فهرست مطالب

علوم و فنون باغبانی ایران - سال بیست و دوم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال بیست و دوم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم دستکار، علی سلیمانی*، حسین جعفری، عباس بهاری، مهرشاد زین العابدینی صفحات 139-150

    تناوب باردهی، به مفهوم نوسان شدید در عملکرد سالیانه، باعث ایجاد نوعی تنش غیرزیستی در درختان زیتون در سال پرمحصول می شود. بنابراین می توان فرضیه تغییر در ظرفیت آنتی اکسیدانی برگ گیاه را در ارتباط با این پدیده ارزیابی کرد. هدف از بررسی حاضر، آزمون این فرض در درختان 12 ساله آور و نیآور زیتون رقم کنسروالیا در زمان گل انگیزی و در طی دو سال، از راه بررسی الگوی فعالیت و بیان ژن های برخی از آنزیم های آنتی اکسیدان بود. از بین متغیر های ارزیابی شده مانند ظرفیت آنتی اکسیدانی، مقدار فنول، فلاونویید و پروتئین کل، تنها فنول کل به صورت معنی داری در درختان نیآور بیشتر از درختان آور بود. از بین آنزیم های پراکسیداز (POD)، سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) و پلی فنول اکسیداز (PPO)، فعالیت های سه آنزیم اول تفاوت معنی دار نشان دادند. مقدار فعالیت آنزیم POD در درختان آور نسبت به نیآور و آنزیم های SOD و PAL در درختان نیآور نسبت به آور فعالیت بیشتری داشتند. بیان نسبی ژن های مربوط به آنزیم های POD و PPO در درختان آور و SOD و PAL در درختان نیآور به صورت معنی داری بیشتر بود. کاهش میزان فعالیت و بیان ژن (های) آنزیم SOD در درختان آور، با افزایش این شاخص ها در مورد آنزیم POD همرا بود. در کل ساخت ترکیب های فنولی در درختان نیآور و متابولیسم و مصرف آن در درختان آور زیادتر بود.

    کلیدواژگان: تنش غیرزیستی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، تناوب باردهی، زیتون، ترکیب های فنولی
  • فاطمه بهشتی، مهدی حسینی فرهی*، مسلم عبدی پور، عبدالصمد کلیدری صفحات 151-164

    به منظور تعیین مناسب ترین نسبت کشت مخلوط همیشه بهار و اسطوخودوس، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97-1396 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی کشت مخلوط عبارت بودند از: نسبت های مختلف کشت مخلوط همیشه بهار و اسطوخودوس (100% همیشه بهار، 75% همیشه بهار + 25% اسطوخودوس، 50% همیشه بهار + 50% اسطوخودوس، 25% همیشه بهار + 75% اسطوخودوس و 100% اسطوخودوس). نتیجه ها نشان داد که تیمار کشت مخلوط همیشه بهار و اسطوخودوس تاثیر معنی داری بر تمامی ویژگی های مورد بررسی داشت. بیشترین ارتفاع بوته (54/64 و 56/51 سانتی متر)، وزن خشک اندام هوایی (17/820 و 67/139 گرم در مترمربع) و عملکرد گل (661 و 29/4 گرم در مترمربع)  به ترتیب در کشت  خالص همیشه بهار و اسطوخودوس مشاهده شد. تعداد شاخه های جانبی و درصد اسانس برای هر دو گیاه در تیمار های کشت  مخلوط بیشتر از کشت  خالص بود. نسبت برابری زمین در تمام تیمارهای کشت مخلوط به جز تیمار 25 % همیشه بهار و 75% اسطوخودوس بالاتر از یک و بین 4/1 تا 75/1 بود. به طور کلی ، کشت مخلوط 50% همیشه بهار و 50% اسطوخودوس نسبت به کشت خالص هر دو گیاه، به دلیل افزایش سودمندی و پایداری تولید پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: الگوی کشت، عملکرد گل، درصد اسانس، نسبت برابری زمین
  • عبدالحسین ابوطالبی جهرمی*، حامد حسن زاده خانکهدانی صفحات 165-174

