فهرست مطالب

افق توسعه آموزش علوم پزشکی - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی مختاری، محمدحسن احرام پوش، محمدتقی قانعیان، فهیمه تیموری* صفحات 1-10
    مقدمه

    چالش های آموزشی مقطع پزشکی عمومی به عنوان مهم ترین مقطع دوره پزشکی  اثرات نامطلوبی در حرفه آینده پزشکی دانشجویان این مقطع و متعاقب با آن در سلامت افراد جامعه دارد. بدون تردید شناخت این چالش ها از طریق نظرخواهی از دانشجویان این مقطع می تواند گامی موثر درارتقای کیفیت آموزش خصوصا آموزش بالینی به همراه داشته باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوا بود که در اواخر سال 1398 انجام شد و جامعه مورد مطالعه آن شامل دانشجویان مقطع کاراموزی و کارورزی دانشکده پزشکی مشهد بود. روش نمونه گیری یه صورت هدفمند صورت گرفت. روش گرداوری داده از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت و مصاحبه ها تا حد اشتباع ادامه یافت و در نهایت تعداد 18 نفر از کاراموزان  و کارورزان به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDE تحلیل و تفسیر گردیدند.

    نتایج

    از تجزیه و تحلیل داده ها چهار مقوله یا درون مایه اصلی و یازده مقوله فرعی استخراج گردید.مقوله های اصلی و زیر مقوله های آن عبارت بودند: از ساختار آموزش(برنامه آموزشی) با موضوعات فرعی عدم تناسب محتوا آموزشی با نیازها، عدم تناسب زمان روتیشن ها. مقوله اصلی فعالیت های یادهی و یادگیری با زیرمقوله های آزمون های غیر استاندارد، ضعف در آموزش مجازی، عدم تطابق آموزش تیوری و عملی ، ضعف شیوه آموزش و عدم کاربیت یافته های نظرسنجی. مقوله اصلی تعاملات حرفه ای با زیر مقوله های گاردهای رزیدنتی و عدم احترام متقابل استاد به دانشجو  و درنهایت مقوله منابع  با زیر مقوله های فضای آموزشی  وتسهیلات رفاهی.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش،شناسایی موانع و چالش های پزشکی عمومی و برنامه ریزی جهت مرتفع ساختن آن ،  نیاز به یک رویکرد اقتضایی و سیستمی در حوزه آموزش دارد.

    کلیدواژگان: لاگ بوک، بهداشت محیط، ارزشیابی تکوینی، ارزشیابی فراگیر
  • محمد رحمانیان، رضا اینالو، فاطمه گلستان، نفیسه اسماعیل پور، نوید کلانی*، محمد حیدرنژاد، ناصر حاتمی، اسماعیل رعیت دوست صفحات 11-22
    مقدمه

    در اواخر سال 2019 در شهر ووهان چین بیماری حاد تنفسی تحت عنوان کروناویروس جدید یا بیماری کروناویروس 2019 (COVID-19) به سرعت در بسیاری از کشورهای جهان گسترش یافت. باتوجه به قدرت سرایت بالای این بیماری، بهترین راه برای مبارزه با این بیماری، کنترل و جلوگیری از ابتلای موارد جدید و یا به عبارتی قطع زنجیره انتقال آن می باشد. برای دستیابی به این هدف به یک برنامه دقیق در جهت کنترل و پیشگیری از بیماری نیاز می باشد. که لازمه این امر در ابتدا آگاهی بخشی و افزایش دانش افراد جامعه بخصوص اعضای کادر درمان  نسبت به این موضوع می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان دانش، آگاهی و عملکرد کارکنان درمانی بیمارستان های شهرستان جهرم انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی  77 نفر از پرسنل درمانی بیمارستان های شهرستان جهرم در سال 1399 انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه پژوهشگرساخته آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل درمانی در مورد ویروس کرونا (کووید 19) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21 و با استفاده از  آزمون های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفت.

    نتایج

    از 77 نفر شرکت کننده در این مطالعه 63 درصد از این افراد زن و مابقی مرد بودند. در حیط آگاهی در مورد ویروس کرونا (کووید 19)، 100 درصد افراد به سوالات در مورد مسری بودن، عامل بیماری و گروه های سنی پرخطر پاسخ صحیح دادند. نگرش اکثریت کادر درمان حاضر در تحقیق نسبت به ویروس کرونا (کووید 19) صحیح گزارش شد. اکثر افراد موافق ایجاد محدودیت های بیشتر جهت جلوگیری از انتشار بیماری بودند. در راستای پیشگیری از بیماری کرونا (کووید 19)، عملکرد اکثریت کادر درمانی مثبت ارزیابی شد.

