فهرست مطالب

دانشکده پزشکی زابل - سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1399)

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خدیجه رضایی، خدامراد مومنی، محمد رهدار * صفحات 43-52
    مقدمه

    عملکرد تحصیلی به عنوان مهم‌ترین سازه‌ی حوزه تحصیلی، نقش تعیین‌کننده‌ای در سرنوشت فراگیران دارد. این در حالی است که عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان دختر در مقطع متوسطه‌ی دوم، ضعیف گزارش می‌شود. از این رو مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی ارتباط ارزش‌های شخصی دانش‌آموزان با عملکرد تحصیلی آن‌ها از طریق میانجی‌گیری نگرش به مدرسه انجام گرفت.

    شیوه‌ی مطالعه

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع تحلیل مسیر بود. بر این اساس تعداد 420 نفر از دانش‌آموزان دختر کرمانشاه که در سال تحصیلی 97-96 در مقطع متوسطه‌ی دوم مشغول به تحصیل بودند به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان، پرسش‌نامه‌های نگرش به مدرسه مک کوچ و سیگل SAAS-R))، عملکرد تحصیلی درتاج و زمینه‌یاب ارزشی شوارتز SVS (Schwartz Value Scale) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 22 و Amos نسخه‌ی 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که اثر غیر مستقیم ارزش‌های خیرخواهی، همنوایی، قدرت، تحریک و لذت به عملکرد تحصیلی با واسطه‌گری نگرش به مدرسه معنی‌دار است.

    نتیجه‌گیری

    ارزش‌های شخصی دانش‌آموزان دختر مقطع متوسطه دوم، به واسطه‌ی تضعیف و یا تقویت نگرش آن‌ها نسبت به مدرسه، عملکرد تحصیلی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. زمانی که دانش‌آموز، فضای مدرسه را متناسب با ارزش‌های شخصی خود بداند، نگرش مثبتی بدان خواهد داشت. بر این اساس بهتر است الگوی مدیریت مدرسه به گونه‌ای باشد که صرف‌نظر از نوع ارزشی را که دانش‌آموزان دنبال می‌کنند، زمینه‌ی جذب و علاقه‌مندی آن‌ها به مدرسه را فراهم کند.

    کلیدواژگان: ارزش های شخصی، نگرش به مدرسه، عملکرد تحصیلی، دانش آ موزان دختر، کرمانشاه
  • رضا احمدی*، ابوالفضل پناهی میشکار، زهرا گلوی، ابوالفضل پردلی شهرکی صفحات 53-60
    مقدمه

    بیماری سل، یکی از مهم‌ترین بیماری‌های عفونی قرن حاضر می‌باشد که توانایی درگیر نمودن کلیه‌ی ارگان‌های بدن را دارد ولی ریه‌ها بیشتر به سل مبتلا می‌شوند. در منطقه‌ی سیستان، سوء تغذیه و همجواری با کشورهای پرخطر، دو عامل عمده برای شیوع بالای بیماری سل می‌باشد. به همین دلیل پیش‌بینی و تشخیص به موقع بیماری سل برای کمک به بیمار و جلوگیری از انتقال آن به سایرین از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. لذا این پژوهش با هدف تسهیل در پیش‌بینی بیماری از روش جنگل تصادفی استفاده کرده است.

    شیوه‌ی مطالعه

    داده‌های مورد استفاده در این پژوهش، از اطلاعات فرم بیماریابی موارد مشکوک مراکز خدمات بهداشتی و درمانی شهرستان‌های زابل، نیمروز و هامون، طی سال‌های 94 تا 97 گردآوری شد. سپس برای پیش‌بینی بیماری سل از روش جنگل تصادفی در نرم‌افزار R استفاده گردید.

