فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی ایلام - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 128، امرداد 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 128، امرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زینب سارایی، آرمان آزادی* صفحات 1-11
    مقدمه

    به کارگیری استانداردهای احتیاطی می تواند در کنترل عفونت های بیمارستانی و نیز سلامت بیماران و کارکنان مراقبت سلامت نقش مهمی را ایفا کند؛ بنابراین، این پژوهش با هدف تعیین میزان دانش و رعایت استانداردهای احتیاطی در کارکنان بهداشتی درمانی شاغل در مراکز آموزشی درمانی شهر ایلام در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، توصیفی از نوع مقطعی است. محیط پژوهش شامل مراکز آموزشی درمانی شهر ایلام بود. نمونه پژوهش شامل 200 نفر از کارکنان مراقبت سلامت شامل پرستار، بهیار، ماما، کاردان و کارشناسان اتاق عمل، آزمایشگاه و هوشبری بودند که با روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه اطلاعات فردی و حرفه ای و نیز پرسش نامه دانش و میزان رعایت با استانداردهای احتیاطی بود. پرسش های دانش درباره استانداردهای احتیاطی شامل 20 پرسش است و دامنه امتیازات این پرسش نامه از 0 تا 20 را شامل می شود و امتیاز بیشتر نشان دهنده میزان دانش بالاتر درباره استانداردهای احتیاطی است. پرسش نامه میزان رعایت استانداردهای احتیاطی نیز شامل 20 پرسش است و دامنه امتیازات این پرسش نامه از 0 تا 80 را شامل می شود و امتیاز بیشتر نشان دهنده میزان بالاتر رعایت استانداردهای احتیاطی است. پس از اخذ رضایت آگاهانه، پرسش نامه ها از سوی نمونه ها تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS vol.22 آنالیز شدند.

    یافته های پژوهش

    داده های به دست آمده از 180 نفر از مشارکت کنندگان جمع آوری و تجزیه وتحلیل گردید. بر اساس نتایج مطالعه، میانگین (انحراف معیار) نمره دانش و رعایت استانداردهای احتیاطی به ترتیب 88/15 (07/3) و 64/69 (89/9) بود. اختلاف معنا داری میان نمره دانش نمونه های پژوهش با جنسیت و نیز نوع بخش آنان وجود داشت (P<0.05). مهم ترین متغیرهای پیش بینی کننده رعایت استانداردهای احتیاطی به ترتیب شامل دانش درباره استانداردهای احتیاطی، سابقه جراحت با ابزار برنده در شش ماه اخیر و سابقه کار بودند (P<0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، میزان دانش و رعایت استانداردهای احتیاطی کارکنان مراقبت سلامت استانداردهای احتیاطی در حد متوسط تا خوب بود. برگزاری دوره های منظم آموزش کنترل عفونت، فراهم کردن تجهیزات کافی و نظارت مداوم برای بهبود دانش و رعایت استانداردهای احتیاطی از سوی کارکنان مراقبت سلامتی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: استانداردهای احتیاطی، دانش، انطباق، کارکنان مراقبت سلامت، مراکز آموزشی درمانی
  • علی اشرف عیوضی، منیژه حسینی راد، مجتبی پارسا* صفحات 12-25
    مقدمه

    با توجه به توسعه و گسترش روزافزون پژوهش در علوم پزشکی و به ویژه استفاده از آزمودنی های انسانی در طرح های پژوهشی، لزوم اجرای پژوهش بر اساس معیارها و اصول اخلاقی اهمیت بالایی یافته است. در این مطالعه، میزان پایبندی مجریان طرح های پژوهشی به ذکر شاخص های اخلاق در پژوهش بر اساس مفاد بیانیه های معتبر ملی و بین المللی در پیشنهاده های پژوهشی مصوب دانشگاه علوم پزشکی ایلام از سال 1389 تا 1395 بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ای توصیفی-گذشته نگر بر روی 489 پیشنهاده پژوهشی مصوب، اطلاعات از طریق شش چک لیست استخراج شد که با استفاده از پرسش نامه های استاندارد کمیته اخلاق در پژوهش سازمان بهداشت جهانی (WHO/ERC) و سایر مطالعات مرتبط تهیه گردیده بود. داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل آماری شد.

    یافته های پژوهش

    نتایج این بررسی نشان داد که به طورکلی در 402 طرح (2/82 درصد)، به بخش ملاحظات اخلاقی در پیشنهاده ها توجه گردیده و تکمیل شده بود. تنها 20 طرح (4 درصد) به کمیته اخلاق در پژوهش ارجاع گشته و تاییدیه کمیته اخلاق در پژوهش را داشتند. در 163 طرح (8/57 درصد)، آزمودنی ها از شرکت در مطالعه آگاه شده بودند و در 177 طرح (2/36 درصد)، اخذ رضایت آگاهانه و نیز در 257 طرح (6/52 درصد) در پیشنهاده های با آزمودنی انسانی، حفظ محرمانگی اطلاعات آزمودنی ها در پژوهش پیش بینی شده بود.

