فهرست مطالب

جغرافیا و مخاطرات محیطی - پیاپی 38 (تابستان 1400)

نشریه جغرافیا و مخاطرات محیطی
پیاپی 38 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هیمن شهابی*، خدیجه داوند، ممند سالاری صفحات 1-20

    هدف از این مطالعه، پهنه بندی خطر سیلاب در شهر ایلام با استفاده از مدل تابع شواهد قطعی می-باشد. فاکتورهای موثر بر وقوع سیل که در این مطالعه در نظر گرفته شدند، شامل شیب، جهت شیب، ارتفاع، فاصله از رودخانه، تراکم آبراهه، شاخص رطوبت توپوگرافی، شاخص قدرت توان جریان، انحنای شیب، لیتولوژی، خاک شناسی، کاربری اراضی و میزان بارندگی هستند. پس از جمع آوری اطلاعات و لایه های موردنیاز، 126 نقطه سیل گیر در منطقه مطالعاتی شناسایی شدند. موقعیت های سیل گیر به صورت تصادفی به دو گروه 70 درصد (89 نقطه) و 30 درصد (37 نقطه) به ترتیب برای مدل سازی و اعتبار سنجی تقسیم شدند. به کمک مدل تابع شواهد قطعی (EBF) نقشه ی پهنه بندی خطر سیلاب شهر ایلام تهیه شد. نقشه های حساسیت به وقوع سیل تهیه شده، به 5 کلاس خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد طبقه بندی شدند. برای ارزیابی عملکرد مدل ، از سطح زیر نمودار AUC به دست آمده از منحنی ROC استفاده گردید. با توجه به معیار ارزیابی مورداستفاده در این مطالعه (ROC) و با توجه به داده های اعتبارسنجی، مدل تابع شواهد قطعی EBF (914/0) در پتانسیل یابی سیل خیزی در منطقه ی موردنظر دارای عملکرد خوبی بود. درنهایت با توجه به نقشه نهایی به دست آمده مناطق شرق و شمال شرقی در محدوده کم خطر هستند، نتایج مطالعه نشان داد که سیل خیزی شهر ایلام ناشی از عوامل محیطی شامل شیب زیاد و تغییر کاربری اراضی است که بر اساس نقشه ی پیش بینی خطر سیل ارایه شده، می توان در آینده اقدامات مدیریتی مناسبی را جهت کاهش خسارت ها و تلفات ناشی از سیل انجام داد.

    کلیدواژگان: مخاطرات سیلاب، پهنه بندی خطر سیلاب، مدل شواهد قطعی، شهر ایلام
  • فتح الله نادری، صمد فتوحی*، حسین نگارش، مرضیه خلیلی صفحات 21-41

    هدف اصلی این پژوهش مطالعه و پهنه بندی ناپایداری های ژیومورفولوژیکی حاصل از زمین لرزه ازگله در ایلام و کرمانشاه با استفاده از روش تصمیم گیری چند شاخصه ویکور می باشد. منطقه تحت تاثیر این زلزله بسیار مستعد وقوع انواع حرکات و ناپایداری های ژیومورفولوژیکی است. دلایل آن، وجود چین خوردگی های جوان زاگرس همراه با عملکرد گسل های قطع کننده آنهاست که خردشدگی های شدیدی را درمنطقه ایجاد کرده اند. برای انجام این تحقیق ابتدا با استفاده از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای و عملیات میدانی ناپایداری های ژیومورفولوژیکی شاخصی که در تشدید خسارات ناشی از زلزله موثر بوده اند شناسایی و تعیین موقعیت شدند. عمده ترین این ناپایداری ها شامل زمین لغزش ها، ریزش ها و بهمن های سنگی، جریان ها، گسیختگی های تاج تپه ها و فرونشست زمین که منجر به مسدود شدن راه ها، تخریب منازل مسکونی، آلودگی منابع آب و خاک، تخریب اراضی کشاورزی، باغات و... شده است. سپس با استفاده از روش تصمیم گیری چند شاخصه VIKOR اقدام به پهنه بندی ناپایداری ها در 5 طبقه گردید. به منظور صحت سنجی، نقشه پهنه بندی با نقشه توزیع ناپایداری های ژیومورفولوژیکی انطباق داده شد. از بین عوامل موثر در وقوع ناپایداری ها، عوامل زمین شناسی، فاصله از گسل بیشترین تاثیر در ایجاد ناپایداری های منطقه را دارا هستند. نتیجه انطباق نقشه پهنه بندی با نقشه توزیع ناپایداری های بیانگر انطباق بیشتر ناپایداری ها از جمله زمین لغزش ها، ریزش های سنگی و فرونشست ها با طبقات خطر بالا می باشد.