    یافته‌ها

    مرور اولیه‌ی داده‌ها نشان داد که از مجموع 116 فرم بیماریابی موجود مربوط به بیماران مبتلا به سل شناسایی شده، 58 نفر دارای سل ریوی اسمیر مثبت، 36 نفر سل ریوی اسمیر منفی و 22 نفر دارای سل خارج ریوی بودند. نتایج تحلیل نشان داد دقت نر‌م‌افزار برای پیش‌بینی سل در این سه گروه، 57 درصد بوده که با حذف موارد سل خارج‌ ریوی به 68 درصد افزایش یافت.

    نتیجه‌گیری

    پیش‌بینی موارد سل خارج ‌ریوی با استفاده از داده‌های فرم بیماریابی دشوار است. همچنین برای افزایش دقت پیش‌بینی موارد سل ریوی اسمیر مثبت و اسمیر منفی توسط روش جنگل تصادفی، باید عوامل خطر فرم بیماریابی مورد بازنگری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: پیش بینی سل، جنگل تصادفی، سیستان
  • رضا ایمانخواه، فرهاد کهرازئی*، غلامرضا ثناگوی محرر صفحات 61-66
    مقدمه

    یکی از شایع‌ترین دلایل مراجعه به پزشک، درد است که این اختلال نه تنها باعث بروز مشکلات جسمی متعددی در فرد می‌گردد، بلکه علایم و اختلالات روانشناختی و همچنین واکنش‌های هیجانی متعددی را در فرد به وجود می‌آورد. ویژگی‌های روانشناختی مبتلایان به اختلال درد مزمن، پیش‌بینی‌کننده‌ی طول مدت درد و ناتوانی حاصل از آن است. در میان رویکردهای روانشناختی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از توانایی‌های خوبی در مهار نگرش‌ها و ادراکات فرد در برابر پیشامدهای زندگی برخوردار است. فرض بر این است که این نوع درمان، بر کاهش شدت درد بیماران مبتلا به درد مزمن موثر است. لذا هدف این پژوهش، اثربخشی روان‌درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش شدت درد بود.

    شیوه‌ی مطالعه

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه شاهد و گمارش تصادفی بوده است. جامعه‌ی آماری پژوهش شامل کلیه‌ی بیماران مبتلا به درد مزمن مراجعه‌کننده به کلینیک درد و بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرستان زابل در سال 1396 بوده که از میان آن‌ها 40 نفر (زن و مرد) به روش نمونه‌گیری هدفمند از طریق انجام مصاحبه‌ی بالینی انتخاب و پس از احراز شرایط ورود و خروج پژوهش وارد فرایند درمان شده‌اند. نمونه‌ها به طور تصادفی ساده، 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. ابزار این پژوهش پرسش‌نامه‌ی شدت درد ون کورف و بسته‌ی درمانی Act بود که این بسته شامل 8 جلسه‌ی روان‌درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد است که گروه آزمایش به صورت گروهی توسط روانشناس دریافت کردند. در حالی‌که گروه شاهد هیچ گونه مداخله‌ای دریافت نکرند.

    یافته‌ها

    با توجه به نتایج به دست آمده، دو گروه به لحاظ شدت درد در مرحله‌ی پس‌آزمون با شاهد اثر پیش‌آزمون باهم تفاوت معنی‌داری دارند (0/0001 > p value).

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش حاضر بیانگر اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شدت درد، بیماران درد مزمن می‌باشد. لذا استفاده از روش درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در کنار درمان دارویی این بیماران، در کلینیک‌های درد و بیمارستان‌ها جهت کنترل هر چه بیشتر شدت درد و بهبود کیفیت زندگی آن‌ها قویا توصیه می‌گردد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شدت درد، درد مزمن
  • علی میری، هاجر صالحی، محسن وظیفه دوست، بهاره حاجی رستملو، هانیه نارویی، محمدرضا رضایی کهخا*، آرزو سالاری فورگ، سروش محمد نژاد، محمدامین حیدری صفحات 67-84
    مقدمه

    رفتارهای ارتقاء‌ دهنده‌ی سبک زندگی در دوران بارداری از جمله تغذیه‌ی اصولی، عامل کلیدی در تضمین سلامت مادر و کودک است. هدف از این پژوهش، تعیین ارتباط تغذیه و سبک زندگی مادران در دوران بارداری با کم ‌وزنی بدو تولد نوزادان بود.