     بحث و نتیجه گیری

    هدف غایی از تشکیل کمیته های ملی و منطقه ای اخلاق پژوهشی، ارتقای وضع موجود و نیل به استانداردهای مربوطه است که در کل، روند روبه رشدی را نشان داد. برگزاری کارگاه های آموزشی برای پژوهشگران و نظارت دقیق تر کمیته های اخلاق به ویژه در کارآزمایی های بالینی و مطالعات حیوانی، به منظور بهبود فضای اخلاقی، به عنوان راهکار پیشنهادی بهینه سازی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، پیشنهاده های پژوهشی، کارآزمایی بالینی
  • آتنا وفایی ملک آبادی، احسان کریمی*، احسان اسکوئیان صفحات 26-37
    مقدمه

    گیاهان دارویی یکی از تولیدات مهم در بخش کشاورزی و دارویی است. تاثیرگذاری مفید و ارزان بودن گیاهان دارویی، سازگاری با محیط زیست و آثار جانبی محدود گیاهان دارویی، نرخ استفاده از گیاهان دارویی را در سال های اخیر افزایش داده است. از دیرباز، عصاره های گیاهان مانند گیاه میخک در پزشکی، عطرسازی و به عنوان افزودنی ها در آشپزی استفاده می شدند؛ بنابراین، هدف از مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه آثار آنتی اکسیدانی، ضدباکتریایی و خاصیت ضدسرطانی عطرمایه و نانوامولسیون میخک است.

    مواد و روش ها

    فعالیت آنتی اکسیدانی عطرمایه و نانوامولسیون میخک با روش سنجش فعالیت مهاری رادیکال های DPPH (2،2-دی فنیل-1-پیکریلیدرازیل) و ABTS (2 و 2՛-آزینو- بیس -3- اتیل بنزتیازولین-6- سولفونیک اسید) اندازه گیری شد. با تهیه محیط کشت و سوسپانسیون از چهار باکتری پاتوژن از نوع گرم مثبت شامل استافیلوکوکوس اوریوس، باسیلوس سوبتیلیس و باکتری های گرم منفی ازجمله اشرشیاکلی و سودوموناس آیروژینوزا و روش اندازه گیری قطر هاله مهار رشد، خواص ضدباکتریایی عطرمایه و نانوامولسیون میخک ارزیابی گردید. علاوه بر این، آثار سمیت سلولی عطرمایه و نانوامولسیون میخک با تیمار غلظت های متفاوت 6/15، 2/31، 5/62، 125 و 250 میکروگرم بر میلی لیتر، روی سلول سرطانی MCF7 با روش رنگ آمیزی MTT بررسی شد.

    یافته های پژوهش

    نانوامولسیون میخک در مقایسه با عطرمایه، پتانسیل آنتی اکسیدانی مناسبی دارد و تاثیر معنا داری بر مهار رادیکال های آزاد داشت. میزان مهار رادیکال های آزاد (IC50) نانوامولسیون عطرمایه میخک با روش DPPH و ABTS به ترتیب 29/67 و 39/78 میکروگرم بر میلی لیتر اندازه گیری شد. عطرمایه و نانوامولسیون میخک بر روی هر دو گروه باکتری های گرم مثبت و منفی آزمایش شده در این پژوهش، اثر مهاری داشت؛ همچنین تست سمیت بیانگر تاثیر بیشتر نانوامولسیون میخک در از بین بردن سلول های سرطانی پستان در مقایسه با عطرمایه میخک است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه در محیط invitro نشان داد که نانوامولسیون میخک آثار آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریالی و ضدسرطانی نیرومندتری در مقایسه با عطرمایه میخک دارد که می تواند برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های مرتبط با ایجاد گونه های واکنش پذیر اکسیژن به کار رود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنتی باکتریال، آنتی کنسر، نانوامولسیون، عطرمایه میخک
  • محمد فیضی، آزیتا بهبهانی نیا*، سعیدرضا عاصمی زواره، نورالدین رستمی صفحات 38-48
    مقدمه

    مکان یابی دفن بهداشتی زباله یکی از مهم ترین موضوعات محیط زیستی در شهرها است. اگر طراحی مراکز دفن زباله مناسب نباشد، موجب تهدید سلامتی انسان ها می شود. هدف از این تحقیق، تعیین مکان مناسب برای دفن بهداشتی زباله در شهرستان ایلام است.

    مواد و روش ها

    برای انجام تحقیق، از ابزار پرسش نامه و نظرسنجی از متخصصان استفاده شد. بدین منظور، به سه معیار اصلی زیست محیطی، هیدرولوژی، راه های دسترسی/مراکز جمعیتی توجه گردید. در زمینه معیار زیست محیطی، مواردی نظیر پوشش گیاهی، منابع آب های سطحی و زیستگاه های گونه های جانوری، در زمینه هیدرولوژی زیرمعیارهایی مانند عمق آب زیرزمینی، فاصله مکان مدنظر از چشمه ها، چاه ها و قنات ها و در زمینه معیار راه های دسترسی/مراکز جمعیتی مواردی ازجمله فاصله از مناطق حفاظت شده، جهت باد غالب و فاصله از راه های اصلی در نظر گرفته شد؛ سپس داده ها بر اساس فرایند تحلیل شبکه ای، وزن دهی و از نرم افزار Super Decision برای تلفیق لایه های اطلاعاتی استفاده گردید. پس از آن، بر اساس معیارها و زیرمعیارهای مطالعه شده، 4 ناحیه برای دفن پسماند پیشنهاد شد. درنهایت، بر اساس وزن و رتبه بندی معیارها، ضریب آن ها و تشکیل جدول های ماتریس مقایسه زوجی، مناسب ترین گزینه برای دفن پسماندهای شهرستان ایلام انتخاب گردید.