    کلیدواژگان: ناپایداری های ژئومورفولوژیکی، روش ویکور، زمین لرزه ازگله، ایلام، کرمانشاه
  • مهدی حیدری*، سینا عطار روشن، الهام جافریان، محمد عبیات صفحات 43-58

    جنگل ها به عنوان یکی از مهم ترین منابع طبیعی تجدید شونده نقش حیاتی در پایداری زیست بوم ها ایفا می نمایند. یکی از مهم ترین آشفتگی های موثر بر اکوسیستم های جنگلی زاگرس، آتش سوزی جنگل می باشد. بنابراین شناسایی مناطق بحرانی آتش سوزی جهت کاهش خسارات های احتمالی، امری لازم و ضروری است. هدف این تحقیق، بررسی میزان تاثیر متغیرهای موثر در ایجاد آتش سوزی و تهیه نقشه خطر آتش سوزی می باشد. به همین منظور متغیرهای موثر بر آتش سوزی شامل ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از آبراهه ها و فاصله از جاده جهت تعیین تاثیر هریک در آتش سوزی، بررسی شدند. نقشه ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت جغرافیایی با کمک مدل رقومی ارتفاع تهیه شد. نقشه های فاصله از مناطق مسکونی و فاصله از جاده از نقشه های رقومی 1/25000 تهیه شد. همچنین مناطقی که طی سال های 90-94 در آن ها آتش سوزی رخ داده بود، با دستگاه جی پی اس برداشت گردید. در این تحقیق از روش رگرسیون لجستیک برای بررسی تاثیر عوامل مختلف در آتش سوزی استفاده شد. نتایج نشان داد که ارتفاع از سطح دریا، فاصله از آبراهه و درصد شیب، مهم ترین عوامل تاثیرگذار در آتش سوزی جنگل در منطقه بودند. مدل سازی براساس سه متغیری که ارتباط معنی داری با آتش سوزی جنگل در منطقه داشتند و ضرایب حاصل از روش رگرسیون لجستیک، انجام شد. نتایج اعتبارسنجی مدل با ضریب تبیین نگلکرک حدود 0/500 و ضریب منحنی راک 0/701 نشان از دقت، برازش و اعتبار مناسب مدل به دست آمده داشت. همچنین نتایج نشان داد که 81 درصد از مساحت منطقه در مناطق بحرانی و خطرناک قرار دارد.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، راک، رگرسیون لجستیک، مدل سازی
  • سمیه صدر*، زهرا موحدی راد صفحات 59-78

    این پژوهش با هدف تهیه نقشه پراکنش سرب و کادمیم خاک های سطحی بخش هایی از استان قم به مرکزیت شهر قم، با کاربری های متفاوت کشاورزی، شهری و صنعتی بایر در دو شکل کل و قابل جذب انجام گرفته است. توزیع مکانی این عناصر در خاک های سطحی با کاربری های متفاوت به وسعت 1054کیلومتر مربع بررسی شد. نمونه برداری در 209 نقطه با شبکه بندی منطقه مطالعاتی انجام و مقدار کل و قابل جذب سرب و کادمیم با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین شد. واریوگرام های همه جهته عناصر مذکور توسط نرم افزار Variowin ترسیم گردید. به دلیل عدم دستیابی به ساختار مناسب تغییر نما در مورد کادمیم، کریجینگ و تهیه نقشه در مورد آن صورت نگرفت. میانیابی به روش کریجینگ نقطه ای و با نرم افزار WinGslib صورت گرفت. به منظور تعیین دقت تخمین های انجام شده از MEE، MSEE استفاده گردید. دامنه تغییرات سرب کل با حداقل 6/9 و حداکثر 4/123 میلی گرم بر کیلوگرم، مقدار 8/113 گزارش می گردد. در این مطالعه حداقل و حداکثر غلظت کادمیوم کل به ترتیب 2/0 و 5/5 بوده است. میانگین غلظت سرب قابل جذب در منطقه مطالعاتی 1/4 میلی گرم بر کیلوگرم با حداقل 5/0 و حداکثر 8/34 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد. بر اساس نقشه های پراکنش سرب به نظر می رسد عامل موثر بر روند افزایشی این عنصر، نوع کاربری باشد. اراضی با کاربری شهری و صنعتی بیشترین مقدار سرب کل و قابل جذب را دارا بودند که نشان از پتانسیل بالای منطقه برای آلودگی است. لذا لازم است اقدامات مدیریتی لازم جهت جلوگیری از بروز حوادث مخرب زیست محیطی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: کریجینگ، WinGslib، عناصر سنگین، استان قم
  • نرگس ناصری*، رضا دوستان، عباس مفیدی صفحات 79-91

    در این پژوهش به منظور آگاهی از تاثیر بلاکینگ ها بر بارش های ایران به روش کمی ، داده های روزانه ارتفاع ژیوپتانسیل سطح 500 هکتوپاسکال در محدوده10-70 درجه شمالی و10-80 درجه شرقی با تفکیک 5/2درجه با مراجعه به تارنمای مرکزملی پیش بینی محیطی وعلوم جوی (Ncep-ncar) طی دوره آماری 2010-1961 در 4 ماه سرد سال (ژانویه ، فوریه ، مارس ، دسامبر) دریافت شد. جهت مشخص کردن روزهای همراه با بلاکینگ از شاخص Tibaldi  استفاده شد. بررسی ها نشان داد که در دوره یاد شده 6 منطقه دارای بیشترین فراوانی رخداد بلاکینگ در منطقه می باشد که به ترتیب عبارتند از 1-جنوب اروپا 2-آسیای مرکزی 3-اورال 4- روسیه غربی، 5- شبه جزیره یامال و 6- سیبری غربی. از این بین دو کانون شبه جزیره یامال و سیبری غربی دارای همبستگی بیشتری با بارش های ایران بودند. نتایج حاصل از برهمکنش شرایط جوی نشان داد بلاکینگی که در زمستان ایران را تحت تاثیر قرار داده است بلاکینگ از نوع رکس می باشد که باعث ریزش هوای سرد و نسبتا بارش به منطقه شده است. نتایج حاصل از این تحقیق گویای این امر بود که بلاکینگ ها با بارش ها رابطه منفی دارند و همان طور که بلاکینگ ها در موقعیت خود منفی تر (قوی تر) می شوند، مقدار بارش در ایستگاه ها افزایش پیدا کرده و رابطه معکوس دارند. 

