فهرست مطالب

نشریه پیکره
پیاپی 23 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم وحیدی* صفحات 1-11
    بیان مسئله

     بحث و بررسی جایگاه انسان در نقاشی هایی که توسط نقاشان عجایب نگار ترسیم شده از دیدگاه روانشناسی می تواند دریچه ای به سوی بهتر شناختن روحیه و حالات نقاشان و همچنین مخاطبان زمان خود باشد .در پژوهش حاضر سعی بر آن شد تا به این مقوله در نقاشی های محمد سیاه قلم و هیرونیموس بوش که به دلیل ترسیم صور غریبه از جمله نقاشان عجایب نگار زمان خود دانسته شده اند، از دیدگاه زیگموند فروید پرداخته شود. هدف بررسی جایگاه انسان از دید فروید در نقاشی های هیرونیموس بوش و محمد سیاه قلم

    روش پژوهش

    روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای است.

    یافته ها

    با استفاده از نظریه زیگموند فروید درخصوص غرایز مرگ و زندگی نتایجی در خصوص نقش و جایگاه انسان در این آثار حاصل شد. یکی از نقاشان عجایب نگار دنیای شرق را می توان استاد محمد سیاه قلم دانست و از نقاشان دنیای غرب نیز هیرونیموس بوش. ارزش زیبایی شناختی بالای آثار محمد سیاه قلم و هیرونیموس بوش و دیدگاه منتقدانه، زیرکانه و ظریف به موضوعات روزمره ریشه در افکار و رویکردهای مختلف این دو هنرمند دارد.

    کلیدواژگان: هیرونیموس بوش، محمد سیاه قلم، گروتسک، زیگموند فروید، غریزه مرگ و زندگی
  • مرتضی صدیقی فرد*، نسرین لاریجانی صفحات 12-30
    بیان مسئله

    نامکانی مفهومی است که نخستین بار توسط انسان شناس فرانسوی، «مارک اوژه» در سال 1992 مطرح شد. این پژوهش در پی بررسی این مفهوم در عکاسی معاصر ایران، با استفاده از نظریات «اوژه» است. در این فرآیند نخست به تشریح نامکانی و عوامل پیدایش آن و سپس به ویژگی های دوران سوپرمدرنیته پرداخته شده و با استفاده از آن توضیح داده میشود که چگونه نامکانی در این عصر ایجاد می گردد. همچنین در ادامه به رابطه نامکانی و عکاسی و اینکه چگونه نامکانی پس از مدرنیسم عکاسی، در آثار جریاناتی نظیر زمین نگاری نوین هویدا شد، پرداخته می شود. در ادامه آثار دو عکاس معاصر ایرانی، «محمد غزالی» و «مهران مهاجر» مطالعه شده و چگونگی نمود نامکانی در آثار این دو جستجو می شود.

    هدف

    شناخت مفهوم نامکانی با استفاده از نظریات اوژه در آثار دو عکاس معاصر ایرانی محمد غزالی و مهران مهاجر است. روش پژوهش: منابع این پژوهش کتابخانه ای و روش ارایه آن توصیفی وتحلیلی است.

    یافته ها

     شیوه های بازنمایی مهاجر و غزالی، بیانگر مولفه های نامکانی است و فضا در آثارشان، برملاکننده مناسبات جغرافیایی، انسان شناختی و جامعه شناختی است. دو عکاس برای بازنمایی فقدان هویت، تاریخ و رابطه در نامکان، به تمهیداتی چون مواجهه موقت به واسطه عکاسی اسنپ شاتی و اتفاق، بازنمایی مخدوش بودن هویت جمعی در ارتباط با عامل هویت ساز، جایگزینی ارتباط بین فرد و شیء به جای افراد با یکدیگر و همگانی کردن خلق اثر در راستای افراط در مرجعیت های فردی متوسل شدند. افزون بر این، مشخص شد که با به تصویر کشیدن امور جزیی مخدوش مستتر در امر کلی بنای تاریخی از مکان، نسبت با زمان حال، نامکان می سازد.

