهدی زارع، مجید شبان صفحات 31-39
    یکی از مهم ترین مسایل قرن بیست و یکم معضل های محیط زیستی ناشی از فعالیت بشری به ویژه بخش صنعت می باشد. در بخش صنعت یکی از مهم ترین عوامل بروز این معضلات پسماندهای ناشی از عملیات تولید است. که پالایشگاه مورد مطالعه از این قاعده مستثنی نمی باشد. هدف از این تحقیق، شناسایی و طبقه بندی پسماندهای تولیدی و ارایه راهکار جهت بهبود روند مدیریت پسماند است. این مطالعه به صورت میدانی در پالایشگاه شیراز صورت گرفته است. پس از بررسی فرایند تولید و منابع تولید پسماند، نوع و تناژ پسماندهای تولیدی شناسایی و اندازه گیری شد. سپس طبقه بندی پسماندها طبق کنوانسیون بازل انجام شد و به هر یک از پسماندها کدهای ویژه ای اختصاص داده شد. نتایج مطالعه نشان داد که بیشترین مقدار پسماند تولیدی در پالایشگاه شیراز، مایعات نفتی و ورق فلزی است و نیز پسماندهای فرایندی 77% از کل پسماندهای تولیدی را تشکیل می دهند. بر اساس کنوانسیون بازل 66% از پسماندهای تولیدی در پالایشگاه جزو پسماندهای خطرناک محسوب می شوند. در نهایت بحث مدیریت پسماند در سطح واحدهای صنعتی پالایشگاه نیز ضمن اشاره به نواقص مشاهده شده، راهکارهای مدیریتی جهت کاهش تولید پسماندها و برنامه های آموزشی مناسب برای نیروی انسانی تشریح شد.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، کنوانسیون بازل، پسماند صنعتی، پالایشگاه شیراز
  • عباس خالقی نژاد*، نوید فاتحی راد صفحات 41-53

    توسعه تکنولوژی مشکلات زیادی مثل انواع بیماری های جسمی ناشی از آلودگی های صنعتی و بیماری های روانی ناشی از یکنواختی زندگی ماشینی مثل افسردگی را پدید آورد. این مساله به تدریج موجب گرایش به آشتی با طبیعت نخست بین دانشمندان و سپس در بین مردم شد. اندک اندک فشار اجتماعی سیاستگذاران را نیز به سمت تدوین خط مشی هایی برای حفظ و نگهداری بهتر از محیط زیست سوق داد، نتیجه این مطالبه تصویب قانون حفظ و احیای برخی تالاب های کشور بود. اما این قانون دارای کاستی هایی است که برای رفع آن ها لازم است این قانون مورد اصلاح و بازنگری قرار گیرد. پیشنهاد می شود این بازنگری نقش سازمان ها و نهادهای مرتبط، نحوه سرمایه گذاری بخش خصوصی جهت ایجاد اشتغال و بهره برداری صحیح از این منابع را به طور شفاف مشخص نماید. همچنین، لازم است مطالعات کافی جهت سنجش امکان احیای تالاب های در معرض خطر انجام شود تا از اتلاف منابع مالی در پروژه های بی ثمر جلوگیری شود. بازدید گردشگران از تالاب ها سالانه درآمدهای هنگفتی نصیب صنعت گردشگری کرده است که این مساله نشان دهنده اهمیت اقتصادی تالاب هاست. علاوم بر آن بروز سیلاب های اخیر و خرابی های فراوانی آن، نشان داد که دانسته های ما از محیط های آبی کشور کافی نیست. بنابراین، پیشنهاد می شود برای پیشگیری از بروز این آسیب ها در آینده، برنامه ها و طرح های مرتبط با محیط زیست کشور به طور اساسی بازنگری شود. این بازنگری هم در حوزه مطالعات، هم در حوزه خط مشی گذاری دولت و هم در طرح های اجرایی مرتبط با مفاد قانون لازم است.