    کلیدواژگان: بلاکینگ، بارش، سردچال، رکس
  • علیرضا کربلایی*، زهرا بیگم حجازی زاده، سید ابوالفضل مسعودیان، محمد کیخسروی کیانی صفحات 93-109

    دمای رویه ی زمین، فراسنجی کلیدی در فیزیک فرآیندهای رویه ی زمین در مقیاس منطقه ای و به ویژه جهانی است. نزدیک به دو دهه است که از اندازه گیری دمای رویه توسط سنجنده مودیس می گذرد. واکاوی وردش های مکانی دمای رویه می تواند ما را در شناخت رفتار این فرا سنج کلیدی یاری کند. هدف از این پژوهش واکاوی روند تغییرات دمای رویه در گستره ایران است. بدین منظور از داده های دمای رویه زمین سنجنده مودیس ترا (MOD11A1) در دوره زمانی 1379-1398 به صورت روزانه و با تفکیک مکانی 1 × 1 کیلومتری بهره گرفته شد. پس از استخراج داده ها در گستره ایران، روند دمای رویه ی گستره ی ایران بر روی 1884077 یاخته به کمک آزمون من کندال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین گستره ی روند افزایشی دمای رویه در فصل زمستان در ماه دی، بهمن و اسفند قابل مشاهده است و بیشتر روند های افزایشی معنی دار نیز در ارتفاعات دیده می شود که این موضوع می تواند در ارتباط با کاهش پوشش برفی و کاهش سپیدایی در این نواحی باشد. بررسی روند دمای رویه در فواصل ارتفاع 100 متر نیز نشان داد که در دی ماه تمامی سطوح ارتفاعی دارای روند افزایشی در دمای رویه است که این روند افزایشی در سطح 05/0 معنی دار است.

    کلیدواژگان: دمای رویه زمین، روند، آزمون من کندال، ایران
  • رقیه ملکی مرشت، بهروز سبحانی*، مسعود مرادی صفحات 111-128

    امواج گرمایی از فرین های آب و هوایی بسیار آسیب زا بر انسان و محیط زیست می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر امواج گرمایی بر جزایر حرارتی کلانشهر تبریز طی سال های 2018-2003 بود. بدین منظور داده های حداکثر دمای ایستگاه سینوپتیک تبریز از سازمان هواشناسی اخذ و روزهایی توام با موج گرمایی با کمک شاخص فومیاکی و در محیط نرم افزار متلب تعیین شدند. جهت بررسی تاثیر امواج گرمایی بر تشدید جزایر حرارتی، امواج گرم در ماه های گرم و سرد سال انتخاب و جزایر حرارتی برای آن روزها و یک روز بدون موج گرمایی با کمترین دمای حداکثر قبل از هر موج گرمایی در روز هنگام و شب هنگام مودیس آکوا محاسبه شد. طبق نتایج، حداکثر تداوم موج گرمایی 4 روزه بوده و روند افزایشی داشته است. بیشترین فراوانی آن در سال 2010 و در ماه های آوریل، ژوین و دسامبر بوده. طبق یافته ها، هم در ماه های گرم و هم در ماه های سرد اغلب شدت جزیره ی سرمایی روز هنگام در هر دو شرایط وجود و عدم موج گرمایی، ضعیف بوده و با وقوع موج گرما حتی گاهی جزیره ی گرمایی در مرکز شهر ایجاد شده است. در شب همزمان با امواج گرمایی اغلب جزیره ی گرمایی شدیدتر از روزهای عادی بوده، سرعت باد و رطوبت نسبی در مقایسه با شرایط عادی در ماه های گرم نسبت به ماه های سرد کمتر بوده. در ماه های سرد اغلب تحت تاثیر موج گرما هم در روز و هم در شب جزیره ی سرمایی نسبت به روز عادی تشدید شده ولی جزیره ی گرمایی ضعیف تر بوده است.