    یافته های پژوهش

    نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به معیارها و زیرمعیارهای مطالعه شده، ناحیه یک با وزن 419/0 و نرخ ناسازگاری 05/0 از میان چهار گزینه انتخابی، مناسب ترین مکان برای دفن زباله شهرستان ایلام است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که نرم افزار Super Decision قابلیت مناسبی برای مکان یابی محل دفن زباله دارد.

    کلیدواژگان: فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)، محیط زیست، دفن بهداشتی زباله، ایلام
  • ارزو زارعی، سعید قربیان* صفحات 49-58
    مقدمه

    امروزه، تحقیقات گسترده ای در استفاده از آنتی اکسیدانت ها در کاهش آثار جانبی شیمی داروها و شکستن مقاومت سرطان نسبت به شیمی دارو در حال انجام است. هدف این مطالعه نیز، استفاده از ویتامین C به عنوان آنتی اکسیدانت و تعیین تاثیر آن در مقاومت دارویی سلول های HT29 است.

    مواد و روش ها

    در طول این مطالعه مورد_شاهدی، ابتدا سلول های HT29 کشت داده شدند و با استفاده از روش MTT assay، تکثیر سلولی و یا مرگ سلول ها در تیمار با ویتامین C و داروی5-FU  بررسی گردید؛ همچنین آزمون DAPI برای نشان دادن آپوپتوز سلولی صورت گرفت. پس از استخراج RNA و تهیه cDNA، برای تعیین سازوکار مولکولی آپوپتوز توسط دارو و اثر مهارکنندگی و یا تشدید ویتامین C بر سیگنالینگ سلولی آپوپتوز، بیان ژن های مرتبط با رشد و آپوپتوز مارکرهای casp3, Bax به روش Real-time PCR سنجیده شد.

     یافته های پژوهش

    نتایج به دست آمده از آزمایش MTT نشان داد که ویتامین C هیچ تاثیر معنا داری (P<0.05) در کاهش اثر 5-FU  در آپوپتوز سلول ها ندارد. نتایج دپی و DNA ladder assay به دست آمده از تیمار سلول های HT29 تغییرات کیفی آپوپتوز سلولی را نشان داد. علاوه بر این، نتایج Real-time PCR نشان داد افزایش معنا داری در بیان ژن Bax و  Casp3 بر سلول های سرطانی کولون HT29 در تیمار با شیمی دارو وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد ویتامین C مانع تاثیر شیمی دارو نشد، اگرچه هیچ تاثیر مثبتی هم بر روی رشد سلول های سرطانی نداشت؛ بنابراین، مصرف ویتامین C از سوی بیمارانی که در حال شیمی درمانی هستند، هیچ ممانعتی بر تاثیر دارو نخواهد داشت و می تواند بیمار را از آثار جانبی دارو محافظت کند.

    کلیدواژگان: سرطان کلورکتال، ویتامین C، آپوپتوز، شیمی دارو 5-FU، HT29
  • ریحانه احمدیه، شراره محسنی* صفحات 59-71
    مقدمه

    استفاده از گیاهان یکی از روش های موثر برای سنتز نانوذرات بر پایه شیمی سبز است. خواص مغناطیسی نانوذرات این امکان را فراهم می کند که داروهای متصل به آن ها، توسط میدان مغناطیسی در بدن هدایت شوند. هدف از این پژوهش، استفاده از نانوذرات اکسید آهن مغناطیسی سنتزشده از طریق شیمی سبز، به عنوان حامل سیستم تحویل داروی کلرامفنیکل است.

    مواد و روش ها

    عصاره گیری از گیاه Echinops Persicus در دمای 60 درجه سانتی گراد، توسط حلال آب انجام شد. نانوذرات اکسید آهن به کمک عصاره گیاه، به عنوان عامل کاهنده سنتز گردیدند. نانوذرات اکسید آهن سنتزشده با طیف سنجی مریی- ماوراءبنفش (UV-Vis)، پراش اشعه ایکس (XRD)، دستگاه اندازه ذرات (PSA) و طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FT-IR) شناسایی شدند. فعالیت ضدباکتریایی نانوذرات پوشش دهی شده بررسی گردید.

    یافته های پژوهش

    نتایج XRD نشان داد که نانوذرات اکسید آهن سنتزشده مکعبی شکل هستند. اندازه نانوذرات سنتزشده در محدوده 13 تا 56 نانومتر مشخص گردید. بارگذاری داروی کلرامفنیکل بر روی نانوذرات اکسید آهن به کمک نتایج TEM نشان داده شد. FT-IR عملکرد کاربردی نانوذرات Fe3O4 را با کلرامفنیکل تایید می کند. نانوذرات اکسید آهن پوشش دهی شده با کلرامفنیکل، خواص ضدباکتری مناسبی در برابر باکتری های گرم مثبت و گرم منفی نشان دادند. بیشترین فعالیت ضدمیکروبی، قطر هاله عدم رشد میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس اوریوس (35/0±25/11) و اشرشیاکلی (17/0±5/9) در غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، پوشش نانوذرات اکسید آهن با آنتی بیوتیک کلرامفنیکل سبب افزایش خاصیت ضدمیکروبی نانوذرات می شود و مناسب بودن روش بارگذاری آنتی بیوتیک کلرامفنیکل را تایید می کند.