    کلیدواژگان: نامکان، عکاسی معاصر ایران، مارک اوژه، مهران مهاجر، محمد غزالی
  • پریما میرلوحی*، حسن بلخاری قهی صفحات 31-45
    بیان مساله

     مطالعات نگارگری در ایران عمدتا متمرکز بر وجه بصری آن ها بوده در حالی که پیوند میان نگارگری ایرانی، ادبیات فارسی و عرفان ایرانی-اسلامی امری غیر قابل انکار است و بدون در نظر گرفتن متن ادبی و عرفانی نگاره نمی توان به واقع گرا و یا عارفانه بودن آن رای داد. بر این اساس مطالعه حاضر با تطبیق تمثیل نگاره «آشنا شدن سلیم بغدادی با مجنون» از نسخه مصور 835 ه.ق بر بنیان کتاب سوانح العشاق احمد غزالی به موضوع تقابل عاشق مبتدی و عاشق منتهی می پردازد. دلیل تطبیق نگاره خمسه نظامی با کتاب سوانح العشاق، نزدیکی دوره زمانی نظامی به زمان زندگی احمد غزالی و آراء جامع غزالی در باب عشق الهی و همچنین همسویی اندیشه نظامی با احمد غزالی در باب عشق الهی است. چیستی تاویل تمثیل نگاره مذکور بر مبنای عرفان اسلامی و نیز مفاهیم عارفانه مورد اشاره این تمثیل از جمله پرسش هایی است که در این مطالعه به آن پاسخ داده می شود.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تاویل تمثیل آشنا شدن سلیم بغدادی با مجنون از خمسه نظامی بر مبنای عرفان اسلامی بخصوص آراء احمد غزالی در کتاب سوانح العشاق و بررسی چگونگی بازتاب آن در نگاره نسخه مصور 835 ه.ق انجام شده است. روش پژوهش: مطالعه به روش تحلیلی-تفسیری انجام یافته و اطلاعات تحقیق به روش کتابخانه ای جمع آوری گردیده است.

    یافته های پژوهش

     اولا رسیدن به این رای است که نگاره مذکور وجهی عارفانه داشته و در نظر گرفتن آن در شمار نگاره های واقع گرا صرف امری نادرست است و در گام بعدی تمثیل مورد اشاره این نگاره از خمسه نظامی بر بنیان آراء احمد غزالی تاویل گردیده و تفاوت احوال و صفات عاشق در بدایت و نهایت عشق بیان گردیده است.

    کلیدواژگان: خمسه نظامی، لیلی و مجنون، نگارگری ایرانی، عشق الهی، احمد غزالی
  • مهسا تندرو* صفحات 46-59
    بیان مسئله

     در چوبی بقعه چهار پادشاهان لاهیجان یکی از آثار منبت کاری موجود در موزه ملی ایران است که به لحاظ قدمت و زیبایی و نیز کتیبه های به کار رفته در آن دارای ارزشی ویژه است. این در متعلق به دوره حکومت کیاییان است که  همزمان با دوره صفوی در مناطق شمال کشور حکمرانی می کردند. از دوره کیاییان آثار هنری گران بهایی از جمله آثار چوبی با تکنیک منبت کاری به جای مانده است که یکی از آن ها بقعه چهارپادشاهان لاهیجان و از جمله در قدیمی این بقعه است. این پژوهش با پاسخ به سوالات چیستی نقوش در بقعه گفته شده و نیز مضامین به کار رفته در آن به مسئله این تحقیق که شناخت مضامین و محتوی این اثر تاریخی ست، پاسخ می دهد.

    هدف

     شناخت و آشنایی با هنر کیاییان در منطقه شمال ایران و آشنایی با عناصر بصری و معماری منطقه هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر با استناد به منابع کتابخانه ای و نگاه تاریخی به شیوه توصیفی تحلیلی انجام گرفته است.

    یافته ها

    در تزیینات در بقعه چهار پادشاهان، از نقوش گیاهی شامل اسلیمی و ختایی با ظرافت و تنوع چشم گیری استفاده شده است و همگی آن ها از نقوش رایج دوره صفوی ست. بیشترین خط استفاده شده در کتیبه ها خط ثلث است. همچنین مضامین کتیبه ها شامل دعا و شعر است. به طور کلی با بررسی ویژگی های این اثر می توان گفت، حکومت کیاییان مانند حاکمان هم عصر خود صفویان، اصول بصری نقوش را در حد کمال در نظر داشته اند.