    کلیدواژگان: حقوق تالاب ها، گردشگری محیط زیست ی، خط مشی های عمومی، اجرای خط مشی، اثربخشی اجرای خط مشی
  • سیروس محمودی* صفحات 55-66
    هدف این پژوهش، بررسی جایگاه مولفه های محیط زیست در کتاب های درسی پایه دهم است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه پژوهشی شامل همه کتاب های درسی پایه دهم است که در سال 1399 چاپ شده است. ده عنوان از کتاب های درسی پایه دهم به صورت هدفمند در نمونه قرارگرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بوده که با قضاوت متخصصان ساخته شده است و داده های حاصل با استفاده از شاخص های توصیفی در فرایند تحلیلی «آنتروپی شانون» مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که: 1. فراوانی مولفه های محیط زیست در کتاب های درسی پایه دهم رشته علوم انسانی 410 مورد، در رشته علوم تجربی 679 مورد و در رشته ریاضی- فیزیک 535 مورد است و آزمون خی دو، معنی دار بودن این تفاوت را نشان می دهد. 2. در کتاب های درسی پایه دهم رشته علوم انسانی، به مولفه «بهداشت و سلامت» با ضریب اهمیت 181/0، بیشترین توجه و به مولفه های«منابع طبیعی» با ضریب اهمیت 069/0 و «جمعیت» با ضریب اهمیت 067/0، کمترین توجه شده است. 3. در کتاب های پایه دهم رشته علوم تجربی، به مولفه «حیات وحش» با ضریب اهمیت 125/0، بیشترین توجه و به مولفه های«اثرات محیط زیستی بحران های طبیعی (سیل، زلزله، آتش سوزی)» با ضریب اهمیت 028/0 و «جمعیت» با ضریب اهمیت 008/0 ،کمترین توجه شده است. 4. در کتاب های پایه دهم رشته ریاضی، به مولفه «مصرف بهینه» با ضریب اهمیت 141/0، بیشترین توجه و به مولفه های«معضلات و تهدیدات محیط زیست» با ضریب اهمیت 033/0 و «جمعیت» با ضریب اهمیت 01/0، کمترین توجه شده است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، کتاب های درسی، پایه دهم، تحلیل محتوا
  • محسن عابدی درچه*، سید عباس احمدی صفحات 67-81

    از ابتدای هزاره سوم میلادی کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس رو به ساخت جزایر مصنوعی آوردند. در این تحقیق به بررسی نقش و مسئولیت راپمی در قبال محیط زیست و توسعه پایدار خلیج فارس پرداخته شده است. کشورهای مذکور با احداث جزایر مصنوعی سبب تخریب محیط زیست دریایی می شوند. در این مقاله، چگونگی اجرای نقش محیط زیستی سازمان راپمی در خصوص مقابله با احداث جزایر مصنوعی تبیین شده است، با علم به این مطلب که احداث جزایر مصنوعی سبب به خطر افتادن محیط زیست دریایی خلیج فارس می شود. در این راستا نقش و مسئولیت سازمان محیط زیست منطقه ای با تشریح ساختار و سازمان، اهداف کنوانسیون، شرح وظایف، پروتکل های پنج گانه، مواد قانونی موجود مورد بحث قرار گرفته است. در این مقاله با استناد به اهداف کنوانسیون، پروتکل ها و برخی از مواد سی گانه مرتبط با موضوع نقش هایی که این سازمان می تواند ایفا نماید در قالب آینده پژوهی توصیه ای بررسی شد. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی با تکیه بر منابع کتابخانه ای، اینترنتی و استفاده از نرم افزارهای GIS و Snagit به تجزیه و تحلیل این موضوع پرداخته است. روند حل و فصل این موضوع از طریق مذاکره با اعضا راپمی و یا ارجاع آن به کمیسیون قضایی راپمی است که در صورت عدم پیگیری در بازه زمانی کوتاه مدت سبب به خطر افتادن محیط زیست دریایی خلیج فارس و دریای عمان می شود.