    کلیدواژگان: شاخص فومیاکی، امواج گرمایی، جزایر حرارتی، کلانشهر تبریز
  • روح الله معمارزاده، لعلا جهانشاهلو*، فرهاد حسین زاده لطفی، عاطفه دهقان توران پشتی صفحات 129-146

    تاب آوری میزان مقاومت سیستم ها و توانایی آن ها در تحمل تغییر و ظرفیت برگشت به تعادل پس از سانحه است. از جمله شاخص های ابعاد اجتماعی و سازمانی و نهادی تاب آوری، سرعت پاسخگویی به موقع است. در این پژوهش که با هدف افزایش سرعت پاسخگویی حین بحران از طریق مکان یابی و رتبه بندی ایستگاه های آتش نشانی در منطقه 10 تهران صورت گرفته است، از دوازده شاخص جهت رتبه بندی یازده ایستگاه پیشنهادی استفاده شده است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی با هدف کاربردی است و از روش تاپسیس فازی جهت اولویت بندی مکان پیشنهادی ایستگاه ها استفاده شده است. نظرات خبرگان آتش نشانی نشان می دهد از میان معیار های مورد استفاده، معیارهای دسترسی، همجواری و ترافیک بیشترین میزان اهمیت را دارا می باشند و نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد ایستگاه حایز رتبه اول در معیار های فوق بیشینه مقدار و ایستگاه رتبه آخر دارای کمترین مقدار در معیار عرض معبر بوده است و به دلیل قرار گیری بر روی مرز محدوده مورد بررسی و در نتیجه داشتن مقادیر کم در معیارهای با اهمیت از منظر خبرگان، رتبه آخر را کسب نموده است. همچنین نتایج رتبه بندی نشان می دهد ایستگاه 85 آتش نشانی (ایستگاه موجود) در نقطه استقرار مناسبی قرار دارد اما ایستگاه 8 آتش نشانی (ایستگاه موجود) در مکان بهینه استقرار ندارد که این امر بر ایمنی مناطق تحت پوشش و کاهش سرعت پاسخگویی و در نتیجه کاهش تاب آوری اثر گذار است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مکان یابی و رتبه بندی، ایستگاه آتش نشانی، تاپسیس فازی، منطقه ده تهران
  • احسان خسروی، نادر نادری*، بیژن رضایی، حسین آزادی صفحات 147-165

    یکی از بحران های که اخیرا تمام جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است، کروناویروس می باشد که نه تنها سلامتی، بلکه تمام ابعاد زندگی انسان را در معرض خطر قرار داده است. بخش گردشگری یکی از بخش های اقتصادی است که آسیب های فراوانی در اثر شیوع این ویروس دیده است و متاسفانه سیاست گذاری هایی که در جهت مدیریت بحران کروناویروس اعمال می گردد آسیب های وارده را دوچندان کرده است. بااینکه کروناویروس ناخوانده مشکلاتی ایجاد نموده است اما با تدبیر و سیاست گذاری مناسب می تواند از تهدید به یک فرصت تبدیل شود و زمینه رشد و توسعه بلندمدت را فراهم نماید. در این راستا، هدف از پژوهش حاضر "ارایه مدل گردشگری ایمن برای تداوم فعالیت کسب وکارهای حوزه گردشگری در شرایط بحران کووید-19" می باشد. جامعه موردمطالعه، صاحبان کسب وکارهای گردشگری استان کرمانشاه بودند. برای انتخاب مصاحبه شوندگان از نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی استفاده شد. معیار تعیین حجم نمونه رسیدن به اشباع نظری بود که در این تحقیق با بررسی 38 نمونه از جامعه مذکور، اشباع نظری حاصل شد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه باز، مصاحبه عمیق انفرادی، یادداشت برداری، بررسی اسناد و مدارک یا اغلب ترکیبی از این روش ها صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفت و براساس آن، مدل پژوهش شکل گرفت. نتایج نشان داد می توان از طریق سیاست گذاری صحیح و نگاه سیستمی، با رعایت اصول و پروتکل های بهداشتی و با نظارت و هماهنگی دستگاه های ذی ربط و از همه مهم تر به کارگیری فناوری های سازگار با گردشگری در شرایط بحران کووید-19، فرآیند گردشگری استان کرمانشاه ساماندهی و ایمن سازی نمود.

    کلیدواژگان: تداوم کسب وکار، گردشگری ایمن، بحران کروناویروس، توسعه درون زا، استان کرمانشاه
  • فرشته مختاری*، عباسعلی ولی، مسعود معیری، عباس امینی فسخودی صفحات 167-183

    مجموعه معادن فعال لاشتر در جنوب اصفهان و در مجاورت شهر بهارستان یکی از کانون های مهم معدنکاری در محدوده ی پارک ملی کلاه قاضی قلمداد می شود. وجود این معادن علاوه بر تاثیر در خصوصیات چشم اندازهای ژیومورفولوژی بر روی خصوصیات زیست محیطی سکونتگاه ها و مناطق همجوار اثرگذار است. بنابراین لازمه فعالیت های معدنکاری در این مناطق در نظر گرفتن ملاحظات چشم اندازهای ژیومورفولوژیکی منطقه به عنوان مهم ترین رکن زیستگاه های طبیعی و انسانی می باشد. بدون توجه به مسئله محیط زیست منابع طبیعی و انسانی دچار نقصان شده و پیامدهای ناگواری را بر کره خاکی و حتی جوامع انسانی خواهد گذاشت. هدف این مطالعه بررسی تاثیر عملیات معدنکاری بر خصوصیات سکونتگاه ها و تغییر زندگی مردم منطقه می باشد. بدین منظور با استفاده از ابزار پرسشنامه، اطلاعات در قالب 37 متغیر مختلف جمع آوری گردید. سپس مجموعه شاخص های نهایی تحقیق در سه گروه عمده شاخص های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی به دست آمد. با اجرای مدل آماری تحلیل عاملی بر روی هر کدام از سه گروه شاخص های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی به کمک نرم افزار SPSS ، محتوای اطلاعاتی آنها هرکدام در 3 عامل زیربنایی و به ترتیب با قدرت تبیین 58، 59 و 65 درصد خلاصه گردید.

