فهرست مطالب

پویش در آموزش علوم انسانی - پیاپی 24 (پاییز 1400)

مجله پویش در آموزش علوم انسانی
پیاپی 24 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شکوفه دارابی* صفحات 1-16

    برای بررسی هراثری اعم از مکتوب و غیر مکتوب طرق مختلفی وجود دارد. یکی از این روش ها، روش تحلیل محتواست که یکی از پرکاربردترین روش های تحقیق در مطالعات علوم اجتماعی، رفتاری و انسانی به شمار می رود و به عنوان روش پژوهشی برای توصیف عینی، منظم و کمی محتوای ارتباطات با هدف نهایی تفسیر داده ها به کار می رود.پژوهش حاضر نیز از این تکنیک برای بررسی محتوای مذهبی کتاب های فارسی دوره دبیرستان بهره جسته است. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی، بر اساس رویکرد اسنادی و از نظر روش اجرا مبتنی بر تحلیل محتوا (کمی و کیفی) به شمارمی آید. جامعه آماری پژوهش کتب فارسی دوره دوم دبیرستان و نمونه پژوهش تمام قسمت های کتاب های مذکور است. بررسی ها نشان می دهد که از میان 5 کتاب ادبیات تحلیل شده ، کتاب فارسی سوم دبیرستان دربرگیرنده ی بیشترین مضامین مذهبی بوده و کتاب علوم و فنون ادبی 2، کمترین محتوای دینی را دارد. از میان مضامین مورد بررسی، ذکر نام و صفات الهی با فراوانی 107 مورد، در صدر محتوای مذهبی کتب فارسی دوره متوسطه قرار دارد و بیان وقایع مذهبی با تکرار 3 باره ی خود، کمترین فراوانی را به خود اختصاص داده است. مضامین مذهبی هم به ترتیب فراوانی خود در کتاب های فارسی از این قرارند: نمادهای مذهبی، شخصیت های مذهبی، اعتقادات دینی، ارزش های مذهبی، آیات و احادیث، اماکن مذهبی، شعایر دینی، مراسم مذهبی و وقایع مذهبی.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مضامین مذهبی، کتاب های ادبیات فارسی
  • مهدی شمالی احمدآبادی*، عاطفه برخورداری احمدآبادی، لیلا آریانپور صفحات 17-32
    کووید19 یکی از بیماری هایی است که در سرتاسر دنیا از جمله ایران گسترش یافته و باعث تغییرات قابل توجهی در همه جوانب زندگی روزمره شده است. این تغییرات، والدین را بیشتر در معرض خطر فرسودگی والدینی و بدرفتاری با فرزندان قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر، بازبینی مفهوم کلی فرسودگی والدینی و بحث بر روی آن در زمینه همه گیری فعلی کووید19 است و تمرکز آن مخصوصا روی اثرات آن بر کودک آزاری در خصوص دانش آموزان ابتدایی است. روش پژوهش حاضر مروری و جامعه آماری آن شامل کلیه مقالاتی بود که در زمینه فرسودگی والدینی، دانش آموزان، بدرفتاری با فرزندان و کووید-19 بوده و در عین حال از ویژگی های پژوهشی مناسب مانند روایی و پایایی معین و مناسب، روش نمونه گیری و جامعه آماری مطلوب، فرضیه ها و سیوالات متناسب با موضوع برخوردار بودند. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد کووید19 می تواند فرسودگی والدینی را تشدید کند، احتمال کودک آزاری و غفلت والدینی که فرسودگی والدینی را تجربه کرده اند بیشتر است و این مساله می تواند کودکان را در معرض خطرات زیان آور کوتاه مدت و بلندمدت قرار دهد. بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود والدین در معرض آموزش هایی قرار گیرند که از میزان فرسودگی والدینی کاسته و در نتیجه به کاهش بدرفتاری با فرزندان در همه گیری کووید-19 بیانجامد.
    کلیدواژگان: فرسودگی والدینی، بدرفتاری با فرزندان، دانش آموزان ابتدایی، کووید-19
  • ناصر عباسی*، عاطفه عبدی لیفکوئی صفحات 33-46
    توسعه فرهنگ پژوهش، در نظام آموزش و پرورش از جایگاه والایی برخوردار است؛ به گونه ای که بدون انجام پژوهش، امور آموزشی نیز از پویایی و نشاط لازم برخوردار نخواهد بود. حال توجه به امر پژوهش در دانشگاه فرهنگیان از اهمیتی مضاعف برخوردار است؛ چرا که مهارت های پژوهشی منجر به توانمندسازی دانشجو معلمان در حین تحصیل و در نهایت تدریس و حل مسایل آموزشی می شود. زبان و فرهنگ عربی به دلیل اشتراکات فراوان با زبان و فرهنگ فارسی و نیز اهمیت دینی و مذهبی که در ایران دارد، همواره مورد توجه پژوهشگران و زبانشناسان ایرانی بوده است؛ بنابراین این پژوهش قصد دارد جایگاه پژوهش در برنامه درسی رشته آموزش زبان عربی دانشگاه فرهنگیان را واکاوی نماید. روش پژوهش حاضر، به لحاظ شیوه جمع آوری داده ها از نوع پژوهش های تحلیل محتوای توصیفی و تحلیلی است. هدف این پژوهش، شرح کامل دروس پژوهش محور و نگاه دقیق و توجه جدی به جایگاه پژوهش در برنامه درسی رسمی رشته آموزش زبان عربی دانشگاه فرهنگیان می باشد. بررسی ها نشان داد که تنها 5% از برنامه درسی رشته آموزش زبان عربی دانشگاه فرهنگیان را دروس پژوهشی به خود اختصاص داده اند و رویکرد غالب در برنامه درسی این رشته رویکرد کیفی است. نتایج این مطالعه می تواند نیمرخی منسجم پیش روی برنامه ریزان درسی این رشته قرار دهد و به لحاظ اهمیت موضوع، مسیولین امر را در جهت رفع نواقص، توجه بیشتر به غنی تر شدن و کاربردی سازی برنامه درسی این رشته یاری نماید.
    کلیدواژگان: آموزش زبان عربی، برنامه درسی، پژوهش، تحلیل محتوای توصیفی و تحلیلی، دانشگاه فرهنگیان
  • احمد میرگل*، سحر محسنی، جلال مرادی صفحات 47-56
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای خودشناسی انسجامی و رضایت از زندگی در پیش بینی خود دلسوزی کارکنان دانشگاه پیام نور انجام شد. جامعه این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه در سال تحصیلی 99- 98 بودند. از این بین 80 نفر به شیوه سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها خودشناسی انسجامی (واتسون و هارگیس، 2008)، رضایت از زندگی (داینر و همکاران، 1985) و خود دلسوزی (نف، 2003) بود. داده ها با استفاده از روش آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل شد. یافته ها نشان داد که خودشناسی انسجامی و رضایت از زندگی با خود دلسوزی، دارای همبستگی مثبت هستند. بعلاوه، در بین خود شناسی انسجامی، یکپارچه کردن تجارب گذشته و حال قویترین پیشبین خود دلسوزی است. از این رو لازم است در زمینه های خود دلسوزی و مهربانی افراد را به سمت خود شناسی و رضایت از زندگی سوق داد. از این رو لازم است در زمینه های خود دلسوزی و مهربانی افراد را به سمت خود شناسی و رضایت از زندگی سوق داد.
    کلیدواژگان: خود شناسی انسجامی، رضایت از زندگی، خود دلسوزی، کارکنان
  • مرزبان ادیب منش* صفحات 57-74