    کلیدواژگان: محیط زیست دریایی، راپمی، جزایر مصنوعی، خلیج فارس و دریای عمان، توسعه پایدار
  • الهام ابراهیمی*، نغمه مبرقعی دینان، مصطفی کشتکار صفحات 83-92
    سیل به عنوان یکی از بلایای طبیعی در حوضه آبخیز گلستان موجب پیامد های منفی اقتصادی-اجتماعی و محیط زیستی زیادی شده است. در این پژوهش، به منظور ارزیابی اثر زیرساخت های جاده ای در میزان سیل خیزی حوضه آبخیز مادرسو استان گلستان، از روش تحلیل سلسله مراتبی و آنالیز حساسیت متغیرهای اثرگذار بر وقوع سیل استفاده شد. ابتدا لایه های رقومی تاثیر گذار بر وقوع سیل شامل شیب زمین، بارندگی، فاصله از پل های احداث شده، تراکم زهکشی و ارتفاع زمین در محیط نرم افزار ArcGIS10.2 تهیه شد. مقایسات زوجی در قالب پرسش نامه و براساس نظرات کارشناسان مختلف انجام و وزن هریک از معیارها در نرم افزار Expert choice به دست آمد. سپس نقشه مناطق مستعد سیل تهیه و براساس وقایع سیل های گذشته و با استفاده از منحنی ROC در نرم افزار SPSS 19 اعتبار سنجی شد. نتایج نشان داد متغیر فاصله از پل های احداث شده و ارتفاع از سطح دریا به ترتیب بیش ترین و کم ترین وزن را دارند. اعتبارسنجی نقشه نیز دقت 88% را نشان داد. آنالیز حساسیت مدل نیز اثبات کرد متغیر فاصله از پل های احداث شده بیشترین تاثیر را بر سیل خیزی منطقه داشته است. بنابراین، احداث پل های غیراستاندارد به عنوان یکی از زیرساخت های جاده ای موثر بر رژیم جریان و مهندسی رودخانه، می تواند به عنوان یکی از مهم ترین عوامل دخیل در وقوع سیل های حوضه آبخیز مادرسو در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: وقوع سیل، زیرساخت های جاده ای، پل های غیراستاندارد، آنالیزحساسیت، حوضه آبخیز مادرسو
  • محمدحسین گرجیان عربی*، محسن احمدپور، حسن رضایی، محمد رحمانی، محمدحسین سینکا کریمی صفحات 93-108

    سرب یکی از سمی ترین و پر مصرف ترین فلزات است که حتی مقدار بسیار جزیی آن اثرات بدی روی موجودات زنده می گذارد. آلودگی هوا با سرب باعث ایجاد انواع بیماری ها در انسان و جانداران و در محیط های آبی باعث مختل شدن عملکرد فیتوپلانکتون ها به عنوان یکی از منابع مهم تولید اکسیژن در دریاها و در نتیجه بر هم خوردن تعادل جهانی موجودات آبزی می شود. در میان جاذب های زیستی، جلبک ها از اهمیت ویژه ای برخوردارند که دلیل آن را می توان خودانباشتگی فلزات سنگین و در نتیجه ضریب جذب بالای این جاذب های زیستی دانست. در این مطالعه جذب فلز سمی سرب توسط جلبک ها مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای تحقیق شامل دز جاذب، pH، درجه حرارت، مدت زمان بهینه جذب و بیشترین میزان جذب بوده است. دو مدل جذب کلاسیک ایزوترم، شامل لانگمویر و فرندلیچ و دو مدل جذب سینتیک شامل مدل شبه مرتبه اول و مدل شبه مرتبه دوم نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از درصد جذب بالای فلز سرب توسط جلبک ها خصوصا جلبک قهوه ای بود ولی به صورت کلی متغیرها و مدل های ایزوترم و سینتیک جذب سرب در جلبک ها از اصول و نظم خاصی پیروی نمی کردند. این نکته شایان توجه است که برای عملیاتی کردن جذب فلز سنگین سرب به صورت واقعی و جدای از محیط آزمایشگاهی توسط جلبک ها باید شرایط خاص مکانی، زمانی، دمایی و غلظت فلز را مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: آلودگی، جذب زیستی، پارامترهای جذب، ایزوترم های جذب، سنتیک های جذب
  • ملیحه عرفانی*، طاهره اردکانی صفحات 109-118
    تجزیه و تحلیل شبکه بوم شناختی (ENA) روشی نوین با رویکرد سیستمی است که به مطالعه ساختار و پویایی شناسی سیستم های بوم شناختی مانند شبکه های غذایی می پردازد. این روش همچنین قادر است کارکرد اکوسیستم ها را ارزیابی کند و امکان مقایسه سیستم بوم شناختی را از این نظر فراهم آورد. حوزه کاربرد این روش وسیع است و اخیرا در ارزیابی ریسک بوم شناختی به کارگرفته شده است. تاکنون تعداد قابل توجهی مدل شبکه بوم شناختی ساخته شده است و روش تجزیه و تحلیل شبکه در چند مدل به میزان قابل توجهی پیشرفت کرده است. از میان این مدل ها برای مطالعه روابط شبکه غذایی می توان به مدل اکوپث و مدل سازی معکوس اشاره کرد. یکی از مشکلات بر سر راه این روش ها، نیازمندی آنها به توصیف کامل جریان بین اجزا سیستم، مقدار هر یک از اجزا و صحت هر یک از داده ها است. از مهم ترین کاربردهای ENA می توان به تعیین سطح مجاز برداشت از منابع طبیعی و پیش بینی اثرات مداخلات انسانی بر سیستم های طبیعی اشاره کرد. با توجه به کاربرد گسترده این روش در حل مسایل مختلف محیط زیست از دیر باز به آن توجه می شده است، اما متاسفانه مطالعات انجام شده در ایران بسیار اندک است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف معرفی ENA و به خصوص مدل های تغذیه ای و کاربرد آن در سیستم های مورد بهره برداری انجام شده که می تواند مورد توجه پژوهشگران و مدیران در حوزه محیط زیست قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل شبکه بوم شناختی (ENA)، روش سیستمی، شبکه غذایی، مدل سازی بوم شناختی، ساختار و کارکرد اکوسیستم
  • فاطمه طباطبایی یزدی*، امیرعلی برومند صفحات 119-131