    شیوه‌ی مطالعه

    مطالعه‌ی حاضر از نوع توصیفی و به روش مقطعی انجام شد. گروه هدف شامل 100 مادر باردار مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر زهک در سال 1397 بود که به روش سهمیه‌ای انتخاب شده بودند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه بسامد خوراک 24 ساعته بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 22 صورت گرفت.

    یافته‌ها

    میانگین افزایش وزن مادران باردار در طول دوره‌ی بارداری و سن حاملگی نوزاد به ‌ترتیب برابر با 2/59 ± 7/72 کیلوگرم و 1/45 ± 37/76 سال بود. به ‌ترتیب 19، 61 و 20 درصد مادران باردار دارای سبک زندگی ضعیف، متوسط و خوب بودند. بین وزن زمان تولد با سن حاملگی، افزایش وزن، سبک زندگی، سطح درآمد خانوار، تحصیلات و درشت‌مغذی‌های دریافتی انرژی، پروتئین، کربوهیدرات و چربی مادران در طی دوران بارداری همبستگی معنی‌دار آماری وجود داشت (0/05 > p value). در حالی که بین وزن زمان تولد با فاصله‌ی حاملگی قبلی، سطح هموگلوبین و وضعیت اشتغال مادران باردار، همبستگی و ارتباط معنی‌دار آماری وجود نداشت (0/05 < p value).

    نتیجه‌گیری

    سبک زندگی زنان باردار در طی دوران بارداری، نقش بسزایی در وزن زمان تولد نوزاد داشت. با افزایش میزان انرژی و درشت‌مغذی‌های دریافتی، وزن زمان تولد نوزادان افزایش یافت.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، تغذیه، نوزادان کم وزن، بارداری، زهک
  • خدیجه سراوانی *، سلیمان سراوانی، فریده رمرودی صفحات 85-92
    مقدمه

    سوء مصرف مواد و وابستگی به مواد مخدر، در جامعه شیوع بالایی دارد که سبب بروز عوارض در بیماران می‌شود و شناسایی این عوارض امری ضروری است. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی اختلالات روانی در بیماران معتاد با سوء مصرف مواد مخدر مراجعه‌کننده به بخش روان‌پزشکی بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرستان زابل در سال 1397 بود.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه بر روی 100 بیمار معتاد با سوء مصرف مواد مخدر در بخش روان‌پزشکی انجام گرفت. پس از ثبت اطلاعات دموگرافیک، نوع بیماری روان‌پزشکی افراد نیز ثبت شد. از آزمون‌های کای‌اسکویر و فیشر جهت مقایسه‌ی داده‌ها استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که شایع‌ترین ماده‌ی مصرفی در بیماران معتاد مبتلا به اختلال روان‌پزشکی شامل تریاک و حشیش بوده و شایع‌ترین اختلال روان‌پزشکی، افسردگی و اسکیزوفرنی بود. همچنین مشخص شد که افسردگی در سنین بالاتر از 30 سال و زنان و افراد متاهل و بدون سابقه‌ی بستری و اختلال اضطرابی در سنین بالاتر از 30 سال در زنان و افراد مجرد شیوع بیشتری داشته، اما اسکیزوفرنی در سنین کمتر از 30 سال در مردان و افراد مجرد و اختلال دوقطبی در سنین کمتر از 30 سال در مردان و افراد مجرد بیشتر بود.

    نتیجه‌گیری

    شیوع اختلال روان‌پزشکی در بیماران معتاد، بالا بود که نیازمند بررسی غربال‌گری موثر به خصوص در افراد با ریسک بالاتر می‌باشد تا از بروز اختلالات روان‌پزشکی در افراد کاست.