    کلیدواژگان: معادن لاشتر، معدنکاری، تحلیل عاملی، چشم انداز شهری، بهارستان
  • ابوالفضل مشکینی، میلاد حسنعلی زاده* صفحات 185-203

    تاب آوری شاخص های مسکونی یکی از مهم ترین عناصر و عوامل دستیابی به توسعه پایدار مبتنی بر عدالت فراگیر است. هدف این پژوهش نیز تحلیل تاب آوری شاخص های مسکونی در محله های شهر قایم شهر با رویکرد عدالت فضایی است. پژوهش حاضر بر اساس هدف از نوع کاربردی و بر اساس روش از نوع ترکیبی است. گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است. داده های مربوط به شاخص های مسکونی از بلوک های آماری شهر قایم شهر در سال 1395 استخراج شده است. شاخص های مسکونی در سطح محله در محیط نرم افزار Excel ثبت و برای وزن دهی به شاخص های مسکونی از مدل آنتروپی و برای تحلیل تاب آوری شاخص های مسکونی از مدل واسپاس استفاده شده است. سپس نقشه تاب آوری شاخص های مسکونی در سطح محله های شهر قایم شهر در محیط نرم افزار Arc gis ترسیم شده است. نتایج مدل واسپاس نمایان کرده است که محله 7 بیشترین و محله 12 کمترین میزان تاب آوری شاخص های مسکونی را به خود اختصاص داده اند. همچنین نتایج نشان داد که کل شهر قایم شهر نیز به لحاظ شاخص های مسکونی تاب آوری متوسطی دارد. بر اساس نقشه ترسیم شده نیز، بی عدالتی فضایی در تاب آوری شاخص های مسکونی در محله های شهر قایم شهر به وضوح مشخص شده است، به طوری که 10 محله از 20 محله شهر قایم شهر از بی عدالتی در تاب آوری شاخص های مسکونی رنج می برند.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، تاب آوری، شاخص های مسکونی، شهر قائم شهر
  • فاطمه نصرنیا، نیلوفر اشک تراب، آذر شیخ زین الدین* صفحات 205-222

    تاب آوری مفهوم جدیدی است که رویکرد اصلی آن طراحی با آسیب پذیری کمتر و انعطاف پذیری بیشتر در برابر تنش ها و حوادث است، به گونه ای که یک استان تاب آور، آماده است که در مواقع اضطراری به سرعت به شرایط جدید پاسخ داده و با کمترین آسیب به کار خود ادامه می دهد. از این رو، هدف از انجام این مطالعه سنجش تاب آوری استان های کشور با استفاده از شاخص های اقتصادی، اجتماعی، زیرساختی و زیست محیطی می باشد. برای این منظور 21 شاخص برای 31 استان کشور جمع آوری شد و با ادغام آن ها شاخص ترکیبی تاب آوری محاسبه شد. به منظور تعیین وزن هر یک از شاخص ها از روش سلسله مراتبی فازی استفاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده وزن هر یک از شاخص های تاب آوری اقتصادی، زیرساختی، اجتماعی و زیست محیطی به ترتیب برابر با 56/0، 13/0، 24/0 و 07/0 بدست آمد. همچنین بر اساس نتایج حاصل از شاخص ترکیبی تاب آوری، استان های تهران (731/0)، خوزستان (498/0)، اصفهان (445/0)، فارس (439/0)، گیلان (420/0) و مازنداران (375/0) بیشترین تاب آوری را در بین استان های کشور دارند. همچنین استان های سیستان و بلوچستان، قم، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، هرمزگان، اردبیل و زنجان آسیب پذیرترین استان های کشور می باشند. در نهایت با توجه به شاخص های سازنده تاب آوری، نقاط ضعف هر استان مشخص شد و در این راستا پیشنهاداتی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: تاب آوری منطقه ای، تاب آوری اقتصادی، تاب آوری اجتماعی، تاب آوری زیست محیطی، تاب آوری زیرساختی
|
  • Himan Shahabi *, Khadijeh Davand, Mamand Salari Pages 1-20

    Floods are one of the most dangerous and catastrophic hydrological hazards in the world. It is a condition in which the flow of the river and the water level suddenly increase and causing huge losses of life and property. The purpose of this study is flood hazard mapping in Ilam city using evidence belief function model. Factors affecting flood occurrence considered in this study are slope, aspect, elevation, distance to river, river density, topographic wetness index (TWI), stream power index (SPI), curvature, lithology, soil science, land use and rainfall. After collecting the required information and layers, 126 flood points were identified in the study area. Flood locations were randomly divided into two groups of 70% (89 points) and 30% (37 points) for modeling and validation, respectively. Using the evidence belief function (EBF) model, a flood hazard mapping of Ilam city was prepared. The prepared flood susceptibility map was classified into 5 classes: very low, low, medium, high and very high. To evaluation the performance of the model, the area under the AUC diagram obtained from the ROC curve was used. According to the evaluation criterion used in this study (ROC) and according to the validation data, the EBF model (0.914) had a good performance in flood potential detection in the study area. Finally, according to the final flood hazard map, the eastern and northeastern regions of Ilam are in low risk. Also, the results of the study showed that flooding in Ilam city is due to environmental factors, including high slope and land use change. Based on the flood hazard map, appropriate management measures can be taken in the future to reduce flood damage and casualties.