    نتیجه گیری

    آگاهی از یک بیماری می تواند بر نگرش ها و عملکرد کادر درمانی تاثیر بگذارد همچنان که عدم برخورداری از دانش کافی و درک اشتباه در بین کادر درمانی می تواند منجر به تاخیر در تشخیص و افزایش شیوع بیماری شود. باتوجه به اهمیت این امر لزوم آگاهی بخشی به پرسنل تیم درمان درجهت عملکرد مناسب مورد توجه می باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، کرونا ویروس، کوید 19
  • علیرضا ابراهیمی، محمدتقی شاکری*، مجید خادم رضاییان، فائزه قارائی کسمائی، ریحانه ضیایی فرد صفحات 23-35
    مقدمه

    تحقیقات تاثیرات مستقیم و غیر مستقیمی بر روی توسعه زندگی انسان ها دارند از این رو در سال های اخیر در بین جوامع وضعیت پژوهشی کشورها یکی از مهم ترین ملاک ها در رشد و ارزیابی قرار گرفته است و بررسی عوامل موثر بر نگرش به پژوهش امری ضروری می باشد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی است که درسال تحصیلی1397 -1398 در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد و با استفاده از نمونه گیری آسان 274 نفر به تصادف انتخاب شدند، ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه پاپاناستاسیو می باشد و براساس آن اطلاعات جمع آوری گردید و در نرم افزار Spss وارد شد.

    نتایج

    جنسیت) با سطح معنی داری 001/0  (و عضو بودن در کمیته تحقیقات)با سطح معنی داری 014/0)تاثیر معنی داری بر روی نگرش بر پژوهش دارد، اما معدل (با توجه به سطح معنی داری 523/0) تاثیر معنی داری بر روی نگرش برپژوهش ندارد. در خصوص نگرش دانشجویان به پژوهش بر حسب جنسیت مولفه " عدم اضطراب تحقیق " ، "نگرش مثبت به تحقیق" و " تناسب با زندگی روزمره" ، دختران نمرات بالاتری از پسران به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    معنا دار بودن تفاوت میان دختران و پسران،تاثیر جنسیت را بر نگرش دانشجویان نمایانگر می سازد. معدل تاثیر معناداری  بر نگرش به پژوهش نشان نداد اما عضویت در کمیته تحقیقات دانشجویی به طور معناداری نگرش بهتری را نسبت به تحقیق در دانشجویان ایجاد کرده بود که می تواند ناشی از متغیر میانجی علاقه مندی بیشتر دانشجویان عضو کمیته تحقیقات دانشجویی باشد.

    کلیدواژگان: نگرش به پژوهش، علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، پزشکی عمومی
  • علی اکبر حیدری*، ملیحه دادگر مقدم، حمیده ابراهیمی گرویی صفحات 35-50
    مقدمه

    چالش های آموزشی مقطع پزشکی عمومی به عنوان مهم ترین مقطع دوره پزشکی  اثرات نامطلوبی در حرفه آینده پزشکی دانشجویان این مقطع و متعاقب با آن در سلامت افراد جامعه دارد. بدون تردید شناخت این چالش ها از طریق نظرخواهی از دانشجویان این مقطع می تواند گامی موثر درارتقای کیفیت آموزش خصوصا آموزش بالینی به همراه داشته باشد..

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوا بود که در اواخر سال 1398 انجام شد و جامعه مورد مطالعه آن شامل دانشجویان مقطع کاراموزی و کارورزی دانشکده پزشکی مشهد بود. روش نمونه گیری یه صورت هدفمند صورت گرفت. روش گرداوری داده از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت و مصاحبه ها تا حد اشتباع ادامه یافت و در نهایت تعداد 18 نفر از کاراموزان  و کارورزان به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار تحلیل و تفسیر گردیدند.