    کلیدواژگان: اختلالات روان پزشکی، افسردگی، اضطراب، سوء مصرف مواد مخدر
  • هایده اربابی، لیلا امیری فراهانی، سیده بتول حسن پور ازغدی صفحات 93-101
    مقدمه

    بارداری و زایمان از فرایندهای فیزیولوژیک و طبیعی است و اتخاذ تصمیم نامناسب، باعث سرزنش فرد شده و می‌تواند منجر به احساس پشیمانی در فرد شود. هدف از ارایه‌ی این مقاله، مروری بر پژوهش‌های انجام شده در خصوص پشیمانی و رضایت در زنان با زایمان طبیعی و سزارین می‌باشد.

    شیوه‌ی مطالعه

    در این مطالعه برای پیدا کردن مقالات، جستجو در بانک‌های اطلاعاتی Google Scholar، Iran Medex، Magiran، SID و با استفاده از ترکیبی از کلید واژه‌های پشیمانی، رضایت، زایمان طبیعی، زایمان سزارین، سزارین انتخابی و اورژانسی، تصمیم و تولد و معادل انگلیسی آن‌ها در بانک‌های اطلاعات Web of Science, PubMed, Scopus، Embase بدون محدودیت زمانی جستجو گردیدند. از مجموع20 مقاله‌ی به دست آمده بعد از بررسی دقیق از نظر ارایه‌ی نتایج تکراری، 18 مقاله انتخاب گردید و در نهایت 9 مقاله از نظر معیارهای ورود و خروج، به این مطالعه وارد شده و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    با توجه به مرور متون گذشته، مطالعات اندکی به بررسی پشیمانی زنان از نوع زایمان پرداخته است. نتایج پژوهش‌های اخیر نشان داد، افرادی که سزارین را به عنوان روش زایمانی خود انتخاب کرده‌اند، از انتخاب آن پشیمان شده‌ و زایمان طبیعی را ترجیح داده بودند ولی پشیمانی اندکی از زایمان طبیعی در افراد وجود داشت.

    نتیجه‌گیری

    رضایت فرد از زایمان خود، منجر به پیشرفت و احساس رضایت بیشتر در فرد و افزایش اعتماد به نفس می‌شود، اما عدم رضایت، می‌تواند منجر به پشیمانی و پریشانی در فرد شود. سلامت مادران، نیازمند شناخت فاکتورهای متعدد، در زمینه‌ی انتخاب نوع زایمان است.

    کلیدواژگان: پشیمانی، رضایت، زایمان طبیعی، سزارین
|
  • Khadijeh Rezaei, Khodamrad Momeni, Mohammad Rahdar* Pages 43-52
    Background

    Academic performance as the most important structure in the field of education has a decisive role in the fate of learners. However, the academic performance of female students in the second year of high school is poorly reported. Therefore, the present study was conducted to investigate the relationship between students' personal values and their academic performance by mediating attitudes toward school.

    Methods

    The present study was a descriptive analysis of the path. Based on this, 420 female students from Kermanshah who were studying in the secondary school in the academic year of 1996-97 were selected by multi-stage cluster sampling. Participants completed the McQueen and Seagle SAAS-R School Questionnaire (EAST) and the Schwartz Value Scale (SVS). SPSS version 22 and Amos software version 24 were used to analyze the data.

    Results

    The results of path analysis showed that the indirect effect of values of benevolence, conformity, strength, stimulation and pleasure on academic performance through school attitudes is significant.

    Conclusion

    The personal values of female high school students affect their academic performance by weakening or strengthening their attitude towards school. The student will have a positive attitude when he / she considers the school environment to be in line with his / her personal values. Accordingly, it is better for the school management model to be such that, regardless of the type of value that students pursue, it provides the ground for their attraction and interest in school.