    به منظور بررسی اثر پایه های مختلف مرکبات بر رشد رویشی و غلظت عنصرهای معدنی پیوندک لیموشیرین در شرایط خاک های آهکی، آزمایشی در خزانه در قالب طرح به طور کامل تصادفی با چهار تکرار و کاربرد 10 پایه مرکبات انجام شد. براساس نتیجه ها، بیش ترین طول و وزن خشک پیوندک روی پایه های لیموشیرین (به ترتیب 5/37 سانتی متر و 7/19 گرم) و ولکامرلمون (به ترتیب 9/33 سانتی متر و 1/19 گرم) و بیش ترین وزن تر و خشک ریشه روی پایه بکرایی (به ترتیب 0/39 و 6/11 گرم) مشاهده شد. پیوندک بیش ترین مقدار نیتروژن روی پایه کارا ماندارین (17/3 درصد)؛ پتاسیم، روی و منگنز روی پایه ولکامرلمون (به ترتیب 68/2 درصد، 5/88 و 0/36 میلی گرم برکیلوگرم)؛ کلسیم روی پایه لیسبون لمون (9/4 درصد)؛ منیزیم روی پایه کلمانتین (1/1 درصد)؛ آهن روی پایه پرتقال (126 میلی گرم بر کیلوگرم) و مس روی پایه مکزیکن لایم (5/20 میلی گرم بر کیلوگرم) دارا بود. کمترین بور با پایه های بکرایی، نارنج، مکزیکن لایم، لیموشیرین و ولکامرلمون و سدیم با گریپ فروت، کاراماندارین و ولکامرلمون ثبت شد. درنهایت، مزیت نسبی پایه ها برای ایجاد ترکیب پیوندی با لیموشیرین تعیین شد. پایه های ولکامرلمون، لیموشیرین و بکرایی به ترتیب بیش ترین و پرتقال، کاراماندارین، لیسبون لمون، کلمانتین و گریپ فروت به ترتیب کم ترین امتیاز داشتند. مکزیکن لایم و نارنج به عنوان پایه های حد واسط قلمداد شدند.

    کلیدواژگان: پایه بکرایی، پایه لیمو شیرین، پایه ولکامرلمون، خاک های آهکی
  • محمدرضا رضایی، یوسف حمیداوغلی*، جمالعلی الفتی، علی اعلمی، عبدالکریم ذاکری صفحات 175-188

    ارزیابی تنوع ژنتیکی 16 رگه داخلی و 4 رگه خارجی با استفاده از ویژگی های مورفولوژیک و فنولوژیک بر اساس توصیف گر کاهو در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با 3 تکرار انجام گردید. نتیجه های بررسی نشان داد تنوع بالایی در بین رگه های داخلی وجود دارد و رگه های خارجی در بیشتر ویژگی های مورد ارزیابی دارای تفاوت قابل توجهی با رگه های داخلی بودند که این امر در به نژادی این سبزی می تواند مورد توجه قرار گیرد. بر اساس تاریخ گل دهی، رگه های مورد ارزیابی در 3 گروه زودگل، متوسط گل و دیرگل طبقه بندی شدند. وزن پیچ از 33/906 گرم در رگه R12 تا 33/284 گرم در رگه R2 متغیر بود. تفاوت بین رگه های کاهوی مورد بررسی از نظر ویژگی های کمی مانند وزن پیچ نیز در سطح احتمال 1%معنی داری بود. تجزیه خوشه ای براساس ویژگی های کمی و کیفی به طور جداگانه انجام گرفت. رگه های مورد ارزیابی براساس ویژگی های کمی و کیفی در 3 گروه طبقه بندی شدند که از این نظر بین گروه بندی انجام شده بر اساس ویژگی های کمی و کیفی تفاوت هایی مشاهده شد که این موضوع می تواند در تلاقی ها، کارهای به نژادی و تولید بذر دورگه با ویژگی های متفاوت مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: به نژادی، تجزیه خوشه ای، دورگه، گلدهی
  • صابر اوستان، محمود قاسم نژاد*، فرهاد نیری، مسعود محمدصالحی صفحات 189-198