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت مهارت های زندگی دانش آموزان در دوره ابتدایی از دیدگاه معلمان و مدیران شهر کرمانشاه انجام شده است. پژوهش ترکیبی و شامل دو بخش کیفی و کمی است، بخش اول پژوهش،کیفی و روش آن توصیفی و شامل؛ تحلیل اسنادی و نیز تحلیل محتوا با رویکرد کاربردی است. جامعه تحلیلی شامل متون و منابع مرتبط با حوزه مهارت های زندگی در دسترس بود که در این بین 20 منبع داخلی شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات از فهرست وارسی  چک لیست  مهارت های زندگی استفاده شده است و ابزارهای اندازه گیری، فرم فیش برداری و نیز سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بود. در بخش دوم روش پژوهش کمی بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان و مدیران دوره ابتدایی مدارس دولتی در شهر کرمانشاه بود که از این بین 100 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها در این بخش، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای اطمینان از روایی صوری این پرسش نامه، چند تن از متخصصان علوم تربیتی آن را بررسی و پس از انجام برخی اصلاحات، مورد تایید قرار دادند. در ادامه روایی سازه پرسش نامه نیز مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که براساس منابع مورد مطالعه برای مهارت های زندگی در سه بخش دانش (4 تم اصلی) در توانش (11تم اص لی) و نگرش (7تم اصلی) و در مجموع 69 مقوله به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد وضعیت موجود مهارت های زندگی در مقطع ابتدایی مناسب نیست.

