فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 35 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیرعلی فرهنگ*، جلال جمالی، عباس اشجع، حمید اسکندری صفحات 7-30

    بیمه سپرده ها به دلیل اینکه در زمینه سلامت بخش مالی اقتصاد کشورها هم نقش پیش گیرانه (از طریق نظارت احتیاطی) و هم نقش آینده نگرانه (از طریق تضمین سپرده های عموم) را ایفا می کنند به عنوان بخش لاینفک مجموعه راه کارهای ثبات بخش مالی مطرح شده است.

    هدف

    هدف اصلی مطالعه حاضر قیمت گذاری بیمه سپرده در صنعت بانکداری بدون ربا در ایران می باشد. جامعه آماری کشور ایران و نمونه ی مورد مطالعه بانک های منتخب شامل پارسیان، پاسارگاد، سامان، ملی، سپه و مسکن در بازه زمانی 1397-1385 می باشد.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش از نوع توصیفی کاربردی است. ابتدا با استفاده از داده های آماری بانک های مذکور، ریسک اعتباری بانک ها را به دست آورده و سپس با استفاده از مدل GARCH به برآورد قیمت گذاری بیمه سپرده پرداخته شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که ریسک اعتباری بانک های مختلف متفاوت می باشد و به همین دلیل قیمت گذاری بیمه سپرده برای بانک های خصوصی و دولتی متفاوت بوده است، پیشنهاد می شود که نظام قیمت گذاری بیمه سپرده ها در ایران براساس ریسک هر بانک و به صورت سالانه محاسبه گردد.

    کلیدواژگان: بیمه سپرده، قیمت گذاری، بانکداری بدون ربا، ایران، GARCH
  • سید نظام الدین مکیان*، مصطفی الراجی صفحات 31-47

    تسهیلات قرض الحسنه یکی از مهم ترین اعتبارات بانکداری اسلامی به شمار می رود که می تواند بر اشتغال تاثیر بگذارد. با توجه به این موضوع، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر تسهیلات قرض الحسنه بر اشتغال در استان های ایران می پردازد. در این پژوهش، تاثیرتسهیلات قرض الحسنه که خارج از طبقه بندی عقود مبادله ای و مشارکتی در نظام بانکداری اسلامی می باشد بر اشتغال مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، از مدل داده های تابلویی شامل استان های ایران در سال های 1394-1398 استفاده گردیده است. نتایج برآورد مدل به روش حداقل مربعات تعمیم یافته عملی نشان می دهد که و یافته های تحقیق بیان می کند که تسهیلات قرض الحسنه، تولید ناخالص داخلی، سرمایه فیزیکی و بهره وری نیروی کار تاثیر مثبت و معنی داری بر اشتغال استان ها دارد. علاوه بر این، مشاهده می شود که بیشترین تاثیر مربوط به تولید ناخالص داخلی و سرمایه فیزیکی است و اشتغال بیشتر از آنکه تابع تسهیلات قرض الحسنه و بهره وری نیروی کار باشد، تحت تاثیر شرایط اقتصاد کلان قرار دارد.

    کلیدواژگان: تسهیلات قرض الحسنه، بانکداری اسلامی، اشتغال، استان های ایران
  • محمد نقیبی*، معصومه قنبری صفحات 49-72