    Keywords: Personal values, Attitude towards school, Academic performance, Knowledge of female students, Kermanshah
  • Reza Ahmadi*, Abolfazl Panahi-Mishkar, Zahra Galavi, Abolfazl Pordeli-Shahraki Pages 53-60
    Background

    Tuberculosis is one of the most important infectious diseases of the current century, which has the ability to involve all organs of the body, but the lungs are more prone to tuberculosis. In the Sistan region, malnutrition and proximity to high-risk countries are two major factors in the high incidence of tuberculosis. Therefore, early prediction and diagnosis of tuberculosis is of particular importance to help the patient and prevent its transmission to others.Therefore, this study has used random forest method to facilitate disease prediction.

    Methods

    The data used in this study were collected from the data of the disease form of suspicious cases of health and medical services centers in Zabol, Nimrooz and Hamoon counties during the years 2015-2018. Then, in order to predict tuberculosis, a random forest method was used in R software.

    Results

    Preliminary data showed that out of a total of 116 identified forms of disease related to identified tuberculosis patients, 58 had positive smear pulmonary tuberculosis, 36 had negative smear pulmonary tuberculosis and 22 had extra-pulmonary tuberculosis. The results of the analysis showed that the software accuracy for predicting tuberculosis in these three groups was 57%, which increased to 68% with the removal of extra-pulmonary tuberculosis cases.

    Conclusion

    This study showed that it is difficult to predict cases of extra-pulmonary tuberculosis using data from the disease form. Also, in order to increase the accuracy of predicting cases of positive and negative smear pulmonary tuberculosis by accidental forest method, the risk factors of the disease form should be reviewed.

    Keywords: Predicting tuberculosis, Random Forest, Sistan
  • Reza Imankhah, Farhad Kahrazei*, Gholam Reza Sanagouye-Moharer Pages 61-66
    Background

    One of the most common reasons for referral to a doctor is pain, which not only causes many physical problems in the person but also causes psychological symptoms and disorders as well as various emotional reactions in the person. The psychological characteristics of patients with chronic pain disorder predict the duration of pain and disability caused by it. Among psychological approaches, therapy based on acceptance and commitment has good abilities to control the attitudes and perceptions of individuals against life events. It is assumed that this type of treatment is effective in reducing the pain severity of patients with chronic pain. Therefore, in this research, we seek to examine the effectiveness of group psychotherapy based on acceptance and commitment on reducing pain severity.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental research of pretest-posttest type with control group and randomized assignment. The statistical population included all patients with chronic pain referring to Amir-al-Momenin Pain Clinic and Hospital in Zabol city in 2017, among them, 40 patients (male and female) were selected by targeted sampling through clinical interviews and after meeting conditions for entering and leaving the research, they have entered the treatment process. From the sample, 20 subjects were assigned to the experimental group and 20 subjects were assigned to the control group by simple randomization. The instrument of this study was the questionnaire of Von Korff for the severity of pain and acceptance and commitment therapy (ACT), which consists of 8 sessions of acceptance and commitment-based psychotherapy, which the experimental group received in group by a psychologist, while the control group did not receive any intervention.

    Results

    According to the results, the two groups had a significant difference in the severity of pain in the post-test stage with the control of the effect of the pre-test (p value < 0.0001).

    Conclusion

    The results of this study indicate the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment on the pain severity chronic pain patients. Therefore, the use of acceptance and commitment-based therapy along with drug therapy in these patients is strongly recommended in pain clinics and hospitals to control pain more and more and improve their quality of life.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Pain severity, Chronic pain
  • Ali Miri, Hajar Salehi, Mohsen Vazifedoost, Bahareh Haji-Rosatmloo, Haniyeh Narooyi, Mohammadreza Rezaei-Kahkha*, Arezoo Salari-Foorg, Soroosh Mohammad-Nejad, Mohammad Amin Heydari Pages 67-84
    Background

    Lifestyle-enhancing behaviors during pregnancy, including principled nutrition, are keyto ensuring maternal and child health. This study aimed to determine the relationship between diet and lifestyle of mothers during pregnancy with the low birth rate of infants.