    پژوهش حاضر، جستاری اسنادی- تحلیلی است که به دنبال پاسخ به سوال «تاثیر باغ وحش بر هویت بوم شناختی شهروندان چیست؟» صورت گرفته است. در این راستا پس از ارایه تبیینی شفاف از مبانی نظری، تاثیر آموزش محیط زیست بر هویت بوم شناختی شهروندان بررسی گردید و کارکردهای باغ وحش در فضای شهری، به عنوان برشی از کیک طبیعت واکاوی شد. هدف از این مقاله گفتمان سازی پیرامون کارکردهای باغ وحش خصوصا در حوزه آموزش محیط زیستی با تاکید بر حفاظت از تنوع زیستی به عنوان لازمه تکوین هویت بوم شناختی شهروندان و مشارکت فعال آن ها در فرآیندهای مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست در شهرها است. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که آموزش محیط زیستی مبتنی بر تجربه زیسته در باغ وحش می تواند با تلفیق روش های تجربه مستقیم و غیرمستقیم در تکوین هویت بوم شناختی شهروندان نقشی سازنده ایفا کند. در این راستا مخاطب شناسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین، در جریان پژوهش مخاطبان به چهار دسته «کودکان»، «نوجوانان و جوانان»، «بزرگسالان» و «سالمندان، معلولین و بیماران» تقسیم شدند و به تفصیل به الزامات هر یک پرداخته شد. در پایان پیشنهاداتی ارایه شد.

    کلیدواژگان: باغ وحش، تنوع زیستی، آموزش محیط زیست، هویت بوم شناختی، تجربه طبیعت
  • مهدی حسام*، روح الله اوجی صفحات 133-148
    شناسایی اثرات و پیامدهای تغییر اقلیم به عنوان اولین و مهم‎ترین مخاطره تهدیدآمیز طبیعی، اولین گام تحقیق در راستای سازگاری با آن است. در این پژوهش با بهره گیری از پارادایم کیفی و تیوری بنیانی به شناسایی اثرات منطقه‎ای تغییر اقلیم در استان گیلان پرداخته شد. برای گردآوری اطلاعات از تکنیک های مصاحبه عمیق و گروه های بحث متمرکز بهره برده شده است. جامعه آماری، متخصصان و صاحب نظران حوزه مربوطه است و نمونه های تحقیق به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. با انجام مصاحبه با 12 صاحب نظر در استان گیلان، اشباع تیوریک حاصل شد. نتایج نشان می دهد که مهم ترین اثرات منطقه‎ای تغییر اقلیم در استان گیلان می توانند در هفت دسته شامل: عناصر اقلیمی، مخاطرات، کشاورزی، آب های سطحی و زیرزمینی، بیماری ها، محیط زیستی و اقتصادی-اجتماعی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سازگاری، اثرات تغییر اقلیم، تئوری بنیانی، استان گیلان
|
  • Ali Shahbazi *, Ali Mohammad Hasani, Hasan Rezaee, Ali Ghaemi Pages 5-15
    Lack of proper management of construction wastes can have devastating environmental, economic and social effects, so it is important to examine the quantity, quality and economic justification of waste processing. In order to quantitatively estimate the construction wastes of Gorgan, a city in north east Iran in the year 1394, two parameters including “number of unloads” and “car load" were used. Financial feasibility was also assessed using Net Present Value and Break-Even Point method. The results of quantitative analysis showed that an average of 264 tons per day summing up to a yearly 96861 tons of construction waste are dumped in landfills. Soil with 33.5% comprised the highest percentage of construction wastes and the lowest was wood with 1%. The financial feasibility analysis of establishing a center for construction wastes processing in Gorgan did not justify it economically. However, if in addition to Gorgan, the construction wastes of four neighboring cities are also processed, then the plan becomes economically acceptable. In this case, the net present value reaches Break-Even Point after nine years and eleven months, after which it becomes profitable. Therefore, accumulation of construction wastes of the four neighboring cities justifies the recycling plan. In addition, this practice will lead to financial profitability, reduce environmental pollution and the pressure of public opinion and ultimately will help moving towards the sustainable development of the region.
    Keywords: Construction Waste, Current pure value, Financial feasibility, Break- even point, Gorgan
  • Maryam Kabiri Hendi *, Abdolrassoul Salman Mahiny, Afshin Danehkar Pages 17-29