    نتایج

    از تجزیه و تحلیل داده ها چهار مقوله یا درون مایه اصلی و یازده مقوله فرعی استخراج گردید.مقوله های اصلی و زیر مقوله های آن عبارت بودند: از ساختار آموزش(برنامه آموزشی) با موضوعات فرعی عدم تناسب محتوا آموزشی با نیازها، عدم تناسب زمان روتیشن ها. مقوله اصلی فعالیت های یادهی و یادگیری با زیرمقوله های آزمون های غیر استاندارد، ضعف در آموزش مجازی، عدم تطابق آموزش تیوری و عملی ، ضعف شیوه آموزش و عدم کاربیت یافته های نظرسنجی. مقوله اصلی تعاملات حرفه ای با زیر مقوله های گاردهای رزیدنتی و عدم احترام متقابل استاد به دانشجو  و درنهایت مقوله منابع  با زیر مقوله های فضای آموزشی  وتسهیلات رفاهی.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، شناسایی موانع و چالش های پزشکی عمومی و برنامه ریزی جهت مرتفع ساختن آن ،  نیاز به یک رویکرد اقتضایی و سیستمی در حوزه آموزش دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، مقطع پزشکی عمومی، آموزش بالینی
  • مرتضی سلطانی، مهناز امینی، نسرین میلانی، کامیلا هاشم زاده، آزیتا گنجی، زهرا لطفی، آسیه هاتفی اولائی، مسعود محبی* صفحات 51-61
    مقدمه

    متاسفانه در سالهای اخیر با پیشرفتهای حاصله در تکنولوژی اقبال عمومی پزشکان به استفاده از معاینه فیزیکی کاهش یافته است و لیکن تمایل به استفاده از پاراکلینیک افزایش یافته است. ما بر آن شدیم  تا در این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مجازی بر  انتقال مهارت معاینه فیزیکی دستیاران تخصصی داخلی به عنوان نمونه ای از جامعه پزشکی و با توجه به امکانات موجود صورت پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه به روش نیمه تجربی   بر روی 11 نفر از دستیاران تخصصی سال یک داخلی در سال تحصیلی 97 انجام شد.  ابتدا دستیاران  در آزمون ساختارمند بالینی (OSCE) براساس چک لیست استاندارد ، مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس فیلم ها اموزشی  از 7 فصل شایع مربوط به بیماریهای داخلی به صورت DVD و آنلاین به مدت یک ماه در اختیار آزمون شوندگان قرار گرفت و مجددا دستیاران در آزمون ساختارمند بالینی بعد، مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    نتایج

    مقایسه ی نمره ی تمام ایستگاه ها قبل و بعد از انجام مداخله نشان داد که میانگین مجموع نمره ی کل دستیاران در هفت ایستگاه پس از انجام مداخله با افزایش قابل توجهی همراه بوده است. که در تمامی ایستگاه ها 001/0P< می باشد به جز ایستگاه برونشیت مزمن که 243/0P= می باشد. در نتیجه به جز ایستگاه برونشیت مزمن، در سایر ایستگاه ها تفاوت معنادار بوده است.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه نشان داده شد که استفاده از روش آموزش مجازی هدفمند می تواند شیوه ی مناسبی جهت تقویت سطح مهارت معاینه بالینی دستیاران باشد.

    کلیدواژگان: معاینه فیزیکی، آموزش مجازی، مدیای آموزشی، فیلم آموزشی، مهارت بالینی
  • سمیرا درخشانفرد، زهرا مرتضوی، عفت قنبری، سعیده سادات مرتضوی* صفحات 59-72
    مقدمه

    نیاز به آموزش مجازی باتوجه به مزایای آن در مقایسه با آموزش سنتی در هر زمان احساس میشد که در ایام شیوع کووید 19 و عدم حضور دانشجویان در دانشگاه ها،ضرورت این نوع آموزش به اوج خود رسید. هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر در عدم استفاده مناسب از آموزش مجازی در ایام کووید 19 از دیدگاه دانشجویان دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی همدان می-باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی، مقطعی است. جامعه آماری دانشجویان دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی همدان به تعداد 350 می باشند که براساس جدول مورگان از بین آن ها  نمونه ای به تعداد 206 نفر براساس معیار ورود و خروج به روش تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. برای تعیین روایی محتوایی پرسشنامه، از نظرات 10 متخصص در این حوزه استفاده شد که براساس فرمول CVR مورد بررسی قرار گرفت مقدار بدست آمده مجموع پرسشنامه 98/0 بود که براساس جدول لاوشه مقدار قابل قبولی می باشد. همچنین شاخص روایی محتوایی CVI برای مربوط بودن، واضح بودن و ساده بودن به ترتیب 89/0، 93/0، 90/0 بود که با توجه به اینکه  مقدار بالاتری از 79/0 دارند مورد قبول است. جهت بررسی داده-ها از آزمون توصیفی(میانگین) و آزمون استنباطی(تحلیل عاملی اکتشافی) استفاده شد این داده ها با نرم افزار Spss نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بطور کلی 8 عامل (آموزشی، فردی، اجرایی، مدیریتی، فنی، بودجه ای، سازمانی، فرهنگی) در مجموع 819/74  درصد از کل واریانس راتبیین می کند که عامل پداگوژی 979/4 درصد از تبیین واریانس بیش ترین سهم را در تببین متغیر داشت و عامل فرهنگی 588/1 درصد از تبیین واریانس کمترین سهم را در تبیین متغیر داشت.