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر محیط جغرافیایی بر بهره وری عملکرد بانکی در کشورهای منتخب اسلامی انجام شده است، که برای دست یابی به هدف مذکور برمبنای ادبیات تیوریکی موجود و معادله بهره وری کل عوامل با استفاده از روش های اقتصادسنجی پانل دیتا، پایه ریزی و برآورد شده است. برای به دست آوردن متغیر بهره وری کل عوامل از روش پسماند سولو استفاده شده است. نتایج الگوی برآورد شده مبتنی بر داده های پانلی 2015-2000 نشان داد که محیط جغرافیایی دارای اثر مثبت و بی ثباتی اقتصادی، بی ثباتی مالی در بلندمدت دارای اثر منفی بر بهره وری کل عوامل سیستم بانکی کشورهای منتخب اسلامی دارند. نتایج به دست آمده در این تحقیق، با مطالعات تجربی صورت گرفته، سازگار است. با توجه به اثر مثبت محیط جغرافیایی بر بهره وری عملکرد سیستم بانکی پیشنهاد می شود سرمایه گذاران، اولا، در هر منطقه، بانکی که بهترین عملکرد را نسبت به سایر بانک ها دارد انتخاب نمایند. ثانیا، انتخاب های سهام خود را در هنگام بررسی محصولات بانک ها، اولویت بندی نمایند. با توجه به تاثیر منفی بی ثباتی مالی بر بهره وری کل عوامل، ایجاد ثبات در بازارهای مالی برای بهبود فضای کسب و کار، ایجاد فضایی مطمین برای سرمایه گذاری از طریق واسطه گران مالی که در نهایت می تواند به هدایت نقدینگی به سمت فعالیت های مولد اقتصادی و جلوگیری از فعالیت های سوداگرانه و تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری با کارایی بالاتر منجر شود، جهت ارتقای بهره وری عملکرد ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: محیط جغرافیایی، بهره وری کل عوامل، سیستم بانکی، کشورهای اسلامی، روش پانل دیتا
  • قاسم زارعی، زهرا کاظمی، الله یار بیگی فیروزی* صفحات 73-100

    افزایش کارایی بانک ها یکی از اقدامات اساسی در مسیر توسعه اقتصادی کشورها و شناخت بخش بندی شعب براساس رضایت مشتریان، به منظور اتخاذ جهت گیری استراتژیک بانک ها، ضروری است. هدف از پژوهش حاضر نعیین سطح کارایی شعب بانک سپه به منظور بخش بندی شعب براساس رضایت مشتریان از کیفیت خدمات بوده است. این پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی و از نوع مطالعات کاربردی بوده است و داده های موردنظر با استفاده از پرسش نامه مبتنی بر مولفه های کیفیت ادراک شده خدمات ارایه شده توسط زیتمل و همکارانش (2000) گردآوری شد. روایی پرسش نامه با استفاده از روایی صوری و محتوایی و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری، 41 شعبه بانک سپه استان خورستان بوده است و از بین مشتریان تعداد 384 نفر با بهره گیری از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. در این مطالعه برای بررسی سطح کارایی شعب از روش تحلیل پوششی داده ها با بازدهی متغیر نسبت به مقیاس (BCC-I) در حالت ورودی محور و نرم افزار GAMS استفاده شده است. سپس به خوشه بندی کارایی شعب براساس رضایت مشتریان از کیفیت خدمات در بین شعب کارای سپه استان خوزستان پرداخته شده است. نتایج یافته های حاصل نشان می دهد که مشتریان خوشه اول (کاراترین شعبه ها) بیشترین اهمیت را به استفاده از تجهیزات مدرن در شعب و پاکیزگی و تمیزی، به کار بردن کارمندانی متخصص در جایگاه شغلی شان و خلق اعتماد، امنیت مالی در ذهن مشتریانشان داده اند، همچنین عوامل مربوط به «پاسخ گویی» و «همدلی»، بیشترین نمره را از مشتریان خوشه اول دریافت نموده اند.

    کلیدواژگان: بخش بندی، کارایی، رضایت مشتریان، کیفیت خدمات
  • مصطفی کاظمی نجف آبادی* صفحات 101-124

    ارتقای سطح ایمان و عمل به احکام اسلامی و نهادینه کردن اخلاق اسلامی یکی از اساسی ترین خطی مشی گذاری های اسلام برای بهبود تصمیم گیری های اخلاقی در کسب وکار است. اسلام با تکیه بر آموزه های وحیانی و محور قرار دادن اخلاق در کسب وکار، زمینه های تقویت تقوا و درونی شدن دینداری و ارتقاء تصمیم گیری های اخلاقی را در کسب وکارها فراهم نموده است. تقویت ایمان و تقوای الهی در افراد می تواند زمینه پیدایش تصمیم گیری های اخلاقی در تمامی عرصه های کسب وکار را فراهم نماید و افراد را به راست گویی، امانت داری، وفای به عهد و رعایت انصاف، دوری از غش و غرر در کسب وکار متمایل نماید. نتایج این تحقیق که با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و با هدف بررسی تاثیرات تقوای الهی بر تصمیم گیر اخلاقی در کسب وکار انجام پذیرفته، حاکی از آن است که تقوا موجب بهبود تصمیم گیری اخلاقی در کسب وکار در هر چهار مرحله حساسیت، قضاوت، تمایل، و رفتار اخلاقی می گردد و موجبات جریان به موقع و قابل اتکای اطلاعات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی میان طرفین مبادله می باشد. در فضای کسب وکار اسلامی به علت رسوخ تقوا در تمامی مراحل چهارگانه تصمیم گیری اخلاقی نه تنها صداقت در گفتار، بلکه به معنای وسیع آن که شامل صدق در نیت و رفتار نیز بشود مواجه هستیم.