    In this paper biocultural diversity, its assessment and conservation has been investigated by reviewing different articles. The most striking characteristic of life on earth is its enormous diversity which is formed not only by the variety of plant and animal species and ecosystems, but also by the variety of cultures and languages in human societies. However, currently both biological and cultural diversity are showing an unprecedented rate of decline in human history. Studies in late 20th century have demonstrated that there is a direct link between distribution, threats and loss of these diversities on both regional and global levels. Increasing awareness of commonalities and linkages among biological, cultural and linguistic diversity and realizing the fact that breaking down of these linkages underlies many of the environmental and social problems humanity faces today; have led to the development of a new field named "biocultural diversity".  In this regard, many researches have been completed in different countries as well as in the world, the main lines of which can be grouped as: global and regional analyses of the correlations between linguistic and biological diversity; tools for measuring and assessing the state of biocultural diversity; and studies about the persistence and loss of biocultural diversity. It seems therefore that carrying out such studies in Iran considering its biological and cultural diversity, could be of higher importance.

    Keywords: Biocultural diversity, Assessment, Distribution, Conservation, Iran
  • Majid Abbasnia *, Atekeh Zahirian, Mahdi Zare, Majid Shaban Pages 31-39
    One of the most important issues of the twenty-first century is environmental problems caused by human activity, especially industrial sector. One of the main causes of these problems in the industrial sector is waste resulting from production operations and the studied refinery is no exception. The aim of this study was to identify, classify and determine the amount of produced waste. This study was implemented as a field study in Shiraz Refinery. Type and tonnage of the wastes were identified and measured after reviewing of production processes and sources of waste generation. Then classification of wastes was carried out according to the Basel Convention and special codes were assigned to each of the wastes. The results showed the highest amount of waste produced are petroleum liquid and metal sheets in Shiraz Refinery. Also 77% of total waste productions are process wastes. Based on the Basel Convention, 66% of wastes produced in the refinery are considered as hazardous. Finally, referring to the defects observed in the refinery waste management, we offered solutions to reduce waste production and described staff training programs.
    Keywords: Waste Management, Basel Convention, Industrial Waste, Shiraz oil refinery
  • Abbas Khaleghi Nezhad *, Navid Fatehi Rad Pages 41-53

    Technological developments have given rise to many problems for humans necessitating the need to offer ways to reconcile humans with nature and to preserve it. Physical problems such as increased airborne diseases, water and soil pollution and ailments such as depression and fatigue have been caused or exacerbated by machine life. These have pressured people and scientists towards adopting a more harmonic way of life in nature and also encouraged policy makers to develop laws for better nature conservation, among which conservation and restoration of wetlands has received high attention. However, these laws have shortcomings in need of further refinements. We suggest that any such review consider the role of institutes and private sector investment for job creation and sound natural resource utilization. Also, there is a need for comprehensive studies on restoration of the threatened wetlands to prevent waste of money in useless projects. Conservation of wetlands which are among the place of interest for large number of tourists, generates high revenue in the tourism industry. The occurrence of recent floods and the associated destruction of infrastructure have shown our incomplete understanding of the country's aquatic environments. In order to prevent these damages from happening in the future, a fundamental review of the plans and programs related to the environment should be made. It is suggested that this review be carried out both in the field of government policy and in executive aspects of the law.