    نتیجه گیری

    مهم ترین مشکلات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان در استفاده از آموزش مجازی در ایام کووید 19 مانع پداگوژی بود که نیاز است اساتید درباره محتوایی که تدریس می کنند و نحوه بیان آن محتوا  بازاندیشی کنند و باعث جلب توجه فراگیران و فعال شدن آن ها شوند.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، دانشجویان، کووید 19
  • مریم محمدی، سمیه عبدالهی ثابت، لیدا ساسانی، احمد جلیلوند، مژگان ریاحی، مهران تهرخانی* صفحات 73-85
    مقدمه

    آموزش نقش بسیار مهم در ارتقاء سطح دانش و تغییر در رفتار افراد دارد و آشنایی با حوزه های مختلف پژوهش جز از طریق آموزش امکان پذیر نمی باشد. هدف از این مطالعه بررسی نیازهای آموزشی کارمندان رشته های علوم پزشکی شاغل در بیمارستان آیت اله موسوی زنجان و الغدیر ابهر  در حوزه پژوهش در سال 1398می باشد.

    روش کار

    این یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد که بر روی کارمندان رشته های علوم پزشکی غیر هییت علمی شاغل در بیمارستان آیت اله موسوی زنجان و الغدیر ابهر انجام شده است. در این مطالعه از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که دارای دو بخش اطلاعات دموگرافیک و قسمت نیازهای آموزشی در حوزه پژوهش بود. پرسشنامه ها به طور تصادفی منظم در سه طبقه پرستاران، گروه پزشکی و پیراپزشکی (به جز پرستاران) و گروه اداری توزیع و  داده ها در نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در این مطالعه XMR سنی 55/7±78/33 و سابقه کاری 21/7±34/9 سال بودند. بیشترین نیاز آموزشی در هر دو بیمارستان توانمندسازی زبان انگلیسی صرفا در زمینه تحقیق (5/68 %) و کمترین آن طراحی پوستر برای مقالات پذیرفته شده از کنگره ها و همایش ها (8/39 %) بود.

    نتیجه گیری

    شناسایی  نیازهای آموزشی در حوزه های مختلف پژوهشی و اولویت بندی آن در بین کارکنان شاغل در بیمارستان، ضمن کاهش هدر رفت منابع، منجر به تولید دانش مورد نیاز و ارتقاء سطح سلامت جامعه می شود. این مطالعه می تواند به عنوان راهنمایی برای فراخوان های نیازسنجی آموزشی کارمندان جهت آشنایی با حوزه های مختلف  پژوهشی در بین کارکنان حوزه سلامت از جمله کارمندان رشته های علوم پزشکی شاغل در بیمارستان، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، پژوهش، کارمندان، بیمارستان، علوم پزشکی
  • فاطمه کشمیری*، ریحانه برغون، مریم برومند، اشرف ژاله، حسین نظمیه صفحات 86-96
    مقدمه

    همکاری بین حرفه ای مفهوم چندبعدی و پیچیده است که تحقق آن، نیازمند رشد ریزتوانمندیهای مختلف است. برای طراحی برنامه های آموزشی، شناخت حیطه ها و ریزتوانمندی های همکاری بین حرفه ای ضرورت دارد. در این مطالعه توانمندی های همکاری بین حرفه ای مورد بحث قرار گرفته است.