    در این پژوهش، تاثیر کود آبیاری با سطوح مختلف نیتروژن (200، 400 و 600 گرم برای هر درخت با نسبت نیتروژن، فسفر و پتاسیم 4:1:3) و چالکود بر گلدهی، عملکرد میوه، کمیت و کیفیت روغن زیتون رقم زرد، طی دو سال بررسی شد. نتیجه ها نشان داد تیمار کود آبیاری 400 و 600 گرم نیتروژن تعداد گل آذین و گل و عملکرد میوه و روغن را افزایش داد. بیشترین تعداد گل آذین و گل در تیمار400 گرم نیتروژن در مقایسه با شاهد و تیمار چالکود به دست آمد. بالاترین عملکرد میوه در سال اول (2/35 کیلوگرم در درخت) در تیمار400 گرم نیتروژن و در سال دوم (92/45 و 65/44 کیلوگرم) بهترتیب در تیمار 400 و 600 گرم نیتروژن کودآبیاری به دست آمد. افزون بر این، بالاترین مقدار روغن در سال اول در تیمار400 گرم نیتروژن (5/4 کیلوگرم) و در سال دوم به ترتیب در تیمارهای 600 و 400 گرم نیتروژن (8 و 2/7 کیلوگرم) مشاهده شد. تفاوتی بین ارزش پراکسید، پی اچ، K232 روغن بین کود آبیاری و چالکود وجود نداشت. بیشترین مقدار نیتروژن و پتاسیم برگ به ترتیب در تیمار چالکود و کودآبیاری 200 گرم نیتروژن مشاهده شد. در مجموع، تیمار کودآبیاری با 400 گرم نیتروژن به ازای هر درخت توانست عملکرد میوه و روغن را در زیتون رقم زرد افزایش دهد، بدون آنکه تاثیر نامطلوب بر کیفیت روغن داشته باشد.

    کلیدواژگان: روغن زیتون، میوه، چالکود، گل دهی، نیتروژن
  • نرگس خسروی، مریم دهستانی اردکانی*، مصطفی شیرمردی، جلال غلام نژاد، فاطمه ناصری نسب صفحات 199-202

    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی پتانسیل کودهای زیستی و زغال زیستی (بیوچار) بر گلدهی و ویژگی های مورفوفیزیولوژیک گل نرگس  بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی  با 12 تیمار و سه تکرار انجام شد. بیوچار در سه سطح (صفر، 2 و 4 درصد وزنی) با خاک مخلوط شد و چهار سطح کود زیستی (صفر، 20 و 40 گرم قارچ مایکوریزا در کیلوگرم خاک و کاربرد محلول 5 درهزار کودزیستی نیتروزیست) به صورت تماس مستقیم قارچ مایکوریزا با سطح زیرین سوخ ها و غوطه وری سوخ ها در محلول کودزیستی نیتروزیست، به مدت 5 دقیقه استفاده شد. نتیجه ها نشان داد که بیشترین وزن تر گل، تعداد گل، قطر گل، قطر ساقه گلدهنده، ارتفاع، وزن تر برگ، کلروفیل a،b و کل برگ و جذب پتاسیم در تیمار ترکیبی 2 درصد بیوچار همراه با 40 گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا حاصل شد. به طور کلی، در بیشتر ویژگی های مورد مطالعه، استفاده از کودزیستی و بیوچار به تنهایی منجر به بهبود ویژگی های رشد و گلدهی گیاه نسبت به شاهد شد، اما بهترین نتیجه ها در تیمار ترکیبی 2 درصد بیوچار و 40 گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا به دست آمد، در حالی که با افزایش سطوح بیوچار و کودزیستی در تیمارهای ترکیبی 4 درصد بیوچار و همه سطوح کودهای زیستی نتیجه های مطلوبی به دست نیامد.

    کلیدواژگان: سوخ، ویژگی های رشدی، قارچ مایکوریزا، کود زیستی، نرگس
  • منصور فاضلی رستم پور*، محمدعلی نجاتیان صفحات 203-212

    این آزمایش به صورت سه آزمایش مستقل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. آزمایش اول شامل چهار سطح هورمون جیبرلین (صفر، 10، 20 و 30 میلی گرم بر لیتر) 10 روز قبل از باز شدن گل ها، آزمایش دوم شامل چهار سطح برگ زدایی (عدم برگ زدایی، برگ زدایی دو گره پایین شاخه های بارور، برگ زدایی چهار گره پایین شاخه های بارور و برگ زدایی شش گره پایین شاخه های بارور) یک هفته قبل از گلدهی کامل و آزمایش سوم شامل چهار سطح تنک خوشه (عدم هرس خوشه، حذف 1 سانتی متر از انتهای محور خوشه، حدف 2 سانتی متر از انتهای محور خوشه و برس کشیدن خوشه) قبل از گل دهی کامل بود. مقایسه سه آزمایش از نظر صفت تراکم خوشه نشان داد که میانگین تراکم خوشه برای آزمایش های کاربرد جیبرلین، برگ زدایی و تنک خوشه به ترتیب 6/5، 3/6 و 8/6 بود. نتیجه ها نشان داد که برگ زدایی شش گره پایین شاخه های بارور تاک و برس کشیدن خوشه می تواند از راه کاهش تعداد حبه و جیبرلین از راه افزایش معنی دار طول محورهای اصلی و فرعی خوشه و هم چنین کاهش تعداد حبه باعث کاهش تراکم خوشه گردد. به طور کلی کاربرد 30 میلی گرم در لیتر جیبرلین 10 روز قبل از باز شدن گل ها جهت کاهش تراکم خوشه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: برس کشیدن، تعداد حبه، طول خوشه، محور فرعی، محور اصلی
  • مهدی شجاعی، منصور غلامی، مهدی طاهری صفحات 213-226