    کلیدواژگان: سنتز سبز، فعالیت ضدباکتریایی، کلرامفنیکل، گیاه شکرتیغال، نانوذرات اکسید آهن
  • محسن شریفی راد، علیرضا پورسعید*، فرهاد لشگرآرا، سید مهدی میردامادی صفحات 72-81
    مقدمه

    شالیکاری به عنوان یکی از مهم ترین عوامل ایجاد آسیب ها و حوادث شغلی غیرکشنده در میان کشاورزان گزارش شده است. بی توجهی به سلامت کشاورزان می تواند موجب افزایش آسیب های وارده به کشاورزان، ناتوانی و ازکارافتادگی آنان شود. این عواقب بهداشتی می توانند به بهره وری پایین کار و افزایش بار اقتصادی خانوارها منجر گردند؛ بنابراین، هدف از این مطالعه تعیین وضعیت سلامت عمومی شالیکاران استان مازندران بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 384 نفر از شالیکاران استان مازندران به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استاندارد GHQ_28 با 4 حیطه که شامل نشانه های جسمانی، اضطراب و اختلال خواب، اختلال در کنش اجتماعی و نشانه های افسردگی بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS vol.25 و با انجام آزمون های اسپیرمن، کندال، من ویتنی و کروسکال والیس تحلیل گردیدند.

    یافته های پژوهش

    بیشترین تعداد افراد شرکت کننده در این مطالعه مربوط به گروه سنی 59-50 با میانگین سنی 9/46 سال بود. بر اساس نتایج به دست آمده، نمره سلامت عمومی کل برای افراد مطالعه شده 3/64 و برای چهار حیطه سلامت عمومی اختلال شدید، به ترتیب علایم افسردگی 1/91 درصد، کارکرد اجتماعی 4/73 درصد، علایم اضطرابی و اختلال خواب 7/48 درصد و علایم جسمانی 1/47 درصد به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    جامعه مطالعه شده در حیطه سلامت عمومی بسیار ضعیف است. با توجه به نتایج این مطالعه، بیشترین اختلال در سلامت عمومی شالیکاران مربوط به بعد نشانه های افسردگی گزارش گردید که پس از آن، بعد نشانه های جسمانی بیشترین اختلال را داشت.

    کلیدواژگان: شالیکاری، سلامت عمومی، مازندران
  • مریم نصیری، بابک مختاری، مریم کلاهی*، ناهید پوررضا صفحات 82-91
    مقدمه

    خرنوب (Ceratonia siliqua L.) درختی از خانواده حبوبات است که برای جنگل زایی و اهداف زینتی استفاده می شود. با توجه به خواص دارویی ازجمله خاصیت این میوه در درمان ناباروری، در پژوهش حاضر ترکیبات شیمیایی، به ویژه اسیدهای چرب آن شناسایی و آنالیز شدند.

     مواد و روش ها

    به منظور تعیین بیشترین بازده، عصاره گیری با حلال های مختلف صورت گرفت. برای شناسایی نوع ترکیبات آلی، عصاره متانولی به دستگاه GC-MS تزریق گردید. برای تشخیص نوع و میزان عناصر موجود در پودر خشک این میوه، آنالیز EDS انجام شد؛ همچنین اسیدهای چرب با استفاده از روش GC- FID آنالیز گردیدند. خواص آنتی اکسیدانی عصاره ها با روش ABTS آزمایش شد.

    یافته های پژوهش

    بیشترین بازده عصاره گیری مربوط به عصاره مستخرج از حلال آب بود. تست های فیتوشیمیایی حضور ساپونین ها، آلکالوییدها، فلاونوییدها، تانن ها، گلیکوزیدها، استروییدها و ترپنوییدها را در عصاره اتانولی میوه خرنوب تایید می کند. 38 ترکیب آلی در عصاره متانولی میوه خرنوب شناسایی شد که بیشترین آن ها متعلق به اسیدهای چرب بودند. 8 عنصر معدنی در میوه خرنوب شناسایی گردیدند که مس و روی عناصر غالب بودند. آنالیز روغن حاصل از میوه Ceratonia siliqua L. وجود هشت اسید چرب را نشان می دهد. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها نشان داد که عصاره آبی بیشترین مقدار 50 IC را دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نقش میوه خرنوب در درمان ناباروری می تواند به علت وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوان و نقش آن ها در کاهش استرس اکسیداتیو در اسپرم ها و همچنین وجود عناصر مغذی به عنوان کوفاکتورهای درگیر در مسیر استرس اکسیداتیو و نیز وجود اسیدهای چرب فراوان باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسیدهای چرب، ترکیب شیمیایی، خرنوب
  • گلاویژ محمودی، اعظم مشفق* صفحات 92-99
    مقدمه

    اولیوروپیین مهم ترین ترکیب فنلی برگ زیتون است که خواص فارماکولوژیک متعددی دارد. تاکنون دیده شده است که این ترکیب خاصیت آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، آنتی آتروژنیک، ضدمیکروبی و ضدویروسی دارد. اسکوپولامین یک آنتاگونیست موسکارینی است که به عنوان داروی استاندارد برای ایجاد نقایص شناختی در انسان و حیوان استفاده می شود. این مطالعه، به منظور بررسی اثر اولیوروپیین بر عملکرد حافظه احترازی غیرفعال، میزان مالون دی آلدهید و بیان ژن GluN2B در الگوی اختلال حافظه ناشی از اسکوپولامین انجام شد.