    روش کار

    مطالعه حاضر مروری است و با هدف بررسی و تبیین ویژگی های توانمندیهای همکاری بین حرفه ای انجام شد. این مطالعه با استفاده جستجو در بانکهای اطلاعاتی نظیرPubMed/ Medline ،Science Direct ،Google Scholar و با استفاده از کلید واژه هایInter Disciplinary, Multidisciplinary Collaborative Education, Practice, Competencies, Core Competencies در محدوده ی زمانی سال2000 الی2020 انجام شد. معیار ورود مقالات و مستندات مرتبط با تعریف آموزش و همکاری بین حرفه ای، ابزارهای مرتبط برای سنجش این مفهوم و چارچوب توانمندی مرتبط بودند که به زبان انگلیسی یا فارسی نوشته شده بودند. در مجموع تعداد 36 مقاله، گزارش و چارچوب توانمندی در این مقاله مورد استفاده قرار گرفتند.

    نتایج

    در مطالعه حاضر حیطه های همکاری در تیم های بین حرفه ای شامل ارزشهای بین حرفه ای، ارتباطات بین حرفه ای، کارتیمی بین حرفه ای و مدیریت تیم محور و شناخت نقش و مسئولیت ها مورد بحث قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    رشد توانمندیهای بین حرفه ای در بین فراگیران نقش اساسی در توسعه ارایه خدمات تیم محور دارد. پایبندی به ارزشهای بین حرفه ای موجب رشد روابط احترام آمیز و ایجاد اعتماد متقابل بین اعضای تیم شده و همکاری بین حرف مختلف را تقویت می کند. علاوه بر این برقراری ارتباطات موثر و رشد مهارتهای کارتیمی در ایجاد روابط همکارانه نقش اساسی دارد. افراد با شناخت مسئولیتهای حرفه ای و تیمی خود و درک درست از نقش سایر حرف می توانند بهتر در فعالیتهای تیمی مشارکت داشته باشند و از توانمندیهای سایر اعضای تیم به منظور ارتقای اثربخشی فعالیتهای تیمی استفاده کنند. توسعه مهارتهای مدیریت تیم محور در هدایت فرایندهای آموزشی-درمانی با هدف اتقای پیامدهای تیمی نقش موثری دارد. همچنین رشد مهارتهای مدیریت چالش در بین اعضای تیم موجب بهره وری موثر از تعارضات می گردد و کارتیمی بین حرفه ای را بهبود می دهد. مجموعه این توانمندهای با عنوان همکاری بین حرفه ای لازم است در برنامه های آموزشی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بین حرفه ای، تیم بین حرفه ای، همکاری، آموزش، توانمندی
  • ماندانا صاحب زاده، منصوره مهری* صفحات 97-112
    مقدمه

    آموزش، موتور حیاتی و اقتصادی هر جامعه ای می باشد که در پی اپیدمی کووید-19، از حالت سنتی به حالت الکترونیک تغییر پیدا کرد و زمینه لازم را برای ایجاد تفکر خود-آموزی تشکیل داد. در حوزه آموزش، مفهومی به نام self-directed learning وجود دارد که از سه قسمت مجزا تشکیل شده است: self به معنای شخصی، directed به معنای  هدایت کننده و  learningبه معنای یادگیری می باشد. در واقع یادگیری خودمحور شامل کلیه فرایندهای شناختی و انگیزشی می باشد که یادگیرنده متناسب با آن هدف گزینی کرده و در جهت آن  برنامه ریزی می کند.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مروری روایتی بر برخی مقالات و کتاب های منتشر شده در زمینه یادگیری خودمحور از سال های 1975 تا 2020 می باشد.

    نتایج

    برای دستیابی به خودراهبری در یادگیری، لازم است تا مهارت ها و ویژگی هایی را در خود تقویت کرد. در واقع هم یادگیرنده هم یاددهنده دارای نقش هایی می باشند که یاددهنده می تواند به اثربخش بودن یادگیری خود کمک کند.

    نتیجه گیری

    یکی از راهکارهای موثر برای خودراهبر بودن در یادگیری، انگیزه و تعهد شخص می باشد. درواقع یادگیری خودمحور هنگامی اثربخش خواهد بود که ابتدا فرد نیاز به یادگیری را در خود احساس کرده سپس اهداف یادگیری موفق را تعیین نموده و در نهایت برای نیل به اهداف از وسایل ارتباطی، مشارکت و نظارت یاددهنده کمک گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، یادگیری خودمحور، یادگیری خودتنظیمی، یادگیری مبتنی بر مسئله
|
  • Mehdi Mokhtari, Mohammad Hassan Ehrampoush, Mohammad Taghi Ghaneian, Fahimeh Teimouri * Pages 1-10
    Introduction

    One of the tools used in periodic (continuous) assessment of learners is the Logbook. One of the standards of the GMC in the United Kingdom in 1992 was the need to inform learners of learning objectives, which has led colleges to use logbooks. The purpose of this study was to design and implement a continuous evaluation program in the specialized doctorate of environmental health and to help improvement the quality of education.Materials &

    Methods

     The present study is a developmental study that was conducted during the years 2017 to 2019. The design of the logbook was done using a text review based on the latest changes made to the curriculum. Expert opinions were also used. The booklet consisted of three sections: demographic information, educational and research activities. The logbook developed as a pilot was provided to PhD students in environmental health. Evaluation was performed using Elo&Kyngas method.