    Keywords: Flood hazards, Flood hazard mapping, evidence belief function model, Ilam city
  • Fathollah Naderi, Samad Fotoohi *, Hossein Negaresh, Marzieh Khalili Pages 21-41

    The main purpose of this study is to study and zoning of geomorphological instabilities resulting from seismic earthquakes in Ilam and Kermanshah using Vickor multi-criteria decision making method. The region affected by this earthquake is very prone to various movements and geomorphological instabilities. The reasons for this are the existence of young Zagros folds along with the operation of their cutting faults, which have caused severe fractures in the region. To conduct this research, using topographic maps, geology, satellite images and field operations, geomorphological instabilities that were effective in aggravating earthquake damage were identified and positioned. The most important of these instabilities include landslides, rock falls and avalanches, currents, hilltop ruptures and landslides that lead to road blockages, destruction of residential houses, pollution of water and soil resources, destruction of agricultural lands, Gardens and ... has been. Then, using VIKOR multi-criteria decision making method, instabilities were zoned into 5 categories. In order to validate, the zoning map was adapted to the distribution map of seismic index geomorphological instabilities. The results showed that the two classes of high and very high instability and high risk class with a total area of ​​6558 square kilometers, ie more than 28% of the study area and among the factors affecting the occurrence of instability, factors Geology, distance from the fault and slope with 0.23, 0.22 and 0.15 points, respectively, have the greatest impact on creating instabilities in the region. The result of the adaptation of the zoning map to the distribution map of instabilities indicates the adaptation of most instabilities, including landslides, rock falls and subsidence with high risk classes.

    Keywords: Geomorphological instabilities, Vickor method, Gegle earthquake, Ilam, Kermanshah
  • Mehdi Heydari *, Sina Attar Roshan, Elham Jaferyan, Mohammad Abiyat Pages 43-58

    Forests play a vital role in the sustainability of ecosystems as one of the most important natural renewable resources. One of the most important disturbances affecting Zagros forest ecosystems is forest fires. Therefore, identifying critical fire areas to reduce potential damage is necessary. The purpose of this study is to investigate the effect of effective variables in causing fire and to prepare a fire risk map. For this purpose, the variables affecting the fire including altitude, slope, direction, Distance from residential areas, distance from waterways and distance from the road were determined to determine the impact of each on the fire. Elevation map of sea level, slope and geographical direction was prepared with the help of digital elevation model. Distance maps of residential areas and distance from the road were prepared from digital maps of 1.25000. Also, the areas where fires occurred during the years 90-94 were harvested by GPS. In this study, logistic regression method was used to investigate the effect of various factors on fire. The results showed that altitude, distance from waterway and slope percentage were the most important factors influencing forest fires in the region. Modeling was performed based on three variables that had a significant relationship with forest fires in the region and the coefficients obtained from the logistic regression method. The validation results of the model with a negligence coefficient of about 0.500 and a rock curve coefficient of 0.701 showed the accuracy, fit and validity of the obtained model. The results also showed that 81% of the area is located in critical and dangerous areas.

    Keywords: Fire, Rock, Logistic Regression, Modeling
  • Somayeh Sadr *, Zahra Movahedirad Pages 59-78

    The aim of this study was to prepare a map of the distribution of lead and cadmium in the topsoils of parts of Qom province to the center of Qom city, with different agricultural, urban and industrial uses of barren in two total and absorbable forms. The spatial distribution of these elements in surface soils with different uses with an area of ​​1054 square kilometers was investigated. Sampling was performed at 209 points by networking the study area and the total and absorbable amount of lead and cadmium was determined using an atomic absorption spectrometer. All-round variograms of these elements were drawn by Variowin software. Due to the lack of a proper structure, no changes were made to the cadmium, kriging and mapping. Intermediation was performed by point kriging method with WinGslib software. MEE and MSEE were used to determine the accuracy of the estimates. The range of changes in total lead with a minimum of 9.6 and a maximum of 123.4 mg / kg is reported to be 113.8. In this study, the minimum and maximum total cadmium concentrations were 0.2 and 5.5, respectively. The average concentration of absorbable lead in the study area is 4.1 mg / kg with a minimum of 0.5 and a maximum of 34.8 mg / kg. Based on the lead distribution maps, it seems that the effective factor on the increasing trend of this element is the type of use. Lands with urban and industrial use had the highest amount of total and absorbable lead, which indicates the high potential of the area for pollution. Therefore, it is necessary to take the necessary management measures to prevent the occurrence of destructive environmental accidents.