    Methods

    The present study was descriptive and was performed cross-sectionally. The target group of 100 pregnant mothers was referring to the health centers of Zahak in 2018, which were selected by the quota method. The data collection tool was a 24-hour feed frequency questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software version 22.

    Results

    The mean weight gain of pregnant mothers during pregnancy and gestational age was 7.72 ±2.59 and 37.76 ± 1.45, respectively.19%, 16% and 20% of pregnant women had poor, moderate, and good lifestyles, respectively. There was a statistically significant correlation between birth weight with gestational age, weight gain, lifestyle, household income level, education and macronutrients of energy, protein, carbohydrate, and fat intake during pregnancy (p value < 0.05). However, there was no significant correlation and statistically significant relationship between birth weight with previous gestational age, hemoglobin level, and employment status of pregnant mothers (p value > 0.05).

    Conclusion

    The lifestyle of pregnant women during pregnancy played a significant role in the birth weight of the baby. With increasing energy and macronutrients, the birth weight of children increased.

    Keywords: Lifestyle, Diet, Low birth weight, Pregnancy, Zahak
  • Khadijeh Sarvani*, Soleiman Sarvani, Farideh Ramroodi Pages 85-92
    Background

    Drug abuse and drug addiction are widespread in the society, which causes complications in patients, and it is necessary to identify these complications. Therefore, the aim of this study was to investigate the frequency of mental disorders in addicted patients with drug abuse who referred to the psychiatric ward of Amir Al-Momenin Hospital in Zabol in 2018.

    Methods

    This study was performed on 100 addicted patients with drug abuse in the psychiatric ward. After recording demographic information, the type of psychiatric illness was also recorded. Chi-Square and Fisher exact tests were used to compare the data.

    Results

    The results of our study showed that the most common substance used in addicted patients with psychiatric disorders, including opium and cannabis, and the most common psychiatric disorders were depression and schizophrenia. Depression was more common in patients without history of hospitalization, age more than 30 years, with women genderand married cases, but schizophrenia was less common in men under the age of 30 years, and not married cases and bipolar disorder were less common in men under the age of 30 years.

    Conclusion

    The prevalence of psychiatric disorders in addicted patients was high, which requires effective screening, especially in cases at higher risk, to reduce the incidence of psychiatric disorders in these cases.

    Keywords: Psychiatric disorders, Depression, anxiety, Drug abuse
  • Hayedeh Arbabi, Leila Amiri-Farahani*, Syedeh Batool Hasanpoor-Azghady Pages 93-101
    Background

    Pregnancy and childbirth are physiological and natural processes, and making inappropriate decisions can lead to blame and can lead to feelings of regret. The purpose of this article is to review the research conducted on regret and satisfaction in women with natural childbirth and cesarean section.

    Methods

    In this study, to find articles, search databases, Google Scholar; Iran Medex; Magiran; SID and using a combination of Persian keywords regret, satisfaction, natural childbirth, cesarean delivery, elective and emergency cesarean section, decision and birth and their English equivalent in databases, Embase, Web of Science, PubMed, Scopus without time limit were searched. From a total of 20 articles obtained after careful review in terms of providing duplicate results, 18 articles were selected and finally 9 articles in terms of inclusion and exclusion criteria in this study were included and reviewed.

    Results

    According to a review of past literature, few studies have examined women's regret for childbirth. The results of recent research showed that people who chose cesarean section as their method of delivery, regretted it and preferred natural childbirth, but there was little regret about natural childbirth.

    Conclusion

    Satisfaction with childbirth leads to more progress and feelings of satisfaction in the person and increased self-confidence, but dissatisfaction can lead to regret and distress in the person. Maternal health requires recognizing several factors in choosing the type of delivery.

    Keywords: Regret, Satisfaction, Vaginal delivery, Cesarean section