    کلیدواژگان: دوره ابتدایی، مهارتهای زندگی، دانش آموزان
  • نصیبه عبدی پور، پرویز جمشیدی مهر* صفحات 75-90
    هدف پژوهش حاضر بررسی ایجاد بحران هویت در دانش آموزان به دلیل استفاده از فضای مجازی در امر آموزش از منظر اریکسون می باشد. روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی با استفاده از نظریه بحران هویت اریکسون می باشد. وی اولین کسی هست که هویت را به عنوان دستاورد مهم شخصیت نوجوانی و گامی مهم به سوی تبدیل شدن به فردی ثمربخش تشخیص داد. در این دوره احساس تعلق فرهنگی، درک اخلاقی و خود انگاره مردانه و زنانه در سال های نوجوانی اصلاح می شوند.آموزش الکترونیکی به دانش آموزان این امکان را می دهد در مطالعه مستقل و انعطاف پذیرباشند، مهارت های فنی، تفکر انتقادی و مهارت های شناختی خود را تقویت و به مربیان می آموزد که باید به روز باشند. معایب این آموزش کاهش تعاملات میان مربی و فراگیر، عدم کارایی در مورد دروس عملی و بیشتر می توان به عنوان مکمل تدریس حضوری باشد. آنچه این مقاله در پی آن است دغدغه کلان تری است که به آن اشاره می شود. یافته های این پژوهش با استفاده از نظریه اریکسون نشان می دهد که با توجه به حساسیت سن دانش آموزان در این مقطع زمانی و عدم برنامه ریزی و فرهنگ سازی قوی به منظور استفاده از فضای مجازی به نظر می رسد که این فضا به دلیل تنوع الگوهای ارایه شده، ناشناس بودن هویت اصلی افراد، پیچیده بودن و فضای متنوع آن دچار بحران هویت می شوند.
    کلیدواژگان: هویت، نوجوانی، اریکسون، فضای مجازی، آموزش
|
  • Shokoufeh Darabi * Pages 1-16

    There are several ways to check for any effect, both written and unwritten. One of these methods is the content analysis method ,which is one of the most widely used research methods in the study of social sciences, behavior and humanities and it is used as a research method to objectively, systematically and quantitatively describe the content of communications with the ultimate goal of interpreting the data.The present study has also used this technique to examine the religious content of Persian books in high school. This research is applied in terms of purpose and is based on a documentary approach and in terms of implementation method is based on content analysis (quantitative and qualitative). The statistical population of the study is Persian high school books and the research sample is all the parts of the mentioned books. Studies show that among the 5 books of literature analyzed, the third high school Persian book contained the most religious themes and the book of literary sciences and technologies 2 has the least religious content. Among the studied subjects, mentioning the name and divine attributes with a frequency of 107 cases is at the top of the religious content of Persian high school books and the expression of religious events with repetition 3 times, has the least frequency. Religious themes in the order of their frequency in Persian books are as follows: Religious symbols, religious figures, religious beliefs, religious values, verses and hadiths, religious places, religious rites, religious ceremonies and religious events.