    کلیدواژگان: کیاییان، بقعه چهارپادشاه، در چوبی لاهیجان، هنر شیعی، کتیبه نگاری
  • منصور کلاه کج*، نادیا اسفندیاری قرابی صفحات 60-74
    بیان مسئله

     لایه چینی گونه ای از هنر دیوارنگاری است که در برخی از آثار معماری دوره صفوی نمونه هایی از آن دیده شده است. این نمونه ها در کاخ های اصفهان از قبیل عالی قاپو، چهل ستون و هشت بهشت هم اکنون هم وجود دارند. مقاله حاضر، ضمن بازشناخت این هنر، روش های اجرایی و کاربردها، در پی کارآزمایی آن در عرصه های تزیینی و کاربردی جدید است. بدین منظور به سوال چرایی کاربرد این هنر در عرصه های جدیدتر و چگونگی انجام برخی از نمونه های آن پاسخ داده می شود. 

    هدف

    بازآفرینی هنرهای کهن ایرانی به ویژه لایه چینی در عرصه های نو به منظور گسترش دامنه تولیدات هنرهای دستی ایران، از اهداف این پژوهش است.روش پژوهش: پژوهش حاضر که به صورت کیفی ارایه شده به شیوه توصیف تحلیل با تکیه بر مطالعات میدانی چون عکس برداری، مصاحبه حضوری و منابع کتابخانه ای یافته های خود را بیان کرده است.

    یافته ها

     لایه چینی که در گذشته در کنار تزیینات دیگر از جمله کشته بری، آیینه کاری، نقاشی و گچ بری در دیوارنگاری کاربرد داشته در حال حاضر در عرصه ای جدید چون دکوراسیون داخلی و تابلوهای تزیینی به کار گرفته شده است. این روش اجرایی به منظور بازآفرینی و استمرار فرهنگ بصری ایرانی با در نظرگیری شان نقوش و کاربرد آن ها در جایگاه خود در عرصه های تازه تر ادامه یافته است. کاربرد جدیدتر آن که به وسیله نگارندگان نمونه سازی شده؛ ساخت بسته ها و جعبه های تزیینی نفیس و مانند آن است.

    کلیدواژگان: لایه چینی، صفوی، اصفهان، نقاشی دیواری
  • محمد افروغ*، منصوره بواناتی صفحات 75-94
    بیان مسئله

     در رصد سفالینه های پیشاتاریخی تل باکون، پژوهش گران همواره بر مطالعات نظری این هنر بومی تمرکز داشته اند، لیک جنبه کاربردی و کارآفرینانه آن غالبا مورد غفلت واقع شده است. از مهم ترین کانون های سفال گری ایران، منطقه باکون و تل(تپه) معروف آن می باشد. ارزش های هنری و زیباشناختی سفال های تل باکون، یکی از وجوه بالقوه و ظرفیت قابل توجه این آثار در کاربردی کردن این ارزش ها و بهره گیری از آن ها در نقش پردازی هنرها و حرفه های امروزی هم چون طراحی پارچه است. از این رهگذر طرح ها و نقش های سفال تل باکون به واسطه قابلیت های دیداری برجسته و نهفته در خود، برای حضور و بازطراحی مجدد بر زمینه پارچه که خود یکی از دیرینه ترین هنرهای بومی و سنتی است، انتخاب گردیده است. بر این مبنا پرسش اصلی پژوهش این است که انواع نقوش ترسیمی بر بدنه سفال های تل باکون کدام است و چگونه می توان از آن ها در طراحی پارچه استفاده کرد؟

    هدف

    آشنایی بیش تر با نقوش سفال و بررسی تخصصی این نقوش در زمینه های کاربردی دیگر، هدف اصلی این پژوهش است.

    روش پژوهش

    این تحقیق از نوع پژوهش های کیفی و کاربردی است و روش تحقیق توصیفی -تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها نیز از نوع کتابخانه ای است.

    یافته ها

     برخی از یافته های تحقیق عبارت است از: نقوش سفال تل باکون تماما دارای فرم انتزاع و خلاصه شده به کمینه ترین شکل ممکن است که به دو صورت اشکال عادی و غیرعادی (اغراق آمیز) دیده می شوند. هم چنین این نقوش به چهار طبقه گیاهی، جانوری شامل حیوانات، پرندگان، خزندگان، حشرات و ماکیان (ماهی)، انسانی و اشکال هندسی، تقسیم بندی می گردند. چه این که هنرمند سفال گر، دست ساخته خویش را علاوه بر نقوش کمینه، با دو الی سه رنگ محدود (اخرایی، سیاه و قهوه ای)، آراسته نموده است.