    Keywords: Kriging, WinGslib, Heavy Elements, Qom Province
  • Ali Reza Karbalaee *, Zahra Beygam Hejazizadeh, Seyedabolfazl Masoodian, Mohammad Keikhosravi Kiany Pages 93-109

    Land Surface temperature is an appropriate manifestation of energy balance in the surface and greenhouse effect; because key parameterization in the physics of land surface processes is on a regional and especially global scale. It has been almost two decades since the MODIS sensor measured the surface temperature. Analysis of Land surface temperature (LST) Variation can help us understand the behavior of this key metering meter. The purpose of this study is to investigate the trend of land surface albedo in Iran. For this purpose; The Land surface temperature data of the Modis Terra sensor (MOD11A1) was used daily for the period 1379-1389 at a spatial resolution of 1. 1 km. After extracting the data in Iran, the Land surface temperature trend of Iran in 1884077 cells was examined using the Mann-Kendall test. The results of this study showed that in all seasons, increasing and decreasing trends in Land surface temperature are observed; however, the largest range of increasing trends of Land surface temperature in winter can be seen in January, February, and March. The results showed that in winter, the most significant increasing trends are seen in the heights, which can be related to the reduction of snow cover and reduced albedo in these areas. Using the digital elevation model of Iran, the Land surface temperature trend was calculated at altitudes of 100 meters, which showed that in January month, all height levels have an increasing trend in surface temperature, which is significant at the level of 0.05(the 95th confidence level).

    Keywords: Land surface temperature, Trend, Mann-Kendall test, Iran
  • Behrouz Sobhani *, Masoud Moradi Pages 111-128

    Heatwaves are one of the most harmful weather hazards to humans and the environment. The purpose of this study was to investigate the effect of heat waves on the heat islands of Tabriz metropolis during the years 2003-2008. For this purpose, maximum temperature data of Tabriz Synoptic Station were obtained from the Meteorological Organization and days with heatwaves were determined using Fumiaki index and MATLAB software. To investigate the effect of heatwaves on the intensification of thermal islands, warm waves in the hot and cold months of the year are selected and thermal islands for those days and a day without heatwaves with the lowest maximum temperature before each heatwave during the day and night at Modis Aqua were calculated. According to the results, the maximum heatwave constant was 4 days and had an increasing trend. Its highest frequency was in 2010 and in April, June, and December. According to the findings, in both hot and cold months, the intensity of the cold island of the day is often weak in both heatwave and no heatwave conditions, and with the occurrence of heatwaves, sometimes even the heat island in the city center has been created. At night time, at the same time as the heat waves, the heat island is often more intense than on normal days. Wind speed and relative humidity were lower than normal conditions in hot months compared to cold months. In the cold months, the cold island is often intensified by the heatwave both during the day and at night, compared to the normal day, but the heat island is weaker.

    Keywords: Fumiaki index, Heat waves, thermal islands, Tabriz Metropolis
  • Roohollah Memarzadeh, Laala Jahanshahloo *, Farhad Hosseinzadeh Lotfi, Atefeh Dehghan Touran Poshti Pages 129-146

    Resilience is the degree of resilience of systems and tolerates change and the capacity to return to post-traumatic equilibrium. The speed of timely response is one of the dimensions of social, organizational, and institutional dimensions of resilience. The aim of this research is to increase the response speed during the crisis by locating and ranking fire stations in district ten of Tehran municipality. This district is the smallest district of Tehran municipality in terms of size and the highest district in terms of density. This research has used twelve criteria and eleven propose stations. Criteria have been selected from standards 6430, experts' view, and previous studies. The research method is descriptive-analytical and has used from Fuzzy TOPSIS method to prioritize the proposed location of the stations. Experts' views show that access (Width of the street), proximity, and traffic are the most important criteria. The results show that the first ranked station in the mentioned criteria has the highest value. The last ranked station has the lowest value in the term of the width of the street. It is located in the boundary of the study area and has the lowest values in the term of experts' point of views, so it has gained the last rank. Also, the ranking results show that fire station No. 85 (existing station) is in a suitable location, but fire station No. 8 (existing station) is not located in an optimal location. It affects the safety of the covered areas and reduces the response speed and reducing resilience.

    Keywords: Resilience, Locating, Ranking, Fire Station, Fuzzy TOPSIS, District Ten Municipality of Tehran
  • Ehsan Khosravi, Nader Naderi *, Bijan Rezaei, Hossein Azadi Pages 147-165

    Unfortunately, at present, the coronavirus crisis has caused a lot of damage to the tourism industry, while this crisis is a challenge for the tourism industry. The tourism industry must be managed, policy-made and managed in such a way that the threats of this crisis become opportunities for its development in order to provide the ground for endogenous development of Kermanshah province in the long run. The main purpose of this study is to Presenting a safe tourism model for the continuation of tourism businesses in times of crisis with emphasis on endogenous development of Kermanshah province. The study population included business owners in the field of tourism in Kermanshah province. Purposeful sampling of the type snowball was used to select the interviewees. Sampling was continued until theoretical saturation was reached. In this study, theoretical saturation was obtained by examining 38 samples from the mentioned population. Data were collected through open (unstructured) questionnaires, in-depth individual interviews, note-taking, document review, or often a combination of these methods. The results obtained from the research data in the coding process were extracted and classified in the form of concepts and based on them, "a model for safe tourism in the conditions of coronavirus crisis with emphasis on endogenous development of Kermanshah province" was presented. The results showed that principled and scientific policies can not only cause the continuation of tourism industry activities in times of crisis, but also provide the context for the development of the tourism industry and the endogenous development of the province in the Post-corona era. Subsequently, based on the research findings, recommended were made to make the research model operational.

