فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 69 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محجوبه الهی باغان، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی*، حسین جعفری ثانی صفحات 1-17
    هدف پژوهش حاضر ترسیم جایگاه اخلاق مراقبتی در کتاب های درسی دوره آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظرروش از نوع تحلیل محتوای کمی است که طی آن کلیه کتاب های درسی دوره آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان، به صورت تمام شماری مورد تحلیل قرار گرفتند. واحد ثبت در این پژوهش، مضمون هر پاراگراف بود. فرآیند کدگذاری به شیوه قیاسی انجام شد و برای توصیف میزان توجه کتاب های مورد نظر به مولفه های اخلاق مراقبتی، از فراوانی، درصد و نمودار برای بررسی تفاوت فراوانی مصادیق معطوف به مولفه های مورد بررسی، از آزمون خی دو استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل محتوا نشان داد که در کتاب های تحلیل شده، به مولفه پرهیز از آسیب رساندن، بیشترین توجه معطوف شده و سایر مولفه های اخلاق مراقبتی از قبیل درک مفهوم مراقبت، همنوایی، توجه پذیرشی، ارتباط مراقبتی، اقدام مراقبتی، تایید آن از سوی مراقبت شونده و عدم تعرض به حریم خصوصی دیگران چندان مورد توجه قرار نگرفته اند. نظر به اینکه این مولفه ها محورهای اصلی اخلاق مراقبتی را تشکیل می دهند، گنجاندن آنها در محتوای کتاب های درسی دوره آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان می تواند به دانشجومعلمان کمک کند ضمن درک مفاهیم اخلاق مراقبتی، آنها را برای بسط این مفاهیم در نظام آموزشی در تربیت دانش آموزان به کار گیرند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، اخلاق مراقبتی، آموزش ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان
  • سوسن بلالی، محبوبه سلیمان پور عمران*، رویا افراسیابی، بهرنگ اسماعیلی شاد صفحات 18-28
    اخلاق جنسی همواره یکی از دغدغه های والدین، مربیان، پژوهشگران و دست اندرکاران امور آموزشی بوده است زیرا در صورت رشد تربیتی سالم افراد، زمینه های ایجاد رشد جامعه محقق می گردد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی برنامه درسی اخلاق جنسی دوره دوم متوسطه انجام شد. طرح پژوهش کیفی و به طور ویژه مطالعه موردی کیفی است. حوزه مورد مطالعه این پژوهش، مبانی نظری، دیدگاه صاحب نظران، متخصصان و کارشناسان ، مدیران و معاونان و اعضای هیات علمی گروه های علوم تربیتی و اخلاق دانشگاه های آزاد خراسان رضوی بوده است. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند، افرادی که در این زمینه تخصص، تدریس و تجربه  داشته و تالیفاتی ارایه داده بودند مورد مصاحبه های نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. مشارکت کنندگان پژوهش در نهایت 13 نفر شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل مضمون بر اساس مدل آتراید-استرلینگ (Attride-stiriing) استفاده شد. روایی و پایایی اطلاعات به دست آمده سنجیده شد و الگوی برنامه درسی در قالب شبکه مضامین پیشنهاد و عناصر مرتبط با برنامه درسی استخراج گردید. مدل پیشنهادی در زمینه الگوی برنامه درسی اخلاق جنسی در دوره متوسطه دوم مشتمل بر 4 عامل: اهداف، محتوا، روش های یاددهی- یادگیری و روش های ارزشیابی است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، اخلاق جنسی، دوره متوسطه، رویکرد کیفی، دوره نوجوانی
  • محبوبه رضایی، حسن ملکی*، عباس عباس پور، محبوبه خسروی صفحات 29-49
    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی تربیت دینی در دوره ابتدایی است. در این پژوهش روش های تحلیل محتوای کیفی، روش اسنادی مورد استفاده قرارگرفت. نمونه مورد نظر برای گردآوری داده ها عبارت از پانزده متخصص رشته برنامه درسی و سایر تخصص های مرتبط با موضوع پژوهش و چهل منبع در رابطه با برنامه درسی تربیت دینی بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. فنون گردآوری داده ها عبارت از مصاحبه نیمه ساختاریافته فردی با متخصصان و تحلیل کیفی متون بود. داده های به دست آمده از مصاحبه ها با روش نظام مقوله بندی قیاسی تجزیه و تحلیل شد. یافته های این پژوهش، ویژگی های عناصر برنامه درسی تربیت دینی را به ترتیب برای هدف، محتوا و سازماندهی محتوا، روش و ارزشیابی و نقش معلم به دست داد و الگوی اولیه برنامه درسی تربیت دینی طراحی شد و همچنین فرایند، مراحل و چگونگی ارایه الگوی برنامه درسی تربیت دینی منتج از پژوهش های پیشین مربوط به موضوع بود. الگوی مذکور پس از اعتباریابی توسط متخصصان و صاحب نظران و اعمال تعدیل ها، مورد تایید قرار گرفت. نتایج این پژوهش می تواند در طراحی و تدوین برنامه درسی تربیت دینی دردوره ابتدایی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الگو، برنامه درسی، تربیت دینی، دوره ابتدایی
  • پروین ذوالقدری، مرجان کیان*، مجید علی عسگری، علیرضا الهی صفحات 50-77
    هدف اصلی این پژوهش، طراحی الگوی برنامه درسی تربیت بدنی و سلامت دوره اول متوسطه با رویکرد فرهنگی _ تربیتی  است. این پژوهش جزء پژوهش های آمیخته با طرح اکتشافی است که در دو بخش کیفی-کمی انجام شده است؛ در بخش کیفی به فرایند طراحی الگو و در بخش کمی با روش توصیفی از نوع پیمایشی، به اعتبارسنجی الگو پرداخته شده است. در بخش کیفی حوزه مطالعات شامل کلیه متون و منابع نظری و پژوهشی داخلی و خارجی در دسترس و همچنین 18 نفر از متخصصان و صاحب نظران حوزه برنامه ریزی درسی و تربیت بدنی است که به روش نمونه گیری هدفمند و با تکنیک گلوله برفی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری، مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که از طریق روش های پرسش از همکار و چک اعضا، داده ها تایید و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. در بخش کمی و برای اعتبارسنجی الگوی طراحی و از نظرات 22 نفر از متخصصان دانشگاهی در حوزه برنامه ریزی درسی و رشته تربیت بدنی طی پرسشنامه ای و برای بررسی روایی محتوای کمی نیز از شاخص روایی محتوا (CVI) و نسبت روایی محتوا (CVR) استفاده شد. نسبت روایی محتوا به مقدار 72/0 و شاخص روایی محتوا به مقدار 90/0 مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با روش ضریب آلفای کرونباخ به مقدار89/0 تایید شد. الگوی به دست آمده متشکل از سه بخش مبانی، عناصر راهبردی و عناصر دهگانه اکر بود که برای هریک از بخش های الگو مولفه هایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت بدنی، رویکرد فرهنگی تربیتی
  • علی انتهائی ارانی، فرزانه واصفیان*، محمد حسنی، عباس قلتاش صفحات 78-93