    Results

     After evaluating and giving feedback on the filled logbook forms at the end of the first semester, it was found that the students were not aware of the course curriculum. Also, after filling out the forms at the end of the first semester, the students stated that in some area they had doubled their activity and while in other cases they still needed to gain more ability, the shortcomings at the end of the second semester were considerable.

    Conclusion

    The results of this study showed that the designed logbook has been satisfied by students and its psychometrics has been done well. The design and implementation of the logbook made the field of students 'activities wider and therefore had a great impact on students' attitudes in this field, which can also beconsidered as a great achievement for this field.

    Keywords: Logbook, Environmental health, formative assessment. student assessment
  • Mohammad Rahmanian, Reza Inaloo, Fatemeh Golestan, Nafiseh Esmaealpour, Navid Kalani *, Mohammad Meidarnezhad, Naser Hatami, Esmaeal Rayat Dost Pages 11-22
    Introduction

    Coronaviruses are a large family of viruses that may cause respiratory infections ranging from colds to more severe diseases such as measles and mumps. One of the factors that has caused a lot of anxiety in recent days is anxiety associated with the corona virus. Considering the environmental conditions and characteristics that medical personnel are associated with corona patients, the aim of this study was to investigate the level of anxiety of medical personnel in the face and non-exposure to the new corona virus (Covid-19).Materials &

    Methods

     In this descriptive cross-sectional study, 204 medical personnel working in hospitals and health centers of Jahrom city who were exposed to or not exposed to this disease were included in the study by census sampling in 2020. Data collection tools in this study included demographic information questionnaire and coronavirus anxiety scale questionnaire (CDAS). Data analysis was performed using SPSS software version 21 and descriptive and inferential statistical tests.

    Results

     The mean score of anxiety of hospital medical staff during the new coronavirus pandemic (Covid-19) in Jahrom was 29.85%. Also, in the medical staff, the mean score of psychological symptoms (41.91%) was higher than physical symptoms (12.80%). Anxiety, psychological and physical symptoms in women were significantly higher than men (p <0.05). There is a relationship between demographic variables, gender, service history and number of family members with anxiety (p <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the presented study, it seems that the care and maintenance of mental health of medical care workers during the face of infectious disease is of great importance. This is even more important for physicians and paramedics. The need for retraining courses for physicians and paramedics to be held virtually with the aim of education and mental he

    Keywords: Awareness, Attitude, Performance, Coronavirus, COVID19
  • Alireza Ebrahimi, Mohammadtaghi Shakeri *, Majid Khadem-Rezaiyan, Faeze Gharaei Kasmaei, Reihane Ziaei Fard Pages 23-35
    Introduction

    Research has direct and indirect effects on the development of human life. Therefore, in recent years, among the societies, the research status of countries has been one of the most important criteria in growth and evaluation, and the study of factors affecting the attitude to research is essential.Materials &

    Methods

     This is a descriptive study that was conducted in the academic year 1397-1397 in the medical school of Mashhad University of Medical Sciences and 274 people were randomly selected using stratified sampling. The data collection tool is Papanastasio questionnaire and based on it Information was collected and entered in Spss software.

    Results

     Gender (with a significance level of 0.001) and membership in the research committee (with a significance level of 0.014) have a significant effect on attitude towards research, but the average (with a significance level of 0.523) has an effect on attitude It does not have research. Regarding students' attitudes toward research in terms of gender, the components of "lack of research anxiety", "positive attitude towards research" and "fit with daily life", girls scored higher than boys.

    Conclusion

    The significance of the difference between girls and boys shows the effect of gender on students' attitudes. Average did not show a significant effect on attitudes toward research. However, membership in the Student Research Committee significantly improved the attitude towards student research, which could be due to the mediating variable of interest of more students in the Student Research Committee.