    Keywords: Business Continuity, Safe Tourism, Corona Virus Crisis, Endogenous Development, Kermanshah Province
  • Fereshte Mokhtari *, Abbasali Vali, Masoud Moayeri, Abbas Amini Pages 167-183

    Urban parks are part of a public infrastructure that citizens can use for visual, environmental, educational, health, cultural, social and recreational entertainments. But one of the main challenges in realizing such vital functions of parks is lack of safety. Therefore, measuring the quality of park safety is important in order to improve its efficiency. The purpose of this study was to analyze the safety indexes of Urmia Regional and Urban Parks. The present research is applied in terms of its purpose and in terms of descriptive-analytic method. The method of data collection is documentary and survey. The sample size was estimated by the Cochran formula according to the scale and the population of 380 people at the areas where the parks were located. A random cluster sampling method was also used to select samples. Data processing tools include a multi-criteria decision-making model for checking the weight of the studied parks in terms of safety indicators and Pearson's path analysis and Pearson correlation coefficient for measuring the relationships between variables and the individual characteristics of the respondents.The results of the analysis indicate that: First, based on the model of the Gulflag Baghre Park with the number 5 is in the best conditions and the first rank and Saat Park with number 1 ranked 5th and is in the worst conditions. Second, according to the results of the analysis of path in relation to the most important safety indicators in the studied parks the physical safety index was recognized as a direct factor in the sense of safety with a beta of 394/0, a brightness index with a beta of 0.9 and an index of physical access with beta of 0.178 as the main indicators of safety sensitivity.

    Keywords: Mining, Factor analysis, mining Lashotor, Urban landscape, Baharestan
  • Abolfazl Meshkini, Milad Hasanalizadeh * Pages 185-203

    The resilience of residential indicators is one of the most important elements and factors in achieving sustainable development based on inclusive justice. Injustice in the distribution of residential indicators is one of the central issues in social studies and also one of the most important tangible dimensions of spatial injustice. The purpose of this study is to the analysis of the Resilience of residential indicators in the neighborhoods of Ghaemshahr city with a spatial justice approach. The present research is applied based on the purpose of the type and based on the method of the combined type. Data collection has been done through library and documentary studies. Data related to residential indicators have been extracted from statistical blocks of Ghaemshahr city in 2016. Residential indicators in the neighborhood level are recorded in the Excel software environment and the entropy model is used to weight residential indicators and WASPAS model is used to analyze the resilience of residential indicators. Then, the map of the resilience of residential indicators in the level of the neighborhoods of Ghaemshahr city has been drawn in the Arc gis software environment. The results of WASPAS model show that neighborhood 7 has the highest and neighborhood 12 has the lowest rate of the resilience of residential indicators. The results also showed that the whole city of Ghaemshahr city has moderate resilience in terms of residential indicators. According to the drawn map, Spatial injustice in the resilience of residential indicators in the neighborhoods of Ghaemshahr city is clearly identified, so that 10 out of 20 neighborhoods of Ghaemshahr city suffer from injustice in the resilience of residential indicators.

    Keywords: spatial justice, Resilience, Residential indicators, Ghaemshahr city
  • Fatemeh Nasrnia, Nilofar Ashktorab, Azar Sheikhzeinoddin * Pages 205-222

    Resilience is a new concept whose main approach is to design with less vulnerability and more flexibility in the face of stress and accidents so that a resilient province is ready to respond quickly in an emergency. The new conditions respond and continue to work with minimal damage. Therefore, the purpose of this study is to measure the resilience of the country's provinces using economic, social, infrastructure and environmental indicators. For this purpose, 21 indicators were collected for 31 provinces of the country and by combining them, the combined resilience index was calculated. In order to determine the weight of each index, fuzzy hierarchical method was used. Based on the results, the weight of each of the indicators of economic, infrastructural, social and environmental resilience was equal to 0.56, 0.13, 0.24 and 0.07, respectively. Also, based on the results of the combined resilience index, the provinces of Tehran (0.731), Khuzestan (0.498), Isfahan (0.445), Fars (0.439), Gilan (0.420) and Mazandaran (0.375) have the highest resilience among the provinces of the country. Also, Sistan and Baluchestan, Qom, North Khorasan, South Khorasan, Hormozgan, Ardabil and Zanjan provinces are the most vulnerable provinces of the country. Finally, according to the constructive indicators of resilience, the weaknesses of each province were identified and suggestions were made in this regard. Therefore, it is recommended that by increasing investments and creating stability in the economic activities of deprived provinces with the aim of increasing economic resilience, the necessary grounds should be provided to increase the resilience of these provinces.

    Keywords: Regional resilience, economic resilience, Social Resilience, Environmental resilience, Infrastructure resilience