    کلیدواژگان: تل باکون، سفال، پارچه، طراحی، نقش
|
  • Azam Vahidi * Pages 1-11
    Problem definition

    The discussion of the place of human in the paintings painted by wonder painters can be a window to better understand the spirit and mood of painters as well as the audience of their time from a psychological point of view. In the present study, an attempt has been made to address this issue from the perspective of Sigmund Freud in the paintings of Mohammad Siahghalam and Hieronymus Bosch, who are considered to be among the wonder painters of their time due to the depiction of strange forms.

    Objective

    The aim of the present study is to examine the human position from Freud’s point of view in the paintings of Hieronymus Bosch and Mohammad Siahghalam.

    Research method

    The research has been conducted in a descriptive-analytical manner and data has been collected using library resources.

    Results

    Using Sigmund Freud’s theory of death and life instincts, results have been obtained regarding the role and place of human in these works. Mohammad Siahghalam and Hieronymus Bosch were the wonder painters of the Eastern and Western worlds, respectively. The high aesthetic value of the works of Mohammad Siahghalam and Hieronymus Bosch as well as the critical, shrewd and subtle view of everyday issues are rooted in their different thoughts and approaches.

    Keywords: Hieronymus Bosch, Mohammad Siahghalam, Grotesque, Sigmund Freud, death instinct, life instinct
  • Morteza Sedighifard *, Nasrin Larijani Pages 12-30
    Problem definition

    Non-place is a concept first introduced in 1992 by the French anthropologist Marc Augé. The present research seeks to investigate this concept in contemporary Iranian photography, using Augé’s theories. In this process, first, the non-place and factors of its origin are described and then the characteristics of the supermodernism era are discussed, by which it is explained how the non-place has been created in this age. In the following, the relationship between non-place and photography has been discussed and attempts have been made to investigate how non-place appeared after the modernism of photography in the works of movements such as modern geography. In addition, the works of two contemporary Iranian photographers, Mohammad Ghazali and Mehran Mohajer, have been studied and the way the concept of non-place is illustrated in the works of these photographers has been sought as well.

    Objective

    The aim of the present study is to understand the concept of non-place using Augé’s theories in the works of two contemporary Iranian photographers, Mohammad Ghazali and Mehran Mohajer.

    Research Method

    The required information has been collected via the library resources and presented in a descriptive-analytical manner.

    Results

    The representation methods of Mohajer and Ghazali indicate the non-place components and the space in their works reveals the geographical, anthropological and sociological relations. In order to represent the lack of identity, history and relationship in the non-place, the two photographers took measures such as temporary exposure through snapshots and happening photography, representing the distortion of collective identity in relation to the identity-making factor, replacing the relationship between an individual and object instead of people with each other and generalizing the creation of the work toward extremism in the individual authorities. In addition, it was found that by depicting the distorted details hidden in the general structure of the monument from the place, compared to the present, makes non-place.

    Keywords: Non-place, contemporary Iranian photography, Marc Augé, Mehran Mohajer, Mohammad Ghazali
  • Parima Mirlohi *, Hassan Bolkhari Ghehi Pages 31-45
    Problem definition

    While the predominant reliance of painting studies is only on visual analysis of the artworks, love is one of the important themes of Persian mysticism and literature and has had a wide expression in the Iranian paintings. The present study is a comparative one between Nizami’s Khamsah and an illustrated manuscript in 835 AH related to the allegory of Salim Baghdadi’s acquaintance with Majnun, and the views of Ahmad Ghazali. Since it is not possible to vote for a realistic or mystical picture without considering the literary and mystical text, it has been attempted in this article to answer the question: To which allegory of Layla and Majnun Masnavi of Nizami’s Khamsah does the painting of Salim Baghdadi’s acquaintance with Majnun from illustrated manuscript in 835 AH refer to? and what is the interpretation of this allegory based on Islamic mysticism and what is the meaning of the mystical points mentioned in this allegory?

    Objective

    The aim of this study is to compare the aforementioned painting with Iranian Islamic literature and mysticism.

    Research method

    The present study has been conducted using an interpretive-analytical method and research information has been collected through library resources.

    Results

    The main theme of the mentioned allegory is the difference between the beginning and the end of love. Since, historically, the closest mystic to the time of Nizami Ganjavi, who had comprehensive and complete comments on divine love, is Ahmad Ghazali and also due to the significant similarity between their thoughts regarding this love, the mystical aspect of the current study has been based on the book Savaneh-al-Oshagh (Lovers’ events). The present research first seeks to reach the opinion that the mentioned painting has a mystical aspect. In the next step, the allegory mentioned in this picture from Nizami’s Khamsah is interpreted based on the views of Ahmad Ghazali, and the difference between the moods of the lover in the beginning and the end of love is expressed.