    در سال‌‌های اخیر مصرف زیتون به‌طور پیوسته افزایش یافته است. به‌دلیل افزایش تقاضا، توجه به کیفیت، اهمیت بالایی پیدا کرده است، به نحوی که پژوهشگران به روش‌‌های مختلف به‌دنبال حفظ و بهبود کیفیت محصول این گیاه هستند. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر گلایسین‌‌بتایین و سالیسیلیک اسید بر ویژگی‌‌های فتوسنتزی، عناصر پرمصرف، ترکیب‌های برگ و ویژگی‌‌های میوه سه رقم زیتون در قالب آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور گلایسین‌‌بتایین (آب شهری (لوله کشی شده)، 10 و 20 میلی‌‌مولار) و سالیسیلیک اسید (آب شهری، 3 و 6 میلی‌‌مولار) و رقم (آربکین، کروناییکی و کنسروالیا) طراحی و اجرا شد. طی این پژوهش ویژگی‌‌های گل، گل‌‌آذین، درصد تشکیل میوه‌‌ اولیه و نهایی، ویژگی‌‌های میوه، ترکیب‌های برگ، فتوسنتز، تعرق، کلروفیل و تبادل‌های گازی مورد سنجش قرار گرفتند. بررسی اثر گلایسین‌‌بتایین، سالیسیلیک اسید و رقم بر عنصرها و ترکیب های برگ مشخص شد تاثیر تیمارها بر ویژگی‌‌های برگ معنی‌‌دار بود به نحوی که بیشترین مقدار فنول کل در رقم کروناییکی و تیمار 10 میلی‌‌مولار گلایسین‌‌بتایین و 3 میلی‌‌مولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. در بررسی تاثیر تیمارها بر فتوسنتز، تعرق، کلروفیل و تبادل‌ گازی برگ‌ها مشخص شد تیمار 20 میلی‌‌مولار گلایسین‌‌بتایین بدون حضور سالیسیلیک اسید و ترکیب تیماری 10 میلی‌‌مولار گلایسین‌‌بتایین به همراه 6 میلی‌‌مولار سالیسیلیک اسید اثر مثبت بر فتوسنتز و کارایی مصرف آب داشتند. در نهایت، این پژوهش اثرگذاری افزایشی گلایسین‌‌بتایین و سالیسیلیک اسید بر شاخص‌هایی چون فنول برگ، فتوسنتز و کارایی مصرف آب را در شرایط بدون تنش تایید کرد.

    کلیدواژگان: زیتون، فتوسنتز، کارایی مصرف آب، کلروفیل و پرولین
  • علی زین الدینی، میرناصر نویدی، جواد سیدمحمدی، مسلم جعفری، آناهید سلمان پور، مهناز اسکندری، ابوالحسن مقیمی، شاهرخ فاتحی صفحات 227-236

    شناسایی استعداد و تناسب زمین‌ها براساس مشخصه‎های خاک از ابزارهای مدیریتی مناسب جهت افزایش تولید و استفاده پایدار از اراضی می‎باشد. این پژوهش با هدف بررسی اثر مشخصه‎های خاک بر عملکرد انجیر، درجه‎بندی آن‎ها و تهیه جدول نیازهای رویشی این گیاه برای انجام مطالعه‌های تناسب اراضی به روش FAO انجام شد. بنابراین، 94 باب باغ انجیر در استان‎های فارس، لرستان، کرمانشاه و کرمان انتخاب شدند. در هر باغ، یک خاکرخ مطالعه، پرسش‎نامه کاربری اراضی تکمیل و آزمایش‎های فیزیکی و شیمیایی روی نمونه های خاک انجام شد. مقادیر مشخصه‎های خاک، با اعمال ضرایب وزنی عمق در خاکرخ‎ها محاسبه و رگرسیون چندمتغیره بین عملکرد و مشخصه‎های خاک به روش گام به گام، بررسی گردید. ضریب تبیین بالای مدل چندمتغیره (89/0=R2،P<0.01) نشان داد که متغیرهای وارد شده در مدل توانسته‎اند 89 درصد از واریانس مربوط به متغیر وابسته را تعیین نمایند. نتایج نشان داد از بین مشخصه‎های اندازه گیری شده خاک، اثر شوری، قلیاییت، مقدار آهک، گچ، سنگریزه، فسفر و پتاسیم قابل جذب بر عملکرد درخت انجیر معنی‎دار است؛ در نهایت با توجه به نتایج، شوری خاک، قلیایی بودن، مقدار گچ، آهک و سنگریزه اثر کاهشی و کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب اثر افزایشی بر عملکرد محصول انجیر داشتند.