    کلیدواژگان: اسلام، تقوا، تصمیم گیری اخلاقی، اخلاق کسب و کار
  • رشید پنهانی*، نادر مهرگان، حمید کردبچه صفحات 125-142

    ایران یکی از کشورهای زلزله خیز جهان می باشد که دارای تنوع قومی و مذهبی فراوانی است. با توجه به اهمیت پرداخت اعانه مردم در کمک به آسیب دیدگان بلایای طبیعی، شناخت تاثیر عواملی مانند مذهب و قومیت روی پرداخت اعانه مردم که موضوع این مقاله است، اهمیت زیادی در امداد پس از حوادث دارد. برای این منظور یک مطالعه میدانی شامل تکمیل بیش از 900 پرسش نامه در شهرهای قروه، تکاب، سنندج و زنجان به عمل آمد و شهر بیجار به عنوان شهر فرضی که در آن زلزله رخ می دهد، انتخاب شد. میزان تمایل به پرداخت افراد با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش نامه دوگانه دو بعدی اندازه گیری گردید. برای تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده، مدل لاجیت به کار گرفته شد که نشان داد تاثیر مذهب روی پرداخت اعانه مردم از تاثیر قومیت بیشتر است.

    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، تمایل به پرداخت، قومیت، مذهب، زلزله، مدل لاجیت، ارزش گذاری مشروط
  • امیر خادم علیزاده* صفحات 143-169

    یادگیری و آموزش در طول تاریخ، نقش به سزایی در رشد و تکامل علوم بشری داشته است. مطالعه درست و آموزش کارآمد اقتصاد کلان با رویکردی اسلامی، می تواند به رشد این شاخه مهم از اقتصاد کمک نموده، تقاضا برای آن را به خصوص در جامعه های اسلامی افزایش دهد. هدف از این نوشتار، که با روش تحلیل انتقادی انجام شده، بررسی و نقد رویکردهای مطالعه و آموزش اقتصاد کلان با رویکردی اسلامی در رشته اقتصاد اسلامی است که به دنبال آن از رویکرد تطبیقی- انتقادی برای آموزش این درس در مقطع کارشناسی ارشد در شرایط گذار جامعه به سوی جامعه ایده آل اسلامی، سخن گفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نظریه اقتصاد کلان با رویکردی اسلامی، به طور کافی و موثر تبیین نشده است. و در مراکز علمی-پژوهشی و تصمیم گیری اقتصادی، تقاضای موثری برای آن وجود نداشته است. و اینکه آموزش تطبیقی - انتقادی این درس، به همراه انجام مطالعات آماری، موجب افزایش اثربخشی و تقاضای موثر برای آن می شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد کلان، آموزش، روش تطبیقی، رویکرد اسلامی
  • ابوالفضل سامی، خشایار سید شکری*، غلامرضا مصباحی مقدم، نعمت الله فلیحی پیربستی صفحات 171-196