    هدف پژوهش حاضر بازنمایی تجارب زیسته معلمان دوره ابتدایی درباره مولفه های بازخورد در ارزشیابی توصیفی (کیفی) است. این مطالعه با اتخاذ رویکرد کیفی از نوع پدیدارشناسانه انجام شد و برای این منظور با شیوه نمونه گیری مطلوب، 15 نفر از معلمان دوره ابتدایی برای مشارکت در مصاحبه نیمه ساختاریافته انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل شد. ابتدا شصت مفهوم استخراج شدکه بعد از نامگذاری (کد گذاری) و دسته بندی و ادغام موارد مشابه به هجده واحد معنایی (کد) تقلیل و نهایتا در پنج مقوله اصلی : بهبود یادگیری در حین تدریس و یادگیری، خودراهبری در یادگیری، هم راهبری دانش آموز در یادگیری، درگیرسازی والدین، آشکارسازی از یادگیری در پایان یادگیری، دسته بندی شد. همچنین یافته های پژوهش از طریق استادان راهنما و چند نفر از شرکت کنندگان  و تایید نتایج تحلیل مصاحبه از طرف آن ها از صحت یافته ها اطمینان حاصل شد. بر این اساس پیشنهاد می شود در آموزش معلمان برای توسعه و استقرار عمیق تر این الگوی ارزشیابی، بر راهکار تلفیق ارزشیابی و تدریس از راه توسعه بازخوردهای فرایندی بیشتر تاکید شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی (کیفی)، بازخورد، تجربه زیسته معلمان
  • یاسر گراوند، مرتضی امیدیان*، حمید فرهادی راد، سید عباس رضوی، غلامحسین مکتبی صفحات 94-112