    کلیدواژگان: پتانسیل خاک، تناسب اراضی، کشت انجیر، نیازهای رویشی
  • امیر رجبی، لیلا فهمیده، مجتبی کیخاصابر، ولی الله قاسمی عمران صفحات 237-248

    بنفشه آفریقایی یک گیاه زینتی تجاری با رنگ های مختلف است. به‌منظور باززایی مستقیم، این گیاهچه، ابتدا در آزمایش اول که به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح به‌طور کامل تصادفی اجرا شد. اثر ریزنمونه‌های برگ، گره، دمبرگ، ریشه، گلبرگ و کاسبرگ در چهار رقم در محیط کشت‌‌ MS حاوی غلظت‌‌های مختلف هورمون‌های‌‌NAA ‌‌+‌‌BAP‌ وIBA +‌‌BAP‌ برای تولید شاخساره‌‌ بررسی شد. سپس در آزمایش دوم آستانه تحمل ریزنمونه‌‌‌‌های برگ و دمبرگ به آنتی‌‌بیوتیک‌‌های هیگرومایسین و کانامایسین با کشت در محیط کشت‌‌های انتخابی دارای غلظت‌‌های مختلف از این دو آنتی‌‌بیوتیک ارزیابی گردید. پس از مشخص شدن غلظت مناسب آنتی‌‌بیوتیک برای محیط کشت انتخابی، انتقال ژن‌‌های ‌‌AS1‌ و 4'CGT به ترتیب با استفاده از آگروباکتریوم سویه LBA4404 حاوی پلاسمید‌‌های pCAMBIA1304 وpBI121 انجام شد. از روش واکنش زنجیره‌‌ای پلی‌‌مراز برای شناسایی گیاهان تراریخته استفاده شد. نتیجه‌های آزمایش اول مشخص نمود که ریزنمونه برگ مناسب‌‌ترین ریزنمونه و محیط کشت‌‌ حاوی یک میلی‌‌گرم بر لیتر IBA و ‌‌‌‌BAP‌ در هر چهار رقم، ‌‌بهترین ترکیب بود. نتیجه‌های آزمایش دوم نشان داد که محیط M4 (‌‌به ترتیب حاوی 50 و 75 میلی‌‌گرم در لیتر کانامایسین و هیگرومایسین) به‌طور کامل از باززایی نمونه‌‌های غیرتراریخت جلوگیری می‌‌کند. در انتها گیاهان تراریخته با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن‌‌های مورد آزمایش انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: بنفشه آفریقایی، ریزنمونه، دست ورزی ژنتیکی، شاخه زایی مستقیم، کشت بافت
|
  • Ebrahim Dastkar, Ali Soleimani*, Hossein Jafary, Abbas Bahari, Mehrshad Zeinolabedini Pages 139-150

    The alternate bearing, severe fluctuation in annual fruit yield, causes a type of abiotic stress in olive trees during ON-year, i.e. the year with high fruit load. Hence, one could assume a hypothesis in variation of leaves antioxidant capacity in this regard. The current study was conducted aimed at assaying this hypothesis through analyzing some antioxidant enzymes activities and their gene expression patterns. For this, leaves samples were collected from 12-year-old olive (cv. Conservalia) trees, both ON- and OFF-type, at flower bud induction phase during two successive years. Among studied criteria such as antioxidant capacity, phenol, flavonoid and total protein contents, the amount of phenol in OFF-trees was substantially higher than ON-trees. The activity of peroxidase (POD), superoxide dismutase (SOD) and phenylalanine ammonia-lyase (PAL) was considerably influenced by bearing status. In comparison to OFF-trees, the activity of the POD enzyme was higher in ON-trees, and the opposite trend was revealed in terms of SOD and PAL activities. The relative gene(s) expression of POD and polyphenol oxidase (PPO) in ON-trees, and SOD and PAL in OFF-trees was significantly high. While the SOD showed downward trends, the POD witnessed an upward pattern in terms of its activity and gene(s) expression profile in ON-trees. In general, the phenolic compounds synthesis and their consumption are the dominant metabolic process in OFF- and ON-trees, respectively.