    مواد و روش ها

    سی وپنج موش سوری نر به طور تصادفی به پنج گروه 7 تایی تقسیم گردیدند. گروه کنترل نرمال سالین دریافت کرد. گروه (scopolamine) Sco به مدت سه هفته، اسکوپولامین با دوز 1 mg/kg به صورت داخل صفاقی دریافت کرد. گروه های درمانی اولیوروپیین را با سه دوز 5، 10 و 20 mg/kg دریافت کردند. در پایان تست شاتل باکس، مغز حیوانات برای تعیین معیارهای استرس اکسیداتیو و تست های مولکولی برداشته شد.

    یافته های پژوهش

    نتایج مطالعه نشان داد، اسکوپولامین به طور معنا داری باعث کاهش حافظه و القای استرس اکسیداتیو  می شود (P˂0.05) و در مقابل، اولیوروپیین سبب بهبود حافظه و یادگیری و کاهش آسیب اکسیداتیو  می گردد (P˂0.05). تیمار توسط اولیوروپیین ، مقادیر افزایش یافته مالون دی آلدهید(MDA) مغز را در موش های دریافت کننده اسکوپولامین کاهش داد (P˂0.05). اولیوروپیین با سه دوز به کاررفته در این مطالعه، تغییر فراوانی در بیان ژن GluN2B در هیپوکامپ ایجاد نکرده است (P˂0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    روی هم رفته، تیمار موش های سوری با اولیوروپیین، نقص حافظه ناشی از اختلال عملکرد سیستم کولینرژیک در مغز را بهبود بخشید که ممکن است به علت کاهش استرس اکسیداتیو باشد و شاید روشی برای مدیریت ناهنجاری های عصبی در شرایط زوال عقل را فراهم کند.

    کلیدواژگان: اولئوروپئین، مالون دی آلدهید، ژن GluN2B، نقص حافظه، موش سوری
  • میثم محبی، مجید ضرغام حاجبی*، نادر منیرپور صفحات 100-108
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر ناگویی هیجانی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر ایلام بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل است. جامعه مطالعه شده این پژوهش را همه دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر ایلام (سال تحصیلی 1397- 1398) تشکیل می دادند که تعداد آنان 3750 نفر بود. بدین ترتیب، 5 منطقه از مدارس شهر ایلام انتخاب و در مرحله بعد، از هر مدرسه تعدادی کلاس به صورت تصادفی انتخاب و بررسی شد. با توجه به الگوی کوکران، تعداد 348 نفر از آنان به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای، به عنوان نمونه انتخاب گردید. از این تعداد، 60 نفر از دانش آموزان که ناگویی هیجانی بالایی داشتند، به عنوان نمونه اصلی انتخاب شدند. پس از مشخص شدن جامعه پژوهش و انتخاب نمونه، محقق به مدارس مراجعه کرد و با هماهنگی مسیولین مدارس، جلسات درمانی آغاز گردید. در این پژوهش، از مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو و پرسش نامه پیشرفت تحصیلی پکران استفاده شد. شیوه اجرای مداخله به این صورت بود که گروه آزمایش 8 جلسه60 دقیقه ای با روش ذهن آگاهی آموزش دید و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. کابات-زین و همکاران، محتوای مداخله را طراحی و نریمانی و همکاران آن را استفاده و تایید نموده اند.

    یافته های پژوهش

    بر اساس یافته ها، F محاسبه شده برای پیشرفت تحصیلی 511/114 و برای ناگویی هیجانی 511/143 بود و تحلیل کوواریانس نشان داد، میان گروه های آزمایش و کنترل از لحاظ پس آزمون متغیرهای وابسته با کنترل پیش آزمون در سطح 0.0001>P، تفاوت معناداری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    به طورکلی، بر اساس نتایج به دست آمده نشان داده شد که ذهن آگاهی بر پیشرفت تحصیلی و ناگویی هیجانی دانش آموزان تاثیر مثبت دارد، به طوری که سبب افزایش پیشرفت تحصیلی و کاهش ناگویی هیجانی در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، پیشرفت تحصیلی، ناگویی هیجانی، دانش آموزان، شهر ایلام
|
  • Zeinab Saraei, Arman Azadi* Pages 1-11
    Introduction

    Implementation of standard precautions plays an important role in preventing nosocomial infections, as well as the safety of patients, and health care workers. This study aimed to determine the knowledge and compliance of health care workers with standard precautions in teaching hospitals in Ilam, Iran, during 2019.

    Materials & Methods

    This study was conducted based on a descriptive cross-sectional research method. The study setting included all teaching hospitals affiliated to Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran. The study population consisted of 200 health care workers, including nurses, paramedics, midwives, as well as associates and experts of the operating room, laboratory, and anesthesia, who were selected through the census method. The data were collected using demographic and professional characteristics form, as well as knowledge and compliance with standard precautions questionnaire. Knowledge questionnaire covers 20 items, and the maximum possible score is 20 (range:0-20). A higher score indicates a higher level of knowledge about precautionary standards. Compliance with standard precaution questionnaire consists of 20 items giving a score range of 0-80. A higher score indicates a higher level of precautionary standards. The data were analyzed in SPSS software (version 22).