    پژوهش کاربردی حاضر  با روش فراتحلیل در صدد ترکیب پژوهش های انجام شده در زمینه تاثیر آموزش های مبتنی بر  سازنده گرایی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان در درس علوم تجربی بود. میدان پژوهش شامل مطالعاتی بود که طی 15 سال گذشته در داخل و خارج کشور به صورت پایان نامه، مقاله های علمی پژوهشی و کنفرانس های علمی در پایگاه های پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، بانک منابع اطلاعات جهاد دانشگاهی، بانک اطلاعات نشریات کشور ، سیویلیکا و مجلات علمی- پژوهشی در حوزه علوم تربیتی و روان شناسی، Science Direct، ERICT، Psych info،Scopusو Google Scholar در دسترس بود. بر اساس ملاک های ورود و خروج 14 اندازه اثر از  میان 109 تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل پژوهش های اولیه اندازه اثر ترکیبی با دو مدل اثر ثابت و تصادفی استفاده شد و برای بررسی سوگیری انتشار از  روش تحلیل حساسیت با استفاده از نمودار قیفی و شاخص آماری تعداد امن از تخریب و برای بررسی میزان ناهمگنی از آزمون Q کوکران و مجذور I استفاده شد و برای تبدیل اندازه اثر از ضریب Z فیشر استفاده گردید. نتایج مربوط به اندازه اثر ترکیبی برای مدل اثرات تصادفی (64/2) به دست آمد. همچنین، نتایج نشان داد که متغیرهای نوع ابزار و نوع مداخله های به کار رفته تعدیل گر اثربخشی آموزش های مبتنی بر سازنده گرایی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان در درس علوم تجربی اند. یافته های این فراتحلیل دارای پشتوانه نظری و تجربی مکفی است و لزوم بازنگری و استفاده از آموزش های مبتنی بر سازنده گرایی را در نظام آموزشی کشور موجه می سازد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، آموزش های مبتنی بر سازنده گرایی، عملکرد تحصیلی، علوم تجربی
  • نشمین محمدی، عظیمه سادات خاکباز* صفحات 113-134
    پژوهش حاضر با هدف بررسی برنامه درسی تجربه شده در دوره کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی درسی با روش پدیدارشناسی انجام شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش، 26 نفر از دانشجویان ورودی کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی درسی در دانشگاه بوعلی سینا طی سه سال تحصیلی 1394-1393، 1395-1394 و 1396-1395 بودند که همگی آنان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با دانشجویان بود که سوالات آن بر مبنای چهار سطح برنامه درسی تجربه شده از دیدگاه Fathi Vajargah (2005) (برنامه درسی سطح مورد انتظار، نهفته، تعاملی و یاد گرفته شده) طرح شده بود. داده ها به روش کدگذاری و مقوله بندی تحلیل و با معیارهای پژوهش های کیفی نظیر توصیف دقیق و عینی فرایند پژوهش و مقولات، درگیری طولانی مدت با میدان، نمونه گیری با در نظر گرفتن کثرت تفاوت ها از سه دوره ورودی دانشجویان، جمع آوری اطلاعات حتی بعد از اشباع نظری برای یافتن موارد احتمالی رد یافته ها و چک کردن یافته ها توسط مشارکت کنندگان در پژوهش، اعتباربخشی شدند. یافته ها نشان داد دانشجویان در هریک از سطوح برنامه درسی تجربه شده با مقوله های مختلفی روبه رو بودند. در سطح برنامه درسی مورد انتظار، مقوله تصور دشواری  شناسایی شد. در سطح برنامه درسی نهفته، مقوله های انگیزه تحصیل و دانش ها و مهارت های لازم به دست آمد. در سطح برنامه درسی تعاملی، در بخش درس ها، مقولات تغییر نگرش نسبت به برخی دروس، تکراری بودن برخی از دروس، نداشتن منبع مشخص در برخی دروس، دشواری تکالیف، چالش های ارزشیابی و تعامل و پاسخگویی استادان و در بخش پایان نامه نیز مقولات انتخاب استاد راهنما و انتخاب موضوع پایان نامه شناسایی شد. در سطح برنامه درسی یادگرفته شده نیز یادگیری های آشکار، پوچ و پنهان حاصل شد و هریک از مقولات نیز شامل زیرمقوله های متعدد بود. نتایج پژوهش نشان داد برنامه درسی تجربه شده در هریک از سطوح، دچار تغییراتی می شود و در نهایت، برنامه درسی سطح یادگرفته شده، با مورد انتظار تفاوت بسیاری دارد. از طرفی دانشجویان با قرار گرفتن در معرض تجربه و بدون هیچ حمایتی با سردرگمی ها و ابهامات زیادی روبه رویند؛ از این رو لازم است فرایند تجربه برنامه درسی را برای آنان بهبود دهند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی تجربه شده، دوره کارشناسی ارشد، رشته برنامه ریزی درسی
  • سعیده شاهسونی، مریم براتعلی*، نرگس کشتی آرای صفحات 135-152