    Keywords: Abiotic stress, Antioxidant capacity, Biannual bearing, Olea europaea L. Phenolic compounds
  • Fatemeh Beheshti, Mehdi Hosseinifarahi*, Moslem Abdipour, Abdolsamad Kelaydari Pages 151-164

    In order to determine the most appropriate intercropping pattern of pot marigold (Calendula officinalis L.) and lavender (Lavandula angustifolia L.), an experiment was conducted as completely randomized block design with three replications during 2017-2018 cropping season. Intercropping treatments included: different intercropping ratios of calendula and lavender (100% calendula:  calendula sole crop, 75% calendula: 25% lavender, 50% calendula: 50% Lavender, 25% calendula flower: 75% lavender, and 100% lavender: evergreen sole crop). The measured traits included plant height, fresh and dry weight of shoot, leaf chlorophyll, essential oil percentage and Land Equivalent Ratio (LER) index. The results showed that the highest plant height (64.54 and 51.56 cm), shoot dry weight (820.17 and 139.67 g m-2), and flower yield (661 and 4.29 g m-2) were observed in sole culture of pot marigold and lavender, respectively. The number of branches and the percentage of essential oil for both crops under intercropping treatments were higher than sole culture. The land equivalent ratio (LER) in all intercropping treatments except 25% pot marigold and 75% lavender was higher than one and between 1.4 and 1.75. In general, intercropping of pot marigold with lavender as 50%:50% is recommended higher efficiency and production stability.

    Keywords: Cropping pattern, Flower yield, Essential oil, Land Equivalent Ratio
  • Abdolhossein Aboutalebi Jahromi*, Hamed Hassanzadeh Khankahdani Pages 165-174

    In order to investigate the effects of different rootstocks on vegetative growth parameters and the control of mineral elements of sweet lime scion under the calcareous soil conditions, an experiment was conducted. This experiment was designed in a completely randomized design with 4 replicates and 10 citrus rootstocks under nursery conditions. Based on the results, the greatest scion length and dry weight were recorded on sweet lime (37.5 cm and 19.7 g, respectively) and Volkamer lemon (33.9 cm and 19.1 g, respectively) rootstocks and the highest root fresh and dry weight was observed using Bakraei rootstock (39.0 and 11.6 g). The scion had the highest contents of nitrogen on Kara mandarin rootstock (3.17%); potassium, zinc and manganese on Volkamer lemon rootstock (2.68%, 88.5 and 36.0 mg kg-1); calcium on Lisbon lemon rootstock (4.9%); magnesium on Clementine rootstock (1.1%); iron on local sweet orange rootstock (126 mg kg-1) and copper on Mexican lime rootstock (20.5 mg kg-1). The lowest contents of boron was detected by using Bakraei, sour orange, Mexican lime, sweet lime and Volkamer lemon rootstocks. The least sodium was recorded by using grapefruit, Kara mandarin and Volkamer lemon rootstocks. Finally, comparative advantage of the rootstocks to creat graft combinations with sweet lime was determined. The highest scores were assigned to Volkamer lemon, sweet lime and Bakraei rootstocks, respectively; and local sweet orange, Kara mandarin, Lisbon lemon, Clementine and grapefruit rootstocks had the lowest scores, respectively. Mexican lime and sour orange rootstocks were considered as intermediate rootstocks.

    Keywords: Bakraei rootstock, Calcareous soil, Sweet lime rootstock, Volkamer lemon
  • M.R. Rezaee, Y. Hamidoghli*, J.A. Olfati, A. Aalami, A.K. Zakeri Pages 175-188

    In this research, 16 local and 4 imported lines were evaluated using morphological and phonological characteristics via lettuce descriptor in a completely randomized design block with 3 replicates at University of Guilan. Results indicated that there is a high variability in local lettuce lines. Imported lines, in comparison to local lines, had significant differences in the most evaluated traits. These differences could be considered in breeding. According to flowering time, evaluated lettuce lines ranked in three groups, including early, moderate and late flowering. Head weight ranged from 906.33 g (line 84-96-TN) to 284.33 g (line Sheikh-Aboud) and their differences were significant at P≤0.01. There are high genetically variations between lettuce lines. The differences between lettuce lines were significant for quantitative traits. Cluster analysis based on quantitative and qualitative characteristics was conducted separately. Evaluated lines were ranked into 3 groups based on quantitative and qualitative characteristics. Differences in cluster analysis between quantitative and qualitative traits were observed. These differences could be considered in crosses, breeding works, and hybrid seed production with different characteristics.