    Keywords: Attitude to research, Basic Science, Pathophysiology, General Practitioner
  • Ali Akbar Heidari *, Maliha Dudge Moghaddam, Hamida Ebrahimi Garoui Pages 35-50
    Introduction

    Challenges of General Medical Education (Extern AND Intern) has adverse effects on the future medical profession of students of this course and subsequently on the health of people in the community. Undoubtedly, recognizing these challenges through surveying students of this level can be an effective step in improving the quality of education, especially clinical education.Materials &

    Methods

    The present study was a qualitative study of content analysis. It was done in late 2019. The study population included Extern students of Mashhad Medical School. Targeted sampling was sampling method. Data collection method was done through semi-structured interviews. Data were analyzed and interpreted using MAXQDE softwarefour main categories or themes and eleven sub-categories were extracted.

    Results

    The main categories and subcategories were: educational structure (curriculum) with sub-topics Disproportion of educational content to needs, Disproportion of scheduling rotations. The main categories of teaching and learning activities with non-standard test subcategories, weakness in virtual education, inconsistency of theoretical and practical education, weakness of teaching methods and non-application of Poll Findings. The main category of professional interactions with the subcategories of resident guards and mutual disrespect of the professor to the student, and finally the category of resources with the subcategories of educational space and welfare facilities

    Conclusion

    Identifying barriers and challenges in general medicine and planning to overcome these barriers requires a contingent and systematic approach in the field of education

    Keywords: Education, General medical education, clinical education
  • Morteza Soltani, Mahnaz Amini, Nasrin Milani, Kamila Hashemzadeh, Azita Ganji, Zahra Lotfi, Asie Hatefi Olaee, Masoud Mohebbi * Pages 51-61
    Introduction

    The recent technological advancement has regrettably resulted in the preference of para clinical services over physical examination by physicians. This study is carried out to evaluate a new (remote learning) method for better instruction of physical examination skills to the first-year internal medicine residents as a sample of medical population and using available equipment.Materials &

    Methods

     This Quasi-Experiment study was carried out on 11 first-year internal medicine residents in 2019. Residents initially were assessed in an Objective Structured Clinical Examination (OSCE) based on a standard checklist. Then, online learning resources in the form of videos from 7 common headlines of internal diseases were provided for one month. Residents were re-evaluated in the next OSCE.

    Results

     Comparison of the scores of all stations before and after the intervention showed that intervention has increased the average of total score of residents significantly. It should be noted that in all stations the difference was significant in all station (P<0/001) except the station of chronic bronchitis (P=0.243).

    Conclusion

    this study showed that using virtual learning resources can be a proper method for enhancing the level of competency in clinical examination of residents.

    Keywords: Physical examination, Virtual education, educational media, educational videos, clinical skills
  • Samira Derakhshanfard, Zahra Mortazavi, Effat Ghanbari, Saideh Sadat Mortazavi * Pages 59-72
    Introduction

    The need for E-Learning due to its advantages Vs traditional education was felt at any time While in the time of COVID-19 and the absence absent students from the universities, the need for this type of education reached its peak. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the inappropriate use of virtual education in the days of Covid 19 from the perspective of students of the Faculty of Rehabilitation, Hamadan University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

     The present study is descriptive, cross-sectional. The statistical population of the students of the Faculty of Rehabilitation of Hamadan University of Medical Sciences is 350. According to Morgan table, a sample of 206 people were selected randomly based on the inclusion and exit criteria. A researcher-made questionnaire was used to collect data. To determine the content validity of the questionnaire, the opinions of 10 experts in this field were used, which were examined based on the CVR formula. The total value of the questionnaire was 0.98, which is an acceptable value based on the Laches table. Also, CVI content validity index for relevance, clarity and simplicity were 0.89, 0.93, 0.90, respectively, which is acceptable considering that they have a value higher than 0.79. Descriptive test (mean) and inferential test (exploratory statistics analysis) were used to analyze the data. These data were analyzed with Spss software version 16.

    Results

     In general, the 8 factors (pedagogical, individual, managerial, administrative, technical, budgetary, organizational, and cultural) explained about 74.819 percent of the total Variance. The pedagogical factor had the highest proportion in explaining the variance (4.979 percent) and the cultural factor had the smallest proportion (1.588 percent).

    Conclusion

    The pedagogical obstacle was the most important problem factor of using e-learning from the viewpoint of the students in the rehabilitation faculty of Hamadan University of Medical Sciences can be resolved by Review the content of education and expressing the content and to engage and activate students.