    این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی الگوی توسعه حرفه ای مداوم معلمان ریاضی مبتنی بر رویکرد تربیت مغز، بر یادگیری و خودپنداره ریاضی دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم (سال تحصیلی 99-98) در شهر اصفهان انجام شد. نمونه مورد مطالعه شامل 44  دانش آموز (دختر) بود که به صورت غیر تصادفی و نمونه در دسترس، از دو مدرسه دولتی ناحیه 3 که مدیر، معاون و معلم ریاضی آن ها حاضر به همکاری با پژوهشگران بودند، انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش عبارتند از: بسته آموزشی توسعه حرفه ای مداوم معلمان ریاضی مبتنی بر رویکرد تربیت مغز، تهیه شده توسط شاهسونی و همکاران (2019) برای آموزش معلم گروه آزمایش، چک لیست محقق ساخته در درس ریاضی و پرسشنامه خودپنداره ریاضی 7 گویه ای پهلوان صادق که پایایی چک لیست و پرسشنامه مذکور، با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد؛ این ضریب برای پرسشنامه خودپنداره ریاضی 87/0 و برای چک لیست ریاضی 71/0 به دست آمد. در این پژوهش از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه استفاده شد؛ ابتدا پیش آزمون بر روی آزمودنی ها اجرا شد و پس از آن در24  جلسه 90 دقیقه ای (یک ترم) گروه آزمایشی تحت آموزش معلمی قرار گرفتند که دوره توسعه حرفه ای مداوم معلمان مبتنی بر رویکرد تربیت مغز را گذرانده بود، درحالی که گروه گواه، تحت آموزش معلمی بود که دوره توسعه حرفه ای مداوم معلمان مبتنی بر رویکرد تربیت مغز را نگذرانده بود. پس از اتمام دوره، پس آزمون یادگیری ریاضی و خودپنداره ریاضی از کلیه دانش آموزان گرفته شد. برای تحلیل داده های آماری، از روش تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که این الگو باعث افزایش یادگیری وخودپنداره ریاضی دانش آموزان نسبت به پیش آزمون شده  و این تغییر از لحاظ آماری معنادار است.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای مداوم معلمان، یادگیری ریاضی، خودپنداره ریاضی، رویکرد مبتنی بر تربیت مغز
  • مرتضی سمیعی زفر قندی*، مرضیه نعمتی، معصومه علیزاده صفحات 153-169
    هدف  این پژوهش تعیین  اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر خودکارآمدی و تفکر انتقادی دانش آموزان دوره دوم متوسطه  بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع  پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه  و آزمایش بود. جامعه آماری ، دانش آموزان  دختر دوره  دوم متوسطه منطقه 6 تهران بود . از این منطقه  به روش نمونه گیری در دسترس ، یک مدرسه انتخاب  گردید و از میان  دانش آموزان آن مدرسه بر اساس نمونه گیری تصادفی  تعداد 80 در دو گروه آزمایش و کنترل(هر گروه 40 نفر) گمارش شدند . گروه آزمایش به مدت 8 جلسه  تحت آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی قرار گرفت ولی برای گروه کنترل این  آموزش انجام نشد. برای سنجش تاثیر آموزش ها از پرسشنامه حود کار آمدی  موریس و تفکر انتقادی  ریکتس استفاده گردید برای تحلیل  داده ها  پس از اطمینان از عدم تخطی از مفروضه های لازم از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد .یافته ها  نشان داد، آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر خودکارآمدی و تفکر انتقادی دانش آموزان اثر معنادار  و مثبت دارد.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، خودکارآمدی، تفکر انتقادی، دوره متوسطه
  • شهریار حیدری، فائزه ناطقی*، یحیی معروفی صفحات 170-185