    Keywords: Environmental Rights, Wetland rights, Ecotourism, Public Policy, Implementation of the law, Evaluation of the effectiveness, enforcement of the law
  • Sirous Mahmoudi * Pages 55-66
    The purpose of this study was to investigate the position of environmental components in the tenth grade textbooks in Iran. The research method was descriptive using content analysis. The statistical population included the books of the tenth Grade Schools, investigated totally without any sampling. A researcher-made content analysis inventory which was compiled by expert judgments and examined by descriptive indices using analytical process of Shannon Entropy, was employed to gather data. The result showed that:1. The frequency of environmental components in the tenth grade textbooks of humanities was 410, in natural sciences was 679 and in mathematics - physics was 535. 2- In the tenth grade textbooks of the humanities, component " Sanitation and Health" with importance coefficient of 0.181 was the most important dimension and component " population" with importance coefficient of 0.067 was the least important dimension. 3. In the tenth grade textbooks of the natural science, component " wildlife " with importance coefficient of 0.125 was the most important dimension and component "population" with importance coefficient of 0.008 was the least important dimension. 3. In the tenth grade textbooks of the mathematics, component "sustainable consumption" with importance coefficient of 0.141 was the most important dimension and components “problems of and threats to the environment”, and "population" with importance coefficient of 0.03 and 0.01, respectively were the least important dimensions.
    Keywords: Environmental education, high schools, Textbooks, Iran
  • Mohsen Abedidorche *, Seyed Abbas Ahmadi Pages 67-81

    From the beginning of the third millennium AD, the countries on the southern shore of the Persian Gulf has begun to build artificial islands. In this study, the role and responsibility of Regional Organization for the Protection of the Marine Environment (ROPME) towards the environment and sustainable development of the Persian Gulf has been investigated. The countries along the Persian Guld and Sea of Oman coasts are destroying the marine environment by building artificial islands. Knowing that construction of artificial islands endangers the marine environment of the Persian Gulf and Sea of Oman, the role of the ROMPE in countering the construction of artificial islands are explained in this paper. For this we resort to the role and responsibility of the regional environmental organizations; their structure, the objectives of the ROPME Convention, its duties, its five protocols, the existing legal provisions and their implementation. Based on the objectives of the Convention, the protocols and some of the materials related to the roles of this organization we reviewed and summarised issues in the form of foresight analysis recommendations. For this, we applied a descriptive-analytical research using library resources, Internet and the use of GIS and Snagit software. The process of invloved talks on important cases with ROPME members or referring to the ROPME Judicial Commission. If these cases are not followed up in a short period of time, the marine environment of the Persian Gulf and the Sea of Oman will be endangered.

    Keywords: Marine environment, ROPME, Artificial Islands, Persian Gulf, Oman Sea, sustainable development
  • Elham Ebrahimi *, Nakhmeh Mobarghaee Dinan, Mostafa Keshtkar Pages 83-92
    Flood as a disaster in the Madarsoo Watershed of Golestan Province has caused many socio-economic and environmental consequences in the last decades. In this study, analytical hierarchy process (AHP) and sensitivity analysis were used to assess the effects of road infrastructures on flooding of Madarsoo Watershed, Golestan Province. First, the effective thematic layers on the flood occurrence including slope, rainfall, distance from bridges, drainage density, and altitude were prepared in ArcGIS10.2. The final weights of factors were determined in Expert Choice software using pairwise comparison and questionnaires filled by experts. Furthermore, a flood susceptibility map was created based on these weighted-layers, and then validation was carried out by ROC curve method in SPSS 21 software. Results indicated that the distance from bridges and altitude have received the highest and lowest weights, respectively. Validation of results showed that our analysis performed fairly good in flood predication with an accuracy of 88%. Moreover, results of sensitivity analysis demonstrated that distance from bridge has a great effect on the flood susceptibility of study area. Therefore, non-standard bridges, road infrastructures on river and flow discharge regime are considered as the most important factors in flood occurrences in Madarsoo Watershed of the Golestan Province.
    Keywords: Flood occurrence, Road infrastructures, Non-standard bridges, Sensitivity analysis, Madarsoo Watershed
  • MohammadHossein Gorjian Arabi *, Mohsen Ahmadpour, Hasan Rezaee, Mohammad Rahmani, MohammadHosein Sinka Karimi Pages 93-108