    رفتار به معنی روش، سلوک و نحوه معاشرت درتمامی بخش های زندگی انسان ها، به عنوان نمایش دهنده روحیات، درون مایه و به قولی نگرش و اندیشه اوست که نمود بیرونی پیدا می کند؛ که در نگرش اسلامی خاستگاه آن را فطرت می دانند؛ آنچه در این مقاله بر آن تاکید می شود، رفتارهای اقتصادی است که در قالب رفتار فروشندگان خرده فروش (رفتار مبادله ای) در جمهوری اسلامی ایران است. از آنجا که قرآن وسنت به عنوان اصلی ترین منابعی که مسلمانان از آن متابعت می نمایند، ابتدا با مراجعه به قرآن، نهج البلاغه و وسایل الشیعه رفتار مبادله ای در قالب عناوین خاص دسته بندی  شده و در نهایت با جمع بندی آنها همچون توجه به فطرت، سود وزیان اخروی و معنوی، مالکیت خداوند بر سود و زیان، تاثیر عوامل غیرطبیعی، توجه به وحی، رفتار منصفانه و سهل گیر انه و توجه به لذت های معنوی، نتایج لازم از بحث از جمله تفاوت این رفتارها با رفتارهایی که در اقتصاد متعارف از آن یاد می شود، مشخص می گردد. در بخش کاربردی، ضمن استفاده از معادلات ساختاری، برای تعیین میزان ایمان افراد از پرسش نامه سنجش دین عزتی و برای بررسی رفتار فروشندگان در جمهوری اسلامی ایران، از پرسش نامه محقق ساخته ناشی از نتایج بخش نظری کمک گرفته شده است؛ برای تکمیل پرسش نامه از دو روش حضوری و اینترنتی با توجه به حجم کل جامعه فروشندگان (خرده فروشان) در ایران، تعداد 300 نمونه در دسترس انتخاب گردید. پرسش نامه ها در فاصله بهار و تابستان 1399 تکمیل شده است. نتایج ضمن تایید رابطه ایمان با رفتار اسلامی فروشندگان، نشان می دهد اثر عواملی چون وضعیت تاهل، سن، درآمد، تحصیلات و جنسیت افراد معنی دار نیست؛ همین طور سنجه های مختلف (سوالات 12گانه) نشان می دهد رفتار اقتصادی فروشندگان در جمهوری اسلامی ایران با رفتار مستخرجه از قرآن و سنت تا حد زیادی انطباق دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، رفتار اقتصادی، قرآن و سنت، اقتصاد متعارف، رفتارفروشندگان
  • محمد شکری* صفحات 197-220

    مساله محل به عنوان منبع پرداخت وجه اسناد تجاری از اهمیت خاص برخوردار است. محل صرفا اختصاص به برات و چک دارد و درخصوص سفته موضوعا منتفی است. رویکرد این موضوع در وضعیت فوت صادرکننده، ورشکستگی و توقیف اموال بیشتر ظاهر می گردد. قانون ایران در این باب ساکت است، این خلا موجب ابهام در وضعیت محل گردیده است. صدور و ظهرنویسی این اسناد چه تاثیری بر محل آن دارد؟ آیا علاوه بر سند، محل آن نیز منتقل می گردد و یا حق خاصی برای دارنده سند بر محل ایجاد می شود؟ در برخی نظام های حقوقی با صدور و ظهرنویسی برات، محل آن نیز منتقل می شود و در برخی دیگر قایل به عدم انتقال محل است، همچنین گاه دارنده بر محل حق انحصاری می یابد. علاوه بر آن، انتقال قراردادی محل نیز گاه پذیرفته شده است. قوانین ایران راجع به محل، سکوت اختیار نموده و این امر در رویه دادگاه ها منشا اختلاف نظر شده است. بر مبنای قوانین جاری، اصولا محل چک و برات با صدور منتقل نمی گردد؛ هرچند درخصوص چک نظرات متعددی وجود دارد که از جهت مغایرت با مقررات جاری قابل نقد است، اساسا در وضعیت قانونی موجود نمی توان محملی برای انتقال مالکیت و یا حتی حق رجحان یا حق اختصاصی دارنده یافت. البته قوانین فعلی نیز به جهت رویکرد عدم حمایت از دارنده با انتقاد مواجه است.