    این پژوهش با هدف بررسی میزان برخورداری دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان سنندج از دانش روش ها و فنون تدریس و شناسایی عوامل موثر بر آن انجام شده است. رویکرد پژوهش، آمیخته از نوع متوالی- تبینی و روش تحقیق در بخش کمی توصیفی از نوع پیمایشی و در بخش کیفی پدیدارشناسی است. جامعه آماری پژوهش را 108 نفر از دانشجو معلمان که درس روش ها و فنون تدریس را گذارنده بودند، تشکیل داده است. با توجه به شرایط پژوهش، نمونه گیری در بخش کمی با روش سرشماری (108نفر) و در بخش کیفی به صورت هدفمند و از بین دانشجویانی که نمره آنها یک انحراف معیار بالاتر و پایین تر از میانگین بود (38 نفر) انجام شده است. برای جمع آوری اطلاعات در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته و در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختار یافته و برای تحلیل اطلاعات در بخش کمی از آمار توصیفی و در بخش کیفی برای تحلیل متن مصاحبه ها از روش تحلیل تفسیری استفاده شده است. معدل دانشجویان از آزمون 66/20  به دست آمد که نشان می دهد سطح یادگیری و آموخته های دانشجومعلمان در این درس در حد متوسط است. در بخش کیفی نیز چهار عامل اصلی تاثیر استادان، تاثیر فضای کلاس درس، نگرش دانشجویان و عوامل اجتماعی و بیرونی به عنوان عوامل موثر در یادگیری درس روش ها و  فنون تدریس شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی کسب شده، روشها و فنون تدریس، دانشجومعلم، عوامل موثر
  • مهدیه روحی، فیروز محمودی* صفحات 186-199
    این پژوهش با هدف اصلی تحلیل سبک سوالات کتاب های علوم دوره ابتدایی با استفاده از TQSAI بود. جامعه آماری پژوهش کتاب های علوم دوره ابتدایی چاپ 1398 و نمونه آماری سوالات کتاب های علوم بود. روش تحقیق از نوع تحلیل محتوا (تحلیل سوالات) و ابزار مورد استفاده، ابزار ارزیابی سبک های پرسش های کتاب درسی لووری و لیونارد (1978) بود. روایی این مقیاس بر اساس روایی محتوایی مورد تایید متخصصان قرار گرفت و پایایی این روش نیز با استفاده از پایایی ضریب توافق کاپای کوهن محاسبه شد که 89/0 به دست آمد. نتایج تحلیل سوالات کتاب های درسی علوم در شش پایه نشان داد که فراوانی سوالات باز (05/54 درصد) در پایه اول و (3/47 درصد) در پایه ششم نسبت به سایر دوره ها بیشتر بود. فراوانی سوالات متمرکز در کتاب علوم پایه دوم (1/13درصد)، پایه سوم 5/37 درصد، پایه چهارم 3/39 درصد و پایه 7/47 درصد بود. بررسی کتاب های درسی علوم تجربی دوره ابتدایی نشان داد سوالات تجربی بیشتر از نوع سوالات سازماندهی است. این موضوع نشان می دهد که باید برای طراحی سوالات سطح بالا و انواع دیگر سوالات تجربی، توجه بیشتری نشان داد؛ بنابراین بهتر است مولفان کتب درسی علوم بین سوالات سطح بالا و سوالات سطح پایین تعادل ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: سبک سوال های کتاب درسی، تحلیل نوع سوال های درس علوم، ابزار تحلیل سبک سوال های کتابهای علوم لوری و لئونارد
  • کبری زارعی سفید دری، وحیده علیپور، سهیلا حسین پور* صفحات 200-213

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی میزان اثربخشی استفاده از داستان های مثنوی معنوی بر رشد مهارت های تفکر انتقادی دانش آموزان دوره دوم متوسطه منطقه 3 شهر کرج انجام پذیرفت. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش است. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه منطقه 3 شهر کرج در سال تحصیلی 96-97 تشکیل داده است. برای انجام پژوهش در شرایط یکسان  هر دو گروه پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه تفکر انتقادی واتسون گلیزر (1994) به عمل آمد که روایی آن به صورت روایی محتوایی توسط متخصصان تایید و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه شد. بسته آموزشی (داستان های مثنوی معنوی) طی 16 جلسه 90 دقیقه ای در 8  هفته به گروه آزمایش ارایه شد، درحالی که در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام جلسات آموزشی بر روی گروه آزمایش، از هر دو گروه در شرایط یکسان پس آزمون به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره از نرم افزار SPSS25 استفاده شد. پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، تفاوت بین گروه آزمایش و کنترل در متغیر تفکر انتقادی در سطح آلفای 01/0 معنادار و میانگین تعدیل شده گروه آزمایش (95/33) بیشتر از میانگین تعدیل شده گروه کنترل (07/25) بوده است. نتایج نشان داد که آموزش داستان های مثنوی معنوی در رشد تفکر انتقادی و مولفه های آن (استباط (sig=0.83)، شناسایی مفروضات (sig=0.47)، استنتاج (sig=0.64)، تفسیر (sig=0.71) و ارزیابی (sig=0.28) موثر بود.