    Keywords: Student, . E-learning, Students, COVID19
  • Maryam Mohammadi, Somayeh Abdollahi Sabet, Lida Sasani, Ahmad Jalilvand, Mozhgan Riahi, Mehran Tahrekhani * Pages 73-85
    Introduction

    Education acts as a backbone to improve the level of knowledge and to bring about behavioral change and acquaintance with different areas of research is impossible but through education. This study aims to investigate the educational needs of research area for the medical sciences staff working in two hospitals of   Ayatollah Mousavi of Zanjan and Al-Ghadir of Abhar in 2020.Materials &

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study conducted on non-faculty staff members of Ayatollah Mousavi Hospital in Zanjan and Al-Ghadir hospital in Abhar. In this study, a researcher-made questionnaire including two sections of demographic information and educational needs was used. Questionnaires were systematically and randomly distributed among nurses, medical and paramedical (except nurses) and administrative groups and data were analyzed in SPSS software.

    Results

    XMRwith mean age of 33.78 ± 7.55 and work experience of 9.34 ± 7.21. The highest educational need of both hospitals was associated with the improvement of specialized English language level of the research staff (68.5%) and the lowest was the design of posters for accepted papers from congresses and conferences (39.8%).

    Conclusion

    Identifying educational needs in various areas of research and prioritizing it among hospital medical sciences staff in addition to reducing resource waste, leads to the production of required knowledge and promotion of community health level. Health workers, including hospital medical sciences staff   can utilize this study as a guide for medical sciences staff training needs assessment calls and acquaintance with various areas of research.

  • Fatemeh Keshmiri *, Reihaneh Barghon, Maryam Bromand, Ashraf Zhaleh, Hossein Nazmieh Pages 86-96
    Introduction

    Development of interprofessional collaboration as a multidimensional concept requires establishing a variety of skills and sub-competencies. In order to the development of interprofessional education, the recognition of the interprofessional sub-competencies was vital. In the present study was reviewed the inter-professional collaboration competencies.

    Materials & Methods

     The present study was conducted using databases such as PubMed/Medline sciences Direct, Google Scholar through Inter Disciplinary, Multidisciplinary Collaborative Education, Practice, Competencies, and Core Competencies from 2000 to 2020. The search was conducted in Persian and English language. According to inclusion criteria, the papers and reports regarding interprofessional definitions, tool development, and competency frameworks were reviewed. 36 documents met eligibility criteria and were included in the review.

    Results

     In the present study, the sub-competencies of inter-professional collaboration were explained. Interprofessional values, communication, teamwork and roles and responsibilities recognition were introduced as the core domains of achieving interprofessional collaboration.

    Conclusion

    The development of interprofessional competencies among learners plays a key role in the establishment of team-based service. Adherence to interprofessional values promotes respectful relationships and builds mutual trust among team members, and reinforces collaboration among different professions. In addition, the development of effective communication and teamwork skills play a key role in building collaborative relationships. By recognizing their professional and team responsibilities and understanding the role of others, members can better participate in team activities and use the abilities of other team members to improve the effectiveness of team activities. Developing challenge management skills among team members leads to effective conflict resolution and improves interprofessional relationships. The set of these capabilities called interprofessional collaboration needs to be considered in health profession curricula.

    Keywords: Capabilities, Competency, Interprofessional, Collaboration, Education
  • Mndana Sahebzadeh, Mansooreh Mehri * Pages 97-112
    Introduction

    Education is the vital and economic engine of any society that changed from traditional to electronic mode following the Covid-19 epidemic and provided the necessary context for self-teaching thinking. In the field of education, there is a concept called self-directed learning, which consists of three separate parts: self means personal, directed means guidance and learning means learning. In fact, self- directed learning includes all cognitive and motivational processes which the learner determines goals accordingly and plans in that direction.

    Materials & Methods

     This research is a narrative review study of some articles and books published in the field of self- directed learning from 1975 to 2020.

    Results

     To achieve self- direction in learning, it is necessary to strengthen skills and characteristics. In fact, both learner and teacher have roles that the learner can contribute to the effectiveness of their learning.

    Conclusion

    One of the effective ways to be self- directed in learning, motivation and commitment. In fact, self- directed learning will be effective when the person first feels the need to learn, then determines goals for successful learning, and finally, to achieve the goals from communication tools, participation and teacher monitoring get help.

    Keywords: Higher Education, Self-Directed Learning, Self-regulated learning, Problem based learning