    کلیدواژگان: محل، اسناد تجاری، انتقال محل، صدور، ظهرنویسی
  • مرضیه نوراحمدی، حجت الله صادقی* صفحات 221-248

    یکی از روش هایی که امروزه به عنوان تامین مالی استفاده می شود و توجه محققین را به خود معطوف نموده است، استفاده از تامین مالی جمعی است. تامین مالی جمعی به چهار طریق امکان پذیر است که تمرکز این پژوهش بررسی روش مبتنی بر خیریه است. یکی از مفاهیمی که می تواند ارتباط با این موضوع داشته باشد و مورد چالش باشد، بحث نحوه ارتباط بین خیر و سرمایه گذار است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی ابتدا به تبیین تامین مالی جمعی پرداخته و سپس یک مکانیسم پیشنهادی برای توصیه کننده اجتماعی به منظور حمایت از تامین مالی غیرانتفاعی بر پایه بلاکچین ارایه نمودیم. در این خصوص ترجیحات خیرین، روابط بین خیرین و سرمایه گذاری و خصوصیات تامین مالی پویا برای افزایش نرخ موفقیت تامین مالی و رضایت خیرین را بررسی می نماییم. سپس مدل توصیه کننده ای معرفی نموده که لیستی از خیرین را برای کمپین های مختلفی که سرمایه گذاران برای تامین مالی جمعی ایجاد کرده اند، معرفی می نماید. این پژوهش می تواند مبنایی برای عملیاتی نمودن چنین سامانه هایی در بستر وب برای گسترش فعالیت های بشردوستانه باشد و نتایج آن می تواند برای سازمان های مردم نهاد، موسسات خیریه و... مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: خیریه، شبکه اجتماعی، تامین مالی اجتماعی، سیستم توصیه کننده، بلاکچین
|
  • Amirali Farhang*, Jalal Jamali, Abas Ashja, Hamid Eskandari Pages 7-30

    Deposits insurance, as an integral part of the set of strategies, plays a preventive role (through prudential supervision) as well as a forward-looking role (by guaranteeing public deposits) in the financial health of countries. The stability of the financial sector has been discussed.

    Objective

    The main purpose of the present study is to evaluate deposit insurance in the useless banking industry in Iran. Statistical population of Iran and the sample of selected banks include Parsian, Pasargard, Saman, Melli, Sepah and Housing in the period of 1385-1397.

    Methodology

    The research method is descriptive-applied. Firstly, using the statistical data of the above mentioned banks, the credit risk of the banks is obtained and then using the GARCH model the estimation of the deposit insurance pricing is done.

    Findings

    The results show that the credit risk of different banks is different and therefore, the pricing of deposit insurance is different for private and public banks, it is suggested that the deposit insurance pricing system In Iran, it be calculated on a yearly basis according to the risk of each bank.

    Keywords: Deposit Insurance, Pricing, Useless Banking, Iran, GARCH
  • Seyed Nezamuddin Makiyan*, Mostafa Alraji Pages 31-47

    Qard-Al-Hasan is one of the most important Islamic banking facilities that can affect employment. In this regard, the present study investigates the effect of Qard-Al-Hasan loan, which is not in the category of echange and partnership mods in Islamic banking system of Iran on employment in Iran’s provinces will be analyzed. In this regard, a Panel Data model has been used for this purpose during 2015-2019. The preparing tests for the estimation of the modle lead the study to use the Feasible Generalized Least Squares method, and the results show that Qard-Al-Hasan loan has a positive and significant effect on employment in Iran’s economy. In addition, results show that Gross Domestic Product, Physical Capital and Labor Productivity have also a positive and significant effect on employment in Iran’s provinces, however, the impact of Gross Domestic Product and Phiscal capital are greater than other variables, indicating that employment in Iran more affected by such variables than other factors.

    Keywords: Qard-Al-Hasan, Islamic Banking, Employment, Provinces of Iran
  • Mohammad Naghibi*, Masoome Ghanbari Pages 49-72

    The aim of this research is to model the impact of geographic environment on banking performance in selected countries, which based on theoretical literature of the selected countries and the total efficiency factor using the methods of economy the data panel is based on and estimated. To obtain the total efficiency factor, Solow residue was used. The results of the estimated model based on panel data of 2000-2015 showed that the geographic environment has a positive effect and economic instability. Financial instability in the long run has a negative effect on total factor productivity banking system of selected countries. The results obtained in this study are consistent with empirical studies. Given the positive effect of the geographical environment on the performance of the banking system, it is recommended that investors choose, first, in each region, a bank that has the best performance compared to other banks. Secondly, prioritize your stock options when examining the products of the banks. Given the negative impact of financial instability on total factor productivity, stabilizing financial markets to improve the business environment, creating a secure environment for investment through financial intermediaries, which ultimately can lead to liquidity towards productive economic activities and preventing speculative activities and financing more efficient investment projects, it seems necessary to improve productivity.