    کلیدواژگان: داستان، مثنوی معنوی، تفکر انتقادی، دانش آموزان
|
  • Mahjobeh Elahi Baghan, Tahereh Javidi. Kalatehjavarabadi *, Hossein Jafarisani Pages 1-17
    This study aims to outline the place of caring ethics in the textbooks of primary education at Farhangian University in Iran. In this study, based on the Nodding's theory of caring, all relevant textbooks were reviewed using the content analysis method. Findings from the content analysis showed that in the analyzed books, the concept of avoiding harm was paid the most attention and other concepts of the ethics of care including the concept of care, sympathy, receptive attention, caring relation, caring action, the caregiver confirmation and the "cared for" privacy has not taken attention appropriately. Since these concepts are the principal axes of caring ethics, considering these concepts and their inclusion in the content of textbooks, the teacher education for primary schools of Farhangian University can help student teachers to understand the concepts of ethics of care, use them in primary school and develop these concepts in the education system.
    Keywords: intended curriculum, Ethics of Care, Primary education, Farhangian University
  • Sousan Balali, Mahboubeh Soleimanporomran *, Roya Afrasyabi, Behrang Esmaeeili Shad Pages 18-28
    Sexual ethics has always been one of the concerns of parents, educators, researchers and educators, because if the healthy educational growth of individuals, the grounds for creating growth in society will be realized. Based on this, the present study was conducted with the aim of designing a model of sexual ethics curriculum for the second year of high school. Qualitative research design and in particular qualitative case study. The study area of this research was the theoretical foundations and views of experts, specialists and experts, managers and deputies and faculty members of the departments of educational sciences and ethics of Khorasan Razavi Free Universities. Based on purposive sampling method, individuals who had expertise, teaching and experience in this field and submitted papers were subjected to semi-structured interviews. The validity and reliability of the obtained information were measured and the curriculum model was extracted in the form of a network of suggested topics and elements related to the curriculum. The proposed model in the field of sexual ethics curriculum model in the second secondary school includes 4 factors: objectives, content, teaching-learning methods and evaluation methods..
    Keywords: Sexual Ethics, Curriculum, Secondary High School, qualitative approach, Adolescence
  • Mahboobeh Rezaie, Hasan Maleki *, Abbas Abbaspour, Mahbobeh Khosravi Pages 29-49
    The present study aims to design and validate the religious education curriculum pattern of elementary school.Qualitative content analysis, documentary based and descriptive-analytical research methods have been used in this study. The considered sample for data collection consists of 15 curriculum specialists and other specialists related to the research topic and 40 sources related to religious education curriculum that are purposively selected. Data collection techniques include semi-structured individual interviews with specialists and qualitative analysis of texts. The data obtained from the interviews have been analyzed using deductive coding. The findings of this study show the characteristics of religious education curriculum elements for the purpose, content, and learning activities, method and evaluation. The primary pattern of religious education curriculum is designed. Meanwhile the process, steps, and the way of presenting the religious education curriculum pattern derived from previous studies are related to the subject. The religious education curriculum pattern of elementary school is also extracted. The proposed pattern has been confirmed after being validated and adjusted by specialists and experts. The results of this study can be used in designing the religious education curriculum of elementary school.
    Keywords: pattern, Religious Education Curriculum, elementary school
  • Parvin Zolghadri, Marjan Kian *, Majid Aliasgari, Alireza Elahi Pages 50-77
    The main purpose of this study was to design a model of physical education and health curriculum for secondary school with a cultural-educational approach. The research method is mixed with the exploratory design which was done in two qualitative-quantitative parts. In the qualitative part, the model was designed and in the quantitative part, the model was validated by descriptive-survey method. In the qualitative section, all available texts and theoretical and research sources were reviewed. Also, 18 specialists in curriculum planning and physical education participated, who were selected by purposive and snowball sampling. Data collection tool was semi-structured interview and content analysis method was used for data analysis. The validity of the data was verified through methods of asking a colleague and checking members. In the quantitative part, to validate the designed model, the opinions of 22 experts in curriculum planning and physical education were used. To evaluate the validity of quantitative content, content validity index (CVI) and content validity ratio (CVR) were used. The content validity ratio was confirmed with 0.72 and the content validity index with 0.90. Reliability was also confirmed by Cronbach's alpha with 0.89. The obtained model consisted of three sections of basics, strategic elements and ten elements of Acker, for each of which some components were presented.
    Keywords: Curriculum, physical education, cultural-educational approach
  • Ali Entehai Arani, Farzaneh Vasefian *, Mohammad Hassani, Abbas Gholtash Pages 78-93

    The present research is aimed at representing the living experiences of the elementary teachers regarding the feedback components in the descriptive evaluation(qualitative). The research was performed using the phenomenological qualitative approach. So, 15 elementary teachers were selected by the desirable sampling method to participate in the semi-structured interview.The data   analysis was done by qualitative content analysis metthod .At first , 60 concepts were extracted which were reduced to 18 semantic units after grouping and integrating the same items and finally grouped into 5 main subjects of learning improvement during teaching and learning, self -direction in learning, student’s co-direction in learning, making the parents engaged, revelation of learning at the end of learning. The findings were affirmed by the guiding professors and some participators regarding the dependability of the research findings and confirming the findings of interview analysis. Therefore, it is suggested that the strategy of integrating of evaluation and teaching by developing the feedback process should be more focused in instructing the teachers for the deeper development and establishment of this evaluation pattern.