    Findings

    Data from 180 participants were collected and analyzed in this study. The mean (SD) knowledge score and compliance with standard precautions were obtained at 15.58 (3.07) and 69.64 (9.89), respectively. There was a significant difference between the knowledge scores of the participants regarding gender and ward type (P<0.05). The most important predictors of compliance with standard precautions were knowledge of standard precautions, the history of sharp injury in the last six months, and work experience (P<0.05).

    Discussions & Conclusions

    The study findings showed that health care workers' knowledge and compliance with standard precautions was moderate to good. Regular related infection control training courses, provision of adequate equipment, and ongoing monitoring are recommended to improve health care workers' adherence to standard precautions.

    Keywords: Awareness, Compliance, Health care workers, Standard precautions, Teaching hospital
  • Ali Ashraf Aivazi, Manijeh Hoseiny-Rad, Mojtaba Parsa* Pages 12-25
    Introduction

    Considering the ever-increasing developments in medical research, especially the use of human subjects in research projects, the implementation of such research according to the ethical principles and criteria of creditable national and international declarations is of great significance. The present study aimed to investigate the rate of observance of research ethics in proposals approved at Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran,  from 2010 to 2016.

    Materials & Methods

    This descriptive-retrospective study evaluated 489 research proposals that had been approved between 2010 and 2016. Following that, the required information was extracted using six checklists prepared using the standard questionnaires of the Ethics Review Committee in World Health Organization (WHO/ERC) and other related studies. The obtained data were analyzed in SPSS software. 

    Findings

    According to the results, 402 (82.2%) proposals observed the ethical consideration section. However, only 20 (4%) proposals were referred to the Research Ethics Committee and approved by the Research Ethics Committee. Furthermore, in 163 (57.8%) proposals, the subjects were informed of their participation in the study, and in 177 (36.2%) proposals, informed consent was included. In the proposals with human subjects, the confidentiality of the subjects' information in the research was predicted in 257 (52.6%) proposals.

     Discussions & Conclusions

    The ultimate goal of national/regional Research Ethics Committees is the improvement of the current situation and getting closer to the related standards, which totally showed a progressive trend. Holding educational workshops for honorable members of scientific boards as well as students, and careful supervision of ethics committees, especially in clinical trials and animal studies, is presented as a proposed optimization strategy to improve the ethical environment.

    Keywords: Clinical trial, Proposals, Research ethics
  • Atena Vafayi Malek, Ehsan Karimi*, Ehsan Oskoueian Pages 26-37
    Introduction

    Medicinal plants are among the most important products in agriculture and medicine. The usefulness and cheapness, environmental friendliness, and limited side effects of medicinal plants have increased the rate of use of these plants in recent years. Plant extracts, such as cloves, have long been used in medicine, perfumery, and as additives in cooking. This study aimed to evaluate and compare the antioxidant, antibacterial, and anti-cancer effects of clove essential oil and nanoemulsion.

    Materials & Methods

    Antioxidant activity of essential oil and clove nanoemulsion by measuring the inhibitory activity of DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and ABTS radicals (2 and 2-azino-bis-3-ethyl benzothiazoline-6-sulfonic acid) was measured in this study. The evaluation of antibacterial and bactericidal properties of essential oil and clove nanoemulsion was conducted by culture medium and suspension of four pathogenic bacteria of gram-positive, including Staphylococcus aureus and Bacillus subtilis, and gram-negative bacteria, including Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa, followed by the measurement of the diameter of the growth inhibition zone. In addition, the effects of cytotoxicity of clove essential oil and nanoemulsion on different concentrations of 15.6, 31.2, 62.5, 125, and 250 μg/ml on MCF7 cancer cells were evaluated by MTT staining.

    Findings

    Clove nanoemulsion, compared to essential oil, had good antioxidant potential and a significant effect on free radical scavenging. The rates of free radical scavenging (IC50) of clove essential oil nanoemulsion were obtained at 67.29 and 78.39 μg/ml measured by DPPH and ABTS methods, respectively. Clove essential oil and nanoemulsion had an inhibitory effect on both groups of gram-positive and gram-negative bacteria tested in this study. The toxicity test also showed a greater effect of clove nanoemulsion in killing breast cancer cells, compared to the clove essential oil. 

    Discussions & Conclusions

    The results of this in vitro study indicate the antioxidant and anti-cancer effects of clove nanoemulsion, compared to essential oil, which can be used to prevent and treat many diseases associated with the development of reactive oxygen species.

    Keywords: Antioxidant, Antibacterial, Anticancer, Nanoemulsion, clove essential oil
  • Mohamad Feizi, Azita Behbahaninia*, Saeed Reza Asemi Zavareh, Noredin Rostami Pages 38-48
    Introduction

    The location of sanitary landfills is one of the most important environmental issues in cities. If the design of landfills is not appropriate, it will threaten human health. This study aimed to detect a suitable location for a landfill in Ilam, Iran.

    Materials & Methods

    A questionnaire and consultation with experts were used to conduct the research. For this purpose, three main criteria of the environment (e.g., vegetation, surface water resources, and habitats of animal species), hydrology (e.g., groundwater depth, and distance from springs, wells, as well as aqueducts), and access roads/population centers (e.g., distance from protected areas, the prevailing wind direction, and distance from the main roads) were considered in this study. The data were then weighted based on Analytic Network Process, and Super Decision software was used to integrate the information layers. Subsequently, based on the studied criteria and sub-criteria, four areas were proposed for waste disposal in Ilam. Finally, based on the weight and ranking of criteria, their coefficient, and the paired comparison matrix tables, the most appropriate option was selected for landfilling.