    Keywords: Content Analysis, Religious Topics, Persian Literature Books, High School
  • Mehdi Shomaliahmadabadi *, Atefe Barkhordariahmadabadi, Leyla Aryanpoor Pages 17-32
    Covid-19 is one of the diseases that has spread all over the world, including Iran, and has caused significant changes in all aspects of daily life. These changes put parents at greater risk for parental burnout and child abuse. The purpose of this study is to review the general concept of parental burnout and discuss it in the context of the current Covid-19 epidemic, focusing specifically on its effects on child abuse. The method of the present study was reviewed and its statistical population included all articles on parental burnout, child abuse and Covid-19. And had relevant questions. from the study showed that Covid-19 can exacerbate parental burnout, increase the likelihood of child abuse and neglect of parents who have experienced parental burnout, and this can expose children to harmful short-term and long-term risks. Based on the research findings, it is suggested that parents be exposed to training that reduces the rate of parental burnout and thus reduces child abuse in the Covid-19 epidemic.
    Keywords: Parental Burnout, Child Maltreatment, COVID-19
  • Naser Abbasi *, Atefeh Abdi Lifkoei Pages 33-46
    The development of research culture is very important in the education system; in such a way that without conducting research, educational affairs will not have the necessary dynamism and vitality. Now, paying attention to research in Farhangian University is doubly important; because research skills lead to the empowerment of student-teachers during their studies and ultimately teaching and solving educational problems. The Arabic language and culture has always been of interest to Iranian scholars and linguists due to its many similarities with the Persian language and culture, as well as its religious significance in Iran. This research intends to investigate the importance of research in the Arabic language curriculum of Farhangian University. The method of the present research is descriptive and analytical content analysis in terms of data collection method. The purpose of this study is a complete description of research-oriented courses and a careful look and serious attention to status of research in the official curriculum of Arabic language teaching at Farhangian University. Findings showed that only 5% of the curriculum of Arabic language teaching at Farhangian University are research courses and the dominant approach in the curriculum of this field is a qualitative approach. The results of this study can provide a coherent profile for course planners and help the authorities eliminate the shortcomings, pay more attention to the enrichment and implementation of the curriculum of this field.
    Keywords: Arabic language teaching, curriculum, Research, descriptive, analytical content analysis, Farhangian University
  • Ahmad Mirgol *, Saharar Mohseni, Jalal Moradi Pages 47-56
    The aim of this study was to investigate the mediating role of cohesive self-knowledge and life satisfaction in predicting self-empathy of Payame Noor University staff. The population of this study was all university staff in the academic year of 1998-99. Of these, 80 were selected by census. Data collection tools were coherent self-knowledge (Watson and Hargis, 2008), life satisfaction (Dinner et al., 1985) and self-compassion (Nef, 2003). Data were analyzed using Pearson correlation and regression statistical methods. The findings show that cohesive self-awareness and self-satisfaction with self-compassion are positively correlated. Moreover, in the midst of cohesive self-knowledge, the integration of past and present experiences is the strongest proponent of self-compassion. Therefore, it is necessary to lead people to self-knowledge and life satisfaction in their fields of compassion and kindness. Therefore, it is necessary to lead people to self-knowledge and life satisfaction in their fields of compassion and kindness. Keywords: Cohesive self-knowledge, life satisfaction, self-compassion, staff
    Keywords: Cohesive self-knowledge, life satisfaction, Self-compassion, staff
  • Marzban Adib Manesh* Pages 57-74

    The aim of this study was to investigate the status of life skills of students in elementary school from the perspective of teachers and principals of Kermanshah. The research is combined and consists of two parts: qualitative and quantitative. The first part of the research is qualitative and its method is descriptive and includes; Document analysis as well as content analysis with a practical approach. The analytical community included texts and resources related to the field of life skills, among which 20 internal sources were identified and analyzed. To collect information, a checklist (life skills checklist) was used and measurement tools, a fish-taking form, and a content analysis checklist were developed by the researcher. In the second part, the research method was quantitative. There were public schools in Kermanshah from which 100 people were selected using multi-stage cluster sampling method.The data collection tool in this section was a researcher-made questionnaire.To ensure the face validity of this questionnaire, several Educational experts reviewed it and approved it after making some corrections, and then the validity of the questionnaire structure was reviewed and confirmed.The research results indicate that based on the studied sources for life skills in Three sections of knowledge (4 main themes) in ability (11 main themes) and attitude (7 main themes) and a total of 69 categories were obtained.The results also showed that the current situation of life skills in primary school is not appropriate.

    Keywords: elementary school, life skills, Students
  • Nasibeh Abdipour, Parviz Jamshidimehr * Pages 75-90
    The purpose of this study is to investigate the identity crisis in students due to the use of cyberspace in education from Erickson's perspective. The method used is descriptive-analytical using Erickson identity crisis theory. He was the first to recognize identity as an important achievement of adolescent personality and an important step towards becoming a productive person. During this period, the sense of cultural belonging, moral understanding and self-concept of men and women are corrected in adolescence. E-learning allows students to be independent and flexible in their study, technical skills, critical thinking and skills. Strengthens cognition and teaches coaches that they need to be up to date.Disadvantages of this training are the reduction of interactions between the instructor and the learner, inefficiency in practical lessons and more can be supplemented by face-to-face teaching. What this article seeks to address is a larger concern that is being addressed. In the current environment, due to the spread of the Corona virus and the closure of face-to-face teaching and turning to e-learning, a large number of students have access to this space. The findings of this study using Ericsson theory show that due to the sensitivity of the age of students in this period and the lack of strong planning and culture in order to use cyberspace, it seems that this space is due to the variety of presentation patterns. The anonymity of the original identity of individuals, its complexity and its diverse atmosphere lead to identity crisis.
    Keywords: Identity, adolescence, Ericsson, cyberspace, Education