    Keywords: Descriptive Assessment, Feedback, living experience
  • Yaser Garavand, Morteza Omidian *, Hamid Farhadirad, Seyed Abbas Razavi, Gholamhossin Maktabi Pages 94-112

    The present applied research with meta-analysis method sought to combine research on the effect of constructivism-based education on students' academic performance in experimental sciences course. The field of research of the study consisted of available studies that have been disseminated in Iran and abroad for the past 15 years in the form of theses, scientific research articles, and scientific conferences at Iran research Institute for Information Science and Technology (Irandoc), The Scientific Information databases (Sid), Database of Iranian Publications (Magiran), Sivilica and scientific-research journals in the field of Educational Sciences and Psychology, Science Direct, ERICT, Psych info, Scopus, and Google Scholar. According to inclusion and exclusion criteria, 14 effect sizes were evaluated among 109 studies.Initial studies were used to analyze the combined effect size with two fixed and random effects models and to investigate Publication Bias by sensitivity analysis using Funnel plotand and statistical index of Safe of fail statistic and Q Cochran test and I-square to investigate heterogeneity were used and Fisher's Z-factor was used to convert the effect size. Combined effect size results were obtained for the random effects model (2.64). The results also showed that the variables of the type of tools and the type of interventions used are moderating the effectiveness of constructivist-based education on students' academic performance in experimental science course. The findings of this meta-analysis have strong theoretical and empirical support and warrant the necessity to review and apply constructivist-based education in the country's education system.

    Keywords: meta-analysis, Constructivist-based education, Academic Performance, Experimental Science
  • Nashmin Mohammadi, Azimehsadat Khakbaz * Pages 113-134
    The present study was conducted to investigate the experienced curriculum in the master students in curriculum development field of study at Bu-Ali Sina University. This research was conducted by phenomenological method. Participants in this study were 26 master students in the curriculum development discipline at Bu Ali Sina University in the 3 academic year of study 1394-1394, 1395-1394 and 1396-1695, all of whom were examined. Data collection tools were semi-structured interviews which questions were tested on the basis of four curriculum levels (expected curriculum, concealed curriculum, interactive curriculum and learned curriculum). Data analyzed by coding and categorization and validated through qualitative research criteria, research description in the details, long-term engagement with the field, sampling according to differences of opinion from the three groups of student based on entry periods, information collected even later of theoretical saturation in order to other possible cases of rejection of findings and analysis checking by research participants. The findings showed that the student is at each level of the program that is faced with different categories. At the expected curriculum level, the difficulty category was identified. At the level of the concealed curriculum, educational motivation and the necessary knowledge and skills were obtained. At the level of interactive curriculum, in the course section, the categories of changing attitudes towards some courses, repetition in some courses, lack of a specific source in some courses, homework problems, evaluation challenges and interaction and response of professors and in the dissertation section, supervisor selection and the choice of the dissertation topic were identified. In learned curriculum level, categories named explicit, null and hidden learning were identified. Each category also includes multiple subcategories. The results showed that the experienced curriculum at each level, changes and finally, the curriculum of the learned level is very different from the expected. On the other hand, students face a lot of confusion and ambiguity by being exposed to experience and without any support. Therefore, it is necessary to think of the measures to improve the curriculum experience process for them.
    Keywords: Experienced Curriculum, Master's degree, Curriculum development discipline
  • Saeedeh Shahsavani, Maryam Baratali *, Narges Keshtiaray Pages 135-152

    The purpose of current study was to investigate the effectiveness of the continuous professional development model of mathematics teachers based on the Brain Education Approach on the mathematical learning and mathematical self-concept of second grade female student (academic year2019-2020)in Isfahan.The sample consisted of 44 female students and they were selected via non-probability and convenience sampling from Isfahan Public School District 3 whose principal,deputy principal and math teacher were willing to coopetate with the researchers.The instruments used in the research are:Continuous professional development educational package for math teachers based on brain education approach, prepared by Shahsavani et al.(2019)for teacher education in the experimental group, Researcher-made checklist in math lesson and 7-item mathematical self-concept questionnaire of Pahlavan.The reliability of the tools was determined by calculating the Cronbach's alpha coefficient.This coefficient was obtained 0.87 for the mathematics self-concept questionnaire and 0.71 for the mathematics checklist.In this study a pretest-posttest design with a control group was used.First,the pre-test was performed on the subjects and then in 24 sessions of 90 minutes,the experimental group was trained by a teacher who had undergone a continuous professional development course for teachers based on the brain education approach,while the control group was trained by a teacher who had not undergone this course.At the end of the course,the post-test was taken from all students for learning and math self-concept.To analyze the data,the univariate analysis of covariance was used.The results showed that this pattern increased students'learning and math self-concept relative to the pre-test and this change was statistically significant.