    Keywords: Geographical Environment, Banking System, Total Efficiency Factor, Islamic Countries, Data Panel Methodology
  • Ghasem Zarei, Zahra Kazemi, Allahyar Beigi Firoozi* Pages 73-100

    Increasing the efficiency of banks is one of the fundamental steps in the economic development of countries and recognizing the segmentation of branches based on customer satisfaction is essential for adopting the strategic orientation of banks. The purpose of this study was to determining the efficiency of Sepah Bank branches to segmentation of branches based on customer satisfaction with service quality. This research was a descriptive survey and applied study. Data were collected using a questionnaire based on the perceived quality of service components provided by Zitemel et al. (2000). Validity of the questionnaire was assessed by face and content validity and reliability was assessed through Cronbach's alpha coefficient. The statistical population consisted of 41 branches of Sepah Bank Economics in Khorestan province and 384 clients were selected as the sample of the study using stratified random sampling. In this study, for determining the level of efficiency of branches, Data Envelopment Analysis with Scale Variable Efficiency (BCC-I) in input-driven mode and GAMS software was used. Then, the efficiency of the branches is clustered based on customer satisfaction with the quality of service among the efficient branches of Khuzestan province's economy. The results show that first cluster customers are the most important in using modern equipment in the branches, cleanliness, employing specialized staff and creating trust, financial security in their minds. Also, the factors related to “responsiveness” and “empathy” received the highest score from first cluster customers.

    Keywords: Segmentation, efficiency, customer satisfaction, quality of service
  • Mostafa Kazemi Najafabadi* Pages 101-124

    Promoting the level of faith and practice of Islamic rules and institutionalizing Islamic ethics is one of the most basic guidelines of Islamic policies to improve ethical decisions in business. Relying on revelatory teachings and focusing on ethics in business, Islam has provided the grounds for strengthening piety and internalizing religiosity and promoting moral decisions in businesses. Strengthening the faith and divine piety in individuals can pave the way for the emergence of ethical decisions in business and lead people to honesty, trustworthiness, fulfillment of promises and observance of fairness, avoidance of fuss in business. The results of this descriptive-analytic study indicate that piety improves ethical decision-making in business (sensitivity, judgment, inclination, and ethical behavior). And facilitates the timely and reliable flow of economic, social and political information between the parties to the exchange. In the Islamic business environment, due to the penetration of piety in all four stages of moral decision-making, we face not only honesty in speech, but also in its broadest sense, which includes sincerity in intention and behavior.

    Keywords: Islam, Piety, moral decision-making, Business ethics
  • Rashid Penhani*, Nader Mehregan, Hamid Kurdbacheh Pages 125-142

    Iran is one of the earthquake-prone countries in the world which has a lot of ethnic and religious diversity. Given the importance of people's donation in helping victims of natural disasters, knowing the impact of factors such as religion and ethnicity on people's donation which is the subject of this article, is very important in post-disaster relief. For this purpose, a field study was conducted including the completion of more than 900 questionnaires in the cities of Qorveh, Takab, Sanandaj and Znjan and the city of Bijar was selected as the hypothetical city where the earthquake occurs. Contingent valuation method and double bounded dichotomous choice questionnaire were used to estimate the willingness to donate. The logit model was used to analyze the results which showed that the effect of religion on people's donations is greater than the effect of ethnicity.

    Keywords: natural disasters, willingness to pay, ethnicity, religion, earthquake, logit model, contingent valuation
  • Amir Khadmalizadeh* Pages 143-169

    Learning and education throughout history has played a significant role in the growth and development of the humanities. Proper study and efficient macroeconomic education with an Islamic approach can help the growth of this important branch of economics, especially the demand for it in Islamic societies. The purpose of this article, which is done by critical analysis method, is to review and critique the approaches of studying and teaching macroeconomics with an Islamic approach, followed by a comparative-critical approach to teaching macroeconomics with an Islamic approach in the conditions of the transition of the society towards the ideal Islamic society.Findings show that the theory of macroeconomics with an Islamic approach has not been adequately and effectively explained. And in scientific-research centers and economic decision-making, there has been no effective demand for it. And that comparative-critical teaching of this course, along with conducting statistical studies, increases its effectiveness and effective demand for it.