    Keywords: Nizami’s Khmasah, Layla, Majnun, Iranian painting, divine love, Ahmad Ghazali
  • Mahsa Tondro * Pages 46-59
    Problem definition

    The wooden door of the tomb of four kings in Lahijan is one of the woodcarving works available in the National Museum of Iran, which has a special value in terms of the antiquity and beauty, as well as the inscriptions used in it. This door belongs to the Kiya dynasty that ruled in the northern regions of Iran at the same time as the Safavid period. Several prestigious art works have been left from the Kiya period, including woodcarving technique, one of which is the tomb of four kings of Lahijan and its ancient door. The present research seeks to answer the question of what are the motifs of the mentioned door and also the themes used in it and also identify the themes and contents of this historical work.

    Objective

    The aim of this research is to get acquainted with the Kiya’s art in the northern region of Iran and also to get acquainted with the visual and architectural elements of the region.

    Research method

    The present study has been conducted based on the library resources and historical perspective in a descriptive-analytical manner.

    Results

    The plant motifs including arabesque and khatai have been used with remarkable elegance and variety in the decorations of the door of the tomb of four kings, all of which are the common motifs of the Safavid period. The most used line in inscriptions is the thuluth. Moreover, the themes of the inscriptions also include historical prayers and poetry. In general, by examining the characteristics of this work, it can be stated that the Kiaya government, like the Safavid rulers of their time, have perfectly considered the visual principles of the motifs.

    Keywords: Kiya, the tomb of four kings, wooden door, Shiite art, inscription
  • Mansour Kolahkaj *, Nadia Esfandiari Gharabi Pages 60-74
    Problem definition

    Layering is a kind of mural art whih became very popular in Iran from the Safavid period onwards. The remains of layering art during the Safavid period can be seen in the palaces of Isfahan such as Aliaghapoo, Chehel sotoon and Hasht Behesht. Investigating this art field and its executive methods and new applications, the present article seeks to examine it in new fields of decoration and application. To this aim, while addressing the nature of layering art and its techniques, questions such as how and why this kind of art is used in new fields are also answered.

    Objective

    Since the present research is an applied one, its purpose is to recreate the ancient Iranian arts, especially the layering art in new fields in order to expand the range of Iranian handicraft products.

    Research method

    The present study has been presented qualitatively in an analytical-descriptive manner relying on field studies such as photography, in-person interviews and library resources.

    Results

    Layering has been used in wall painting along with other decorations such as carving, mirror work, painting and plastering. This method has been regenerated for several decades and developed in new applications. Among the new applications of this method, one can refer to the fabrication of decorative frames, and newer applications which have been presented by the authors are including the fabrication of exquisite hard decorative packages and boxes and the like.

  • Mohammad Afrough *, Mansoureh Bavanaji Pages 75-94
    Problem definition

     In observing the prehistoric pottery of Tal Bakun, researchers have always focused on the theoretical studies of this indigenous art. However, its practical and entrepreneurial aspects have often been neglected. One of the most important centers of pottery in Iran is Bakun region and its famous Tal (hill). The artistic and aesthetic values of Tal Bakun pottery, are one of the potential aspects and remarkable capacities of these artworks in applying such values and using them in the design of contemporary arts and professions like fabric design. In this regard, the designs and motifs of Tal Bakun pottery have been selected for the presence and redesign on the fabric, which is one of the oldest indigenous and traditional arts, due to their outstanding and hidden visual capabilities. Accordingly, the main question of the research is what are the types of motifs on the body of Tal Bakun pottery and how can they be used in designing fabric?

    Objective

    The main purpose of this research is to get more acquainted with pottery motifs and to study these patterns in other applied fields.

    Research method

    The present research is a qualitative and applied one and has been conducted based on a descriptive-analytical method. The data has been collected using library resources.

    Results

    Some of the research findings are including the Tal Bakun pottery motifs all having abstract and summarized forms in the minimal possible form, which are seen as normal and abnormal (exaggerated) shapes. These motifs are also divided into four categories, including the plant, animals such as birds, reptiles, insects and poultry (fish), humans and geometric shapes. The potter artist has decorated his handicrafts with two or three limited colors (ocher, black and brown) in addition to the minimal motifs.

    Keywords: Tal Bakun, pottery, fabric, Design, Motif