    Keywords: continuous teachers’ professional development, mathematical learning, mathematical self-concept, brain education -based approach
  • Morteza Samiee Zafarghandi *, Marzieh Nemati, Masoome Alizade Pages 153-169
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of self-regulation learning strategies on self-efficacy and critical thinking. The research was a semi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population of the study was Jami Novin nonprofit high school students in Tehran's 6th district based on purposeful sampling. A sample of 80 high school students of Jami girls were selected based on random sampling method and divided into two groups: experimental and control (each group 40 people). Before the implementation of the educational program, both the control and experimental groups before the beginning of the test were first evaluated using Critical Thinking Questionnaire (Rickets, 2003) and Self-efficacy Scale (Maurice, 2001). After that, the control group received 8 sessions of training on self-regulation learning strategies. But the experimental group did not receive any training. After this stage, again, both groups were evaluated using questionnaires and the data were collected. In order to check the normality of the data, homogeneity of variances, homogeneity of regression slope and Levin test, use and data with the 20th edition SPSS software and covariance analysis test were analyzed. Results showed that training self-regulation strategies has a significant effect on self-efficacy and critical thinking.
    Keywords: self-regulation learning strategies, self-efficacy (academic, Social, emotional), critical thinking (creativity, empathy, commitment)
  • Shahriyar Heidari, Faezeh Nateghi *, Yahya Maroufi Pages 170-185

    The aim of this study was to investigate the extent to which students and teachers of Farhangian University of Sanandaj have knowledge of teaching methods and techniques and to identify the factors affecting it. The research approach is a combination of sequential-explanatory and the research method in the quantitative part is descriptive-survey and in the qualitative part is phenomenological. The statistical population of the study consisted of 108 student-teachers who had taught teaching methods and techniques. Sampling in the quantitative part according to the research conditions of the census method (108 people) and in the qualitative part purposefully and among students whose score was a standard deviation higher and lower than the average (38 people) has been selected. A researcher-made questionnaire was used to collect information in a quantitative part and a semi-structured interview was used in a qualitative part. Descriptive statistics was used to analyze the information in a quantitative part of the statistics and interpretive analysis was used in the qualitative part to analyze the text of the interviews. Students' GPA was obtained from the test of 20.66 which shows that the level of learning and learning of student-teachers in this course is average. In the qualitative part, four main factors including the effect of teachers, the effect of classroom atmosphere, students' attitudes and social and external factors were identified as effective factors in learning the teaching methods and techniques.

    Keywords: experiential curriculum, teaching methods, techniques, teaching students, effective factors
  • Mahdiye Ruhi, Firooz Mahmoodi * Pages 186-199
    The purpose of this study was to analyze elementary science textbooks questions using Textbook Questioning Styles Assessment Instrument (TQSAI). The population of the study was elementary school science textbooks published in 2019 and the sample was the questions of elementary science textbooks. The research method was content analysis (question analysis). The Instrument used was the Questioning Styles Assessment Instrument (TQSAI) Lowry and Leonard (1978). The validity of this Instrument was confirmed by experts based on content validity and the reliability was Cohen's Kappa inter-rater agreement coefficient which was 0.89. The results showed that questions in six grades showed that the frequency of open-ended questions (54.05%) in the first grade and (47.3%) in the sixth grade was higher than other grades. The frequency of Focusing questions on the second grade science textbook (13.1%), the third grade textbook is 37.5%, the fourth grade textbook is 39.3% and the basic textbook is 47.7%. On the other hand, a review of elementary school textbooks showed that the organizing experiential question type are more other types of experiential questions. This shows that the necessary attention should be paid to the design of high-level questions and other types of experiential questions. Therefore, it is better for science textbook authors to balance high-level questions with low-level questions.
    Keywords: Textbooks Questioning Styles, Analysis of Science Textbooks questions Styles, Questioning Styles Assessment Instrument (TQSAI) Lowry, Leonard
  • Kobra Zarei Sefiddari, Vahideh Alipour, Sohila Hossenpour * Pages 200-213

    school students in District 3 of Karaj in the academic year of 1996-97. To conduct the research in the same conditions, both pretest groups were performed using the Watson-Glaser (1994) Critical Thinking Questionnaire, whose validity was confirmed by content validity by experts and reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.87. The training package (Masnavi Manavi stories) was presented to the experimental group in 16 sessions of 90 minutes in 8 weeks, while during this period the control group did not receive any intervention. After the training sessions on the experimental group, both groups underwent post-test under the same conditions. Univariate and multivariate analysis of covariance were used to analyze the data using SPSS25 software. After adjusting the pre-test scores, the difference between the experimental and control groups in the critical thinking variable was significant at the alpha level of 0.01; The adjusted mean of the experimental group (33.95) was higher than the adjusted mean of the control group (25.07). The results showed that teaching Masnavi spiritual stories in the development of critical thinking and its components (inference (sig = 0.83), identification of assumptions (sig = 0.47), inference (sig = 0.64), interpretation (sig = 0.71) and evaluation (sig = 0.28) ) Was effective.

    Keywords: story, Masnavi Manavi, critical thinking, Students