     Findings

    According to the results, location 1 with a weight of 0.419 and a consistency ratio of 0.05 is the most suitable place for landfilling in Ilam among the four selected options.

    Discussions & Conclusions

    The results showed that Super Decision software has a good ability to locate the landfill.

    Keywords: Analytic network process (ANP), Environment, Ilam, Sanitary landfill, Super decision
  • Arezo Zarei, Saeid Ghorbian* Pages 49-58
    Introduction

    There is growing evidence about the use of antioxidants to reduce the side effects of chemotherapy and cancer drug resistance. Therefore, this study aimed to use vitamin C as an antioxidant and determine its effect on drug resistance in HT29 cells.

     Materials & Methods

    During this case-control study, HT29 cells were first cultured and evaluated by MTT assay for cell death in the presence of vitamin C and 5FU. DAPI staining was also performed to visualize cell apoptosis. After RNA extraction and cDNA preparation, to determine the molecular mechanism of apoptosis by the drug and the inhibition effect or aggravation of vitamin C on cellular signaling of apoptosis, expression of growth-related genes and apoptosis of Caspase-3 and Bax were measured by real-time PCR.
     Findings

    The results of the MTT test showed that vitamin C had no significant effect on cell apoptosis induced by 5-FU. DAPI and DNA ladder assay results from HT29 cells showed qualitative changes in cell apoptosis. In addition, real-time PCR results revealed increased expression of Bax and Caspase-3 in HT29 colon cancer cells treated with chemotherapy.

    Discussions & Conclusions

    Our findings showed that vitamin C did not prevent the effect of chemo drug although it had no positive effect on the growth of cancer cells. Therefore, vitamin C intake by patients undergoing chemotherapy will not affect the drug's effect on the tumor and may protect the patient from side effects.

    Keywords: Apoptosis, Colorectal cancer, HT29, Vitamin C, 5fu chemistry
  • Reihaneh Ahmadieh, Sharareh Mohseni* Pages 59-71
    Introduction

    The use of plants is one of the most effective methods for the synthesis of nanoparticles based on green chemistry. The magnetic properties of nanoparticles let the attached drugs conduct by a magnetic field in the body. This study aimed to use the magnetic iron oxide nanoparticles synthesized via green chemistry as a carrier for the chloramphenicol drug delivery system. 

    Materials & Methods

    Extraction of Echinops Persicus was performed at 60°C by water solvent. Iron oxide nanoparticles were synthesized using plant extract as a reducing agent. The synthesized iron oxide nanoparticles were characterized by ultraviolet-visible spectroscopy (UV-Vis), X-ray diffraction (XRD), particle size analyzer (PSA), and fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR). The antibacterial activity of coated nanoparticles was also investigated in this study.

    Findings

    The results of the XRD showed the cubic shape of iron oxide nanoparticles. The mean size of the nanoparticles was determined to be in the range of 16-56 nm. The coating of chloramphenicol on iron oxide nanoparticles was confirmed by transmission electron microscopy (TEM). Moreover, FT-IR confirmed the functionalization of Fe3O4 nanoparticles with chloramphenicol. The magnetic iron oxide nanoparticles coated with chloramphenicol showed good antibacterial activity against infectious Gram-positive and Gram-negative bacteria. The highest antimicrobial activity and the diameter of the growth inhibition zone of Staphylococcus aureus (11.25±0.35) and Escherichia coli (9.5±0.17) were determined at a concentration of 100 μg/ml. 

    Discussions & Conclusions

    According to the results of this study, the coating of Iron oxide nanoparticles with chloramphenicol antibiotics increased the antimicrobial properties of nanoparticles and confirmed the appropriateness of the loading method of chloramphenicol antibiotics.

    Keywords: Antibacterial, Chloramphenicol, Echinops echinatus plant, Green synthesis, Iron oxide nanoparticles
  • Mohsen Sharifirad, Alireza Poursaeed*, Farhad Lashgarara, Seyed Mehdi Mirdamadi Pages 72-81
    Introduction

    Paddy farming has been reported as one of the most important causes of non-fatal injuries and occupational accidents among farmers. The ignorance of the health of farmers can cause harm to farmers and lead to disability. As a result, these health consequences can result in less exploitation and economic growth in households. Therefore, this study aimed to determine the general health status of paddy field workers in Mazandaran province, Iran. 

    Materials & Methods

    This cross-sectional descriptive study evaluated 384 paddy farmers in Mazandaran province, Iran, who were selected using stratified random sampling. The required data were collected using the standard questionnaire of GHQ-28 with four domains of somatic symptoms, anxiety and insomnia, social dysfunction, and symptoms of depression. The obtained data were then analyzed using SPSS software (version 25) through Spearman, Kendall, Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis tests.

    Findings

    The highest number of participants in this study was in the age group of 50-59 years with a mean age of 46.9 years. According to the results, the total general health score was obtained at 64.3% for the subjects. Moreover, the scores of four areas of general health were determined at 91.1% (depression symptoms), 73.4% (social dysfunction), 48.7% (anxiety symptoms and insomnia), and 47.1% (somatic symptoms) in descending order.