    Keywords: Breeding, Cluster analysis, Flowering, Hybrid
  • Saber Avestan, Mahmood Ghasemnezhad*, Farhad Nayeri, Masoud Mohamad Salehi Pages 189-198

    In this study, the effects of fertigation with different levels of nitrogen (200, 400 and 600 g/tree and the ratio of nitrogen, phosphorus and potassium was 4: 1: 3) and hole method fertilization on flowering, fruit yield, oil yeild and quality of olive cultivar Zard were investigated during two consecutive years. The results showed that fertigation treatments significantly increased inflorescences and flowers number, fruit and oil yield. The highest number of inflorescences and flowers were found with 400 g nitrogen as compared to the control and hole method fertilization in the first year. The highest fruit yield (35.2 kg/tree) was found with 400 g nitrogen in the first year and 400g and 600g nitrogen about 44.65 kg/tree in the second year. The highest oil yield (4.5 kg/tree) was found with 400 g nitrogen in the first year and 600 (8 kg/tree) and 400 (7.2 kg/tree) g nitrogen in the second year, respectively. No significant differences were found between fertigation treatments and hole method fertilization and control for oil peroxide value, free fatty acids, K232. The highest leaf nitrogen and potassium contents were found in hole metod fertilization and fertigation with  200 g nitrogen, respectively. Overall, fertigation with 400 g/tree nitrogen could increase fruit and oil yeild in olive cultivar Zard withoud undiserable effects on oil qualiy.

    Keywords: Oil quality, Fruit, Hole methode fertilization, Flowering, Nitrogen
  • Narges Khosravi, Maryam Dehestani Ardakani*, Mostafa Shirmardi, Jalal Gholamnezhad, Fatemeh Naserinasab Pages 199-202

    The aim of this study was to evaluate the potential effects of biological fertilizer (BF) and biochar (BC) application on flowering and morphophysiological charachteristics of Narcissus. A factorial experiment based on a completely randomized design was conducted in12 treatments with three replications. The BC was applied by mixing dry soil at three levels (0, 2 and 4%w/w), whereas the BF was used at four levels (0, 20and 40 g Kg-1  mycorrhizal fungi(MF) and Nitrozist biofertilizer). The MF was used in direct contact with the underside of bulbs and bulbs were dipped in Nitrozist biofertilizer solution for 5 minutes. According to the results the highest fresh weight of flower, number of flowers, flower diameter, flowering stem diameter, height, leaf fresh weight, chlorophyll a, b and total leaf and potassium uptake were obtained in the combined treatment of 2%biochar by 40 g Kg-1 MF. Generally, in the most of studied traits, alone use of BF and BC improved the growth and flowering characteristics of plant compared to the control. However, the best results were obtained in the combined treatment of 2%BC and 40 g Kg-1 of MF, while by increasing the levels of BC and BF in combination with 4%BC and BF the desiered results were not obtained.

    Keywords: Bulb, Growth characteristics, Mycorrhizal fungi, Biologic fertilizer, Narcissus
  • Mansour Fazeli Rostampour*, MohamadAli Nejatiyan Pages 203-212

    This research was carried out in three separate experiments based on a randomized complete block design with four replications. In the first experiment, GA3 (0, 10, 20, and 30 mg L-1) was sprayed 10 days befor flowering. The second experiment, consisted of four levels of defoliation including; non-defoliation (control), defoliation of two nodes below the frutful branches, defoliation of four nodes below the frutful branches and defoliation of six nodes below the frutful branches one weeks before the stage of full bloom . The third experiment consists of four levels of cluster thinning including; no thinning (control), removal of 1 cm from the cluster end, 2 cm  from the cluster end and brushing of the clusters before the stage of full bloom. Comparison of the three experiments in term of cluster compactness showed mean cluster compactness of 5.6, 6.3 and 6.8 by application of GA3, defoliation and cluster thinning, respectively. The results showed that, the defoliation of the six nodes below the frutful branches and brushing of the cluster could decrease the cluster compression while GA3 significantly increase the length of the main and sub axes of the cluster and decrease the number of berries. Finally, it is recommended to use 30 mg L-1 GA3 10 days before flowering to reduce the cluster compactness.