    Lead is one of the most toxic heavy metals and is highly cosnumed in industry with highly negative effects on living organisms even in very small amounts. Air pollution with lead causes a diversity of diseases in humans and organisms. In aquatic environments lead pollution damages the functioning of phytoplanktons as one of the important sources of oxygen production and caused imbalance in the global aquatic organisms. Among absorbents, algae are of special importance, as lead gets accumulated in algae easily leading to the high absorption coefficient of these absorbents. In this study, lead absoption by algae was investigated. The research variables included absorbent dose, pH, temperature, optimum absorption time, and maximum absorption. Classical adsorption isotherm models, including Langmuir and Freundlich and two adsorption kinetics of pseudo-first-order model (Lagrgn) and pseudo-second-order model (Ho) were also examined. The results showed that the high adsorption rate of lead was due to algae, especially brown algae. However, the isotherm and kinetic variables and models of lead absorption in algae did not follow a distinguishable order. It must be noted that for the operation of the heavy metal adsorption of lead in real environments using algae, the special conditions of the place, time, temperature, and concentration of metal should be considered.

    Keywords: Pollution, Biosorption, Sorption parameters, Sorption isotherms, Sorption kinetics
  • Maliheh Erfani *, Tahereh Ardakani Pages 109-118
    Ecological network analysis (ENA) is a new systematic approach that studies the structure and dynamics of ecological systems such as food networks. It is also able to evaluate ecosystem function and make it possible to compare ecological systems. The application domain of this approach has been wide and nowadays expanded to ecological risk assessment. There are many ecological models and the method of network analysis has been significantly improvedin recent years. Among these models, Ecopath and Inverse modeling are great for investigation of relationships in food webs. Some of the challenges users face when applying these models include the need to characterizing an entire ecosystem flows, data on the amount of each component and data accuracy. Determining the allowable exploitation amounts of natural resources and prediction of human effects on natural systems are some of the important applications of ENA. This approach has long been considered in environmental studies to solve various environmental problems, however, studies of this kind in Iran are few. Therefore, this study was performed to introduce ENA and especially food models and its applications on harvesting systems, which warrants more attention of researchers and managers in the field of environmental sciences.
    Keywords: Ecological Network Analysis (ENA), Systemic Approach, Food Web, Ecological modeling, Ecosystem structure, function
  • Fatemeh Tabatabaei Yazdi *, AmirAli Boroumand Pages 119-131

    The present study is an analytical documentary that seeks to answer the question "What is the impact of the zoo on the ecological identity of citizens?". In this regard, after providing a clear explanation of the basic theoretical foundations of research, it was tried to explain the impact of environmental education on the ecological identity of citizens, by clearifing the functions of zoos; as a piece of nature cake; in urban spaces. The purpose of this paper was to make a discourse on the functions of zoos, especially in offering environmental education, with an emphasis on the protection of biodiversity as a prerequisite for the development of citizens' ecological identity and motivate citizens to participate in environmental management and planning processes in cities. The results of the present study suggest that environmental education based on lived-experiences in the zoos can play a constructive role in the development of citizens' ecological identity by combining direct and indirect experience methods. In this regard, audience recognition is very important. Therefore, during the research, the audience was divided into four categories: "Children", "Youth", "Adults" and "Elderly, Disabled and Sick" and the requirements of each were discussed in detail. At the end, suggestions were made.

    Keywords: Zoo, Biodiversity, Environmental education, Ecological identity, Nature experience
  • Mahdi Hesam *, Rouhollah Oji Pages 133-148
    initial step to adaptation. The present study, therefore, aims to identify the regional effects of climate change using qualitative paradigm and grounded theory in Guilan Province. Focus groups and in-depth interviews techniques were used to gather data. Statistical population of the research contained specialists and experts of the relevant fields selected using snowball sampling. Through interviewing 12 experts across Guilan Province, theoretical saturation was achieved. The results show that the regional impacts of climate change in Guilan Province can be classified into seven categories including: Climate variables, climate hazards, agriculture, groundwater and surface water, diseases, environmental and socio-economic impacts.
    Keywords: Climate change impacts, Grounded theory, Guilan province