    Discussions & Conclusions

    The general health of the studied population was not in a good range. In addition, the most observed disorder in the general health of paddy farmers was related to the symptoms of depression, followed by somatic symptoms.

    Keywords: General-Health, Mazandaran, Paddy field
  • Maryam Nasiri, Babak Mokhtari, Maryam Kolahi*, Nahid Pourreza Pages 82-91
    Introduction

    Carob (Ceratonia siliqua L.) is a tree belonging to the Leguminosae family. It is used for forestry and ornamental purposes. The tree is of importance due to its medicinal properties and its ability to treat infertility.  The present study aimed to investigate the chemical composition and fatty acid profile of the fruit.

    Materials & Methods

    Maximum extraction yields of the fruit were determined by utilizing different solvents for extraction. Methanolic extracts of the fruit were analyzed by GC-MS. EDS analysis was utilized for elemental analysis of the dried fruit powder (pods). The fatty acid profile of the fruit was determined by GC-FID. Antioxidant properties of the extracts were evaluated utilizing the ABTS assay.

    Findings

    Highest extraction yields were obtained with water. Phytochemical tests confirmed the presence of saponins, alkaloids, flavonoids, tannins, glycosides, steroids, and terpenoids in ethanolic extracts of the fruit. In total, 38 organic compounds were identified in methanolic extracts of the fruit, most of which belonged to fatty acids. Totally, 8 minerals were identified of which copper and zinc were the main minerals. Analysis of lipid extracts revealed the presence of eight fatty acids. Antioxidant activity of the extracts showed that aqueous extracts had the highest IC50 value.

    Discussions & Conclusions

    The role of Carob fruit in the treatment of infertility can be due to the presence of many antioxidant compounds and their role in reducing oxidative stress in sperm and also the presence of nutrients as cofactors involved in the path of oxidative stress and also the presence of abundant fatty acids.

    Keywords: Antioxidants, Carob, Chemical compounds, Fatty acids
  • Gelavij Mahmoodi, Azam Moshfegh* Pages 92-99
    Introduction

    Oleuropein is the most important phenolic compound in olive leaves which has several pharmacological properties. So far, this compound has been shown to have antioxidant, anti-inflammatory, anti-atrogenic, antimicrobial, and antiviral properties. Scopolamine is a muscarinic antagonist used as standard medication for inducing cognitive deficits in humans and animals. This study was performed to investigate the effect of oleuropein on the function of passive avoidance memory, malondialdehyde level, and expression of GluN2B gene in the model of memory impairment caused by scopolamine.

    Materials & Methods

    In total, 35 male mice were randomly divided into five groups (n=7). The control group received normal saline, and the Sco (scopolamine) group received intraperitoneal scopolamine at a dose of 1 mg/kg for three weeks. The treatment groups received oleuropein in three doses of 5, 10, and 20 mg/kg. At the end of the shuttle box test, the brain tissues of the animals were removed for the determination of oxidative stress and molecular tests.

    Findings

    The results of our study showed that scopolamine significantly decreased memory and induced oxidative stress (P<0.05). On the other hand, oleuropein improved memory and learning and reduced oxidative damage (P<0.05). Oleuropein treatment reduced the elevated brain MDA levels in mice receiving scopolamine (P<0.05). Oleuropein at three doses used in this study did not significantly alter the expression of the GluN2B gene in the hippocampus (P>0.05).

    Discussions & Conclusions

    In general, the treatment of mice with oleuropein improved memory impairment due to dysfunction of the cholinergic system in the brain that may be due to the reduction in oxidative stress; moreover, it may be regarded as a method to manage neurological disorders in conditions of dementia.

    Keywords: Oleuropein, Malondialdehyde, GluN2B gene, Memory deficit, Mouse
  • Meysam Mohebi, Majid Zargham Hajebi*, Nader Monirpoor Pages 100-108
    Introduction

    This study aimed to investigate the effect of mindfulness on the alexithymia and academic achievement of male middle school students in Ilam, Iran.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study was conducted based on a pretest-posttest design using experimental and control groups. The study population included all junior male students of middle school (n=3750) in Ilam (the academic year 2018-19). Accordingly, five schools were selected from the districts in Ilam. In the next stage, some classes were selected and investigated randomly. According to the Cochran formula, 348 students were selected as samples using the cluster random sampling method. Of these, 60 students had high levels of alexithymia and were selected as the main sample. After the identification of the population and sample, the researcher referred to the schools and commenced the treatment sessions following the obtainment of the required permission. The Toronto Alexithymia Scale and the Pekrun Academic Achievement Questionnaire were used in this study. The experimental group received eight 60-min training sessions using the mindfulness method. On the other hand, the control group received no training. The content of the intervention was designed by Kabat-Zayn et al., and Narimani et al. used and approved the designed content.

    Findings

    Based on the findings, the calculated F values for academic achievement and alexithymia were obtained at 114.511 and 143.511, respectively. Moreover, the covariance analysis showed a significant difference between experimental and control groups regarding the dependent variables (P<0001) after the posttest.

    Discussions & Conclusions

    Generally, based on the findings, it was shown that mindfulness has a positive effect on the academic achievement and alexithymia of the students. This leads to an increase in academic achievement and a decrease in alexithymia levels in students.

    Keywords: Academic achievement, Alexithymia, Ilam, Mindfulness, Students