    Keywords: Berry number, Brushing, Cluster length, Sub axes, Main axes
  • M. Shojaei*, M. Gholami, M. Taheri Pages 213-226

    Olive consumption has been steadily increasing in recent years, due to the increase in consumption, attention to quality has become very important, so that researchers in various ways seek to maintain and improve the quality of the product of this plant. This experiment was designed and performed to investigate the effect of glycine betaine and salicylic acid on photosynthetic properties, macro elements, compounds in Leaf and fruit characteristics of three olive cultivars in a factorial experiment with three factors glycine betaine (water, 10 and 20 mM) and salicylic acid (water, 3 and 6 mM) and cultivars (Arbequina, Koroneiki and Conservolia). During this study were evaluated the flower characteristics, inflorescence, initial and final fruit formation percentage, fruit characteristics, Compounds in Leaf, photosynthesis, transpiration, chlorophyll and gas exchange. Proved the effect of glycine betaine, salicylic acid and cultivar on leaf elements and compounds was significant and the highest amount of total phenol observed in Koroneiki cultivar and 10 mM glycine betaine and 3 mM salicylic acid treatment. In the study of the effect of treatments on photosynthesis, transpiration, chlorophyll and gas exchange of leaves, it found that 20 mM glycine betaine treatment without salicylic acid and 10 mM glycine betaine combined with 6 mM salicylic acid had a positive effect on photosynthesis and water use efficiency. Finally, this study confirmed the increasing effects of glycine betaine and salicylic acid on indices such as leaf phenol, photosynthesis and water use efficiency under stress-free conditions.

    Keywords: Olive, Photosynthesis, Water Use Efficiency, Chlorophyll, Proline
  • Ali Zeinadini, MirNaser Navidi, Javad Seyedmohammadi, Moslem Jafari, Anahid Salmanpou, Mahnaz Eskandari, Abolhasan Moghimi, Shahrokh Fatehi Pages 227-236

    Identifying land potential and suitability based on soil characteristics is one of the appropriate management tools to increase sustainable land use. The objective of this study was to investigate the effect of soil characteristics on fig yield, their rating and the preparation of vegetative requirements table of this plant for land suitability studies by FAO method. Therefore, 94 fig orchards were selected in Fars, Lorestan, Kermanshah and Kerman provinces. In each orchard, a soil profile was studied, a land use questionnaire completed and physical and chemical tests performed on soil samples. The values of soil characteristics were calculated by applying weighting factors with depth in the profiles and multivariate regression between yield and soil characteristics was investigated by stepwise method. The high coefficient of determination of the multivariate model (R2= 0.89, P<0.01) showed that the variables entered in the model were able to determine 89% of the variance related. The results showed that among the measured soil characteristics, the effect of salinity, alkalinity, amount of lime, gypsum, gravel, available phosphorus and potassium was significant on fig yield. Finally, according to the results, soil salinity, alkalinity, amount of gypsum, lime and gravel had a decreasing effect and organic carbon, available phosphorus and potassium had an increasing effect on fig yield.

    Keywords: Crop requirements, Fig Cultivation, Land suitability, Soil potential
  • Amir Rajabi, Leila Fahmideh, Mojtaba Keikhasaber, Valiollah Ghasemi Omran Pages 237-248

    African violet is a commercial ornamental plant with various colors. For direct regeneration, in the first experiment, the effect of leaf, node, petiole, root, petal and sepal explants of four African violet cultivars were evaluated on MS medium containing different concentrations of NAA+BAP and IBA+BAP hormones, which was performed as a factorial in a completely randomized design. In the second experiment, the tolerance threshold of leaf and petiole explants to Hygromycin and Kanamycin antibiotics was evaluated by culturing on selective media supplemented with different concentrations of given antibiotics. After determining the suitable concentrations of the antibiotics for selective medium, the transformation of AS1 and 4'CGT genes was conducted with Agrobacterium LBA4404 strain containing pCAMBIA1304 and pBI121 plasmids, respectively. PCR method was used for the detection of transgenic plants. First experiment revealed that the leaf explant was the best sample and MS medium containing 1 mg L-1 IBA+1 mg L-1 BAP was the best combination for in vitro regeneration of all genotypes. The results of the second experiment showed that the M4 medium (containing 50 and 75 mg L-1 Kanamycin and Hygromycin, respectively) completely inhibited the regeneration of non-transformed samples. Finally, transgenic plants were selected using PCR with specific primers for transferred genes.

    Keywords: African violet, Explants, Genetic manipulation, Directs branching, Tissue culture