    Keywords: Macroeconomics, Education, Comparative Method, Islamic Approach
  • Abolfazl Samy, Khashayar Seidsshokri*, Gholamreza Mesbahimoghadam, Nematollah Falihipierbasti Pages 171-196

    Behavior means method and behavior in all parts of human life, as a representation of spirits, the theme and, in his words, his attitude and thought, which finds an external appearance, which in the Islamic view is the origin of nature; What is emphasized in this article is a part of economic behaviors which is in the form of sellers' behavior. Since the Quran and Sunnat are the main sources that Muslims follow, first by referring to the Quran, Nahjal-Balaghah and VasaelShieh  means, exchange behavior is classified in the form of specific titles, and finally by summarizing them, the necessary results of the discussion, including the difference between these behaviors. Behaviors that are mentioned in conventional economics, such as paying attention to nature, profit and loss in the hereafter and spirituality, God's ownership of profit and loss, the effect of unnatural factors, paying attention to revelation, fair and lenient behavior, and paying attention to spiritual pleasures are determined. In the practical part, using structural equation modeling, to determine the level of people's faith, the questionnaire of measuring the dignity of religion and to examine the behavior of sellers in the Islamic Republic of Iran, a researcher-made questionnaire based on the results of the theoretical part has been used; To complete the questionnaire from both face-to-face and online methods, according to the total size of the community of sellers (retailers) in Iran, 300 available samples were selected. Questionnaires were completed between spring and summer 1399. The results, while confirming the relationship between faith and Islamic exchange behavior, show that the effect of factors such as marital status, age, income, education and gender is not significant; Also, different measures (12 questions) show that the economic behavior of sellers in the Islamic Republic of Iran is largely consistent with the behavior derived from the Quran and Sunnat.

    Keywords: Islamic economics, economic behavior, Quran, Sunnat, conventional economics, salesmen behavior
  • Mohammad Shokri* Pages 197-220

    The issue of funds as a source of payment for commercial documents is of special importance. The funds is reserved only for draft and checks, and in the case of promissory notes, it is excluded.  In some legal systems, by issuing and endorsing you, its funds is also transferred, and in others, it believes that the funds is not transferred, and sometimes the holder finds an exclusive right to the funds. In addition, contractual transfer of funds is sometimes accepted.The approach of this issue appears in the situation of the issuer's death, bankruptcy and confiscation of property. In the Iranian legal system, what effect does the issuance and endorsement of these documents have on its funds? In addition to the document, is its funds also transferred or is a special right created for the holder of the document on the funds? Iranian law is silent on this issue, this vacuum has caused ambiguity in the funds situation. Iranian law on funds has remained silent, and this has become a source of controversy in court proceedings. According to current regulations, the funds of the check and bill will not be transferred by issuance; there are many opinions about the check in judicial views that can be criticized for inconsistency and contradicting the current regulations, the current rules are also criticized for the non-protectionist approach from holder of negotiable instrument.  Basically, in the current legal situation, no burden can be found for the transfer of ownership of funds or even the pre-emptive right or exclusive right of the holder. Of course, the current laws are also criticized for their non-protectionist approach.

    Keywords: funds, negotiable instrument, transfer fund, issuance, endorsements
  • Marziyeh Nourahmadi, Hojjatollah Sadeqi* Pages 221-248

    One of the methods that are used as financing today and have attracted the attention of researchers is the use of crowdfunding. Crowdfunding is possible in four ways. One of the concepts that can be related to this issue and be challenged is the discussion of how the relationship between the donor and the investor. In this study, using a descriptive-analytical method, we first explain crowdfunding and then presented a proposed mechanism for the social advisor to support non-profit blockchain-based financing. In this regard, we examine the preferences of donors, the relationship between donors and investment, and the characteristics of dynamic financing to increase funding success rates and donor satisfaction. It then introduces a recommendatory model that lists the donors for the various campaigns that investors have created for crowdfunding. This research can be the basis for implementing such systems on the web to expand humanitarian activities, and its results can be used for non-governmental organizations, charities, etc.

    Keywords: Charity, Social network, Social financing, Recommender system, Blockchain